2012. február 6., hétfő

Aranyér? Végbélrepedés? - Nem, szálka a mélyben: Anopapillitis, cryptitis.

A betegségeket bemutató sorozatnak lassan vége. Ennek oka kettős. Egyrészt a gyakoribb (és kevésbé gyakori) végbélbetegségek majdnem elfogytak, maradnának az érdeklődők, problémával küszködők részére teljesen meddő, minden gyakorlati értéket nélkülöző technikai villogtatások, amire itt szerintem semmi szükség. Másrészről egyre több kérdést kapok olyan problémákkal, információkkal kapcsolatban, amik a cikkekben érthetően, alaposan kivesézve megtalálhatók. Feltételezem, hogy mindenki a lehetőségeihez mérten megtesz mindent azért, hogy a gyógyulásával kapcsolatban minden kellő információt megszerezzen, és nem az az első dolga, hogy gondolkozás, bármilyen erőfeszítés, a felelősség felvállalása nélkül, zsigerből nekem dob egy kérdést. Ezért valószínűleg a cikkekben fellelhető adathalmaz olyan nagyságot (kuszaságot) ért el, ami sok földi halandó számára önmagában már nehezen vagy egyáltalán nem átlátható. Ez az én hibám, ezért elnézést kérek.

Egy ritkán észrevett, de egyébként elég gyakori problémáról írok most. Azért csak ritkán észrevett, mert sokszor alattomosan, akár az aranyér „árnyékában” megbújva sunyít a mélyben, és sokszor csak nagyon alapos, akár csak többedszeri vizsgálat rántja le a leplet ottlétéről. Sokszor fogják az általa okozott panaszokra, hogy ez bizony maga az aranyér, ami sok probléma okozója lehet.
De kezdjül az elején. Vannak mélyebben a végbél falában apró mirigyek, az egyszerűség kedvéért mondjuk ezeket izzadságmirigyeknek (kis csúsztatással, persze). Azért csúsztatással, mert egyrészt nem izzadságot, hanem minimális nyákot termelnek, másrészt mert leginkább a széklet csúszósságáért felelősek. Ezek a mirigyek a külső és a belső borítás, a bőr és a nyálkahártya határán, a belső részen apró öblökbe nyílnak. Megint az egyszerűség kedvéért gondoljunk egy folyóra, a mirigy a folyó vízgyűjtőterülete, a kivezetőcső maga a folyó, az öböl meg itt a végbélbe, ott a tengerbe vezeti a folyó tartalmát. Remélem, érthető.

Néha azonban adódik némi probléma. Biztos sokaknak közülönk gyulladt már be a hónaljában egy izzadságmirigy. Fáj, nyom, az ember a karját sem mozgatja szívesen. Ez a gyulladás vagy valami szerencse folytán megnyugszik, vagy sürgős műtéti teendőt adó tályoggá csúnyul, akár magától kifakadva sokáig váladékozik. Nem igazán halálos, de roppant kellemetlen betegség tud lenni.
Ugyanez a helyzet az alvégen is. Sokszor tapasztalom, hogy vagy maga a mirigy gyullad be, érzékeny duzzanatot okozva a végbél falában, vagy a kivezetőcső, az öböl szájadéka duzzad meg lobosan, hosszú idő alatt a végbél mélyebb szakaszában akár érzékeny bőrnyúlvánnyá alakulva keseríti meg a mindennapokat. Ilyen nyúlványok, gyulladás, bármi panasz, gond nélkül gyakran előfordulnak a végbélben (mondom a bőr és a bél határán, még bőrrel fedetten), ezek minden kritika nélküli eltávolítása (merthogy mondják: „polip, amiből rák lesz”, nem teljes mértékben fedi a valóságot) felesleges tortúra.

Sok a szöveg, tudom, de miért is rémisztem ezzel a horrorral a kedves, de egyre kevésbé türelmes olvasót?
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy jön a páciens, elmondja, hogy székeléskor, de főleg üléskor szúr, fáj a végbele egy bizonyos helyen, a toalettpapír néha véres, néha váladékos. A gyulladáskor szokásos korábbi láz, hidegrázás legtöbbször még kérdésre sem jut a páciens eszébe. Ilyenkor a legrosszabb esetben (persze a „minek jött ide maga ezzel?!” hozzáállást nem véve) ráfogják az aranyérre, de az erre adott gyógymód viszont nem szünteti meg a gyulladást, csak nyújtja a csalódottsággal telítődő időt a megoldásig. Mondhatják rá a vérzés, fájdalom miatt, hogy ez végbélrepedés, majd az végkifejlet ugyanaz lesz, marad a probléma. Az a szép ebben, hogy eközben és emellett persze akár lehet aranyér vagy végbélrepedés is, csak a kizárólag ezekre irányuló kezelés (kúp, krém, műtét, gyógyszer, ráolvasás, váltott hideg-meleg ülőfürdő stb.) nem nyújt gyógyulást.
Bár az általánosan elfogadott vélekedéssel ellentétes, de a belső aranyér csak ritkább esetben fáj úgy önmagában. A „hagyományos” végbélrepedés meg legtöbbször záróizomgörccsel társul, elöl, a has felé vagy hátul, a gerinc felé jelentkezik. A páciens meg jön laza fenékkel, és mondja, mutatja sokszor, hogy a jobb vagy bal oldalon üléskor szúr, nyom, fáj. Ilyen esetben, annak ellenére, hogy a terület látványa sokszor semmitmondó, a problémás pontot belül megnyomva a fájdalom legtöbbször elsőre kiváltható, a baj így azonosítható.

Miért baj, ha nincs rendesen kikezelve a probléma?
Igazából két okot tudnék erre felsorolni.
Egyrészt mert panaszt okoz, ha nem is folyamatosan, de rendszeresen. Nem való az oda. Másodszor, ha a gyulladás szépmagyarul mondva „betályogosodik”, a tályog fut, amerre lát, erről szól az erősebb idegzetüeknek való „Tályog és sipoly...” c. opuszom, ki rosszul akar aludni (nem csak a gyenge stílusa miatt), olvassa el bátran!

Teendő?
Ha az orvos feltételezi, hogy fennállhat ilyen probléma, az akár meglévő végbélrepedés nem ott és nem úgy fáj, ahogy az lenni szokott, akkor a végbélben előbb újjal, majd a végbéltükrön keresztül egy vékony „vasdarabbal”, szondával finoman megnyomja a jelzett területet, akár látszik ott valami, akár nem. Ha ezen a területen a nyomásérzékenység fokozott, bingó! Megvan a panasz oka. (Ezért öngól a fájdalmas végbél sokak által vágyott érzéstelenítésben, uram bocsá' altatásban elvégzett vizsgálata.)
Ha tályog még nem alakult ki, a gyulladás speciális antibiotikum melletti jegelés, gyulladáscsökkentő kúp segítségével akár meg is nyugodhat. (Láttam már nálam „tanulmányi úton” lévő sebész kolléga arcán a döbbenetet, hogy a fájdalmas „aranyérre” antibiotikumot adtam, majd az ettől panaszmentessé vált.) De ilyenkor is számíthatunk visszaesésre, amikor már felesleges ezt a gyógyszeres kezelést újból és újból elkezdeni azzal a hiú reménnyel, hogy végképp rendbe tesszük a problémát. Ugyanez igaz a gyulladás okozta bőrnyúlványra is. Ugyanis minél nagyobb ez a nyúlvány, annál könnyebben begyulladhat: ilyenkor megduzzad, hízik egy keveset, és ez a „súlytöbblet” a gyulladás elmúltával sem múlik el, így minden egyes gyulladásos eset kapcsán egyre nagyobbá válik, és egyre könnyebben okoz ismét problémát. Ilyenkor dobban nagyot minden sebész szíve, feltör bennünk az ősi ösztön, a vér szava, hogy végre lehet vágni, és még segít(het)ünk is vele.
A probléma sebészeti megoldása általában nem igényel hatalmas előkészületeket, nagy műtői felhajtást, koplalást, több napos kórházi bentfekvést: a beavatkozás akár egy szűkebb végbéltükrön keresztül helyi érzéstelenítésben pár perc alatt elvégezhető. A gyulladt mirigyet a végbél felől megnyitva a gyulladás „kiürül”, a mirigy kitisztul, így a terület pár nap alatt megnyugszik, majd begyógyul. Ha a nyúlvány okozza a problémát, az egy hurokkal távolítható el, ami a mirigy kivezetőnyílását is tágabbá varázsolja. Ha a mirigy és a nyúlvány is begyulladt, a kétféle beavatkozás egyidejűleg is elvégezhető. Ennyi a 18+-os rész.

Tehát az üzenet: ha rég óta, akár visszatérően érzi a fent említett panaszokat, főleg üléskor belül nyomást, szúrást, javaslom, a gyógyulás érdekében látogasson el egy jó szakemberhez, proktológushoz!

Kívánok mindezek után is szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu 
.

140 megjegyzés:

szegedi írta...

Tisztelt Dr.úr!

Másfél hónap múlva ( ekkorra van időpont)megműtik a végbélsipolyom.Lányos zavaromban elfelejtettem megkérdezni az utolsó rendelésen, hogy mivel enyhíthetném a tüneteket: ülésnél szúrás,váladékozás,enyhe vérzés..stb? Nehéz másfél hónapnak nézek elébe,ha lenne olyan krém,amit addig használhatnék? Fertőtlenítő oldat a lemosáshoz?Segítségét előre is köszönöm: Szegedi

szegedi írta...

A műtét a Szegedi Sebészeti klinikán lesz,bár ennek kérdésem szempontjából nincs sok jelentősége.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szegedi!

A javaslat a műtét fajtájától függ. Nyílt műtétnél pl. a következők:
Napi 4-5 kamillás ülőfürdőt eleinte a seb tisztításához, napi 2x1 evőkanál Paraffin v. olíva olajat a székelés könnyítésére egy hétig szoktam javasolni, a székeléskor és esetleg üléskor fellépő fájdalomra persze fájdalomcsillapítót. A váladékozás, székeléskor enyhe vérzés persze lesz 1-2 hétig.
Krém használatát eleinte nem javaslom, később is csak speciálisan a seb aktuális állapotától függően.
Ha az ember megpróbál trükközni (pl. kamillás feliratú tusfürdő vagy helyette intimtörlő, aloe vera krém a kezdetektől) tapasztalatom szerint mindig "ráfázik".
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Varga Eva írta...

Tisztelt Doktor ur.
A kislanyom 2 eves es tavaly novemberben kezdett eloszor kemenyet kakilni.Nagyon sirt meg veres is volt a szeklete.De aztan helyre jott neki a szeklete kamilla teaval meg aszalt szilvaval.Es azota ha kakil kijon neki 1 kis dudor a vegbelnel es aztan el is tunik.Ha nem kemeny a szeklet akkor nincs gond nem sir ami azt jelenti nem faj neki de a dudor akkor is kijon.
Ma megint kemenyet kakilt es a dudor jo nagy volt es a szeklet is veres volt .Aztan a dodor megint eltunt.
Mivel itt elunk Angliaban voltunk vele orvosna es azt mondta hogy ez nem aranyer.
Ezzel kernem az on segitseget hogy mi lehet ez a dudor vagy mitol?
A valaszat elore is koszonom.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Lehet ebben a korban is aranyér, de lehet végbélrepedés okozta megduzzadt anopapilla is.
Ha a székletrendezés mellett nem okoz panaszt, nem bántanám, a későbbiekben kiderül, kell-e egyáltalán bármit is tenni ezzel.
Volt, akinek csak felnőtt korában lett ezzel gondja.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Nicol írta...

Kedves Doktor Úr!

Több mint két éve járok proktológushoz végbél problémám miatt, amit próbálok nagyon röviden ismertetni. Az első vizsgálat szerint végbélrepedésem volt, kaptam krémet, kúpot, tanácsot, hogy mit egyek, mit nem, a panaszaim el is múltak, de a krémek abbahagyása után kb 1 hónappal visszatértek. Újabb kezelések, újabb sikerek, de folyamatos visszaesés. Közben volt rectoscopiám (remélem jól írom, egyébként negatív lett), bőrgyógyászati vizsgálatom, a lényeg, hogy minden gyógyszer segített, de csak ideig-óráig. Legutóbb már elmentem egy másik orvoshoz is, hátha.......
Szerinte nem végbélrepedés, hanem a mirigyeim gyulladtak be, a krémet (doxiproct) amit javasolt azonban nem tudtam használni, mert nagyon csípett.
Jelenleg kb 2 hete megint nem használok semmit, de két napja váladék távozik a végbelemből, ami rettentően viszket.
Már nem tudom mit tegyek, teljesen tanácstalan vagyok, megjártam minden szakorvost akit kellett, a panaszaim mégsem múlnak, a mindennapjaim pedig rámennek. Tudom, hogy látatlanban nagyon nehéz bármit is mondani, én mégis kérem, hogy javasoljon valamit a doktor úr, mit tegyek, hova menjek, kit keressek?
Segítségét előre is köszönöm
Üdvözlettel:
Nicol

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Nicol!

A fenti cikkben lévő teendők szerintem Önre is vonatkoznak, én így gondolom. A Doxiproct krém ezen nem fog segíteni (ha csíp, ha nem). A váladék, az ebből adódó viszketés is valamilyen gyulladásra utal. Mivel hülyén hangzana az önreklám, ami nem (elsődleges) célja a blognak, javaslom, menjen vissza a második orvoshoz, vagy keressen másik proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Kinga írta...

Kedves Doktor Úr!

