2010. augusztus 23., hétfő

Miért bánjunk kíméletesen a végbél környékével akár aranyér nélkül is?

A végbél környékének tisztítása elég sarkallatos pontja a proktológiának. Nagyon sok panasz, főleg viszketés, váladékozás alakul ki akár aranyér vagy más végbélbetegség nélkül is. Kérdezhetnénk, hogy miért, hiszen amíg nem köszöntött be a fürdőszoba áldott korszaka, az európai társadalomban nemigen volt szokás a lavóros mozsdást minden székelés után, netán naponta az alfélre is kiterjeszteni. Az okoskodás részben jogos, de az igazságnak azonban legalább két oldala van.
De minek is foglalkozzon vele az, aki semmilyen panaszt nem érez? A válasz erre egyszerű, jobb megelőzni a problémát, mint mikor baj van, „rohanni a pénzünk után”. Köztudott, hogy egy beteg szervet, embert sokkal nagyobb „véráldozatok” árán lehet csak rendbe tenni, mint egészségesen megőrizni.

Alaki problémák
Ha megnézzük a négylábú állatokat, láthatjuk, hogy a végbélnyílás közvetlenül a „szabadba”, a testfelszínre nyílik. Mi kétlábra álltunk, a végbélnyílás a lábunk közé került. Ráadásul a zsírraktárak feltöltésével a farpofák szépen „körbenőtték” a nyílást. Sokaknak ráadásul a végbélnyílás egy kúp alakban táguló „barlangba” jut, mely külső kijáratáig a hossza akár 3-5cm is lehet. Ennek a barlangnak a tisztulási nehézsége már maga élethosszig tartó problémák alapja lehet.
Az összefekvő bőrfelületek könnyen bepállnak még tiszta állapotban is. Bacik, gombák kezdik el orgiájukat a kellemesen meleg, kissé nedves környezetben, főleg akkor, ha még ehető maradékot is találnak. Rajta ülünk, a felületek egymáson el nem mozdulnak, a legtöbbünknék ugyanis a fenekünk a munkaeszközünk. Ráadásul a végbél annak tisztasága érdekében minimálisan is, de váladékozik, izzad. Az izzadságban megjelennek az étkezéssel bevitt, a bőrt ingerlő fűszerek, adalékanyagok is. Így aranyér nélkül, akár az egészséges végbél körüli bőr is idővel érzékenyebbé válhat.
Tisztítás
Székeléskor a végbél környéke nem maradhat tiszta, annak nem beszennyeződése gyakorlatilag képtelenség. Hiába húznánk szét a farpofákat, furán guggolhatunk, akkor sem, de ezeket a praktikákat sem tesszük a mindennapokban.
Ahogy látom, az állatok tiszták, de rendszeresen azt a tisztálkodási aktust gyakorolják, amit mi esetleg csak egymásnak ajánlanánk fel. Persze, ne vegye ezt senki sem bíztatásnak!
A papírral való törléssel se legyen senkinek semmilyen illúziója! Az apró „morzsákat” csak szétkeni, buzgó használata viszont a finom bőrt sérti meg, behatolási kaput nyitva meg a kórokozóknak. Valahogyan egyéb módon is tisztítani kell, nincs mese.
Gyakran találkozom viszont azzal rendelésemen, hogy a páciensek hajlamosak a végbél túlzott tisztán tartására, amivel könnyen átesnek a ló túloldalára. Nedves, vegyszeres (mintha a kamillaillatnak gyógyító hatása lenne) papírtörlő, majd mosás kívül, zuhany belül akár valamilyen antibakteriális mosakodóval, aranyérkrémes pakolás, kúp, stb. Mindezek hajlamosítanak a normális bőr védekezőrétegeinek teljes tönkremenetelére, a bőr védtelenné, allergiára, gyulladásra, fertőzésre hajlamossá válik. Ilyenkor mi jön? Még több krém, még spécibb mosakodó, stb., hiszen biztos nem voltam elég ügyes.
Betegség
Plusz: a legtöbb végbélbetegség (aranyér, bőr- és bélgyulladás, végbélrepedés, de szinte bármilyen elváltozás) talán észre sem vehető váladékozást okoz, vehetjük ezt a természetes izzadás fokozódásának is. Ilyen esetben a bepállás, az irritáció még fokozottabban jelentkezik.

Megoldás?
Mostanra eljutottunk odáig, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy hogyan lehetséges az, hogy ne okozzon panaszokat bárkinek is a végbélnyílás és környéke.
Azért sok mindent tehetünk eme nemes cél érdekében székelés előtt, közben és után is. Lássuk, mik ezek!
Először is normális, nem irritáló, kellően puha, de nem folyós székletet kell produkáljunk. Ehhez étkezési, életmódi változások kellhetnek. Az eredményt nem adják ingyen, és az ár főleg nem pénzben fizetendő. A tudatos változás ára az erőfeszítés (persze nem emberfeletti), és a kitartás. A változtatást érdemes úgy elkezdeni és végigvinni, hogy a mindennapi életünkbe a lehető legjobban lehessen beleilleszteni, hosszú távon úgyis csak ez működhet.
Másodszor meg, úgy kell a székelést lebonyolítani, hogy a lehető legkevesebb baleset történhessen meg, ezzel biztosítsuk a széklet akadálytalan kijutását anélkül, hogy ebbe mi is belegebednénk. Erre különböző technikák vannak mind a testtartást, mind az izmok (rekesz-, has-, és záróizmok) használatát tekintve.
Harmadszor, a tisztálkodást kell a lehető „legfenékbarátibb” módon megoldani. Ez persze sem a tisztulás teljes hiányát, sem a habkővel való dörzsölést, fertőtlenítést nem jelent.
Hogyan valósítható ez meg a gyakorlatban?
A szerintem követendő, a mindennapi életbe hosszútávon is beilleszthető praktikákat összegyűjtöttem, leírtam, bárki által megkapható. Annak ellenére, hogy a téma nem hollywood-i, nagyon sok lelkes visszajelzést kaptam már róla. Ezért is bátorkodom mindenkinek ajánlani, sokak váltak panaszmentessé kizárólag ezek betartásával is.

