2010. március 4., csütörtök

Az eszményi proktológia

Kérem, senki se háborodjon fel! A következő sorok felborzolhatják egyesek idegeit!
Nem a mindennapi megszokott valóság jön (tudom hiányzik a pénz, az energia, az idő, stb., de sokszor a szándék is), hanem egy törekvésről van csak szó, hogy minél többen minél jobban tudjunk szolgálni. Tanulságos lehet mindenkinek (főleg orvoskollégáknak), kérem a hozzászólásokat (persze a szöveg elolvasása után).
Már a kifejezés is abszurd, tudom. Egy olvasói hozzászólás juttatta azt az eszembe, hogy mennyire nem vagyunk egyformák. Ezt most azért írom le, mert az egy dolog, hogy én hogyan gondolkodom arról, hogy milyen proktológiai ellátás az, amit a betegeim kívánnak, és ritkán, de más az, amit betegeim szavából kiveszek. De ezt mind én szűröm le a nekem mondottakból, ami nem ugyanaz, mint amit az emberek gondolnak, szeretnének.
A bejegyzés tárgya a következő: milyen proktológiai ellátást szeretnének kapni a páciensek. Először részleteiben leírom azt, amire én gondoltam, ahogy én megpróbálom csinálni a dolgokat (törekszem rá), majd kérnék sok-sok érdemi hozzászólást ötletekről, pozitív tapasztalatokról, hogy milyen rendelés lenne az, ahova a legkevésbé rossz érzettel el-, majd visszamennek a segítségre szorulók.
Elképzeléseim:
Bejelentkezés
Folyamatosan elérhető asszisztensi telefonos elérhetőség. Itt a páciens pontos időpontot kap, melyben max. fél óra csúszással ellátásra kerül. (A csúszás azért képzelhető el, mert akadhatnak sürgősen megoldandó problémák, melyeket meg kell beszélni/oldani. Ezzel a bizonytalansági tényezővel számolni nem lehet, sok beteg vizsgálatára, a probléma kivesézésére negyed óra bőségesen elég, nagyritkán meg egy óra is éppen csak befedi a teendőket.) Az időpont megbeszélése után tájékoztatást kap a vizsgálathoz szükséges előkészületekről, a vizsgálatról vagy arról, hogy ennek hol nézhet utána (ez ma már kizárólag csak internetet igényel). A vizsgálat díjának a honlapon szerepelnie kell. A kezelés díja szerintem ilyenkor még titok mindenki számára (még az orvos is), nem biztos ugyanis előzetes vizsgálat esetén sem, hogy amit az egyik orvos szükségesnek tart, a másik is ezt ajánlja (rendszeres tapasztalat). Persze köszönés, bemutatkozás, kellemesen csengő női hang, magabiztosság, rövidség. A szakmai hozzáértés szerintem felesleges ilyenkor, egyrészt az orvosi vizsgálatot nem befolyásolják (csak különleges kéréseknél, problémáknál) az itt elpanaszoltak, csak a gördülékeny ügymenetet hátráltatják, a cél itt a bejelentkezés, kapcsolat felvétele.
Az internetes bejelentkezés tapasztalatom szerint nem jó: a betegek kb. 10%-a telefonos egyeztetés után sem jön el a vizsgálatra, le sem mondva azt. Ez nem csak az üres állás miatt veszteség, de annak is, aki esetleg sürgős gond miatt kért legkorábbi időpontja több napot, akár egy hetet is csúszik, ahelyett, hogy az üres lyukban megoldanák hamar a problémáit. Kérésem: aki nem megy el, mondja le minél hamarabb, segítve mások gyógyulását.
Megérkezés
Könnyen elérhető helyen (autó, tömegközlekedés), ingyenes parkoló. A lehető legkönnyebb, várakozás nélküli bejutás, lehetőség szerint lépcső nélkül, akadálymentesen. Egyértelműen, „eltévedhetetlenül” kiplakátolva a hely, az útvonal.
Rendelői váró
Belépve tiszta várótér, kényelmes székekkel, fotelokkal, lehetőség szerint nem folyosón, libasorban, hanem csoportokban. Szolíd pasztellszínek (utánaolvasva a színek pszicológiája szerint leginkább kék, zöld), megnyugtató zene (esetleg nem „eladós” rádióadó), kellemes illat, trendi magazinok (női, férfi, tudományos, stb.), kórház érzés kizárva. Egy sarokban esetleg szolídan TV (Mónika-show helyett mondjuk utazási csatorna). Kabát őrizhetően, WiFi internet, mellékhelység bidével (persze nem hiányzó kellékekkel), ásványvíz (kétféle), műanyag poharaktól nem púposodó szelektív szemetes. Recepció, szolíd, alázatos mosoly, nyugodt hang, köszönés, bemutatkozás, itt adatfelvétel (mások által nem hallhatóan), beleegyező nyilatkozat átvétele, elolvasása, kérdések, válaszok.
Rendelő
Előző beteg mosolyogva ki, utána kevéssel az assszisztens köszönés után behívja a következőt. Beteg be, hangfogó ajtó becsukva. Az orvos kezet nyújt, bemutatkozik, köszön. Nem túlhajszolt, nyugodt, a pácienst nevén szólítja, a betegre koncentrál, nem a maga fontosságát hangsúlyozza, tiszta, rendezet ruházat és küllem (az ember nem fél a fertőzéstől, mikor kezet fog vele). Először egy-két személyes kérdés, oldódás. A rendelőben kellemes (nem széklet-) illat, kellő világosság, halk, megnyugtató zene, (nem tolakodó és nem szétboncolt szervekről szóló) képek a falon, az elrettentő „kínzóeszközök” nem a beteg látóterében, tisztaság, rendezettség. A páciens és az orvos között nem elválasztóvonal az asztal, hanem lehetőség szerint lekerekített szélű, hogy megbeszéléskor az orvos közelebb kerülhessen. Pontos, lényegre törő, profi kérdések, az előzetes tájékoztató alapján felkészült, pontos válaszok (nem az ”aranyeres panaszaim vannak” és a harminc véle, hatékonynak nem bizonyult krém, kúp folytonos ismételgetése). Kérdések az adott élethelyzettel kapcsolatban (erről kicsit lejjebb). (Ezeknek nem az a célja, hogy az orvos felmérje, mennyi zsozsót tud kiénekelni a páciens zsebéből, hanem az, hogy az esetleges kezelési lehetőségek közül melyik illik legjobban az adott páciensnek.) Az orvos a beteg iráni negatív megjegyzése, gesztusa kizárt, mint ahogy az orvos-asszisztens személyes(kedő) kommunikációja is, csak a beteg és betegsége, gyógyítása a lényeges ilyenkor, azért vagyunk ott. Nincs ki-be járkálás, telefonfelkapdosás (majd ha a beteg kiment, mindezt lehet).
Vizsgálatkor egszerhasználatos papírlepedő, „kínzóeszközök” látótéren kívül. Beteg elhelyezkedik az ágyon (szerintem a bal oldaltfekvés az ideális, a szemérmet sem bántja annyira, mint mondjuk a „kutyapóz” vagy a szétterpesztett lábak, ellazulni is könnyebb így), párna a feje alatt, nem a vizsgálóasztal deréktól kényelmetlenül megemelve, megtörve. Orvos mindent tárgyilagosan mond előre. Tájék erős helyi megvilágításban, csak így érdemes megnézni. Ujjal való alapos vizsgálat kíméletesen, egyénre szabott módon, ami nem annyit tesz, hogy felületesen, de ne érjen fel egy durva nemi erőszakkal sem. A síkosító lehetőleg nem vazelin, paraffin, amelyektől törlés után olyan érzése van az embernek, mintha berittyentett volna, hanem vízoldékony intimzselé. Eszközös vizsgálatkor többféle vastagság és hossz, alak szükségeltetik az adott állapothoz mérten (persze mindenből mindig van). Megbeszélés, esetleges beavatkozás. A tájék tisztára törlése, elpakolás, nem minden szennyezetten ott hagyva (engem egyszer urológus „becserkészett”, utána másfél óráig éreztem azt a bizonyos „berittyentést”, míg hazaértem tisztálkodni, köszi, ezt senkinek sem szeretném).
A megoldás a beteg egyéni állapotával (betegség, életvitel, élethelyzet, anyagi lehetőségek előzetes megbeszélés után) legyen összhangban. Legalább rajzos felvilágosítás (ilyenkor már elő lehet venni), megbeszélés (teendők, várható problémák), tájékoztatók. Dokumentáció elkészítése, melyet a beteg ért, hasznosnak talál, benne folyamatos elérhetőség gond esetére. „Kérdés van-e?”, válaszok. Anyagiak megbeszélése (most, majd). Fizetés, mosoly, búcsúzás. Kint öltözés, köszönés.
Otthon, édes otthon
Otthon a papírok átolvasása, benne minden fontos, ami megtörténhet, meg amit ilyenkor tenni kell. („Minden úgy volt, ahogy leírta.”) A teendők betartása.
Ennyi. Ötleteket kérek, nem panaszokat, hiába tartják jogosnak, arra más fórum való. Csak jobbító szándékú megjegyzéseket várok a (remélem általános) színvonal emelése céljából, majd igyekszem rendszeres(ebb)en javítani a fenti felsorolást.


Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

101 megjegyzés:

lizike írta...

Kedves dr Ur ! Én nem régen estem át az aranyér mütéten,elolvastam az ön elképzelését hozzá.Annyit mondhatok,hogy nekem sincs sok panaszra okom,de az ön áltakhoz leirtak,Havay az amit ön elképzel. Én mivel ápoloi végzettséggel rendelkezem,kiváncsi természet vagyok, én még a mütétem is végig néztem volna, és részleteiben érdekelt volna a dolog. Ezzel szemben gyors, lényegretörö felvilágositást kapta:-"Készüljön fel ,hogy fájni fog.!Ezt kelett beosztanom, hisz 5 orás megfigyelés után, volt egy telefonos kapcsolatom és a lelkiismeretes férjem és a magam szaktudása ami segitett.Ráadásul nem is a Long mütétem volt! Sajnos leszázalékoltként anyagilag nem engedhettem meg magamnak! Üdvözlettel: Roza

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Először is -komolyan mondom- jó olvasni, amiket ír és maga az ötlet is tisztelendő és követendő lenne. Sorait olvasva, már csökkent a félelmem -sőt kedvet kaptam egy vizsgálatra:-) De komolyra fordítva a szót: eddig kétszer estem át proktológiai vizsgálaton. Ami számomra, mint beteg számára hiányzott - az előzetes tájékoztatás, hogy most mi fog történni részletes felvilágosítással -tehát az "akkor most megnézzük" szerintem kevés. A "kínzóeszközökre" a beteg valóban nem kiváncsi -sőt- de jobban tűri a megpróbáltatásokat, ha tudja mi várható pontosan. Ugyanez érvényes a vizsgálat közbenre is. Ha tudom, hogy kb. mennyit kell még kibírnom, most mi következik - úgy osztom be a "tűrésemet" hogy ezeket az infókat beépítem a "túlélési stratégiámba".
Lehet, hogy nindezt természetszerűleg beleértette a leírtakba - csak nekem nem tűnt fel. Ugyanakkor a folyamat a körülmények, az egész logisztika, amit leírt -számomra példaértékűnek tűnt.