Azt hiszem, elveszett az előző hozzászólásom ( ha mégsem, és duplázódik, akkor elnézést kérek!).
A problémám a következő. Egy hete szorulásom volt és székelés közben szúró, éles fájdalmat éreztem, valamint a székletemmel együtt vér is távozott. Azóta minden ürítésnél fennáll ez a két tünet, a fájdalom és a vérzés nagysága a széklet állagától függ ( olvastam a blogját, így megpróbálok székletlágyító ételeket enni, sokat iszom és tornázok is). Ma székelésnél már csak vérzés volt, fájdalmat szinte nem is éreztem. Mindenképpen fel szeretnék keresni egy proktológust, de úgy gondoltam, várok még pár napot, hogy tünetmentesen mehessek. Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem Önhöz:
1. Ön szerint ( amennyiben ezekből az információkból megállapítható), mi lehet a bajom?
2. Van-e esetleg valami krém vagy kúp, mely gyorsíthatná a gyógyulást, vagy Ön szerint azonnal keressek fel szakembert?

Válaszát előre is nagyon köszönöm! :)

Kinga

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Kisfiam 3 és fél éves. Januárban kezdett viszketni a feneke, kiderült, hogy cérnagiliszta támadta meg. Gyógyszerrel kikezeltük, de ezt valamiféle végbélgyulladás váltotta fel, ami pedig berepedést okozott. Most már kb. másfél hónapja fáj neki minden kakilás, ami időnként enyhén vérzik is. Jártunk gyereksebészetre, ahol Aurobin kenőcsöt adtak neki és kamillás lemosást javasoltak minden kakilás után. Miután egy hónapja alkalmazzuk a kezelést és semmi nem változott - viszont a végbél környéke továbbra is folyamatosan piros -, néhány napja abbahagytuk a kenőcsöt, amit körömvirágkrémre cseréltem, ill. homeopátiás (Graphites) bogyókat is elkezdtem adni neki. Ezeknek még várom a hatását, de ha nem történik semmi, a doktor azt mondta, legközelebb beszéljünk meg időpontot altatásos tágításra.
Nos: Ön lát-e ennél jobb megoldást? Vannak-e egyéb javaslatai a gyógyulásra? Illetve lehet-e esetleg más a probléma?
Mielőbbi válaszát előre is nagyon köszönöm!
K. Zsuzsa

Névtelen írta...

Üdvözlöm Doktor Úr!

31 éves,sajnos túlsúlyos nő vagyok. Ez ahogy tudom,sokat számit mindenféle egészségügyi állapotfelmérésnél, ezért is irtam le. 168 centimhez 90 kiló,tehát erősen :)
A probléma a következő: 19 évesen a meghízásom időpontjában előjött egy aranyér. Nagyon fájt, de tényleg. Világosan emlékszem rá. Kúpok,kenőcsök forró vizes ülőfürdő ,minden bejátszott, elmúlt egy hét alatt. 12 éven át tünetmentes voltam. Most megint találkoztunk, a wécézéskori fájdalom és én. Pár csepp vér is volt, jöttek a jó ismerősök, Doxiproct, Sperti kúp és pár nap multán semmi probléma.Azaz majdnem semmi. Azt vettem észre hogy mintha az egész záróizomzat megereszkedett volna. Érti? Mintha a gravitáció lehúzná, furcsa tudom, de ezt érzem. Enyhe székelési inger folyamatosan, de nem fáj,nem vérzik,rendesen járok wécére,panaszmentes vagyok ebből a szempontból. Csak fura-ha összeszoritom, "felmegy" az egész a helyére,ha elengedem,leereszkedik. Zavaró. Ja, és van egy kis kitüremkedés, ami lehet nem is kicsi,nemtudom,nemértek hozzá,de nem fáj,nem panaszos.Visszanyomható,csak nem marad ott:(
Tanács?
Előre is köszönöm!
J.

Szabóné Kata írta...

Milyen sűrűséggel szokta a Doktor Úr megválaszolni a kérdéseket? Tudja valaki? ( Csak azért kérdezem, hogy egyszerübb volna e bejelentkezni hozzá és egy hét múlva elmenni,m int itt kérdezni? )
Köszönettel
Szabóné

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kinga!

Panaszait nagy valószínűséggel végbélrepedés okozza, erről többet a jobb oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Az Aurobint felejtse el, ne használja, mert hosszabb távon tönkreteszi, a kamilla meg kiszárítja a bőrt! Öngól.
A gyulladás miatt leginkább bőrgyógyászt keresnék fel, amikor az rendbe jön, a bőr sérülékenysége is csökkenni fog.
Legfontosabb az lenne, hogy a székletet puhítsák, valamilyen keserűvizet javaslok (pl. Ferenc József víz), sok folyadékot, kenésre egyelőre Bepanthen krémet 2x.
Nem vagyok a tágítás híve, a statisztikák szerint a záróizom sérülését okozhatja.
Ha mindezek nem hatnak, felmerülhet kezdődő vastagbélgyulladás (szerintem nem lesz, a giliszták ellene szólnak), akkor érdemes gyermek-gasztroenterológust felkeresnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves J.!

A nagyobb súly, a fokozott hasi nyomás, a mozgásszegény életmód a medencefenék ellustulásához, hosszabb távon lazaságához vezethet.
Egy intimtorna tanfolyamon vegyen részt, majd alkalmazza az ott tanultakat. Sok problémát tud ezzel megelőzni. A csomó szerintem nem gond, maradhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kata!

Ahogy láthatja 1-2 hetente tudok a válaszadásokra érdemben időt szakítani. Ennyi idő alatt általában csak szerencsével, egy lemondott vizsgálat helyett kap időpontot.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Doktor Úr!
Először is ezer és millió köszönet a végtelenül emberi ellátásért, vizsgálatért( 04.03. 18:10)!! Életemben először voltam ilyesféle vizsgálaton, és nagyon féltem, talán a doktor úr még emlékszik is, mennyit nevetgéltem zavaromban:),de annyira megnyugtató és közvetlen ,emberi volt az egész,hogy mindenkinek csak ajánlom a doktor úr rendelését!
Amiért írok most:
A doktor úr egy úgymond lényegtelen, behegedt fissuát diagnosztizált nálam és intimtornát javasolt. Jelenleg csak itthon magamban tudok akármit is tenni, mert az anyagi okok közbeszólnak sajnos:( Viszont a kérdésem a következő, ez a "mintha az egész kipufogó rendszer lejjebb/kijjebb volna mint kéne" érzés is elmúlik az intimtornától? Mert már ösztönösen is szorítom a záróizmokat, "nehogy még kijjebb csússzon" az egész..
Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel : A.J.

Névtelen írta...

Pont a kérdés maradt le:
Szorítsam vagy ne szorítsam?
:D
A.J.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves A.J.!

Ahogy megbeszéltük, csinálja a tornát. Sajnos ezekkel a "kicsúszásos" érzésekkel az ember valójában nem tud mint csinálni, a záróizmot ilyenkor rendszeresen vagy folyamatosan szorítjuk, viszont a valódi kicsúszástól (persze a székleten kívül) ez nem óv meg, csak rossz és felesleges szokássá válik.
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter

Délvidék írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Délvidéki 50 éves nő vagyok. Egy hete voltam végbéltükrözésen ahol megálapitoták: Haemorrhoidales int gr. II. (51.23), orvoságot Phlebodiae 600 1x1, Factu krémet kaptam. Kérdésem mit jelent ez a diagnózis? Fáj a fenekem ahogy ülök elöl, hátul,a böröm a derekamnál is zsiborog, a derekam is fáj. Ez lehet az aranyértöl? Előre is köszönöm válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Délvidék!

A lelete és a panaszai alapján a fenti cikk Önről (is) szól. Aranyeret találtak, de szerintem valószínű, hogy panaszát nem az aranyér okozza, ezért számomra kétséges, hogy a kapott kezelés megoldja-e panaszait.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztel Doktor Úr!
Tegnap dél körül két gyűrűt helyeztek fel. Az egyik állandó nehézséget okozott ezért este is még nagyon fájt. Ma délelőttre a fájdalom és enyhe vizelési nehézség szinte teljesen elmúlt, viszont elkezdett rázni a hideg és hőemelkedésem lett. Azt olvastam ez fertőzésre utalhat. Felhívtam orvosom aki szerint ettől nem lehet, de ha nem múlik el holnap menjek be. Aggódnom kellene? Köszönöm

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves gyűrűzött érdeklődő!

Én nem vagyok híve az egy alkalommal végzett többszörös gyűrűzéssel pont a lényegesen fokozott fájdalom miatt.
Az orvosa helyében én is ezt javasolnám, nem kell aggódnia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr,

30 éves nő vagyok, egy évvel ezelött már irtam erre a fórumra, akkor levelem alapján azt állapitotta meg, hogy valószinűleg végbélrepedésem van (akkoriban irtózatos fájdalmaim voltak). Jelenleg kiujultak a tünetek, gyakran váradékozik, ujabban vérzik a végbelem székeléskor (és nem csak egy két csepp sajnos) viszont most különösebben nem fáj ami számomra meglepő, viszont eléggé puffad a hasam, és hullik a hajam - bár ez nem tudom hogy ezzel van e összefüggésben.... mire utalhatnak ezek a tünetek? végbélgyulladás?
Jelenleg külföldön élek, ha csak pár hétre tudok hazamenni nyáron Ön szerint érdemes belekezdeni otthon kezelésbe, vagy próbáljam meg itt csehországban (ahol a nyelvet nem beszélem)? Mit javasol? Mennyivel elöre szükséges időpontot kérni rendelőjében?
Válaszát elöre is nagyon szépen köszönöm,
Orsolya

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Orsolya!

Panaszai alapján több probléma is felmerül, ezért felesleges, értelmetlen lenne most ötletelnem.
Meg kell ezt nézni, hogy még csehül vagy esetleg magyarul, ez az Ön bevállalási hajlandóságától függ.
Ha inkább vár, a rendelésemre legalább 2-3 héttel a tervezett idő előtt érdemes bejelentkeznie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalára, végre megtudtam, hogy végbélrepedésem van. A tünetek teljesen ugyan azok, mint amiket leírt, wc-zés előtt hirtelen jövő és rövid ideig tartó szúró éles fájdalom és alkalmanként véres csík a székleten. (Székletvizsgálat negatív.)
Már két orvosnál is jártam, az első szerint kutya bajom, de felírt azért egy doboz suppositorium haemorrhoidale-t, eredménytelenül. Közben használtam Hemorid és Reparon kúpot, meg Bepanthen kenőcsöt, eredménytelenül. Mivel nem múlt el, másik orvost kerestem fel, de ő fel sem tudott nyúlni, és akkora fájdalmat okozott, hogy nagyon rossz élményekkel távoztam, így most semmiképp nem tudnék máshoz is elmenni, annyira félek a vizsgálattól...
Tudom, hogy nem illik ilyet vizsgálat nélkül kérdezni, de szeretném tudni, hogy milyen készítményeket szokott felírni ilyenkor a betegeknek? Háziorvossal felíratnám, reménykedve abban, hogy nem kell még egy vizsgálatra elmennem. Egyébként nagyon ügyelek, hogy puha legyen a székletem, szóval maximum stessz lehet az oka a dolognak, de ezen nagyon igyekszek változtatni…
Válaszát előre is hálásan köszönöm!
S. Andi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

Én mindig a vizsgálatnál találtak alapján írok receptet, sokszor ezeken változtatok, többfélével kombinálok az adott helyzetnek megfelelően, mert azt tapasztaltam, hogy biztos, mindenkinek a kellő gyógyhatást előidéző recept sajnos nincs. Mint a frizura vagy a szemüveg.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Megértem válaszát.
Közben körömvirágkrémmel kezdtem el belül is kenegetni, lekopogom, de nagyon sokat javult tőle, már alig érzek fájdalmat. Ezt milyen tartósan használhatom?
Köszönettel,
S. Andi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

A sima körömvirágkrémet lehet hosszabb távon is folyamatosan használnia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

J. írta...

Kedves Doktor úr!

36 éves, normás súlyú nő vagyok. Egy hónapja voltam kolonoszkópos vizsgálaton, ahol belső aranyeret állapítottak meg. Tüneteim: minimális mennyiségű nyálkás vér a székleten – minden előzmény, fájdalom nélkül. Anyukámnak évek óta colitis ulcerosa-ja van, ezért rohantam hanyatt-homlok gasztroenterológushoz, mert az első gondolatom ez volt – mellesleg aranyere is van, de ezzel nagyon ritkán van bármilyen problémája. Szóval a vizsgálati papíromon a következő szerepel – körkörösen érzékeny, belső nodusok. Kaptam rá Detralexet meg Sperti kúpot. Eddig – ha volt is már meglévő aranyerem – sosem vérzett. Most, ha abbahagyom a kúpot-gyógyszert, visszatér a minimális vérzés, továbbra is fájdalom nélkül.  A székletem rendben van, sosem volt székelési gondom – szorulás, hasmenés sem. Reggel, általában azonos időben, egyszer intézem ezt a dolgot, erőlködés nélkül. Most viszont állandóan ideges vagyok emiatt, olvasok mindent, amit tudok a témában, hogy segítsek magamon. Intimtornába kezdtem, Önnél is olvastam ezt, hogy hasznos dolog. Heti 2-3 alkalommal fél órát kocogtam, de inkább áttértem a gyors sétára, hogy ezzel se fejtsek ki külön nyomást a medencei erekre. Eszem gyümölcsöt, iszom sok folyadékot… El fog ez múlni valaha magától, vagy akárhogy is halogatom, úgyis gyűrűzés és egyéb lesz a vége? 

Van valami, amit még tehetek, hogy esetleg tényleg magától múljon el?

Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát,

J.