Az iromány, melynek rendkívül fantáziadús és lelkesítő, bestceller gyanús címe „A helyes székelési szokások elsajátítása”, az Aranyér blog bővített cikkeivel, feliratkozással megkapható ide kattintva.>>

Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

93 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Novemberben voltam Önnél, ahol kiderült, hogy egy banális külső aranyerem van, amit az Ön által javasolt Pleridun Forte kenőcs kb egy hónap alatt rendbe is tett, köszönet érte.
Néhány napja újra viszket a fenekem, de nem úgy mint korábban, hanem inkáb "bőrgyógyászati" jelleggel, pici fehér pöttyök vannak a végbélnyílás környékén, napról napra több. Más tünet nincs, nem fáj, nem vérzik, csak attól tartok, hogy nehogy tovább fertőződjön befelé.
Kell ezzel valamit csinálni vagy majd elmúlik? Addig is a sportolás (tenisz, foci)szüneteljen vagy nyugodtan lehet?
Köszönettel
Gyula

Anita írta...

Tisztelt Doktor Úr! 2009 április óta vannak fájdalmaim, amit először aranyérnek gondoltam és krémekkel kezeltem. Júliusra viszont kialakult egy tályog és nyilvánvalóvá vált, hogy másról van szó. Akkor a tályogot sebészeti úton kifele nyitották meg és kitisztitották. Ezután három hétig lábra sem tudtam állni, visszamentem az ügyeletre, ahol közölték, hogy kialakult a sipoly. Eltelt újabb pár hét, ezalatt különböző vizsgálatokon estem át (végbéltükrözés, ultrahang, kontrasztanyagos röntgen vizsgálat, végül CT) a sipolyon kivul minden negativ volt. A műtétet viszont nem tudtak hagyományos sebészeti alkalmazással megoldani (felnyitassal), mert a sipoly belso jarata tul magasan helyezkedik el, ezert csak gumigyurut helyeztek el. Majd ket honap mulva egy specialistahoz kerultem, aki szinten tul kockazatosnak tartotta a hagyományos módszert, ezért a ragasztós módszert választotta. Erre még karácsony előtti napokban került sor, a mútét után jobban voltam, de két hete ismét fájdalmaim vannak és még mindig észlelek szivárgást.
Nagyon el vagyok keseredve, 31 éves nő vagyok, aki szeretne gyereket és az állandó fájdalomtól lassan úgy érzem idegileg is felőrlődöm.
Ezelőtt ilyen jellegú panaszaim soha sem voltak és székrekedéssel sem küzdöttem, de azóta gyakoriak a hasmenések is. Sajnos nem tudom önt személyesen felkeresni, mert külföldön élek, de ismerősöktől hallottam önről és nagyon tetszenek az interneten elérhető cikkek. Nagyon szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot telefonon, vagy e-mailben. Nagyon érdekelne a véleménye, hogy ha túl leszek a fisztula dolgon akkor mi lehetett a baj forrása? Mit tehetek, hogy a végbelemen lévő kitüremkedés eltünjön és fájdalom mentessé váljon? Tudom, hogy igy távolból nagyon nehéz, és sok a kérdés, de higgye el, hogy ez minden gondolatom. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Anita
U.I.: Nagyon tetszik a blog kezdeményezése és irásai. Sok elégedett pácienst és jó egészséget kivánok.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gyula!

Jól gondolja, ez a gyulladás, fertőzés valóban más, tényleg érdemes egy bőrgyógyászt felkeresnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anita!

Az elhúzódó fájdalom gyaníthatóan záróizomgörcsöt vagy/és végbélrepedést jelez, hogy a tályog ezután vagy ezelőtt lett, már nehezen kideríthető. Valószínüleg ettől fáj ez így még.
A hasmenés viszont inkább vastagbélgyulladásra utal, ettől mind tályog, sipoly, mint végbélrepedés kialakulhat.
Az Ön által felsoroltakból a vastagbéltükrözés hiányzik, ezen szerintem az Ön esetében érdemes lenne túlesni. A záróizomgörcsöt nyomásméréssel lehetne feltárni.
A szivárgás mindezektől kialakulhat, de valóban előfordulhat, hogy a sipoly nem gyógyul rendesen.
Távolból ennyi, tehát vastagbéltükrözés, végbélnyomásmérés.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!

Két hónapja a két farpofám közt,naponta többször érzek olyat mintha beizzadna és a szőr összeragadna tőle.Aztán ez az érzés magától elmúlik rövid időn belül.Ha olyan helyen vagyok és
megtörlöm,színtelen és szagtalan nedvesség van ott.A székletemmel semmi gond.Nem is véres nem is nyákos.Még egy kellemetlen tünet a viszketés amely szinte kizárólag csak a hajnali órákban jelentkezik.Ezek a tünetek egyik nap gyakrabban jelentkeznek,a másik nap ritkábban.Talán olyan is volt hogy semmi sem történt.
Had tegyem ezekhez hozzá,hogy a tisztálkodással nincsenek problémáim.
Kerem válaszában írja meg ,hogy Ön mire gondol.
Köszönöm!

Gabcsi

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!Van még valami amit elfelejtettem a viszketés mellett tünetként említeni-talán azért mert ezt nem lehet fájdalomnak nevezni.-A két farpofám "vágány" felőli részén,mintha valamiféle feszítő vagy talán inkább zsibbadó érzésem lenne,de csak alig érezhetően és viszonylag ritkán.
Köszönöm

Gabcsi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabcsi!

Panaszai lehet, hogy tályogra, sipolyra vezethetők vissza, ami sajnos sokszor semmi egyéb panaszt nem okoz. Erről külön cikkem szól "Tályog, sipoly..." cimmel, olvassa el.
Lássa szakember, proktológus, ezt ki kell zárni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

tisztelt dr úr nekem 2008 ota van ojan panaszaim hogy véres volt a székletem de ijen élénk piros akor nagyon megijetem elmentem orvoshoz az megvizsgált és aszt monte hogy aranyér patant meg irtki kupot és kenőcsőt akor elismult de azota rendszeresen viszajőn és mikor véres a székletem akor fáj is nagyon nagyon rosz érzéseket tud okozni már néha az az érzésem hogy végbél rákom van én egy 35 éves ember vagyok és 3 gyerek apukája dolgozom és nemtudok mindig orvoshoz járni mert félek hogy a munkahejem báná mit tudna tanácsolni hogy kezejem vagy ha tud valamijen kupot vagy kenőcsőt ami jo kérem adjon tanácsot előre is kőszőnőm

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Uram!

