2010. május 7., péntek

Az aranyér és a sport

Mindenki számára ismert tény, hogy a súlyemel(get)és, a „gyúrás”, azaz a haspréssel, hasűri nyomásfokozódással járó sportok szerepet játszanak az aranyér kialakulásában. Ilyenkor nem csak a nyakunkon dagadnak az erek, hanem a kijárat is beduzzad emberesen. A tapasztalat is ezt mutatja, szépen telt, feszülő aranyerek tudnak az ilyen statikus, álló, nagy erőkifejtést és kevés mozgást igénylő sportok rendszeres űzésekor kialakulni. Ezek az aranyerek a fokozott belső nyomástól gyakran vérzéssel adják tudtunkra létezésüket, esetleg külső aranyerek hirtelen kialakult, nagy riadalmat okozó rögösödésével. A válasz persze előre tudott arra a kérdésre, hogy ilyenkor szabad-e folytatni az erősportokat. Aranyér kezelésekor, a gyógyulási folyamat ideje alatt a testépítő sportágak intenzíven nem folytathatók, minden erősebb haspréssel járó mozdulat (beleértve székeléskor a fokozott nyomást is) kerülendő.

Mit lehet akkor sportolni, ha már tűkön ülünk, minden izmunk sikoltozik a tespedéstől, de gond van a fenekünkkel?- Vetődik fel szerencsére sokakban ez a kérdés.
Ilyenkor kerül elő a dinamikus, sok mozgással járó sportok lehetősége. És erről szeretnék most többet átadni, ugyanis meglepően sok, akár hosszútávfutó, kerékpáros szenved valamilyen végbélbetegségben, vagy rendszeresen végbélpanasza alakul ki, fokozódik főleg erőteljesebb mozgás hatására. Miért van ez, hiszen mindenhol azt olvashatjuk, hogy a végbélbetegségek megelőzésében kulcsszerepet játszik a székletrendezés, melynek alapvető fortélya a testünk és bélrendszerünk rendszeresen mozgásban tartása?
Ennek magyarázatához el kell képzelni, hogy mi történik mondjuk futás közben. Vegyük például egy átlagosnak mondható, 85 kg-os férfit, aki fogyni akar, vesz egy nem túl drága, de nem is gagyi, 8.000 Ft-os, márkás, de akciós, könnyű futócipőt a közeli hipermarketben. Fogyni akar, és alakul is a súlyvesztés (6-8-10 kg!): heti 2-3x5-6km futás betonon már egy éve, persze nem sprintben. Becsülendő dolog, a cipő még egyben, és ekkor valami fáj, vérzik székeléskor. De beszélhetünk akár a kerékpárosról is, hasonló gondokkal. Lássuk mi történik ilyenkor!
Tudjuk, a gerinc görbületei megvédik a fejet, az agyat a monoton, rendszeres, a fenti példában elég nagyfokú ütődésektől. Ez az ami futáskor működik, de persze boxban nem. De a végbelet, a kismedencét csak deréktól lefelé, a far-, a comb- és a lábszárizmok igénybevételével tompítja a szervezet. Emellett a felső testfél súlyának nyomása futás közben folyamatosan „dörömböl” a végbél környékén. Ennek hatására egyrészt az aranyerek fokozatosan, de megállíthatatlanul duzzadtabbakká válnak, majd panaszaik (vérzés, váladékozás, előesés) nyílvánvalóvá teszik jelenlétüket. De másrészt keletkezhet végbélprobléma aranyér megléte nélkül is. Ez egy kicsit bonyolultabb helyzet, kevesen hallottak már erről.
A kismedence alján található izomkosár, a medencefenékizomzat ‑ami egyrészt a hasüreg tartalmát, szerveit gumikötélként rugalmasan tartja vissza és helyben, nehogy kiköszönjönenek a végbélnyíláson, másrészt záróizomként visszatartja a vizeletet, székletet‑ igyekszik ellenállni ennek a fokozott igénybevételnek, a nyomásnak. A rendszeres „dörömbölés” hatására ez a „gumikötelekből” fonott kosár fokozottan feszessé, rugalmatlanná, faládához hasonlatossá válik, vagy ernyedten megnyúlik, petyhüdtsége ilyenkor mint egy krumpliszsáké. Hogy melyik végeredmény következik be csak úgy magától, az testi- és lelkialkat függő, több dolog befolyásolja. Olykor bizony az irigylésre méltó izomzatú embernek is lehet elfáradt, megnyúlt, meggyengült medencefenék-izomzata, mely a kismedencei szervek leereszkedéséhez vezet. Ilyenkor jönnek elő idővel széklet- és vizelettartási nehézségek. Ennél viszont lényegesen gyakoribb az állandóan, odafigyelés híján befolyásolatlanul feszes, rugalmatlan kismedencei izomzat, ami székelési, vizelési és szexuális, szülési problémákat is okozhat. Hiába a kifinomult, akár világbajnoki atlétamozgás, ha az alhasi izomzatra nincs külön odafigyelve, jön a vizelési nehézség, a székelési fájdalom, szorulás, az impotencia, hüvelygörcs, a szüléskori tágulási képtelenség, sürgős császármetszés, stb. Azaz fiatal, életerős emberek, azt gondolnánk, testileg minden rendben, közben ezen az egy helyen csak egy csődtömeg, legyen akár nő, akár férfi.

Ezt azt hiszem, körbejártuk, már mindenkit sikerült jól beijesztenem. De lássuk, a tétlen beletörődésen kívül mit tehetünk azért, hogy elkerüljük mindezen problémákat, és el is érjük azt a célt, az egészséget, a testi és lelki teljességet, amiért legtöbbször sportruhát öltünk.

Mi a megoldás tehát, hogy a fiatalos, „játékos” medencefenékizomzat helyett ne egy petyhüdt krumliszsák vagy egy kemény faláda „boldog” tulajdonosai legyünk?
Szerencsére több dolgot is tehetünk. A legkézenfekvőbb a váltás: futás, kocogás helyett a séta, az úszás, vagy esetleg egy izületileg vezetett mozgás, mint kerékpár helyett az ellipszistréning jelenthet megoldást annak, aki hajlandó megválni addigi időtöltésétől. Ez érthető okokból persze sokakban finnyogást vált ki.
Sporteszközt is válthatunk: kivájt férfi biciklinyerget, hogy ne a gátizmon támaszkodjon az ülés. Futáshoz érdemes a drágább (18.000 Ft-tól fölfelé), párnázott, nagyobb testűeknek szánt (pl. cushion jelzésű) cipőt venni, ez nagyobb mértékben tompítja az ütéseket. Persze akinek lehetősége van, fusson minél kevésbé kemény talajon, odafigyelve a talp kellő gördülésére!
A nagy tuti pedig egy plusz edzés bevezetése lehet. Nem kell hozzá külön mez, drága sportfelszerelés, sem hosszú utazás, stb. Csupán arról van szó, hogy edzenünk kell a medencefenék- és záróizomzatot. Nem kell itt sörnyitásra, diótörésre törekedni, csak meg kell tanulni helyesen vezérelni, kontrollálni a lenti izmokat, és tréningezni, használni, nehogy a már említett krumpliszsák vagy faláda esete forogjon fenn (lenn). Ez a kiegészítő tréning kezdjük el minél előbb, lehetőleg még mielőtt a probléma kialakult volna. Ezt a tréninget szép magyaros szóval intimtornának hívják. A fenti problémák elkerülésében ez fog nekünk segíteni. Mivel nem az a célunk, hogy valami rettentően erős medencefenékizomzatot fejlesszünk, csupán az, hogy megtanuljuk megfelelően vezérelni és használni a záróizmot, s használjuk is a mindennapokban, mellékhatásokról nem igen tudok beszámolni. Mindezekért ajánlom mindenkinek, fiatalnak, idősnek, nőnek és férfinak egyaránt.

Mindez jelenti azt is, hogy ha az embernek végbélpanasza van, az életmód változásához lehetőleg ne a futás vagy a bicikli legyen az első, ami eszébe jut, legyen bármilyen kézenfekvő is. Ez sokszor az addig csak alig előforduló problémák fellángolásához, egy jó proktológiai rendelés sürgős guglizásához vezethet. A konditeremről meg csak álmodozzon, egy kis rápihenés elejét veheti egy tartós kihagyásnak!

Remélem, senki kedvét nem vettem el a megfelelő sport megtalálásától, hiszen mindenkinek szüksége van mozgásra, lehetőségektől függetlenül. Kicsiny országunk szégyelni valóan rossz egészségügyi állapotát, lehetőségeinkhez képest lényegesen rosszabb egészségügyi kilátásunkat ezzel is javítanunk kell. Lassan rá kell ébrednünk, hogy otthon, a képernyő előtt tespedve hiába várjuk a megváltást a legújabb, biztos hatást ígérő reklám követésétől, szinte feleslegesen pazaroljuk erőforrásainkat. A valódi megoldáshoz áldoznunk kell időnkből, energiánkból, komfortunkból mindenképp. Ez teljesen a mi felelősségünk, senkire nem mutogathatunk.

A kellően megválasztott és végzett mozgás testi és lelki egészséget, szabadságot adhat, éljünk vele!Jó sportolást kívánok, egészségünkre!

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu

u.i.: Kérek javaslatokat jó és rossz sportokra a fentiek alapján!
.

121 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur,

Sporttal kapcsolatos kérdésem:
Gyógytornához használt nagy gumilabdán való ücsörgés, rugózás, ill. torna, jótékony hatással van az aranyeres megbetegedésekre?

Üdv,
Orsi

Laci írta...

Jó napot Doktor Úr!

Most nemrég műtöttek 3hete, aranyérbe(gyűrűztek).

Ezzel szeretnék kérdezni a sporttal kapcsolatban.
Én szeretnék a felső testemet és karomat, ízmositani. emelgetni szeretnék, úgy fekve nyomással, vagy padon háttal felnyomni súlyokat. (persze nem most csinálnám, csak pár héttel később)
lehet ezt csinálni?
És fogyni vágynék, igaz sikerült műtét után leadni 95kg-ról 88kg-ra.(hát nem sporttal) De mivel 174 cm magas vagyok és 30 éves,szeretnék lefaragni még legalább 8kg. Futni akkor lehetne, vagyis mikor lehetne elkezdeni a futást?!
(mikortól ajánlatos, mint orvos szerint)

Előre köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel,
Laci

Gergelyfi Róbert írta...