J. írta...

Kedves Doktor Úr,

Az előző levelemhez még annyit tennék hozzá, hogy minden egyebet kizárt a vizsgálat, colitist is(tehát minden rendben van) csak a belső aranyeret állapították meg.

Köszönettel,

J.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves J.!

Az első gondolata teljesen jogos volt, én is ezt tettem volna.
A gasztroenterológiai vizsgálat a felső vastagbéllel ellentétben viszont nem alkalmas a végbél korrekt vizsgálatára. Ez alapján kérem, hogy menjen el proktológushoz, hogy a fenti cikkben lévő dolgokat ki tudja zárni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

J. írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
J. írta...

Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm, hogy szakított időt a válaszadásra - és nem mellesleg köszönet az oldalért is, hogy foglalkozik velünk, akiknek problémája van.

Ahogy írtam, fájdalmat egyáltalán nem tapasztalok, üléskor sem érzem, hogy egy bizonyos ponton fájna - mint ahogy a cikkben írva vannak a tünetek. Semmi sem fáj, bár a sok állás kissé megerőltető, olyankor jól is esik leülni egy kicsit. Ettől függetlenül is fenn állhat a cikkben említett betegség, akár az aranyér "árnyékában"? Vagy az egy ponton fájó-szúró tünetek később alakulnak ki?

Proktológushoz szívesen elmennék - legszívesebben Önhöz -, azonban az anyagi körülményeim nem adottak sem az utazáshoz, sem a magánrendeléshez. Borzasztó ezt írni, de a mai világban azt hiszem, nem először hall ilyet a Doktor Úr. Az SZTK rendelésekről meg annyi horrort hall az ember, hogy oda lassan nem képes az ember nyugodt szívvel elmenni... :-( És a hangsúly még lehetne a "lassan"-on is, mivel időpontot sem kapni, csak hónapok múlva.

Most Bepanthen krémet és Körömvirág krémet használok, és reménykedem, hogy ez segíthet a problémán...? Váltott hideg-meleg vizes zuhannyal, intimtornával - amiket szintén az Ön tanácsai közt olvastam - talán szintén segíthetek magamon.

Köszönettel,

J.

J. írta...

Kedves Doktor Úr,

Most jöttem csak rá, hogy az előző hozzászólásomban bizonygatott "nekem nem fáj semmi" dolog nem is teljesen igaz. De nyilván az lehet az oka annak, hogy elfelejtettem, hogy a fájdalom nem gyakori, és nem tart soká, csak órákig marad - de van. És igen, az a fajta, ami a cikkben olvasható. Egy ponton fájdalomérzet a végbél fölötti részen. Arról jutott eszembe,hogy mégis szoktam ilyet érezni, hogy ma pl. erre ébredtem. Ilyenkor nehéz leülni, (igen-igen óvatosan kell, a fájdalmat elkerülendő, ha ilyenkor csak úgy lehuppannék még akár egy puha ágyra is, lehet, hogy sikítanék is) még menni is nehéz... olyan érzés, mint amikor fel van az ember puffadva, és be van szorulva a levegő, (de persze puffadásnál ez az alhasban érződik, nem a végbél fölött) viszont a leüléssel összenyomódik a beszorult levegő tere, és még jobban nyom.... nyilván nem puffadásról van szó (pláne, hogy a bélgáz távoztával nem enyhül a fájdalom), de olyasmi, feszítő érzés - egy ponton, most direkt figyeltem, bal oldalon.

Szóval, sajnos, igen, van fájdalomérzetem, de csak ennyire ritkán, - és csak pár órán át intenzív, utána enyhül folyamatosan, estére most már semmmi baj - hogy el is felejtem. Mondjuk havonta egyszer előfordul, de igazán meg sem tudom határozni. Ha miriggyulladás van, (és nem aranyér, vagy ez is az is...) akkor az lehetséges, hogy ritkán érzek fájdalmat, vagy a mirigy gyulladása állandó fájdalommal járna, és ez a fajta fájdalom másra utal esetleg?

Köszönöm a türelmét, ha még mindig elolvassa a hozzászólásaimat (még szerencse, hogy nem válaszol rögtön, így legalább az utógondolatok is eszembe jutnak, hát hiába, ilyen vagyok, echte szőke. :-) Bocsánat, ha túlrészletezem, de valahogy úgy érzem, a Doktor Úrnak elmondhatom, mert nemcsak azért kérdi, "hogy vagy", (persze, idézőjelben értem a kérdezést, arra gondolok, hogy elindította a blogot, készséggel, tudását adva válaszol nekünk, arra rászorulóknak, és ez már majdnem azt jelenti, hogy megkérdi, "mondd, hogy vagy?"), szóval nem azért "kérdez" hogy aztán elengedje a füle mellett, hanem segítő szándékkal, kedvesen reagál, és ez nagyon jól eső érzés. Válaszát most is, hálásan köszönöm - előre is.

Minden jót kívánok,

J.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves J.!

Panaszai alapját képezheti mirigygyulladás, de akár rendszeresen visszatérő végbélrepedés is. Ezt a váltott hideg-meleg zuhanyt nem tartom jó ötletnek (csak egyedül kezdődő aranyér esetén nem árt).
Leginkább alkalmankénti Reparon kúpot javasolnék, mivel belül van a panasz, ez egy kicsit segíti a "berendezést" belül megnyugodni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

J. írta...

Kedves Doktor Úr,

Köszönöm szépen válaszát.

Egy kérdés még: ha a colonoscopos vizsgálat nem mutatott ki semmiféle rendellenességet az aranyéren kívül - ami írva van: körkörös, sérülékeny belső nodusok. Az eszköz akadálytalanul vezethető a coecumba, a nyálkahártya ép, haustratio norm. Ép ileocoesalis szájadék. Ép terminalis ileum - az azt jelenti, hogy nincs más rendellenesség? Konkrétan, a daganatos megbetegedések kimutathatóak ezzel a vizsgálattal, és ha nem láttak ilyesmit, akkor efelől nyugodt lehet a páciens, hogy ilyesmi nincs, ugye? Van az aranyér, ami kezelendő, és ennyi. Ugye jól gondolom?

Köszönöm szépen,

Minden jót kívánok!

J.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves J.!

A colonoscopia a daganatos betegségeket ki tudja szűrni, de a végbélbetegségek vizsgálatára nem alkalmas, erre csakis a proktológiai vizsgálat a megfelelő.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

S klara írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!

A problemammal kapcsolatban szeretnem a segitseget kerni. A problemam a terhesseg alatt kezdodott a 28. heten, amikor nyakos csikot lattam a szekletemen.Ezt kozelebbrol megvizsgalva lattam, hogy ver is van a nyakban (ez egyebkent elso ranezesre nem lathato, csak ha gorcso ala veszem a nyakot). Papiron altalaban nincs ver, vagy veres nyalka. Terhesseg soran kulonosebb kivizsgalas nem tortent, gyanitottak, hogy belso aranyerrol van szo. A termeszetes uton torteno szules utan a korhazban nagyobb mennyisegu vert is lattam az elso szekleturitesekkor, ami lefolyt a kagyloba, azt nem szinezte el. Majd javulni kezdett a dolog, kup es kremek nelkul, de 3 honappal utana ujra visszatert a nyakos veres csik a szekleten (1-2 csik). Ez mar szemmel is jol lathato volt. Anescopia szerint nem volt aranyer. Majd kb. havonta fel fel utotte a problema par napig. Majd a szules utan 5. honappal levo vizsgalatkor (tapintasos) aranyer kulso lathato volt. Ekkor gyogyszertari szteroidos kupot szedtem egy hetig, es Detralexet, de nem igazan lett jobb, visszatert a problema. A gyermekem 6. honapos koraban anescopia szerint nem volt aranyer. Ekkor wc utan zuhany es nedves torlokendo hasznalat lett eloirva (ez mai napig tart). De utana a kisbabam egy eves koraban ujra eszleltem a tunetet. Ekkor megtukroztek a szigma belet es a vegbelet, itt elvaltozast nem talaltak. Anescopia negativ. Ekkor felirtak egy kupot Xalazin, amitol kimarodott a vegbelnyilasom. Proktologiai vizsgalat szerint 1-2 foku aranyerem van, illetve candida gombam is. Ekkor mar a WC papiron volt a sima ver (nyak nelkul, szinte most eloszor). Ujra szerintem szteroidos kupot (gyogyszerari benzocainos) kaptam es a posterisan forte kenocsot. Ez ugy tunt, hogy hasznalt, verzes megszunt, szeklet naponta kettoszor, fajdalom nelkul urult. De tegnap ujra veres nyakos nagyon vekony csik (szemmel alig lathato, csak analizalva), ma pedig a Wc papiron veres nyakos (nagyon pici ver). Most szedem a kupot es a kremet hasznalom. Az egesz idoszak alatt fel fel valtva jellemzo tunetek, neha szur nap kozben, es viszket is a vegbelnyilas kornyeken. Neha a szeklet urites fajdalommal jar (szuro erzes, mintha tukkel szurodnak), neha teljesen rendben van. Neha faj ra ulni, de ez is valtozo. Ugy latom, hogy meleg furdore javulo tendenciat mutat. Neha seta kozben is erzem a szuro fajdalmat. Neha szekleturites utan van egy kis fajdalmam a nyilas felett, beljebb par percig. Ezek a tunetek a masfel ev alatt valtozoak voltak. On szerint mit tegyek? A gyogyulas utjan tarthatok/e? Kigyogyulhatok/e a fenti kup krem kombinacioval. Sokat iszom, rostdusan etkezem, setalok minden nap, szerintem ezzel szerintem nincs gond. Elkezdtem tornazni (has farizom torna).Jelenleg intim torna tanfolyamra keszulok, On szerint az meghozza e a vart javulast? Ilyen tunetekkel ajanlana/e a vastagbel egeszenek a megtukrozeset? Ha lehetne, szeretnek ettol a bajtol megszabadulni, es nem egyutt elni vele, ezert mindent meg szeretnek tenni, ha lehetseges. Bar messzebb lakom, meg tudnam oldani a vizitet Onnel, ha ez meghozna a varva vart javulast.
Varom mielobbi szives valaszat.
Koszonettel
Boldog Kismama

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Boldog Kismama!

A fenti cikkből szerintem magára ismert, valószínűleg visszatérő anopapillitisze van, ami az Ön által kapott szerekre, intimtornára a tapasztalatom szerint tartósan nem gyógyul meg. Ha egyéb gyanú a látottak alapján nincs, és a gyógyulás után panaszai megszűnnek, a vastagbéltükrözés szerintem várhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy anális szex okozta problémákkal is lehet-e Önhöz fordulni. Úgy gondolom, szakterületéből következően talán Ön állhat legközelebb az ilyen kérdésben adható érdemi válaszhoz. Jól gondolom, hogy ilyen jellegű panaszokkal is lehet Önhöz fordulni? Netán nem a fórum keretein belül, de szintén anonim módon is megoldható ez?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Balerina1

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balerina!

Természetesen a terep az enyém, annak szinte minden -rendszeresen az anális szexszel kapcsolatos- problémájával együtt.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a gyors reakciót. Ez esetben írna arról, hogy ennek milyen káros következményei lehetnek? Sok információval találkoztam ezzel kapcsolatban az interneten, de nem minden kérdésemre kaptam választ. Azt gondolom az esetem speciális még ebben a mai napig tabuként kezelt kérdéskörben is. Mivel a leírtak alapján a hozzáállása a gyógyításhoz igen szimpatikus, úgy gondolom fordulhatok Önhöz a problémával. Esetemben (amely másfél évvel ezelőttre datálható), egy aránylag friss kapcsolatban voltam az érintett partnerrel, akinek ilyenformán nem ismertem még ki szokásait. Egyik este egy séta alkalmával engedtünk a kísértésnek, de mivel előtte egy szórakozóhelyen voltunk, a partnerem keze valószínűleg nem volt tiszta és higiénikus. Legnagyobb meglepetésemre a "hagyományos út" helyett ezt használta anális behatolásra, amelyet én ugyan félbeszakítottam, de azóta is gyötör, hogy ennek milyen káros következményei lehetnek. Jellemző rám a hipochondria, de én ezt inkább jogos aggodalomként cimkézném fel. Minden információ, amellyel az interneten találkozom, sarkalatos pontként kezeli ebben a kérdésben a higiéniát, ezzel magam is tisztában vagyok, de a részletekre, vagy az esetleges következményekre sehol sem térnek ki. Úgy gondolom, mások számára is hasznos információ lenne ennek a kérdéskörnek a részletesebb tárgyalása, mert a környezetemben hallott vélemények szerint is némileg homály fedi ezeket. Kérdésem, hogy ajánlatos-e emiatt orvoshoz fordulnom? Összefüggésben állhat-e ez gyomorproblémákkal (túlzott gyomorsavtermelés) vagy válthat-e ki a bélrendszerben felfelé irányuló fertőzést, akármilyen tünetet? A nőgyógyászommal megosztottam ezt az aggodalmamat, ám szerinte nincs miért aggódnom. Ezzel ellentétben, még ha már későn is, én megelőzném az esetleges negatív következményeket, de egy orvosnak szemtől szemben elmondani ezt finoman szólva is zavarbaejtő.
Előre is köszönöm a válaszát újra:

Balerina1

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balerina!

Aggodalomra szerintem sincs semmi oka. A higiéné természetesen rendkívül fontos, de nagy valószínűséggel ezen "alkalomból" nem lett probléma, fertőzés. A gyomorsav-probléma is inkább a lelki önemésztéssel kapcsolatos.
Mivel megnyugodni egy vizsgálatig úgysem fog, érdemes egy ellenőrző végbélvizsgálatra elmennie.

Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

"Carlos" írta...

Tisztelt Doktor úr!

Először is nagyon szépen köszönöm ezt a bejegyzést az anopapillitiszről, tökéletesen magamra ismertem, magam sem tudtam volna jobban leírni a panaszaimat. 1 hónapja tart 'ez' a helyzet, és örülök, hogy ilyen korán kiderült, mi okozhatja. Azonban nálam jelentkezett még egy tünet, amit nem látok a leírásban. - Sokszor a fájdalmas, égő, szúró érzés mellett lüktet is a végbelem, leggyakrabban székletürítés után, de van, hogy már előtte is (nyilvánvalóan azért lehet, mert a széklet lekerül a végbélnyiláshoz közelébe, és "nyomja" a gyulladást...)

Tehát a teljes kórkép így néz ki:
- véres széklettel kezdődött egy hónapja egy hasmenés alkalmával
- kb. 4-5 napig keservesen fájt, fájdalomcsillapítókon éltem --> elmentem kórházba, de csak "kívülről" vizsgáltak meg, azt mondták, biztos nem aranyér, a panaszok alapján végbélrepedést gyanítottak, és lidocainos kúpot adtak, amivel csak a fájdalmat enyhítették
- azóta, kb. 3 hete stagnál a betegség, a fájdalom egyenletes, viszont egyre kényelmetlenebb a dolog: lüktet, éget, szúr, néha nyákos a székletem, és múlt héten 2-3 kis sipolyt is felfedeztem a végbélnyílásom körül, de azok 2 nap után el is múltak (szerencsére)

Vettem a lapot, mindenképpen szükséges lesz egy vizsgálat, be is jelentkezem a héten. Mindössze egy olyan kérdésem lenne, hogy a kontroll ára (15.000) Ft mit foglal magába? (Ha jól sejtem, akkor: a panaszok megbeszélését, a vizsgálatot, annak eredményének ismertetését, ill. a receptfelírást?) Elnézést a kérdésért, csak fontos tudnom, hogyan kalkuláljak.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm segítségét, előre is! ;)

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Újfent köszönöm a válaszát! Az említetteken felül tünetként merül fel a ritkán csípő érzés a végbélnyílás táján, a záróizmok lazább voltának érzése és a "szelesség" megnövekedése az említett eset óta. Ezt okozhatja a túlzott gyomorsavtermelés is, vagy ennek lehet köze az esethez? Valamint ismeretlen eredetű hasi fájdalmam is volt (de ez már csak a közelmúltban), amelyet a háziorvosom a belek környékére azonosított. A gyomorsavproblémát a gasztroenterológus (aki a leírt körülményről nem tud) az elmúlt 1 évben leadott 15 kilós súlyveszteség számlájára írt, és arra Controloc tabletta szedését javasolta, miután a helycobacter fertőzés lehetőségét kizárta. Ennek szedésével a szelesség elmúlhat? Mert ez már nekem zavaró mértékű a gyomorsav túltengéssel járó gyomormorgással kombinálva.
Válaszát újra köszönöm!

Üdvözlettel:
Balerina1

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Carlos!

Én is anopapillitiszre tippelnék, megspékelve egy kis végbélrepedéssel. Gyanús, hogy a gyulladás továbbment, ez a vizsgálatkor kiderül.
A vizsgálati díj (15.000Ft) az első vizsgálat teljes költségét fedezi, több költség ilyenkor még nem szokott felmerülni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balerina!

Panasza egyértelműen a gasztroenterologusra tartozik, nyugodtan megbeszélheti vele panaszait.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

kov Barbara írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kb. másfél évvel ezelőtt jártam a székesfehérvári rendelésén, amivel maximálisan meg voltam elégedve és csakis ajánlani tudom. Akkor végbélrepedést állapított meg, amit a tornával és krémmel sikerült teljesen elmulasztani. Sajnos azonban egy nemrégiben megesett székrekedés ismét előhozta ezt a problémát és ismét jelentkeznek a tünetek: véres széklet, egyre huzamosabb ideig tartó szúró fájdalom. Mindenképpen szeretnék eljutni ismét a rendelésére, azonban ez leghamarabb is csak két hét múlva lehetséges, addig tudna nekem ajánlani valami krémet, kúpot, ami nem vényköteles és kihúzhatnám vele súlyosbodás nélkül még két hétig?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Barbara

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Barbara!

A Bepanthen nevű, recept nélkül kapható krémet tudom javasolni elsősegélyként.
Várom szeretettel:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Január elején írtam már Önnek, amire pár nap múlva (20-án) megkaptam kedves válaszát. Azóta három alkalommal voltam kisvárosunk kettőből egyik proktológusánál, sajnos nem is kevés pénzért.
Első alkalommal külső szemlélődésre és manuális vizsgálatra a diagnózis: "mellső comissurában felületes reakciómentes fissura látható, vérzésforrásként egyértelműen szerepeltethető. Ujjal elérhető magasságban kórós nincs."
Nitromint kúpot kaptam, és korpát javasolt enni az orvos, amit követek azóta is
Másodjára: " a hátsó comissurában fissura nem látható, a mellsőben elvékonyodott hám látható. Most csak ránézéses vizsgálat történt, javaslat folytatni a nitromintos kúpot.
Harmadjára (első alkalom után kb 6 héttel én még mindig hullámzónak éreztem az állapotot, vérzés nem volt azóta) végbéltükrözés is történt, diagnózis: a rectum nyh-jának alsó harmada felázott, oedemas, vérzékenyebb.
Javasolt: hydrocortisonos kúp

Közben csináltattam még egy vérképet a novemberi után, de az is rendben volt, így remélhetőleg helyi a probléma.
A korábbi levelemben leírt szorongásom jelentősen csökkent, így az emiatti napi laza székletek is mondhatni megszűntek, vagy csupán ennek, vagy a korpa-banán-natúr joghurt keveréknek, amit naponta eszek és a körömvirág teának, amit iszok, a székletem rendeződni látszik, a puffadás is szinte teljesen elmúlt.
Ennek ellenére továbbra is érzem, hogy a végbélbemenet után 2-3 cm-rel időnként érzékeny. Székelés közben nem is panaszkodnék rá, kb két hete volt, amikor egyszer szúrást éreztem,amúgy nem. Inkább székeléstől függetlenül érzek ott kellemetlen érzést (nem is tudom hogyan írjam le, olyan mintha inkább égne egy pillanatra, nem is fájna). Tegnap abbahagytam a kúpot, mert már elegem volt a két hónapja tartó kúpozásból, pláne, hogy sokszor azt gondoltam, hogy annak feltétele kapcsán is megsérthettem én magam is a nyálkahártyát, ahogy az ujjammal feljebb próbáltam tolni. Újra csak krémet (Reparon)kezdtem használni, hisz "csak" ott egész lent van gond, az szépen elérhető a krémmel. Nyomtam kicsit székelés előtt és utána is. Régebben, ha néha egy keményebb széklet felsértette egyébként ugyanezt a területet,ugyanitt szokott érzékeny lenni, akkor ez működött, és pár nap alatt helyrejött.
Persze nem vagyok orvos, hogy önállóan döntsek, de már el vagyok keseredve, hogy a fentiek után is még miért van ez a gyulladás. Ma reggel is ahogy a krémet használtam, bal oldalon igen érzékeny volt azon a bemenettől 2-3 cm-es részen.

Az a baj, hogy ha ez nem múlik el, az csak a szorongásomat fogja újra növelni, ami beindíthat megint egy ördögi kört, amit nagyon nem szeretnék:-(

Az orvos javasolta az intim tornát is, de azt egyelőre felfüggesztettem, mert az csak ezzel a területtel való fokozott foglalkozás érzését keltette, és mintha csak rontotta volna ezeket az égő érzéseket.

Van a doktor Úrnak valami javaslata, hogyan tovább?!

Előre is köszönöm, ha megtisztel a válaszával!

Üdvözlettel: Anna

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Március 21-én írt levelemhez szeretnék annyit hozzáfűzni, hogy most már nem igaz, hogy székeléskornem érzek semmit, tegnap és ma igen csípett. Nem fájó, szúró érzés, hanem inkább csíp. Tegnap tudom igen rágörcsöltem, de ma igyekeztem ellazulni, mégis:-( A székletem teljesen normális állagú volt.
Nagyon el vagyok keseredve, a házaséletünket is , mert semmi kedvem így hozzá, és az egész mindennapjaimat tönkreteszi ez az egész:-(
Nem tudom már azt sem, hogy nem a sok kúpozás okozta-e, hogy már felázott azon a bizonyos helyen a bél,é s egyáltalán jót teszek-e azzal ha csak krémezem is. Vagy mégis baj, hogy abbahagytam a kúpot?
Egyszerűen nem tudom mit tegyek:-(

Köszönöm, ha válaszol!

Üdvözllettel: Anna

Kovács Sándorné Marianna írta...

Tisztelt doktor Úr !

A fiam Londonba van. Ott sajnos nagyon rossz az orvosi ellátás, krémek sincsenek nagy választékban, a Ma-országon kaphatóak pedig ott nem ismertek. Sossem volt még a fiamnak aranyere. Már ha az ! Ugyanis dió nagyságú, jött ki neki. Én elolvasva az Ön honlapját, kérdeztem tőle, hogy nem a tályog, vagy sipoly, Ő azt mondja az ér van kint és sötétbordós színű !
Most már jobb, és nem fáj neki, de csak lassan húzódik vissza, a diónyi, most már a fele, de még ez is zavarja, és kit ne zavarna.

Esetleg, ha tudna írni, hogy milyen kenőcsöt, vagy gyógyszer küldjek neki amitől hamar visszahózódik.
Még annyit szeretnék megírni a fiam 1990-es születésű, Szokott járni edzeni, gyúrni. Most egy értágító kapszulát szedett, már nem szedi, de lehet ettől jött ki az aranyér neki, mert mint írtam sosem volt még !

Megköszönném mielőbbi válaszát ! hogy hamarosan küldhessem neki a kenőcsöt, vagy a gyógyszer !

Tisztelettel : Kovács Sándorné
Marianna
egy aggódó szülő

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!


Mivel még nem kaptam választ, egy mondattal a fejleményekről:
A kúpozást és krémezést is abbahagyva egyelőre nem tökéletes, de már nem csíp a székelés. A napközbeni néha furcsa érzés van még mindig meg, ami jelzi, hogy még mindig érzékeny az a terület. Vérzés nem volt.

Köszönöm a válaszát!

Anna

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Bocsánat a sorozatos írásokért, de az állandó változás miatt vagyok kénytelen írni.
Egy hét kínlódás után, miután abbahagytam a kúpot, krémet, igen érzékeny volt a végbél bemenet utáni 2-3 cm-es terület, kívülről nyomva is fájt. Újra elkezdtem a kúpot (hídrocortizonos), egy nap alatt fényévekkel javult a dolog. Reggeli székelés után pedig vazelinnel kevert propoliszt használok. Megszűnt a fájdalom miatti egész napos görcsös ülés, záróizom szorítás.
De mikor fog ez elmúlni? Mi ez a gyulladás? Visszaemlékezve, talán nem is volt fájdalmam nekem addig, míg orvoshoz nem mentem a hasmenés alatti és egy héttel utáni (január 10-i levelem) kis vérzés miatt és kúpozni nem kezdtem:-(
Totál tanácstalan vagyok:(

Köszönettel: Anna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

Szövődményes végbélrepedés esetén a kúp, krém nem szokott elégséges megoldást adni. Ha gyulladás alakul ki, gyakran antibiotikum adására szorulunk, ahogy az a fenti cikkben is szerepel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Marianna!

Fiának rögösödött aranyere van, erről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemben talál.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Timi írta...

Tisztelt Doktor Úr!

21 hetes terhes vagyok és nehány napja elég fájdalmas székeles közben es utána nehány percig, vérzést is szoktam tapasztalni. A székeles után pár perccel mar nem faj. Korábban is előfordult hasonló de különböző krémek használatával és étrend változásával általában több hónapra is sikerült elmulasztani minden panaszt. Ön lat esélyt arra hogy ismét javuljon a helyzet vagy a terhesség előrehaladtával inkább súlyosbodasra számításak?

Köszönettel
Timi







Timi írta...

Legutolsó kérdező vagyok. Elnezeset kérem az esetleges helyesírási hibákért, mobiltelefonról írtam a kérdésem.
Timi

Névtelen írta...

semmi több. Most is úgy gondoltam, hogy a Reparon segíteni fog, de nem enyhülnek a tünetek.
Talán két hónapja volt egy vírusos hasmenés-járvány, amit elkaptam, 4-5 nap alatt túl voltam rajta. Most március végén belekerültem a vírusos influenzába, ami nagyon megviselt, 4 napig nem ettem, nem volt étvágyam. Azt hiszem, ezután kezdődtek a székelési problémák.
Háromféle teát iszom egy hete rendszeresen: csipke, zsálya és kamilla teát. A teák fogyasztása óta a gyulladás mértéke mintha csökkent volna.
Hatféle szívgyógyszert szedek rendszeresen, többek közt alvadásgátló aszpirin protectet.
Tudom, hogy előbb-utóbb proktológushoz kell fordulnom, de bevallom, félek tőle. Igaz, az állapotomtól is.
Tisztelettel várom válaszát.
Atilla

Névtelen írta...

