2010. december 9., csütörtök

Tályog és sipoly, a két rosszarcú besurranótolvaj

Sokak számára gyomorforgató horror lesz mind az, amiről írok. A végbéltályogról és annak nem ritka szövődményéről, a végbélsipolyról fogok írni. Még a szavaknak is rossz csengése van: tályog-hályog, sipoly-sikoly, brrrrr...
Adva vagyon a végbél, a „kipufogó”, a kimeneti nyílás, melynek tökéletes, akadálytalan működéséhez olajozásra van szükség. És ez az olajozó szerkezet néha kilyukad, ekkor a tartalma csöpögni kezd.
Kicsit zavaros? Lássuk, mit jelent ez. A kipufugó hasonlat rendben, ez a végbél. Az olajozó a végbélbe mélyen beágyazódott mirigyeket jelenti, melyek tartalmukat járatukon keresztül a végbélbe ürítik. Ha ezek a járatok eltömeszelődnek, a mirigyek begyulladnak, a gyulladás tovaterjedhet a mélyebb rétegek közé, ahol egy gyulladásos üreg jön létre. Ez a mélyben létrejövő gyulladásos üreg maga a tályog: fala van, benne a bacik és a fehérvérsejtek csatázó elegye, a genny. Ez a csata nagyon ritkán dől el véglegesen, általában mind a kórokozók, mind a védősejtek megújítják soraikat.
Ez akár a végtelenségig tarthatna, a tályog falát, a frontvonalat a gyulladás viszont egy idő után áttöri. Az áttörés iránya pedig nagyon nem mindegy. Törhet a bél felé azon az úton, ahogy kialakult, ekkor akár észrevétlen is maradhat az egész folyamat. Törhet a bőr felé, ekkor mondjuk azt, hogy a tályog kifakad. A nagyobb baj akkor következik be, ha mielőtt kifakadna, a végbél körüli szövetekben szétterjed, zegzugos járatokat, akár hatalmas üregeket okoz. Legnagyobb veszéllyel akkor jár, ha a hasüreg felé tör. Ez szerencsére ritka, de ilyenkor akár halálos kimenetelű hashártyagyulladás alakul ki.
Oké, a dolog kifakadt, a tályog tartalma, a genny kiürül, a csata a fegyverletétellel elcsitul, így általában a folyamat megnyugszik, gyógyul. Az üreg a gyulladás megszünésével szépen besarjad.
Viszont több probléma is fennálhat. Egy részről, ha a genny nem tud maradéktalanul kiürülni, hiába gyógyul be a nyílás, a seb, a csata a mélyben újra fellángol. A folyamat nem nyugszik meg, az üreg nem sarjad, a tályog nem gyógyul. Ezért fontos a kiürülés feltételeinek megteremtése, a kellő nagyságú szájadék készítése sebészi feltárással, és a rendszeres alvázmosás.
Másrészről, ha a folyamat iránya, azaz a gyulladás útja a belső mirigyből a tályog, majd a külvilág felé megmarad, ennek fala állandósulhat. Azaz a végbélből a gyulladás egy végbéltől külön járaton keresztül a külvilág fele tör (nevezhetjük magyarosan kiskapunak is). Ez az állóháború akár a végtelenségig megmaradhat, de néha további utat keresve újabb járatok, sipolyok alakulnak ki. Ez különösen jellemző a vastagbélgyulladásra, az ilyen sipolyrendszereket látva ez kell az ember eszébe jusson.

A tályog és a sipoly tünetei
Általában a tályog okozta gyulladás helyi lüktető fájdalmat, lázat, duzzanatot okoz közvetlenül. Ilyenkor a panasz, a látvány egyértelmű, a gyógyuláshoz vezető út göröngyös, de célra vezető. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy sokszor semmilyen észlelt tünettel nem jár mindaddig, míg a kifakadás után a váladékozás meg nem jelenik. Sőt mi több, néha magát a váladékot sem vesszük észre, csupán a váladék okozta felmaródást, viszketést, esetleg a gyulladás miatt kialakuló bőrnyulványokat, amelyek a nyílást akár rejthetik is. Erre persze a klasszikus aranyérkrém a válasz, sejthető, milyen sikerrel. Ha ez még nem elég, maga az akár tűszúrűsnyi kivezető nyílás annyira elrejtőzik egy redő mélyén, hogy egy gyors ránézéssel akár még erős megvilágításban sem vehető észre. Minden szakember nézett el már ilyet első (második, harmadik, stb.) körben, aki azt mondja (hiszi) magáról, hogy nem, az még keveset tapasztalt.
Ezek az esetek viszont problémát jelenthetnek, mivel megfelelő kezelés nélkül állandósul a viszkető, kicsit váladékozó, kicsit begyulladt, akár hegyekkel-völgyekkel tarkított terület állapota. Esetleg egyéb betegségek is elterelhetik a szemlélődő figyelmét és az ajánlott kezelést akár aranyér, végbélrepedés vagy más irányba. Sőt, más (végbél)betegség talaján is kialakulhat ez az állapot.
Ez így eléggé sejtelmes, bizonytalan? Meghiszem azt, ezeket szem előtt tartva is sajnos már én is többször lőttem mellé, és valószínűleg lesz még ilyen a praxisomban. A tanulság ebből a gyomorszorító érzésből az, hogy ha valakinek rendszeres viszketése, váladékozása van altájon, és a háziorvosi, vagy egy sötét sebészeti rendelőben egy szimpla, hatástalan aranyérkrémmel engedték útjára, gondoljon a fentiekre, és keressen fel szakembert, proktológust, mert hát nem biztos, hogy aranyér okozza aranyeres panaszát.

A tályog és a sipoly megoldása
A tályog megoldásáról már szóltam, az üreget a külvilág felé meg kell nyitni, hogy a tartalma szabadon kiürülhessen, s a gyógyulás folyamata megindulhasson. Hogy ez pontosan mit jelent, az a tályog elhelyezkedésétől függ. Ha a bélhez van közel, a bél felé kell megnyitni, ha a bőrhöz, akkor kívülről. A tartalma, a genny kiürítésére és az üreg tisztán tartására lehetőség szerint oda kell figyelni, ezt biztosítani kell, persze a bél felé való rendszeres mosása elég nehezen oldható meg.
A sipoly rendbetétele sajnos néha még a legképzettebb sebészvirtuózokat is megizzasztja. Kezelésének klasszikus módja az, hogy a cső falát egyszerűbb, felületesebb esetben (túlnyomó részt ezzel találkozunk) hosszában megnyitjuk, hogy a benne lévő pangó váladék szabadon kiürülhessen és a gyógyulás meginduljon. A hosszabb, mélyebbre hatoló járatoknál, hogy a felvágásnál történő záróizomsérülést elkerüljük, a járat falát kimetszük, és az utánpótlás elkerülésére a belső nyílást zárjuk, a külsőt nyitva hagyva biztosítsuk a tiszta sarjadást, gyógyulást. Tehát minden esetben a váladék utánpótlésénak és pangásának megakadályozása a cél, amely a gyulladást és a járatot fenntartja. Én ezt a módszert alkalmazom, a sebészek többségével egyetemben. Tapasztalatom ezért erről van, az alábbi módszerekről csak elbeszélések, előadások, cégtájékoztatók alapján tudok nyilatkozni.
A nem klasszikus esetben a sipolyjáratot telenyomják egy speciális ragasztóval, a belső, bemeneti nyílását ilyenkor is zárni szokták. Ekkor a fertőzés elleni gennyedés helyett egy másfajta gyógyulási folyamat indul meg, ennek hatására a terület hosszú távon megnyugszik, meggyógyul.
Van olyan eset, amikor végleges megoldás az adott pillanatban nem történik, de igyekeznek elkerülni azt, hogy a járat eltömődjön, ezzel újabb tályog alakulhasson ki. Ilyenkor hosszabb időre egy gumicsíkot húznak át a járaton, ereszcsatorna szerűen ezzel folyamatosan biztosítva szabad járatot.
Hogy mikor milyen megoldása törekszenek, ez a sipoly elhelyezkedésétől, a környezet (izmok, idegek, bél, erek) érintettségétől, az orvos tapasztalatától és meggyőződésétől függ. Biztos recept nincs (sokszor csak utólag okoskodva, vagy még úgy sem), a komplikáltabb esetek egy részében sajnos a sipolyjárat újból kialakul, újabb műtétet téve szükségessé.


Ezeket nem elrettentésül írtam, ha menni köll, hát menni köll, egy ellátatlan betegség (ez ilyen) hosszabb-rövidebb távon tönkre teheti az ember életminőségét. Ezt látom.
Tehát, ha az eddigi aranyérkezelés egyértelműen hatástalan, váltani kell, hogy mit, kit, azt mindenkinek a saját elhatározására bízom.

Kívánok mindezek után is szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

227 megjegyzés:

1 – 200 / 227   Újabbak›   Legújabbak»
Anita írta...

Tisztelt Doktor Úr! 2009 április óta vannak fájdalmaim, amit először aranyérnek gondoltam és krémekkel kezeltem. Júliusra viszont kialakult egy tályog és nyilvánvalóvá vált, hogy másról van szó. Akkor a tályogot sebészeti úton kifele nyitották meg és kitisztitották. Ezután három hétig lábra sem tudtam állni, visszamentem az ügyeletre, ahol közölték, hogy kialakult a sipoly. Eltelt újabb pár hét, ezalatt különböző vizsgálatokon estem át (végbéltükrözés, ultrahang, kontrasztanyagos röntgen vizsgálat, végül CT) a sipolyon kivul minden negativ volt. A műtétet viszont nem tudtak hagyományos sebészeti alkalmazással megoldani (felnyitassal), mert a sipoly belso jarata tul magasan helyezkedik el, ezert csak gumigyurut helyeztek el. Majd ket honap mulva egy specialistahoz kerultem, aki szinten tul kockazatosnak tartotta a hagyományos módszert, ezért a ragasztós módszert választotta. Erre még karácsony előtti napokban került sor, a mútét után jobban voltam, de két hete ismét fájdalmaim vannak és még mindig észlelek szivárgást.
Nagyon el vagyok keseredve, 31 éves nő vagyok, aki szeretne gyereket és az állandó fájdalomtól lassan úgy érzem idegileg is felőrlődöm.
Ezelőtt ilyen jellegú panaszaim soha sem voltak és székrekedéssel sem küzdöttem, de azóta gyakoriak a hasmenések is. Sajnos nem tudom önt személyesen felkeresni, mert külföldön élek, de ismerősöktől hallottam önről és nagyon tetszenek az interneten elérhető cikkek. Nagyon szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot telefonon, vagy e-mailben. Nagyon érdekelne a véleménye, hogy ha túl leszek a fisztula dolgon akkor mi lehetett a baj forrása? Mit tehetek, hogy a végbelemen lévő kitüremkedés eltünjön és fájdalom mentessé váljon? Tudom, hogy igy távolból nagyon nehéz, és sok a kérdés, de higgye el, hogy ez minden gondolatom. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Anita
U.I.: Nagyon tetszik a blog kezdeményezése és irásai. Sok elégedett pácienst és jó egészséget kivánok.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt, véres széklet miatt kerestem fel először egy gasztroenterológiai, majd egy proktológiai szakrendelést. A proktológián elvégezték a rectoscopiat. A vizsgálat szerint kb 2 és 5cm között a nyálkahártya vérbő, ödémás. Egyéb kóros a vizsgált szakaszon nem található. Aranyerem nincs. Ezek után a proktológus vissza utalt a gasztroenterológushoz, további kivizsgálásra. Csináltak egy vér, vizelet, és széklet vizsgálatot is, ami szerint semmiféle eltérés nincs. Mivel a székletem nem minden nap véres (friss piros vér a széklet felszínén), ezért a labor ezt se tudta kimutatni. A jövő héten megyek ultrahangra, és kaptam beutalót féreg pete tenyésztésre. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerinte ez a gyulladás lehet okozója a vérzésnek? Milyen további vizsgálatot javasolna?

(36 éves nő vagyok, nem vagyok vérzékeny, székletem rendszeres, nem szedek gyógyszert, szoptatok.)

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kiss Barbara

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Barbara!

A gyulladástól a belső "fedőréteg", a nyálkahártya vérbővé, sérülékennyé válik, ezért a székeléskor fellépő "trauma" hatására vérezhet akár egyéb probléma (seb, aranyér) nélkül is.
Orvosa nagyon helyesen utalta vissza a gasztroenterológushoz, sok esetben nem fertőzéses bélgyulladás áll a probléma hátterében, ami oda tartozik. A vizsgálati rend vége valószínűleg egy vastagbéltükrözés lesz, ez általában fényt derít a probléma okára.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát! További kérdésem lenne. A mai nap megkaptam a nőgyógyászati vizsgálat eredményét. Chlamydia fertőzést találtak. Elképzelhető, hogy ez átterjed a végbél nyálkahártyájára is, és ez okozza a vérzést? Lehetséges ezt vizsgálni? Ha igen, akkor mi a módja? Tudom, hogy vérből kimutatható, de akkor a helye nem tisztázott. Ezzel talán megúszhatnám azt a bizonyos tükrözést is.

Üdvözlettel : Kiss BarbaraElőzmények:
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt, véres széklet miatt kerestem fel először egy gasztroenterológiai, majd egy proktológiai szakrendelést. A proktológián elvégezték a rectoscopiat. A vizsgálat szerint kb 2 és 5cm között a nyálkahártya vérbő, ödémás. Egyéb kóros a vizsgált szakaszon nem található. Aranyerem nincs. Ezek után a proktológus vissza utalt a gasztroenterológushoz, további kivizsgálásra. Csináltak egy vér, vizelet, és széklet vizsgálatot is, ami szerint semmiféle eltérés nincs. Mivel a székletem nem minden nap véres (friss piros vér a széklet felszínén), ezért a labor ezt se tudta kimutatni. A jövő héten megyek ultrahangra, és kaptam beutalót féreg pete tenyésztésre. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerinte ez a gyulladás lehet okozója a vérzésnek? Milyen további vizsgálatot javasolna?

(36 éves nő vagyok, nem vagyok vérzékeny, székletem rendszeres, nem szedek gyógyszert, szoptatok.)

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kiss Barbara
2011. március 23. 15:58
dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Barbara!

A gyulladástól a belső "fedőréteg", a nyálkahártya vérbővé, sérülékennyé válik, ezért a székeléskor fellépő "trauma" hatására vérezhet akár egyéb probléma (seb, aranyér) nélkül is.
Orvosa nagyon helyesen utalta vissza a gasztroenterológushoz, sok esetben nem fertőzéses bélgyulladás áll a probléma hátterében, ami oda tartozik. A vizsgálati rend vége valószínűleg egy vastagbéltükrözés lesz, ez általában fényt derít a probléma okára.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Barbara!

A válasz egyszerű, amennyiben a Clamydia (ez gyakori kórokozó a végbélben is) elleni antibiotikus kezelés két héten belül nem okozza a végbél panaszmentességét, tovább kell lépnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

28 éves férfi vagyok. Rendszeres aranyérproblémával küzdök, de erre ideig-óráig megoldást nyújtanak a helyileg alkalmazandó krémek, nem is ennek ügyében írok.
4 napja egy pattanásszerű képződmény jelent meg a farpofáim között az anus magasságában, kb 3 cm-re tőle. Fájdalmas volt, alig tudtam ülni. Egy nap alatt meg is duzzadt annyira, hogy megjelenjen egy - szintén pattanásra hasonlító - sárga pötty a tetején, így azt hittem begyulladt szőrtüsző és kinyomtam. (Elnézést a blog olvasóitól a következőért.) Véres, gennyes váladék jött belőle, a szivárgás még egy napig tartott, azután megszűnt. A kérdéses hely körül azonban a bőr alatt keményedés tapintható.
Ma kerestem fel a sebészeti ambulanciát, ahol sipolyt diagnosztizáltak. Műtéti megoldást javasoltak, de zavaromban elfelejtettem megkérdezni mivel jár a beavatkozás.
Kérdéseim a következők lennének:
- A műtét rutin beavatkozásnak számít?
- Helyi érzéstelenítéssel, vagy altatással végzik-e a műtétet?
- A műtét után kb mennyi ideig tart a felépülés, mikortól lehet ülni? (Ülő munkát végzek.)
- A műtét után a székelés problémát okoz? Van veszélye a fertőzésnek?
- Mekkora a valószínűsége a kiújulásnak?

Válaszait előre is köszönöm és sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,
Kornél

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kornél!

Mivel feltett kérdéseire adott válaszok kivétel nélkül mind egyedileg változnak az adott sipollyal és a környezetével kapcsolatban, így konkrét, érdemi választ nem tudok adni Önnek. Legyen szíves, forduljon kezelőorvosához!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Volt egy proktológiai vizsgálatom, aminél gyulladt nyálkahártyát találtak. Hamarosan megyek kontrollra. Gondolom most sor fog kerülni mintavételre a gyulladt területről, ha nem javult a gyulladás. Az lenne a kérdésem, hogy jár-e kockázattal, illetve fájdalommal ez a mintavétel? Esetleg utána vérzik a helye?

Üdvözlettel: Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Mivel a széklet hemzseg a baktériumoktól, ritkán szokott érdemi eredményt hozni a minta általános tenyésztése. Ha orvosának az a gyanúja, hogy valamilyen nem fertőzéses gyulladás áll a panaszok hátterében, szövettani mintavétel innen, és a vastagbél felsőbb szakaszából szerintem szükséges.
A beavatkozás minimális kellemetlenséggel és vérzéssel járhat csak, mivel a nyálkahártyán közvetlen fájdalomérzés nincs.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi úr!

Először is nagyon köszönöm, hogy annyi hasznos tanáccsal látott el a blogján, igazán sok javulás állt be végbéltájékon. Azt hiszem, hogy
mindenképpen hiánypótló a blog, amit vezet.

Olvasom a sipolyról és a tályogról írt cikkét és azon gondolkozom, hogy vajon nekem is ilyen jellegű problémám lehet-e.

