2009. december 5., szombat

„Ha elmúlik karácsony...”, szép emlék, ne fájdalom maradjon.

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!

Jön a karácsony...! Ami persze a meghitt pillanatok, a családi áhitat ideje, de ez nem feltétlenül igaz a „szükségszerű egyedüllétre” is. Ugyanis a proktológiai rendelésen az ünnep elmúltával jön az igazi dömping, a nagy roham, amikor szinte mindenki azt mondja, hogy „karácsonykor kezdődtek/jöttek újra elő/erősödtek fel a bajok...”. Ez annyira szembeötlő, hogy még így előre szeretnék pár tanácsot adni, miként lehet az ideji karácsonyra és az utána következőkre nem a „szörnyű, fájdalmas nyögések” időszakaként visszaemlékezni.
Gondolkoztam, hogyan szedhetném össze a tanácsokat, így arra jutottam, hogy megvizsgálom, mi nem megfelelő karácsonyi szokásainkban. Ehhez az Aranyér hírlevélre (hülyen név, tudom, de még nem találtam ki rá megfelelőbbet, az ötleteket kérném a szerkesztőségbe) való feliratkozáskor kapható tájékoztatót veszem alapul. Teszem ezt azért, mert a benne foglaltak megfogadása a végbélpanaszokat sok esetben nagyban csökkenti, igen pozitív, hálás visszajelzéseket kapok erről. Ezért mindenkinek ajánlom elolvasását. Most csak az ilyenkor nem megfelelő székelés előtti attitűdöket emelném ki, majd persze jön a javaslat a változtatásra, és a katarzis sem marad el.
Akinek még lenne jó, használható és hasznos ötlete, kérem, írja meg az utókornak!

Mi nem megfelelő?

Az étrend
A karácsonyi menüt kicsit abszurd módon a végtermék szempontjából nézve bizony elszomorító képet kapunk. Csupa finomított élelmiszer, növényi rostok nuku, a folyadék szintén („...kisült-e már a kalácsom/malacka...”). Nézzük csak végig: finomlisztből készített édességek hada, esetleg csokika, a menüben csak nyomokban felbukkanó zöldségek, gabonák, gyümölcsök (hol van már a „...piros alma, mogyoró...”), húsból amíg gyomorral vagy pénztárcával bírjuk. A háziasszony kitesz magáért, a család meg habzsolja. Ez a szokás. De ha megnézzük az eredményt, a sokkal tömegesebb, és esetenként a megszokottól nagyban eltérő étrend hatására a széklet betondarabként okoz hosszú, kellemetlen perceket, vagy ha nem bírjuk a kosztot, tízpercenként „odaszögez” minket a magány. Ha év közben be is tartjuk a megfelelő étrendet, a karácsonyi menü mindent visz, mint a piros hetes, és nem tömjük a bendőnket holmi felesleges ballaszttal. A folyadékfelvétel elmaradt fokozása tovább emeli a „keménységi fokot”: a széklet szárazabb, keményebb lesz. Ez a végtermék az egészséges kijárattal megáldottakat is megkínozza, az eddig akár rejtett betegségben szenvedőknél meg maga lehet a pokol.

A mozgás
Teli hassal, kint a hidegben, fagyban, sárban? Soha. A karácsony családi program, családilag mozogni teljes családi egyetértéssel még nyáron sem egyszerű, télen még a felvetett ötlet is biztos le lesz szavazva, kár is lenne megpróbálni. Tespedés a köbön, így a beleink is elrenyhülnek, a széklet ettől csak szárazabb, keményebb lesz, nem beszélve a puffadásról (a salakanyag hosszabb időt bent tölve tovább rothad), és környezetünkre nézve kínos utóhatásáról. A székrekedés így szinte boritékolható.

Alulról nézve nem is tűnik olyan békésnek az ünnep, igaz? Lássuk, mi lehet a megoldás.

