2011. október 17., hétfő

Aranyér, gyulladás és a rút kiskacsa? Ez meg mi?

Az interneten találtam ezt a felvételt egyik előadásomról, mely a gyulladásos bélbetegségek és a végbélpanaszok összefüggéseiről szól.
A megközelítés nem szokványos, nem is igazából az alapvető, bárhol elérhető információkat tartalmazza, nevezhetjük haladó kurzusnak is a témában.

A sok Őőőő között azért talán kiderül, hogy sok összefüggés, egymásra hatás lehet a vastag- és végbélgyulladás, az aranyér, a viszketés, a váladékozás között, nem beszélve a különböző bőrelváltozásokról, a végbélrepedésről.

Talán valamennyire támpontot is ad annak, aki majd' elveszik az orvosi szakmák "tengerében" (persze, akinek nem inge...:).

Ha valaki mélyebben el akar merülni, vagy közelről érintett az anyagban, szerintem kötelező anyag.Tehát a végbélben is minden mindennel összefügg, és sokszor több van annál, mintsem hogy aranyerem van-e, vagy sem. A helyzet néha bonyolult, és ezért a dolgok kibogozása, megoldása sem mindig jön el egy pillanat alatt.

Az előadásban vázolt panaszok és az esetleges saját panaszai közötti azonosság nem biztos, hogy a véletlen műve. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a problémák csak vastagbélgyulladás esetén alakulhatnak ki, polip, aranyér, egyszerű fertőzés, ekcéma, irritáció is, és szinte minden oka lehet ezeknek.
A tapasztalatom szerint sokaknál több év is eltelik, mire a megfelelő gyógymódot kezdve végre rendeződhet a helyzet.

Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
proktológus, sebész adjunktus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

23 megjegyzés:

Kovács zsolt írta...

S.O.S.
Tisztelt doktor úr!
nagyon el vagyok keseredve,s sajnos az előadása láttán meg is ijedtem,mivel az én tüneteim is hasonlóak a berepedéshez,viszont az orvos nem ad egyértelmű választ a panaszaim okára.kérdések nélkül próbálok minnél több információt adni,de nem tudom,hogy ennyire rutinos,és látja,miről van szó vagy csak siet.Tükrözést nem csinált,állandóan csak oldalfekvésben vagyok,és fájdalmasan széthúzza a farpofákat.Nem tudom elképzelni,hogy amit más csak tükrözéssel tud megvizsgálni,ő szabad szemmel is látja.Márciustól küzdök ezzel a problémával,és több-kevesebb időre tünetmentessé vállok,de most már napközben is fájdalmaim vannak.ő most Tetran-hydrocortison kenőcsöt,ésSuppositorium analgeticum FORTE kúpot írt,továbbá a gyógyulás elmaradása esetén műtétet helyezett kilátásba.Az előadása láttán felmerült bennem a kétség,hogyTalán nem a műtét a megoldás.Eszembe jutott,hogy aranyerem volt régebben,ami reparon kenőcstől elmúlt 3-4 napon belül.Decemberben vérnyomáscsökkentőket kaptam(újakat),valamint a gasztro-n gyomornyálkahártya gyulladás,és kezdődő fekélyek miatt Pantacid-flux gyomornedv lekötő gyogyszert kellett szednem,és kb akkor hagytamabba a szedését,mivel kemény volt tőle a székletem(ezt csak én gondolom,nem biztos,hogy összefügg a 2 dolog).Ha nem is szükséges a műtét,mert más oka van a végbéltáji fájdalmaimnak,lemondanék róla.Kérem segítsen:keressek felmásik orvost,vagy bízzak benne?Azorvos egyébként sebész,és proctológus,ezért is furcsállom,hogy ránézésrevizsgál,és a tünetet kezeli,az okot nem.Eddig csak székleteléskor fájt,máskor(nyár közepén) székletürítés után kb. fél órával kezdődött és 1-2 óráig tartott.aztán 1 hónapig rendben volt,nem fájt,nem vérzett de 3 hete már szinte egész nap fáj,csak ha keményen ülök,akkor jobb.Várom mielőbbi válaszát!Tisztelettel:Kovács Zsolt

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kovács Úr!