Nem hinném, hogy nem előeső aranyér esetén ez okozná a problémát.
Valószínűbbnek tartom, hogy végbélrepedés áll a panaszok hátterében.
Esetleg nem túl forró, testmeleg, sima csapvizes, 5-10 perces ülőfürdőkkel próbálkozhat székelés után, fájdalom, vérzés esetén, az ilyenkor fellépő fájdalmas görcsöt ez oldhatja.
A jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva többet is megtudhat a végbélrepedés témájáról.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Andi írta...

Tisztelt DrÚR!végigolvasva minden betüjét még jobban elbizonytalanodtam hogy mi is az én valamim ami már napok óta kinoz!kb 2-3 havonta előjőn mindig nagyobb és fájdalmasabb,és persze tovább is tart!mert miért is ne kinozzon?Jelenleg akkora nint az ujjam nem vérzik nem váladékozik és nem is piros!visszanyomni nem tudom bár az előzőeket még sikerült!székletem soha nem volt rendben van hogy csak hetente egyszer megyek de van hogy minennap de nem kell erőlködnöm!eddig használt a kenőcs igaz hogy orvos nem látott még!de most már 6 napja kinoz és tegnap óta már se ülni sem feküdni nemtudok!ég feszit fáj viszket és mintha a nagy mellett jönnének kissebb kitüremkedések is!mi tehetek hogy enyhitsem amig orvoshoz jutok?????mert ezt már nem uszom meg nélküle!várom mielóbbi válaszát köszönettel:Andrea u.i:38 éves vagyok és nem vagyok túlsúlyos és állómunkát végzek!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Többféle betegség okozhatja a gondot, leginkább egy gyulladt bőrnyúlvány állhat a háttérben. Orvos nélkül biztosan nem ússza meg, ha húzza a dolgot, csak növeli a problémát.
Addig a Hemorid talán enyhíti panaszait.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur!

Nagyon megijedtem az előbb.Nagydolgomat végeztem és a végén a víz a vécében(elnézést) tiszta piros volt.Szülés után aranyerem van,pár évvel ezelőtt meg is vizsgáltak ezen a téren.Kérdésem az lenne,hogy ilyen nagy mennyiségű vér jöhet az aranyértől vagy valami más lehet a háttérben.A végbélnyílásnál még most is fáj,ég.
Válaszát előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur!

En irtam az elobbi levelet is.Idokozben felkerestem a csaladi orvosomat,aki kezzel megvizsgalt es azt mondta aranyerem van,de nem is olyan csunya.Ot nem is ez a nagyfoku verzes(csorgott a ver a vegbelembol,mint a vizelet,csak rovid ideig)ijesztette meg,hanem az a teny,hogy ritkan jarok vecere.Detralexet kell szednem het napig es a szekletemet rendezni.
Kerdesem az lenne,hogy on szerint kellene-e eroskodjem es elmennem belgyogyaszhoz(nalunk sajna nincs proktologus) vagy bizzak a csaladorvosomban?Masnap ketszer voltam vecen es egyre csokkent a ver mennyisege.
Andrea

Márta írta...

Tisztelt Doktor Úr !
Voltam Önnél, megállapította ,hogy bégbél repedésem van. Kaptam mindent kenőcs, kúp, torna Köszönöm, rendben is voltam .Most azonban 30 év után ,6 hete lemondtam a cigarettáról ami újabb székelési problémákat okozott .Sajnos, nem tudom hogyan tehetném rendbe a normális székelést. Az étkezésem gyümölcs, müzli stb. két naponta futok, mindent próbálok betartani.Vettem a Yukka kapszulát amitől minden rendben is volt, de nem tudom meddig lehet szedni.Abba hagytam újra kezdődik a gond !Az Ön által felírt kúp, kenőcs használ de ennek soha nem lesz vége? Meddig kenegethetem ?
Mit tegyek ? Előre is köszönöm a válaszát.
Márti

Katalin írta...

Tisztelt Doktor Úr!
27 éves vagyok, gyermekem még nincs. Körülbelül egy éve kezdődtek a panaszaim és általában csak a menstruációm idején jön elő. Amikor is a végbelemben erős nyomást érzek (késszúrás jellegű), ha leülők, illetve széklet űrítésnél az alhasam is görcsöl. Egyébként a székletem nem véres és eddig egyszer fordult elő, hogy kitüremkedett egy újjhegynyi rész. Ön szerint mi lehet a probléma? Bár gondolom orvost is célszerű lenne felkeresnem. Válaszát előre is köszönöm. Katalin

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

A végbélvérzést sokféle probléma, aranyér, végbélrepedés, gyulladás, daganat, stb. okozhatja.
Ha a végbélvérzés vissza-visszatérne, érdemes egy jó szakembert, proktológust felkeresnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Egy ujjal való vizsgálat a probléma kiderítéséhez nem elégséges. Ezért érdemes lenne továbbmenni, ha proktológus nem elérhető, vizsgálja meg gasztroenterológus!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Márti!

A "kedvencem" a keserűvíz, recept nélkül sokféle kapható a patikákban. Ha a dolog nem rendeződik (a nikotinról egy idő után a bél is leszokik), keressen fel egy kontrollra!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Katalin!

Sokféle probléma, leginkább végbélrepedés okozhatja a gondot, de lehet akár endometriózis is a háttérben.
Először nézze meg proktológus, de egy nőgyógyászati vizsgálat is szükségessé válhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Krisztina írta...

Tisztelt Doktor Úr!Nekem a problémáim,kb:3 hónapja kezdődtek!!!Egy tünetem van,de az elég intenziv!!!A végbél nyilás tájékán,viszket,leginkább éjszaka de nappal is érzem.Orvosnál még nem jártam,mert előbb kiváncsi lennék a Doktor Úr véleményére!!!Tudom sokféle oka lehet a panaszomnak.Egyéb tünet nincs,a székletem rendben van,vérzés,fájdalom,görcsök nincsenek.Azt el kell mondanom,hogy hosszú évekig tanga fehérneműt hordtam,gondolom ez sem tett jót,és folyékony szappant használok a tisztálkodáshoz,amitől ugy érzem ,még jobban elöjön a viszketés.Kérdésem lehet ez e allergia,vagy egy kialakult ekcéma?Probáltam már reparon és canesten kenöcsőt használni,de ezek csak rövöd időre használtak.Válaszát előre is köszönöm!Krisztina

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

Viszketését okozhatja ekcéma, allergia vagy fertőzés is. A folyékony szappant ott felejtse el, leginkább babafürdető krémet (Ung. hydrophyl. FoNo) kérjen ide a gyógyszerésztől. Érdemes lenne vagy bőrgyógyásznak vagy proktológusnak megmutatnia magát, mert az a tapasztalat, hogy ennyi idő után már nem szokott magától elmúlni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Krisztina írta...