Elnézést kérek, levelem eleje lemaradt. Tehát mégegyszer:

Tisztelt Doktor Úr!
58 éves vagyok, körülbelül két hét óta vannak panaszaim. Az is lehet, hogy csak most figyeltem fel rájuk. Székletürítéskor forróságot érzek a végbelem belső oldalán. Utána egy ideig csíp, majd elmúlik, de egyfajta nyomásérzés (és néha a forróság is) megmarad. A fájdalom néha tartós, néha a nullához közelít. Úgy érzem, végbélgyulladásom van. A székletem nem nyálkás, nem nyákos, nem véres. Nincsenek alhasi görcseim, sem egyéb szokatlan tüneteim, a kellemetlen érzés jól lokalizálhatóan a végbél belső oldalára korlátozódik, külső jeleket nem tapasztalok.
Aranyerem már van több évtizede, néha megjelenik, és vagy magától múlik el, vagy Reparon kenőcs és kúp segítségével pár nap alatt felszívódik. Évekig nyugton van, és csak pár napos kellemetlenséget okoz, de semmi több. Most is úgy gondoltam, hogy a Reparon segíteni fog, de nem enyhülnek a tünetek.
Talán két hónapja volt egy vírusos hasmenés-járvány, amit elkaptam, 4-5 nap alatt túl voltam rajta. Most március végén belekerültem a vírusos influenzába, ami nagyon megviselt, 4 napig nem ettem, nem volt étvágyam. Azt hiszem, ezután kezdődtek a székelési problémák.
Háromféle teát iszom egy hete rendszeresen: csipke, zsálya és kamilla teát. A teák fogyasztása óta a gyulladás mértéke mintha csökkent volna.
Hatféle szívgyógyszert szedek rendszeresen, többek közt alvadásgátló aszpirin protectet.
Tudom, hogy előbb-utóbb proktológushoz kell fordulnom, de bevallom, félek tőle. Igaz, az állapotomtól is.
Tisztelettel várom válaszát.
Atilla

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Timi!

Végbélrepedése lehet, a székletrendezésen kívül az Ön esetében a Bepanthen krém rendszeres használatát javaslom.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Panaszait vagy végbélgyulladás vagy végbélrepedés okozza.
Ne féljen annyira, egy jó szakember, proktológus rendbe teszi.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves és általam igen nagyrabecsült Bánfalvi doktor Úr !

Igaz már hónapokkal ezelőtt, de válaszolt a kérdésemre a fiammal kapcsolatban kérdeztem Öntől !
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a válaszát !
Vettem a fiamnak DETRALEX tablettát, valamint Aurobin krémet !
Bár sajnos újra kijött az aranyere, de a Detralex segített neki, És nem 1 hónap alatt húzodott neki vissza hanem napok múlva !

Még egyszer köszönet a válaszért, a tanácsért !
Tisztelettel : Kovács Sándorné
Marianna
Egy nagyon hálás
szülő

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Néhány hete jártam már problémámmal egy másik- ismert orvoshölgynél- de nem igazán adott kielégítő választ.
Gyakran vérzik az aranyerem vagy bárminek is nevezzük.
Doktornő szerint jól látható pikkelysömör van az adott területen, de én belül egy hosszúkás kaccsszerű valamit érzek és kis kör alakú valamit.
Nem lehet hogy ez okozza az időnként jelentős vérzést?
Kíváncsi lennék az Ön véleményére is.

Köszönettel:

Z.D.

Névtelen írta...

Sziasztok! Évek óta küzdök a problémával, hogy a repedés néhány havonta kiújul. Egy fontos tapasztalatot szeretnék megosztani veletek. Megfigyeltem, hogy leginkább akkor újul ki, ha reggel, közvetlenül ébredés után kell WC-re mennem. Mióta 5-10 percet várok, azóta nem újult ki!!! Nem tudom mi a pontos oka, de nálam működik. Zoli

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Z. D.!
Lehet ez is, az is, ezek alapján sajnos, lehetetlen velős választ adjak kérdésére.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi panaszok miatt kérném ki a véleményét.
Kb 1 hónapja tetőfedési munkákat végeztem 4 napig. Naponta kb 6-8 tonnát mozgattunk meg, naponta több alkalommal is megizzadtam és ekkor le majd felvettem a kabátot. Pár nap múlva a végbelemben egy nyomást éreztem, égett, fájt, nehezen tudtam ülni és az alhasi részemen tompa fájdalmat érzetem, ami kisugárzott a herék felé is. Egyéb panaszom nem volt. Aranyérre gondoltam, ezért kúppal 3 napig kezeltem magam. Már az első napon jelentős javulást tapasztaltam. Kb 1 hét múlva fájni kezdett a torkom, először szárazon majd hurutosan köhögtem, folyt az orrom, lázam nem volt. A háziorvos felső légúti bakteriális fertőzést állapított meg és Leflokin nevű erős antibiotikumot írt fel. 5 nap után panaszaim megszűntek, azonban a gyógyszer kisebb hasmenést okozott az utolsó napokban és ekkor a végbélnyílásomnál égő, majd később viszkető tünetek jelentek meg valamint azóta újra érzem a tompa alhasi fájdalmat ami néha a derék felé is kisugároz. Vizelettartási problémám nincsen, nem csíp, nem vérzik, bár gyakrabban kell, a székletem sem véres, étvágyam jó, nem fogyok. Annyit még hozzátennék, hogy pont ezen időszak alatt,egy munkahelyi váltás miatt stresszes időszakot éltem át.
Felkerestem egy urológust aki megvizsgált és azt mondta, hogy ez sebészeti probléma, aranyér. Véleménye szerint is ez a gond?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!
Nem osztom az urológus véleményét, inkább végbélrepedésre, gyulladásra, rögösödésre gondolok.
Ha panaszai megmaradnak, érdemes lehet utána járni a dolognak.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr!
Van egy 3éves kislányom. Problémánk ott kezdődött,hogy volt egy hörghurutos megbetegedésünk.
Kaptunk Zinnat-ot rá.
A Zinnat abbahagyása után pár nappal hasmenés jelentkezett lányomnál. Visszamentünk a háziorvoshoz,de csak annyit mondott,hogy sok folyadék,és Normaflort adjak neki.
2hét alatt a hasmenés elmúlt.
Pár hete észrevettem lánykám székletén nyákot. Majdnem minden kakiján van,de volt olyan is,hogy széklet nem volt csak ez a nyák.
A háziorvos nem küldött minket sehova,azt mondta hogy elmúlik magától.
A kérdésem az hogy az antibiotikum hatására alakult ez ki nála? Mikor múlik el neki? Vagy mit adjak rá,hogy ne legyen nyákos a széklete?
Egyébként jókedélyű,jó étvágyú gyermek.
Csak szerintem ez nem normális nála hogy még ilyen a széklete.
Kérem nyugtasson meg,hogy nincs komoly gond,és megoldódik a helyzet.
Nagyon szépen köszönöm válaszát
Egy aggódó anyuka

Névtelen írta...

Elnézést kérek,de kimaradt a levelemből hogy rendes széklet van nem hasmenéses.
Egy aggódó anyuka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Anyuka!
Szerintem egyszerű probiotikum vallással (pl. 3 hétig Béres Probio) rendbe jön.
Ha utána is még fennáll a nyákosság, gyermekgasztroenterológussal konzultáljon!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, megoldódott a probléma a kislánynál.
:)

Üdvözlettel, aggódó anyuka

Névtelen írta...

Kedves Doktorúr!

1 hónapja a közelben elérhető proktológusnál jártam, mert fájdalmas volt a székelés, és vérzett is, ő megállapította, hogy végbélrepedésem és II-od fokú aranyerem van. 10 napig magistralis kúp használatát és Aurobin kenőcsöt javasolt, hogy elmúljanak a panaszaim. De nem múltak el, illetve a fájdalom és vérzés az elmúlt, de a végbélnyílásnál bőrnyúlvány éktelenkedik, hol kisebb-hol nagyobb. A legkisebb kisfiam 4 hónapos, szteroidos krémet nem szeretnék többet használni, és nem szívesen megyek így vissza a rendelésre sem... A panaszaim 2 hét után újból kiújultak, fájdalommal és vérzéssel jár a széklet. Most Reparon krémmel próbálkoztam, az a vérzést elmúlasztotta, de 5 nap után ismét vérzett. Érdeklődnék, hogy attól még végbélrepedés a probléma csak nem hatott a felírt gyógyszer? Lehet rá mással is próbálkozni? A nyúlványok a legkisebb problémák? Vagy azok eltűnhetnek? Nem tudom, hogy ezzel összefügghet-e, de azt tapasztaltam, hogy a nemszőrzetem erősen megritkult. 29 éves, 3 gyermekes anyuka vagyok. Mit tanácsolna Nekem?
Dalma

LZs-Bp írta...

Kedves Doktor Úr!

egy hete jött elő egy heves fájdalom és szúré érzés az élettársam végbelénél, állítólag egy 1,5-2centis dudor is megjelent a végbélnyílása felett. Amire hemorid kenőcsöt kúpot és DETRALEX tablettát kezdett szedni, mára már 4.napja. A probláma az hogy állandó nem múló szúró érzése van, fenékzsibbadást érez, lábhidegséget, és erős izom-görcsölést. Nincs hőemelkedése vagy láza, csak állandó fájdalma -ami csak fájdalomcsillapítóra múlik el egy kis időre utána újra előjön. Lehet mellékhatása a DETRALEX gyógyszernek az állandó zsibbadás, görcs és hideg érzet? Mit javasoljak neki?

Nagyon köszönöm a segítségét.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a segítségét kérni a kb 3,5 hónapja húzódó hőemelkedésem okának kiderítésében. 3,5 hónapja széklet utáni vérzés és fájdalom miatt sebészetre küldtek, ahol nem találtak elváltozást, egy bizonytalan végbélrepedés diagnózist kaptam, és kúpot a kezeléshez. A vérzés kb. 2 héten belül elmúlt, a kúp mellett parafinolajat használtam, medencelazító tornát végeztem, naponta sportolok, egészségesen táplálkozom, a fájdalom (székelés közben) viszont továbbra is megmaradt. (Bepanthen krémmel, kamillás fürdővel is próbálkoztam.)
Az idézőjeles végbélrepedés időszakában (3,5 hó) összesen max. 2-3 hetes szünettel hőemelkedésem van, ami nem túl magas, de nem múlik (jellemzően 37,2, de volt 37,6 is. A normál testhőmérsékletem viszonylag alacsony szokott lenni betegségek utáni hőmérések tapasztalatából, kb 36,4 napközben). A vérképemben az eosinophil sejtek magasabbak, egy időben az össze fehérvérsejt alacsonyabb volt, a monocyta magasabb (az utóbbi kettő már visszatért a normál tartományba). Vashiányom van, minden más teljesen rendben a vérképben, CRP alacsony. Immunológiai vizsgálatok negatívak, enyhe mellhártya gyulladásom volt még ezidő alatt, gombás fertőzésem, mindkettő elmúlt, a hőemelkedés maradt. Az összes többi vizsgálat negatív (pl. gégészet, féregpete, hasi ultrahang, nőgyógyászat, mononukleózis, CMV; allergiás tüneteim nincsenek.) Az eosinophil sejtek egyértelműen a hőemelkedéses időszakban emelkedtek meg, közvetlen előtte is volt egy rutin vérképem, ott rendben volt minden a vashiányon kívül.
Szeretném megkérdezni Önt, hogy véleménye szerint a hőemelkedés vajon a végbélrepedésszerű panasszal állhat összefüggésben? Ez az egyetlen tartósan fennálló tünetem a hőemelkedés mellett (néha csont- és ízületi fájdalmam van). A végbélfájdalom nem erős egyébként, de kellemetlen és a wc-n minden alkalommal jelentkezik. Semmilyen emésztési probléma nem társul hozzá, sem váladék. Ha jól tudom, az eosinophil sejtek bélgyulladásnál is emelkedhetnek, lehetséges, hogy valami ilyesmiről van szó?
Nagyon köszönöm a segítségét!
Tisztelettel,
Judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves LZs!
Párját érdemes lenne sebészeten megmutatnia, mert akár végbéltályog is állhat panaszai hátterében.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!
Talán lehetetlent vár el tőlem, így látatlanban érdemben nem tudok válaszolni kérdésére. Csak azt, hogy lehet, hogy összefügg, de lehet, hogy nem.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dalma!
A kapott kezelés nem biztos, hogy meg tudja gyógyítani a végbélrepedést. Legalábbis tapasztalataim szerint nemigen szokta.
Erről többet a jobb oldali menüben található végbélrepedés linkre kattintva olvashat.
Üdvözlettel. Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Üdvözlöm Imre vagyok. Segítségét kérném, ugyanis évek óta (kb 3-4 éve) küszködök ezzel a problémával. Sokszor viszket a végbéltáji környék, nyom,szúr, ég, izzadtság esetén csíp is de nagyon, elég sokszor rám jön a remegés is, nagyon szörnyű főleg munkahelyen. Voltam már többször is orvosnál, sebészeten, végbéltükrözésen is itt pl nem találtak semmit. Felírtak mindig kúpot és kenőcsöt, átmenetileg segített, volt, hogy 3-4 hónapig nem tért vissza de mindig kiújult. Sebészetre nincs újra kedvem menni ugyanis szó szerint azt mondták minek mentem oda vegyek vény nélküli kúpot , kenőcsöt az segít de ha már elmentem megnézték és ennyi. Székrekedésem nincs, széklet minden nap egyszer van. Használtam már reparont, aurobint, elocom kenőcsöt meg receptre kapható többféle összetevőből álló kúpot. Csak megpróbálnék még itthoni kezelést alkalmazni még utoljára. Tudna valamilyen tanácsot adni ? Vagy ez már műtéti eset?