Tavaly októberben jelentkezett először a végbél és a szeméremajkak közötti/körüli területen egy vagy akár több pattanásszerű képződmény.
Nem viszketett, nem váladékozott de nyílván zavart, ezért a folyamatos piszkálások miatt jó nagyra nőtt és egy napon kifakadt majd nyomtalanul eltűnt.
Januárban ismét megjelentek immáron mindkét oldalon a kis pattanások, ezért bőrgyógyászhoz fordultam. A bórgyógyász teljesen tanácstalan
volt az esetemmel kapcsolatban, ezért biopsziát javasolt, amire azóta sem tudtunk sort keríteni, mert mire az első alkalommal a sebészhez
kerültem, a pattanás kifakadt, a másik meg eltűnt.
A héten ismét megjelent a pattanás, ami egyébkent a környező szőrnél furán összehúzza a bőrt is. Igazán ez a maximális kellemetlenségi
faktor az egészben, persze azon a tényen kívül, hogy ott van valami, aminek nem kellene ott lennie.

Rólam annyit, hogy 34 éves vagyok és tavaly januárban volt egy aranyér
műtétem, amikor is az egyik vérző erecskét befoltozták. Idén elkezdtem napi intimtornát végezni és egészen friss 6 hetes várandós vagyok. Épp emiatt aggaszt annyira ezeknek a pattanásoknak az oka.

Válaszát előre is köszönöm és kívánok sok sikert a munkájához!

Üdvözlettel,
Tóth Tímea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tímea!

Nem akarom rémisztgetni, gyanús a dolog csúnya bőrgyulladásra. Ez nem tréfadolog, szerintem mielőbb lépni kéne. Akit mindenképpen fel kell keresnie ez ügyben, az dr. Csatár Éva főorvosnő, a www.gastromed.hu oldalon találja elérhetőségét.
Nem hinném, hogy tályog vagy sipoly lenne ennek hátterében, de alattomosan nagyon csúnya hegessé, gyulladttá válhat, ha nem kezelik. Remélem nincs igazam.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves férfi vagyok. Tavaly karácsonykor a gátamon bal oldalt lett egy bőrtályog (legalább is ezt mondták rá). Felnyitották kétszer csikozták, majd kb január közepére begyógyult. (látszólag) Rá pár nap múlva fájni kezdett, majd egy fehér pattanás szerű dudor lett ugyanott, ami ki is fakadt. Azóta ez már többször is újra lejátszódott. Több sebésznél is voltam, valaki szőrtüszőgyulladást mondott rá, valaki sipolyra gondolt, végül kb február körül proktológiára mentem. A sebész azt mondta, hogy mivel nem pucolták ki rendesen ezért nem gyógyult meg, és gyulladt be, valamint váladékozott. Utána jártam 1 hétig kötözésre, majd ismét begyógyult. Azóta a panaszom még mindig jelen van, igaz már kevésbé fáj mikor gyulladt, és a váladék is csak egy nagyon pici. Székeléskor semmilyen fájdalmat nem érzek a székletem is normális, ezért nem gondolt a proktológus sipolyra. Mivel nem szűnt meg szeretnék végleg a végére járni, mert elég kellemetlen, és már lassan fél éve okoz panaszt. Egyébként én Szombathelyi vagyok, nemtudom a környéken va e magánorvos akihez mehetnék, vagy menjek vissza a proktológiára. Mit tanácsol a Doktor Úr, illetve mit gondol a panaszomról?

Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatalember!

A cikkben lévő dolgok Önre is vonatkoznak, nem hiszem (persze csak vizsgálat híján), hogy mindezek után más oka lenne, hogy nem gyógyult be, minthogy sipoly keletkezett a tályog helyén. Azt sem hiszem, hogy a sipoly bizonyosan fájdalommal jár, mert sokszor semmilyen panaszt nem okoz.
Ha nem ürülne ki rendesen, és nem gyógyul be, akkor lépni kell, ki kell rendesen tisztítani. Ha sipoly van, lépni kell, meg kell operálni.
Ez így biztosan nincs jól, egyértelműen valamilyen műtét lesz a megoldás.
A célszemélyt illetően viszont sajnos nem tudok tanácsot adni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy betegség jele-e,hogy a közvetlenül a végbél nyílásnál olyan mintha plusz redők lennének, ami csak úgy ott van, lóg.... nem óriási, de mégis csak furcsa. És elég sokszor előfordul,hogy már távolabb ahogy össze ér a feneke kipirosodik neki és ez annyira kellemetlen szokott lenni, hogy járás közben is zavarja. Össze függhet ez a két dolog? Vagy az a plusz bőr redő semmiség?
Köszönettel
Orsi

Névtelen írta...

Tisztelt doktor Úr!
Idén márciusban keletkezett a tályogból sipoly nálam.Kezdetben a proktológus megpróbálta kinyomni,de már másnapra kiújult.Aztán helyi érzéstelenítésben fölnyitotta másnap a végbéltől kissé kifele a tompor irányában lévő tályogot.A kiürülés után bízott benne hogy begyógyul a járat.Három hét múlva visszamentem, szerinte a kis vágás gyönyörűen begyógyult.Nekem azonban vannak kételyeim,hogy ez a sipoly dolog ezzel megoldódott-e.Váladékozás érzékelek még mindig,igaz egyre kevesebbet, időnként a vágás vérzik,igaz egyre ritkábban.A vágás bordónak tűnik és egy kis tűszúrásnyi lyukat látok (már amennyire látok).Szeretném tudni, hogy legyek türelmes, vagy ismét menjek vissza az orvosomhoz.Előre is köszönöm,ha válaszol,sokat segítene.Köszönettel G.Judit gjudit5@gmail.com

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Orsi!

Párja bőrgyógyászhoz vagy egy jó proktológushoz menjen el, a két dolog összefügg, valószínűleg valamilyen bőrbetegség, -gyulladás okozza a viszketést.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

A tályog felnyitása után 6-8 hét türelmi időt mindenképpen adnék magamnak. Ha utána is gond van, akkor keresse fel orvosát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Van egy 7 és egy 5 éves kislányom. A második szülés után problémák jelentkeztek a gáttájék környékén, duzzanat, láz, ügyeletes orvos, tanácstalanság, aztán annyiba maradt. Azóta ez a rész többször gyulladásba került, és mint említette is a proktológus orvos aranyérként kezelte. Tegnap elött a duzzadt csomó nagyon fájdalmassá vált, belázasodtam és megjelent az a bizonyos váladékozás is. Ekkor derült ki, hogy nem aranyér, hanem tályog. A kezelő orvos azonnali beavatkozást végzett, altatásos műtétben. Bőr alatti tályogról van szó. melyet a külvilág felé nyitott meg, 5 óra irányában, az üregébe egy kb. 30cm-es gézcsík belefért..Nagyra becsülöm, hogy miattam a szabadidejét Rám áldozta, csak éppen nehéz kihúzni bármit is a Doktot Úrból, Én pedig szeretek tisztán látni, összefüggéseket, megoldásokat keresni. Annyit sikerült kihúznom Belőle, hogy rendszeresen kell alvázmosást végeznem, és másfél hét múlva megnézi a területet. A házi orvosom tanácsára vettem Neomagnolt, melyet az intim tusfürdőnél használt szerkezet segítségével fröccskölök a végbélnyíláson be. Nem tudom, hogy folytathatom-e ez a műveletet és meddig, eléggé fájdalmas így műtét után. Ami leginkább érdelene, az itthoni utókezelés az újabb műtét és a fertőzés elkerülése érdekében. Nagyon hálás lenné, ha írna egy pár taktikát, módszert. Szükséges-e az egész napos fekvés?
Köszönettel: Andi Pécsről

Andrea írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Andrea vagyok, 39 éves.
Már több éve van közvetlen a végbélnyílásom körül kívül, több borsószem nagyságú csomócska. Nem tudom, hogy ez aranyér-e, egy biztos, hogy nem belülről jön.Van amikor kisebbek, de néha megduzzadnak és akkor érzékeny kicsit.De nem bőr alattiak, hanem elég jól kitüremkednek.Igazából panaszt ritkán okoznak, csak esztétikailag csúnya és zavaró. 10 hónapja szültem, és akkor iszonyatosan megnőttek,nagyon fájt, nem tudtam ülni.Majd pár nap után, miután kenegettem aranyér elleni kenőccsel, visszahúzódott, persze nem tünt el, csak akkora lett, mint előtte volt. Annyit szeretnék csak kérdezni, hogy létezik-e az aranyérnek ilyen fajtája, vagy esetleg másról lehet szó.

Nagyon köszönöm a válaszát, minden jót kívánok Önnek!

Tisztelettel: Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

Mivel a sebüreget kell tisztán tartani, nem hiszem, hogy a végbélbe való mosás most Önnél bármilyen jó hatással járna.
Zuhanyozza ki a sebet naponta többször akár sima vízzel, feküdnie emiatt nem kell.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Ezek tipikus külső aranyerek, melyekről többet külön cikkben olvashat: "Az aranyerek osztályozása".
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Két hete egy hosszabb autózás után, erős fájdalmat éreztem a fenekemnél, először arra gyanakodtam, hogy a sok ülés ártott meg. 1-2nap múlva kézzel tapithatóan egy nagyobb dudor volt a fenekemen(végbélnyílás felett 3-5centivel körülbelül, a fenekem bal oldalán), váladékozást is tapasztaltam, valamint székeléskor párszor vért tapasztaltam, aranyérre gyanakodtam, és vásároltam reparon kenőcsöt, amivel 10-11napig kentem. A fenekemnél akkora már volt egy kisebb fajta nyálkásabb kintlevő dudorféleség. A kenegetés után a fájdalmam elmult, a kintlevő dudorféleség elmult, viszont a dudor ugyanugy ott van, kicsit kisebb lett, de váladékozik, szinte folyamatosan. Utánna olvasva tályogra gyanakszom, viszont akkor nem tudom ,hogy hathatott a reparon kenőcs, és elvileg magas lázzal kezdődik, nálam az sem volt.Azota, a dudor teljesen összement, viszont folyamatosan váladékozik. Hol barnás,hol fehéres,hol vörösesbarnás, átlátszó színűt.Lázam nem volt az elmult hetekben, egyéb betegségem sem volt, a dudor egyre kisebb, már teljesen tudok ülni, a székelésemnél sem vettem észre nagyobb változást, talán valamennyivel ritkábban járok el. A hasam nem szokott fájni, vagy csak nagyon minimálisan de ez sem jelentős és ritkán, azt gondolom bebeszélem magamnak. Néha, de ez is ritkán, tapasztalok viszketést. Pár nap mulva tudok elmenni orvoshoz, Őn szerint ez mitől lehet? valóban tályogról lenne szó? a következő napokban magamtól mit tehetek?

Előre is köszönöm válaszát: Zsolt

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsolt!

Én inkább külső rögös aranyérre gondolok, erről külön cikkem szól: "Jön is, megy is..." címmel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!Crohn beteg vagyok.Van egy vaginális sipolyom ( a hüvelyboltozat felső részén,végbélnyílástól kb 3-4 cmre)mellyel már 10 éve együtt élek.Fajdalmam nincs,viszont a váladékozás miatt egyre gátlásosabb vagyok.Ez miatt a szexuális életem is megromlott. Többször kérdeztem a gasztoenterológusomat,nőgyógyászomat hogy van-e lehetőség megszüntetni,de minden alkalommal azt a választ kaptam,hogy örüljek,hogy én viszonylag ilyen jól vagyok( a Crohn évek óta tünetmentes)és Ők nem javasolják a sipoly operációját.Ön is egyet ért ezzel? Köszönöm,hogy időt szakít rám! Üdvözlettel Márti

lonotamas írta...

Tisztelt Doktor Ur!
Tamas vagyok,Londonban elek.Regota szenvedek olyan problemakkal,amit aranyernek hiszek.Most nem tudok hazamenni.Esetleg On ismer olyan Londonban dolgozo proktologust,aki megvizsgalna.Valaszat elore is koszonom.Tamas

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Márti!

Mivel a Crohn betegségben nem vagyok szakértő, javaslom, mindenképpen keressen fel olyan sebészetet, ahol ebben a témában igazából otthon vannak.
Úgy tudom, a budapesti Szt. Margit Kh. Sebészetén nagy tapasztalattal bírnak a Crohn betegség szövődményeinek gyógyításával kapcsolatban.
Szerintem a szakértőnek sokkal nagyobb rálátása van a dolog kimenetére, mint más szakterületnek.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

Sajnos nem ismerek londoni proktológust.
Sok szerencsét.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

1 hete a hüvelynyílás és a végbélnyílás között (közelebb a végbélnyíláshoz) megjelent egy gombostűfej nagyságú csomó. Fehér és egy pici üreg volt a tetején (mint egy "vulkán"). Ma ez az üreg már nem vehető ki. Nem váladékozik és tkp. nem is fáj annyira, hogy pl. ne tudnék ülni. Ha megnyomom, akkor érzek egy pici fájdalmat és néha bizsergő/égő érzést érzek a végbéltájékon. Kb. 3 hete voltam nőgyógyászati rákszűrésen és akkor a doktor úr megállapítottam, hogy van egy pici aranyerem. Én kértem meg rá, hogy nézze meg mert nem sokkal előtte véres volt a székletem (szorulásom volt). Sok mindent olvastam a végbélbetegségekről és nagyon megijedtem, amikor a tályogról és a sipolyról olvastam. Ez az lehet? Jövő héten befizetett külföldi utam van (1hét). Ideges vagyok amiatt, mi van ha ott jön elő vmi további probléma. Mit tegyek? Várhatok ennyi időt egy kivizsgálással? Ill. kihez forduljak?
Válaszát előre köszönöm!
Üdvözlettel:
Ági Zalából

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ági!

Talán érdemes megmutatnia magát vagy sebésznek, vagy proktológusnak.
Nem hinném, hogy az aranyérhez köze lenne, akár egy egyszerű pattanás is lehet, de előfordulhat, hogy tényleg egy kezdődő sipoly.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem a következő lenne: Van egy seb a combom tövén, ami vissza-visszatér. Először egy dudor keletkezik, ami később kifakad és váladékozik. Ez már a nemi szervem külső részén is megjelent. Mi lehet ez? A sebészeti beavatkozás nagyon fáj? Nagyon félek!!
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Anikó!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Családunkban egy közeli hozzátartozómnál sipolyt diagnosztizáltak. A combja tövén vett észre pici váladékozó lyukat. Vizsgálaton megállapította az orvosa, hogy a combjában mélyen szerteágazó gennyes járatok vannak. Mi lehet ennek az oka, honnan eredhet a probléma? Műtétet javasoltak, de a nagyvárosban, ahol él, a kórház sebészetén nem vállalták a műtétet. Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön mit javasol, hová forduljon?
Válaszát előre is köszönöm.
Egy aggódó hozzátartozó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anikó!

Lehet, hogy csak egy szőrtüsző gyullad be rendszeresen. Sebészeti megoldása nagyban függ attól, hogy mi ez valójában, de általában nem borzasztó a fájdalom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Hozzátartozó!

Valószínűleg még további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy mi okozza ezt az akár szörnyűnek is mondható problémát.
Mivel akár ultrahang, MR, kolonoszkópia vizsgálat is szóba jön, mindenképpen állami intézményt javasolnék, mert ezeket a vizsgálatokat itt tudják TAJ-kártyára elvégeztetni. Talán az I. Sebészeti Klinikát javasolnám, de ha nem "jönne" be, azt mindenképpen, hogy addig menjenek, míg a probléma ténylegesen megoldásra nem kerül.
Sok sikert!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor Úr!
Van nekem egy végbél sipolyom az orvosom szerint ,és gyógyszeres kezelést javasolt azt mondta ha nem múlik el akkor meg kell műteni. Viszont én nem nagyon szeretném mert csak egyetlen panaszom van hogy a széklet elején egy minimális váladékozás látható meg néha egy nagyon pici vérzés Na most az lenne a kérdésem hogy ha nem műtetem meg lehet ebből komolyabb baj? mert már kb. 1,5 éve se jobb se rosszabb nem lett a tünetem.
Válaszát előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Végbélrepedésem volt,melyből már vérzést és különösebb fájdalmat nem tapasztalok,viszont székelés után sétálás hatására kevés váladék ürül ami irritálja a végbél tájékot,mi lehet ennek az oka és mivel kezelhetném?
Köszönttel
Edina

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A sipoly hosszútávon akár eltömeszelődhet, begyulladhat, terjedhet, ezért egyéb probléma híján én inkább a műtét mellett döntenék.

Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edina!

Ez a váladékozás azt jelentheti, hogy a végbélrepedésből maradt seb befertőződött, nem gyógyult meg. Ha mondjuk a Bapanthen krém nem segít, javaslom, egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Judit írta...

Tisztelt Doktor úr, rectovaginális sipoly gyanújával proktológust, gasztroenterológust és/vagy nőgyógyászt kell(ene) felkeresni? Ön foglalkozik ilyen tünetekkel, esetleg tudja diagnosztizálni, mert már több orvosnál is voltam, műtöttek is, de eredménytelenül. Másodlagos(?) orvosi véleményt szeretnék és megoldást is a problémámra. Ha Ön olyan orvos, amilyennek elképzelem az írásai alapján, szeretném felkeresni. Bp-en lakom. Kérem, ha Ön nem tud segíteni adjon tanácsot kihez fordulhatok bizalommal. A kérés SOS. Előre is köszönettel, judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

Ha nekem lenne ilyen, a végbél és a hüvely között keletkezett sipolyom, én biztosan dr. Lestár Béla tanár urat keresném meg vele. A MÁV kórházban dolgozik, ebben szerintem ő a legjobb az országban.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Judit írta...

Kedves Doktor úr, kösznöm a gyors infót, vhogy -remélem még időben- eljutok hozzá. Azt esetleg tudja h van-e magánrendelése? Köszönettel, judit

judit írta...