Tisztelt Doktor úr!!!Köszönöm,hogy válaszolt,ismét Krisztina vagyok,én irtam a viszketésről,ami 3 hónapja tart..De sajnos észrevettem egy pici csomót is a végbél nyilásnál,ez gondolom aranyér lehet,ez is viszkethet???De soha nem vérzik,semmi egyéb tünetem nincs,nem fáj,csak viszket.Sajnos ahol lakom,nem tudom kihez fordulhatnék, a Doktor úr tudna ajánlani valakit??Válaszát köszönöm!!!Krisztina

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Nekem olyan problémám van, ha elmegyek WC-re nehezen tudom kitörülni tisztára ilyenkor zuhanyt veszem igénybe. Úgy látom ,hogy külső aranyerem van. Sokat ülök a munkahelyen és keveset mozgok lehet hogy a záróizmokkal van gond?
Doktor úr tudna ajánlani valamit? János

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

Sajnos, -mivel nem írta, hol lakik- nem tudok senkit sem ajánlani, de viszketés gyógyítására próbálkozzon először bőrgyógyásszal. Az a csomó valószínűleg csak egy bőrduzzanat, ami végbélviszketésnél szinte mindig előfordul, a probléma megszűntekor szépen elsimul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves János!

Semmi okom feltételezni panaszai alapján, hogy bármi probléma lenne a záróizmokkal.
Ha külső aranyere van, higiénés problémák esetén csak azok eltávolítása hoz eredményt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Köszönöm, hogy válaszolt! Olyat szeretnék kérdezni, hogy lézeres sebészettel lehet ezt eltávolítani? És milyen árban van egy ilyen műtét kb.? Mennyire hatásos és fájdalmas? Köszönök mindent? János

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves János!

A lézer sebészeti használata sok esetben kiváló, de óvom attól, hogy a végbele közelébe ilyet engedjen! Sok esetben látom, hogy a lézer aranyérre való használata maradandó károsodást, végbélszűkületet okoz.
Én egy rádiófrekvenciás elektromos késsel dolgozom, ami szépen gyógyuló, kevéssé fájdalmas sebet hagy, persze a panaszok műtét után egyénileg alakulnak. A műtét az aranyeret véglegesen távolítja el. A beavatkozás ára kontrollvizsgálatokkal együtt általában 25-30 ezer forint között alakul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Doktor úr! És ha elmegyek önhöz hogyan zajlik a kivizsgálástól a műtétig a folyamat? János

Krisztina írta...

Kedves Doktor Úr!Krisztina vagyok.Erzsébeten lakom,de sajnos,én itt nem ismerek olyan orvost akihez bizalommal fordulnék panaszaim miatt!Esetleg a Doktor úrhoz lehet menni?Ha igen mikor,hol rendel a Doktor úr,és hogy lehet bejelentkezni?Köszönöm a válaszát!Krisztina

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves János!

A vizsgálat után, ha nincs sürgős teendő vagy további vizsgálatokra, teendőkre van szükség, "műtendő" probléma esetén ezektől függően műtéti időpontot adunk, nem egyből esünk neki a dolognak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

A budapesti és székesfehérvári proktológiai rendelésemről a jobb oldali oszlopban minden kérdésére választ kap.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Tuza Alexander írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Érdekelne az Ön véleménye arról, hogy coitus analis előtt milyen higiénés intézkedéseket kell vagy érdemes végezni.
A témával kapcsolatban különféle hírek keringenek, amelyek gyakran egymásnak is ellentmondanak. Tisztában vagyok vele, hogy a szexualitás tárgyalása nem tartozik a szakterületéhez, de mint proktológus szakorvos, bizonyára tud tanáccsal szolgálni, hogy miként lehet kíméletesen és alaposan megtisztítani a rectum alsó szakaszát.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, és további sikereket kívánok pályafutásához!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tuza Úr!

A végbél kiürítésére két komfortos módot tudok. Szájon keresztül alkalmazott szerek ilyenkor szerintem nem jönnek számításba, mivel a legenyhébbek is enyhe hasi panaszokat időnként okozhatnak, hatásfokuk, -idejük előre nehezen megjósolható, tapasztalatot igényel. Hatásukra persze várni kell, nem azonnali.
Az egyik kúp formájában üríti ki a végbelet (suppositorium laxans, pezsgő kúpként ismerik), a másik a már nem elrettentő formában kapható eszközökkel végzett beöntés.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm ,hogy válaszolt. Még olyat kérdeznék ha elmegyek orvoshoz mit tudd vele csinálni? Kenőcs vagy műtét? És ha elmegyek élhetek úgy mint 2-3 évvel ezelőtt a betegség előtt?
Még egyszer nagyon KÖSZÖNÖM ,hogy válaszolt.
Üdv.Krisztián

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

A jobb oldali oszlopban lévő aranyér hivatkozásra kattintva minden kérdésére választ kap.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Megint én vagyok. Jobb oldali oszlop? Mit kell találnom? vagy ezt kell elolvasnom Miért bánjunk kíméletesen a végbél környékével akár aranyér nélkül is? mást nem találok. Ne haragudjon!
Krisztián

Névtelen írta...

És ha letöltöm a helyes táplálkozást és betartom azokat akkor elmúlhat vagy azért keresek fel dokit? És tudd valakit Jász- Nagykun- Szolnok Megyéből aki jó? Nekem messzi van dr-úr sajnos. Köszönöm.
Krisztián

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

Legyen egy kicsit önállóbb! Jobb oszlopban a "Főbb betegségek..." cím alatt talál hivatkozásokat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek a figyelmetlenségemért! Most már megtaláltam. Köszönöm!
Krisztián

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Tanácsát kérném. Szoktam olvasni az újságban doktoroknak a hirdetését,Hogy visszért, sérvet és aranyeret stb kezelnek. Önnek mi erről a véleménye? Valóban tudnak ennyi mindenből egyre összpontosítani? Ferenc54

dr. Bánfalvi Péter írta...

... és ugyanott Trabant eladó. :)

Kedves Ferenc!