Váltson orvost, keressen fel egy jó szakembert, proktológust!
Végbélrepedésére a fenti gyógymódok és vizsgálatok szerintem nem adnak megoldást, csak feleslegesen a műtő felé terelik.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!
Egy napja igen erős, lüktető, szúró fájdalom jelent meg a végbélnyílásomnál, a "semmiből". Korábban nem volt aranyérrel problémám (néha éreztem valami kitüremkedést, de mindig elmúlt magától és évekkel ezelőtt volt a legutóbbi ilyen.

Próbáltam azonnal elmenni orvoshoz, de legkorábban csak hétfőre (5 nappal a tünet megjelenése után) kaptam időpontot (többek között az Ön budapesti rendelőjét is hívtam, de sajnos csak 20. utánra lett volna időpont).
Mivel a fájdalom miatt aludni úgysem nagyon tudtam, próbáltam informálódni, hogy mit tehetnék a fájdalom legalább ideiglenes csökkentésére, így vettem detraley tablettát, valamint Reparon és Hemorid kenőcsöt. Sajnos egyik sem csökkentette kínjaimat észrevehetően, a Reparonnál nem érzek semmi változást, a Hemoridnál legalább érzem, hogy "csinál valamit", ugyanis krémezés után éget 20-30 percig (gondolom a menthol miatt), illetve utána marginálisan kevésbé érzem a fájdalmat (persze lehet, hogy csak a csípő érzés elmúlása miatt).
Nem tudom, ez normális-e, illetve, hogy nem vagyok-e túlzottan türelmetlen (másfél napja használom a gyógyszereket).
Székeletem nem volt a tünet megjelenése óta, vérzést, váladékozást nem tapasztalok.
Tud esetleg valamit javasolni, hogy a hétfői orvoslátogatásig elviselhetőbb legyen a fájdalom, illetve nem jelent-e rosszat a csípő érzés a Hemorid krém használata után.

Előre is köszönöm,
Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Panaszait több probléma (repedés, gyulladás, rögösödés, stb.) okozhatja, így sajnos nem tudok tanácsot adni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ùr!

Nagyon hasznosnak találom a videóit ezért is vártam az elsö után a folytatást de csak az 5. és 6. jött de olvashatatlan fomában majd most jött a 8. amit már rendesen olvashattam. Valószínüleg a technika ördöge játszik velem.
Kérem ismételje meg az elsö videó utáni felvételeket.
Nagyon köszönöm!
Igy elöljáróban hozzáteszem, hogy nagyon hasznosnak találom a blogját, mert mindenki számára elérhetövé teszi azokat az információkat amik majd valójába várni fognak rá a vizsgálóban.
Köszönettel:
Mara

Névtelen írta...

Sajnos előjött egy nagyon kidudorodó aranyerem, kitapitva kemény, nagy és visszakúszik a végbélnyíláson át belülre.

Szeretném ha kioperálná.

Lehet, hogy csak a rögöt kellene kiszedni.

Köszönöm


Tamás

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mara!

A leveleket automatikusan kapja, kérem, iratkozzon fel újra, más tanácsot nem tudok adni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