Üdvözlettel:
Laci

ui. Ugyanakkor ezúton is szeretném megköszönni azt az internetes tájékoztatást, amit nap-nap megtesz a neten feltett kérdések megválaszolásával.

Névtelen írta...

Kedves Doktorúr!
Elolvastam, és mondhatom, hogy pontosan így, ilyennek szeretné látni a beteg azt a helyet, és főleg azt az orvost, akitől gyógyulást vár.
Számomra fontos, hogy kellő humorral szemléljék legeldugottabb részemet, mert csak így tudom magam túltenni a szégyenkezésen. Öröm volt olvasni Önt, kedves Doktorúr! Stílusa élvezetes olvasmánnyá teszi a tájékoztatót. Gratulálok! És köszönöm! Tisztelettel üdvözlöm Önt és csapatát, Lótusz.

Kovács írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Én azt gondolom,ha nem is tökéletesen,de majdnem(!) ezt kaptuk Önnél. Nekem nem lehet okom panaszra!
És igen,nekem is tetszenek az Ön által leiírtak,nem tennék hozzá mást. A rendelési idő talán nyúlhatna a késő esti órákba is,19 órával bezárva...

Köszönettel: Kovács Rita

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr !


Az Ön által levezetett proctológiai vizsgálat folyamatának és körülményeinek pontosan így kellene működnie, ahogy leírta.
Nem tudok és nem is akarok fogást találni rajta, inkább azt kívánom, költözzön kicsit közelebb és itt valósítsa meg mindezt :)

Az én személyes tapasztalataim alapján talán annyit fűznék hozzá, hogy engem kifejezetten zavart az, amikor a vizsgálatnál a pucér ülepem meredezett, le nem takartak. Én alapvetően is kínosan érzem magam egy szál semmiben, egy ilyen vizsgálatról már nem is beszélve.

Ahol eddig rendeléseken jártam, mindegyik esetben a váróból a rendelőbe vezető ajtó lényegében egyenesen a hátsómra nyílt, paraván v. egyéb izoláció gyanánt egy fellógatott lepedő szolgált. Az egyik vizsgálatnál ráadásul a beteghordó úriember egyik kezelőből a másikba, vígan fütyörészve suhant el mellettem miközben folyt nálam a vizsgálat, így persze a lepedő legelső mozdulatra elmozdult és természetesen úgy is maradt…

Másik dolog, amit esetleg jónak éreznék, az a magánrendelésekre vonatkozik: nekem valamiért kényelmesebb a recepción rendezni a „piszkos anyagiakat”, mint bent a rendelőben. Gyorsabban mehet a betegcsere és szerintem az adminisztráció( fizetés, számlaadás a beteg részére) nem az orvos dolga.

Jónak találnám még, a latexmentes kesztyű használatának lehetőségét is, ha arra allergia van, sajnos ez sem mindenhol megoldott.

Igen zavaró még, ha az orvos telefonál vizsgálat közben, vagy félbehagyja emiatt a vizsgálatot (örülök, h. végre elkezdte, ha most emiatt még egyszer bedugja azt az izét, lefordulok az asztalról…), vagy ha személyes beszélgetést folytatnak a fejem felett az asszisztens nővel. Ilyenkor eléggé kirekesztettnek érzem magam, mintha én magam ott sem lennék, csak a hátsóm.

Esetleg még jó ötlet lenne az emelhető vizsgáló asztal, hogy az orvos ne a hátsómmal egy vonalban, guggolva nézegessen műszeres vizsgálatnál, mert bár nyilván nem eszek meg a vizsgálat előtt egy tál babgulyást, de ez finoman szólva akkor is morbid :)

Üdvözlettel: Anikó

Heni írta...

Kedves Dr Úr!
Szerintem ez így okés, amit leírt, szerintem ezt kaptam a rendelőjében is , amit itt leírt.
Nekem igazából az a legfontosabb, hogy meggyógyuljak végre, mert unom már ezt az egész kínszenvedést, persze az sem mindegy milyen körülmények között.
De az biztos, hogy Ön jól csinálja, jól áll hozzá...
Ritka szerintem az ilyen doki:-)
További szép napot!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr !
A székesfehérvári rendelőjében jártam tavaly decemberben. Teljes mértékben meg voltam elégedve a bejelentkezés a rendelőben Doktor úrral történt beszélgetés és vizsgálat korrektségével. A jövőbeni elképzeléseit támogatom, hiszen egy megijedt és félő beteg
stresszelését muszáj oldani az elképzelése szerinti módszerekkel.

Köszönöm a hírleveleit Doktor úrnak, hasznosak és tanulságosak.
Az is egy szép gesztus Doktor úr részéről, hogy amikor kerestem telefonon-természetesen tudom, hogy nem tudja azonnal felvenni a telefont-visszahívott. Köszönöm még egyszer, sok sikert és jó egészséget kívánok továbbra is úgy a munkájában mint magánéletében is.
Tisztelettel:Takács István

Zsuzska írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Örömmel olvastam sorait a rendelésről, a vizsgálat folyamatáról. Fontos, hogy a beteg kellő tájékoztatást kapjon, a vizsgálat minden lépésével tisztában legyen (tudja mikor, mi és miért történik), és hogy ne legyen feszült a hangulat, mert nyilvánvalóan úgy nehezebb ellazulni.
Kívánom, hogy Kelet-Magyarországon is minél több "eszményi proktológia" jöjjön létre!
Üdvözletem küldöm!

pillango7 írta...

Kedves Doktor Úr!Most röviditett változatban írom, hogy valóban eszményi minden ami a bejelentkezéstől kezdve a vizsgálaton keresztül a hazérkezésig leírásra került.Ugyanide írtam délután, de az ördög tudja, hogy miért nem látható.Egy biztos, hogy a beteg félelme és szégyenérzete a kinai nagyfal, amin át kell jutni,hogy a leírtakat személyesen is megtapasztalhassa.Az előjegyzett időpontokat le nem mondó, be nem tartó bunkó betegeknek tudomásul kell venni, hogy előnyt élvez, aki pontos, v.hamarabb érkezik.Én is azt a bizonyos falat "bontom",de remélem, hogy hamarosan sikerül eljutnom Önhöz.Tisztelettel: Kné Zsuzsa

Névtelen írta...

Kedves doktor Úr!
Én még nem voltam proktológiai vizsgálaton,de írása alapján úgy érzem, hogy ez lehet az "eszményi proktológia".
Többi cikkét is nagy érdeklődéssel, élvezettel olvasom,
Gratulálok!
Üdvözlettel:
Zsuzsa

Edit írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Én már azt az internetes felvilágosító munkát is az eszményi proktológia részének gondolom, amit Ön végez. Még nem voltam ilyen vizsgálaton, de a legfontosabbnak talán nem is a külsőségeket(falak színe, zene) tartanám, hanem a bizalom megteremtésének képességét és a korrekt, érthető(!) tájékoztatást. A piszkos anyagiakról sem árt időben és korrektül tájékoztatni a beteget, hogy esetleges kezeléseit anyagilag is megtervezhesse.További jó munkát és sikereket kívánok! Kimmel Edit

Szilvia írta...

Tisztelt dr.Úr!
Én már sajnos,voltam proktológiai vizsgálaton, kétszer is.Amikor az ember megijed a betegségtől,bizony menni kell, nincs mese. Sajnos nem igazán kellemes körülmények között zajlott a vizsgálat.A szükségesnek tartott beöntést követően, sajnos a mosdó nem volt elkülönítve a fekvőbetegek folyosójától, az ajtó nem volt zárható, így borzalmas megoldásnak tűnt az ürítés és az utána következő tisztálkodás,stb.Ez csak a kezdet, így sok türelemre volt szükség, hogy kellőképpen ellazuljak a vizsgálat alatt.Túléltem! Mivel nem egyedi eset, mások is az említett körülmények miatt nehezen viselik, ha beöntést kapnak, pedig ebben a rendelőben e nélkül nem igen ússzák meg...
Olvasva a hírleveleket, megismerve az Ön klinikájának körülményeit,csak elhatározás és persze anyagi kérdés, hogy Önhöz forduljak, hiszen vannak még problémáim.Szerintem, majdnem minden vizsgálat egy kis fájdalommal jár,de a gyógyulás érdekében el kell viselni.Ha minden igaz, ahogyan Önnél a vizsgálatok történnek,én már szinte gyógyultnak is érzem magam!
Sok sikert a további munkájában és türelmet a "beteges"nemzethez.
Üdv: Szilvia

Zsuzsanna írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Miközben olvastam írását,azon gondolkodtam,hogy Ön vajon bátran, sztereotípiák gyártása nélkül elmenne-e saját rendelésére? :)
Mert valóban eszményi körülményeket vázolt fel.Sajna, tudjuk jól,hogy az ideális orvos-beteg találkozások nagy hányada nem arról szól,hogy a "delikvens" feltétel nélkül megbízik a "gyógyítóban",ugyanis régi betokosodott szokások miatt nem nyílnak meg igazán a betegeket.
Direkt írtam a gyógyítót mert,számomra az orvos igenis így sejlik felé,hisz úgy vélem nem csak a testet,hanem a lelket is kell ápolnia a páciensben.
A csipetnyi árnyalt humor megjelenése pedig szintén jó példa arra,hogy úgymond "lelki görcsoldóként" mennyire szükségünk is van rá a kínos helyzetekben.És ettől olyan emberi az egész.
Sok sikert kívánok a további munkájához.
Üdvözlettel:
Cz.Zsuzsanna

Margó írta...

Kedves Doktor Úr!
Figyelmesen elolvastam a tökéletes proktológiai rendelésről írt összefoglalását.Szerintem ideális, ehhez nem sokat lehet hozzátenni.Én már többször voltam a Bp-i rendelésén, s a körülményekkel ott is elégedett voltam.Félelem és feszültség nélkül megyek, mely nálam nagyon nagy szó.Nekem nagyon sokat segített a hírlevélben és a blogban leírt sok jó tanács.Külön értékelem a hangvételét, stílusát, közvetlenségét.Nagyban meghatározta az orvosválasztást.Köszönöm magam és betegtásaim nevében. Üdvözlettel: Molnár Ferencné

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!
Még sosem voltam proktológiai vizsgálaton, de valószínűleg hamarosan sor kerül rá.Mivel a nőgyógyász hasonló intim helyzet onnan merített tapasztalataim:
-ha az asszisztens csak adminisztratív feladatokat lát el , akkor ne legyek olyan helyzetben, hogy ő is mindet lásson.Csak akkor ha neki is tevékenyen részt kell vennie a vizsgálatban.
-A lehető legkevesebb idő teljen el levetkőzve a vizsgálóasztalon a vizsgálat megkezdéséig.Felöltözve nyugodtabban várakozik az ember.
-A letakart láb , és szeméremtest biztonságot ad az embernek még ha tudja is hogy hátul kilóg minden :)
De összességében az ön elképzeléseit elolvasva nem izgulok már annyira milyen lesz a vizsgálat.Köszönöm! :)

A. Laci írta...

Kedves Adjunktus Úr!