Milyen telefonszámon tudok Budapestre vizsgálati időpontot kérni?

Erika írta...

Kedves Doktor Úr!

Először is csak gratulálni szeretnék, ehhez a nagyon hasznos információs írásnak írásoknak. Akármelyiket is olvasom, mindegyik nagyon jó, és még egy kis humor is benne lapul.
1 hónapja volt három belső aranyér gyűrűzésem. Azóta ügyelek a székletre, minőségére, sokat tanultam az itt megjelenő cikkekből is. Kérdésem az, hogy naponta tornázom dvd-re capueira aerobikot fittnes jelleggel. Sok lábemelés has és egyéb gyakorlatok vannak benne ártalmas vagy nem, ha az aranyér kialakulását vesszük figyelembe?

Válaszát előre is köszönöm további eredményes gyógyítást kívánok!

Tisztelettel: Széplaki Erika

Névtelen írta...

Mióta vártam már egy ilyen cikket....
Úszás Rulez!!!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Orsi!

A gumilabdán való ülés nem stabil állapot, ezért a csípő és kismedencei izmoknak állandóan finom kiigazító mozgásokat kell végezniük. Ezért a cikkben említett panaszok elkerülésében segíthet.
A rugózás és a torna viszont csak abban az esetben jó, ha a gátizmok mozgása egyébként megfelelő.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

Fekvenyomás a gyűrűzés után 4-6 hétig nem igen javasolt, 4 hét után esetleg negatív padon elkezdheti, azaz amikor a fej lejjebb van, mint a fenék.
A futás is 4 hét után fokozatosan terhelve, persze amíg jól esik, és nem fájdul meg a feneke.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Róbert!

A szám itt jobbra olvasható:

061-786-3045

Várom szeretettel!

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Annyira nem jó, de hát valami hasznos élvezeteset is csinálni kell az életben! Figyeljen a lazaságra, ne nyögjön bele a hasas gyakorlatokba(a hasi nyomást fokozza), és figyeljen a fenekére, ne érezzen ott nyomást.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Laci írta...

Kedves Doktor úr!

Köszönöm a válaszát!
Egy kérdésem lenne még. A kerékpárral kapcsolatba, munkával ezzel szoktam menni, be a munkahelyre. Az orvosom azt ajánlotta, hogy mostanában nem ajánlatos, csak elfelejtettem megkérdezni, hogy mikortól lehetne?
Őn szerint!?
Még egyszer elnézést a zavarásért. Köszönöm
Üdvözlettel: Laci

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

Gyűrűzés után panaszmentesség esetén 3 héttel szerintem nyugodtan mehet egy laza tekerés, persze semmi vadulás.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr!

Érdeklődni szeretnék,hogy milyen napokon mettől meddig tart rendelést Budapesten?

Köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

A pesti rendelés minden szerdán változó időpontban van, vagy 9-15 vagy 11-17, minden második csütörtökön 13-19-ig. Kicsit bonyolult, érdemes telefonon egyeztetni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Gergely írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy nagyon régi kérdésre szeretnék választ kapni,ill. szeretném ha végre egy orvos megértené a problémámat.

Előzmények: kb 8-9 éve jelentek meg az első ajándékok.Azóta folyamatosan hol előjön hol nem, a patikában található krémeket kúpokat mindent kipróbáltam már...Aztán másfél éve felköltöztem Bpre. Megint előjött egy. Persze az életminőségem óriásit esett emiatt az elmúlt 8 évben. (egy optimista emberből pesszimistába fordultam,lelkileg pszichikailag készített ez a szar ki)Azt mondtam itt a vége irány a szakszerű kezelés... Google: aranyér gyógyítás, orvos felkeresése. Vizsgálat gyűrűzés (40eft/4napos gyógyulás) Ezt követően szinte már a jövő héten egy másik is megjelent...aztán egy durva külső,ami el sem akart múlni ezért megint orvos,ezútal vágás. (40ezer/1 hét). Ezt követően fél évig semmi most megint...

Én megkérdeztem az orvost az első alkalommal hogy hogyan lehet ezektől megszabadulni,mire a válasza az volt hogy: SEHOGY. HA PROBLÉMÁJA VAN HÍV JÖN ÉN PEDIG VÁGOK/GYŰRŰZÖK.

Konklúzió: Én meg szeretnék gyógyulni,újból teljes életet élni(mind sport,mind társadalmi szinten)és nem folyamatosan azon parázni, hogy mikor jön a következő,vagy pedig hogy azt nem lehet mert attól tutti megint...nem bírom tovább.

Mert mi történt most: nem 4-5eftért múlik el egy aranyerem (kupokkal,kenőccsel,detralexel) hanem 40ezerért(késsel,vagy gyűrűvel). Hát köszönöm szépen de ennek mi is az értelme????

A kérdésem továbbra is az az orvostudomány felé,hogy nincs-e valami kezelés, aminek köszönhetően legalább évekig panaszmentes lennék...esetleg utána újabb kezelés és megint panaszmentesség évekig...???

Kérem írjon valami biztatót!

Válaszát előre is Köszönöm!!!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

Ha valóban külső, rögös aranyérről van szó, kérem olvassa el "Jön is, megy is..." c. cikket. A rögösödés sajnos bárkivel, bármikor előfordulhat, ezt megelőzni teljes bizonyossággal nem lehet, állítólag a Doxiproct krém segíthet ebben.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Gergely írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az igazság az,hogy mindig úgy gondolom hogy külső,pedig mikor kezd visszamenni akkor mindig befelé tűnik el..nincs valami módszer arra,hogy pontosan meg tudjuk állapítani hogy a szóban forgó dolog külső vagy belső?

G.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

22 hetes terhes vagyok, kb 2 hónapja jött ki az aranyerem. Orvos tanácsára különböző készítményekkel próbáltam kezelni (reparon, mastu, hemoclin hab, prosterisan) sajnos egyik sem segített ezért proktológushoz fordultam. Ahol megállapították, hogy külső-belső aranyerem van. Az egyik fájó aranyeret meggyűrűzték, majd a gyűrűzés után 2 nappal újjabb csomók jelentek meg. A beavatkozás után egy héttel ismét felkerestem az orvost, aki azt mondta, hogy beödémásodott az ér, egy-két nap és felszívódik. Valamint azt javasolta, hogy körömvirág krémmel kenjem és kammilával borogassam. Sajnos a kezelés ellenére ismét növekedett a csomó valamint székeléskor enyhén vérzik és nagyon fáj.
Azt szeretném kérdezni:
-hogy ez a gyűrűzés után másoknál is előfordul-e és műtéti beavatkozás nélkül visszahúzódik-e?
-a terhesség alatt milyen kezeléssel, vagy beavatkozással lehet orvosolni a betegséget?
-gyűrűzés után vagy műtét után (amennyiben erre van szükség) ajánlott-e a természetes szülés?

Válaszát előre is köszönöm

egy aggódó kismama

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

A terhesség súlya miatt a kismedencei nyomás megnő, ami vérbőséget, pangást okoz az alhasi és a végbél körüli erekben. Ezért alakul ki olyan sokszor a terhesség kapcsán aranyér. A tapasztalat azt mutatja, hogy szülés után 3-6 hónap alatt néha teljesen eltűnnek ezek a duzzadt csomók.
Szülésig a Detralex tablettát tudnám ajánlani, ami ezt a pangást csökkenti, valódi áldást nyújt. A kiváltó ok megszűnéséig (szülésig) én csak kivételes esetben látom értelmét bérmilyen beavatkozásnak, ami meg szülés után legtöbbször okafogyottá válik.
Amennyiben a terhesség végére nincsenek hatalmas problémák, én a hüvelyi szülést javasolnám. Járjon terhestornára!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

A kérdés az, bőr borítja-e?
Egy pár cm-en még belül is bőr van, tehát hogy befelé tűnik el, nem döntő.
Válasz csak megtekintéssel adható.
Magamnak sem tudnám teljes biztonsággal tükör nélkül megmondani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

fantazia írta...

Kedves Doktor Ur!
24 hetes terhes vagyok(jelenleg 36 eves). Meg 24 evesen marol holnapra '0-rol' kijott egy aranyerem (egyetlen oka a hosszas ulomunka lehetett talan) rogton fajdalmas nagy duzzanattal,tele verrel amit akkor trombotikus aranyerkent definialtak,ha nem tevedek.Ezt fel is kellett vagni a helyi rendelointezetben kezeltek vele. Azota tunetmentes,olyan ertelemben,hogy nem verzik,ritkan faj(pl.csak savas szekeles utan,vagy felfazasra erzekeny)es folyamatosan kenegetem,ami szinten tartja ezt az allapotot. Meg annyi,hogy nem vagyok szorulasos tipus.A kerdesem az lenne,milyen fazisban lehet az aranyerem,mire szamithatok egy huvelyi szules utan?(gondolom csak rosszabbodni fog az allapota)Tudom,hogy igy latatlanban nehez valaszt adni,megis aggaszt a szules tenye,es valahogyan elore kene biztositanom,hogy azonnal ellassanak,ha komoly problema merulhet fel. Amugy egy 4 eve vegzett vizsgalat alkalmabol,a proktologus azt mondta,hogy amig nincs problemam az aranyeremmel,addig nem erdemes hozzanyulni a szules esetleges kovetkezmenyeit megelozendo okokbol.Akkor reszt vettem egy rakszuresen is,ami negativ eredmenyu lett.
Koszonetettel:Edit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

A szülés az esetek nagy részében bizony rontja az alapbetegséget, mind az aranyér, mind a végbélrepedés állapotát.
Ez ellen viszont tehet az ember: az Ön esetében mindenképpen javaslom az intimtorna, a terhestorna helyes elsajátítását, nagyon sok későbbi problémától óvja ezzel meg magát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor ÚR!