Kérem, jelentkezzen be a jobb oszlopban lévő telefonszámokon! Meglátjuk, mit kell tenni.
A találkozásunkig olvassa el a "Jön is, megy is..." c. cikkemet!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Ha megkérem eltávolítja a rögösödött külső aranyeremet?
Nem akarom megvárni míg felszívódik.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Ha konzultációra szeretne jönni, kérem, jelentkezzen be a jobb oszlopban lévő telefonszámokon! Meglátjuk, megtesszük, ami az Ön számára a legmegfelelőbb lesz.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!
Sajnos túl későn találtam rá erre az oldalra, sok kellemetlenségtől megkíméltem volna magam, ha hamarabb utánaolvasok.
December végén 2 hétig küzdöttem az általam hitt aranyérproblémámmal ami nem akart javulni sőt úgy éreztem mintha egy szilánkos üveggolyón ülnék.. Január elején már nem bírtam tovább, hiszen semmi sem használt így felkerestem egy sebészt aki megállapította, hogy végbélrepedésem van és kezelésként valamilyen papaverines kúpot és doxiproct krémet írt elő + 3 héttel későbbre egy rectoscopiát. Szépen meggyógyultam (fájdalom elmúlt, széklet rendben), bár a gát felőli oldalon egy borsónyi 'bőrgombóc' megmaradt.
Lelkileg felkészültem és elmentem a vizsgálatra ahol az eredményem negatív, megjegyzésben 'aranyerek' az orvos annyit mondott semmi probléma. Műtétre nincs szükség és a kis borsóm nem fog eltűnni nyomtalanul (bár ez zavar a legkevésbé). Azonban a vizsgálat óta olyan mintha az egész problémám újból kezdődött volna. Székeléskor érzékeny, tompa nyomást érzek napközben és a kitüremkedés is növekedett. Mindez, mármint a vizsgálat 2 napja történt. Kérdésem, hogy mi a véleménye az egészről illetve normális-e ez a vizsgálat után, van e valamilyen készítmény amivel tudnám kezelni magam.
Segítségét előre is köszönöm,
Zita

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zita!

Valószínűleg a vizsgálat alattomos záróizomgörcsöt okozott, ezt érzi nyomásnak.
Üljön naponta 2x5-10 percre jó meleg vízbe, ez ellazítja majd az izmokat.
A végbélrepedésről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva mindent megtudhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Először is nagyon köszönöm hogy létrehozta ezt a honlapot, nagyon sok hasznos információ és magyarázat van rajta. Köszönöm és Gratulálok hozzá!

Miután elolvastam az Ön útmutatását, jöttem rá, hogy az évekig aranyérnek hitt aranyerem, az nem is az, hanem egy kis bőrelváltozás a redőknél. Nincs se fájdalmam, se vérzésem, csupán esztétikai dolog. Így nem is zavar, mivel nem okoz panaszt és nem is kezeltem. Ezzel kapcsolatban csak az a kérdésem, hogy ezt a bőrelváltozást mi okozhatja?
A másik dolog, ami miatt írok Önnek, az az egy éve fennálló laza végbélzáróizom problémám. (aminek a megfelelő megnevezését is Önnek köszönhetem) Mint írtam kb egy éve tart, pontosan meghatározva székelés után akármennyire is törlöm ki, zuhanyozok le, mosom meg alaposan, akkor is minden esetben pár perc-fél óra elteltével egy pici "kaka" még kijön. Nem nyomom, esetleg pár önkéntelen összehúzódás teszi, de magától jön, kb észre sem veszem, csak a tisztasági betéten látom jelét. Kellemetlen probléma, ami a szexuális együttléteket is megkeseríti, mivel sohasem vagyok benne biztos hogy ilyen esetben nem jön-e ki újabb "csepp". Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy miért alakulhatott ez ki, mi okozhatta és hogy csupán az intimtorna használata elegendő-e az kezeléséhez, vagy orvos felkeresése lenne szükséges? (külföldön élek, így Önhöz sajnos nem tudnék menni) Az intimtornára is most akadtam rá, most fogom elkezdeni. Végbelem sohasem volt szexuális célra használva és nem szültem, 32 éves vagyok. Jógázom, de nem elvetemült módon, csak a mozgás fenntartására és bemelegítésként a napi fizikai munkára, sokat emelek és cipelek, néha nehezeket is, de mindezek úgy érzem csak a kar és hátizmaimat terhelik és jól esnek, nem érzem túl soknak őket. De az igaz hogy a nagyobb terhek leemelése ezen egy éve tart. De például lábbal alátámasztok és úgy alul megtámasztva magam felé húzom a súlyt és döntöm le a nagy rekeszeket, faládákat, a karizmaimat érzem hogy dolgoznak, nem érzem hogy a hasam, vagy a végbéltájék terhelődne. De okozhatta például ez? Vagy ami még más azóta, hogy egy másik honlapon anno sajnos úgy olvastam hogy székelés közben dőljünk kissé előre, amit én azóta így csináltam, hogy az egész mellkasommal a combomra dőltem minden egyes alkalommal. Ezzel megterhelhettem a végbelemet? Vagy ez nem okozhatta? Most olvastam az Ön tanácsát hogy inkább hátradőljünk, így ezentúl így teszek. De van ötlete, miért tanácsolhatták azt hogy ha az ennyire káros? Egész életemben kevés alkalommal székeltem, van amikor 4-5 naponta tudok csak, és az is inkább puhább mint keményebb és figyelek hogy amint jön az inger, akkor rögtön menjek. Figyelek rá épp emiatt, mivel örülök ha végre kakálok. Sokszor sajnos a tejeskávé segített, de meglehet akármennyire is volt puha, meglehet rossz székelési szokásaim voltak és így is többet nyomtam mint kellett volna, ez okozhatta az izom meglazulását? Nagyon köszönöm előre is tanácsát, véleményét!