Nagyon jó amiket ír, ennél többre aligha vágyhat beteg.
Én személy szerint beérném sokkal kevesebbel is, csak gyógyulnék meg a krónikus végbélrepedésből, amivel egy kollégája kisebb megszakításokkal 10 éve kezel eredménytelenül. Megpróbálja?

Üdvözlettel: A. Laci

Bt. írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az Ön által leírtak - valamint az előző hozzászólók javaslatain túl -
három dolgot említenék:

- ha erre technikai lehetőség van, az orvos egy monitoron mutassa mega a
páciensnek a végbél külső -és belső szakaszát egyrészt tájékoztatás, másrészt a gyógyulásban való együttműködés érdekében.

- mindenképpen adjon számlát a recepción dolgozó munkatársa, hiszen a páciensek is fizetnek adót, és már elég visszatetsző tapasztalatunk volt a számlát nem adó magánrendeléseken.

- nem csak itt, de mindenütt jó lenne bevezetni egy "EMBER SZERVÍZKÖNYVET". Itt lehetne dokumentálni a páciens kórtörténetét, ami a BETEGNÉL lenne,és nem egymással nem kommunikáló adatbázisokban.

Nagyra értékelem felvilágosító munkáját, mert mintha azt látnám, hogy Ön a betegséget MEGELŐZNI és nem (jó pénzért) GYÓGYÍTANI akarja.
(Így is lesz persze sok önmagával keveset törődő betege).

Következő cikkéhez két témakört javasolok:

-konkrét receptet arra vonatkozóan,
hogyan biztosítható megfelelő ÉTKEZÉSSEL a laza széklet (nem csak úgy általában a rostgazdag "egészséges" étkezéssel).

- a végbélkörnyék tisztántartása, ápolása, tartósan használható anyagok -és módszerek ajánlásával.

Üdvözlettel: Nagy János

Tóthné Kovács Krisztina írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Örömmel olvastam amit írt - ez valóban eszményi rendelés. Eddig csak állami kórházakban kezeltek, de szörnyű sok csalódás ért. Az egyik kórházban kifizettették a szülésfelkészítő tanfolyamot, és be sem mutatták a szülésznőket. Nem is foglalkozott velem senki a 13 órás vajúdás során. A kitolási szakaszban pedig velem ordított az orvos, hogy "Maga nem tud tolni!" Egy nőgyógyászati műtétnél pedig nem adták be a bódító injekciót, mondván, hogy "Ez nem is fáj." Férjemnek hétfőn lesz béltükrözése, és azt sem tudjuk,mit vigyen a kórházba. Kislányomnak 8 éve van székrekedése, és amit kitol, az óriási. Nem csoda, hogy így fáj neki. Már minden rostos táplálékot kipróbált, de hiába. Levolac-on él már lassan. Mit tegyünk, hogy ne szenvedjen? Tisztelettel: Tóthné Kovács Krisztina

Sarkadi írta...

Elolvastam leírását. Azzal teljesen egyetértek. Valahogy így kellene a szakrendelőkben is fogadni és ellátni a kedves beteget. Szívesebben járnánk sűrűbben szűrésre.
Sok sikert munkájához
Sándor.

Névtelen írta...

üdv.Doki! Irén londonbol.
Őrülök hogy válaszolt,lassan mulnak a panaszaim,100szem gyulladáscsökkentőtől.mindent elolvastam már amiről ir és igazán jo dolog,hogy erről ir.Már nem vagyok fiatal 55éves vagyok,és ez a betegség nagyon kellemetlen.Olyan mintha szögesdroton ülnék,de mostmár jobb tudok ülni gugolni,hajolni,varronő vagyok és itt varrok,és vasalok is tehát egyik helyzet sem kimél.Májusba készülök haza de előtte időpontot fogok öntől kérni egy vizsgálatra,itt már egyen tul estem hát nem kiméltek.kupot kaptam,gyulladáscsökkentőt,és kenőcsöt,hashajtot,most a kamillát iszom,és probálok rostosat,joghurtot,és olyan dolgokat enni amitől nem lessz székrekedésem.Van ott egy pont ahol még szúr és ég azt nem tudom mi.üdv Irén,erről már regényt lehetne irni,megköszönöm a válaszát.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
szerintem nagyon jó az elgondolása,biztos vagyok benne,hogy ez igy is történik a rendelőben.Sajnos én ezt nem tudom megtapasztalni a nagy távolság miatt,be kell érnem azzal amit itt kapok.
További sok sikert kivánok Önnek,és egészséget a sok elkeseredett betegnek.
Tisztelettel, Kati

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasók!

Köszönöm a kedves szavakat.
Egy pár hozzászólásra reflektálnék csak, konkrét egészségügyi problémával kérem, más bejegyzésekbe írják meg kérdésüket, ezt tartogassuk ötletelésre (már több gondolatot is tervezek "ellopni" innen, köszönöm). Az "eszményi proktológiát" sajnos nem teljesen az életből vettem (csak részletekben), megvalósításához nálam még nem jött el az idő (csak emberileg, szakmailag), de remélem sok helyen fognak a kedves betegek minél előbb találkozni vele.

A proktológiai vizsgálathoz nem kell beöntés, a végbél tisztítása szükség esetén egy széklethajtó kúp adásával megoldható.
Szerintem a vizsgálat a gatya térdig letolásával az esetek 99.99999%-ban megoldható, nem kellően szabadon csak az ember csípője van ilyenkor, ami tapasztalatom szerint nemigen zavaró (annyira).
A kínzóeszközök kinézete sokszor olyan brutális, hogy tényleg jobb, ha nem próbálja meg elképzelni az ember (kellő képzelőerő és tapasztalat híján), hogy hogyan a fenébe fog az oda be...? Elmondva, majd érezve sokkal barátságosabb.
Az "állami intézmények" nagyon sok okból (financiális, irányítási, nem érdekeltségi, stb.) nem biztos, hogy alkalmasak arra, hogy "eszményi proktológiát" működtessenek. A rendszer sajnos a lehető legtöbb beteg ellátását még elfogadható színvonalon részesíti előnyben, lassan mint a katasztrófaorvoslás (a lehető legtöbb beteg megmentése az elérhető erőforrásokkal). Persze tisztelet a kivételnek. Kérem, ne szidjuk őket annyira, dolgoztam én is benne, sajnos teljesen más minden (egy idő után az orvos is)...
A kamera a legtöbb embert zavarja, kevesen kíváncsiak rá. De lehetőségnek jó.
Az ember szervízkönyve az ambulánslapok tömkellege, a dologhoz (egységes könyv) a szerintem nem megoldható standardizálás lenne szükséges.

Gabi írta...

Csatlakozom a pozitív élményekkel távozókhoz...és most már gyógyultakhoz is:-)).
A rendelés idejéről csak annyit, engem a doktor úr este 9-kor fogadott, mert Pestről mentem hozzá, egyetlen egyszer sem volt gond a késői időpont.

istván írta...

Kedves Doktor úr!

Életem során sajnos betegségeimből kifolyólag sok-sok ápolóval és orvossal volt személyes találkozásom, de az Ön rendelésén tapasztalt benyomásaim, valamint az ezeken az oldalakon leírtak is megerősítettek abban, hogy az Ön által felvázolt "eszményi proktológia"
valóban azt a célt szolgálja, amit a beteg szinte el sem tud, vagy mer képzelni, hogy ilyen is létezik a gyógyulása érdekében!
Hiszem és tudom, hogy áldozatos munkája követendő lesz mások számára is!
tisztelettel: Varga István

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur!
Tanacsat szeretném kérni! Elsö aranyeres problémaim kb negy eve kezdodtek, az elso terhessegem elejen. Orvosnal voltam de kismamakent csak egy kremet kaptam , amirol kiderult hogy nem is hasznalhatom, igy áttertem a reparon használatára. Szulés utan ligaturás kezelésre jartam , 5 vagy 6 alkalom utan gyogyultnak nyilvanitottak,, bar teljesen jol nem voltam. Tény hogy a panaszaim kb 80% ban megszüntek, és a reparon kenegetésével eléldegéltem. Aztán a masodik terhességem alatt (2008-2009) az aranyerek kiujultak, reparonnal kenegettem meg neha gyulladascsokkento kremmel. 14 hetes terhesen megkaptam az A tipusu sargasagot, eleg rosszul viseltem , 6 hetet voltam korhazban eleg magas TGO/TGP (2000/1700) ertekekkel , Tbil =6. Hat honapos terhesen lilas visszerek is kepzodtek a job labamon, bar fajni ritkasn fajtak. Akkor lioton gellel kenegettem. Szules utan felkerestem az egyik proktologiai rendelest, es kb 5 honappal a szulés utan megkeztem ujra a ligaturás kezelést. Megjegyzem szules utan a visszerek eleg szepen visszahuzodtak maguktol, a labam se fajt és az aranyereim , bar nagyon fájtak de meg elviselhetoek voltak Sajnos kozben lett egy repedesem is, amire az orvos tett valami port és hazaküldött azzal hogy kenegessem Bepanthennel. Es találkozzunk ujév utan. EZ volt 2009 novembereben. Nem akartam majdnem két honapot varni ezert elmentem egy masik, agyonreklamozott klinikara, a proctoclinicre . II es III foku aranyerrel diagnosztizaltak, meg fissuraval. Itt aztan ujra nekifogtak a ligatures kezelesnek, a fissurara meg adtak egy sajat fejlesztesu kenocsot, ami iszonyu csipo/osszehuzo hatasu, a falra lehet tole maszni! Es parhuzamosan rendeltek endotelon kapszulat szedni. Egy honapig szedtem. Ekkor elkezdett fajni a labam megint de mostmar nagyon, kiujultak a visszerek és azota is fájnak tobbnyire délelott., egyidejuleg az aranyer-fissura fájdalommal. Azota 9 ligaturas elszoritason vagyok tul, ( 7 ezeknel , ketto az elozonel) ketto utan nehany orara lepattant a gyuru, volt olyan is hogy masfel honapig nem csinaltak semmit olyan gyulladasba volt az osszes er, volt olyan krizisem hogy a fajdalomtol majdnem elajultam, es ennyi kezeles utan cseppet sem erzem magam jobban. Eddig nem szedtem egyeb gyogyszert, a szoptatas miatt, most “ meggyoztek “ hogy mar cask keveset szopik es szedjem a doxilek 100–at, napi kettot, ja es fajdalomra ketonalt. Mivel ez utobbinak rengeteg mellekhatasa van ebbol osszesen 4 et vettem be. Minden reggel szeklet utan begyullad a vegbelnyillas, iszonyu hasogato fajdalommal jar, kenegetem egy lidokainos gellel, meg gyullladascsillapitoval, meg reparonnal meg a klinikatol kapott kulombozo kencekkel, par ora utan a fajdalom mulik. Sajnos ez a par ora egyre tobb orat jelent! Amugy a szeklet rendszeres, es vigyazok hogy mit eszek, hogy lágy szeklet legyen. Mondanom se kell ugye hogy az életem ettöl függ, sehova se tudunk menni,semmit se tudunk csinalni. Onnek mi a véleménye, normalis ez vagy valamit elbarmoltak? A multkor azt mondta az orvos hogy a fissura megvan kenegessem tovabb az alltaluk adott kenoccsel. Ami ugye eddig se segitett semmit csak noveli a fajdalmat inkabb hanyagolom. Hagyjam ott oket es menjek vissza az elozo rendelobe bar ott is fissurara cask bepanthent rendeltek? Szivesen felkeresnem szemelyesen is, bar kisse problemas a koztunk levo 300 km. Vagy ajanlani tudna egy kollegat Hajdu –Bihar korzetben. Valaszat elore is koszonom. Anni

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anni!