Életemben másodszor két hete ismét megajándékozott a természet (leírása alapján) egy borsónyi méretű külső aranyérrel.
A fájdalom nagyjából 3 nap alatt elmúlt, de méretbeli csökkenést mindezidáig a két hét alatt nem tapasztaltam.
Ha jól emlékszem cikke alapján a visszahúzódás időtartalma 4-6hétre tehető.

Van két hobbi szintű kedvelt sportom amit emiatt hanyagolok: Thai-box edzések (ami tartalmilag: általános testmozgás - mondhatni aerobik jellegű + box zsákozás + hasizom erősítés) és a kondizás (súlyzózás).
Mit tanácsol mikor lehet ezeket ismét folytatnom? Meg kell várni a 6 hetet?

Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Ha a csomó megnyugodott, azaz már nem fáj, nem növekszik, a Thai-box szerintem mehet, persze csak ha nem most szárnyalja túl önmagát.
A kondival még azért várnék a 4-5. hétig.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedved Doktor Úr!

Kíváncsi lennék véleményére, hogy külső aranyér esetén mehet-e a nyári megszokott strandolás?
- Ajánlott v. nem ajánlott?
- Hideg vagy termálvizes?
- Milyen időtartamot töltsünk a vízben egyszerre?
Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Ha a külső aranyér "nyugodt", azaz nem viszket, nem váladékozik, nincs begyulladva, bepállva, stb., akkor a strandolásnak semmi akadálya. Mivel a termálvíz a keringést fokozza, az aranyérben pangást, duzzanatot okoz, a panaszok fellángolásához vezethet.
Ezért aranyeresség esetén a "hideg" uszodavizet ajánlom, amiben annyit tartózkodjon, amennyi (az alfelének is!!!) jól esik, de a felfázástól óvakodjon.
Jó strandolást!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nekem kb. egy éve van aranyerem. Voltam vele a belgyógyász háziorvosomnál, aki azt mondta, hogy ez még nem vészes. Viszketett és ki is lóg elég gyakran, ami nem fáj,de eléggé zavar. Az orvosom azt mondta ha nem muszáj, akkor ne műtsük meg, csak változtassak az életmódomon, azon hogy mit eszem. Volt egy nagyon ideges időszakom, gondolja, hogy esetleg ez hozta ki? Olvastam valahol, hogy a stressz is előhozhatja.
Tudna nekem étrend tanácsokat vagy ezzel kapcsolatos internetes oldalt mondani?
Sporttal kapcsolatban pedig annyi lenne a kérdésem, hogy én ju-jitsu-zom, és a háziorvos ugyan azt mondta, hogy ez nem okozhatta, de abba lehetett szerepe, hogy nem múlt el még eddig?
Köszönöm a segítséget!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Nem tudok teljesen azonosulni háziorvosa véleményével.
Abban igen, hogy érdemes a műtétet elkerülni. De a halogatással csak a későbbi műtét valószínűségét növeli. Vannak ambuláns eljárások, melyekkel műtét nélkül véglegesen véget lehet vetni a problémának. Erről többet rendelésem oldalán, a
http://www.aranyeresseg.hu/aranyer.htm
oldalon talál. Annyira tudom a gyűrűzéses eljárást ajánlani, hogy már én is több ilyen kezelésen estem át, elkerülendő a későbbi, sokkal nagyobb beavatkozást igénylő műtétet.
Rendelésem honlapján, a
http://www.aranyeresseg.hu -n a hírlevélre való feliratkozáskor (e lap alján lévő feliratra és a legördülő ablakra kattintáskor is ide jut) bőven kap a kért tanácsból. Nagyon sokaknak segítettek már ezek visszajelzések szerint.
A ju-jitsu, mivel jelentős dobó- és földharctechnikával rendelkezik, bővelkedik a medencefenéki izmokat megterhelő statikus erőkifejtésben (2-3 évig én is űztem még tinikoromban, míg a "nem kitűnő" bizonyítványom miatt le nem tiltottak). Az ember nyakán dagadnak az erek, mint a kondinál. Az ilyen erőkifejtésből eredő nyomásemelkedés nagyban hozzájárul az aranyerek "hízlalásához". A stressz az Ön esetében közvetlenül szerintem nem járult hozzá a jelenlegi állapot kialakulásához.
Keressen fel a közeljövőben szakembert, proktológust, aki műtét nélkül elejét tudja venni a későbbikben a műtét utáni szenvedésnek! Legyen előrelátó!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Köszönöm a válaszát! Lenne még kérdésem azzal kapcsolatban, hogy amíg nem tudok elmenni vizsgálatra, szabad strandolni? A Balatonhoz megyünk nyaralni és hát szeretnék pancsolni, de ha nem ajánlott, akkor kihagyom.
A másik pedig az, hogy a gyűrűzést melyik típusú aranyérnél alkalmazzák?
Jitsus-lány

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Azt elmulasztottam megírni, hogy milyen tünetek léptek fel. Néha viszket, de használok kenőcsöt rá, ami megnyugtatja a bőrömet és el is szokott múlni a viszketés. Mivel kilóg, ezért ha jól gondolom külső aranyérről van szó. Csak akkor fáj, ha menstruációm van, illetve ha nehezebben székelek, és akkor sokkal jobban kitolódik. Olyankor nehezen is húzódik vissza.
Jitsus-lány

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Jitsus-lány!

Leginkább külső aranyérre tippelnék, mely nem gyűrűzős fajta. Az aranyerek beosztásáról külön cikkem foglalkozik, érdemes elolvasnia. Ne kenje semmivel, strandoljon!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Sajnos nekem is gondom van a medencefenék-izomzatommal. Már hónapok óta végzem az erre javasolt tornát, de a helyzet csak minimálisan javult. Viszont olvastam olyan orvosi cikkeket, amikben azt írják, hogy ezt a fajta izomgörcsöt kockázatmentesen lehet botulinum toxinnal gyógyítani. Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön hallott-e már erről a gyógymódról, illetve alkalmazza-e?

Üdvözlettel,
Dániel

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dáneil!

A botox az izmokat bénítja, tehát a fokozott izomfeszülés esetén lehet hatásos.
Én személy szerint nem tartom jó útnak, valójában az izom bénítása helyett szerintem inkább a helyes "izomhasználatot" kell megtanulni.
Ha Önnél ez nem sikerül, akkor lehet, hogy rosszul próbálkozik, vagy esetleg egyéb probléma is előfordulhat.
A dolog veszélytelensége igazából abban áll, hogy ha átmenetileg széklettartási nehézsége is támad a kezelést követően, a botox hatása csak ideiglenes, később az alapállapot visszatérhet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt címzett!

Körülbelül 5-6 hete volt aranyerem,hogy milyen foku azt pontosan nem tudnám megmondani de olyan volt,hogy egy kicsit kijött,ami szerintem a kondizás,állandó hosszabb ideje tartó megerőltetés,futás (is közrejátszhatott?),a wc-n erőlködéstől lehetett,legalábbis én ezekre gondolok.Azonnal elmentem orvoshoz és azt mondták,hogy otthoni kezeléssel:ülőfürdő,krém,gyógyszer segítségével rendbehozható,és szerencsémre így is lett.A kezelést 3 hétig csináltam,de már a 2.hét után szépen lassan visszahúzodott,és azóta sincsen vele semmi problémám,szerencsére.!

Szóval azt szeretném megtudni,hogy újra elkezdhetnék legalább futni,mert hiányzik a mozgás.Futni a Bakonyba jártam (12-15km-t) és járnék még továbbra is ha ez nem lenne esetleg befolyásoló tényező,legalábbis akkora mértékben,hogy ettől visszaromlana vagy újra előidézhetné. És a kondizással kapcsolaban is kiszeretném kérni a véleményét!
Köszönöm!

Tisztelettel:L. Attila

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Valószínüleg külső rögös aranyere volt, erről az Aranyér blogban cikket a "Jön is, megy is..." címmel talál.
A futással nem lesz gond, kezdje újra, persze fokozatosan.
Ugyaanez vonatkozik a kondira is, a haspréssel járó gyakorlatokkal viszont bánjon óvatosan!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Krisztina írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Két gyermekes édesanya lévén már évtizedek óta élek együtt az "aranyommal". Mindkét terhességem alkalmával jelentkezett, majd fel is szívódott. Ennek már 9 éve. Ezzel viszont sajnos nem ért véget, tavalyi év folyamán ismét külső aranyerem lett, ami néhány hét után szintén felszívódott.

Ülő munkát végzek, keveset sportolok. Pár hete kezdtem újra néptáncolni. Nem tudom, hogy lehet-e összefüggés a két dolog közt, mindenesetre tegnapelőtt ismét kiújultak a panaszaim.
Sajnos anyagi okok miatt magánrendelést jelenleg nem tudok megengedni magamnak. (Igaz, árakról legfeljebb sejtéseim vannak.) A területileg illetékes orvosokhoz pedig egyrészt várni kell, másrészt vegyesek a hallomásból szerzett tapasztalataim...

A blogjából kiderült számomra, hogy valószínűleg ismét fel fog szívódni, az első néhány nap feszítő kellemetlenségét kell kibírnom.
Ugyanakkor aggaszt, hogy édesanyám vastagbél daganat miatt hunyt el. A családban női ágon több rákos megbetegedés is volt. Igaz, ezek nem bélproblémákkal összefüggésben.

A kérdésem elsősorban arra irányul, hogy a néptánc lehet-e probléma egy ilyen betegség esetében?
Afelől nincs kétségem, hogy mielőbb el kellene jutnom egy megfelelő szakemberhez....

Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

Ez a külső aranyeres rög szinte bármitől, meg az ellenkezőjétől is kijöhet, legtöbbször erőlködés okozza.
Használja az ajánlott Lioton-t, pár nap alatt jobban lesz tőle.
Vastagbélszűrésre háziorvosi beutalóval jelentkezhet az SzTK gasztroenterologiáján, ezt a vizsgálatot én is javaslom Önnek.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Belső aranyerességet diagnosztizáltak nálam 5 éve. Most 30 éves vagyok. Fájdalmaim szerencsére nincsenek, de 1-2 havonta vérzéses panaszaim jelentkeznek. Jellemzően egy átmulatott este, vagy stresszesebb időszak esetében. Megoldást nem találtam még a problémára, több orvos barátom véleménye szerint nincs értelme műteni, mert úgy is kiújul. A székletemmel minden rendben van, erőlködnöm soha nem kellett még a wc-n, túlsulyom nincs, rostdúsan étkezem, szóval tiszta genetikának feltételezem ezt a kellemetlen dolgot. 3 év után újra elkezdtem sportolni (konditerem), de az első alkalom után jelentkezett a vérzés. Mastu kúppal és detralex gyógyszerrel próbálom a gyulladást csökkenteni.