Köszönettel Imre.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Tavaly nyáron kijött az aranyerem, es nagyon fajt,majd mikor visszahúzódott elmentem proktológushoz, mert egy belső feszitő fajdalmat éreztem. Az orvos akkor szteroidos kupot+Detralex tablettát javasolt.El is múltak a tuneteim.Rá egy évre, most egy pár hónapja megint érzem ezt a nyomó érzést, de olyan mintha nem ebben a csőrendszerben(lehet nem jól fogalmaztam) közvetlen a végbélnyilás környékén lenne, hanem beljebb. Szinte állandó nyomást érzek, de a szekletürítés után néha megszünik.Azt is észrevettem, ha diót vagy valami magvasabbat eszem, akkor utánna ott belül csíp és ég, mintha felsértene valamit.A szeklet sajnos nem rendszeres van amikor 4 napig sem tudok elmenni wc-re.Egyébként igazolt (szovettani)chron betegségem van, bár a tuneteim nem ezt mutatják, sőt inkább szorulásom van.
Kicsit meg vagyok ijedve, mert olyan sok rosszat hall és olvas az ember.Kb.egy hónap múlva készülök Önhöz, de addig is ha irna valami nyugtatot, azért hálás lennék.
Köszönöm előre is a válaszát! További szép napot kivánok!
Tisztelettel
F.Hella

Névtelen írta...

Még annyit hozzá szeretnék fűzni az előbbi levelemhez, hogy állandó visszatérő hugyuti fertőzésem van.
Koszonettel
F.Hella

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Imre!
Nem érdemes addig műtéten gondolkodnia, amíg nem is tudjuk, mit kéne operálni.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel, jobb tanácsot így látatlanban nem tudok adni.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hella!
Leginkább végbélrepedés okozhatja panaszait. A rút kiskacsás előadásomat addig is itt a blogon megnézheti.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

39 éves vagyok. Ülő munkát végzek. panaszaim 3 hónapja kezdődtek égő érzéssel illetve nyomás érzéssel a végbélben. Nagyon pici vér volt a wc papíron, mintha egy szőrtüsző után pici vér kijön a sebből. Ennyi. Sebészetre mentem, ahol belső aranyeres csomót állapított meg az orvos és Reparon kúpot illetve Aurobin kenőcsöt írt fel. Használtam, de a panaszaim nem enyhültek, így arra gondoltam felkeresek egy másik sebészt, aki feszes sphinctetrónust, durva nyálkahártya redőzet, kis csomók megállapítása után Norcainos kúpot illetve Boraxos kenőcsöt javasolt. Ezek sem igazán enyhítettek, ezért proctologiai szakrendelésre mentem, ahol az orvos a boraxos kenőcsön kívűl semmit nem javasolt csak langyos vizes fürdőt, mivel azt mondta, hogy a szteroidos kenőcs tönkre tette a bőrt.
INSP: perianálisan dermatitis melynek steroid komponense is lehet.
DIG: előre haladott II std békés érpárnák.
Mivel egy colonoscopia nagyon megnyugtatott volna, ezért felkerestem az első orvost, hogy a panaszaim nem enyhülnek és kértem, hogy nem lehetne e egy ilyen vizsgálatot elvégezni.
Colonoscopia: Belső II st nodusok a sigmában a feacces van eddig ép.
Diagnosis: Nodi.haem.int.

Jelenleg az égő érzés jelen van illetve fáj is.
Kerékpározni sem tudok, mert nyomódik az egész alsórészem.
Az orvos azt mondta, akkor ne kerékpározzak. Az ujjunkat sem ütjük, ha fáj.
Hm... ez egy kicsit fura volt nekem. Akkor most már soha nincs bicaj?

Eléggé el vagyok keseredve. Tudna adni tanácsot?

Üdvözlettel Zoltán!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
25 éves vagyok és nemrég voltam sebészeten, ahol végbélrepedést állapítottak meg és másodfokú aranyeres csomókat. A doktornő azt mondta az aranyérrel nincs teendő, a végbélrepedésre pedig nitromintes kúpot írt fel (2x1 kúp 1 hétig)+ sok folyadék, rostdús étkezés. Sajnos a 2x1 kúpot nem mindig tartottam be (mert elég kellemetlen amikor a kúp "maradéka" távozik és nem mindig tudtam megoldani hogy otthon maradjak emiatt.)Az elején 2x1-et használtam, majd napi 1-et, összesen már 10-et használtam (a felírt 14-ből). Egy darabig úgy tűnt, hogy használ, megszűnt a vérzés székeléskor, aztán megint megjelent (kúp használata mellett). Szóval van amikor vérzik, van amikor nem. A doktornő azt mondta, hogy ha nem használ a kúp, akkor műteni kell. Én ezt nem nagyon szeretném. Miből áll egy ilyen műtét? Meddig tart? Van valamilyen kockázata/szövődménye (pl.széklettartási probléma stb.)Megoldás a műtét? Egyébként fájdalmat nem érzek székeléskor, ennek ellenére van hogy megjelenik a vér. Régebben, mikor kezdődhetett ez a problémám akkor fájdalmas volt a székelés, de most már nem. Nem lehetséges, hogy az aranyér vérzik? Azzal tényleg nincs teendő, nem szükséges kezelni? Amire még gondolok, hogy lehet hogy azért nem használ a kúp, mert nincs elég mélyen. Mennyire mélyre kell felhelyezni a kúpot? Elnézést a sok kérdésért, de nem igazán kaptam erről tájékoztatást. Köszönöm a válaszát. Zsuzsanna

Névtelen írta...

Még egy kérdésem lenne: meddig használhatom még a kúpos kezelést? Van valamilyen időbeli korlát (pl. max.két hét). Most kb. 9 napja használom. (Nem tudom ez számít-e, de fogamzásgátlót szedek, más gyógyszert nem, nincs más betegségem.)
Köszönöm. Zsuzsanna

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Vizsgálattal magam és a tünetek igencsak hasonlítanak az ön által leirt tünetekre. 1-2cm re egy bizonyos ponton nyomásra fáj belül. Ülő helyzetben elèg kényelmetlen illetve guggolva is. Egészen az ülőgumòig fáj mindenem. Feszül, nyomòdik. Mint ahogyan korábban írtam ülő munkát vègzek. Tudna adni tanácsot?
Üdv Zoltán!

Névtelen írta...

Tisztelt doktor Úr.
László vagyok 40 éves .A levelek közt olvastam hogy kolonoszkópiával szűrhető a daganatos elváltozás de más végbélproblémával a proktológus foglalkozik.Nálam a kolonoszkópiát gasztroenterológus végezte fissura okán ami szerencsére rendbe jött bár néha évi 1-1 alkalommal kiújul mindenesetre a kúp segít ilyenkor . A következő a kérdésem mennyiben más a proktológiai vizsgálat és mivel több egy ilyen esetben?Üdv.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

A fenti cikk vagy a "biztos, hogy aranyér..." című cikk szól Önnek.
Az Ön által leírt kezelés szerintem nem lesz Önnél hatékony. Gyógyulás után nem lesz gond a kerékpározással sem, de ehhez egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsanna!

Fájdalom nélkül ritkán szokott a végbélrepedés vérezni, hogy Önnél ez az aranyér vagy esetleges más végbélbetegség jele-e, persze, látatlanban nem tudom.
A készített kúpnál nappal előfordulhat szivárgás, ez nem a helytelen felhelyezés miatt van, mert akkor visszacsúszna.
A proktológia alapelve, hogy a problémát okozó betegséget kell kezelni. Ha már a végbélrepedés valószínűleg rendbe jött, meg kell találni és kezelni a vérzés okát.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Egy jó szakembert, proktológust keressen fel! Ennyit tudok tanácsolni.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Technikailag a kolonoszkópia nem alkalmas a végbél alsó kb. 5 cm-es szakaszának rendes vizsgálatára.
A proktológia csak egy részét adják a gasztroenterológiai problémák, így ha gasztroenterológusa ebben nem igazán járatos, érdemes egy jó szakembert, proktológust felkeresnie.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Időközben már két proktológus szakorvosnál is jártam sajnos eredménytelenül.
Mindkét orvos vizsgálat után azt mondta, hogy nem igénylek további kezelést.
A colonoscopia negatív volt.
Sajnos a panaszaim továbbra is fennállnak. Az egyik proktológus reumatológiai kivizsgálást javasolt.
A fájdalom jellemzően üléskor és székelés után erősebb.
De egész nap érzem, hogy belül valami nincs rendben.
A fenekem bal oldala fáj lefelé szinte a farokcsonttól a farpofa belső oldaláig, de egy enyhe égő érzés is van a végbél belsejében.
De olyan is van, mikor teljesen tünetmentes vagyok. Nem értem, hogy a colonoscopia miért nem mutatott semmit. Ha belenyúlok a végbelembe én is ki tudom tapogatni azt a területet, ami érzékeny és kb 1-2 cm-re van a "bejáratól" szintén a bal oldali farpofa felé. A tükrözéssel sem látszódott semmi. Elképzelhető, hogy valóban reumatológiai problémám van?

Most már eléggé el vagyok keseredve!

További kérdésem, hogy mennyibe kerülne egy vizsgálat, amennyiben bejelentkezem Önhöz?

Köszönöm megtisztelő válaszát és a türelmét!

Üdvözlettel Zoltán.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Egy olyan problémám van,hogy jó ideje fissurám van, voltam orvosnál felírt valami 5000 ft-os kúpot egy hónapra amit a patikában készítettek, sajnos nem vált be. Főként a kinövés zavar szeretném megtudni milyen kenőccsel,kúppal esetleg gyógyszerrel tüntethetném el? Anno néha használtam mastu kenőcsöt nem sok sikerrel.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Az okot nagy valószínűséggel feljebb a cikkben megtalálja.
A kolonoszkópia ebből semmit sem lát, hiszen az feljebb, nem a végbélben, hanem a vastagbélben vizsgál.
A vizsgálattal kapcsolatban mindent megtalál honlapomon.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A végbélrepedés okozta kinövés teljes mértékben nem tüntethető el, csak műtéti úton.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szeptember 15-én műtöttek végbélrepedésre és külső aranyérre. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint mikor kezdhetek el sportolni, és milyen fajta edzések jöhetnek így nálam szóba Különösen az érdekelne, hogy popsigyakorlatokat végezhetek-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

A műtét (milyen műtét, ki csinálta, pontosan mi miatt, hogyan gyógyul, stb.?) utáni helyzet mindig egyedi, ezért a kontrollvizsgálat után kezelőorvosát kérdezze erről, legyen szíves!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Komolyan mondom ilyen orvos, orvosok kellenének minden területre mint Ön. Biztos nem görcsölne annyit és annyira az ember, legalább is magamból kiindulva. Ugyanis az Ön írásai alapján szántam rá magam, hogy felkerestem a szakorvost. Több helyen is jártam de csak csalódás csalódás hátán. Ahogy bánnak az emberrel.... Az egyik orvosnál aranyer használj ezt a kupot, a másik orvosnál repedés használja azt a kupot. Mindezt úgy állapították meg hogy jó ha 2 másodpercre rampilanntottak. Tegnap este újra elmentem egy szakrendelesre elmondtam az előzőekben leírtakat már pattanjak is fel az ágyra. Megvizsgált kézzel nem volt fájdalmas akkor megállapította hogy repedessel állunk szemben már lidokain szuri be (Nah ez kellemetlenebb volt mint maga az egész vizsgálat és "műtét") mondta hogy két kis "pukli" található, amelyik jobban fáj azt távolítja el előbb.
Nem telt el 2-3 perc és készen is voltunk. Semmit nem éreztem. Majd szólt hogy készen is vagyunk költöztek fel. Írt egy kupont amit reggel este hasznaljak ma már ne menjek wc-re és ne ugraljak. Reggel a gezt tavolitsam el és wc-zes után szappan víz alapos mosakodas kup fel meg egy betétet tegyék be h ne a bugyit szennyezzuk és 2 hét múlva menjek vissza a másik "pukli" eltavolitasara.
Az első kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne h egyszerre nem lehetett volna eltávolítani a 2 "puklit"?
A másik hogy mennyi idő ennek a gyógyulása mert teljesen panikolok h még most is vérzik nem vészesen de hippohonder lévén kezdek aggodni!? Ugyanis reggel eltavolitottam szépen ügyesen a gézt már ott bepanikoltam h ugyan mennyire fog fájni de mintha egy szúnyog csípes lett volna vagy meg annyise de azzal a lendülettel fordult akkorát a gyomrom lett olyan hanyingerem és ehhez párosult meg az is h elsotetult előttem minden a térdem osszerogyott a fülem pedig ugy zúgott. De ezt már be tudom a panikolasomnak bár annyira nem paraztam rá.
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Netti

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Netti!

A műtéti terv felállítása mindig egyénre szabottan történik.
Ha a műtétre szükség van, van, hogy egy, van, hogy két ülésben távolítják el ezeket a csomókat.

Műtét után több napig fordul elő vérzés székeléskor.

Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Péter írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kb. 2 hónapja van egy végbélrepedésem, voltam proktológusnál, ő azt javasolta, hogy az étrendemet alakítsam át,Csak a repedést találta, egyéb problémát nem a tükrözés során. Azt javasolta figyeljek a székletemre, és akkor magától meggyógyul. Sajnos azt tapasztalom, akármennyire figyelek is az étkezésre, akkor is előfordul keményebb széklet, függetlenül attól, hogyan étkezek, ill. van, hogy az eleje kemény a székletnek. Azt szeretném kérdezni, mit lehetne még tenni, ill. hogy esetleg egy hosszabb 10 napos léböjt segíthet -e? Gondolom, ha nem ennék szilárdat, csak folyadékot innék, az megelőzné a kemény székletet?
Persze a hasmenést is kerülnöm kellene. Ön mit javasol?