Orvosi javaslat:

Mit tehetünk azért, hogy megússzuk az ünnepet gyötrelem nélkül, és a karácsony hangulata is megmaradjon? Nem is olyan egyszerű. A mértéktartásra most nem mutogatnék, az alapból kevesünknél működik, a többségnél is már csak bekövetkezett baj esetén (sokaknál akkor sem). Ilyen gyarló az ember.
Próbáljunk minél több növényi rostot becsempészni ételeink közé, legalább lehetőséget adva zöldségköretek, saláták (nem sültkrumpli), asztalra kitett gyümölcsök fogyasztására. Ezekkel is lehet remekelni, az interneten többféle ilyen recept van, mint betömni való száj. A „gyomorra szakosodott” háziasszonyok most persze finnyogva húzhatják a szájukat, de kérdés, akarja-e, hogy másnap a WC-n bömbölő házastárs szalajtsa az ügyeletes patikába valami hátha használó szerért. Lehet mérlegelni. Végső megoldásként elfogadható a korpatabletta fogyasztása is, mint rostpótlás, persze sok-sok hozzáadott folyadékkal, hogy belénk ne süljön.
A folyadék bevitelére meg oda kell figyelni, azt is ki kell tenni az asztalra a gyümölcs mellé, s bőséggel fogyasztani. Magától ugyanis sokszor nem megy, nem jut el a pohár széle a szánkig. Nem szoktuk meg. Ha nem iszunk étkezéskor sokat, a köztes időkben pótoljuk!
Vegyük úgy, hogy ezek a gyógyszereink, és mindenképpen éljünk velük, így ha utána „bűnözünk” is, sem lesz olyan súlyos a végeredmény.
A mozgást is be kell iktakni valahogy a jóllakott pihenésbe. Igazából csak addig kell kitartanunk, míg elindulunk: ha eddig eljutottunk, már minden megy magától, vissza nem fogunk fordulni. Ez lehet séta is, nem kell nagy, olimpiai célokat kitűzni, csak érezzük jól magunkat és egymást!

Több használható tanács most nem jut eszembe, a téma ugyanis kultúrálisan kényes: ha a szokásokhoz képest túl radikális, vagy túl enyhe változással bíró lépést javaslok, az eredmény mindkét esetben enyhén szólva kérdéses.
Ezzel az írással nem akartam az ünnep fényét homályosítani, sőt, inkább segíteni, hogy gondtalanabbul megélhessük azt.

Kívánok mindenkinek meghitt, békés karácsonyt, és valódi sikerekben gazdag, boldog új évet!

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!
.

25 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Rövid, nem profi kérdés: ha már műtét (enyhe aranyér esetében), akkor milyen? Lézeres, gyűrűzős, cryo?
Válaszát előre is köszönöm, és meg kell mondanom, ilyen még nem fordult elő velem: orvosi blogját kacarászva olvasom, és mégis tanulok belőle.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Olvasó!

Egy rövid, de nem profi válasz:
-ha belső, enyhe: gyűrűzés,
-ha külső, enyhe: amíg nem okoz gondot, hagyja békén!
A lézert messze kerülje el, sok későbbi gond forrása lehet!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

monyis írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy az oldalon feltüntetett székesfehérvári rendelésre a megadott számon lehet-e bejelentkezni (jövőhétre akár)?
Első alkalommal konzutáció történik, vagy beöntést követően a végbél tüközésre is sor kerülhet?
Segítségét megköszönve.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves monyis!

A székesfehérvári rendelésre a megadott számon tud jelentkezni, bővebb információért a számra kattintva rendelésem oldalára jut.
Az első vizsgálatról is itt talál szerintem igen kimerítő leírást, beöntés nem szokott szükségessé válni.
Várom szeretettel:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Először is gratulálni szeretnék az oldalához. Jó a szerkesztése, érthetősége és a stílusa.
Nekem most lett aktuális és rögtön Önre „akadtam” a neten
Nos, a páromnak egy szorulásos ügy kapcsán kijött egy kb. két babszemnyi
(vagy 4 borsónyi?) dudor, ami érintésre fájdalmas. Most jött ki neki először.Nem vérzik,nem váladékozik, nem gyulladt, csak "van".
Kérdésem az lenne, hogy mikortól kell orvoshoz fordulni.
Már tudom,hogy krémet tanácsol, de
mivel kezdje?
Hemorid?
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel: annamari

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Annamari!

Párjának nagy valószínűséggel rögösödött külső aranyere van, melyről a "Jön is, megy is..." c. cikkem szól, ott minden kérdésére megtalálja a választ.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

eri írta...