Szerintem Önről szól a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkem, gondolom olvasta. Panaszait nagy valószínűséggel még további gyűrűzések sem fogják megoldani, mivel alapvetőleg végbélrepedés eredetűnek tűnnek. Többet a betegségről, megelőzésről és a megoldásról rendelőm oldalán, a (
http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm ) talál.
Sajnos Hajdú-Biharban nem tudok olyan kollégát, aki hasonló módszerrel gyógyítana.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ditka írta...

Kedves Doktor Úr!
Szeretném a segítségét kérni.2007-ben aranyérműtétem volt B.pesten a bécsi úti klinikán és 4 alkalommal kellet visszamennem a longo-féle beavatkozásra.Az egyik alkalommal a doktor úr végezte a beavatkozást.Jó ideig panaszmentes voltam,de egy ideje újra problémáim adódtak.Próbálkoztam pár módszerrel enyhíteni a problémát,de úgy látom,hogy makacsul tartja magát az állapot.
Az Önök módszere számomra is nagyon szelídnek bizonyult és nagyon jónak tartom,annak ellenére hogy a problémáim újból felmerültek.Szeretnék mielőbb elmenni egy konzultációra Önhöz,mert már igencsak aggódok az állapotom miatt.
Érdeklődnék afelől is hogy esetleg van-e mód arra,hogy némi kedvezményt kaphassak a vizsgálatból,mondván,hogy volt korábbi műtét-sorozatom.
Köszönöm mielőbbi válaszát.
Maradok továbbra is bizalommal.Üdvözlettel:G.V.Judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

Természetesen mivel nem csak az akkori munkaadóm, hanem a saját nevemben is vállaltam garanciát a megoldásra, rendelésemen az esetleges aranyér elleni beavatkozás térítésmentes lesz, a vizsgálati díj is kedvezményes.
Várom szeretettel:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ùr!
Csak akkor üljön le levelemet olvasni, ha odakészített 2 napi hidegélelmet-innivalót maga mellé, és egyéb jobb dolga sincs, mint egy szokásos „jajongó-levelet“ olvasni.
Tulajdonképpen soha nem szoktam így látatlanban-ismeretlenben levelet írni, de akkora élvezettel olvastam a honlapját, és olyan érdekesen, humorosan megfogalmazott tanácsokat, ötleteket fedeztem fel, hogy gondoltam, itt az idő, most vagy soha, kinyitom a szemetesládát.
Az emberi test másik végén dolgozó kolleganő vagyok (szigorúan szabályzó szinten, tehát mint orvos, szinte már csak a papírokból derül ki), aki „valaha“ egy életigenlő, jó kedélyű, magát nőnek tartó nő VOLT. Első –szerintem gyönyörű – lányom születése után, mint oly sokaknál, (szerintem?) aranyeres problémák merültek fel, idővel lecsillapodtak, majd második –ha lehet még szebb - lányom születése után még erőteljesebben léptek fel ezek a problémák, és csak hosszú hónapok után múltak el valamelyest. Jó néhány évvel később, mint derült égből a villámcsapás, megint jelentkeztek a problémák. Sokféle próbálkozás után eljutottam végre egy erre a területre szakosodott sebészhez ( azért 2 hónapot még így is kellett várni időpontra itt a jól szervezett Ausztriában), de igazán kompetensnek tűnt az orvos. Mellesleg megjegyzem, továbbra is megvan bennem az iránta érzett bizalom. Szóval miután a nagymamám vastagbél-rákban halt meg, saját kívánságra történt egy vastagbél tükrözés (szerencsére negatív leletekkel), majd ezt követően 2 hetes ritmusokban négy lépésben (összesen 5 db) gyűrűt helyezett fel a belső aranyerek megszűntetésére, a korona pedig egy kb. 7-8 mm átmérőjű papilloma eltávolítása volt. Ez kb. novemberig zajlott le. 3-4 napig vérzésmentes voltam, aztán kezdődött lassan, de biztosan a székeléskor érzett fájdalom, ami úgy dél körülre múlt el. Ezzel tudtam volna is együtt élni, ha februárban nem kapok egy kis bélfertőzést (az elfogyasztott sajt nem volt az igazi), és nem lett volna folyamatos ingerem, minek következtében eleinte több időt töltöttem W.C-n, mint azon kívül. A baj csak az volt mindemellett, hogy éjszakánként sem volt nyugalmam, reggelente karikás szemekkel ébredtem, és persze a hulla fáradtság sem elvetendő körülmény. Ez űzött el végülis egy gastroenterológushoz, aki valamelyest rendbe hozta a bélflórámat (cserébe szelektálás a köbön), de így legalább nem kell 10x igénybe vennem naponta a legérzékenyebb testrészemet. Megint maradt hát az 1. számú probléma, a végbél. Természetesen a sebésznél kértem megint időpontot, aki becsusztatott 10 percre 4 hét múlvára. Igen ám…. de múlt csütörtök óta elértem azt a mennyei állapotot, hogy mostmár szünet nélkül fáj. Székeléskor sírásig, egyébként meg szinte csak fekve, meg ülve boldogulok. Erre mondhatná az ember, hogy irány a kórház, de már a gondolata is fáj, ha én magam közelítek a hátsómhoz. Annyit szeretnék elérni a sebésznél, hogy bódításban vizsgáljon meg, és a szerintem újra kinőtt papillomát ha lehet, helyben távolítsa el. Hogy van-e más bajom is, nem tudom, de néha már kezdem azt érezni, nem is érdekel. Azt tudom csak, hogy ezt a szüntelen fájdalmat semmivel nem tudom csillapítani, és ami még rosszabb, nem tudom, megoldódik-e ez valaha. Igencsak az erőm végén járok úgy, hogy az egész család mellettem áll, a férjem tudomásul vette, hogy képtelen vagyok a házaséletre (leszek én még nő valaha??????????), segítenek mindenben. Egyébként semmi gondom a széklet állagával, eltekintve azt az apróságot, hogy a gyűrűzés után annyira beszűkült a lumen, hogy gilisztákat szülök. De saláta és folyadék az életem (mást is fogyasztok), hetente 5x sportolok, de nem extrém módon, pusztán karbantartás és élvezet céljából (múlt hét óta természetesen az sem megy). Normál testalkatú 41 éves életkeseredett nő vagyok, akit csak a körülötte élőknek sikerült kihúzni eddig a napi kátyúból
Ja igen! Ha a papilloma újra és újra nő, mit lehet tenni? Hogy be vagyok oltva, gondolom mint halottnak a szentelt víz, hiszen tavaly kaptam meg a sorozatat, és nyilvánvaló módon nem az első találkozás volt.
Zs.B. folyt. köv

Névtelen írta...

Kicsit hosszú lett a levél ezért nem fért egy csomagba. Tehát a vége:
Hát ennyi! Gondolom már minden enni- és innivaló elfogyott. Tulajdonképpen csak egy szakfülre akartam “titkaimat” rábízni, meg egy biztató szóra vágyom, hogy ne adjam fel, mert nem kell a hátralevő éveimet így végigkínlódom.
Üdvözlettel: Zs.B.
zsombok@a1.net

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zs.B., kedves kolléganő!

Érdemes elolvasnia a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkemet, szerintem magára fog ismerni.
Kicsit bonyolult, de valószínűleg a szülésekkor kialakult apró végbélsérv, rectocele miatt alakultak ki a problémái, ami záróizomgörcshöz vezetett, a fájdalmat, a "gyurmagilisztákat" ez okozza. A záróizongörcs rendszeresen begyógyuló végbélrepedést okoz, aminek néha egyetlen hírmondója a talált papilla, mely eltávolítása után újabb inzultusok hatására persze újból ki tud alakulni. Ennek eltávolítása nem oldja meg a problémát.
A legfontosabb a záróizomgörcs oldása lenne, jelenleg a pihenésen, sétákon, székletrendezésen kívül a rendszeres testmeleg ülőfürdőt tudnám javasolni, ami átmelegíti az alhasi izmokat, oldva a stresszt, lazít.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

T. Doktor Úr! Bár felíratkoztam a hírlevelére, mivel budapesti vagyok dr. Csatár Évához mentem el. Nos az ön véleményével ellentétes a tapasztalatom. A monitor amin a beteg látja mit művel az orvos nagyon jó dolog, az is, hogy látja a saját hátulját kívülről. (Egészen más, mint a fürdőszoba tükörből..) Az eszközöket is látni a monitoron, de mivel már volt korábban is tükrözésem nem lepődtem meg a fémcsöveken.
(Anno -régóta aranyeres vagyok- a szocialista korszakban egy szovjet gyártmányú csővel vizsgáltak =Szdeláno vü SzSzSzR. nos azt valamelyik ágyúhoz készítették eredetileg. A mai eszközök nem keltenek ekkora riadalmat.)
A váróteremben a legrosszabb a halk zene, ez csak egyeseket nyugtat. A szinek dinamikájáról lehetne értekezni, de inkább a kényelmes ülőalkalmatosságok fontosak a betegeknek.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

A cikk egyik nem titkolt célja, hogy mások véleményét is megismerjem, így a budapesti és a székesfehérvári rendelésemet "még eszményibbé", "betegközpontúbbá" tehessem. Ennek is következménye, hogy az ősszel Fehérváron egy autóval sokkal jobban megközelíthető, parkolható, nívósabb helyre költözünk.
Köszönöm megjegyzését, melyet a későbbiekben mindenképpen figyelembe veszek.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

36. hetben jaro kismama vagyok. Aranyeres panaszaim, várandósságom harmadik hónapjában jelntkeztek, de sokkal enyhébben, mint most. Akkor csak enyhe fájdalommal járó, apró (lencsényi) kitüremkedés okozott kellemetlenséget. Most ellenben egy nagyobb babszenyi, erősen viszkető, de nem vérző, lilás színű fájdalmas kitüremkedést tapsztalok, amit ujjal nem tudok visszamasszirozni. A gyermekvárás előtt enyhébb panaszokra a Hemorif kenőcsöt és kúpot használtam, de most a gyógyszerész nem tanácsolta a szer használatát ephedrin hatóanyaga miatt. Egy hete próbálom gyógynövényes (Naturland) aranyér elleni krémmel, és "Sperti" nevű kúppal orvosolni maga, de semmi eredménye.
Kérdésem: melyik krémet tartja kismamának leglakalmasabbnak, ill. ha szülésig nem húzódik vissza teljesen, okozhat komoly problémát szülésnél? Lehet oktalan kérdés, de nem vagyok a témában járatos: az szüléskori nagy erőlködésben kifakadhat (kihasadhat) az ér? Kérem, írja meg, mit teyek, hogy a fájdalmat, viszketést és a nagy kitüremkedést enyhíthessem! Köszönettel,
Kati

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

A megfelelő gyógymód nem csak az állapot(osság)ától, hanem a pontos betegségétől is függ. Általánosságban elmondható, hogy a Detralex tabletta szedése a terhesség alatt megengedett, sokaknak segít, de szoptatáskor már nem javasolt. A megfelelő krém ajánlásához ismerni kéne a meglévő aranyér fajtáját.
Javaslom, kérdéseivel keressen fel szakembert, proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

tibor írta...