Köszönöm,
Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur

35 eves no vagyok. kb 2 hete volt egy szekrekedesem, a kovetkezo szekeles kezdeten 2-3 mp-es kezdeti fajdalom utan dolgom vegeztevel meg ugy 1 oran keresztul "ereztem" hogy wc-n voltam. Ez ugy 1 hetig tartott, majd friss piros ver jelent meg a szekletemen es a papiron. Nagyon megijedtem, masnap a szokasos fajdalom, de ver nelkul, par napig semmi ver, majd ismet 1-2 csepp a szekleten. Elkezdtem nagyon figyelni arra, hogy eleg folyadekot igyak es eddig is egeszsegesen taplalkoztam, most jobban figyelek, hogy lazabb legyen a szekletem, valamint par napja az itthon levo Reparon kremet alkalmazom. A szekelesnel fellepo fajdalom kezd enyhulni, ma viszont a reparonos cso felserthetett valamit, mert egy pici ver tavozott, nagyon enyhe viszketo erzes is van.
Nincsenek (nem erzek) csomokat, nincs egesz napos fajdalom (mar a wc utani fajdalom is a szekletem altalaban rendben van, (neha kisebb hasmenes, es nagyon ritkan szekrekedes) napi szintu, analis szex evek ota nincs, soha nem volt aranyeres problemam,
Tudom, hogy a tavgyogyitas lehetetlen, de alkalmazzam tovabb a reparont, vagy inkabb hagyjam es Bepanthent hasznaljak? Kulfoldon elek, ha egy het mulva nem enyhulnek a tuneteim hazamegyek szakorvosi vizsgalatra. Jobb az ilyet anyanyelven intezni, viszont addig sem szeretnem teljesen kezeletlenul hagyni a dolgot. Segitseget koszonom. J

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A léböjt tapasztalom szerint csak időleges megnyugvást nyújt.
A végbélrepedésről többet a jobb oldali menüben lévő hivatkozásra kattintva olvashat.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves J!
Valószínűleg végbélrepedése okozza a panaszokat.
A Bepanthen krém talán jobb ilyenkor.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr!

Tini kort épp átléptem és szűzként, nőgyógyászati probléma miatt ultrahangos vizsgálatot végbélen keresztül végeztek többször is, nagyon kellemetlen volt, fájt, per pill azt sem tudtam megmondani hol fáj jobban, gasztrón kiderült tükrözéskor hogy súlyos végbélgyulladásom is van. Fokozhatta az ultrahangos vizsgálat mindezt? Esetleg okozhat végbélrepedést? Utána alig bírtam menni a fájdalomtól, ülnöm kellett egy darabig, viszont azóta sokat begyullad a külső rész is, és mintha ki is csúszna a végbél belseje. Eleinte segített a xalazin kúp, most már mintha az sem használna. Tud esetleg olyan orvosról aki nőgyógyász és proktológus vagy gasztroenterológus is egyben? Fiatalon rettenetes ilyen problémákkal küzdeni, már refluxom is van, és izületi, izom és fejfájás a hasfájások, táplálkozási problémák az erős gyulladások mellett. Mit tanácsol ilyen esetben? Az első nőgyógyász (aki sajnos már nem elérhető) írt fel Levofloxacint, az jó volt, mintha mindenre hatott volna, hetekre jobban lettem, viszont azt nem írta fel soha senki többet hiába kértem.
Várja nagyon válaszát egy kétségbe esett fiatal hölgy!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatal Hölgy!

Valószínűleg a vastagbélgyulladás mellett sajnos sokszor előforduló végbélrepedése is lett, erről szól Rút kiskacsás előadásom, nézze meg.

Nem gondolom, hogy nőgyógyászra is szüksége lenne emiatt, viszont a gyulladás elmúltával panaszai nagyban csökkennek majd.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Leno Poe írta...

Tisztelt Doktor ur!kozel 3 eve szenvedek a fajdalmas es verzo nagy dologgal.eleinte csak egy kis ver csikot lattam a papiron minntha horzsolasbol adodott volna es alig fajt....az evek soran ez csak fokozodott es mar joval tobb a verzes is es a szeklet is nagyon kemeny.voltam orvosnal ott megalapitottak hogy vegbel repedesem van. Kaptam ra valami glicerines kupot.az helyre tett de kis ido mulva megint elojott.elmentem ismet oroshoz szinten megalapitottak h ez bizony repedes de a fenti szakaszokon nincs baj csak az alson.valami fahej illatu kupot kaptam de az semmit sem segitett.amennyi folyadekot csak tudok iszok az etrendemben szinte csak zoldseg es gyumolcs van.nem ertem miert nem gyogyul be.szekeleskor ugy erzem mintha nem tudna elegge kitagulni a vegbel nyilas.ezen kivul egy kis bor darabka mar kinott a vegbelnyilasomnal.most 11.hetes kismama vagyok es azt szeretnem megkerdezni hogy lehet e kezelni ugy ezt a problemat hogy ne artsak a kicsinek, illetve mik a lehetosegek a kezelesre,valamint hogy mennyire veszelyes ez a problema terhessen.(veszelyeztetett terhes vagyok es utrogestan kupot kell hasznalnom) valaszaz elore is koszomom!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

A végbélrepedésről többet a jobb oldali menüben a végbélrepedés hivatkozásra kattintva olvashat.

Terhességben a gyógyszereléssel adódhatnak problémák.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur,

24 eves no vagyok, es az utobbi idoben furcsa, sargas,nyalkas valadekozast vettem eszre a vegbelemnel. Nem tul gyakran fordul elo (talan 2-3 hetente egyszer-egyszer), de ma este feloraval nagy dolog utan, egy nagyobb gaz tavozasakor, egy nagyobb adag ilyen sargas nyalka jott ki(kis vercsepp is volt benne). Szekelesnel nem volt gondom. Nincs szekrekedesem se, nem faj, nem viszket, ezert nem is ertem mi lehet. Talan valamifele fertozes bujkal bennem?

Elore is koszonom valaszat!

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur!

2 napja a vegbelemben babszem nagysagu polip levetel es egy vegbelrepedes helyreallitasom volt. Rettegek az elso szeklettol. Jelenleg szoptatok igy paracetamolos fajdalomcsillapiton es kamillas furdon kivul mast nem javasoltak. Jelenleg is rettenetesen faj, feszit es be van duzzadva. Tud valamit tanacsolni az elkerulhetetlen szekeleshez? Meddig fog illyen nagyon fajni? A babszem nagysagu polip mennyire szamit nagynak? Rak lehetosege mennyire nagy?
Koszonom
Marika

Noémi Király írta...

Tisztelt doktor úr! 3 hónapos, kizárólag anyatejjel táplált kisbabámnál végbélrepedést állapítottak meg (már több mint egy hónapja állnak fenn a tünetek, ugyanis eddig ezt nem vették észre, tehéntejfehérje allergiára gyanakodtak, a biztonság kedvéért azonban még nem álltam le a diétával, nem eszem tejfehérjét, szóját, tojást, halat, magvakat). Cink-kenőccsel kell kennem a végbelét, valamint nem használhatok nedves törlőkendőket a popsi tisztításához, kizárólag vizet és esetenként szappant. A kérdésem az, hogy mennyi idő múlva kéne begyógyulnia a repedésnek? Ami aggasztó a számomra, hogy a friss vérpöttyök mellett alvadt, barna nyálkát is találok a székletében. Ez lehet a végbélrepedéstől, vagy más állhat a háttérben?
Egy aggódó anyuka

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur! Idokozben sikerult szekelnen de nagyon nehezen , es elo is jott az erolkodestol egy fajdalmasan duzzado csomo. Gondolom aranyyer lehet. A mutet miatt kenhetek ra valamit? Koszonom
Marika

János írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Sok éve fennálló problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Nagyjából 4 éve küzdök végbélrepedéssel (fissura ani), rengeteg orvost megjártam már a háziorvostól kezdve, szakrendeléseken át, sebészeti magánrendelésig.

A legutóbbi orvosomhoz (sebészeti magánrendelés) nagyjából egy éve kezdtem járni. Ott meg lett állapítva, hogy végbélrepedésem van. Sajnos a repedés nem gyógyult meg a konzervatív kezelés (kúp + kenőcs, majd később Retrogesic kenőcs) hatására, a tünetek pár héten belül mindig visszatértek a kezelést követően. Szeptember végén lettem megműtve végbélrepedéssel.

A műtét óta kicsit másfajta problémák gyötörnek. Periodikusan változik az állapotom. Hetekig nagyon viszket és váladékozik a műtött terület, főleg gyaloglás, illetve hosszabb ülés hatására (a műtét előtt egyáltalán nem tapasztaltam a végbélrepedés váladékozását). Olykor pedig nem érzek semmit a fenti tünetekből. A műtét után észrevettem, hogy van egy kitüremkedés a végbelemen a műtött repedéssel majdnem átellenes oldalon. Ez a kitüremkedés (aranyér?) néha vérzett és szúró fájdalmat okozott.
A (második) kontrollvizsgálaton az orvos nem talált sebészeti elváltozást a repedésen (éppen tünetmentes periódusban voltam), és maga a vizsgálat sem volt fájdalmas. A műtét előtt, amikor az orvos a repedést vizsgálta az kifejezetten fájt. A panaszaimat meghalván azt mondta az orvos, hogy gastroenterologiai vizsgálat javasolt.

A kontrollt követően elkezdtem a Detralex nevű gyógyszer szedését, gyanítva, hogy a problémáimat egy a műtét utáni lábadozás közben kialakult aranyér okozhatja, ami éppen vissza volt húzódva, amikor a doktor vizsgálta a végbelemet. Sajnos azóta visszatértek a panaszok (viszketés, váladékozás) a műtött seb környékén, a kitüremkedést azóta nem tapasztaltam (a Detralexet még szedem).

A fenti cikkében felismertem a tüneteimet, bár a műtét előtt én nem tapasztaltam váladékozást:

„A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy jön a páciens, elmondja, hogy székeléskor, de főleg üléskor szúr, fáj a végbele egy bizonyos helyen, a toalettpapír néha véres, néha váladékos.”

„Az a szép ebben, hogy eközben és emellett persze akár lehet aranyér vagy végbélrepedés is, csak a kizárólag ezekre irányuló kezelés (kúp, krém, műtét, gyógyszer, ráolvasás, váltott hideg-meleg ülőfürdő stb.) nem nyújt gyógyulást.”

Az lenne a kérdésem, hogy normálisak-e a fissura ani műtét után hónapokkal a fenti tünetek? Van-e esetleg valami javaslata, hogy mi tévő legyek, esetleg keressek fel egy jó szakembert, proktológust?

Köszönöm
János

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Nagy valószínűséggel valóban valamilyen gyulladás lehet a váladékozás oka, nagy valószínűséggel a végbélben.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel!

Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter
proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Marika!

A paracetamol helyett inkább az ibuprofen származékokat javaslom ilyenkor fájdalomcsillapításra. A jegelés lehet a megfelelő fájdalom- és duzzanatcsillapító Önnek, napi akár 5-10x 5-10 percre egy törülközöbe csomagolt jégakkut, -zselét tegyen oda.
A szövettan végbélrepedés után szinte biztosan nem talál rosszindulatú elváltozást, nyugodjon meg.

Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Noémi!

Sajnos nem tudok semmi konkrétat mondani a gyógyulással kapcsolatban. Ilyenkor sok tényező (gyulladás, fertőzés, izomgörcs, végbélsérv, stb.) befolyásolja a kimenetelt.

Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves János!

Ilyen műtét utáni panaszok általában a seb befertőzésének a jelei szoktak lenni, amelyek az aranyérhez nincs közük.

Ha panaszai nem csökkennek, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.

Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Vegigolvastam a cikkeket es hozzaszolasokat, es mindent amit csak talaltam az interneten, de olyan problemaval mint az enyem sehol sem talalkoztam. Korulbelol 8 honapja van egy kis, 5-6 mm-es, kerek?, nem gyogyulo seb a vegbelnyilasomnal. Termeszetesen voltam proktologusnal, aki azt javasolta, hogy mivel minden nem gyogyulo sebet bor rak gyanusnak kell tekinteni, biopsziat kellene venni, altatasban ennek a kizarasara. En ezt nagyon drasztikusnak talaltam es emiatt es mas okoknal (hosszu tortenet) fogva sem egyeztem bele. Azonban sajnos, a seb tovabbra sem mult el. Ami "erdekes", es amire nem talaltam peldat mashol, az az, hogy ez a seb nem faj szekelesnel, nem faj erintesre/nyomasra sem, de a nap folyaman vagy osszevissza, varatlanul vagy hosszabb -rovidebb ideig egyfolytaban "fajdogal". Illetve idonkent mely fajdalmat is erzek, vagy huzodik? ahogy mozgok vagy folyamatosan olyan erzesem van, mintha valami lenne ott. A kerdesem az lenne, - es nagyon-nagyon remelem, hogy tud tanacsot adni a Doktor Ur,- hogy , egyreszt milyen tesztet javasolna a rakmegelozo allapot kizarasara: szukseges-e valoban a biopszia, vagy lehet-e citologia, ami azert kevesbe invaziv, valoban kell-e altatni ilyen esetekben, mert azt szeretnem nagyon elkerulni; masreszt pedig, hogy ezzel a problemaval egyaltalan proktologushoz, vagy inkabb borgyogyaszhoz kellene-e forduljak? Mert mindenkeppen szuksegem lenne meg egy szakertoi velemenyre. Nagyon koszonom valaszat elore is!
Gabriella

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A múlt héten voltam Önnél vizsgálaton és megállapította, hogy két helyen gyulladás van a végbélnyílásomnál (korábbi végbélrepedés következtében lehet ez). 10 napra antibiotikumot és esténkénti kúphasználatot rendelt el számomra. Kérdésem az lenne, mivel akkor zavaromban elfelejtettem, hogy az antibiotikum elfogyásával rendeződnie kell a dolgoknak (10 nap) vagy csak a kúp 1 hónapos teljes elhasználásával kell szűnnie a panaszoknak? Későbbi esetleges kontroll végett is kérdezem, mivel tudom, hogy nagy a sorban állás Önnél. Válaszát előre is köszönöm.