Kedves Doktor úr, elnézést h ismét "zavarom", és tudom h ez nem az "orvost ajánlok rovat", de sajnos dr Lestár Béla tanár úr leghamarabb csak január 31-én tud fogadni. Ha kérhetem, tud esteleg mást (is) ajánlani, mert a problémám nagyon SOS és attól tartok minél később kerülök megfelelő "kezekbe" annál súlyosabb lesz az állapotom. Előre is köszönettel a segítségét, judit

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kérdéssel fordulok Önhöz! Páromnak( 30 éves férfi )5 évvel ezelőtt szőrtüszős tályog alakult ki a két farpofa között fent , a farcsonttól kb 1 cm-re. Akkor azt felvágták, kb. 2 hét alatt rendben meggyógyult , és panasz mentes lett. Kb egy évvel ezelőtt panaszkodni kezdett, hogy néha sajog neki ott a régi heg környékén, olyan , mintha egy ujjal nyomnák befelé a sebet ( azt mondta, mintha a hideg időre lenne érzékeny, lehetséges ez ? ) Ez mindig egy-egy napig ,vagy néhány órán át tartott. Ám most , egy héttel ezelőtt újra előjött a probléma és megduzzadt a régi seb alatt a bőre , erős fájdalmai voltak és sebészet lett a vége, ahol feltártak egy újabb tályogot kevéssel a régi heg mellett. Az orvos azt monda, ez is szőrtüsző gyulladás volt, de nagyon félek, hogy esetleg nem az , hanem valami más eredetű a probléma. Kérdésem az, van-e mód rá,szűrés vizsgálat stb, mely alátámasztaná, hogy nincs mondjuk végbél gyulladás vagy egyéb ok a tályogok kialakulása mögött? Amennyiben van erre lehetőség, úgy Ön felkérhető erre a vizsgálatra, szűrésre? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: K.Melinda

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

Megfelelőbbet nem tudok javasolni. Nem igazán szerencsés dolog rövid idő alatt többfelé szaladgálni, mert ha bármit is kezdenek az egyik helyen, majd a másikon, ezek közös eredménye mindent alulmúl. Szerintem ha a sürgősségi dolgokat az Ön által már látogatott helyen elvégzik, a dolog fő része kibírja addig (persze, tudom, mondom ezt én innen, probléma nélkül). De sajnos nem tudok mást javasolni, magánrendelést meg guglizza meg, ha van, meglesz.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Melinda!

Természetesen a szűrésre rendelkezésre állok. Két féle probléma szokott legtöbbször ilyet okozni. Az egyik valóban végbél eredetű, végbéltályog és -sipoly.
A másik a pilonidális ciszta, mely inkább a keresztcsont felett található.
Mindkettő további, végleges műtéti ellátást igényel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!
Alulmukodo pajzsmirigyem van,amit az elmult honapokban szivargo belszindroma es aranyer kisert,nem fajt. Kerdezem,javasolja e On
szamomra tovabbra is az uszast/tengerben, a
Balatonban,uszodaban,/ es a biciglizest?
Vagy jobb ha tobbe nem csinalom.
Milyen megoldas van a szivargo belszindromara?
udv.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Erről a szivárgó bél szindrómáról (Leaky gut syndrome, tulajdonképpen leegyszerűsítve a bélfal károsodása miatt kialakuló rossz bélműködés) most hallottam először, egy pár dolgot átolvasva erről nem vagyok biztos benne, hogy Ön jól tudja, érti, miről is szól ez az igen sokrétű megjelenéssel járó tünetegyüttes. Az, hogy valaki úgy érzi, aranyere van, sokszor csak annyit jelent, hogy gond van a végbelével.
Ha pajzsmirigy alul-működése van, hormonpótlás szükséges. Ennek semmi közvetlen köze nincs a végbélproblémákhoz, úszáshoz, biciklizéshez.
Ha bármilyen panasza van, jobban jár, ha ezt kivizsgáltatja (proktológia, gasztroenterológia, endokrinológia), és a megfelelő kezelést kapja, mintha pár dolgot elolvasva ítéletet mond maga felett.
Sajnos, konkrét panasz leírása nélkül, csak "címkéket" felvillantva nem tudok segíteni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 2 és fél éves. 2011. augusztusában végbélelőeséssel vittük kórházba, ahol visszahelyezték neki a kieső részt, kb. kisebb diónyit. Ősz végén véres wc papírra lettünk figyelmesek, és a gyermeksebész kis sebet állapított meg a kijárattól nem messze befelé. Kamillás ülőfürdővel, Bepanthennel és paraffin olajjal (5 ml szájon át) kezeltük és fokozottan ügyeltünk a rostdús táplálkozásra, de újra kiújult a seb. Annak ellenére, hogy megtanítottuk a kisfiunknak, hogy nem szabad nyomni, csak max sóhajtozni a bilin, sajnos újra megismétlődött a nyári eset és kicsúszott a végbél egy része, az elmúlt két hétben 3-szor is (én magam, itthon, orvosi bíztatásra segítettem vissza a kitüremkedett részt). A széklet állaga szerintem normális, semmijen más tünetet nem tapasztalunk.Kérem adjon tanácsot mit tegyünk, rendszeresen járna közösségbe már januártól.
Köszönettel: Szülők

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Nekem kb 1 hete kezdődött, észrevettem a végbélnyílásomnál egy kisebb duzzanatot. Gondolom aranyér.Nem fáj nem vérzik de nagyon kellemetlen. Vettem aranyér kenőcsöt de nem igazán múlok el.Nagyon félek orvoshoz menni, rettegek tőle. Soha nem volt még ilyen problémám, tanácstalan vagyok.

Névtelen írta...

Üdvözlöm!
Örülök hogy rátaláltam erre a "fórumra" Öt napja keződött a rettegés:)Egy babszemnyi duzzanat van a végbél nyílásomnál. Nem fáj, csak viszket és nagyon kellemetlen érzés.Székletürítésnél semmi gond, általában utána zuhanyt veszek, megkönnyebbülést hoz.Hemorid kenőccsel kenegetem napi kétszer.Változás nincs,még mindíg ott van.Mit tanácsol, mit tegyek.Gondolom orvoshoz kellene fordulnom de, elég kínos ez a döntés. Köszönettel

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Tegnap észrevettem egy pici csomot a bal farpofám tövében,felsö,oldalso részén,pont ahol a gerincem véget ér,fürdés után.Tapogattam kicsit,és mikor megnéztem egy csöpp vér jött belöle.Tegnap is és ma is megnéztem a tükörben,de kivülröl nem látszik,semmilyen elváltozás,és ma már nem is vérzik,tegnap is csak két kis csöpp jött belöle.Olvasgattam a cikkei között,elöször tályogra gyanakodtam,de mivel nem fáj,nincs lázam és nem okoz különösebb panaszt,kellemetlenséget nemtudom mi lehet az.Elsöéves orvostanhallgato vagyok,és nagyon ideges vagyok miatta,mert pont vizsgaidöszak közepén fedeztem fel.Megtudná esetleg mondani vajon mi lehet ez?Szükséges e orvoshoz fordulnom?Ha igen akkor mikor?Esetleg várjak még vele pár napot,hátha elmulik?válaszát elöre is nagyon szépen köszönöm,Tamás

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Andi vagyok és már bejelentkeztem Önhöz vizsgálatra, de csak a jövő hét csütörtökére kaptam időpontot. A leírásaiból, amelyek nagyon sokat segítettek, arra következtetek, h valami tályog -szerűség lehet,remélem még nem sipoly!!!, ami kialakult nálam. Mit tegyek, hogy amíg Önhöz kerülök egy kicsit elviselhetőbb legyen a mintegy hüvelyk ujj körömnyi dudor a végbelemnél. Köszönettel várom segítő válaszát. Andi

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor ur!
Kb. fel eve jelentkeztek sportolas (foci) kozben vegbeltaji fajdalmaim, melyek azota egyre gyakoribba valtak, ma mar mindig erzek eleg eros fajdalmat sportolas kozben/utan. Kb. 3 honapja a jobb farpofan eszrevettem egy dudort, persze rogton aranyerre gondoltam, de az aranyeres kezeles nem segitett (doxiproct, aranyeres kup, detralex). 1 hete elmentem maganrendelesre, ahol az orvos vegbeltalyogot vagy szortuszogyulladast gyanitott (mivel elegge szoros vagyok), de a felirt indometacin alapu gyulladascsokkento kup nem segitett, sot azota nagyobb lett a dudor es mar ules kozben is erzek kis fajdalmat. Kerdesem, hogy On szerint van-e eselyem a mutet nelkuli gyogyulasra vagy csak a mielobbi feltaras vezethet eredmenyre, ha gyorsan tul szeretnek lenni rajta? (a sport mellozese elegge kellemetlenul erintene hosszu tavon)
Udv.: David

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Nekem 2009 októberében alakult ki egy fájdalmas tályog,ami egy hét után megnyílt a külvilág felé. Azóta járkálok kontroll vizsgálatra de a műtétre sajnos nem került sor, hogy a sipoly járatot eltávolítsuk. Egy fél évig a tályog kifakadása után egy pici seben gennyes váladék jelentkezett, de tavaly május óta ez is megszűnt. A pici seb begyógyult és azóta ott csak egy kisebb csomót érzek, ami hol kisebb hol nagyobb (borsó szem méret és diónyi méret között változik).DE váladékozást és fájdalmat azóta se tapasztalok. Ezen a proktológusom is meglepődött, véleménye szerint a végbél felé nyílt meg, ami a széklettel tisztul ki. De különösebb vizsgálatot nem folytatott le ennek érdekében, hogy ez bebizonyosodjon.
Az lenne a kérdésem, hogy a betegségem adott fázisában, úgy hogy lehet, hogy nem is a külvilág felé tisztul (az eddig oda tisztult) gennyes váladék) ,milyen következményekkel járhat, ill. mennyire lenne sürgős a műtéti eljárás. (Tavasszal mindekép szeretnék túl esni a műtéten)
Köszönettel Laci!

Névtelen írta...

(Az előző hozzászóló vagyok... javítanám magam... nem 2009 hanem 2010 ben kezdődött az egész...)

Laci

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szülők!

Nem tartom magam szakértőnek a dologban. A dologról annyit tudnák mondani, hogy a gyermek ezt kinőheti, a nyugodt légkörön és a székletlazítókon, helyi kezelésen kívül tudtommal mást nem tudnak tenni.
Szülőként én is tisztában vagyok azzal, hogy főleg, ha már közösségbe jár a gyermek, nehéz ezt így elfogadni, megoldani. De a probléma kinőhető.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődők!

Ez a duzzanat valószínűleg egy külső vérrög, erről mindent megtudhatnak a "Jön is, megy is..." c. cikkből.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dávid!

Lehet a duzzanat tályog, sipoly, sok minden más is, kicsit jobban utána kéne járni, nézesse meg egy jó szakemberrel, proktológussal.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

A sipoly persze így nincs rendben, ha elzáródik, tályog, feltárás, stb. lesz belőle. Úgyhogy tavaszig mindenképpen érdemes ettől megszabadulnia.
A helyzetet pontosan látni kéne, de elmondása alapján gyakorlatilag egy sipolyműtétre lenne szükség, hogy milyenre, hogyan, az a belső járat elhelyezkedésétől függ, persze megmondani látatlanban így nem tudom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Olvastam a Miért bánjunk kíméletesen a végbél környékével akár aranyér nélkül is? című cikkét itt, a honlapon. A helyes székelési szokások elsajátítása című írását is szerettem volna elolvasni, de a link egy hibás oldalra mutat. Hogyan tudnám elolvasni? Abban bízom,hogy hasznos információkat nyerhetnék belőle. Az én problémám az, hogy úgy érzem sohasem ürül ki megfelelően a végbelem, aminek következtében székelés után (olykor mosdástól függetlenül is) izzadás hatására székletfoltos lesz a fehérneműm és egész nap szüntelen törölgethetem a nemesebbik felem, mégsem látom sosem tisztának a helyzetet. Korábban részt vettem többféle kivizsgáláson, proktológusnál is jártam, illetve végbéltükrözésen is, de semmilyen elváltozást nem mutattak ki a vizsgálatok. A mindennapi stresszel magyarázták azt, ami évek óta napi szinten keseríti az életem. Gyakran viszket is, és wc-re menve mindig érzem azt az ismerős bűzt, amitől koszosnak érzem magam, pedig rendszeresen tisztálkodom. Segítsége sokat jelentene számomra, mert ezek a folyamatok nagyban megnehezítik a mindennapokat, a kapcsolatépítést a másik nemmel és még sorolhatnám. Üdvözlettel: egy aggódó beteg

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves aggódó beteg!

Ahogy a Facebook-on olvashatta, a honlapot "idegen erők" kerítették hatalmába, de úgy tűnik, sikerült helyrehoznom az általuk előidézett problémát adatvesztés, adatszivárgás nélkül (a feliratkozási lista adatai máshol vannak). Tehát már működik a link.
Panaszait leginkább a legújabb cikkemben található anopapillitisz okozhatja (ez szokott a vizsgálat eredménye lenni az Önéhez hasonló történeteknél), de másfajta gyulladás is lehetséges.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy kérdéssel fordulnék Önhöz! Pár hete fürdés közben vettem észre, hogy a végbélnyílásom körül apró fehér színű dudorok vannak. És mintha most már több lenne mint pár héttel ezelőtt.
Nem viszket, nem fáj, nem vérzik, semmiféle kellemetlenséget nem okoz, csak nem tudom, hogy mi lehet, és mi okozhatja?
Válaszát előre is köszönöm

Tamás

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

Sürgősen keressen fel bőrgyógyászt, proktológust!
Valószínűleg HPV fertőzés miatt kondiloma okozza a gondokat, ha megnéz egy pár képet a guglin, elretten, mivé válhat, sietni fog.
Addig is figyeljen a higiénére, alapos kézmosás, külön törülköző, stb., mert mást is megfertőzhet vele.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Peter82 írta...

Kedves Doktor ur,

Szinte az osszes hozza szolast at olvastam de nem talaltam valszt az en problemamra.
Voltam mar orvosnal es megalapitotta, hogy talyogom van de ami kulonos, hogy a vagbel nyilasomtol kb 5 cm-rel feljebb nekem van ketto kisebb nyillas amiota az eszemet tudom soha semmilyen problemat nem okozott egeszen 3 evvel ezelottig, nyomas hatasara a legfelsobol ami egesz kozel esik a deerkamhoz elkezdett belolle gennyes neha feher vagy veres folyadek folyni, mara mar eros derekfajdalmat is okoz es persze az ules is fajdalmas olykor olykor. Szedtem antibiotikumot es akkor ideiglenessen tunetmentesse valtam de tisztaban vagyok vele, hogy folyamatossan nem szedhetem. Az orvosom a nyillas melett mindket oldalon 1-1 cm-es metszest ejtett de persze azokon keresztul semmi nem tavozott, szeretnem a mutetet elkerulni ha lehetseges de nem tudom, hogy milyen gyogymod lenne a leghatasossabb? Valszat elore is koszonom!
Tisztelettel,

Peter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Ahogy szavaiból kiveszem, problémája leginkább nem végbéleredetű, hanem úgynevezett keresztcsonti dermoid ciszta (hámeredetű zsák). Ez egy bőr alá süllyedt hámmaradvány, mely kiirtásáig folyamatosan vagy rendszeresen begyulladhat, váladékozhat.
Ezért javaslom, hogy egy kb. 6-8 hetes nyugodt időszakot követően egészben távolíttassa el, ez végleges megoldást ad.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Mex Tex írta...

Tisztelt Doktor úr!

Férjemet két evvel ezelőbb műtötték végbélrákkal. Ezt követően nagyon megterhelő kemoterápiás eljárások következtek, közben CT stb. Egy hónappal ezelőtt magas lázzal és fenék fájással mentünk vissza a sebészetre, ahol azonnal megműtötték, mivel kialakult egy tályog a farpofán. Szájadékot hoztak létre és a folyamatos öblítés és antibiotikum adása mellett is a genny tovább indult a hátsó comb felé. Ezt is megműtötték. Volt gumiszalag, volt kilógó cső, amin keresztül tisztulni tudott a seb, amikor is észrevettük (mi!!), hogy a farpofán lévő sebbe széklet ürül. 1 hete újra megnyitották és sajnos egy ideiglenes stomát kellett kialakítani, hogy a seb tisztulni tudjon. Fizikailag és lelkileg is nagyon gyenge és azt látom, hogy nem igazán javul az állapota. Az lenne a kérdésem, hogy normális dolog-e az, hogy a 3 héttel ezelőtt műtött farpofán lévő szájadékból még mindig elhalt szövetállomány jön-lóg ki, illetve a körülötte lévő szövetállomány érintésre fájdalmas, a gyulladás még láthatóan és érezhetően fennáll. Mennyi idő alatt tisztulhat ki a seb, illetve mivel lehet ezt segíteni. Közel 3 hete csak feküdni tud, az izmai és izületei már csak nyomokban léteznek. A kórházi állapotokat pedig jobb ha nem is említem. Válaszát előre is köszönöm

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Előjegyzett sipoly műtétre várok Önnél július 11-én. Félek a beavatkozástól, minél többet olvasok róla. Az ambuláns műtétet megelőzően egyéb műtéthez hasonló módon nem szabad enni?
Ez egy frissen kialakult sipoly a végbél nyílástól 2cm-re. Ön 30 perces műtétet javasolt.
A felépülés időszakáról semmilyen információm nincs. Félelmeim az ülés, az állás, a munkában való részvétel, a közösségben való megjelenés és amire nem is gondolok, milyen nehézségekre számítsak? Valami kivezető cső vagy egyéb látható tartozék marad velem? A székelés a friss műtét után hogy tud működni? A gyógyulás mennyi időt vehet igénybe? A munkából -cukrász vagyok- mennyi idő kiesés várható?
Kérem, segítsen a műtétre és az azt követő időszakra való felkészülésben válaszával!

Maradok tisztelettel,

Rita

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mex Tex!

Sajnos, nincsenek jó híreim. Úgy néz ki, hogy a gyulladás a végbél felől folyamatosan megmaradt a műtét után is, így a folyamat gyógyulása tapasztalataim szerint nagyon hosszadalmas, ha eljön egyáltalán. Nem is tudom, lehet-e a gondos és rendszeres sebkezeléseken kívül bármivel is nagyban gyorsítani ezt.
Sajnos, a folyamat általában a daganat visszatértét jelzi, és az állapot folyamatos romlását vetíti előre.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Tavaly a székesfehérvári rendelőben (1969 betegszám)végigcsináltam egy teljes aranyérkezelést. Ez év februárjában kellett volna kontrollra menni, de mivel a feleségem állandó délutános volt, s nem is engedték szabira, csak most, s nekem kellett a 3 kisgyermekre felügyelni, csak most tudnék kontrollra menni. Azért is jó lenne, mert a teljes kezeléssorozat ellenére is vannak vérzések, pedig megcsináltattam egy colonoscopiát is. Kérdésem, hogy ez garanciális kontroll , illetve javítás lenne :), vagy fizetni kell érte, annak ellenére, hogy önhibámon kívül nem tudtam elmenni? A másik kérdés, hogy mikorra lenne időpont az elkövetkezendő 2 hétben? Köszönettel:Tamás

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Rita!