Kérdése jogos. Jómagam "elég jó" vagyok/voltam talán ezekben is (habár a gyakorlat már kopik), de azon a szinten, amelyet remélem nem csak szeretnék megközelíteni, már zavaró lenne "mindent" csinálnom. Ez egy sokkal nagyobb szakmai lemondás volt a részemről, mint amit az ember az elején el tudna képzelni, és ez a sokrétűség nagyon sokáig nagyon fájt, hiányzott. De a "fokozott" jártasság, sikeresség elérése idővel feledtette ezt, remélem, minden érdekelt javára.
Ez, ahogy észrevehette, csak a saját jelenlegi véleményemet tükrözi, régebben, még ezen tapasztalatok híján én is másként gondoltam.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr.Úr!Én egy 43 éves fiatalember vagyok.A tavaly volt nekem egy tályogom, ami magától kilyukadt, utána egy sebésztől antibiotikumos kezelést kaptam.Egy ideig elmúlt de most kb egy hete újra megjelent, és a herezacskóim ill. a végbélnyílás között van.A tályog kb dió nagyságú. Kérem segítsen!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Uram!

A tályog gyógyítása nem tartozik az önsegélyezés tárgykörébe, mindenképpen orvossal (sebésszel, proktológussal) kell mielőbb találkoznia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kerestem már Önt egy céges email cimen, ott más oldalt javasoltak, ahol nem szeretném megirni a problémám, nem szeretnék azt nyilvánosságra hozni anonim módon sem, viszont a házipatikás oldalon a rendszer nem akarja elküldeni semmilyen kóddal a levelet. Elkérhetném esetleg az email cimét amire elküldhetném a levelet? Elnézést ha már ilyen üzenetet olvasott tőlem. Cimem: bevi85@gmail.com. Köszönöm!

Névtelen írta...Kedves Doktor Úr!


Múltkor voltam SZTK vizsgálaton, ahol irritációt diagnosztizáltak a végbelemben.

Ez az irritált állapot mitől lehet? Mi okozhatja?

Az SZTK-n semmit nem mondtak róla, ami szerintem felháborító!

Várom segítő válaszát, szükségesek az olyan elhivatott orvosok mint Ön!

Üdv: Jenő

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Néhány napja olyan problémát tapasztaltam, hogy a végbélnyílásom mellett kiütések jelentek meg. Azelőtt nem volt ilyen problémám, nagyon ritkán szokott viszketni odalenn, de nem figyelek rá akkor el is múlik, viszont az utóbbi időben sajnos nem bírtam ki és persze vakargattam, mert már az őrületbe kergetett és utána vettem észre, hogy egyszer csak kialakultak ezek a pattanásszerű kis hólyagok, lehetséges, hogy a vakargatástól, vagy rosszabbra kell gondolni? elmúlik magától vagy ajánlatos lenne valami krémet használnom vagy szakemberhez fordulnom? mostmár nem nagyon viszket inkább csak égő érzést tapasztalok, ami elég kellemetlen, próbálom mellőzni a kényelmetlen fehérneműt és éjszakára pedig nem veszek fel, de attól félek, hogy nem fog elmúlni, vagy komoly a baj, ön mit tanácsol?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!
Az én időm, energiám is bőven véges, privát levelezés sajnos nem fér bele az életembe.
Anonim levelet tud küldeni, ha szorosabban szeretné fűzni velem a kapcsolatot, a szakrendelésemen megtalál.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Jenő!
Végbélirritációt szinte bármelyik végbélbetegség okozhat.
Keressen fel egy jó szakembert, proktológust, aki kideríti ennek okát.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!
Ezekkel a hólyagokkal először egy bőrgyógyászt keressen fel, könnyen vírusos szemölcsök lehetnek.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

nemeth gabor írta...

Gabor dr ur aza panaszom.h hogy kb egy kete elkezdet egni es viszketni a vegbel.nyilasom elmentem. Hazi orvoshoz aki megsem.nezzte es arany ert diagnoztizalt kenem.kenocsel hasznaltam.a kupot de hiaba ra 3 napja anyira fajt hogy ugyeketre mentem ot feknyuktak irtak egy kenocsot de nem.nagyon.hasznnal nap kozben elvagyok mindig este faly ez miert lehety?;(ja es bocsanat hetfon.mento.vit be hajnslba merr anyira fajt es ot aszt montak.serules miat van ez na most tudni.ilik egy honslja voltam fiuval mert homoszekszualids vagyok ;(a korhazban aszt montak.ha nem.mulik.par napig akor menyek.bor gyogyaszhoz:((( maga szerint mi lehet a gondom:+((?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!
Lehet, hogy valamilyen nemi úton terjedő betegség okozza a panaszokat.
A bőrgyógyászt én is jó ötletnek tartom.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr! 1,5 éve van pilonidalis cisztám, voltam vele proktológusnál, megállapította (2 hónapja): nyugvó ciszta, 3 sipolynyílással, nem szondázható, továbbá mondta, hogy nincs további teendő ne foglalkozzak vele különösebben, csak tartsam szárazon. Panaszt nem okoz az enyhe ülési kényelmetlenségen kívűl, de ez elhanyagolható. Utóbbi hetekben viszont viszketést érzek székelés után, és sok papírt kell használnom nagy wc után, olyan mintha nem tudnám teljesen tisztára törölni. Kérdésem az lenne, hogy a pilonidalis ciszta okozhata-e széklettartási zavart most vagy a későbbiekben, illetve a záróizomtónusát ronthatja-e? Van-e összefüggés? Székletem normális, rendszeres. Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Kérdező!

A pilonidális ciszta csak extrém esetben okozhat székelési, széklettartási problémát, szerintem valamilyen végbélprobléma, leginkább aranyér okozhatja az új panaszt.
Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter
proktológus

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Egyik válaszában azt olvastam, hogy a végbél viszketése összefüggésbe állhat az endometriózissal. 2009ben diagnosztizálták nálam ezt a betegséget és szülés óta viszket a végbélnyílásom környéke. Voltam nőgyógyásznál, proktológusnál. Aranyerem nincs, most csináltattam egy enzimes tumor szűrést, annak az eredményére várok, de a viszketésen kívül nincs más tünetem. az endometriózis bél érintettségű, gyógyszert szedek, hogy akadályozzuk a terjedését.
Ha tényleg az endo okozza a viszketést, akkor lehet vele valamit kezdeni?
Köszönöm szépen!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Szerintem nem érdemes spekulálni, egy vastagbél-tükrözést endometriózis kizárására érdemes elvégeztetni.
Ha nincs ilyen gond, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Ott Alexa írta...