Tisztelt Doktor Úr!
A tanácsát szeretném kérni.Nekem diagnosztizált Fissura anim van ami már több hete nem javul a kezelések ellenére sem.Sajnos most már ott tartok,hogy nem tudok sehová elmenni mert kb.l00 méter után le kell ülnöm,mert csak ekkor csillapodik a fájdalmam valamennyire.Nem enyhíti a tüneteimet sem a krém sem a kúp sem a napi többszöri kamillás ülőfürdő sem. Borzalmas fájdalmaim vannak amik rohamokban tönek rám.Szeretném tudni mi az ön véleménye az én esetemmel kapcsolatban és mit tehetnék a fájdalmaim csillapításának enyhítésére?
Előre is megköszönöm válaszát.
Tisztelettel:Tibor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tibor!

A végbélrepedést jórészt a záróizom fokozott szorítása, görcse okozza. Ezen túl még számos betegség állhat a hátterében.
Ezért így vizsgálat nélkül egyelőre azt tudnám javasolni, hogy naponta többször testmeleg köldökig érő vízbe üljön bele 10-15 percre, ami a záróizmokat nagyban ellazítja, megnyugtatja. Ezen kívül próbáljon tudatosan odafigyyelni a záróizmok lazítására, a székletrendezésre.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr.Úr!
Én tanácsot szeretnék kérni, de sehol sem találtam az ön e-mail címét.. talán meg tudná adni, ha nem gond? Nagyon fontos lenne.
Ági

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ági!

Mivel a blog célja túlmutat az egyéni tanácsadáson, s a felmerülő kérdések (és válaszok) gyakran megtalálhatók az előzményekben, ezért nem található közvetlen e-mail cím. Korábbi tapasztalataim sem változtattak e politikán, ritka eseteket kivéve nem látom értelmét (részemről).
Ha "titkos" üzenetet szeretne váltani, a Házipatika .com oldalon tud ilyen kérdést feltenni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szüléskor megszakadt a végbél körkörös izma. Összevarrtak, de azt mondták, ez még műtéttel sem lesz soha olyan mint eredetileg.
Igaz lehet?
És mennyire van veszélyben ,hogy tovább rongálódjon, újabb szülés esetén?

Köszönöm a választ!

Linda

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Ma estem át a 3. beavatkozáson. Minden elismerésem az Öné és az alkalmazott technológiáért. Valószínűleg az anatómiai ismereteim alacsonyak (műszaki mérnök vagyok), de az hogy a végbélben nincsenek idegek engem nem nyugtatnak meg. Minden beavatkozás után sajgó, lüktető fájdalmaim voltak, ami másnap már fájdalomcsillapítókkal csökkenthetőek. A fájdalmak nem elviselhetetlenek, de az elviselhetőség határát súrolták. (Lehet, hogy én vagyok túl érzékeny?). Az után érdeklődnék, hogy -legalább a beavatkozást- nem lehetne-e megoldani helyi érzéstelenítéssel (metil-, etil klorid, lidokain, stb.). A beavatkozás után kb. 45 km-t vezettem. Nem volt probléma, de a koncentrációm egyrésze a sajgó fájdalomra összpontosult.
Amennyiben Önre, vagy az alkalmazott módszerére ez a levél dehonesztáló kérem ne tegye közzé, de a javaslatomat akár anyagi többlet felszámításával kérem fontolja meg.
üdvözlettel:
Hollósi József begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Linda!

A záróizom-, gátszakadáskor sérülhet az izom, az ideg, a kötőszövet, stb., ezek együttese, mértéke, a későbbiek alakulása mind megszabja a betegség (állapot) lefolyását.
Kérdéseire választ adni sajnos nem lehet, azt a jövő fogja eldönteni. A tapasztalat sajnos tényleg azt mutatja, hogy a "szűzies" állapot nem áll vissza, de a későbbi sérüléseket, állapotromlásokat nagyban mérsékelhetjük a széklet, a székelési szokások rendezésével, a gátizom feletti megfelelő kontrollra való törekvéssel, azaz intimtorna elsajátításával, gyakorlásával.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hollósi Úr!

Kicsit pontosítanám az Ön által leírtakat.
A végbélcsatorna borítását, érzőképességét tekintve két részre osztható:
1) A bőr és bőrérzés szintje kívül, itt ugyanúgy érzünk, mintha bárhol máshol mindjuk megcsípnénk a bőrünket.
2) A bélnyálkahártya és az úgynevezett zsigeri érzés, ami nem egyenlő az érzéketlenséggel. Ez a garattól tart a végbélig, általában bélfeszülést érzünk vele: a belet vágni lehet fájdalom nélkül, de a húzás, feszítés nehezen meghatározható kellemetlen (fájdalmas) érzést kelt, rosszulléttel, émelygéssel, stb.
A gyűrűzésnél az embert megviseli mind a végbéltükör felhelyezése, mind maga a beavatkozás. Az előbbinél leginkább a záróizom feszülése lehet fájdalmas, az utóbbinál ez az általában fél napig tartó zsigeri fájdalom.
Az izomfeszülés érzése, mivel maga az izom mélyebben van, mintsem hogy krémekkel el lehessen érzésteleníteni, csak tablettával, vagy mély, az idegekig hatoló injekcióval csökkenthető. A gyakorlatban ez a beavatkozás előtt fájdalomcsillapító bevételét jelenti.
A nagyobb problémát a zsigeri fájdalomcsökkentése jelenti, melyre a tapasztalaton szerint az érzéstelenítő kúpok nem adnak gyógyírt, a fájdalomcsillapító tablettákon túl az esetleges védekezőreflex-szerű záróizomgörcs odafigyeléssel történő elkerülése lehet a megoldás.
Összefoglalva:
A helyi érzéstelenítők alkalmazása tapasztalatom szerint a különös gondosság érzékelésén túl nem nyújt valódi megoldást gyűrűzés esetén, arra a fájdalomcsillapító tabletták, a kellő záróizomkontroll a választandó út.
Több alkalommal volt nekem is gyűrűzésem, az Ön által említetteket személyesen is megéltem, magam is a fentieket alkalmazva folytattam teendőimet, többet magamért sem tudtam tenni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

A múlt héten voltam Önnél vizsgálaton. A javasolt terápia: nitromintes kenőcs és intim torna naponta kétszer. Ez így oké is (mindent úgy csinálok ahogy megbeszéltük), viszont egy valamit elfelejtettem megkérdezni, amit most itt szeretnék megtenni. Körülbelül mennyi idő elteltével várható teljes gyógyulás? Azt hiszem, türelmetlen vagyok (bocsánat)... Na, azért persze van változás :)

Válaszát köszönöm: Sz

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a záróizomgörcs okoz-e alhasi panaszokat és puffadást? Székelés valamint a gázok távozása után ezek a tünetek rövid időre megszűnnek majd(általában étkezést követően)visszatérnek.
Üdvözlettel, Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Sz!

Az alkalmazott kezelés helyes elsajátítása esetén 3-4 hét alatt a végbélrepedés maradandóan panaszmentessé válhat. Persze mindenkinél előfordul szorulás, hasmenés, mely a legedzettebb embert is megszenvedteti, de normális esetben nem lesz probléma.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Minden lehet, érdemes kivizsgáltatni a dolgot.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Gratulálok Önnek és remélem a jövőben is kitart az itt leírtak mellett.
Gondoltam rá , nem kellenne mozgalmat indítania a "normális betegellátásért" esetleg?
Annyira megalázó tud lenni egy ilyen vizsgálat, sajnos pont a minap voltam ilyen jellegű panasszal a háziorvosomnál, és azt hittem megbolondulok a megaláztatástól, járkált ott fű-fa ki-be....
Hagyjuk.
1 tipp, lazításhoz tegyenek ki futópadot és érkezzen a beteg 10 perccel hamarabb, kötelező hegynek fel futás- 5 perc. 100%-os ellazulás garantált. Esetleg bezavarhat a lihegés és izzadás, de a végeredmény a fontos.

Julianna írta...

Kedves Doktor Úr!

Több mint 5 éve küzdök azzal, hogy valahogyan kigyógyuljak - jobban legyek az aranyérbetegségből, ill. most már állandóan visszatérő végbélberepedésből. Elég sok előzménye is volt, amit most hosszú lenne leírni. Többek között a székletemmel is gond van, de sajnos pont az elegendő rostbevitelt nem tudom elérni egy másik probléma miatt. Szóval úgy érzem, hogy egy ördögi körben vagyok... Kivizsgálásokon is voltam, de eddig mindig fájdalommal járt csak és semmi szívderítőt nem tudtak eddig mondani, jobban mondva mindig csak elkeserítettek.
Most jobban vagyok, de inkább szeretnék Önhöz elmenni egy vizsgálatra és szeretném a segítségét kérni.

A problémám a rendelési idővel a leírtak alapján. Délután 5-ig dolgozom Budapesten, és mellette esti képzést is végzek (nem minden nap van suli). Van esetleg lehetőség arra, hogy 5 óra után mehessek vizsgálatra? Ha nincs, akkor is megpróbálom megoldani.

Egy másik kérdésem: milyen kezeléseket szokott pl. belső aranyér és visszatérő végbélberepedés esetén alkalmazni? Tudom, hogy amíg nem látott, nehéz megmondani, de azért kérdezem, mert eddig még a szimpla gyógyszeres kezelés (kúp) is fájdalommal járt és nem is a vizsgálattól félek, ha Önhöz elmennék, hanem inkább az esetleges kezeléstől.

Válaszát előre is köszönöm
Julianna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Julianna!

Van olyan rendelési nap, amikor este hétig fogadjuk a pácienseket, de mivel az előjegyzési idő sokszor 2-3 hét, érdemes így kalkulálnia a bejelentkezéssel.
Ha többfajta megbetegedés van, általában nem egyszerre szoktuk ezeket "felszámolni". Viszont tényleg nem tudom, hogy mit csinálunk majd, mert ez annyira egyénre szabva szokott történni, hogy így kár lenne erről többet írni.
Várom szeretettel:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves dr Úr!
2010 májusában jártam az Ön rendelőjében Székesfehérváron.
A vizsgálat utánni megbeszélésünk,
gyors döntésre késztetett és junius
végén nőgyógyászati plasztikai műtéten estem át.A nagy fájdalmaim
megszüntek,megfelelő étrendel és a
széklet ürítés szabályaival a végbél
repedés gyógyítható.
Köszöm az Ön tanácsait és írásos utasításait,amit másokkal is megosztottam.Bátran merem ajánlani
mindenkinek,ha aranyérrel kapcsolatos gondja van nem kell
félni a vizsgálattól, mert Ön
fájdalom mentesen végzi el !