Javaslom, hogy a múltkor kapott, a műtétről szóló tájékoztatót olvassa el!
Kéréseim, javaslataim:
-A beavatkozás előtt egyen, nehogy leessen az ijedtségtől a vércukra, beöntésre, hashajtásra nincs szükség.
-5-7 napig az ülés fájni fog, a seb váladékozása miatt kb. 10 napig naponta 4-5x ki kell majd azt mosni. Ez idő alatt a mosások gyakorisága miatt lehetőleg ne dolgozzon, de 3-4 hétig, amíg a seb váladékozik, élelmiszeripari munka ne legyen!
-Cső nagy valószínűség szerint nem lesz, a székelés hagyományos úton zajlik majd.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

A garancia az aranyerekre természetesen él. Az időpontokról nem tudok nyilatkozni, legyen szíves, hívja a bejelentkezős számot: 0630-868-0244 .
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Krisztina írta...

Kedves Doktor úr!

Engem pár napja kezeltek kifakadt végbéltályoggal.Két kérdésem lenne:Elfogadott dolog az,hogy mindenfajta érzéstelenítés nélkül este neki a seb kitisztításának valami hegyes végű ollóval?Elviselhetetlen volt a fájdalom...
A másik kérdésem az lenne,hogy itthon hogyan tudnám segíteni a gyógyulást?
Válaszát előre is köszönöm!Üdv:Krisztina

pesztra írta...

Tisztelt Dr. Úr,
2009.ben volt aranyér műtétem, illetőleg a műtét után a proktológus azt mondta nem jellegzetes aranyér, inkább sipoly, aztán persze rövid időn belül hogy Crohn.t diagnosztizáltak. a kérdésem az lenne, hogy anno is viszketéssel kezdődött a dolog,( és természetesen aranyérrel kezeltek, ill.kezeltem magam) és egy ideje megint viszket és végbélkörnyéki felmaródást tapasztalok. néha enyhe nyomást. előfordulhat hogy megint sipoly alakult ki? hogy lehetséges az hogy nem venném ésszre a váladék szivárgást? a sipoly ismétlődés gyakori?az állandó reggeli hasmenés esetleg növelheti a kialakulási esélyét.

Válaszát előre is köszönöm

ui: és a blogja nagyszerű ha szabad ezt megjegyeznem

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

A tályog érzéstelenítése nehéz, mert a gyulladás okozta savanyodott környezetben az érzéstelenítő önmagában nehezebben fejti ki hatását (azért meg kell próbálni).
Jelenleg a seb rendszeres mosással végzett tisztán tartásán kívül mást nem tehet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Pesztra!

Tépelődés helyett inkább nézze meg a Crohn-betegeknek tartott "rút kiskacsás" előadásomat, a többi cikk között megtalálja.
Ha felmaródást érez, egy gasztroenterológiai kontrollt javasolnék, inkább attól tartok, hogy fokozni kell a kezelést.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt dr.úr.
Hat hete szültem meg kisfiamat kb négy hete vannak hasi fájdalmaim ami néha fáj pár percig aztán semmi....a székletem kicsit nyálkás....a háziorvosom probiotikumot és duspatalint írt ki..a probiotikumot napi kettőt szedek a duspatalinból csak eggyett vettem be...fogytam is és enni sem tudok sokat....evés után egy-két órára kavarog a hasam de fájdalmam nincs.
21éves szoptató anyuka vagyok félek hogy nagyon nagy a baj..
kérem segítsen hisz fiatal vagyok még a halálhoz! :(

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

Szerintem is még fiatal a halálhoz, de a kétségbeesése, étvágytalansága leginkább szülés utáni lelki problémákra, bizonytalanságra vezethető vissza.
Ha panaszai nem szűnnek ezektől a gyógyszerektől, gasztroenterológust keressen fel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Drága Doktorúr! Csak maradtak a panaszaim így visszamentem a háziorvosomhoz hmivel az este észrevettem egy kissujon levő köröm fele akkora dudort vagy nem is tudom hogy mihez hasonlítsam. Nem fáj de mintha levedzene. Ön szerint mi lehet? A háziorvosom elküldött colonoscopiára de nem tudom mikorra kapok időpontot. Addig még sullyosbodhat a helyzetem?? Előre is köszönöm válaszát! Egy utolsó kérdés....ha fáj a hasam akkor olonoscopia előtt mennyi ideig vehetek be fájdalomcsillapítót és mit?
Mégegyszer köszönöm válaszát,további szé napot!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

Lehet, hogy egy kisebb (fenti dolog) tályog volt, ami még tisztul.
A tükrözés előtt (akár beutaló nélkül is) látogasson el sebészhez!
Túl fogja élni, nyugi!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Drága Doktor Úr!
Köszönöm hogy ilyen türelmes velem és elnézést a sok kérdésért de van egy betegségem(pánikbetegség)! Ezért szeretnék a kérdéseimre választ! Kérem ezért ne haragudjon rám!!!
1, szedhetek e vmilyen fájdalom csillapítót a hasfájásomra colonoscopia előtt ha igen mit?
2,tudom e csökkenteni valamivel a bélkavargását?
3,sullyosbodhat e a betegségem(ha van)annyi idő alatt még eljutok colonoscopiára?
4,lehet e közösülni ilyen panaszokkal,vagy inkább ne nehogy nagyobb bajt csináljak?
5,a diétás étrendet elkezdtem amit leírtak a vizsgálat előtt de tuni szeretném hogy a tejfőlbe és a teába tehetek e cukrot?
Nem tudom mennyire fontos hogy szülés után miután hazajöttünk a korházból ráegy hétre a vizeletemben gennyt meg fehérjét találtak erre szedtem 3*2 Semicillint majd a hat hetes nőgyógyászati vizsgálaton pedig gyulladást talált az orvosom erre pedig 3db os hüvelykúpot adott Pimafucint. A folyásom nem szűnt meg csak kevesebb.... Állhatnak ezek a dolgok a háttérben??? Arról ne is beszéjünk hogy két hete fáj a torkom és a mellkasom is és mintha vmi gombóc lenne néha a torkomban...a háziorvosom Lándzsás utifűt ajánlott annyival jobb hogy felszakadés kevesebbet köhögök....ezt szedhetem a colonoscopia elött is??? Mégegyszer elnézést doktorúr a sok sok kérdésért de megnyugodni akkor tudok ha a kérdéseimre válaszolt!! Nagyon szépen köszönöm a türelmét hozzám de sajnos ilyen a pánikbetegség!!!
Köszönöm,szé napot!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Közel 2 napja kezdődtek azok a panaszaim, amelyek hatására felkerestem az Ön blogját. Körülbelül másfél éve volt egy aranyérbetegségem, amely szerencsére sikeresen elmúlt, és nem is voltak panaszaim - mostanáig. A múlt héten vettem észre, hogy kezd egyre többet viszketni a "hátsó fertályam", valamint a hét végén kialakult egy pattanásnak tűnő, ám annál valamivel nagyobb, és fájdalmasabb "valami". Nem bántottam, régebben volt már hasonló, és 1-2 nap után el is múlt. Viszont tegnapelőtt este súlyosbodtak a problémáim, a viszketés mellett váladékozást is tapasztaltam. Hétfőn éjjel volt számomra a legrosszabb: arra ébredtem, hogy irtózatosan viszketek, és nem hogy elmúlt volna, folyamatosan erősödött az érzés. Hirtelen nem tudtam máshoz nyúlni, volt Hemorid kenőcsöm, amivel bekentem a végbél körül, reggelig nem is volt probléma. Reggel a viszkető érzésre ismét megismételtem a műveletet, napközben nem is volt semmi panaszom. A viszkető érzés tegnap este és ma hajnalban is visszatért, ekkor kerestem rá a cikkek között a tályog és sipoly témakörre, ahol a tünetek hasonlóak, mint amit én tapasztaltam, de természetesen nem találgatni szeretnék. Mindenképp el szeretnék menni proktológushoz, de ezen a héten nem biztos, hogy el tudok jutni, ezért is szeretném megkérdezni, hogy nem tudna-e ajánlani valamit, amely csillapítani tudná a problémát?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ferenc

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

1) Szedhet fájdalomcsillapítót, ne Aspirin származék legyen.
2) Nem javasolnám a vizsgálatig.
3) Erre nem tudok válaszolni, mivel időpontot (1 hét, hónap, év) nem írt a vizsgálatra. A sebészet szerintem jó ötlet lenne, ahogy már írtam.
4) Lehet.
5) Tehet egy kevés cukrot is.
A genny, ha tényleg tályog okozza, az antibiotikum, kúp után is benne lesz a vizeletében is.
Minden egyebet szedhet a vizsgálat előtt is.
Nincs miért bocsánatot kérjen, fogadja el, hogy főleg így szülés után egy kicsit nehezebben veszi a lelki dolgokat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ferenc!

Ápolókrémként babapopsikrémet javasolok, egyebet a vizsgálatig ne használjon.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Drága Dr úr! Nagyon köszönöm válaszait! Hálistennek a vizeletem negatív ott nincs probléma.
Október 16.ára kaptam időpontot colonoscopiára. Remélem nem komoly a problémám
További szép napot Önnek

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

5 nappal ezelőtt furcsa nyomó èrzès alakult ki a gerincoszlopom vègèn a 2 farpofa között. Másnap reggelre a fájdalom elviselhetetlen volt, sem ülni sem feküdni nem tudtam. Tapintással jól èrezhetően egy kemèny kb 3 cm hosszú vèkony duzzanatot fedeztem fel ami a vègbèlnyílás tetejètöl 1 óra irányában tart a gerincoszlop alja felè a jobb farpofám tövèben. azt hittem külső aranyerem van mert forró ülőfürdő hatására a duzzanat ès a fájdalom is csökkent valamint ha gyertya állásba emeltem a csípőm szintèn visszahúzódott. Lázam max 38,2 volt. Amit folyamatosan használtam detralex 500, advil ultra forte, reparon kúp ès kenőcs. Semmi sem enyhítette a panaszokat. Ma hajnalban a vègbèlnyílás közelèben megnyílt. A váladèk sárgás gennyes folyadèk volt, mint egy hatalmas pattanásè ami kb 10 cmesfoltot hagyott. Sebèszeten eü kpban megvizsgáltak. st. Kőmetsző helyzetben 6 óra irányában diónyi resist. Folyamat centrumában szinesgombostű fejnyi perforatios nyílás melyből prolulens váladèkürül.Dg. Abc. Perianale. Javaslat megyei korház ált. Seb.szakvizsgálat. vègigolvasva a cikkeke, hozzászólásokat utólag visszagondolva: kb 1 ève 2 db pattanástól kicsit nagyobb dümő jelent meg alhas környèkèn mely nyomásra ugyan ezt a levet engedte kb 2 hètig. Kèrdèsem az ön vèlemènye szerint kialakulhatott e sipoly, holnap reggel menjek e az általános sebèszetre esetleg keressek proktológust!
Köszönöm!
Gergő

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az előző hozzászóló vagyok. Befeküdtem a BAZ megyei sebészetre mert beigazolódott h végbéltályogról van szó. Gerincbe kaptam érzéstelenítőt, nem kértem altatást. a műtét közben beszélgettem az orvossal, azt mondta h a gyulladás elérte a záróizom szövetet és ez nem hagy nyugodni. már itthon lábadozom, tükörben megnéztem a sebet. a végbélnyílás fölött közvetlenül van egy kb 1,5 cm mély seb ami indul felfelé 1 óra irányába és egyre kisebb. a műtét (kedd) alatt behelyeztek egy gumicsövet amit meghurkoltak de ez a műtét utáni 3. napon (péntek) széklet ürítés után, zuhanyzás közben kiesett. ah láttam a hurok egyik fele a nyílásban, a másik a sebben volt. az operáló doktornő (szombati kontrollvizsgálaton) azt mondta így van jól, h kiesett! azt mondta szépen gyógyul a seb és nincs gyulladás, szerdán ismét kontroll. nem kaptam gyógyszert sem krémet, semmit. napi 8-10 kamillás ülőfürdőt ajánlott amit be is tartok, nem használok viszont wc papírt hanem közvetlenül utána vízsugárral tisztítom kb 3-5 percig, majd miután tükörben ellenőriztem kamillás ülőfürdő. a műtét óta minden nap iszom 2 cl svéd cseppet. most már viszket és húzódik a seb, ezt a gyógyulásnak tudom be, egyéb panaszom nincs. kicsit aggódom a záróizom miatt. jelenleg nincs széklettartási v széltartási problémám, bár ha megindítom nem tudom úgy "szabályozni" mint a műtét előtt. az lenne a kérdésem h a záróizom állapota változhat e rossz irányba v a sarjadás után várhatóan minden a régi lesz? és a másik h alakulhat e ki sipoly ekkora sebnél, és ha igen, az a sarjadást követően kb mikor jelentkezhet?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel!
Gergő

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Pár napja végeztek rajtam egy apró műtéti beavatkozást, mely során 3 kicsi trombotizált külső aranyeret távolítottak el.
A beavatkozást végző orvos sok jó tanáccsal látott el (nem is lehet rá panaszom semmilyen szempontból), viszont akkor hirtelen én felejtettem el rákérdezni egy-két dologra, amik szerintem fontosak, és semmilyen aranyérrel foglalkozó oldalon nem találtam választ ezekre a kérdésekre.
1. Azt mindenhol írják, hogy fontos a széklet rendezése főleg rostban gazdag ételek és sok folyadék pótlásával. Ha ezt betartja az ember, valóban rendeződik - ezt aranyér probléma nélkül is megtapasztaltam már. Viszont mi van akkor, ha az aranyér műtét után fél az ember az székeléstől? Attól, hogy nem fog könnyen menni, illetve hogy a sebbel mi fog történni? A szorongás természetesen csak nehezít a dolgon. Mit tegyek?
(2 napja történt a beavatkozás)

2. Sportolni (futni, tornázni) mennyi idő után lehet?

3. Normál szexuális életet élni mennyi idő után lehet? Anális szexszel lehet próbálkozni egy idő után?

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergő!

Szerintem jó irányba mennek a dolgok. A záróizom állapotáról, működéséről teljes bizonyossággal csak a gyógyulás után 6.8 héttel érdemes ítéletet mondani, ha akkor sincs panasza, szerintem felejtse el a dolgokat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves kérdező!

A székelést -a félelem ellenére- nem érdemes a beavatkozás után halogatni, megbosszulja önmagát. Én egy hétig szoktam akár olívaolaj fogyasztását javasolni, ami kicsit csúsztatja a székletet (jobb hatásfokú a paraffin, de azt nem mindenkinek bírja a gyomra).
Futni, tornázni én a panaszok múltával fokozatosan kezdenék.
Normál szexszel ugyanez a helyzet, az anális szexet nem javasolhatom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Szilvi vagyok, 30 éves. Valamikor 1 éve vettem észre, közvetlenül a végbélnyílásomban, a redőzött bőrben, egy kis puha bőrkitülemkedést, olyan "fodorszerű" mintha lógna ott egy kis extra bőrdarab és kiáll belőle egy nagyon pici, kb 2 mm-es nyúlvány, aminek a végén van egy pici fehér pont, mintha pattanás lenne, de nem fakadt ki és semmilyen tünetet nem okozott, így el is feledkeztem róla. Most újra észrevettem , ugyanúgy néz ki, egy év alatt nem változott, csak ugyanúgy ott van. Nem fáj, nem viszket, semmi. Csak szeretném tudni, hogy mi ez és hova forduljak vele?
Várom válaszát, köszönettel
Szilvi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvi!

A végbél körüli elváltozása, ha ellátást valószínűleg nem is igényel, talán egy proktológiai szakvizsgálatot megér.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tiszteletem Doktor Úr!

F.Norbert vagyok. Frissen műtöttek végbéltályoggal hétfő hajnalba! Minden rendben zajlott, hazaengedtek egy kötéssel a kipufogón! Viszont a mai nap muszáj voltam leszedni a kötés bizonyos mellékhelység alkalmazása érdekében! Wécézés után megijedtem, hogy el ne fertőződjön a széklet miatt, ezért gyorsan lefürdettem a kényes részta, majd szárazra törlés után Betadinnal bekentem, majd steril gézzel lefedtem. A seb nem vérzik, ici-picit váladékozik, de azt mondták, hogy ez természetes. Nos a problémám az, hogy relatív nagy a mütét helyének "luka", ez varrat nélkül, hogy fog összehúzódni? Ugye ez nem egy hályog kezdete?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Norbert!

Tályogműtét után a sebet azért nem varrják össze, mert ezzel megakadályoznák a seb tisztulását.
A seb ezek után normális esetben a tisztulás folyamatával párhuzamosan fokozatosan összehúzódik, meggyógyul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Hat héttel ezelőtt műtöttek bal oldali végbéltályoggal. A tegnap újra megjelent a jobb oldalon is. A héten lenne colonoscopiára programálásom. Kérdéseim :hogy ilyen esetben ha újabb tályog van végeznek colonoscopiát? Köszönhetem a tályogokat egy nehéz szülésnek is? ( 4 hónapos a babám )
Válaszát előre is köszönöm!
P. Melinda

Névtelen írta...

Jó napot Doktor Úr!
Előző hozzászoló vagyok. A második tályoggal elkezdtem szedni antibiotikumot, mert a sebész nem tudott rövid idő alatt fogadni. 5 nap alatt eltünt, épp egy nagyon pici bogocska maradt helyébe. Megtörténhet hogy az antibiotikumoktól múlt el? Pontosan CindaHexal 300 at es Ciprofloxacint szedem. Folytathatom ezekkel (10 napig) vagy inkább hagyjam abba? Németországba mütöttek és az itteni sebész nem ajánlotta az antibiotikum szedését.
P. Melinda

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Melinda!