T.Doktor Ur

26 Éves lany vagyok.
Eszrevettem hogy a vegbel nyilasomnal feher pattanas szerü dodor van,meg a vegbel nyilasnal nagyon fura ilyen genyes valami nem tudod de nem merek elmenni orvoshoz mert utana olvastam es minden jele a daganatra utal.Ugyan is folyamatosan faj a hasan fel vagyok puffadva.A szekletem rendben van nem verzik nem faj csak az a feher valami nagyon zavar.mi lehet az
Üdv

István írta...

Jó napot doktor ur.Már van egy pár éve hogy észleltem évente 2-3 alkalommal a végbelemnél nagy viszketést és farpofaközti izzadást.36 éves vagyok.De ahogy jött 2-3 nap alatt elmult.De most kb 1 hónapja kis mennyiségű friss vért észleltem a székleten,amugy a székletem minden napos...mindig ugyan abban az időben érkezik.S azóta ha erőssen törlöm a nyillást wc után,észleltem1-2 szer halvány vérpettyet... szuró fájdalmat érzek olyankor,mintha seb lenne ott,de megnézni nem tudom.Már vagy 2 het égő fájdalmat érzek a farpofáimban,kicsit megvagyok réműlve...s nem tudom mi lehet.Mivel kűlföldön vagyok s orvoshoz majd csak a karácsonyi űnnepek után tudok majd elmenni.Megköszönnék egy kis infot mi is lehet a bajom,amugy a munkám miatt sokat űlök.Válaszát előre is köszönöm.

Piroska Csapó írta...

Kedves Doktor úr! Olyan kérdésem lenne, hogy aranyeres kúptól lehet e nyálkás a székletem ? Vagy maga az aranyér produkál ilyet? Visszahúzódóban van a csomó,és enyhe fájdalom néha.1 hete jött ki és 2 napja fehér nyálka jelent meg a székletemen.Üdv: Pircsi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Alexa!

Panasza sipolyra utal, erről külön cikk szól, olvassa el!

Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves István!

Leginkább gyulladás, aranyér, végbélrepedés okozhatja akár így együtt is panaszait, a fenti tanácsok betartásán kívül szerintem a szakemberhez jutásig egyéb hasznosat nem tud tenni.

Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Piroska!

A kúp nem felszívódó adalékanyagai szoktak nyákos váladékozást okozni. Ha kihagyja, és nincs váladék, akkor bingo. Egy próbát megér.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdv az lenne a problémám hogy a végbelemből víz szerű váladék szivárog pár hete kezdődött. antibiotikumos kúra után jött elő a probléma nem fáj nem vérzik. Lehetséges erre valami megoldás orvoshoz nem szívesen mennék de ha muszáj elmegyek.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur!
Elofordulhat az, hogy a zaroizom helytelen mukodese miatt gazok tavoznak a testbol onkentelenul is, ugy hogy eszre sem veszi az ember hogy ez megtortent, csak a kellemetlen szag jelzi? Vagy van olyan rendellenesseg ami ilyen tunettel jar?
Valaszat elore is koszonom.

István Szaniszló írta...

Jo napot doktor ur.Ujra volt véres vc papir két reggel,ami ujra megijjesztett.Zuhanyzás közben betapintottam és egy csomot ereztem az ujhegyemmel...vagy nemtudom mit..kb 3-4 centire.Fájdalmatlan,lehet ott valami zároizom vagy mi...ha igen annak milyen a tapintása?Nagyon meg vagyok ilyedve...mert kivűlről semmi nem látszik.Az utobbi idoben sokat stresszelek.A szűleimnek aranyerűk van...én meg nem tudom.Ez a bizonytalanság nagyon rossz.Nem vagyok othol,utoljara voltam dokinal 2 honapja ..gyors ellenorzes utan megallapitotta hogy van egy pici gyuladásom.Irt ki antibiotikumot es kupot.Tudna valamilyen informaciot adni mit ereztem,Válaszát előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Jó estét Doktor Úr.
34hetes kismama vagyok.
A végbelemnél kivül van egy dudor ami nem kemény de nem múlik el csak néha székelésnél vissza megy.Használtam ra Sperti végbél kenőcsöt.Ma viszont fürdésnél a végbél nyilásnál egy borsónyi dudort éreztem ami úgy néz ki mint a pattanás.Nagyon meg vagyok ilyedve,hogy mi lehet az.És attól is félek hogy a kisbabámnak valami baja lesz ettől szülésnél.Kêrem adjon nekem tanácsot mi lehet ez.Válaszát előre is köszönöm.Renáta

XYSZ írta...

Kedves Doktor Ur!
Eloszor is szeretnem elmondani,hogy mennyire tetszik a weboldala, blogja-annyira sugarzik belole az empatia es a humanussag,ahogy On az emberek fele iranyul, nagyon szimpatikus. Ezen kivul vegre egy orvos,akinek van humora!!!!:)