Tisztelt Doktor Úr !
Nagy örömömre szolgált, hogy rátaláltam Önre az interneten. 39 éves nő vagyok, 3_szor szültem akkor már előjött az aranyér problémám, de azóta semmi bajom nem volt ott.Kb 1 hete jött elő, ami miatt Önhöz fordultam. Úgy éreztem nem bírok egy helyben ülni, mert égető, szúró érzés kísérte a végbéltájam környékét. Két alkalommal friss, piros vért találtam a székletemben, ekkor megijedtem és a gyógyszertárban kértem kenőcsöt a fájdalmaim enyhítésére. A mastu kenőcsöt használtam, ami szép javulást hozott. Egyik éjjel borzasztóan viszkető érzésre ébredtem,ami hideg vizes lemosás és krémezés után alábbhagyott. Ez két napja tart kb. Ma hasmenésem volt és ismét friss, piros vért találtam a székletemben,ami megijesztett:kezdődik minden pokoli fájdalom előlről? A viszketésen kívül semmi más panaszom nincs és az is elmúlik ha hideg vízzel lemosom a végbél környékét, ami egy picit pirosabb, mint szokott. Mit tanácsol doktor út, mitévő legyek,hogy minden panaszom megszűnjön ? Székletürítésem rendszeres, nem kemény, bár elég kevés folyadékot iszom. Várom megtisztelő válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Két tippem van: kevésbé tartom végbélrepedésnek alapbetegségét, inkább valamilyen gyulladás okozza panaszait.
Ez a gyulladás lehet bél- vagy bőrbetegség eredetű, vagy akár fertőzéses is.
Ha a hírlevélben kapott tanácsok betartásával (ami azért nagyon sokaknak elmulasztja hasonló baját) nem jut előbbre, javaslom szakember (proktológus) felkeresését.
A krémek ajánlása ilyen esetben csak kitolná azt az időt, mely a vizsgálatig eltelik, s csak súlyosabb állapotban kaphatna érdemi segítséget (rengetegszer látom ezt).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!
31 eves no vagyok,7 eves gyermekem van.
Tegnap eszrevettem magamon egy fura dolgot.Ha szethuzom a vegbel teruletet akkor elobukkan valami kinoves fele egeszen belul.Rizsszemre hasonlit..nagysagra es formara is.Olyan feheres-rozsaszin szine van.nem faj,nem verzik,nincsen szekelesi panaszom.Amiert eszrevettem az az,hogy idonkent viszket a vegbel teruletem.Megneztem tukorben es ha szethuzom a teruletet akkor bukkan csak elo ez a fura kinoves.Mi lehet ez?Nagyon megijedtem.Messze lakom Magyarorszagtol...valamikor augusztusban tudok budapestre utazni...tudom,hogy meg kellene mutatnom.Addig is mondjon valami tampontot a Doktor Ur,mi lehet ez!Koszonettel

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Az a rizsszem sokminden lehet, általában ártalmatlan kis nyálkahártya kinövés, de ha kemény, akár condyloma is lehet, melyet papilloma vírus okoz, és nagyon fertőző. Ha az elváltozás nem növekszik, szerintem augusztusig nyugodtan "viselheti", kis viszketést okozhat magában is. Külön törülköző, kézmosás, condom, nőgyógyászati szűrés javasolt, ha mégis vírus okozná. Ha növekszik, irány az orvos.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!
Koszonom a tegnapi valaszat,amit adott kerdesemre!Valamilyen szinten megnyugodhatok.A condyloma szinte kizart.Mert a ferjemmel masfel eve elunk egyutt,csak egymassal voltunk,condomot hasznalunk vedekezes keppen mert nem szedek fogamzasgatlo tablettat.A szexualitasunkba nem fer bele az anal szex..ez az elveinkel ellenkezo.Nogyogyaszatilag pedig teljesen rendben vagyok.Az a "rizsszem" puha es nem okoz panaszt.Azer a Doktor Ur javasolja,hogy augusztusban ezt a valoszinu nyalkahartya kinovest megmutassam?Koszonom valaszat megegyszer!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

Mivel esetében a szakorvosi elérés lehetősége elég bizonytalan, érdemes nem az igények, hanem a lehetőségek szerint cselekednie.
Az lesz Önnek megnyugtató, ha megmutatja magát, amint lehetősége nyílik rá.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Köszönöm válaszát! Egyelőre csak érdeklődés volt a részemről, majd meglátjuk, hogy "alakulok".

Üdvözlettel:
Boróka

B írta...

Tisztelt Doktor Úr!

4 hete műtöttek sérvvel, és azóta problémám van a wc-zéssel. Mintha kijött volna az aranyerem, többnyire enyhén vérzik wc-zés után, és nehezebben megy, mint műtét előtt. Varratszedésnél mutattam a sebésznek, mondta hogy használjak kúpot, és ha utána is marad, akkor kivágja. A tüntek elmúltak, de ahogy abbahagytam a kúp használatát, visszatért. Most kezdtem csak utánaolvasni a műtétnek, fajtáinak. Mit javasol, hol és hogyan kezdjek neki a probléma megoldásának?