Köszönettel,
AND1

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabriella!

Az altatás szükségességét én magam sem értem, szerintem helyi érzéstelenítésben egy ilyen bőrbiopsziát el kell tudni végezni. Hogy bőrgyógyász vagy proktológus lesz-e a tettes, az már igazából részletkérdés.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

Kb. 2 hét után panaszainak meg kell szűnnie.
Később panasz esetén szeretettel várom.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Problémám körülbelül 3 hete kezdődött. A menstruációm alatt a székletem mindig sokkal keményebb, korábban is előfordult már hogy székeléskor fájdalom kiséretében élénk piros vért észleltem a WC papíron és a székleten. Kb 18 éves koromtól ezekben az esetekben a székeléskor illetve fürdéskor egy kis dudort is ki tudok tapintani. Ezek a panaszok 2-3 napon belül elmúltak így nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. A dudor viszont nem tűnt el, azt továbbra is érzékeltem, csak nem okozott fájdalmat.

3 héttel ezelőtt ugyanez a probléma lépett fel, a fájdalom iszonyatos volt székeléskor, és ezután egész napon át fennállt és vérzés is fellépett. A probléma azóta is érzékelhető. Sudocrem-mel és körömvirágkrémmel kenegettem a területet, ami némi javulást hozott. Nincs székelésnél már az a hatalmas fájdalom, a fájdalomérzet 1 órán belül elmúlik, és a vér mennyisége is csökkent. Volt úgy hogy 2-3 napig nem is vérzett, de aztán újra megjelent ez a tünet. A végbélnyílás körül viszket is a terület, de ez is az elviselhető kategóriába tartozik. 2 napja Reparonnal kenem, ezzel a fájdalom szintén csökkent, már nem is fájdalomnak mondanám inkább feszítő érzésnek, a minimális vérzés azonban még mindig aggaszt, illetve ez a kis dudor is.

Próbálok azóta rostdúsan táplálkozni, sok vizet inni. Étvágyamba nem állt be változás, nem puffadok csak bizonyos ételek fogyasztását követően (pl: karfiol, káposzta stb.)

Tartok attól, hogy komolyabb problémám lehet, rettegek a rákos elváltozás lehetőségétől. Proktológus felkeresése folyamatban van, de kérem addig is ha lehet adjon valami támpontot!

Válaszát előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves doktor úr! Kéthete műtöttek egy kizáródott aranyér csomóval! Rá egy hétre megint meg kellett műteni, mert a másik oldalon is lett egy ugyancsak kizáródott aranyérem! Ezt is eltávolították sebészeti beavatkozással! A második műtét óta négy nap telt el! 10 napig parafin olaj napi egy evőkanál,plusz kímélet! Sárgás barna színű kissé véres váladék látható a gézlapon amit sűrűn cserélgetek! Plusz naponta többször tusolok! A gondom az lenne,hogy wc-s után elég nagy fájdalmam van, és hőemelkedésem is lesz a fájdalom kezdete után! Lázcsillapító használata után elmúlik a hőemelkedésem! És csillapodik a fájdalom! Kérdésem az lenne önhöz, hogy ez a fájdalom és hőemelkedés a napok teltével csillapodni fog esetleg! És estleg tudna nekem ajánlani ilyen beavatkozás után valami gyógyszert vagy otthoni gyógymódot? Ami segítheti a gyógyulásom! Válaszát előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy hónapja műtöttek 3 belső aranyeres csomóval. Hagyományos kórházi sebészeti kivágás volt és varrás. Hosszú és fájdalmas volt a gyógyulás. A széklet ürítés hetekig erősen fájdalmas volt. Most már inkább csak kellemetlen. Még mindig véresnek látom sokszor a székletet és amikor megtörlöm gyakran véres lesz a wc papír. Emeltem a parafin olaj adagot és vigyáztam, hogy még lágyabb legyen a széklet és így egy hétig nem vérzett, de most egy kis haspréstől és normál széklettől újra vérzett. Megkérdeztem az orvosomat és azt mondta ez hónapokig normális. Ez tényleg így van? Engem nagyon aggaszt!

A másik kérdés, hogy a korábban szokottnál vékonyabbnak látom a székletet a műtét óta. Lehet ez attól hogy az izmokat még nem tudom teljesen elengedni, vagy a sebgyógyulás velejárója? Rettegek egy végbél szűküléstől, hogy a műtét ne okozzon ilyen szövődményt.

Viktória Angyal írta...

Kedves Doktor Úr! Kisfiam 3,5 éves jó kedélyű és jó étvágyú gyerek. Sajnos régóta székrekedéssel küzd próbálunk segiteni neki de a közösségbe kerülés óta napközben csökkent a folyadék fogyasztása. Kb. 1 hónapja egy nehéz széklet ürítés utan a gyerek székletén friss vért lattam kis mennyiségben. Mivel ezután előfordult ismét sebészhez vittem. Ez október közepén volt. Akkor vegbelrepedest diagnosztizált az orvos és semmi korosat nem tapasztalt. Diétát es etrendbeli változtatást Javasolt. Ezutan még par alkalommal volt vér a szekleten de elmult. Most ismét két hét utan visszatért. Az óvodában nemrég kezdtek a diétás étkeztetést de tovabbra is nehezen székel a gyerek. Nem mondja hogy fájdalma lenne de a széklete többnyire kemény es nagyobb méretű. Erolkodni szokott de nem mondja hogy faj e neki. A végbélnyílása piros amit bepantennel kenegetek. Ön szerint mit csinálunk rosszul hogy a gyereknek visszatért a vérzés? Mit javasol? Köszönöm szépen a segítséget!

Kardos Attila írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az én problémám elsősorban a viszketés, ami főleg az éjszakai órákban tör rám és nagymértékben akadályozza a pihenésemet. Proktológusnál már többször jártam, volt végbélrepedésem, vérrögöt is vágtam már ki az aranyeremből, de ezektől eltekintve nem okoz különösebb problémát az aranyerem. Amikor szerettem volna megműttetni, azt mondta a doktor, hogy ezt még nem szükséges. A vérrög kimetszése után kaptam Doloproct krémet, ami nagyon jó megoldást kínált a viszketésre, ezért rendszeresen alkalmaztam is. Most döbbentem rá, hogy több kárt okoztam mint hasznot, a szteroid tartalma miatt. Próbáltam keresni más krémeket is, de nem nagyon váltak be, a viszketés sajnos maradt. Találtam olyan krémeket amiket javasolnak viszketésre, de nem tudom, hogy ezeket használhatom-e napi szinten, vagy egyáltalán a végbél környékére kenhető-e. Ilyen lenne a Bepanthen Sensiderm, amire azt írják, hogy szteroid mentes krém, kifejezetten viszkető bőrre, illetve még olvastam az orbáncfű krém hatásosságáról is. Nem tudom, hogy ezek a szerek használhatók-e a végbél viszketés kezelésére/az orbáncfűnek ráadásul mellékhatásai is lehetnek/. Kérném segítségét, illetve javaslatát a probléma kezelésére. Tisztelettel: Kardos Attila

Névtelen írta...

Kedves Adjunktus Úr,

Kérem, engedje meg, hogy két kérdéscsoporttal forduljak Önhöz:

1. A záróizomtorna során a szorító gyakorlat lényegében megegyezik a vizeletvisszatartásnál "használt" mechanizmussal? Vagy ha ugyanazt észlelem, az azt jelenti, hogy rossz izmot működtetek, ezáltal helytelenül végzem a gyakorlatot? A szorítást lehet érzékelni, de a megfelelő lazítást milyen módon lehet ellenőrizni?

2. A végbél tisztítására megfelelő a hidrofil nonion mosdókenőcs (akár egészségesen, akár a záróizomszorítás nyomán kialakult sebesülés esetén)?

Előre is köszönöm szíves válaszát.

Üdvözlettel,
András

Gábor írta...

Tisztelt Doktor úr.

Kérdéssel szeretnék fordulni Önhöz. Nagyjából 10 éve küzdök aranyér problémával, mely külső aranyérben mutatkozott meg. Eleinte tapintható volt s nagyjából 2-3 hónap leforgása alatt teljesen visszahúzódott. Az évek alatt az volt a jellemző, hogy kitüremkedett, majd néhány hét/hónap alatt visszahúzódott. Körülbelül 5 éve nem húzódik vissza, tapintható, nem vérzik, nem fáj csak viszket s ez volt jellemző a kezdetekben is mikor először vettem észre a tüneteket. Szeretném megkérdezni, hogy milyen összetételű ülőfürdőt használjak illetve milyen krémmel kezeljem? Az elmúlt években sperti kenőcsöt használtam, viszont ülőfürdőt még sosem alkalmaztam, s szeretném kipróbálni. Köszönöm a lehetőséget s a válaszát: Üdvözlettel: Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A panaszai, szúrás, vérzés, viszketés, leginkább végbélrepedésre utalnak. Erről többet a menüben lévő hivatkozásra kattinva talál.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Műtét után a minél többszöri mosás csökkenti a seb irritációja okozta fájdalmat, és a reflexes záróizomgörcs pedig a nem forró, nem meleg mosóvízzel, odafigyeléssel csökkenthető.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A műtét után 6-8 hétig a vérzés még előfordulhat.
A vékonyabb széklet leggyakrabban a záróizmok reflexes szorításától szokott lenni, a sebészeti kontroll alkalmával az esetleges szűkület kiderül.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viktória!

Nem gondolom, hogy bármit rosszul csinálnának, de talán lehet jobban.
Az oviban sajnos sokszor nem figyelnek eléggé arra, hogy sok óvodást "itatni" kell, jobban oda kell egyesekre figyelni. Reggel egy kevés Mira Baby víz is lágyítja a székletet, több rost a sok folyadék mellé is jó hatású ilyenkor.
Az önostorozásnak viszont még a látszata is ront a helyzeten, ezt gyorsan felejtsék is el, nehogy ezt lássa a gyerkőc, és ne is ekörül forogjon a világ!

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kardos Úr!

A végbélviszketés az egyik legösszetettebb, legproblémásabb panasz lehet. Minden allergizálhat, irritálhat, érdemes szappant elhagyni, mosószert cserélni, ilyenek. Iratkozzon fel az Aranyér Titkokra! Mindezek után már csak orvosváltást tudok javasolni.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!

A tapasztalat szerint akkor érezzük jobban a lazítást, amikor már a szorítás működik. A vizeletvisszatartáshoz természetesen nem teljesen ugyanazok az izmok járulnak hozzá, mint a székletvisszatartáshoz, viszont eleinte nem könnyű a két folyamatot másként érezni. Ezt nem baj, ha szakember is megvizsgálja.

A mosakodókrém teljesen megfelel a végbél tisztítására.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Egy régóta megnyúlt, rögzült bőrdarab semmilyen krémtől, ülőfürdőtől sem fog visszahúzódni. A bepállást kell megelőznie, székelés után tisztítsa meg a végbél környékét. A rendszeres ülőfürdőket nem javaslom, nem gondolom, hogy életminőségére bármilyen pozitív hatással lenne. A Sperti krém használata szerintem rendben van.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Katalin írta...

Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim kb. 2 hónapja kezdődtek. Két hete rászántam magam és elmentem egy sebészhez. Én természetesen aranyérre gyanakodtam, ő gyulladást állapított meg. Dg.: (Papilitis analis fibroma perianalis I. dx Obstipatio)Doloproct krémet írt fel, azóta használom. Sajnos semmi javulás. Amint írja a bloggjában az én sebészemben is feltört az ősi ösztön, ha nem javul a helyzet 2 héten belül, lehet vágni. Nos én még ezzel várnék egy kicsit. Próbáltam emléteni az antibiotikumos kezelést, válasz: nem lehet! Szeretném kikérni a véleményét, esetleg milyen antibiotikumot ajánl? Válaszát előre köszönöm. Katalin, felvidékről.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
A problémám 2 hónapja kezdődött amikor egy tompa, lüktető fájdalmat éreztem a végbelembe, jobb oldalon. Több proktólogusnál is jártam, mert belül egy kisebb csomót éreztem/érzek. Egyikük anális fissurát állapított meg,a másik szerint nincs ott semmi.Engem mégsem hagy nyugodni, anoszkóppal vizsgáltak, kérdésem az lenne hogy ha valami komoly baj lenne azt észrevették volna ugye? A fájdalomról egyébként az derült ko hogy a puborectális izom van megfeszülve..
Köszönöm

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Katalin!

Nem biztos, hogy ezek, inkább végbélrepedés lehet panasza hátterében. Erről többet a jobb oldali hivatkozásra kattintva olvashat.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Valószínűleg "komolyabb" problémát észrevettek volna, gyulladás kizárására esetleg még egy végbélultrahang elvégzése szóba jöhet.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tiszelt Doktor Úr!
Az utolsó előtti kérdező vagyok, milyen gyulladásra gondol? A fájdalmam már nem olyan erős, de még van. Elvagyok már keseredve, több orvosnál is jártam, de már nem tudom hova fordulhatnék.Az írását elolvasva, anopapilla gyulladás tünetei illenek rám a legjobban.Lehet hogy az a baj? Csak nem vették észre?
Köszönöm

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!