Doktor Úr! Véleménye szerint megműttessem magam, vagy maradjak az állandó tüneti kezelésénél?

Üdvözlettel:

Krisztián

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

Valóban nem szükséges műteni, vannak módszerek, melyekkel a belső aranyér műtét nélkül akár véglegesen is gyógyítható. Erről többet a jobb oszlopban lévő linkre kattintva talál.
Ha viszont nem történik vele semmi, előbb-utább biztos műtét vár magára, ami sokkal több szenvedéssel jár, érdemes ezt elkerülni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

2 hétig volt erős hasmenésem makacs bélvírus miatt. Ennek következtében aranyerem kijött. Babszemnagyságú és hosszúkás a formája. Nem nagyon merem nyomogatni, de elég keménynek tűnik nekem, közvetlenül a végbélnyílásom mellett van. Nem fáj, nem viszket (talán csak egy picit mozgáskor) nem is vérzik. Elkezdtem kenni 2 napja reparon krémmel (4 napja vettem észre hogy van). Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi idő alatt húzódik vissza? Nagyon zavar. Köszönöm a válaszát!Ági 24

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ági!

Valószínüleg rögösödött külső aranyere van, amiről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemben talál. Kb. 2-3 hét alatt szokott a csomó visszahúzódni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

TISZTELT DR ÚR 33 ÉVES FÉRFI VAGYOK AZ A PROBLÉMÁM HOGY SZÉKLETÜRITÉS ÉS TÖRLÉS UTÁN KIS IDÖ MULVA MEG KELL ISMÉTELNEM A TÖRLÉST MERT VAN EGY KIS SZÉKLET CSORGÁS . ONNAN TUDOM MIKOR KELL UJRA TÖRÖLNI AMIKOR NAGYON CSIP ÉS BORZASZTOAN VISZKET . A MÁSODIG TÖRLÉS UTÁN MEGSZÜNIK A TÜNET A KÖVETKEZÖ SZÉKLET ÜRITÉSIG . MI LEHET A BAJ ÉS HOGYAN KEZELHETEM . KÖSZÖNÖM ELÖRE IS. BÉLA

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Béla!

Leginkább belső aranyér miatt a végbélcsatornából való nem tökéletes kiürülés szokta a panaszt okozni.
Érdemes lenne proktológusnak megmutatnia magát, mert ha a probléma továbbra is fennáll, ez a fenék bőrét idővel kimarhatja, és a dolog általában nagyobb megterhelés, műtét nélkül rendbe tehető. Így lényegesen jobban jár.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
20 éves férfi vagyok, és néhány napja folyamatosan székelés után többé-kevésbé véres lesz a papír, de fájdalom nem jelentkezik. Gondoltam arra is, hogy ez lehet a néhány hete, heti kétszeri alkalommal végzett kettlebell edzések következménye? Mindemellett a cikkeiből kihámoztam, hogy valószínűleg az sem tesz jót, hogy az iskolában is és otthon is nagyon sokat ülök (informatika).

Tehát eben szeretném kikérni a Doktor Úr tanácsát, hogy ez most aranyér, vagy pontosan mi, és közrejátszik-e a sport, illetve, amennyiben szükséges orvosi közbelépés, merre induljak el.

Válaszát előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Illetve azt még hozzátenném, hogy valószínűleg a rost és mozgáshiányos táplálkozás és életmód következtében gyakran kell erőlködnöm a WC-n, valószínűleg ez is közrejátszik a dolgokban.

Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Valószínüleg aranyér lehet a fájdalmatlan vérzés oka, gyanúja életmódjával kapcsolatban helytálló.
A titkok aranyér témában Önre is vonatkoznak. Mutassa meg magát proktológusnak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Péter írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kb. 3 hónapja kerestem fel az ön rendelőjét Budapesten amikor is szülésem következtében megnagyobbodott és begyulladt aranyeremet műtéti úton eltávolította.

Azóta türelmesen vártam, hogy a műtét helye begyógyuljon és ne okozzon már több fájdalmat, de sajnos ez nem következett be.
Minden alkalommal, székelés után kb, 20 30 perccel elkezd fájni és kitartóan sajog 3-4 akár 5 órán keresztül is. Ez már komolyan rontja az életminőségemet, mondanom sem kell, hogy ülni ez idő alatt egyáltalán nem tudok, vagy ha igen az a fájdalom félerősödésével jár.

Nagyon meg vagyok rémülve, ez már soha sem fog elmúlni nekem? Pedig székletemmel minden rendben, sok folyadékot iszok, rostdúsan táplálkozom, a wc-n egyáltalán nem erőlködök és minden reggel van széklet.

Nem tudom mi mást tehetnék...
Kérem, mondjon v.mi biztatót
Üdvözlettel
Ildikó

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Négy évvel ezelőtt jelentkezett az aranyeres problémám. Akkor azt tapasztaltam, hogy vér van a wc papíron és a székleten. Nem nagy mennyiség, de jól látható. Ijedtemben azonnal proktológust kerestem, aki előzetesen távgyógyított Detralexel. Mire egy hét múlva találkoztam vele, már megszűnt minden panaszom. Akkor valószínűsítettem, hogy a heti spinning és egy nehéz fizikai munka együttesen váltotta ki a tüneteket.
Azóta nem volt panasz.
Most viszont határozott nem kevés vérzés, fájdalmas székletürítés jelentkezett. Kb. két hete 1-2 csepp, mostanra viszont "bő" jól látható mennyiség, tompa érzés folyamatosan.Külső tünet is, az izomzáródás után vér sem tapasztalható. Két napja elkezdtem szedni az említett gyógyszert és türelmetlenül várom az eredményt.
A korábbival ellentétben most nem erőltettem meg, igaz ülő munkát végzek és az utóbbi időben több hosszú repülőúton is részt vettem és a lábaimon is viszeresség jelei mutatkoznak.
Kérdésem, hogy javasolja-e akkor is felkeresni a szakorvost, ha a gyógyszerek hatására a tünetek, panaszok megszünnek?

Válaszát tisztelettel köszönöm!

A.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ildikó!

Az, hogy a műtét után még 2-3 hónappal is problémája van, mindenképpen felülvizsgálatot igényel.
Kérem, amikorra tud, jelentkezzen be, jöjjön el, rendbe fogom tenni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves A.!

Amennyiben panaszai nem szűnnek meg, mindenképpen keressen fel egy jó szakembert, proktológust.
Panaszai alapján inkább végbélrepedésre gondolok, erről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doki!

Köszönöm válaszát és örömmel számolok be róla, h úgy tűnik minden visszatért a régi kerékvágásba! Úgy gondoltam, h a biztonság kedvéért még egyesével szedem a bogyót, amíg el nem fogy a 30 szem.
Remélem így is maradok!:)

A.

Szilvia írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már kétszer műtöttek rögösödött aranyérrel, és több alkalommal gyűrűztek is, mégis problémáim vannak, az utóbbi 5 napban a reggeli wc-zés után kijön egy kis csomó, ami nagyon fáj, szintén rögösödött és csak akkor megy vissza ha fekszem, ülni és menni is kellemetlen. Van rá gyógyszerem, krémem és ülőfürdőznöm kell. Szeretném kikérni a véleményét, hogy ezt újból lekell műteni vagy idővel visszahúzódik és tünetmentessé válik? A másik kérdésem, hogy ilyen állapotban amennyit bírok edzhetem-e a lábamat, combomat, fenekemet könnyed izomerősítő gyakorlatokkal? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel

Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

Valószínű ez egy külső aranyér, ami a csatornából könnyen kibukik, igen kellemetlen még kisebb méretben is.
Kövesse a "Jön is, megy is..." c. cikkben foglaltakat.
Az erősítő tornát, mivel függőleges helyzetű haspréssel jár általában, a panaszok meglétéig én kihagynám.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Sporttal kapcsolatos kérdésem lenne. Repedésem van. Ülő munkát végzek, és pár hónapja (sérvműtét után) felszedtem néhány kilót a hasi tájékon. Ezt le szeretném dolgozni. Milyen sportokat javasolna? (Úszást nem annyira szeretem.) Futni kezdtem a Margit-szigeten, de előjöttek a vérzések tőle, pedig ott még futószőnyeg is van. Kerekpározást esetleg? Felülések?

Köszönettel:
K. Bence

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bence!

Egyik Ön által felsorolt sportág sem nyerő, a kismedencei izomzatot vagy alulról, vagy felülről terhelik meg.
Leginkább akkor az ellipszistrénert, sífutógépet próbálja ki!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Bánfavi Doktor Úr!

Érdelkődnék, hogy a futás az egyébként jó lenne nekem? Mert azon is gondolkozok most már.

Köszönettel:
K. Bence

Névtelen írta...

Kedves Bánfavi Doktor Úr!

Most látom hogy futást írtam, de úszásra gondoltam. :)
Érdelkődnék, hogy az úszás az jó lenne nekem?

Köszönettel:
K. Bence

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfavi Doktor Úr!

Érdeklődnék hogy folytathatom e az edzést? Mert én már majdnem 4 éve Gyúrok rendszeresen. És körülbelül 1 éve kijött az aranyerem, és az elmúlt hónapban újra kijött ( harmad fokú ) de már 1 hete rendbejött.

Kérdésem az hogy folytathatom e az edzést ugyan úgy mint eddig?

Persze minden edzés végén van kardió edzésem is.

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdv.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gyúró!