Köszönöm.

Bence írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm, telefonon kaptam Öntől választ.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy nagyon fontos kérdésben szeretném kikérni az álláspontját.
A helyzetem a következő.Sajnos elég gyakori nálam főleg a külső rögösödött aranyér,de sajnos már belsővel is küszködtem.
A mostani problémám más jellegü,sajnos valami fertözést összeszedtem ami beágyazodott a prosztatába.Állítólag spps szindróma.A következő győgyszereket kaptam rá:

- tamusulosin sandoz este 1
-cifloxin 500mg 2x1
-mesulid 2x1
-mydeton2x1

Az aggódalmam főleg a mydeton gyógyszer miatt van. Ugyanis azt mondta az orvos,hogy ez ellazítja lent az izmokat.Félek hogy ez azt fogja eredményezni, hogy könnyebben előjön majd az aranyerem.Bár a tájékoztatóban azt olvastam hogy javítja a vérkeringést (talán mint a detralex) tehát akár még jó is lehet. Ebben szeretném az álláspontját véleményét kikérni, hogy az alábbi gyógyszere szedése,főleg az utolsó nem fog e problémát okozni?!Addig a mydetont nem szedem.Mert már most is fura érzés hogy ott lent el vannak az izmaim lazítva.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:

Gergő

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergő!

Félelme alaptalan, egyrészt az aranyér általában székeléskor szokott előjönni, amikor a záróizmok ellazulnak. Másrészt az aranyereket ellátó erek sokszor megkerülik az izmokat, tehát visszaszorítani nem lehet azokat.
Harmadrészt, ha valami belülről akar kijönni, legyen aranyér vagy maga a széklet, annak az akaratlagos záróizom útjába áll. Inkább érdemes az előeső aranyértől megszabadulni, mert további problémákat okozhat, mint ilyen módon tartogatni.
Javasolnám, hogy a Mydeton és a Mesulid gyomorbántó hatása miatt gyomorvédőt (pl. Quamatel mini) szedjen, a gyógyszerek miatt vérnyomására ügyeljen.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Pár hónapja egy kedves barátnőm párja meghalt vastagbél rákban egész fiatalon.
Sajnos nekem időszakosan visszatérő szorongásos panaszaim vannak, ami erre a hírre alaposan fellángolt. Mivel tavalyi szülésem óta rendszeres szélgörcseim voltak, megijedtem nincs-e nálam is valami probléma (neki mondjuk semmi előjel nem volt állítólag). Már korábban is voltam tükrözésen (teljes vastagbél), 12 éve székleten megjelenő vér miatt, akkor inaktiv nodusok volt a lelet. 2007-ben, szintén egy szorongós időszakban, több erős antibiotikum kezelés után hasmenés jelentkezett, amit széntablettával megfogtam,de 3 nap múlva véres hasmenés jött újra. Kiderült, hogy campylobakter okozta gyulladás.Zalazopyrint kaptam. 2009-ben ismét voltam tükrözésen, ahol ennek a gyulladásnak némi nyomát még látták, meg a szokásos nodusokat, ez már első szülés után volt.
Azóta ritkán, főleg ritkán előforduló keményebb széklet hatására, szúró jelleggel, vagy fájdalmatlanul jelent meg néha friss vér, volt, hogy csak a papíron, krémmel kezeltem, elmúlt.
Most ismét voltam tükrözésen, ahol csak biopsziával, tehát szabad szemmel láthatóan az orvos nem látott gyulladást, de a biopszia még mindig, azt mondta az orvos ez gyakori campylobakter fertőzés után. Egyébként a szokásos inaktív nodusok, más rendben. Normix kezelést kaptam a szélgörcsös dolgok miatt.
Sajnos ez a szorongásos időszak most elég kemény és sok esemény sem könnyíti meg a megszűnését. Pl egy kiadós és sajnos kapkodós étkezés után -Karácsonykor- (pedig reggel már volt székletem), hirtelen ideges lettem és híg hasmenéssel minden megevett dolog kijött.
Utána, 3 nap múlva pedig hasmenés kezdődött, de nem olyan nagyon híg, és nagy mennyiségű, csak több alkalmas, első nap lázam is volt, ami magától lement. Amint a 3. napon elkezdtem többet -diétázva- enni, este ismét rohannom kellett, amikor is friss vér is volt benne. Másnap ügyeletre mentem, ahol Normix tablettát írtak fel, és kenőcsöt,bár ujjal nem tapíntott az orvos semmit.
A kenőcsöt nem sokáig használtam, úgy éreztem jó a dolog, igaz laza székleteim voltak a szorongás miatt, de csak napi egyszer reggel, ahogy ilyen állapotomban előfordul.
Tegnapelőtt elvoltam spinning edzésen, illetve Aviva tornázok, ami alhasi vérbőséget okoz, s ma reggel a teljesen normális székletemen most kivételesen egy nap kimaradás volt,fájdalom nélkül ismét friss vért láttam a tetején, meg egy rövid kis csíkban, nem nagy mennyiségben, amitől megint megijedtem. Ez csak az lehet, hogy korai volt még az edzés? Azok a nodusok aktiválódhattak?! Néha az elmúlt héten végülis éreztem érzékenységet ülés közben mondjuk. Túl soká nem vérezhetett, mert a krémhez tartozó "pipa" nem volt olyan, csak érzékeny volt egy részen, ahol mindig szokott, ha ilyen előfordul, kicsivel a bemenet után. De már a múltkori hasmenés is idegesít, mert senkinek sem volt a családban (nem mintha kívántam volna nekik..) , azért is vagyok erre érzékeny, mert nekem gyerekkoromban sosem fordult elő, hogy valaha ilyen vírust kaptam volna. Bezzeg ha az egész család hasmarson van, nekem kutya bajom, pedig akkor legalább tudnám, hogy vírus..
Egy pszichiáterrel elkezdtem dolgozni a szorongás problémáján -ismét-, mert eddig már többekkel próbálkoztam, de a tünetmentes időkben teljesen jól vagyok, de ha valami kiváltja, azt egyelőre egyikük segítségével sem sikerült megakadályozni, hogy elhatalmasodjon:-( Most is kívülről látva a dolgot, ha most voltam teljes kivizsgáláson, meg kellene nyugodjak, de igen nehéz.