Tisztelettel: egy volt betege

zümi írta...

tisztelt doktor ur. 33 éves férfi vagyok. régóta szenvedek végbélrepedés problémmámal. járok rendszeresen orvoshz. de nem javul az állapotom. tapintható a repedés a végbélnyilás után kb 8 mm és ki van dudorodva. hiába kenem végbélkenőcsel (Doloproct) és kupot is használok de a gyógyulni nem akkar. kb 4 honapja van ujra és a mai napig is van. ugy érzem hiába járok az orvoshoz vissza ,feleslegesnek érzem. nem érzem hogy tájékoztattna engem eléggé. változtattam az étrendemen több gyümölcs és zöldség. hig a székletem is. két hetente fordul elő vérzés ujra és ujra. ilyenkor már majdnem feladom hogy ennit kell szenvednem. a vérzéssel amugy féjdalom nem társul. szeretnék valami tanácsot kapni hogy erőt tudjak meriteni a gyógyulás felé. köszönettel:zümi szeged

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zümi!

Az Ön által használt kezelés szerintem csak igen speciális esetben gyógyítja véglegesen a végbélrepedést.
Csak javasolni tudom, hogy keressen fel más szakembert, mert már maga sem bízik a gyógyulásban, váltani kell.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztel Doktor Úr,
Már vagy 5 hónapja lehettem önnél végbélrepedéses panasszal. A kezelésnek köszönhetően teljesen rendbejöttem de vagy 2 hete visszatért a betegség. CSak mot erősebb a vérzés mint amikor anno volt és messze nincsenek akkora fájdalmaim. Ön szerint mi következett be? Illetve használhatok-e különböző kenőcsöket a kezelésre pl.: glicrin trinitrát tartalmút vagy egy balzsamfajtát?

Tisztelettel: sstp

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves sstp!

Ha gond van, természetesen várom vissza szeretettel.
Mivel most nem egészen tűnik "klasszikus" végbélrepedésnek a dolog, addig leginkább Mastu vagy Doxiproct krémmel kenje.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr !

A fiamnak (35 éves)eddigi vizsgálatok szerint 1 db elsőfokú belső és egy külső aranyere van.
Az ön leírása szerint a külső negyedfokúnak számít és csak műtéti úton oldható meg. Ezt a leírása szerint Ön olyan speciális eszközzel végez el mely állami egészségügyi intézményben nincsen és rövid felgyógyulási időt igényel.
Kérdésem az, hogy Ön egy ilyen műtétet hol végez el? Budapesten, Székesfehérváron, a Várpalotai kórházban vagy hol?
Leírása szerint a beteg másnap távozik el, addig megfigyelés alatt áll.Ki figyeli meg eltávozásig?
Hogyan biztosítható az, hogy az otthoni gyógyulás során súlyosabb probléma vérzés vagy szövődmény áll be a 30 percen belüli kórházba jutást? És melyik kórházba? Mi budapesti lakosok vagyunk.
Elnézést a részleteket firtató kérdésemért de nemrég halt meg egy hölgy zsírleszívási műtét után fellépő szövődmény miatt egy budapesti kórházban, melyet egy nagykanizsai sebész végzett el. A műtétet végző hazautazott, betegével nem törődött,lehet hogy szabadságra ment, lényeg az hogy nem volt elérhető.
Nem mindegy tehát hogy egy ilyen műtét milyen utógondozás mellett történik.
Válaszát előre is köszönöm.
Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Először is engedje meg, hogy kicsit pontosítsak: a külső aranyérnél nem létezik fokozat, vagy van, vagy nincs. A belsőknél a IV. fok jelenti az állandóan kint lévő csomót, de ezt ilyenkor bélnyálkahártya fedi, mindig és sokkal több panasszal jár, mint általában a sokaknál teljesen panaszmentes bőrrel fedett külső aranyér.
Ha az aranyeret operálni kell (ez az esetek pár százalékában fordul elő), sok tényező határozza egyedileg meg, hogy milyen körülményekre van szükség.
Legtöbb esetben ambulánsan, helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás, kb. 1 óra ott-tartózkodás után a beteg az otthonába távozik.
Egy budai magánintézetben felületes altatásban, végbél-érzéstelenítésben végzek nagyobb műtéteket. Itt pár órás a megfigyelés, általam.
Várpalotán azokat a műtéteket végzem (ebből nagyon kevés van) egynapos sebészet keretében, amik csak gerinc-közeli érzéstelenítésben alkalmazhatóak (nővér figyel).
Mivel betegeim az ország (a legtávolabbi eddig Kubából utazott ide ezért) minden területéről jönnek, és egymagam mindenhol nem tudok a nap 24 órájában ott lenni (a telefonom azonban mindig be van kapcsolva, ha nem veszem fel (pácienssel való foglalkozás közben soha), visszahívok mindenkit), sürgős probléma esetén a területileg illetékes sebészetre kell beszaladni. Ez előfordulhat, de eddigi eseteket megszámolva szerencsére két kezem sok lenne hozzá, nagyobb baj nem lett.
A kontrollvizsgálatok a privát rendelőben történnek (ezért külön díjazást természetesen nem számítok fel) egyedileg meghatározott időben.
Sajnos meg kell említsem, hogy bármilyen beavatkozásnak bármikor lehetnek olyan szövődményei a legnagyobb igyekezet ellenére is, amelyek nagyobbak a beavatkozás elmaradása esetén fellépőknél. Nem robotokról, élő, egyedi emberekről van szó, egyedi, néha szélsőséges reakciókkal. Ez semmiképp sem hagyható figyelmen kívül. De ugyanez igaz az élet minden területén is, egy szem eper megevésébe is bele lehet halni.
Remélem válaszaim kielégítették.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

"Köszönöm" a hozzáállását a tegnapi létre nem jövő találkozásunkhoz.Pedig csak személyesen pár szót szerettem volna önnel beszélni.Időpontot kértem hetekkel ezelőtt, úgyhogy nem hiszem hogy nem lett volna rám tíz perce.Ehelyett egy aszisztensével üzengetet aki mindenféle papírokat akart velem kitölteteni a folyosón állva. Vele kellett konzultálnom.Önnel szerettem volna személyesen találkozni és eldönteni, hogy magával csináltassam e a rámváró műtétet.Szerintem a személyes orvos-beteg kapcsolat fontos egy kezelés előtt.
"Köszönöm" a hozzáállását, biztosan javasolni fogom Önt másnak is.
Üdvözlettel:Árpád

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Árpád!

Teljesen igaza van, valóban fontos a megfelelő orvos-beteg kapcsolat. Ez nálam lehetőleg egyenrangú kapcsolatot jelent.
Ön egy másik proktológus kolléga által ajánlott műtétet akart velem elvégeztetni úgy, hogy az általam végzendő vizsgálatot egyértelműen előre elutasította. A vizsgálat előtt az Ön által kötelezően elolvasott és aláírt beleegyező nyilatkozat nélkül (amit az asszisztens ki akart töltetni magával) ezt el sem végezhetem.
Az én hitvallásom az, hogy a páciens problémáját a lehető legjobb tudásom szerint őrá "szabva" megoldjam. Teszem ezt akár annak ellenére, hogy más kolléga vagy Ön milyen eszközt tart, gondol követendőnek, mit rendel el, ha ezt helyteleníteném. Kérdem, ha a beavatkozás után nem jól sülnek el a dolgok, kihez fordul "reklamálni"? Saját magához, a vizsgálat nélkül beavatkozást végzőhöz, vagy aki az egészet ajánlotta?
Én csak azt tudom vállalni, hogy a lehető legjobb tudásom szerint azt ajánlom fel, azt beszéljük meg, hogy Önnek mi a szerintem legmegfelelőbb megoldás. Viszont ha a vizsgálatot megtagadja, a feladatomat elvégezni nem tudom, és nem is fogom.
Ha valakivel minden áron meg akarja csináltatni azt a bizonyos beavatkozást, akkor valóban rossz helyen járt, sajnos csak az idejét vesztegette, ehhez keressen mást. Ez nem az az egyenrangú orvos-beteg kapcsolat, amiben én hajlandó vagyok gyógyítani.
Amennyiben viszont úgy gondolja, hogy a gyógyítóról alkotott elképzelése az általam vázoltakkal egyezik, szeretettel várom egy új időpontban.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Hegedűs Gábor írta...

Kedves Doktor Úr!
Télen voltam Önnél konzultáción, végbélrepedéssel. Kaptam kúpot, gyógyszert, ami panaszmentessé tett jó időre. Két hete "vétkeztem", nem figyeltem a megfelelő étkezésre, így "több menetben bokszoltam" a következő nap. Most ismét fájdalmaim vannak, de a házidoki nem tudja a kúp összetételét. Van rá lehetőség, hogy ezt leírja nekem, (vagy a háziorvosnak)? Tudom, ez a fórum nem igazán e célra jött létre, de borsodban lakom, így nehéz Budapestre járogatnom. Nagyon megköszönöm a segítségét. Ha kérésemre nemleges választ ad, akkor sem gond. Nagy tisztelője vagyok, sokat köszönhetek Önnek!
Üdvözlettel:
Hegedűs Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Hegedűs Úr!

Jövő héten tudom orvosolni a problémáját, utána kell néznem az előzményeknek.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Hegedűs Gábor írta...

Kedves Doktor Úr!
Megkaptam a levelét, nagyon szépen köszönöm! Azt gondolom, sajnos, manapság igen kevés gyógyító szakember végzi ilyen lelkiismeretesen a munkáját. Legtöbbjük válasza az lett volna, hogy: "keressen fel, majd írok a rendelőben receptet!"
Örülök, hogy a véletlen segített megismerni Önt! További jó egészséget, sikereket kívánok Önnek!

Nagy tisztelettel:
Hegedűs Gábor

Kerekes Edit írta...