Én nem várnék más eredményt, ha ugyanazt csinálom, mint eddig. A probléma rendszeresen meg fog jelenni, sőt, panaszai egyre fokozódnak majd. Mutassa meg magát proktológusnak, tegyék rendbe, mert a végén még megszokja, hogy rendszeresen problémája van altájon.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Több kérdésem lenne az aranyeremmel kapcsolatban.
Körülbelül egy hónapja (júliusban) volt egy viszonylag nagy, külső, rögösödött aranyér, ami 3-4 hét alatt lement kenőcsök és kúpok segítségével. 5 hét után megjelent egy másik, viszont ez kisebb, és egyáltalán nem fáj. Elmentem az orvoshoz, aki megint a krémet javasolta, amivel már egy hete kenem, de nem veszek észre semmi javulást, viszont nem is rosszabbodik.

Még azt talán fontos elmondanom, hogy 22 éves egyetemista vagyok, egészségesen táplálkozom, rendszeresen futok (jó futócipőben, terepen - nem betonon) és viszonylag vékony vagyok. A családban nem nagyon volt még aranyere senkinek.

A kérdésem magától értetődő: Miért alakul ez ki már másodszor nekem?
Továbbá - én Angliában élek - az orvosok említettek egy műtétet, de csak akkor, ha harmadszor is előfordul a dolog. Érdemes nekem ez ellen tiltakoznom, és ragaszkodjak, hogy műtsenek meg most?

Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy júliusban, amikor volt aranyerem, egy hónapig nem sportoltam. Most már egy hete van a dolog, de nagyon szeretnék futni megint. Mit tud javasolni ezzel kapcsolatban? Lemehetek akár csak laza fél órára futni?

Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Boglárka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Boglárka!

Várjon türelemmel, a csomó el fog múlni.
Műteni szerintem csak akkor lesz érdemes, ha ez a külső aranyér mindig ugyanott alakul ki.
Erről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemben talál.
A sport nyugodtan mehet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Következő kérdésem lenne,és az Ön tanácsát szeretném kérni:
Hónapokig napi 25--30 mázsát emelgettem--mint nő! Ágyéki porckorong megbetegésem lett. Most már jelentkeznek az aranyeres csomok is,melyek nem kicsik--sem ülni--sem állni nem tudok ilyenkor! Úgy érzem, mintha minden lesüllyedt volna az alsó hasüregben! Még nem váladékoznak ezek a csomók, de hol eltünnek, hol előjönnek! Amikor előjönnek a gerincem is sokkal jobban fáj!Mit tegyek? Használom a reparon kenőcsöt és a reparon kupot és a detralex 500mg-os tablettát is.
Szeretném kérni a tanácsát!
Tisztelettel: Bettyna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bettyna!

Több probléma, aranyér, végbélrepedés, medencefenéksüllyedés lehet a háttérben, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr.Úr!

Először is szeretnék köszönetet mondani a blogjáért!
Egy frissen keletkezett problémámra azonnal megtaláltam a választ az Aranyér és a sport c.blogjában.
Soha életemben nem voltak végbél problémáim:mostanáig.
Kb 3 hónappal ezelött eldöntöttem hogy testépítésbe kezdek,a cél főleg feszesítés volt.
Beszereztem egy erőgépet és hason fekve elég sokat emeltem 7kg-os súllyal fenékre.
Akkoriban nem tulajdonítottam összefüggést a wc papíron megjelenő vércsík és a súlyemelés között.Elmentem gasztroenterológiára és ott ujjal vizsgáltak és gombostűfejnyi belső aranyeret tapintottak ki.Erre egy Aurobin nevű kenőcsöt írtak fel.
Ezt használtam 2-3 napig,majd szépen elfeledkeztem róla.Az erőgépezést abbahagyam,valami izgalmasabbat szerettem volna helyette.Nah,itt követtem el a hibát.Egyből a közepébe,súlyzós aerobikra iratkoztam be,ahol másfél kilós súlyzókkal ugráltunk,40 perces hasprések,hátizom erősítők stb,heti 5*2 óra!
Iszonyúan szeretem,de nem merem folytatni mióta olvastam az ön blogját.Ugyanis hétfőn egy extra edzésen vettem részt,amely főleg far és hasizomra ment,ülni,mozogni alig bírtam még tegnap is és minden székelés után vérfoltok jelentek meg a wc papíron.Ez még tegnap is egész nap így ment,ha csak spontán megtöröltem,akkor is véres lett!Rákerestem a neten és így kerültem a Dr.Úr blogjára.A mozgás a mindenem,régebben hastáncoltam,atlétikáztam.Akkor soha nem volt ilyen problémám.Szeretném tudni,táncot folytathatom -e ilyen tünetekkel és melyik fajtáit?Aerobikot súlyzók nélkül hasizom kihagyásával szabad -e így folytatni?Előástam az aurobin kenőcsöt is és minden reggel felteszek belőle.Szeretném tudni ezt ajánkott -e folytatnom?Utánanéztem,a mi városunkban nincs proktológia.El tud múlni magától is az aranyérebben a stádiumban?Tegnap szúrópróbaszerúen oda-oda törölgettem és véres volt.(5ft nagyságú friss piros vérfoltok)
Köszönöm előre is válaszát,tisztelettel:Éva

Zoli írta...

Kedves Doktor Úr,
az én problémám az, hogy azokat a sportokat kedvelem, amiket Ön nem javasol! Imádok futni-naponta min. 10km, és kerékpározni heti min.100km, viszont újból aranyérproblémával küzdök. 2 éve már egy külsőt fel kellett vágni, de most ugyanott előjött megint. Rohadtul elszomorít ez az állapot!
Egyébként amire lehet figyelek: jó cipő, müzli, méz, sok gyümölcs stb.
Tényleg kiborulok, ha nem csinálhatom ezeket a sportokat tovább! Kérem javasoljon vmit!
üdvözlettel
Zoli

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

A megerőltetés utáni vérzést legtöbbször aranyér okozza, mely az Aurobin krémtől persze nem gyógyul meg, hosszas kezeléssel esetleg a bőrt teszi tönkre. Ha valaha valamilyen megerőltető sportot szeretne űzni anélkül, hogy ez aggodalommal töltse el, javaslom, keressen fel egy másik városban egy jó szakembert, proktológust. Ő nem csak ujjal, hanem "látványra" is meg tudja nézni az aranyeret, sőt, szükség esetén az aranyereket el is tudja nagyobb gond nélkül tüntetni.
Erről többet a jobb oldali hivatkozásra kattintva találhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoli!

Ezek az aranyeres problémák azért orvosolhatóak.
Javaslom olvassa el a "Jön is, megy is..." c. cikkemet.
Üdv és jó sportolást:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Péter!
Nekem a terhesség/szülés után kezdődött az egész. Szülés alatt lett aranyerem, - gondolom - utána elég nagy kitüremkedés lett a végbelemen -jól meg is ijedtem mi ez- de azért elmúlt végül a gyermekágyas időszak alatt. Viszont olykor előjön, és hosszú távon nem marad kint, csak székelés esetén előesik utána viszont kb fél nap múlva vissza is megy. A székelés fájdalmas szülés óta (két gyermekem van egyébként), és sok esetben vérzés is tapasztalható, talán bereped a végbél.
Alap esetben, ülésnél, állásnál nem érzek fájdalmat sose, és panaszom sincs, csak wczésnél van szúró fájdalom, majd vérzik, és tapasztalok egy dudort pár óráig.
Mivel tudnám kezelni hogy ne legyen berepedés, van-e vmilyen hatásos krém erre? Körömvirágkrém?
A kitüremkedéssel mit lehetne tenni?
Orvosi beavatkozást szükségesnek lát? És végül is mi ez most aranyér, vagy végbélrepedés?
Várom véleményét, köszönettel: Réka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Réka!

Valószínűleg mindkettő, azaz végbélrepedés is (mely a vérzést, fájdalmas székelést okozza), meg aranyér is (ami kidudorodik).
A körömvirágkrém jó lesz kezelésre, de az aranyér biztosan csak valamilyen beavatkozásra fog onnan eltűnni. Javaslom, a jobb oldalon vagy legalul kattintson, iratkozzon fel, mert a székeléssel kapcsolatos tanácsaim betartásával sok kellemetlenségtől megszabadulhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves mindenki!

Csak a tapasztalataimat szeretném megosztani. 32 éves nő vagyok, kb.4 éve rettenetes aranyerem volt (29 éves koromra megoldódtak problémáim, csak le szeretném írni, hogy akkor hogyan gyógyultam meg). 4 éve, szinte egyik napról a másikra alakult ki az aranyerem és egy darabig "vendégem" maradt. Hiába kentem, hiába vettem kúpot, stb., csak nem akart elmúlni, már "ömlött" belőlem a vér.

Aztán egy könyvesboltban véletlen ráakadtam egy intimtorna könyvre, valamint a szerzőtől egy másik könyvre, testreform. Nem tudom leírhatom-e ide a szerzőt, csak a monogramját írom le (K.A.)

Az életem gyökeresen megváltozott a könyvektől. A nem intimtornás, hanem testreform könyvben megkaptam a választ arra is, mi okozza aranyerem.

Az aranyerem az okozta, hogy még 28 éves korom környékén a bikiniszezonra készülve, megvettem egyik hazai fitnesz celeb DVD-jét, és a sok guggolás, terpesz guggulás, kitörés, stb. gyakorlatok károsnak bizonyultak számomra. A comb, fenék szépen feszesedett, de aranyér is jött. Ráadásul akkor nem is gondoltam, hogy ettől, folytattam az edzést, és elhatalmasodott az aranyér. És biciklizés közben, ha huplin gurultam át, bizony el-elcsöppent egy-egy csepp vizelet is, teljesen magam alatt voltam. A hüvely erőssége se volt a régi, "levegős volt", és nem értettem miért, hiszen egészégesen éltem, -gondoltam tévesen.

Akinek fontos az egészége, nem szeretne aranyeret, hölgyek közül egyéb problémákat, az hagyjon fel a fitnesz ladyk edzés programjával (személyes, privát véleményem), és keressen helyette olyan mozgásformát, ami a belső szervek épségét is óvja.

Lehet, hogy így fitnesz lady popsi nem lesz, de más, kímélőbb torna és mozgásformákkal is lehet feszesebb testet elérni, aranyér és egyéb dolgok nélkül!