A tályogok megléte nem zárja ki a vastagbéltükrözés végzését. A szüléssel közvetlenül szerintem nincs összefüggésben ezek kialakulása.
Az antibiotikum szedése gennyes beolvadás nélküli gyulladásban visszafordíthatja a gyulladást, de kialakult tályog gyógyítására alkalmatlan. A megadott ideig szedje az antibiotikumokat, ha a probléma visszatér, akkor viszont műteni kell.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdvözlom Doktor Úr!
Egy kérdésem lenne:
1 hete pilonidalisz ciszta+ tályoggal műtöttek mert elég nagy dudor volt a farpofámon.
Fájdalmam most nincs,de van még egy kisebb dudor amit majd egy újabb műtéttel fognak eltávolítani januárban.A betegségemre rákerestem angolul és többen írták hogy az E vitamin nagyon jó erre a bajra.Elképzelhető hogy ha e vitamint szedek akkor el fog tűnni?Voltak akik kenésről irtak.Valamilyen E vitamin kenőccsel kenjem?Esetleg tudna ajánlani bármi mást ami taláb használhat?vagy tipp tanács?Nekem az orvos anyit mondott hogy betadin kenőccsel kenjem a lyukat..Valoban ez minden amit tehetek?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Pilonidális ciszta végleges kiirtásához szükséges a tályog feltárás után a gyulladás megnyugvása. Különösebb dolgot, kenést szerintem nem tud tenni vele, majd a sebész teszi rendbe.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor Úr!én egy 43 éves Erdélyi fiatalember vagyok.A tavaly volt nekem egy tályogom ami kilyukadt,és egy sebész által nyújtott antibiotikumos kezelésre rendbe jött.Most úgy kb egy hete újra megjelent ez a tályog a végbélnyílás és a herezacskóim között.Kérem segítsen, hogy mi tehetnék annak érdekében, hogy többet ne jelentkezzen ez a probléma!Előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Uram!

A tályogot sebészileg kell megoldani, Ön gyakorlatilag nem tud semmi olyat tenni, ami ezt megakadályozhatná.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

35 éves férfi vagyok és körülbelül 6-8 hónapja van egy furcsa tünetem/tünetegyüttesem. Gyakran érzem azt, mintha megizzadt volna a fenekem, mert nedves lesz és WC-papírral meg kell törölnöm. Egy kicsit valóban nedves, de nem véres soha sem. Fájdalmam egyáltalán nincs, viszont jó ideje van egy furcsa "tick"-em, mégpedig az, hogy azt érzem, össze kell szorítanom a záróizmaimat. Lehetséges, hogy van összefüggés a két dolog között? A váladékozás miatt időnként kipirosodik a nyílás körüli bőrterület, de nem tályogos, egyszerűen csak felmaródás jellegű, mint a kisbabáknál. Elocom krém 1-2-szeri használatától elmúlik teljesen, de a váladéktól ismét kiújul. Azt olvastam valahol, hogy a tályognak és a sipolynak elég komoly tünetei vannak, mint például a fájdalom és a vörös, duzzadt kinövés a nyílás mellett. Nekem ilyen sosem volt. Azt is olvastam, hogy a bőr gombás fertőzése is okozhat ilyen váladékozást, viszketést, kipirosodást.
A fő kérdésem az lenne, hogy a tályog és a sipoly minden esetben fájdalommal jár, vagy lehet csak annyi tünete is, mint ami nekem van?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ùr!

Végső elkeseredésemben pròbálok öntől is javaslatot kérni. 28 èves nő vagyok egy tìz ève megoldatlan problèmàval. Mindkét combom belső felèn mèly szerteàgazò sipolyrendszerem van.Szàmtalanszor nyitottàk meg,jelenleg is sebészeti kezelésre jàrok sebész,proktològushoz a Jànos kòrhàzba.Az àllapotom annyiban javult,hogy màr nem gyerekfej méretű tàlyogok vannak,hanem kisebbek.Mindkèt combom szinte telìtetten hegszövetes,borzasztò làtvàny es borzasztò fàjdalmak.Sajnos az orvosaim szerint ezzel kell èlnem es rendszeresen kb 2hetente szedegetni az éppen gyulladàsban lévő jàratokat.Hogy mi az oka senki nem jött rà,én nem tudom elfogadni,hogy a mai orvostudomànyban nem talàlnak rà vègleges megoldàst.Fiatal,agilis,diplomàs ember vagyok,de nèha fàjdalmaktòl elborulok és a mozgàs hiànya miatt rohamosan hìzok. Kérem ha van ötlete orvosra/orvoscsoportra,akik igazàn érthetnek ehez,vagy van az esetleges gòcpontròl vèlemènye jelezze. Elore is köszonöm:

Dorottya

Lapohos Ildikó írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Lapohos Ildikó vagyok, 44 éves, Kolozsvárról. Tavaly februártól végbélrepedéssel és aranyérrel küszködöm. Március elején jelentkeztem is proktológusnál, itt, Kolozsváron egy magánklinikán, ahol megállapították a repedést,majd kenőcsöket kaptam: O,1 ill. O,2 százalékos nitroglicerines kenőcsöt. Később következett a kolonoszkópiás vizsgálat, majd rendre a három aranyér gyűrűzése. Augusztusban úgy tűnt, hogy minden rendben, de szeptembertől sajnos rosszabbodott az állapotom: mélyebb repedés, újból egy aranyér, majd októberben még egy, végül karácsony előtt úgy begyulladt egy kinti aranyerem, hogy ki kellett vágni. Nem is beszélve a megelőző fájdalmakról! Az orvos szerint a stressz a fő okozója. Az igazság az, hogy nagyon túlterhelt évem volt, édesapám súlyos betegsége is nagyon megviselt, majd november végén bekövetkezett halála is. De a téli vakációban kipihentem magam (tanár vagyok), mégis egy pár napja újból előjött a problémám: egy kinti aranyeret érzek, széklet után fájdalom. Mi tévő legyek már? Létezik valamilyen jobb kenőcs, vagy milyen teát igyak? A székletem állaga normális, mert reggel, amikor felkelek, éhgyomorra kávét iszom, s akkor nincs gondom a székletemmel.( Gyerekkoromtól mindig székrekedéses voltam). Főtt ételeket eszem, gyümölcsöt, zöldséget, télen korcsolyázom. Szeretném, ha valamilyen tanácsot tudna adni nekem.
Előre is köszönöm türelmét és válaszát.

Tisztelettel,
Ildikó

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Csaba vagyok, 32 éves. Megpróbálom röviden leírni kálváriámat. Teljesen kétségbe vagyok esve, és már nem tudom mi tévő legyek. 2012 márciusában egy külföldi útról erős fájdalmakkal (már ülni sem tudtam) és lázzal jöttem haza. Az ügyeletes orvos a sebészetre irányított, ahol kiderült, tályogom van. Nem is engedtek haza, hanem órákkal később meg is műtöttek. 1 nap után irány haza. 2 nap után irány vissza, 39 fokos lázzal. Ismét műtét, ahol kiderül, a tályog már el volt ágazva Y formában. Ezt közel 2 hónap kellemetlen székelési folyamatok és tisztálkodási procedúrák követték. Egy fiatal orvos kezelt, aki 3 naponta át mosta a két kifelé nyitott járatot, majd tampont helyezett a sebbe, hogy be ne gyógyuljon. 2 hónap után hagyta a sebeket összegyógyulni. Júliusban mentem ismét vizsgálatra, mivel fájdalmat nem éreztem, de váladékozást tapasztaltam, és nem találtam honnan jön. Végbéltükrözés, szonda stb, majd a hír, hogy végbélsipoly lett a tályogból. Mivel ez időben hasfali sérv problémáim is voltak sajnos, az orvos úgy döntött, augusztusban a sérv, novemberben a sipoly. A sipoly műtétnél, hogy ne sérülhessen a záró izom, egy befűzött gumival lett átvágva a sipoly. Az orvos kb 1-2 hetet mondott az átvágásra, aztán 1-2 hónapot a begyógyulásra. Hát ebből nekem sajnos életem legfájdalmasabb 4 hete lett. Összesen 3szor kellett ezt a vágógumit utánna feszíteni. A beszedett fájdalom csillapítók mennyiségét nem részletezném, de embertelen volt. Végül is a harmadik feszítésnél a gumi egyszerűen kiszakadt belőlem. Türelmesen és bizakodóan várakoztam, hogy a váladékozás megszűnjőn és a seb begyógyuljonj, de mivel ez januárig sem tötrént meg, ismét vizsgálat. Itt kiderült, hogy a sipoly vágás hegében van egy 1 cm-es hámhíd, ismét műtét. Most, január 21-én erre sor is került. Az orvos a hámhídkat kimetszette és a régi tályog mettszés helyén varrt is, mert ki volt nyílva. szerda hajnalban belázasodtam, 38.2. 37-38 között ingadozott egészen máig, azaz szombatig. Szerdán megnézett az orvos, a seb szerinte nyugalomban volt. Ma lement a láz, de helyette jött a fájdalom. Megvizsgáltam magam, és azt tapasztaltam, hogy a tályog vágás hege fél centire ki van nyílva, belőle váladék folyik, és közvetlen mellette egy kb 3-4 centis keményebb hely tapintható. Felhívtam az orvosom, aki holnap reggel fog megvizsgálni, de szerinte lehet szétment a varrat. Teljesen kétségbe vagyok esve. Lassan egy éve szenvedek, 4szer műtöttek és még mindig gondok vannak. Kezdek aggódni, hogy sosem lesz vége... kérem, adjon valamilyen tanácsot. Mit kérdezzek az orvosomtól, vagy milyen technikák vannak mé g esetleg, vagy lehet el is van fertőzve, kellene szednem antibiotikumot?

Tisztelettel

Csaba

boboka írta...

Kedves Doktor Úr!

41 éves vagyok és azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kb. 6 nappal ezelőtt a végbelemnél kijött egy nagyobbacska borsónyi nagyságú aranyeres csomó, gondolom külső aranyér, bár néha belül érzem, illetve próbálom visszahelyezni.
Reparon kúpot, Hemorid kenőcsöt, illetve Detralexet használok eltüntetésére, sajnos eddig sikertelenül.
Volt olyan nap, amikor már nem is éreztem, azt hittem elmúlt és visszahúzódott, de napok óta szinte semmit nem változott. Kellemetlen, de nem kimondottan fáj, illetve székelésnél sem fáj. Viszont amikor kijött, másnap guggolással kombinált gyakorlatokat kezdtem végezni és akkor éreztem, mintha valami türemkedne kifelé. Addig nem észleltem ezt a külső aranyeret, mert azt hittem belül van.
Nagyon félek, hogy thrombotizálódik és esetleg ez az egész szervezetre is kihathat és nem tudom, egyáltalán visszahúzódik-e majd teljes mértékben?
Segítségét szeretném kérni, mit tudnék még tenni annak érdekében, hogy minél előbb elmúljon és ne maradjon vissza semmi?
5 évvel ezelőtt diagnosztizáltak először nálam belső aranyeres csomókat, mert akkor egy alkalommal véres székletem volt, erős székelési ingert követően.
Egyébként a jelenlegi aranyerem - amit remélek hogy az - azután jött ki, miután nagyon csípős paprikát sikerült ennem és aznap többszöri hasmenésem volt, ami nagyon csípett.
Előre is köszönöm kedves segítségét!
Üdvözlettel: Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Uram!

A váladékozás minden bizonnyal belülről jön, ezért a bőr kezelése nem nyújthat végleges megoldást.
Egy jó szakember, proktológus nézze meg! A rút kiskacsás előadásom szól ilyenekről, nézze meg!
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dorottya!

A Proctomed klinikát javaslom a Margit körúton.
Talán akár hosszas antibiotikum szedése is megoldást nyújthat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ildikó!

A "sima" végbélrepedés ettől a kezeléstől sokszor helyrejön.
Ha nem, érdemes újból megnézni.
Többet így látatlanban nem tudok javasolni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

Sokszor csak hosszas kezelés után sikerül végére járni a sipolynak.
A probléma elkerülésére sajnos, semmilyen különleges tanáccsal nem tudok szolgálni, csak türelmet tudok javasolni (tudom, egyre nehezebb).
Ha a varrat szétmegy, az leggyakrabban a fertőzés jele (akkor nyitva is kell maradjon).
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

A "Jön is, megy is..." c. cikkem szól Önnek, kérem, olvassa el!
Az aggodalmai szerintem feleslegesek.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr és Fórumozók!
Saját tapasztalataimat megosztva szeretnék mindenkit megkérni, hogy fényévekre kerülje el az Arsmedica magánklinikának nevezett hentesüzemet:
Elsőként, nem tudom feltűnt-e valakinek, hogy ezen az egy magánklinikán OEP-finanszírozottak az aranyér műtétek? (Legalábbis a neten én nem találtam másikat). A rossz májam azt súgja, itt valami felsőbb kapcsolatok is játszanak... Első vizsgálat: Dömötör úr ( a doktort sajnos már nem tudom leírni az ő esetében, az úr is eléggé gáz) elég bunkó módon utasított, mit csináljak. Vizsgálat pár perc. Lézeres aranyér műtét: rendben lezajlott, a gond a kialakult tályoggal volt: helyi "érzéstelenítésben" történt, ami annyit jelentett, hogy vastag tűvel beleszúrt a tályog mellé, éreztem, hogy a lötty nagy része mellé folyik, utána szinte mindent éreztem, a vágást, a fecskendős mosást és az iszonyú fájdalmat. Elég kellemetlen érzés, ha a végbélhez közel szikével egy kb. 3 centis és 2-3 mm mély vágást ejtenek (később egy igazi proktológus mondta: tályog feltáráskor nem lehet helyileg érzésteleníteni, altatni kell!). Elég sűrűn és sokszor jártam vissza, mindig fájt. Egy alkalommal azt mondta a hentes, hogy összetapadt a seb, ezért nem tud kifolyni a genny. Nosza, egy ollóval mindenfajta érzéstelenítés nélkül belecsípett az alig gyógyult sebbe. Mennyei érzés volt, legalábbis közel éreztem magam a csillagokhoz. Utolsó kontroll: kesztyűs ujjal, vazelin nélkül!!! benyúlt a seggembe és gyógyultnak nyilvánított. Ezután csak pár nappal mentem vissza, hogy még mindig fáj és oldalt is folyik a váladék. Nosza, szonda bele és sikerült sipolyt diagnosztizálni. Megoldás: műtét. Válaszom: köszönöm, nem. Elmentem a fent említett igazi proktológushoz, aki képes volt emberi hangon beszélni, vazelint használni a kotorászáshoz (csodák csodája, nem fájt:), műtéti időpont egyeztetve és már nagyon várom, hogy rendbe tegye a dolgokat. Soha többet hentesklinika! Egyetlen előnye volt csak: a recepciós csajok jól néznek ki:)
Üdv: No woman no cry:)

Enikő Horváth írta...

Kedves Doktor Úr!

Voltam már Önnél rendelésen. A végbélnyílásomnál egy nyúlványt állapított meg, ami nem okoz gondot, és műtéttel távolítható el. Viszont többször előfordul mostanában, hogy meglehetősen viszket, és a felírt krémmel múlik el nehezen. Azon a ponton érzem kifejezetten a viszketést. Ha eltávolítjuk műtéttel az segíthet?

Köszönettel: Enikő

Névtelen írta...

Üdv. Doki!
Reggel óta olvasom a blogját, mit ne mondjak, rég nevettem már ennyit :) Nagyon sok hasznos dolgot olvastam, ám választ még mindig nem találtam a problémámra (mondjuk tuti, figyelmetlen is voltam), ám fogalmam sincs, külső aranyerem van, avagy tályog, netán sipoly, mivel a kérdezők szinte egy és ugyanazon tüneteket írnak mindkettőre. Honnan a fenéből lehet tudni, akkor most mi is az??? Köszönöm válaszát!

Névtelen írta...

Üdvözlöm!

Érdekelne, h kikezelt belső aranyér mellett a napi szintű fekvőtámasz és húzódzkodás végezhető e? Elősegítheti e két gyakorlat az aranyér kiújulását?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Enikő!

Előfordul, hogy az összefekvő bőrterületek bepállanak, ilyenkor az alapprobléma műtéti megoldása végleges gyógyulást eredményez.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves lelkes Kérdező!

Mivel semmilyen konkrétumot, panaszt nem írt, így látatlanban én sem tudok erről többet mondani. :)
Döntőbíróként egy jó szakembert, proktológust hívjon segítségül.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

A fenti gyakorlatok nyugodtan végezhetők, az aranyér kiújulását nem okozzák.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdv Doki!

Köszönöm válaszát! Azt azért sajnálom, hogy látatlanban nem tud gyógyítani, mert az lenne ám a tuti módszer! :) No, viccet félretéve, a tüneteim:
A télen kezdődött az egész. Éreztem, hogy nem odavaló dudorok vannak a fenekemen. Nem is okozott az gondot, egy darabig. Kb. 1 hónapja azonban borzasztóan elkezdett feszíteni (ülni se tudtam tőle), majd kifakadt, és ilyen sárgás vizes trutyi folyt belőle. Aztán egy darabig megint semmi. Majd ismét feszített, ismét kifakadt(immáron két helyen) és azóta feszt folyik. Azért gondoltam - én laikus -, hogy nem aranyér, mert a végbélnyílástól messzebb van, a bőrön. Valamint szedtem detralexet is, kentem mindenféle aranyér kenőccsel, változás nuku. Most betadinnal kenem, de ez sem hatja meg. Mi lehet ez?

Ismételten köszönöm válaszát!

A lelkes kérdező :)

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
"Szinte élvezettel" olvastam végig a sipoly és tályogokról leírt ismertetőjét. És felmerült bennem, hogy - lehet, hogy én évtizedek óta egy rejtett sipoly "áldozata" vagyok. Nem tudom, hogy van-e ilyen.
Jelenleg egy sipollyal kezelnek, ami már-már úgy nézett ki, hogy meggyógyul, de a 3. nap a sipolyban ujabb sipoly lett. Tényleg horrorisztikus. És annyira elegem van a fájdalmakból....
19 éves korom óta szenvedek hasonló problémákkal, ami a bőr felszínére tör. Hol a comb belső felszínén, végbéltájakon. Az utóbbi időben a szemérem, és alhas részen, illetve hónalj, mell és már-már úgyn. nagy pattanásként (ha az) mindenhol. Mindennel kezeltek, vizsgáltak, és....
Most egy úgyn. biológiai kezelést szeretnének adni - amit most próbálnak ki Magyarországon. Iszonyatos mellékhatások a tapasztalat eddig. Na, nem is tudom..
A lényeg az, hogy nem tudják - mi okozza. Bőrgyógyászok tehetetlenek, belgyógyászattal együtt. Most sebész szenved velem.
Ez van...
Génkezelés, őssejt,.. mindent tud manapság az orvostudomány, de ezt, hogy sipoly-e, tályog-e, furunkulus-e? És mi okozza, vagy kezelni... Mondhatni " tiszta genny az egész életem több mint 20 éve.
És csak hirtelen : jönnek az iszonyatos betegségek: embólia, hasnyálmirigy, már-már pánikszindróma is.