üdvözlettel
Bogi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bogi!

Mivel ez a maszatolás csak székelés után fordul elő, én a külső csomóval kapcsolatban is leginkább az aranyérre szavaznék. Intimtornázhat, de szerintem panaszaira ez majd nem hat.
Az Ön helyében proktológust keresnék fel, aki a problémával együtt a szinte már állandóvá vált kényelmetlen feszengést is megoldaná.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Szerettem volna a weblapjan idopontot kerni onhoz ,irtam e-mailt ,probalkoztam telefonon is ,eddig sikertelenul . Remelem csakmegy apro muszaki hiba okozza

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Sajnos, a rossz tapasztalatok miatt (az interneten bejelentkezők közül senki nem jelent meg a vizsgálatkor) az internetes időfoglalást leállítottam. A telefonos asszisztensek, akik más rendelő ügyeit is intézik, igen lefoglaltak, (egyszerre csak két kezük, fülük van). Kérem ezért elnézését és további türelmét, a rendelés természetesen dübörög :).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr Úr !

Maga Úgy tökéletes ahogy van !! A hozzászólok minden témát érintettek helyettem is ! Én úgy gondolom elég komoly és súlyos az Ön szakterülete ahol poénkodni max a szituációtól függően adva a helyzetet a beteg habitusát lehet.Erre viszont biztos vagyok h jól ráérez !

Üdvözlettel: Oti

Mária írta...

Kedves Doktor Úr!

Segítségére lenne szükségem!
Kb4 hete volt egy abortuszom 14 hetes terhesen, down kór miatt. A műtét után kaptam antibiotikumot semicilint, majd augmentin duót). Már ekkor kezdett éjszakákon keresztül forróság átjárni, vagy hideg rázni. Rá 3 hétre volt egy eü kaparásom(akkor cedaxot, s klion kaptam, a kliont még most is szedem), mert fent állt a vérzés, s ez a forróság, s vizsgálat folyamán kiderült, h maradt bent szövet. Már ekkor is, de azóta minden éjjel elönt a forróság főleg éjjel (lázam nincs), s éjjelente mikor széklet várható vagy csak egy szelentés, kimondottan a végbélből árad szét, egyébként mintha a gyomromból jönne. Voltam többszöri vérvételen, amin a crp magas volt, alacsony vas, hasi ultrahang negatív, széklet vizsgálatom 3 -1 pozitív vér szempontból. A háziorvosom miután megnyomkodta a gyomrom, talált vmi érzékeny "csomót" a belemen,gasztroenterológiára küldött el (4 hétre kaptam csak időpontot), de nem vagyok benne biztos, h csak erre lenne szükségem.
Legyen szíves tanácsot adni, mi lehet a bajom? Mit tegyek?


Üdvözlettel,
Mária

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mária!

Probiotikumot mindenképpen kezdjen el szedni, emellett én a rendszeres lázmérés mellett szükség esetén további vizsgálatokat javaslok (nőgyógyász kontroll, hasi ultrahang, stb.).