A nőtrásaimnak üzenem, hogy ne férfiasan tereljék magukat az edzéseken, óvják női szerveik épségét is! A kímélőbb, testreszabottabb mozgásforma mellett, az intimtornát se hanyagolják el.
Üdv, Dina
ui: nekem már se aranyerem, se vizeletcsöpögési panaszom nincs, és a hüvelyi erőm is rendben van.

Attila írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül egy hónapja székelést követő törlésnél némi vért tapasztaltam a WC papíron. Múlt héten voltam proktológus szakorvosnál vizsgálaton, aki I. fokú aranyerességet állapított meg, valamint fistula nyílást talált. Az aranyérre végbélkúpot kaptam; a fistula gyógyításhoz röntgenvizsgálatot követően műtétet javasolt. Kérdésem, hogy Ön szerint van-e lehetőség a műtét elkerülésére?

Tisztelettel

Attila

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Szerintem nincs lehetőség a műtét elkerülésére a sipollyal kapcsolatban.
Erről többet a "Tályog és sipoly..." c. cikkemben talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Eszter-többgyermekes anya írta...

Kedves Doktor Úr!

Hálás vagyok Istennek Önért és a cikkeiért. Kár, hogy előbb nem kezdte el, s én nem találtam rá. Hála Istennek, mégsem fajult el a betegségem, még ha teljesen meg nem is gyógyultam, mert életmódot váltottam, Somlósi Lajos interneten hallgatható előadásai (A magyar konyha)nyomán, azóta a gabonát (árpa, rozs, zab...)is beépítettem a családunk étrendjébe, le is fogytam, és az emésztésem is helyrejött. Hogy néha kiújul, annak az az oka, hogy mikor valami lelki bántalom ér, mindig össze-vissza eszem. De amikor fegyelmezett vagyok, nincs probléma. Én ezeket az előadásokat is ajánlanám az Ön figyelmébe, és azok figyelmébe, akik ezt olvassák, hátha rajtuk is segít. Köszönöm, hogy van valaki, aki végre ingyen elmondja a tanácsait az ilyen betegségben szenvedőknek. Isten áldja meg Önt!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!


Aranyér és a sport témában szeretném kérdezni, hogy a kajakozás mennyire számít megerőltetőnek aranyeres panaszok esetén?

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Olyan problémám van a székelésnél nem tudom rendesen kitörülni bár ,hogy is akarom. És ha nem mosom ki alaposan akkor a végbél nyílássomnál olyan széklet szín jelenik meg. Ne haragudjon ,hogy így írtam le de nem tudom szakszerűbben. Van valami ötlete mi lehet ennek az oka? Válaszát előre is köszönöm! Krisztián

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

Ilyen problémával általában aranyér meglétekor szoktam találkozni. Mivel a tünet nagy valószínűséggel nem fog magától elmúlni, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Köszönöm ,Hogy válaszolt. És ha elmegyek orvoshoz mit fog ajánlani kenőcsöt vagy műtétet? Vagy függ,hogy mennyire súlyos? Még egy kérdés olvastam sok beteg írását de ilyen problémával nem találkoztam vagy véletlenül nem vettem észre. Akkor nekem mennyire súlyos az eset?
Válaszát előre is köszönöm. Jó,hogy tud valakihez fordulni az ember ha ilyen problémája van.
Krisztián

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

34 éves vagyok és évek óta élek együtt - véleményem szerint - aranyérrel. Fájdalmam nincsen, a végbél körüli "bőrkinövés" nem zavar, néha, kb. 3 havonta egyszer van élénk piros vérzés, esetleg székelés után egy csepp a wc papíron. Mostanában a székelés kezdetekor érzem, hogy kifordul egy borsónyi aranyér - gondolom én - amit székelés után visszahelyezek. Fájdalommal ez sem jár, max. kicsit kellemetlen dolog, de ezzel is együtt tudok élni. És néha picit váladékozik a végbél, ennyi. A napokban viszont utánaolvasva a dolgoknak, nagyon megijedtem, hogy ez nem is aranyér, hanem polip, amit ugyebár szívesen hívnak a rák előfutárának. Ijedtemben azonnal elmentem egy sebészhez - proktológust sajnos nem ismerek itt - és elmondtam az aggodalmamat. Vizsgálat után megnyugtatott a doktor úr, hogy ez csupán ún. álpolip plusz aranyér és kijelentette, hogy MŰTÉT. Előtte kolonoszkópia, mivel előírás, hogy ilyen jellegű műtétek előtt ezt el kell végezni. Még nem voltam a vizsgálaton, de már meg is van a műtét időpontja. Ma viszont rátaláltam a Doktor Úr blogjára és rájöttem, hogy egyáltalán nem biztos, hogy nekem erre a műtétre szükségem van. Sőt! Kérdésem az lenne a Doktor Úrhoz, hogy Ön is a műtétet javasolná, miközben abszolút semmi fájdalmas tünetem nincsen?
Az ambuláns napló: http://kepfeltoltes.hu/120907/Scan13_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Előre is köszönöm a segítséget!

Heni

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Heni!

Én is ennek a csomónak az eltávolítását javasolnám, de ezt lehet nagyobb felhajtás, altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben, ambulánsan is elvégezni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen gyors válaszát! Egészen pontosan mit jelent, hogy ambulánsan is el lehet végezni? Igazából a sebész is azt mondta, hogy 1 napra kellene befeküdni a kórházba és vagy altatás, vagy epidurális érzéstelenítés között lehet választani. A Doktor Úr más eljárással végezné a műtétet, mint a sebész? Kevesebb fájdalommal járna a műtét után? Mi lehet a következménye, ha mégsem vállalom a műtétet? Elrákosodhat a csomó? Egészen pontosan mi az a csomó? Elnézést a sok kérdésért, de a rengeteg rossz tapasztalatot olvasva, nagyon félek, hogy a műtét után esetleg csak rosszabb lesz. Hiszen most még fájdalmam sincsen.

Előre is köszönöm válaszát!

Heni

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Heni!

Csak ismételni tudom magam, a beavatkozás után 1-2 órával haza lehet menni. Nálam. Műtét után általában pár napig fáj, többször mosni kell. A jobb oldali oszlopban lévő aranyér hivatkozásra kattintva erről mindent megtud.
El nem szokott rákosodni ez a csomó, de az életvitelt néha befolyásolja hosszú távon.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztel Doktor Úr!
Köszönöm szépen válaszát! A műtétet lemondtam, mert úgy döntöttem, a több száz km-es távolság ellenére inkább a Doktor Úr szaktudását venném igénybe. Még 2 kérdésem lenne. A beavatkozásra már az első személyes találkozás, ill. vizsgálat után sor kerülne, vagy egy másik időpontban történne? És utána szükséges-e pár napot otthon maradni?
Válaszát előre is köszönöm!

Heni

Gergely Vincze írta...

Tisztelt Doktor Úr!

34 éves férfi vagyok. Körülbelül 2 évvel ezelőtt tapasztaltam először székelés után élénk piros vérzést. Ez a jelenség 3-4 havonta azóta is egyszer-egyszer előfordul. Fájdalmat sosem éreztem. Tavaly nyáron az egyik ilyen vérzés előfordulása előtt pici csomót is éreztem zuhanyzásnál, melyet később rájöttem, hogy egy 2-3 órán át tartó hidegen ücsörgéssel sikerült összeszednem (legalább is én arra gyanakszom). Fájdalmat ekkor sem éreztem egyáltalán. Az eset után fölkerestem egy urológus Doktor Urat. Csak kézzel vizsgált meg, de mivel nem talált komolyabb gondot, Posterisan Forte kenőcsöt és kúpot írt föl. A pici csomó néhány nap alatt teljesen elmúlt. 3-4 hónap múlva azonban újra tapasztaltam a vérzést a kis csomót azonban nem. Idén nyáron ismét fölkerestem az urológus Doktor Urat aki újabb Posterisan kúrát javasolt. Egészen tegnap reggelig tünetmentes is voltam.
Most sem éreztem semmiféle fájdalmat és csomót sem, csak a vérzést tapasztaltam. Az elmúlt 2-3 hét kissé stresszes volt, a vérzést megelőző 2 reggelen hasmenésem is volt.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egész nap ülő munkát végzek és sajnos nem is mindig stressz mentesek a napjaim. A vérzéses eseteket általában csípősebb, fűszeresebb ételek fogyasztása vagy stresszesebb időszak előzte meg. 4-5 évvel ezelőttig rendszeresen jártam sportolni, általában edzőterembe, de sajnos azóta kevés időm jut a mozgásra.
A májusi urológus Doktor Úrnál tett látogatásom óta igyekszem az étkezésemre jobban odafigyelni, több zöldséget, gyümölcsöt, halat enni, elegendő folyadékot inni.
A székletem rendszeres, minden reggel az ébredést követően végzem a dolgot.

Látatlanban tudom, hogy nem könnyű, de a leírtak alapján mi az Ön véleménye, mit javasol?

Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel és Tisztelettel,
Gergely

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Heni!

Az első találkozáskor csak "életmentésként" végzek műtétet, egyébként előre megbeszélt időben történik a beavatkozás. Ellenkező esetben kiszámíthatatlanná válna a rendelés. A beavatkozás után pár napot érdemes otthon tölteni, ennek mértékét persze a vizsgálat után életkörülményeit ismerve tudom megmondani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

Panaszait nagy valószínűséggel belső aranyér okozza. Ennek kezelése nem urológus, hanem proktológus dolga. a kezelésről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Gergely Vincze írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát!
Jövő szerdára kaptam is időpontot Önhöz!

Köszönettel és Tisztelettel,
Gergely

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen válaszait és azt hiszem sorstársaim nevében is, ezt a remek blogot!

Köszönettel:
Heni

Rita írta...