Kovács Éva írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A kisfiam most lesz 5 hónapos.1 hónapos volt amikor a fenekén észrevettem egy piros foltot.Több féle kenőccsel kentük az orvosok javaslatára(sudokrém,neogronormon,bepanthen),egyik sem hozott változást.Ezt követően felkerestük a sebészetet, ahol tályog volt a diagnózis.Kb. 1 hónapja megműtötték,azonban rá 1,5 hétre ismét megjelent a piros duzzanat.Sőt a végbél közvetlen közelében most egy másikat is felfedeztünk, azonban ez csak kézzel tapintható.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a belére rámehet-e?
Az orvos a műtét után azt mondta, hogy ez egy bakteriális fertőzés.
Ezt valamilyen gyógyszerrel nem lehet kezelni, csak a műtét jelenthet megoldást?
Hogyan kerüljem el az újra fertőződést,mivel a kicsi még pelenkás így elég nehéz tisztán tartani ezt a területet,pedig nagyon figyelünk rá, hogy ha bekakál azonnal kicseréljük a pelenkát alatta.

Válaszát köszönöm

Kovács Éva

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a panasszal fordulok Önhöz, hogy az Ön által megnevezett "kipufogó" felett, az ún. vágatban egy lyuk képződött, ami főként fekvéskor, üléskor, de menés közben is fáj, valamint néha váladékozik. Korábban is volt ilyen tünetem, de jegeléssel elmúlt.
Mi lehet ez véleménye szerint? És mi a teendőm!

Válaszát előre is köszönöm és várom!

Tisztelettel,
Nagy Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves lelkes kérdező!

El kell kedvetlenítsem, ez valamilyen gyulladás lehet. Hogy végbél vagy bőr eredetű-e, azt persze nem tudom, de egy jó szakember, proktológus nézze meg minél előbb, mert a gyulladás idővel terjedhet is.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Szakértőbb feleségemet kérdeztem meg (www.babaharmonia.hu), ő gasztroenterológus (bp-i I. Gyermekklinika) felkeresését javasolja.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Nagy Úr!

Betegsége nem végbél eredetű, hanem úgy nevezett pilonidális ciszta, tályog, ami a szőrtüszőkből ered. Ez műtéttel gyógyítható, sebész felkeresését javaslom.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Kb. fél éve vettem eszre egy hosszabb autout utan, hogy egeszen fent a keresztcsontom vagy fenekcsont mellett lett egy dudor ami ket honap mulva egyszer csak kifakadt igaz sokat nyomkodtam. Ezutan egy kemeny hol nagyobb hol elmulni latszo dudor maradt. Most ket hete megint egyszer csak viszketett majd megint valadek jött belöle ami szagtalan es inkabb veres atlatszo. Azota hetente egyszer ha megnyomom mindig jön valami keves ugyanilyen folyadak. Nem faj inkabb neha csak viszket. Kerdesem, hogy van ra esely, hogy felszivodik vagy forduljak orvoshoz? Ausztriaban elek es nem szivesen hianyoznek a munkahelyemröl. Valaszat elöre is köszönöm!! Üdvözlettel: Jozsef

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Kb. 1 éve volt végbélsipoly műtétem. A sipoly helyzetéből adódóan a sebész a gumicsíkos megoldást választotta. Mindent úgy csináltam ahogy a kapott tájékoztatóban leírtak és tulajdonképpen minden rendben is volt. Eltérő véleményéket olvastam az interneten miszerint 1-2 hónapon belül tünetmentesen gyógyul illetve hogy a gyógyulási idő hosszadalmas.

A problémám az, hogy még mindig tapasztalom azt, hogy a bélnedv szivárog, ez ellen steril mullappal védekezem, de már kezdem úgy gondolni, hogy túl sok idő telt el. Fájdalmat, viszketést, puffadást, vérzést nem tapasztalok, székletem rendezett tulajdonképpen minden rendben ezt kivéve.

Elképzelhető az, hogy a másodlagos sebgyógyulás nem volt teljes ezért az átvágás után a sipoly fala nem zárult be teljesen és ez okozza a szivárgást? Lehet ezt valamilyen gyógyszerrel kezelni, vagy mindenképp javasolt felkeresnem személyesen egy orvost? 29 éves vagyok, és egy kicsit túlsúlyos, valamint ülő munkát végzek.

Válaszát előre is kösznöm,
Üdvözlettel
Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves József!

Sürgős dolog szerintem nincs, de ha lehetősége adódik, egy jó szakembernek, proktológusnak mutassa meg magát.
Valószínűleg a cikkben szereplő problémát tudhatja sajátjának.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Fennmaradó panaszait többféle probléma okozhatja, akár sebgyógyulása zavar, akár a sipoly el nem tűnése, akár egyéb gond.
Egy jó szakember, proktológus nézze meg!
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Álmodozó írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Olvastam a bejegyzését tályog és sipoly-al kapcsolatban. én 3 hete lettem megműtve tályoggal a hátsófelemen és sajnos az utolsó vizsgálatnál kiderült hogy most egy sipoly járat alakult ki a műtét helyén. ön mit javasolna műtessem meg minnél hamarabb esetleges fertőzés miatt, legyen minnél hamarabb eltávolítva? elképzelhető hogy műtét után is visszajöhet a sipoly?

válaszát előre is köszönöm:
Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Míg a sipoly fala jól műthetően kialakul, 6-8 hét el kell teljen. A sikert persze sok tényező befolyásolja.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Richárd írta...

Kedves Bánfalvi Dr.

Szeptemberben lesz végbélsipolyműtétem.(Tájogból alakult ki.)Kb 6 cm-es az orvosom szerint.Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy amikor hasmenésem van és "erőlködök" a wc-n,1-2 csepp vér jön ki a sipolyból.És aznap a kötésem is véres-váladékos.nem lehet ebbők probléma szeptemberig?(a kezelőorvosom szabadságon van)
Válaszát előre is köszönöm!

Richárd

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Richárd!

A sipolyból távozó minimális mennyiségű vér, váladékozás természetes, akár üdvözlendő jelenség.
Azt jelenti, hogy a sipoly kijárata nem záródott el, így nincs veszély az esetleges újabb tályog kialakulására.
Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Balázs írta...

Tisztelt doktor úr!

Még februárban történt, hogy székeléskor erős nyilalló fájdalmat éreztem, néha volt egy kis vér a székleten, vagy a papíron, majd megjelent egy külső aranyér is. Akkor felkerestem orvost, végbélrepedést állapított meg, szerencsére meggyógyult mindkettő.
Sajnos közben gasztroenterológushoz is jártam és járok most is más problémák miatt.

Később megjelent egy másik külső aranyér is, de szerencsére az is elmúlt.

Első alkalommal anoszkópos vizsgálatot végeztek, és nem találtak belső aranyeres elváltozást, viszont a vizsgálat után a nyílásban a záróizom felső részén észleltem valami furcsát, amit addig nem érzetem, mintha valami redő jelent volna meg.

Közben a nyáron érdekes dolgokat éreztem a hátsómnál. Olyan érzés volt, mintha begyűrődött volna az alsónemű a nyílásba, majd ülésnél néha, mintha nyomna valami, de tapintásra semmilyen elváltozást nem észleltem.
Július hónapban figyelmes lettem arra, mintha a nyílásban lenne egy dudor, ami nyomásra eltűnik, illetve arra lettem figyelmes, hogy a nyílás maga szűkebb lett belül, amikor tapintással megvizsgáltam a területet.
Ekkor elmentem egy proktológiai vizsgálatra, ott rektoszkóppal és anoszkóppal is megvizsgáltak.
II. fokozatú belső aranyeret diagnosztizáltak 5,7, 11 óra irányban cseresznyemag nagyságút.

A vizsgálati lapon a következő szerepel:
Status: Ép perianalis bőr. Kp. nyugalmi sphincter tónus. Újjal elérhetően kóros nem tapintható. Prostata norm. tapintású mirigyes.

Anoszkópia: Térd-könyök helyzetben 5-7-11 óránál cseresznyemagnyi belső nodusok. 10cm-ig más kóros nem található.

Rektoszkópia: A műszert akadálytalanul vezetjük fel az anustól 16cm-ig. A vizsgált szakaszon kóros nem látható.

Diagnózis: Nodi heam int. gr. II

A belső dudorral kapcsolatosan nem kaptam további információt.
A vizsgálat után két-három alkalommal volt enyhén véres székletem, ezt betudtam annak, hogy meg lett bolygatva a végbélnyílásom és maga a végbelem.
Kóros elváltozást nem látott az orvos.

Viszont ezek a dudorok nem hagynak nyugodni, van amikor érezni lehet őket, van amikor nem. Viszont van, amikor érintése fájdalmas, nyilaló vagy tompa fájdalom jelentkezik.
Néha azonban a székletemen fehéres váladék jelenik meg a felszínén de csak akkor, amikor nagyon kemény a székletem. Ez ritkán szokott előfordulni, mert sok folyadékot iszom, és proktológus tanácsára zabkorpát eszem joghurttal minden nap, hogy lágyítsa a székletemet.
Illetve reparon kenőcsöt használok.

Minap észrevettem, hogy a végbélnyílástól kb. 2cm-re egy piros pötty jelent meg, ami ritkán és rövid ideig viszket.
Lázam, hőemelkedésem nincsen.
A gasztroenterológiai kalandom miatt a vérvizsgálati eredmények nem utalnak a szervezetben gyulladásra.

Ennek ellenére elképzelhető-e, hogy a dudorok tályogok, és a megjelent piros pötty egy sipoly nyílása?

Üdvözlettel:
Balázs

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kb 4-5 hónapja a párommal szeretkeztem análisan azóta wczés után törléskor fájdalmat érzek mi lehet a problémám?
Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balázs!

Panaszait nagy valószínűséggel végbélrepedés, anopapillitisz okozza, az aranyerek ilyen panaszokkal általában nem járnak.
Ezek proktogiai kezelése javasolt.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves kérdező!

Leginkább végbélrepedés alakulhatott ki analis aktus során.
Erről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattinva talál.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves doktor Úr!
Szeretném leírni a problémámat Önnek. Pár éve megjelent egy kisebb dudor a végbélnyílásomtól 3-4 cm-re a gátamon, akkor nem okozott fájdalmat, egy idő után visszahúzódott. A következőkben pár havonta megismétlődött ez a folyamat, a dudor megjelenik, ekkor még kemény, elkezd nőni, felpuhul, ekkor kezd fájdalmassá válni, tovább nő, majd szétterjed és egy 2-3 cm kiterjedésű relatíve lapos, de fájdalmas valami lesz belőle. Aztán ez egy idő után a fájdalom megszűnik, a dudor eltűnik. Egy fél évvel ezelőtt nagyon begyulladt és a növekedés nem állt meg, akkor a fájdalom miatt már orvoshoz kellett fordulnom, ahol egy hatalmas tályogot nyitottak fel, akkor volt, hogy 2 5 centi hosszú vágásra volt szükség egymástól meglehetősen távol. A gyógyulási folyamat során egy jópár napot kórházban kellett töltenem, végül a seb begyógyult, a kontrollok alapján nem alakult ki sipoly. Ekkor azt hittem, hogy ennek már vége van, de pár ónapja ugyanott ahol a korábbiakban kialakult ez a dudor, és ugyanolyan lefolyással mint a korábbi években magától elúlt. Én emiatt mindig külső aranyérre gyanakodtam, hiszen a tályog nem gyógyulhatna magától ha jól tudom. 6 nappal ezelőtt ismét elindult ez a folyamat, most nagyobbra nőtt, nagyobb fájdalmat is okozott, de mivel most kezdtem egy új munkahelyen nem tudtam elmenni orvoshoz. Ülős munkát végzek és végülis napi 10 órát gond nélkül tudtam ülni rajta, csak folyamatosan attól félek, hogy ez ismét tályoggá alakul és kezdődik az a procedúra, amit nagyon nem szeretnék mégegszer végigcsinálni. Most kb két ujjnyi, a fájdalom mára szűnt meg szinte teljesen, csak akkor tudom, hogy ez a valami ott van, ha odanyúlok, de mostmár talán kicsit laposabb. Kérem nyugtasson meg, hogy szinte fájdalom mentesen ez az elváltozás ugye nem lehet tályog? Ugye nincs szükség sürgős orvosi beavatkozásra? Egyáltalán előfordulhat a végbéltől jópár centi távolságra aranyér? Nem mondanám vörösnek sem, a közepe inkább lilás, bár nehéz megítélni, mert a műtéti heg miatt amúgy is más a színe a bőrömnek. Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy természetesen szinte az összes általános külső aranyér kezelést kipróbáltam, de lassú javulást eredményeznek csak, ha egyáltalán nem magától gyógyul a dudor. Mindig elég stresszes izgulós időszakokban jön ki ez a dolog, mikor az immunrendszerem is gyengébb. Próbáltam Önhöz időpontot kérni de csak 3 hét múlva van. Mit gondol az esetemről, mitévő legyek: Szeretném ha meg tudna egy kicsit nyugtatni, kezd elegem lenni ebből a szituációból.
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Pét

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Véleményét és segítő tanácsát szeretném kérni!10napja a barátomnak sipoly műtétje volt ahol teljes sipolyjárat kiírtását végeztek.Klion kúrát kapott naponta 2szer kezeli Betadine oldattal a nyitva hagyott váladékozó sebet.A sipoly a végbél felett 1cm volt most kb.3cm hosszú és kb.1.5cm mély a seb.
Váladékozik és néha nyilalló fájdalmat érez.Volt kontrollon ahol Hydrogenperoxid kimosták,de továbbra is a Betadine -os kezelést javasolták otthonra.Szeretném megkérdezni,hogy ön szerint mennyi ideig zuhanyoztassa székelés után,h a sebet jól kimossa?Mennyi ideig váladékozhat és honnan vehetjük észre hogy kezd össze tapadni,gyógyulni?Természetes-e ha fehér színű lepedék fedi a seb belsejét?Ha nem akkor mit tehetnénk?És maga ez a gyógyulási folyamat mennyi ideig húzódhat míg be nem gyógyul teljesen?
Két éve már,hogy ezzel küszködik jó lenne ha végre csak a múlt lenne ennek az emléke szeretne és persze én is azt szeretném ha meggyógyulna végérvényesen!
A kérdéseimre a válaszát előre is megköszönve tisztelettel: Bea

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr.
32 éves férfi vagyok 2 hete viszkető érzést éreztem a végbélnyílásom körül,persze aranyérre gondoltam kentem kenőccsel amitől a viszketés elmúlt.Most a napokban ismét viszketést éreztem ,önvizsgálatot végeztem egy tükör segítségével és azt láttam,hogy a végbél nyílástól kb. 5cm-re egy kb. 2x1 cm -es területű keményebb felületű piros folt látható ami nem fáj csak viszket.Betadine kenőccsel kentem be.
Panaszaim alapján mi lehet a problémám és hová fordulja vele ?
Köszönöm.
Üdvözlettel Péter.

Névtelen írta...

szia! Nekem is így kezdődött a tályog, aztán sipoly lett belőle! A lehető leghamarabb menj proktológushoz!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Végbélnyílásom körül a bőr meg van nyúlva. Ezen nyúlványok belső részén átlátszó, kicsit ragadós-nyúlós, szagtalan váladék(?) található. Ezt leginkább sok ülés, valamint alvás után tapasztalom. Problémát nem okoz, az alsónadrágom nem lesz nedves tőle, viszketés, fájdalom, vérzés nincs, széklet normális, rendszeresen sportolok is.
Már elég rég óta van ez így.Ez normális? Vagy esetleg valami betegség okozza? Sipolyra nem gyanakszom, mert ahogy olvastam a honlapján és az előző hozzászólásokban, annak más tünetei is vannak.

Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Tamás

Névtelen írta...

Tisztelt Doktorur.