Végbélvérzés, tízévesnél

Kedves doktor úr! Tízéves kisfiamnál kb. egy éve jelentkezett először élénkpiros színű vérzés székelés végén. Félig működésképtelen géppel végeztek kolonoszkópiát olyan kínok árán, amelyeknek soha nem vetném alá többé a gyermeket, ráadásul a hiba miatt nem is kaptunk egyértelmű eredményt. Háziorvosunk javaslatára - az én aranyerességem miatt - aranyér-betegségként kezeltük a gyerek problémáját, kezdetben növényi kivonatokkal, majd Detralex-szel. Ez időszakosan enyhíti a tünetet, de folyton újra jelentkezik. Most éppen napi egy tablettát szed már egy hónapnál hosszabb ideje, mégis újabb vérzést láttunk. Más egyértelmű tünete nincs. Aggódunk, nehogy mégis más gond legyen, miközben mi "kezelgetjük" az aranyeret. Kérdésem: kolonoszkópián kívül létezik-e más megoldás a végbélprobléma azonosítására gyermek esetében? Ön fogad-e gyermeket is rendelőjében? Köszönöm, ha válaszol.
A fenékproblémák taglalásakor alkalmazott "szentségtörő" humora iránti feltétlen elismeréssel, tisztelettel,
Kerekes Edit (kereditkukacyahoo.com)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

A kolonoszkópiás dolgot szívből sajnálom.
10 éves gyermekek proktológiai vizsgálatát, kezelését tudtommal az országban egy helyen, a bp.-i Heim Pál Kórház Proktológiáján végzik.
A kolonoszkóp egy kitűnő eszköz nem végbél-, hanem vastagbélproblémák vizsgálatára, persze nincs az a feladat, amit egy rossz célszerszámmal megfelelően el lehet végezni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Mindenki!

Gondoltam megírom véleményemet, hogy ezzel is bátorítsam "sorstársaimat".
Komoly végbél-problémával kerestem fel Bánfalvi doktor urat. Megnyugtatott, hogy nem is olyan nagy a gond, mint hittem, bár abszolút kezelésre szorul a végbélrepedés.
Egy fájdalommentes vizsgálatot követően elmondta, mire figyeljek, mit tegyek, hogy mielőbb rendbe jöjjek. Nagyon hasznos tanácsokkal szolgált, melyeknek köszönhetően ma már csak "rossz álom" a volt betegség.

Mindenkinek nyugodt szívvel javaslom, hogy félelem és gátlások nélkül forduljon doktor úrhoz, mert ő nagyon érti a dolgát. :)

Üdvözlettel
B. Viktória

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az Ön által alkalmazott kezelések, esetleges műtétek elvégezhetőek-e akkor is, ha éppen a szoptatás időszakában vagyok? A babám most 5 hónapos. A szüléssel olyan állapotba került az aranyerem, amit már nem nagyon tudok itthon kezelni, tünetmentessé tenni. Várjam ki a szoptatás végét? Már így is elég nagy fájdalmaim vannak reggelente székeléskor.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Dina

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dina!

Persze nagy kérdés, hogy aranyér vagy egyéb esetleg műtétet igénylő megbetegedés okozza-e végbélpanaszát? Mivel panaszairól semmit sem írt, ezt megítélni így nem lehet.
A műtét szoptatási időszakban is elvégezhető, viszont a fájdalomcsillapítókkal valamennyire csínján kell bánni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

tipikos írta...

Kedves Doktor Úr!

Mindennel elégedett voltam, igy gondoltam megírom véleményemet, hogy ezzel is bátorítsam "sorstársaimat".
Már hónapok óta készültem a vizsgálatra, de aztán mindig meghátráltam. A doktor úr által leirtak aztán meghozták a bátorságot és nekivágtam.
Egy FÁJDALOMMENTES vizsgálatot követően elmondta, mire figyeljek, mit tegyek, mivel szerencsére nincs nagyobb gond. Nagyon hasznos tanácsokkal szolgált.
Mindezek alatt a doktor úr nagyon kedves, és megnyugtató volt, nem éreztem magam kinosan, kiszolgáltatottnak.

Mindenkinek nyugodt szívvel javaslom, hogy félelem és gátlások nélkül forduljon doktor úrhoz, mert nagyon érti a dolgát. :)

Üdvözlettel:
S. Erika

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr,

Röviden, tömören összefoglalom a mai napi vizsgálat tapasztalatait.

KÖSZÖNÖM a hozzáálását, szakértelmét, türelmét!

Tisztelettel,

Varga László
2012.01.11.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!Én a kislányom miatt érdeklődöm,hat éves és egy hosszabb lázas betegség után kezdődtek nála a széklet visszatartási problémák.A körzeti orvosunkkal megbeszéltem és az étrendjére is odafigyrltünk ,hogy rostos stb. többet igyon, de még igy is volt olyan hogy max.öt napig nem volt széklete.Lactulose konzetrátumot is adtam neki egy ideig ettől lazább lett a széklete. és pár hónapig nem volt semmi probléma. Ismét pár napja látom ,hogy megint fél visszatartja azékletét és a papir véres tehát bereped feneke.kivül nem látszik semmi.Sokszor a fürdővizbe szokta elvégezni,azt mondja itt el tudja lazitani magát.Kérem mielöbbi válaszát! Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Kislányának valószínűleg végbélrepedése van, az ezt okozó záróizomgörcs miatt nem jár rendszeresen székelni, és a meleg vízben való ellazulás ezen segít.
Javaslom, próbálkozzanak az eddigiek mellett napi egy kupica keserűvízzel, ezt gyerekek is fogyaszthatják hosszú távon is.
Használhatnak Bepanthen plus krémet napi 2x.
Emellett -ez a legnehezebb- próbáljanak meg "természetesen", ne betegségtudatot belesulykolva hozzáállni a problémához. Ez megelőzheti, hogy a gyermekben betegségtudat alakuljon ki a székeléssel kapcsolatban, ami nagyban fokozhatja a panaszokat.
Ha a probléma nem múlik el, gyermekproktológus hiányában gyermekgasztroenterológus nézze meg.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Unknown írta...

Kedves Doktor Úr!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön oldalára!Fantasztikus!
Elejétől, a végéig át is tanulmá-
nyoztam, sőt az összes commentet végig böngésztem.
Panaszom a következő: 59 éves nő vagyok. Van egy kb. 5 mm-es kinövésem szülés óta, de az soha, semmilyen panaszt nem okozott. Székletelés előtt, minden alkalommal egy körömnyi vazelint, vagy zsíros körömvirág kenőcsöt használok, így a széklet könnyedén távozik. Olajos babatörlővel törölközöm, és meleg vízben lemosom magam.
Kb. fél éve kezdett viszketni a végbelem környéke. Sajnos, egyre nagyobb területen, már a gát felé is. Néha képtelen vagyok megállni, le tudnám marni... Egy ilyen fehérneműn keresztüli vakarás után megnéztem a végeredményt, ami megrémített. Olyan volt a bőröm, mintha sávokban fodros lenne. Ha forróvizes fürdőt veszek, vagy forró vízzel letusolom, az valóságos élvezet, s utána megnyugszik a bőröm. Vadgesztenye-kivonatos, vagy Árnika krémmel szoktam vékonyan bekenni.
Eleinte csak esténként, de most már napközben is viszket.
Megjegyezném, hogy késő ősztől pár nappal ezelőttig, 4 db cicámat is a lakásban tartottam, s nem egyszer az ágyamon aludtak...az otthonom tiszta, rendezett.
Dr. Úrnak, mi a véleménye?
A háziorvosomnak mondjam el a fentieket, candida vizsgálatra, bőrgyógyászhoz, vagy az Ön rendelőjébe kérjek időpontot?
Figyelmét köszönöm.

Üdvözlettel:
Myrna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Myrna!

Panaszai hátterében leginkább valamilyen mára már összetetté vált fertőzés lehet.
Erre általában a helyileg alkalmazott antibiotikumos kenőcsök nem szoktak megoldást nyújtani, és egyedül az esetlegesen talált kandida kiirtása sem.
Javaslom egy olyan vagy bőrgyógyász vagy proktológus felkeresését, aki ezt figyelemben tartja.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Unknown írta...

Kedves Doktor Úr!

Gyors válaszát nagyon köszönöm!
Első lépésként bejelentkezem a bőrgyógyászhoz.
Második lépésként az Ön rendelőjébe, mert, ha működő visszér, keringés van benne, akkor aranyér. Kint meg nem lehet semmi... de nálam kint van..

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel:
Myrna

Névtelen írta...

Tisztelt betegtársaim!
5 éve Barron ligatúrával kezelt beteg vagyok, ismét (a kiújulás gyanújával ) aranyérszerű panaszokkal fordultam a Doktor Úrhoz. A tapasztalataim a következők, mindenkit csak bátorítani tudok, hogy nem érdemes várni:
1. A vizsgálat kíméletes, szerintem nem fájdalmas, rövid, lényegre törő.
2. A sok reménytelen házi kezelés és betegségeken történő fantáziálás után TELJES EGÉSZÉBEN ARÁNYTALAN az a pszichológiai rombolás, amit az évekig elhúzódó problémák tudnak okozni akkor amikor a dolog diagnosztizálható egy rövid vizsgálattal.
3. A Doktor Úr mindenre kimerítő és megfelelő diagnózis esetén megnyugtató választ ad, tökéletesen tájékoztat mindenről, figyelembe véve az esetleges korábbi kezeléseket, panaszokat, műtéteket, egyéb betegségeket.
4. A beteg azt kapja amit a Doktor Úr weboldalán is olvashat: a kíméletes és profi kezelés mellett egy kifejezetten tiszteletre méltó pszichológiai megközelítését az ilyen jellegű problémáknak.
T.

Anett Nagy írta...

Tisztelet doktor Úr!

Én egy 32 éves 1 gyermekes anyuka vagyok. Először 1997-ben állapítottak meg nálam végbél repedést, akkor azt hittem megbolondulok a fájdalomtól, majd 2 hét diéta és minden rendben volt. A következő ilyen rendkívül fájdalmas évem 2004 volt. Hónapokig nem mertem orvoshoz menni mert az előző vizsgálat nagyon rossz emlék volt! Magamtól elkezdtem diétázni. Ismét használt. Nagyon félek ettől a vizsgálattól, jobban mint a szüléstől! Most megint szenvedek, de jóval nagyobb fájdalom tűrő képességgel mint eddig valaha, lassan 7 hónapja napi fájdalommal élek :( Már a diéta sem használ.
Kérdezném, hogy az ALSOL krémet használhatom-e addig míg össze szedem magam egy újabb vizsgálatra?

Megtisztelő válaszát várom.
Tisztelettel:Anett

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anett!

A végbélrepedésről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Az Alsolt nyugodtan kenheti, tudnám még a Bepanthen krémet is javasolni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Gandalf írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos a Mastu S kenőcs nem kapható egy jó ideje, és lehet, hogy nem is lesz újra forgalomban. Az én aranyeres panaszaimra tökéletesen megfelelt, azóta sem találtam hasonlóan jó hatású készítményt. Mit tudna javasolni helyette aminek az összetétele megegyezne a Mastu S kenőcsével. Ebben szerintem az 50 mg bufexamák és az 50 mg bázisos bizmut-gallát, hatóanyagnak volt köszönhető a hatásossága.

Nem értem, hogy jó dolgokat miért kell beszüntetni?

Köszönettel: Gandalf

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gandalf!