A problemam tavaly majusban kezdodott,amikor egy megerolteto tornazas utan elkezdett fajni a fenekem es en azt hittem,ez aranyer lehet.37 eves vagyok, Ket gyereket szultem, soha nem volt meg aranyerem, egeszsegesen etkezunk es vmit mindig rendszeresen sportolok. Neha iszom csak alkoholt, a tornazas heten szerintem a gyomorsavam is magasabb lehetett (vorosbor!),mert rosszul is voltam es gyomoregesem is volt. Mindezek egyutt hozhattak ki a problemamat,amit most igy utanolvasva szerintem vegbelrepedes lehetett.
Kulfoldon elunk, igy magam probaltam helyrehozni a bajt, de kup, krem nem hasznalt. (a haziorvos elkuldott egy kremmel,de nem jottem rendbe)
Aug.-ban elmentem orvoshoz otthon es ott kiderult, tenyleg nem aranyer volt,hanem berepedes, ami begyogyult, viszont azutan egy icipici aranyeres csomo megjelent kivul(igy nevezte az orvos). A nyari rengeteg furdes es a vizes furdoruha na es a repules, ules csak rosszabbitotta a helyzetet.
Azota neha elmulik-neha elojon a kis csomo,neha beverzik, de mostanaban sokat stresszeltem es mult heten egy kivulrol tapinthato csomot eszleltem, de nem a fenekemben a vegbelnyilasnal, hanem szinte mellette a bor alatt, eleg nagy volt, konnyen tapinthato. Neha ugy erzem,mintha ez a vegbelnyilas kivezeto resze lenne megduzzadva (?),de sajnos nem ertek hozza.
Itt elmentem az ugyeletre,ahol az ugyeletes orvos (nem szakorvos) belso vizsgalat utan 'trombozisos verrogocskeknek' nevezte es az otthoni Detralexet irta ki nekem. Itt sajnos nem sikerult 6 gyogyszertarban se megszerezni (Daflon), most kuldik nekem ki express postan.
A kerdesem az lenne,hogy On szerint ez mire utal? Ez a megduzzadt csomo.
Olvastam a sipoly, talyog torteneteket itt, nekem semmi nem szivarog, nem fajdalmas, csak kellemetlen. Szekletem rendszeres,rogton ebredes utan reggel van, ami lagy, aztan napkozben is neha, mert nagyon gyors az anyagcserem, inni tuti nem iszom eleget-ezen most probalok valtoztatni
Aranyer elofordult a csaladban anyanal es neki fisztula mutetje is volt regen,de o pl.fiatalon sosem sportolt es anno mashogy etkeztek, tehat nem hiszem,h. orokletes lehet, nekem eddig soha nem volt.
Aprilisban tervezek hazamenni es ott megenezetni egy szakorvossal,de az még messze van. Varom mielobbi valaszat, koszonettel: M.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül második hónapja küszködöm hüvelybemenettől a végbélig terjedő égő érzéssel, a 4. gyógyszeres kúrámat csinálom végig, kezd lassan elegem lenni (a szervezetemnek is...) Nőgyógyásznál ma voltam, a bakteriális gyulladás, mely, sajnos, fokozottan érzékeny típus lévén, könnyen visszatér a párom közeledése nélkül is, elmúlt, a belgyógyászati ultrahang negatív, a vérkép jó, kolposzkópos vizsgálat is rendben, endometriózisra gyanakszik az orvosom. 20 évesen diagnosztizálták is (most 33 éves vagyok), de picikék a göbök, kóros elváltozás most sincs. Viszont a végbélnyílásom körül most is fáj és érzékeny a bőr, nappal, de főleg este érzem úgy, mintha székelnem kellene, fekve, de főleg ülve is feszítő, kellemetlen érzés jelentkezik a bemenetnél. Mit javasol Doktor Úr? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erika

Mária írta...

Tisztelt Doktorúr!
Március 18- àn volt egy Longó műtétem. 4 napra rá felfedeztem, hogy szèklet tàvozik a hüvelyemen, mèg aznap megpróbáltàk összevarrni, de kèt napra rá újra kilyukadt. Jelenleg tehermentesítették azt a szakaszt, sztómát raktak. Az újjbegynyi sipoly még mindig megvan. Rettenetesen el vagyok keseredve. Hogy lehetne, ès mikor összezárni a lyukat??? Ki tudná ezt helyrehozni??? Egy fiatal kétgyermekes anyuka vagyok.

Névtelen írta...

Kedves Kérdező!

Ha antibiotikum szedése után váladékozást észlel, az gombás fertőzést valószínűsít. Két hét probiotikum szedését követően, ha még ez fennáll, keressen fel egy jó szakembert, proktológust.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

A kellemetlen szagnak több oka lehet, mindenképpen érdemes szakembert, proktológust felkeresnie!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves István!

Panaszát nagy valószínűséggel egy kisebb vérrög okozza.
De ha problémái nem szűnnek heteken belül, menjen el kontrollvizsgálatra.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Renáta!

Ha a nőgyógyásza nem talál tályogot, Lioton géllel kenje a csomót, fel fog szívódni.
Babája jó helyen van, nem lesz baja.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves M.!

A külső rögösödött aranyérről olvassa el "Jön is, megy is..." című cikkemet.

Üdvözlettel. Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Panaszai végbélgyulladásra utalnak. Egy jó szakembert, proktológust keressen fel!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mária!

Egy ritka, de súlyos szövődménye lett a körvarrógépes műtét közben, a végbél és a hüvely közti fal károsodott, átlyukadt.
A helyreállító műtét nehézsége a károsodás súlyosságától függ, mindenképpen olyan szakember segítségét javaslom, aki ennek helyreállításában gyakorlott.
Sok türelmet, teljes felépülést kívánok!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Gelencsér Edit írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Tüneteim elég érdekesek, nincs szó viszketésről, hosszan tartó kialakulásról, székrekedésről, rossz táplálkozásról, túlsúlyról.
Egyszerűen új munkahelyemnek köszönhetően, mely 2 hónapja folyamatos üléshez kényszerít napi minimum 10 órában - sokszor elfelejtett fenékemelésről a székről-pár napja elkezdett fájni a forgóm, fenekem.
Mai napon tapasztaltam azt, hogy a 'lentebbi részen is fáj1 folyamatosan, illetve sajnos kitüremkedést érzékelek, folyamatosan fáj, ülés nélkül is. A 'Jön is, megy is, marad is...' cikket olvasva egyértelműen magamra ismertem. Kivárom, míg elmúlik, mert lilás-kékes 'kisebb kitüremkedést' látok, viszont kérdésem, hogy ez miért alakulhat ki? Kifejezetten az üléstől? Irritációtól, Pl. én mindig tangát hordok, vagy van más ok is? Mert é aztán tényleg egészségesen táplálkozom, mozgok, talán a folyadékbevitel, ami a kritikus pont lehet nálam.

Nagyon köszönöm válaszát előre is,
Üdvözlettel: Ági

MrsHappy írta...

Kedves Doktor úr!

5 honapja szültem gátvédelemmel. Sajnos a gátam hosszában szétrepedt, hosszú volt a gyógyulás. 5 oltessel varrtak össze, es kozvetlenül a végbelem előtt a varrat helyen lett egy bőrdudor, ami az idő előrehaladtával egyre nő, és egyre érzékenyebb is. A fehérnemű nagyon bántja.
Néha székletürítéskor egyébként érzek nyilaló fajdalmat is, de nem minden alkalommal.

Nem szívesen szaladgálnék a kisbabámmal orvoshoz, ezert azt szeretném kérdezni, hogy letezik -e valamilyen keszitmeny, amivel ezt az erzekeny duzzanatot el lehet mulasztani? És ha igen, mi lenne az, amivel kenhetem?

Köszönöm a válaszàt!
Üdvözlettel:
B

Unknown írta...