Tisztelt Doktor Úr,

A majdnem 6 éves kislányomnál 2-3 hete a wc papíron néhány alkalommal egy-egy vércsepp jelent meg. Évek óta mindig naponta kakál, kizárólag itthon, zuhanyzás előtt, könnyen és gyorsan, erőlködés nélkül. Erős testalaktú, magas kislány, aki nagyon jó étvágyú, viszont ennek megfelelően a széklet mennyisége is hatalmas. 3 napja azonban amikor kitöröltem a fenekét egy féltenyérnyi véres folt maradt a wc papíron. A 3. papir fehér maradt csak fehér. Másnap elmentünk az itteni (angliai) háziorvoshoz vele, aki 2-3 hetes várakozást javasolt, miután a hasát és az anuszát megnézte. Tegnap este ismét több vér volt a wc-papíron, ma este a friss vér mellett kicsit nyákos volt a papír. A gyereknek más tünete nincs, nem panaszkodik fájdalomra a kakáláskor sem. Bepathen-nel bekenem neki fürdést követően a fenekét, de ha bármi más amit esetleg érdemes lenne kipróbálni, kérem írja meg. Nem tudom a Sperti krémet aplikátor segítségével használhatnám-e?

Köszönettel,
egy aggódó anyuka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves aggódó anyuka, Rita!

Gyermeke panaszaira valamennyire okot adhat a végbélrepedés, habár ez fájdalommal járna.
De egyéb panasz és a széklet nyákossága miatt inkább bélgyulladás merül fel bennem, ami miatt gyermekét érdemes lenne gyermek-gasztroenterológusnak megmutatnia egy rövidebb időn belül. Addig a Bepanthent használhatják, az applikátoros krémhasználatot ebben az esetben nem javaslom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a válaszát!

Tisztelettel,
Rita

Gergely Vincze írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Múlt hónapban írtam itt a blogon a problémámról, majd ezt követően voltam is Önnél október 10-én. Ekkor egy belső aranyeret talált a Doktor Úr, amit akkor meg is gyűrűzött.
Ezután úgy másfél hét múlva egy reggel élénk piros vérzést tapasztaltam. Ekkor telefonon beszéltünk és abban maradtunk, hogy ez még lehet a gyógyulás része. Vérzést ezután már nem tapasztaltam, viszont 2-3 napra rá, picit rózsaszínes volt a toalett papír. Ekkor újból beszéltünk, majd Reparon kúpot ajánlott a Doktor Úr, a seb gyulladására gyanakodva. Nem használtam el az összes kúpot, csupán 4 darabot, de már a második után megszűnt a jelenség. Ez körülbelül 1 hónapja volt. Ma reggel egy picit keményebb székletet követően a törlésnél a toalett papíron kis mennyiségű elénk piros vért láttam. A széklet maga nem volt véres csak a papíron tapasztaltam. Már nagyon örültem, hogy végleg sikerült megszabadulnom ettől, de ma reggel kissé elkeseredtem, hogy mégsem.
Más tünetet nem tapasztaltam, sem viszketést, sem fájdalmat.

Mit gondol Doktor Úr mitől lehet ez, mit javasol, mit tegyek?

Nagyon köszönöm az eddigi türelmét és segítségét!

Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel és Tisztelettel,
Gergely

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

Vérzést rengeteg féle probléma okozhat az aranyéren kívül is.
Nem kell elkeserednie, ha azonban a vérzés többször ismétlődik, egy kontrollvizsgálatra szívesen látom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Gergely Vincze írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a válaszát!
Még jobban oda fogok figyelni magamra. Ha többször tapasztalom a dolgot, akkor jelentkezni fogok.

Előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Gergely

Sándor írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsot szeretnék kérni a problémámmal kapcsolatban:
27 éves vagyok, sportos testalkatú, állandóan mozgásban lévő ember. Bár irodai ülő munkát végzek minden nap sportolok 1 órát ami futás, kerékpár vagy görkorcsolya. Igyekszem egészségesen táplálkozni és sok folyadékot fogyasztani.
Nem emlékszek, hogy mióta vannak panaszaim mert kezdetben székeléskor jött csak ki egy csomó de az vissza is húzódott. Zavart ezért elmentem proktológushoz magánrendelésre tavaly és átestem egy gyűrűzésen. De ez a beavatkozás nem oldotta meg a problémámat, sőt, az egy hétig tartó leesés után újabb csomó jelentkezett ami már nem megy csak úgy vissza, hanem wc után ki kell mosni és körömvirágkrém segítségével vissza kell tuszkolni. Az orvos akinél voltam Dio-PP-t és kevert kúpot írt fel mindig mikor visszamentem de ezek nem oldják meg teljesen a problémát és nem akarom állandóan használni, mert úgy gondolom, hogy csak tüneteket kezelnek és nem az okot. Egyébként nem fáj és nem is vérzett még(kivéve a gyűrűzéskor) de kellemetlen mindig visszapakolgatni, ha meg kint marad akkor bizony fájdogál. Mivel nagyon messze lakok a fővárostól és Székesfehárvártól is, még nem szántam rá magam meglátogatni Önt. De mivel a proktológusom nem rendelkezik az Ön által alkalmazott technológiával (infravörös égetés) ezért erősen gondolkozom a nagy utazáson. Gondolom ha beavatkozásra kerül a sor akkor még valaki kell mellém, hogy hazavezessen.
Ezek fényében kérdezném, hogy Ön szerint érdemes 220km-t utazni egy ilyen vizsgálat/beavatkozás miatt vagy próbálkozzak újabb gyűrűzéssel itthon esetleg más kenőcs/kúp/gyógyszer kombinációval a helybeli proktológusnál?
Válaszát előre is köszönöm!
Sándor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Sándor!

Úgy gondolom, hogy ha az előeső aranyerét nem oldja meg a gyűrűzés, az infravörös égetés sem fogja. Amennyiben mással nem megoldható a probléma (a gyógyszer, krém, kúp szerintem sem fogja rendbe tenni), a végső megoldása egy kimetszés kell legyen.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur!

20 eves ferfi vagyok. 2 evvel ezelott, felfazas miadt aranyeres tuneteim lettek, kemeny szeklet utan ver a wc papiron . Jo ideje tunetmentes voltam, de elkezdtem aktivan edzeni magam, egy hosszutavu futas utan ismetlodott a regi problema. Az lenne a kerdesem hogy ha a futast lazabbra veszem, a konditermes edzesem mehet tovabb ha tuneteim ismet elmulnak ?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatalember!

Valami gond biztosan van, leginkább aranyérre tippelnék. Ha nem akar egy életre egyre inkább "vigyázni" és az életterét szűkíteni, érdemes lenne egy jó szakembert, proktológust felkeresnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Először is hálás köszönet a blogért!:) Viszont elolvasva teljes kétségbe estem. Mert megértettem és fel is fogtam tulajdonképpen józan paraszti ésszel is, de mégis reménykedem, hogy vmi megoldás lenne a problémámra.Jelentős túlsúllyal, hosszú majdelkezdemegyszer-időszak után három hete minden nap futok futópadon egy órát, najó, inkább kocogás, jó futócipőben. Olvasva a sportról írt bejegyzését, csak erre gyanakszom, hogy a korábban kétszer csak épphogy mintha aranyérpanaszom immár fájdalmas és jelentős megjelenéssel ejt kétségbe.Sajnos ez a kocogás az egyetlen életemben, amihez kedvem és kitartásom is van. A kérdésem teljesen fel kell vele hagynom?! Mert az Ön által leírt fizikai igénybevétel miatt rendszeresen előjönne?! vagy esetleg egy műtét után már ismét folytathatnám a kocogást? És a másik kérdés, hogy ez a húsz kilós túlsúllyal függően keletkezett, vagy enélkül is ugyanúgy előjön az arra hajlamosoknál futáskor? Ha már itt ez a fájdalmas tünet, segíthet az intimtorna, hogy még a műtétre se legyen szükség?! Előre is köszönöm válaszait. Két napja agyalok, hogy mi lesz a mozgásommal, mert most ez tartja bennem a lelket az új életemhez, hogy visszakaphatom a korábbi testemet... Köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Szerintem még mielőtt túl sokat "agyalna", érdemes lenne egy jó szakembernek, proktológusnak megmutatnia magát. A vizsgálat eredményétől függően kell a kérdéseire választ kapjon.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

3 hete egy kis ambuláns beavatkozással "rámetszettek" egy trombotizált belső aranyeres csomómra. A helyzet nem oldódott meg, pár napja máshol érzek, tapintok ilyen csomót és a fájdalom is visszatért. Súlyom normális, megfelelően táplálkozok, sportolok (kettlebell és heti egy-két rövid futás. Ön szerint a ketllebell - heti két edzéssel - okozhatja a problémákat? Gondolom jelenlegi állapotomban hanyagoljam az edzést. Mikor próbálkozhatok vele újra? TRX-ről mi a véleménye? Érdemes vele próbálkozni kettlebell helyett (mellett)?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

23 éves nő vagyok. Enyhe aranyér problémát véltem felfedezni magamon, viszketést, székelésnél néha egy-két apró vércseppet. A sport viszont a szenvedélyem, életem szerves része, nem szeretnék felhagyni vele, sőt októbertől szeretnék egy fél éves fitness edzői tanfolyamot elvégezni, ami értelemszerűen konditerem látogatást, súlyemelést is magába foglal, ezen elfoglaltságoknak egyébként jelenleg is hódolok. Édesapámnak viszont nagyon súlyossá váltak az aranyér gondjai és nem tagadom, nagyon stresszelek, hogy magam is idővel oda jutok, mint ő...
Ön mit gondol, elvégezhetem az edző képzést? Nem fog nagyon negatívan hatni az állapotomra? Mit javasol, hogyan tudnék a legkörültekintőbben eljárni a fél éves képzés során?

Hálásan köszönöm válaszát!
Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!
A vérrög kialakulásához elég egy pillanat, mikor a megerőltetés okozta hasűri nyomásemelkedés miatt felreped egy külső aranyér, és bevérzik.
Sajnos mindegyik felsorolt mozgásforma ilyen. A fenti cikken kívül olvassa el a "Jön is, megy is, marad is..." címűt!
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Száz féle probléma okozhatja panaszait, ezért mondhatni "állapotfelmérés" céljából keressen fel egy jó szakembert, proktológust!
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

17 éves fiú vagyok, 3 napja jött ki az aranyerem (külső), valószinűsítem hogy hogy a tulzott intenzitású súlyzós és önsúlyos edzésektől?!
Az lenne a kérdésem hogy kiseeb intenzitású súlyokkal mikor kezdhetnék el újra edzeni és hogy a futás ilyenkor megengedett e?