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Most olvasom a videóriportjának szövegeit. Fantasztikus hogy erre is gondolt és ezzel segít a betegeinek.
2. gyermekemet szültem áprilisban. Sajnos az elsőnél előjött szülés után végbélrepedés, ami most a 2. szülés után sem "hagyott cserben" és ismét visszatért... Kaptam nitroglicerines kúpot de egyenlőre semmit nem használ. 2 hete használom. Próbálok figyelni a táplálkozásra és arra hogy sokat igyak de 2 gyerek mellett ez elég nehéz. Sajnos nem indig jut idő magamra. Van hogy 2 esetleg 3 napig nincs székletem, pedig szinte minden nap eszem joghurtot, müzlit.
Tanácsát kérném hogy mitévő legyek. Tervezem hogy elmegyek Önhöz egy vizsgálatra de egyenlőre egy cicifüggő kisfiú mellől nehezen tudnék elszabadulni.
Köszönettel
Csilla

László írta...

Kedves Dr. Bánfalvi Péter!

Látván a videósorozatot és a szöveges magyarázatokat, (ezen kívül mások véleményét is olvasva) nem kicsit megdöbbentem, hogy van még "ilyen" orvos (és rendelő) a mai Magyarországon! :-) (Bár csak sokkal több volna minden más szakterületen is az orvostudományból!) Részletekbe menően alapos, mégsem kell szakértőnek lenni, hogy értse az ember amit ír / mond! De nekem legfőképp az tetszik, hogy nem (csak) orvosi szemmel látja a feladatát, hanem nagyon is képes "páciens szemmel" (direkt nem "beteget" írok) is nézni! (Talán az egyik legnagyobb hiba ma az egészségügyben az a hozzáállás, hogy aki belép egy rendelőbe, az "kedves beteg"! Állítom, hogy ezzel, (a betegségtudat ránk erőszakolásával) nagyban hátráltatjuk a gyógyulást is! Két apró észrevételem lenne csupán (abszolút építő jelleggel, NEM kritikaként természetesen)!
1) Eddig bárkivel olvastattam el a mail -ben kapott szöveges tájékoztatóját, ugyanott akadtak fenn, tehát nem csak én látom így. :-) Ez pedig a vizsgálat napjának reggelére "programozott" széklet megléte. A legtöbb embernél ez nem "így" működik! :-) Mivel világos levezeti nekünk, hogy a hashajtót felejtsük el, így nem igazán tudom, hogyan lehetne elérni, hogy a testünk a vizsgálat napjának reggelére "programozza" a széklet ürítést, hogy minden rendben legyen, "felkészülten" menjünk Önhöz! :-) Az vagy jön, vagy nem jön, ha nem segítünk reá, erre befolyásunk aligha lehet... Itt pedig (így) egy dilemma lebeg az ember feje fölött...
2) A vizsgálatra bejelentkezés kizárólag telefonon történhet! Holott az országban (sajnos) rengeteg a nagyothalló és siket ember, akik így nem juthatnak el Önhöz! (Hiszen képtelenek telefonálni és egy "ilyen" rendelésre nyilván nem kérnek meg mást, hogy jelentkezzen be helyettük!) Őket miért zárja ki a a lehetőségből, hogy segíthessen rajtuk...?
Újra hangsúlyozom: Csodálom amit tesz, NAGYON elégedett vagyok mindennel, amit láttam, olvastam Öntől! További jó munkát kívánok!
Őszinte tisztelettel:
László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csilla!

A végbélrepedés sokszor szülési trauma következménye.
Egyelőre próbálkozzon a Mira vízzel, ami tovább lágyítja a székletet.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Köszönöm elismerő szavait.
A vizsgálat napján lévő "programozott" széklet javasolt, természetesen nem kötelező ("Ha nem megy, el se jöjjön!" - nem. :-)
Bevallom, siketekre eddig még nem gondoltam. Tervezek online bejelentkezési lehetőséget is, lesz is, csak hát az idő, energia, egyéb feladatok...

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!