Jobb oldali hasfajas es kesszuras szeru eles fajdalom miatt voltam surgossegin marciusban ahol az orvos egy kis belso aranyeres csomot talalt. Volt ultrahang es rontgen vizsgalat is de semmit nem lattak a hasamban, utolag a nogyogyaszati problemammal egyutt megszunt a fajdalom is de elotte meg elkuldtek beltukrozesre amire nem mentem el mert feltem meg amugy is elmult a fajdalom. Ezutan fel evig semmi bajom nem volt aztan most egy hete megint elkezdett szurkalni a hasam es a vegbelem es elmentem nogyogyaszhoz aki nem igazan latott semmit de azert irt fel dalacint es apranaxot ami miatt a fajdalom teljesen elmult de most az a problemam hogy 4. napja nincs szekletem es egyaltalan nem erzek mozgast a hasamban, a szel kiurul rendesen de szeklet semmi. Felnyultam hogy megnezzem van e dudor es akkor vettem eszre hogy nem is tudok teljesen felnyulni mert egy oriasi dudor teljesen elzarja a vegbelemet az elso par centimeter utan . Mar egy csomo szennateat ittam hogy kijojjon ami bent van de meg sem mozdit... fajni nem faj , nem nem volt verzes sem, de nincs ingerem szekleturitesre es borzalmasan zavar es felek. Az etvagyam jo minden mas rendben van. Van otlete mi lehet ez es mit lehetne vele csinalni? Felek visszamenni orvoshoz mert nem szoktak meghallgatni. Kerem segitsen, nagyon felek :( Tisztelettel Brigitta 27

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!
Panaszai hátterében valószínűleg nem aranyér, hanem egy többször bezáródó sipoly áll.
Szakembernek mutassa meg magát, lehet, hogy egy újabb műtét vár valamikor magára.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bea!
Alkalmanként 3-5 percig zuhanyozza a sebet, a lepedék ilyenkor természetesen, ezért kell kizuhanyozni.
A gyógyulást észreveszik, 3-4 hét is kellhet a teljes gyógyuláshoz.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!
Ezzel a piros folttal leginkább bőrgyógyászhoz forduljon, olyanhoz, aki nem csak 2 méter távolságból nézi meg.
Egy képzettebb proktológus is szóba jöhet.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!
Ezek a bőrnyúlványok, "szirmok" elég gyakoriak, sokszor az összefekvő területeken a bőr be tud pállani.
Ha panaszt nem okoznak, általában teendőt nem igényelnek.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Brigitta!
Nem szeretnék találgatni, mivel több dolog is okozhatja problémáit.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel, aki meg is hallgatja a vizsgálat előtt!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktorúr!
Szeptember elején szorulás miatt végbélrepedésem lett,amit sajnos csak október végén mutattam meg sebésznek.Ő végzett anoscopiát,adott kúpot,krémet. 
Úgy tűnt egy ideig,hogy helyrejövök,a székletemet is rendeztem. 
Sajnos a múlt hétvégén egy kemény,duzzadt csomó alakult ki a végbélnyílásomnál 6 óra tájékán. 
Hétfőn a sebészeten megerősítették a gyanúm,hogy tályog,ambulánsan felnyitották,kipucolták.Kaptam antibiotikumot is.Azóta kétszer voltam ellenőrzésen. 
Ha megengedi,néhány kérdésem lenne: 
- Kaphatok-e vérmérgezést ettől? 
- Lehet-e,hogy máshol is kialakult tályog,csak nem tudok még róla (pl.petefészek,lágyék,hüvely környékén)? 
- Mennyi idő a gyógyulása? Mikortól dolgozhatok? (A gyakori mosakodás miatt kérdezem.)
- Van-e esélyem a sipoly elkerülésére? Ha kialakul,mikor várható,és honnan veszem észre? Mikor kell azt műteni?
Köszönettel várom szíves válaszát! 
Marika

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Az előző hozzászóló vagyok.
Az eltelt napokban több sebész is látta a tályogom helyét,mind rendben találta,de nekem még mindig feszül a seb és a végbélnyílás környéke.
Ma úgy éreztem,ismét telik,és nagyobb,dudorosabb lett a seb.Kicsit megnyomtam körülötte,és újra váladék távozott (talán az előzőleg odakent betadin kenőcs?) majd hígabb,rózsaszínes vér.Így viszont a feszülés enyhült.
A tályog megnyitása 10 napja volt.
Ez még normális?
Megnyomjam,ha feszül?
Kenjem Betadinnal?
Vagy inkább oldattal?
Egyáltalán mikor várható a seb begyógyulása?
Köszönettel várom szíves válaszát!
Marika

andyb79 írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: 6 hete (2013.10.28-án) volt végbéltályog műtétem. A műtétet követően a seb folyamatosan fáj, ami szinte már teljesen összeforrt. Azóta folyamatos váladékozás van a végbélen keresztül (sárgás-zöldes színű)elég nagy mennyiségben. Hetente két alkalommal véres váladék is van, amelyet az orvosom szerint az aranyér okoz. Kérdésem az hogy a tályog (sipoly) a végbél felé ürül? De a tályogot távolították el, ez így természetes? Normálisnak tekinthető-e az ilyen hosszú gyógyulási idő, a nem csökkenő váladék mennyiség és folyamatos fájdalom? Továbbá kérdem hogy a tályog (sipoly) végbél felé való nyílása összeforrhat-e még ilyen hosszú nyitott állapot után, vagy állandó "átjárás lesz"? Az orvosom mindig csak azt mondja várjunk még vele két hetet. De a váladékozás nem csökken az idő előre haladtával, hanem állandó mennyiségű.

Válaszát előre is köszönöm:
Tibor

Diana3021 írta...

Tisztelt Doktor úr!

6 hete műtöttek végbéltályoggal,
két hétig jártam ellenőrzésre, utána már nem kellett visszamennem a sebészetre, annak ellenére, hogy folyamatosan ürült a váladék.

Utolsó alkalommal elmondta az orvos, hogy előfordulhat, hogy ebből sipoly alakul ki, ezért ha még 3 hónap múlva is váladékozom, akkor újra meg kell majd műteni.

Sajnos azóta szünet nélkül váladékozom, távozik a genny, néha még vér is szivárog.

Az első pillanattól kezdve ki tudtam tapintani egy tyúktojástól is nagyobb, kemény duzzanatot, ami idővel egyre kisebb és kisebb lett, most kb. diónyi nagyságú.

A helyzete viszont folyamatosan változik, egyre lejjebb és lejjebb "vándorol" a műtéti sebhez és ehhez sajnos kapcsolódik egy egyre erősödő a fájdalom is. Most már nagyon közel helyezkedik el.

Kérdezném, hogy valószínűleg már kialakult a "rettegett" sipoly?
És mi lehet ez a helyzetét változtató duzzanat?

Üdvözlettel:
Diana

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Marika vagyok,nemrég írtam Önnek.
(Sajnos nem tudom Önt felkeresni a nagy távolság miatt,de igen bízom az Ön véleményében.)
Az általam előzőekben leírtakhoz szeretném hozzáfűzni a következöket:
Kiderült,hogy sipolyom volt a tályog helye és a végbél között,amit helyi érzéstelenítésben ambulánsan megműtöttek,kivágtak.Azòta jobban vagyok,néha érzem csak. Ha megengedi,néhány kérdésem lenne.
- Mennyire általános így ambulánan műteni a tályogot,sipolyt?
- Az orvosom javaslatára Betadine kenőcsös gézlapot teszek mindig a műtéti helyre. Meddig kell ez? Kicsit fura,hogy mondjuk hetekig így legyek bebetadinozva napi 24 órában. Esetleg más krém is jò lenne,pl. Bepanthen Plus? Csak mert a Betadine szárítja a bőrt,ha jòl tudom.
- Kialakulhatott ez nàlam fordított sorrendben? Végbélrepedés - sipolyjárat - tályog?
- Mennyire hajlamos az ilyen probléma a kiújulásra,vagy remélhetem,hogy ezzel megszűnnek a panaszaim?
- Kb. mennyi idő alatt gyógyul be a helye?
Köszönettel várom válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Marika!
Nem valószínű, hogy az orvosilag kezelt tályog miatt vérmérgezét kapna, vagy hogy a tályog távolabbi gyulladásból keletkezett.
A munkaképesség tapasztalataim szerint kb. 2-4 hét alatt áll helyre.
A rendszeres mosáson kívül egyebet nem tehet a sipoly elkerülésére.
Ha 6 hét után még a váladékozás fennáll, az sipolyra utal, ezt szinte mindig meg kell operálni, ennek eldöntésére egyéni mérlegelés szükséges.
Remélem, minden kérdésére kielégítő választ adtam, további probléma esetén próbáljon személyes kontaktust keresni orvosával, nyugodtan kérdezze meg!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tibor!
A dolog nincs megoldva, problémájával keressen fel egy jó szakembert, proktológust!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Diana!
Előfordul, hogy nem egy, hanem több, elágazó sipoly alakul ki, melyek akár sehová sem vezetnek, vakon végződnek. Ilyenkor szokott ilyen duzzanat kialakulni a feltárt tályog mellett. Ennek ellátása valószínűleg újabb sebészeti beavatkozást tesz majd szükségessé.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Tamás Farkas írta...

Tisztelt doktor úr.
A gondjaim 17 évesen kezdődtek egy végbél tályoggal amit aztán sebészeti úton kívülről tisztítottak meg.Akkor helyre is rázódtam pontosan nem tudom de talán egy évre rá megint kialakult a tályog ugyan ott,ekkor antibiotikumokat kaptam és el is múlt a kellemetlenség,aztán újra és újra megjelent a tályog ekkor már beutalót is kaptam egy gyors beavatkozással ismét kitisztították.Ekkor már annyira beavattak a dologba hogy a két záróizom közötti résznél van valami gond onnan "indul" a gond.Ez 2010 elején volt,után ismét megjelent a tályog és magától kifakadt nagyon ijesztő volt elsőre azóta évente többször is megtörtént.1-2 hét alatt el is múlik.A háziorvosom utána megtisztította és azt is elmagyarázta hogy kezeljem a tályog helyét. Hozzá kell tennem csak akkor lesz tályog ha hasmenésem van ez gondolom fontos lehet.Mikor a háziorvosomhoz fordultam ezzel a gonddal,antibiotikumot kaptam és táplálkozási tanácsokat,többször is.
Szeretnék ennek a körforgásnak véget vetni.Kihez fordulhatok egy ilyen panasszal.
23 éves férfi vagyok rendszeresen sportolok(heti 3-4 alkalommal),nem eszek "mű" ételeket nem iszom alkoholt nem dohányzom.
Tisztelettel: F.Tamás

Bartus János írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kb. egy hete kezdődött aranyér betegségem, a végbélnyílásnak a hátam felőli legszélén. Ment a kúp, krém, jegelés. Viszont 4-5 nap alatt ez a külső dudor kb. 5x-ösére nőtt és a tetején egy bab nagyságú fehéres folt jelent meg. Ehhez társult 39 fokos láz. Elmentem a sürgősségire, ahol elsőre azt mondták, hogy thrombotizált a külső aranyér, sebészet. A sebész pedig azt mondta elsőre, hogy ez tályog. Felnyitotta, hiperollal kiöblítette, majd Augmentin-t felírva hazaküldött. A kötés ma reggelre teljesen átázott a kiürülő gennyes váladéktól, azt elmondása szerint lecseréltem. A lázam teljesen megszűnt, a fájdalmam is. A kérdésem az lenne, hogy a váladék ürülését sétával elő tudom-e segíteni, vagy egész nap feküdni kell? Lehet-e ennek később szövődménye, mire kell odafigyelnem (étrend, mozgás, hidegen ülés...)?
Tisztelettel:
Bartus János

Bartus János írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Most olvastam a neten, hogy ez a tályog lehet, hogy nem is aranyér betegségből eredt, hanem egy befelé növekvő szőrtüsző begyulladásából. Szorulásom nem volt korábban, minden nap mentem WC-re. Igaz, hogy nagyon egészségtelenül étkeztem és munkámból kifolyólag napi 12-15 órát ültem. Ebben az esetben is magas a valószínűsége a sipoly kialakulásának? Az a tályog kvázi gyógyulását követően mennyi időn belül jelenik meg?
Köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Farkas Úr!

Panaszai hátterében szinte biztosan egy időnként majdnem meggyógyuló sipoly áll.
Egy jó szakember, proktológus vizsgálata után nagy valószínűséggel műtéttel kell rendbe tenni a problémát.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bartus Úr!
A mérsékelt fokú mozgás segíti az üreg üdülését. A rendszeres mosáson kívül egyéb dolgot nem igazán tehet. 3-4 hét alatt teljesen rendbe kell jöjjön, ha 6 hét után is még észlel váladékot, valószínűleg sipoly kialakulása lehet ennek hátterében.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Bartus János írta...

Köszönöm válaszát! Annyi történt idő közben, hogy a bűzös gennyes váladék mennyisége nem csökkent, így kerestem egy jó sebész orvost. Most kórházban fekszem, teljesen feltárták, kipucolták a tályogot, naponta cserélik benne a csíkot. Az orvos azt mondta, szépen gyógyulok, de ennek szinte biztos, hogy sipoly lesz a vége. Ami még fontos, hogy nekem ciklikus neutropenia nevű alapbetegségem van, így hajlamosabb vagyok a fertőzésekre. Ha valóban kialakul a sipoly, mikor kell azt műteni, illetve mire kell figyelni (hasmenés, székrekedés elkerülése)? Van valami speciális étrend ilyenkor? A mozgás (futás) segíthet? Köszönöm!

Adrián Kis írta...

Jó napot kívánok doktor úr!Nekem az a tünetem, hogy 2 napja viszketést érzek a végbél nyílásomtól egy picit fentebb, megnézem és hát nem más mint egy tályog. Jó nagy, és holnap megyek vele a sebészetre. Megmondom őszintén nagyon félek hogy mit fognak velem csinálni!És nekem csak lüktett ez jó vagy rossz?
U.I:nagyon jó ez a blog! :)

Bernadett írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A végbél ill. szemérem tájékon egy ideje különböző helyeken megjelennek 2-3 cm hosszú hajszál vékony sebek/repedések, amit onnan vettem észre, hogy fürdésnél ha szappan éri csíp, egyébként alig láthatóak.
Egy idő után elmúlik, de aztán észre veszem máshol.
Nem tudom mi lehet ez, és hogy egyáltalán milyen orvoshoz kéne fordulnom!

Köszönöm előre is a válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bartus Úr!
Tartsa megfelelően tisztán a területet, mást nem tud tenni sipoly esetén.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kiss Úr!
Se nem jó, se nem rossz, ez van.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bernadett!
Panaszát a végbél körüli bőr gyulladása okozza, ami mind bőr-, mind bél probléma miatt is lehet.
Megoldást egy jó proktológus nyújthat.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Tibor Balogh írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Tibor Balogh írta...

Tisztelt Dr Úr!!

Nemrég arra lettem figyelmes fürdés közben amikor a végbélnyílás körül kalandoztam -hogy apró mákszem szerű kis dudorok vannak a nyílásban-úgy érzem több is.
Nem vagyok meleg.nem fáj .nem viszket.nem vérzik -a székletem is normális-nem véres.A székelés (így még soha nem írtam le :)után használok körömvirág hintőport-de már nagyon régtől fogva-tehát nem hiszem hogy ez okozhatja.
várom válaszát
tisztelettel
a kapitány :)

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Bánfalvi Péter!

Nekem egy kis tályogként kezdődött, ami hígabb székelésnél begyulladt, ezért muszáj volt megműttetni. Később ez sipollyá alakult ez nagyjából 3 éve van meg. Kitapinthatóan babszem nagyságú, ha nincs begyulladva nagyjából 3-4 cm-re a végbélnyílástól. Voltam teljes vastagbél tükrözésen, ott nem látszódott, hogy a béllel lenne összeköttetésben a sipoly. Viszont heti 2-3x mindig begyullad, vagy a székelés miatt, vagy az ülő munka miatt. Ilyenkor vagy kifakad, vagy steril tűvel rásegítek, mert így nem kell végigszenvedni a napot vele. Kérdésem, van e értelme megműteni, mert nem szeretnék egy még nagyobb sipolyt a helyére, viszont jó lenne a jelenlegi állapotomtól is megszabadulni, de akkor nem, ha ez nagyobb bajt is okozhat. Illetve van e valamilyen módszer, hogy műtét nélkül meg lehet e vizsgálni a járatot, hol tart, honnan jön? Van e valamilyen garancia a teljes gyógyulásra?

Köszönettel:B. Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy igen kényes problémával fordulnék Önhöz. A dolog körülbelül másfél éve ősszel kezdődött. Fenéktájon, a végbélnyílás környékén egyre gyakrabban kezdtem valamiféle váladékot/nedvességet érezni. Megesett, hogy miután felálltam ülőhelyemről, észrevehető csík alakú nyomot hagytam magam után (pillanatok alatt felszáradt, nem volt sok nedvesség). Akkor azt gondoltam, hogy izzadtság lehet, és a kellemetlenségek ellenére nem foglalkoztam vele túlzottan. Ez néha megtörtént, néha nem, volt, hogy hónapokra teljesen eltűnt a probléma. Az utóbbi hónapokban (ez lehet, hogy ugyanakkor kezdődött, mint az előbbi gond, nem tudom pontosan) viszont gyakran érzem úgy, hogy valami van ott, és gyakran kell kimennem vécére pusztán azért, hogy megtöröljem. Ilyenkor van, hogy egyáltalán nincs ott semmi, van, hogy valami színtelen folyadék nedvesíti be a papírt, és van, hogy egy nagyon, tényleg nagyon kevés ürüléket találok (barna, illetve néha vöröses (nem véres) színűt. Ez amennyire megfigyeltem, nem igazán köthető bélmozgásokhoz, gyakran fordul elő, látszólag mindentől teljesen függetlenül. Nemrég vált igazán kényessé a baj, mikor az említett színtelen nedvesség elkezdte néha átitatni az alsóneműmet és a nadrágomat (csak mikor ülök), ami kívülről úgy nézhet ki, mintha becsináltam volna. Persze nem ez a helyzet, de attól még ez nagyon-nagyon kellemetlen helyzeteket tud okozni. Ez különösen gyakran történik meg akkor, mikor kisebb-nagyobb bélmozgásokat érzékelek, de nem feltétlenül érzem, hogy vécére kéne mennem ilyenkor. Az ilyen esetek után törléskor általában nem találok semmit. Egyébként az emésztésemmel, emésztőrendszeremmel sosem volt különösebb gond, fájdalmaim nincsenek, se vérzést, se egyéb hasonlót nem tapasztaltam soha. 20 éves (heteroszexuális) férfi vagyok.

Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Tisztelettel,
Ferenc

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kapitány!
Sokféle dolog okozhatja a dudorokat, lehet, hogy semmi különös, de akár kondiloma is lehet, ezért érdemes egy vizsgálatot beütemeznie.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!
A vastagbéltükör, a kolonoszkóp alkalmatlan a végbél alsó részének megítélésére, ezért egy jó szakembert, proktológust keressen fel! Ő meg tudja ítélni, mondani, hogy mi a további teendő.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ferenc!
Panaszát valószínűleg vagy aranyér, vagy bélgyulladás, vagy sipoly okozza.
Mivel érezhetőleg és láthatólag az idők folyamán nem javul a helyzet (sőt!), egy jó szakembert, proktológust keressen fel! Érdemes.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Belső aranyeremet próbáltam kenni, félév kihagyás után, az ujjamra húzutt, kenőcsözött óvszer-szerű gumival, és már 3 napja azt tapasztalom, hogy a végbélnyílástól kb 5 cm-re nagy dudor van a végbelemben. Kb 5-7 cm átmérőjű lehet, nem érzékeny. Tehát az ujjamat a 2. ujjpercig tudom feldugni, ott csodálkozásomra falba ütközök és jócskán arrébb kell mozdítanom az ujjam, hogy megtaláljam a folytatást felfelé.
kb 8 éve vastagbéltükrözésen azt mondta az idős orvos, hogy ő ilyet még nem látott: a vastagbelem vízszintes szakasza jóval a köldököm fölött húzódik, és ez szerinte váratlanul bármilyen rettenetes dolgot okozhat,a bélcsavarodástól elkezdve. Amihez már hozzászoktam, az a kb 20 éve tartó rendszeres rosszullétek székletürítéskor. Leizzadok, szédülök, fáj az egész hasam, remegek, ájuláshoz hasonló intenzív érzés, mely pár percen belül elmúlik. Lehetséges, hogy ez is attól van? (Az 5 éves kisfiamnak csecsemő kora óta nem lehet a fenekében mérni a lázat, vagy kúpot beadni, mert úgy visít, mint akinek éles fájdalma van (évekig csecsemőotthonban dolgoztam, így van viszonyítási alapom)). Lehet, hogy neki is van egy hasonló dudor odabent? Válaszát előre is köszönöm: Klári

Névtelen írta...