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Amint a csomó kezd összeszottyadni, kezdhet sportolni. Olvassa el erről a "Jön is, megy is, marad is..." című cikkemet.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Tommy Reicher írta...

Tisztelt Doktor úr!
Idén márciusban volt végbél tályog műtétem. Minden rendben lezajlott a gyógyulás alatt. Azonban az utóbbi hetekben a sebb helyen a heg néha megdagad kellemetlen érzés es kis nyomás hatására váladekozik mint egy pattanás utana pedig elmúlik a duzzanat. Véleményét szeretnem kérni hogy mi lehet ez. Válaszát előre is köszönöm.

János Fanta írta...

Tisztelt Doktor úr!

44 éves vagyok és sajnos nálam is előjött a betegség :-(
Rendszeresen sportolok, kocogás (kialakított futópályán!) valamint hetente háromszor súlyzós erősítés...
A cikkeket olvasva úgy érzem ez lehet a kiváltó ok.
Szeretném megkérdezni, hogy a betegségben milyen kiegészítő erősítés végezhető?
Gondolok itt DVD kardio edzésekre, esetleg Fitnesz kickbox-ra?
Illetve, hogy kifejezetten hasizom erősítésre mely gyakorlatokat lehet végezni (pl. derék formázásra forgógyakorlatok?)?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Piros írta...

KEDVES BÀNFALVI DOKTOR UR


Nagyon köszönöm a valaszat! MInden bejegyzèsèt elolvastam es nagyon sokat segitett!
Engem dez.19-en operaltak, hagyomagyos modszerrel! Több helyen vagtak, Sajnos meg most is rettenetes
faj, a szèklet üritèsnel mar alabb hagyott a fajdalom kisse, de meg mindig, eg es szurasokat is erzek. Egy kissè szivarog is a seb. A fajdalom ellen
Dafagan 1g, (3x1 TBL) Novalgin 0,5 max. 4 db naponta, Paragan sirup szeklet lazito 2 x naponta vagy 1 Paragan es Movicol Laxativumot hasznalok.
ESTE: Temesta 2 Tbl es Brufren 600 4 x 1 Tbl de ezzek nem segitenek igazàbol !!! Minden üritès utan letusolok Kb 2x naponta!
Antibiotikumok:
Flagyl 500mg ( Metronidazolum) 1-1-1 TBL / Ciproxine 500 gg Infektion und Bakterien 1-0-1-/ csütörtök ota csak 1/2 Tbl)
szintèn csütörtök ota : Bactrim forte bakterialis megbetegedesre ( Trimethroprim es Sulfamethoxazol a különbözö fertözö bakteriumok ellen)
ebböl napi 2 TBL. reggel/ este.
Tegnap mar nem birtam a fajdalmakat telefonon erdeklödtem a korhazban ahol azt az informaciot kaptam, hogy penicilint kell hogy szedjek.
Igy tegnap elöször CO.Amoxi -Mepha 1000 1 TBl szedtem be valamivel jobb lett, de meg mindig erösek a fajdalmaim! Egy krèmem is van Scheriproct, de ezt nem szabad közvetlenül a
testreszre rakenni, a gèzre szabad egy vèkony reteget felvinni es ezt elhelyezni a testreszre. Mindig Eget es tegnap ugy döntöttem, hogy meprobalom a Faku
krèmmel ez sokkal jobb nem eg töle annyira a vègbelem( csak külsöleg).
Szeretnem megkèrdezni, hogy mennyi ideig szamithatok ilyen massziv fajdalmakkal, az en informaciom az volt hogy kb. 14 nap alatt az paciensek felepülnek!
Tudom ez az egyèntöl is függ, de egy gerincmütètnèl nem voltak ilyen fajdalmaim, mint mot, pedig az ist egy nagyon nagy beavatkozas volt.

Elöre is köszönöm vàlaszàt meg csak annyit, hogy muszaly volt operalni, ez egy betokosodott belsö aranyer volt - ha Magyarorszagon elnek csak önnhöz fordultam volna!
Meg kell emlitenem, hogy ilyen alapos, egyszerüen fogalmazott felvilagositast sehol nem kaptam! Sajnos nem tudtam Magyararorszagra utazni, mert volt egy masik komplikalt mütètem is es igy nem tudtam / tudok utazni - de terveimben van Önt felkeresni, ha Szekesfehervarra kell is mennünk! Varom vàlaszàt elöre is köszönöm

Kivanok szèp napot es a legjobbakat 2016 föleg mindenkinek egeszseget!!


Piros

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Reicher Úr!

Panaszait tályog után kialakult sipoly okozza. Erről külön cikk szól, kérem, nézzen utána.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fanta Úr!

Leginkább "szálkásító", kis megterheléssel járó nagy szériaszámú edzésformák és kardio edzések javasoltak, az ugrálós annyira nem jó ilyenkor. Ugyanez igaz a hasizomgyakorlatra is.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Piros!

Műtét után elhúzódó fájdalmat általában vagy a záróizomgörcs vagy a seb gyulladása okozza. Az antibiotikum nem fájdalomcsillapító, több napra van szükség, hogy a gyulladás csökkenésével a fájdalom is alább hagyjon.
Ha görcsről van szó, leginkább a testmeleg ülőfürdők szoktak enyhülést hozni.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Róbert írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már vagy negyedéve folyamatosan visszatérő végbélberepedésem van.Rendszeresen, heti két alkalommal végzek 1 órás spinning edzést. Szeretném kikérni a véleményét, vajon okozhatja-e a spinning edzés az újból és újból kiújuló berepedést? A berepedés 1-2 hét alatt meggyógyul norcainos kúp és székletlazító használatával. Természetesen ez idő alatt nem sportolok. Ha problémás ez a fajta mozgásforma a végbélberepedésnek, akkor mennyi pihenő vagy gyógyulási időt kellene adnom magamnak, míg újból elkezdem a spinning edzéseket?

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Most 36 éves vagyok. Régebben voltak problémáim aranyérrel. Műtétem egy fissurával kapcsolatban volt, az aranyerem azóta problémammentes volt. Pár napja elkezdtem futni és most újra érzem mintha az aranyerem fájna. Hozzátartozik a dologhoz, hogy nem köszönöm ben futottam. A kérdésem az lenne, hogy egy megfelelő futócipő megoldhatja e a problémát? Vagy maga a futás a probléma? Jó lenne ha nem kellene abbahagyni. Válaszát előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Előző vagyok. Becsúszott egy kis hiba a szövegben. Szóval nem futócipőben kezdtem futni.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Róbert!

A spinning, kerékpározás gyakran áll gáti záróizom görcsösség hátterében. Záróizom intimtornát tanuljon meg, alkalmazzon, utána nem lesz probléma a spinning.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Egy proktológiai vizsgálatra érdemes lehet elmennie, akkor tudunk erre a kérdésre válaszolni. Valószínűleg csökkenti panaszait a megfelelő cipő.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Júlia Urvald írta...

Doktor úr nekem olyan problémám lenne,hogy nagyon viszket a végbélnyílásom és környéle,de semilyen bőrelváltozásom nincsen.Próbáltam már gombásodás elleni krémet,ekcémára valót is,a háziorvosom is kevertetett ki már többfunkciós krémet,de egyik sem segített.Tudna nekem tanácsot adni,hogy mit tehetek ezügyben!?Válaszát előre is köszönöm!

Júlia Urvald írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Katalin írta...

Kedves Doktor Úr!
Három hét alatt három gyűrűvel leszek gazdagabb! Az elsőt már meg is kaptam!
A kérdésem az lenne, mikor kezdhetek sportolni ismèt? Hetente kétszer van kettlebell és kétszer kangoo órám, plusz néhe futok is futópadon, vagy kondizok.
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Katalin

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Júlia!

A viszketés sokszor az egyik legnehezebben megoldható probléma. Ha nem tudja egyedül rendbe tenni, szakembert, proktológust keressen fel!

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Katalin!

A gyűrűzések után legalább 2 hét szünetet tartson, a vérzésveszély miatt addig nem erőltetheti meg magát.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Unknown írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Gyerekkorom óta van végbélrepedés problémám. Utóbbi években sokkal többet repedt be és sokkal nehezebben javult. Mos ugy 3 hetente egyszer beszokott repedni. Körülbelül április óta folyamatosan ég a végbélnyilásom, igazábol egész nap. Kiskorom ota kenem majdnem hogy napi rendszereséggel krémekkel. Neugranormon, Bepanten, Reparon ezeket hasznaltam rá, valamint reparon kúpot. Boltam vele gasztronál, megvizsgalták. Azt mondta doktornő hogy a végbélnyálkahartya felvan marodva. Irt fel hamosito krémet persze ezt eddig is használtam. Visszamentem kaptam rá ilyen gombasodás elleni krémet, de attól nagyon égett, így nem hasznaltam. Azóta sem történt változás, gyakran érzek székelési inger kis nyomást, ugye egész nap ég, és mintha nedves is lenne az alsom atájékon. Mintha izadna a fenekem vagy nem is tudom. Valamint amikor ez az égés elkezdődött, ugyan ezt éreztem vizelésbe is. Mikor jobban ég a fenekem akkor vizelési panaszaim is vannak, nehezebb indul meg, égőérzés ami vizelés után is fenn áll. Voltam urologusnál, prosztata jo, baktérium kenet vizsgálat negatív. Székletem foglyuk rá rendben van, nem véres vagy nyálkás ilyesni, vagyis nem vettem észre még. Naponta mozgok, fogyazstok gyümölcsöt, rostos dolgokat, és folyadék bevitel is megvan. Szeretnék egy vastagbéltükrözést mert ettől kialakult nálam egy szorongás stressz, ami miatt rexetin szedésétt eredményezte. Esetleg Doktor úr merre találhato helyileg ? Megszeretném mutatni szakorvosnak, mert szeretnék tovább jutni, hogy mi is lehet ez. Hiszen nem kenhetem életem végéig naponta, és közérzetem is rossz. 25 éves férfi vagyok.

Üdvözlettel:
Norbert

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!