A Suppositorium haemorrhoidale-t javaslom, többet javaslatot is talál az aranyérre való gyógyszerekről szóló cikkemben.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kislányom lassan hét éves, egy ideje véres a széklete, többször jártam vele gyermeksebészeten. Végbélrepedését szteroidos kenőccsel kezeltük és kamillás ülőfürdővel, volt némi átmeneti javulás, most megint borzasztó. A panaszok nem enyhülnek, pedig naponta van széklet, igaz, sokszor "bogyós", kemény. Igyekszünk nagyon odafigyelni a sok folyadékra, a rostokra, joghurt, stb.(amennyire ez az óvodai étkeztetés mellett működik...), a mozgással nincs baj, nem túlsúlyos, inkább vékony, gracilis alkat.Gyakran azt látom, hogy WC után még a víz is véres, nem csak a papír, akkor is ha lazább volt a széklet...Nagyon aggódom, jó lenne, ha proktológus látná...Gyermekekkel nem foglalkozik? Szívesen elvinném Önhöz.
Köszönettel,
R.

Névtelen írta...

Végigolvastam az oldalt, látom, hogy egy előttem szólónak a H.P gyermekproktológiáját ajánlotta, de ez tavaly volt...halkan és reménykedve kérdezem, hogy hétévente továbbra sem vizsgál? Esetleg konzultációs céllal el lehet menni Önhöz?
Reménykedve,
R. az előző

Névtelen írta...

Bocsánat, elírtam egy szót, nem hétévente, hanem hétévest, helyesen. Válaszát előre is köszönöm!
R.

éva katalin írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm hogy nem feledkeznek meg rólam,de az alhasi fájdalmaimnak nem aranyér volt az oka, pedig a proktológus itthon (debrecenben)azt állapított meg. Többszöri klinikai bennfekvés után derítette ki egy végtelenül kedves, lelkiismeretes adjunktus,Dr.Várvölgyi Csaba gasztroenterológus, aki béltükrözés,majd irrigoszkópiai vizsgálat után,diverticulósist állapított meg. Köszönöm, azóta jobban vagyok. Még azt szeretném kérdezni hogy: Nem lehetne-e az ilyen (mint bél,és gyomortükrözés helyett) durva , fájdalmas beavatkozások helyett, valami kellemesebben ható módszert alkalmazni? min Pl.Nyugati országokban,és Kanadában. Várom válaszát. Üdvözlettel.Éva / Sevakata

jobb írta...

üdvözlöm Doktor úr belső aranyerem van nem vészes a székelés sem okoz gondot szinte mindig laza a székletem a fő gondom hogy a laza széklet is nehezen távozik kevés és vékony.nem tudom kellő képen el lazítani a végbél záró izmát.folyton össze van záródva a vizelésnél is ez a gondom nem ürül ki teljesen.van rá gyógyszer? üdvözlettel józsef

jobb írta...

üdvözlöm Doktor úr okozhat e a belső arany ér vizelési problémákat ha nem tudja kellő képen el lazítani a záró izmait?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves R.!

Sajnos, gyermekekkel nincs megfelelő tapasztalatom, előképzettségem.
Javaslom, gyermek-gasztroenterológus nézze meg kislányát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Gyakorlatilag minden ilyen eljárás (CT, PET, MR, kapszula) elérhető hazánkban is, mindez csak pénz, és utánajárás kérdése.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves József!

Panaszait nem aranyér okozza, erről többet a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkemben olvashat.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
Fentebb írtam gyermekemről, akit fissura ani-val kezeltek a gyereksebészeten. Kislányom panaszai, úgy tűnik, megszűntek, a fissura gyógyult, már a sebész szeme sem lát semmit. Az Ön honlapjáról merítettem az ötletet, és a Bepanthen Plust használtuk, természetesen az étrendre-folyadékra maximálisan figyelve. Köszönöm, hogy ilyen részletes, gondos honlapot szerkeszt, már ezzel is sokaknak segít!
További sok jót Önnek,
R.

Jucus írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Jártam proktológusnál, ahol belső aranyeret állapítottak meg. Hónapok óta székrekedéses panaszaim vannak, pedig igyekszem változatosan, rostban gazdagon táplálkozni, minden nap joghurtot fogyasztani, stb. Ennek ellenére 3 naponta,nehezen sikerül székletet üríteni,vérzéssel jár,seb-érzettel. Kívülről nem észlelhető semmi,csak egy pici göb a ...nyílás mellett(nem viszket). Kaptam benzocainos kúpot,ami átmenetileg enyhítette a tüneteket, elhasználtával azonban visszatért a vérzés. Ma újabb adag b. kúpot kaptam, és további táplálkozási tanácsokat. Nem kellett volna az első doboztól elmúlnia a panaszoknak? Normális, hogy visszatértek a tünetek, Doktor Úr? Várom a válaszát,tisztelettel:Judit

Marton Penk írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Az Önnel való kapcsolatom az első igazán pozitív élményem a magyar egészségüggyel való kapcsolatomban. 62 éves vagyok, és a feleségem 15 évig az állami egészségügyben dolgozott, így nem "ma született bárány"-ként mondhatom: Ön nem a betegségemmel, hanem velem kezdett el foglalkozni! Ezt - kérem - írja fel receptként az orvosképzés és az orvosi gyakorlat számára!
Bizony fájt az erősen gyulladt végbelem vizsgálata, a műtét sem volt igazán kellemes élmény. De ezzel számoltam a korábbi tapasztalataim alapján. Amiért nagyon hálás vagyok, hogy Ön az Emberrel, a Páciensével foglalkozott. Ez egyedülálló élmény volt, amit csak fokozott az a tény, hogy Ön egy igazán kellemes ember. (Jó lenne a "kellem" szót ismét valódi tartalmához illően használni!)
A megelőzésért végzett szórólapos és internetes tájékoztató tevékenysége minden elismerést megérdemel. A következő lépés lehetne egy olyan páciens-adatbázis és ügyfélkapcsolati rendszer, amely rendszerességet és
ellenőrizhetőséget biztosítana az Ön elképzeléseinek megvalósításához.
Szívesen elgondolkoznék rajta - ha van igénye rá, hogy én betegként mit kérnék ettől a rendszertől.
Mély tisztelettel: P. Márton

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Penk Úr!
Köszönöm megtisztelő szavait.
Folyamatosan pénzt, időt, energiát ölök abba, hogy minél jobb minőségben, hatékonyabban tudjak a felmerülő igényeknek akár elébe menve is annak eleget tenni.
Nagy örömmel, várakozással várom az Ön, és persze más javaslatait.
Köszönettel.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Jómagam tavaly novemberben jártam Önnél először, miután más orvosok csődöt mondtak a problémám megoldásával kapcsolatban.
Emlékszem, már elsőre feltűnő volt számomra a rendelője kellemes atmoszférája és az Ön barátságos magatartása. Életem során konkrétan 3 olyan orvossal találkoztam, akik ténylegesen segíteni tudtak az aktuális problémámon és olyan ellátást kaptam tőlük, melyet szerintem mindenki megérdemel. A találkozásunk után ez a szám viszont 4-re bővült az Ön személyével. Azóta is valahogy úgy képzelem el a magyar egészségügy jövőjét, ahogy az Ön rendelőjében láttam: hatékony, 1-2 alkalmat igénylő kezelés, amely során az orvos és a páciens egyenlő félként szerepel.
Végezetül szeretném megint csak megköszönni a korábbi segítségét és sok sikert kívánok a további munkájához!

Tisztelettel:
Bálint

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
A kérdésem, hogy külső-belső aranyér műtétet egyszerre lehet-e végezni, valamint a műtéti árakról nem találok a honlapján semmit. Lehet egyáltalán egyben elvégezni, vagy ez több műtétből áll? Köszönöm a válaszát: Gabi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabi!

A kezelések ára azért nincs feltűntetve, mert csak ritka esetben kell olyan beavatkozást végezni, melyet a hozzánk látogató előzetesen gondol.
A vizsgálat után (melynek díja 25 ezer forint) mindent átbeszélünk, teendőket, árakat, további kimenetelt.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Nagy Andrea írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a rendkívüli segítségét. Más helyen lévő proktológiai rendelésen is jártam már ,mielőtt még eljutottam Önhöz. Kár volt a késlekedésem. Sehol nem tapasztaltam ezt a nagyszerű segítőkészséget, ezt a maximális szakmai felkészültséget és korrektséget. Örülök, hogy pozitív tapasztalattal tudtam távozni a vizsgálat után.Végre egy olyan orvosra leltem Önben, akinek nem teher a beteg.

Üdvözlettel,
Nagy Andrea

V. Nóra írta...


Tisztelt Doktor Úr!

Félve, de elszántan látogattam meg a rendelését, ahol fájdalommentes vizsgálat után sajnos műtétet javasolt.
A műtét gyorsan, professzionálisan a Doktor Úr kedvességével, figyelmességével együtt sikeresen lezajlott, azóta napról napra jobban vagyok.
Ezúton is köszönöm a Doktor Úr kedvességét, és a fáradozásait! Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom a Doktor Urat!

Üdvözlettel: V. Nóra

Névtelen írta...

Csak dicsérő szavakkal tudnám Önöket jellemezni, úgymint: TAPINTAT, HOZZÁÉRTÉS, PONTOSSÁG!! Köszönettel: Világh Andrásné

michel írta...

ELOXOR IS GRATULALOK ,ŐN NAGYON JO FEJ HUMOROS ES IGAZI LAIKUS MAGYARAZATTAL BELENK TUDASITJA A MEGSZIVLEENDOT STB
SZVAL A LEGNAGYOBB TISZTELETEM!
-------
DR UR EN 1 NAGYON EXTREM ESET VOK UAIS GYUMOLCS LEVEK ES ZOLDSEG MENUN ELEK 88 OTA
DE ,ENNEK DACARA NEM TOK ELMENI NAPONTA SOT TOBB NAPIG SEMMI
HIABA CSINALOK YOGA KIM ERRE PROBLEMARA GYAKORLATOT POZITURAT STB,BICAJ,GYALOGLAS INTENZIVEN
NEM TOK SOKAT ENNI ,IGY VASZINU MINDENT BEEGETEK😉 SZVAL AMIG NEM JON A NATUR HIVAS CSINAHATOK AMITCSAK TOK ,AKKOR IS KESIK!!
OLYAN 2 L KORUL VAN A VIZEM .DE ISZOK 1 L KORULI LEVET + ESTE SALIK
AZ ELEJE KICSIT "KEMENY" ,DE FOLYT NORMAL
VISZONT VAN ARANYERES TUNET KI BE MASZKAL!
MOST MEGYEK TUKROZESRE IS
SZVAL VOLT E MAR ILYEN ESETE?

szabó Imréné írta...


Szabó Imréné írta.
Tisztelt Doktor Úr!

Mindenkinek,akinek ilyen problémája van igazán jó szívvel ajánlom! Állítom,hogy a legjobb helyre kerül! A doktor úr oldja azonnal a feszültséget, a kínos szituációt,hiszen az ember minden testrésze sajnos megbetegedhet! Máris egy picit könnyebb.A következő lépés a vizsgálat,ami félelemmel tölt el,és kiderül,hogy a félelem alaptalan.Nagyon óvatos,és biztos kezekkel történik a vizsgálat.Megnyugszom.JÓ HELYRE,JÓ KEZEKBE kerültem!
Ezúton is nagyon köszönöm.

2017 október 31.

Névtelen írta...

Nagyon megnyugtató és emberséges a légkör, ezért ajánlanám ismerőseimnek.

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!