Válaszát előre is köszönöm!!

Üdvözlettel: Anna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

Panaszait a gyulladáson kívül nagy valószínűséggel végbélrepedés is okozza.
Erről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr !

Nekem már van időpontom önhöz a jövőhétre de,hogy addig kibírjam az őrületes viszketést a végbelemnél,szeretném megkérdezni ,hogy addig mivel lehetne enyhíteni?? Elég régen küzdök aranyérrel de ez most valami más ami eddig nem volt. Lehet nem volt jó ötlet de ma Mycosolon krémmel bekentem reggel ,és végig tudtam dolgozni a napot,nem mondom,hogy nem éreztem a viszketést de kategóriákkal jobb volt mint az elmúlt napokban. Köszönöm válaszát,és azt ,hogy még ebben a helyzetben is mosolyt tud csalni az arcunkra a blogot olvasva. Üdv Judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!
Akár a gombaölő is lehet jó megoldás.
Vagy esetleg addig a Neogranormon.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Jozsi írta...

Tisztelt Doktor Úr ! Már egy sorozat kezelésen átmentem 1x ligatúra 4x infrasugár kb 2 éve! Most újra jelentkeztek a tűnetek ,mondta a proktologus hogy újra -ugyanott 2 fokozatú belső aranyér ismét infrasugaras beavatkozást csinált Kb1hete még mindig nagy a diskomfort ,nehézkes a WC,ülés. Kb mennyi időre van szükség hogy a kellemetlen érzések elhagyjanak a beavatkozás után? És normális ezek az érzések ? Nincs és nem vérzett soha csak feszültség(nyomás),meg mintha felsorolt érzékeny lenne a hely belül. Köszönöm

Névtelen írta...

Tisztel Dr Úr!

Külső, panaszmentes aranyerem volt, kb borso meretű. Hasmenes utan jott ki. Panaszt nem okozott, de idegesitett ezert a haziorvoshoz fordultam először. Ő irt fel Aurobint illetve Detralexet javasolt. Mind kettőt alkalmaztam, a gond el is mult. De, egy kb makszekmnyi pici kis csomocska maradt a zaroizomban. El fog tűnni teljesen vagy megmarad?
Válaszat előre is Köszönöm!
Üdv. Szabi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Józsi!

A seb picit begyulladhatott, a recept nélkül kapható Proktis M kúpot szoktam ilyen esetbe javasolni.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szabi!

A "Jön is, megy is..." című cikkemet a külső rögös aranyérről olvassa el, abban minden erről szólót megtalál!

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!