Doktor úr nekem olan panaszom van ,hogy nagyon viszket a végbél nyílásom környéke,de pirosság, duzzanat vagy bármilyen bőrelváltozásom nincs.Própáltam kezelni már gombásodásra való krémmel,de ekcéma kenőccsel is,jáziorvosom is kevertetett ki már krémet ami több mindenre jó,de egyik sem vált be,esetleg tudna tanácsot adni mit tehetek az ügy érdekében!?

Riarka írta...

Tisztelt Doktor Úr!
2011.február 16-án írt Önnek a Megjegyzések közé Klára nevű olvasója (Ön 21-én válaszolt neki). Az én betegségem szinte teljes egészében Kláráéhoz hasonló. Ritka és nehéz kombináció a mi betegségünk, tele apró buktetókkal. Tekintettel arra, hogy közben eltelt 4 év, valószínűleg vannak Klárának személyes tapasztalatai, apró, talán jelentéktelen tanácsai. Nekem úgyszintén. Nagyon szeretném felvenni vele a kapcsolatot. Lehetne ennek bármilyen módja?
Üdvözlettel:
Riarka

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!hònapok òta szenvedek végbél viszketéssel.Egy hete kiderült h II.fokozatú belső aranyereim vannak amire Detralex-et,es Reparont kaptam.a viszketés nem szűnik sajnos,es olyan érzésem van mintha valami nèha megmarnà a végbelem ami viszketést okoz.Volt végbéltükrözésem is egy hete,más elvàltozást nem találtak.Szeretnèm megkérdezni hogy valaha megszabadulhatok a kinzò viszketéstől?mar hamarosan elfogynak a gyogyszerek is...vagy csak vàrnom kellene még egy hetet és megszűnik? Előre is köszönöm vàlaszát!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
ötvenes éveim vége felé járok, aggaszt egy jó pár hónapja -szakaszosan-jelentkező probléma, megváltozott a székelési szokásom, rendszeresen reggel, egyszer-kétszer,ritkán háromszor laza, többnyire formált,de sima, nem barázdált , normál színű széklet, de a papír kenőcsös vagy kissé vizes marad, és néha előfordul, hogy székletnyomok vannak a fehérneműn, többnyire szivárgás, de sajnos székletmaradvány is, de nem érzékelem, mikor képződnek.
Hasam nem fáj, egészségesen, rostdúsan étkezem, nagyon kevés fehér hús, hal, sok zöldség, a végbél környékén kitüremkedést észleltem, (könnyedén visszatolható), inkább székelés után érzem ujjal, hisz nem fáj, nem csíp, nem viszket,
fogóval szültem 30 éve...
Vérszéklet teszt negatív és pár hónapja negatív lett az enzimes béldaganatszűrés is, nem fogytam, étvágyam jó, nincs hányinger, hányás, van viszont éjszakai izzadás , bár van klimax is...
családban nem volt érintett beteg
igen, készülök proktológushoz, de addig is várom válaszát, üdv.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 és fél éves, problémánk egy éve kezdődött azzal, hogy viszket a feneke. Kapott féreghajtót, nem javult. Történt széklettenyésztés, nem mutatott ki semmit. Voltunk bőrgyógyásznál, ő sem talált semmi bőrelváltozást. A gyermeksebészeten megállapították, hogy enyhe aranyere van. Aurobin kenőcsöt írtak fel, amit 5 napig használhattunk. Székelés után fekete göbök vannak a záróizom mellett kívül, ami hamar elmúlik. A viszketés azonban nem. Minden székelés után Hydrophil fürdőkrémmel mosom ki a fenekét. Allergiavizsgálaton is voltunk, sajnos sokféle ételre allergiás (tej, búza,szója, mogyoró). Ezek fogyasztását abbahagytuk, a széklete azóta rendeződött, a viszketés azonban most sem múlt el. Van olyan készítmény, amit ilyen korban alkalmazhatok hosszabb ideig? Válaszát köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ági!

Leginkább a szinte folyamatos ülés hozhatta ki a rögösödést. Aranyérpárnát próbáljon ki esetleg.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves B!

Akár Neogranormonnal is kenheti, de lehet, hogy a varrat be fog gyulladni. Ha a csomó nem múlik, a későbbiekben akár az eltávolítását is érdemes megfontolni.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Ha minden irritáló dolgot kizártak (mosópor, krémek, fehérnemű), betartja az Aranyér Titkokban leírtakat, akkor csak egy szakember vizsgálata mondhatja meg az okát.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Riarka!

Sajnos, ebben nem tudok segíteni, nem tudok én sem több adatot kinyerni a rendszerből.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Az aranyértől függetlenül is kialakulhat viszketés, érdemes egy jó szakembernek, proktológusnak megmutatnia magát.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

Panaszait nagy valószínűséggel aranyér okozza, de majd a vizsgálat pontosan kideríti.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anyuka!

Szinte mindent megtesz már. Első körben allergia elleni cseppeket javasolnék. Gyermekgasztroenterológusnak mutassa meg, ha a viszketés ezek után sem javul.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr! Szeretném kérdezni hogy kifordult végbél nyálkahártya okozhatja az állandó bélgázok távozását? Illetve székrekedést? Ezt hogy lan lehet műteni illetve kb mennyi ideig tart? Köszönöm a válaszát

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A kifordult nyálkahártya sokszor inkább következménye más betegségnek. Érdemes szakemberhez, proktológushoz fordulnia.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Unknown írta...

Tisztelt Dr . Úr !

Aranyerem volt, ès bôrnyulvànyok maradtak a vègbèlnyilàsom mellett, 2db. Amikor aranyerem volt kiderült hogy a Hemorid kenôcs valamelyik összetevôjère allergiàs vagyok, îgy kissè megduzzadt, viszketni kezdett illetve ègô èrzèt hagyott maga utàn. Majd màsnap elkezdett valami sàrgas lè folyni a vègbelembôl, ami irritàlja a mèg èpp bôr felszinèt. Ott ahol màr nem èr össze a 2 farpofàm , közvetlenül mellette elindult a sebesedès ami szerintem jó jel.
Mivel tudnàm ezt az irritált gyulladt bôr felszinèt helyreàllitani ? Tudna tanàcsolni valamit ? Sajnos doktorhoz csak 1 honap mulva tudok elmenni, mivel itt kint egy kezelès àra nagyon borsos. Talàlkozott màr ilyennel ?

Üdv , Pèter

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!