Tisztelt doktrot úr!
az a problémán hogy székeléskor vagy közvetlen utánna időnkét, égető szúró fájdalmat érzek a végbélnyilásomban, illetve gyakran szokott kellemetlenül is viszketni, illetve időnként ugyvettem észre vér is megszokott jelenni a székletemben, ez lehet aranyér? és mi a teendő ugyértem meglehet próbálni valami vény nélkül kapható aranyeres kenőcsöt használni vagy inkább mutassam meg orvosnak is?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Klári!

A korábban talált vastagbél-eltérésnek a székelési problémáihoz semmi köze nincs.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel panaszaival, így, látatlanban nem tudok sem Önnek, sem fiával kapcsolatban tanácsot adni.
Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Inkább végbélrepedés és gyulladás állhat panaszai hátterében, egy jó szakembernek, proktológusnak mutassa Ön is meg magát.
Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter
proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

2-3 napja felfedeztem egy borsó nagyságú dudort a végbélnyilástól 2cm-re. Nyomásra kellemetlen.
Irány a proktológus?
Előre köszönöm válaszát,
Bernadett

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Már hónapok óta küzdök székrekedéssel,illetve bélgàz problémákkal. Eddig azt gondoltam,hogy az étkezési szokásokon kell valószíbüleg változtatni,mert nagyon rendszertelenül és egészségtelenül étkezem. De most pár napja wczés után szúró fájdalomra lettem figyelmes közvetlenül a végbélnyílás felett. Nagyon megijedtem,egyböl interneten utána olvastam mindenfélének. Aranyérre gyanakodtam,olvastam,hogy a tanga bugyik okozhatnak ilyet a kidörzsölés miatt,szinte csak azt hordtam eddig,illetve a székrekedés miatti erölködéstöl is lehet. Ket napja kenem aranyér elleni kenöccsel,de nem látok javulást,bélgáz problémáim folyamatosan vannak és ezt már nagyon kellemetlennek érzem. Elbizonytalanodtam a cikket olvasva,hogy lehetséges inkább tályog,nem is aranyér. Lázam nincs,nem fáj, csak érintésre érzékent. Nem vettem észre vért sem váladékot eddig. Olyan mintha a bőr alól kitüremkedne valami bőrszínű,rózsaszínes. Mi a véleménye és mit javasol a Doktor Úr?
Üdvözlettel, Beatrix

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bernadett!
A "Jön is, megy is, marad is..." című cikkemet olvassa el, abban mindent megtalál a külső, rögösödött aranyérről.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Beatrix!
Panaszai eléggé sokrétűek, akár végbélrepedésre vagy bélgyulladásra is utalhatnak.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdvözlettel. Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Attila írta...

Tisztel Doktor úr!

Véleményét szeretném kérni egy jelenséggel kapcsolatban, tegnap észrevettem tisztálkodás közben, hogy a végbélnyílásom előtt-körül néhány apró kis dudor van, alig látható, talán egy kicsit fehéres színű, mintha pattanás lenne. 29 éves férfi vagyok, semmilyen ilyen jellegű problémám nem volt, ezért nem is tudom, mi is ez, és mit kell vele csinálnom. Este egy kis körömvirágkenőcsöt kentem rá, reggelre enyhébb lett a dolog. Semmilyen tünetet nem okoz, most, hogy már figyelek rá, "talán mintha lenne ott valami" érzésem van.
Ön szerint várjak vele pár napot, hogy elmúlik-e (és használjak körömvirágkenőcsöt), vagy kit kellene felkeresnem?

Válaszát tisztelettel előre is köszönöm,
Attila, Pécs

Barna Dorottya írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Aranyérrel küszködöm évek óta. Kb. másfél hónapja eltávolítottak egy az anusnyílásomtól 4 cm-re lévő kávészemnyi nagyságú "göböt", mely üregből kevés gennyes váladék jött. A fenekem törlésénél éreztem ezt a pattanásszerű képződményt, ami kemény volt, ezért mentem el a proktológushoz. Már akkor mondtam neki, hogy hosszabb időn keresztül nem tudok igazán ülni, mert elkezd fájni a farpofám. Azt mondta, lehet egy zsírmirigy,a háziorvosom pedig ülőideg zsábára gyanakszik. Kb. 1 hete viszont törlésnél fájdalmat éreztem a sebnél, kis vérzés is volt. Bekentem kenőccsel, akkor is fájt. Elmentem hát újra a proktológushoz, hogy talán felsértettem a begyógyult előző sebet, de sajnos ezt a diagnózist állította fel:
"az anusznyílástól 4 cm-re 10*2 mm-es granuláló seb, teljesen lob mentes környezetben. Gombosszondát bevezetve aránylag felüleletesen halad az anus irányába 5 cm mélységig."
Azt mondta, hogy ez sipoly. Pár nap múlva meg is műtenek, pontosabban június 16-án. Kétségbe vagyok esve, mert bár azt mondta a doktor, hogy 3-4 nap, de 25-től már befizetett nyaralásunk van és ha jól tudom a nyitott sebbel semmilyen vízbe nem mehetek majd be. Azt szeretném kérdezni, hogy a korábbi műtét után alakulhatott ki a sipoly? Ez zavarhatja, ettől fájhat a fenekem is? A székelésemmel nincs baj, nem fáj, nem vérzik.

Köszönettel

Tamás

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
36 éves nő vagyok. Néhány napja észleltem a lágyékomon 3 tapintható, fájdalmatlan nyirokcsomót - legalábbis szerintem azok. Elég közel vannak egymáshoz, kettő nagyobb babszemnyi méretű, nem mondanám keménynek őket, illetve a kettő között van egy kb. borsónyi, keményebb. Egy hete valami megcsípett (nem kullancs) a bal csípőmnél, azóta sem múlt el a csípés helye, elég piros, időnként viszket. Ez okozhatta a nyirokcsomók megnagyobbodását? (Egyébként a lágyékomon máskor is voltak már tapintható nyirokcsomók, elég vékony vagyok, de ez a borsónyi zavar, hogy nem olyan, mint a többi, kicsit keményebb.) Utalhat valamilyen más, komolyabb megbetegedésre? Nagybátyámat végbélrákkal műtötték 50 évesen, ezért is szorongok sokat mostanában, hogy nincs-e nekem is valamilyen komolyabb bajom? Tudom, hogy hipochondriára vall, de már az is felmerült bennem, hogy mi van, ha ezek már áttétek? Egyébként jó az egészségi állapotom. Szeretnék megnyugodni, mert néhány hónapja olyan erős szorongás van rajtam, hogy már attól rettegek, hogy mi lesz, ha nem tudom felnevelni a gyerekeimet. Éjszakánként
is sokszor felriadok. Köszönöm a figyelmét!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Ez leginkább kondiloma szokott lenni, bőrgyógyászt keressen fel minél előbb!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

A cikkben minden idevágó információt megtalál. Az üdülést szerintem, sajnos, bukta.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Szerintem mutassa meg a csípést bőrgyógyásznak.
Ha hetekkel később sem múlik el a nyirokcsomó gyulladása, nőgyógyász lássa.
A lelke megnyugtatására egy jó proktológusnak mutassa meg magát!
A szorongás oldására is érdemes lenne szakembert keresnie, különben új testi problémát fog keresni, és persze találni ezek elmúltával.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Krisz írta...

Tisztelt Doktor úr!
32 éves férfi vagyok!Körülbelül 10 éve meglévő belső aranyérrel idén tavasszal gyűrűztek,az utolsó 2 hónapja volt!Súlyzós edzéseket végeztem ellőtte,de már a panaszaim évekkel azelőtt megvoltak,tehát nem az edzés hozta ki őket,alighanem csak rontott rajtuk..Az orvos azt javasolta,hogy ezután csak kisebb kézi súlyzókat emelgessek.Az lenne a kérdésem,hogy szolidabb formában saját testsúlyos gyakorlatokat,úgymint húzózkodás,fekvőtámasz,bicepsz és tricepszgyakorlatok kézi súlyzóval,esetleg tárogatás és vállból nyomás kézi súlyzókkal,lehetne-e ezután is végezni?Mert,ha nagy a rizikója,hogy újra panaszaim lesznek,akkor inkább hagyom az egészet,annyit nem ér az egész.Vékony testalkatú vagyok,ezért szerettem ezt a fajta sportot,mert így tudtam erősödni és izmosodni kicsit...Hálás köszönet a válaszáért!K.Krisztián

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

Ha az erőlködéstől kidagadnak a nyaki erek, akkor ugyanúgy a végbélben is kidagadnak a nyomásemelkedéstől. Ezektől a mozgásformáktól tartózkodjon.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

misi írta...

Üdv doktor ur!! Misi vagyok 20 fiu
Az lenne a kérdésem egy ideje már a végbél nyilásom alatt 1-2 centire kicsit jobra van egy dudor ami néha nagyobb és érzékeny de hirtelen el múlik kisebb lesz ha nyomkodom akkor olyan mintha gyokere lenne és az már a végbél nyilashoz vezett tünet nincs orvoshoz elmegyek vele de csak következő héten lesz , mi lehet ez ?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Misi!

Ez a csomó lehet kisebb tályog, de kicsi vérrög is.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Igen Tisztelt Doktor Ur!

26 eves ferfi vagyok.

Durvan 1 hete kezdodtek vegbeltaji panaszaim. Eloszor kiszaradt borre, bepallottsagra kezdtem gyanakodni, aztan amikor több csomo is megjelent (akkor meg kitapogatassal) tereltem at a lehetoseget Aranyerre. Ezt par napig kenoccsel kezeltem.
Par napja viszont megijedtem, amikor buzos genny fakadt ki egy-egy ilyen csomobol.
Mar ezelott is gyanitottam, hogy megsem aranyerrol van szo, ez valami mas lesz.
A kinezete:
A vegbelnyilastol kb 4-5 cm sugaru korben tele aprobb-nagyobb csomok, amelyek erintesre es vizre fajdalmat produkalnak. Olyan, mint valami egett borfelulet. Ezek gennyel vannak megtelve. A kifakadtak helyen mar tiszta a seb. A szekleturites fajdalmas. Lazam nem volt, hidegrazas elofordult, de gyanitom a hideg ido miatt.
Szeretnem kikerni tanacsat, velemenyet ez ugyben.
Valaszat elore is Koszonom, Dr. Ur!

Tisztelettel:
Viktor

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
22 éves fiatal ember vagyok.
Körülbelül 3 éve diagnosztizált tályogot a háziorvosom, ami a fenék tetején a két fél között alakult ki. Kb egy diónyi nagyságára nőt mikor orvoshoz fordultam. Azonnali műtétet javasolt és beutalót adott a sebészetre. Ott az orvos helyi érzéstelenítéssel felnyitotta és kitisztította a sebet, majd egy géz lapot helyezett be. 3-4 alkalomig jártam kötözésre, ahol mindig tisztították a sebet. Utána kb 1,5 évig nem történt semmi szépen gyógyult, de utána elkezdett egy kissebb pup nőni és ugyan úgy váladékozik, mint amikor felnyitották. Van mikor lecsendesedig és akkor kb 2 hónapig semmi. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint megint meg kell műtetni és ez már sipoly lenne nem is sima tályog ?

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Tanácsát szeretném kérni. Aranyerem abban a stádiumban van, hogy még lehet gyűrűzni, nem kell műteni. Az orvos szerint abból a szempontból jobb lenne a műtét, az 30 évre megoldaná a problémát.(38 éves vagyok.) Azt is mondta, hogy a gyűrűzésnek is van határa, a hegek miatt egy idő után nem lehet alkalmazni. Én úgy képzelem el, hogy ezek jóval kisebb hegek, mint egy műtét.
1. Rosszul gondolom?
Nem tartozom a szorulásosok csoportjába, étkezésem is rendben van. Minden reggel menetrendszerűen történnek a dolgok, inkább a foglalt helység esetén visszatartás okoz fájdalmat. (Egy esetleges műtéttől is ezért félek, hiszen míg más akár 3 napig sem megy alkotni, velem még az sem fordul elő hogy egy nap nem kell, inkább kétszer is előfordul.)
Most volt 3 gyűrűzésem egy-egy hét eltéréssel. Két és fél hét után ültem újra országúti kerékpárra, mert teljesen jól éreztem magam.
2. Lehet hogy korai volt? Azóta enyhe égető érzést érzek belül, csak annyira hogy érezteti velem az aranyér, hogy heló itt vagyok....De nagyon megijedtem.
Nagyon szeretném, ha tanácsával segítene.
Köszönöm a segítségét!
Éva

Gratulálok az oldalához!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viktor!

Panaszát félig kifakadt tályog okozza. Mivel nem teljes a kiürülés, sebészeti segítséget kell kérjen!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatalember!

Panaszai nem végbél eredetűek, egy úgy nevezett pilonidális ciszta, egy melybe fordult csomó okozza.
Ezt nyugodt, nem gyulladt állapotban tokostul el kell távolítani, utána többé nem tér vissza a gyulladás. Sebészeten érdeklődjön a megoldásról!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Elnézését kérem, de nem tudom, miben kéri segítségemet.
Ha egy kicsit pontosítaná a kérdését, legyen szíves!

Köszönöm.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi doktor úr!

Szerencsére rátaláltam remek színvonalú blogjára, bizonyára tud segíteni nekem is válaszaival a lenti két kérdésemre.

Kb. 5-6 napja a végbélnyílásomtól a farcsontom felé megjelent egy kitüremkedés a bőröm alatt, ami egyre feszítőbb, viszketőbb és fájóbb lett. Először azt hittem, aranyér, de miután a tegnapi nap folyamán kipukkadt, elmentem vele sebészetre. A sebész közölte, hogy örüljek, nem aranyér, "csak" tályog, és kitisztította. Semmilyen érzéstelenítést nem alkalmazott, és lehet, hogy nem vagyok eléggé férfi, de amikor feltárta, akkor is üvöltöttem, majd amikor a végén Betadine-nal fertőtlenítette, akkor is. (Előtte ugyan rákérdeztem, nem Lidokainozná-e be, amire azt mondta, minden további nélkül, de a világon semmit nem fog érni, így azután hagytuk is.) A végén modta, hogy napi öt kamillás ülőfürdőt vegyek.

A kérdéseim.

1. Valóban nem lehet valahogy érzésteleníteni, ha nem is teljesen, legalább részlegesen csökkentve a fájdalmat? Olyan érzés volt a tegnapi kezelés, mintha egy égő cigit nyomtak volna el rajtam.

2. Még napi egy ülőfürdőt sem igazán tudok megoldani, nemhogy ötöt! Magam is egész nap dolgozom, mint gondolom, ön is. Ehelyett azt találtam ki, hogy próbálom a székelést otthon megoldani, amikor le tudok utána vízzel és szappannal mosakodni, utána szórok a sebbe (amibe kis túzlással most egy dobókocka belefér) Reseptyl-Ureát, majd leragasztom antibakteriális kötözőszerrel. Ez mennyire lenne működőképes? (Most is így ülök a munkahelyemen...) Nagyon többet nem tudok tenni, és még így is félek, hogy soha nem fog rendesen begyógyulni, hiszen nem az emberi test legsterilebb részéről beszélünk, és félek, egyetlen szellentéssel ismét "telepumpálom" bacilussal a sebet...

Egyébként néha a végbelem a belső-külső határán viszketni szokott, az egyéb blogjai alapján gondolom, esetleg ki kellene vizsgáltassam. De ez nem gyakori és nem kínzó.

Bármilyen írásbeli segítségét előre is megköszönve üdvözlettel:

Anonymous

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anonymous!

A tályog folyamatosan tisztul, váladékozik, ezért van szükség a rendszeres tisztításra, az üregben felgyülemlett váladék kimosására.
Bármilyen port ebbe beleszórni csak az elegy megkötését, a seb tisztulásána, következményes gyógyulásának elmaradását okozza.
Így láthatja, hogy a rendszeres mosás helyetti porozás nem a gyógyulás felé vezet.

Az érzéstelenítés gyulladt környezetben kevésbé hatásos, de e miatt erről lemondani szerintem nem túl emberséges.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Különböző végbélproblémáim miatt az utóbbi 1,5 évben többször voltam sebésznél, proktológusnál. Több műtét van mögöttem (tályog, sipoly) de szeretnék Önhöz elmenni, Ön biztos rendbe tudná tenni a dolgaimat. Sajnos elég nagy a távolság, ezért nem voltam még Önnél. Azért megírná, kérem, hogy Székesfehérváron mely nap(ok)on rendel, és hány órakor? Körülbelül a bejelentkezés után mikor történhet meg a vizsgálat? Még bejelentkezés előtt jó lenne ezeket tudnom, hogy fel tudjak készülni az időpontkérésre. Köszönöm szépen az információt!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kicsit furcsa kérdésem lenne, butaság remélem, de nem hagy nyugodni a dolog.
Két és fél hete műtöttek egymásba közlekedő kettős sipollyal, csillagalakban lévő kis járatocskákkal. Ez a problémám - szerintem - egy műsfél évvel ezelőtti tályog-sipoly kombináció matadványa miatt egy erős székelés miatt alakult ki, lángolt fel.
A székletemre azóta még fokozottabban odafigyelek, hogy lehetőleg ne nagyon kelljen nyomni.
A kérdésem az lenne, hogy ma igen jól éreztem magam, és a húsvéti készületek közepette kifújtam néhány tojást. Az elsőt "hasból", szóval erősebben fújva-"nyomva?" (mint ahogy egy jó erős lufit fújna fel az ember), a többit már nem olyan erővel.
Lehet-e ettől a nem végbéli, de mégiscsak fokozottabb hasűri erőlködéstől odalennt problémám a műtét helyén? Félek , hogy ismét fellángol az "erőlködés" miatt esetleg a sipoly.

Remélem, butaságot kérdeztem, de szeretném az Ön véleményét kikérni az ilyen, és ehhez hasonló erőlködésekről.

Köszönettel!

Erika

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   1 – 200 / 227   Újabbak› Legújabbak»
Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!