2009. október 16., péntek

Aranyérre ható tabletták, kapszulák

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!

Többen jelezték, hogy a helyi alkalmazású készítmények mellett miért nincs lista a szájon keresztül adhatókról. Utánanéztem, és meglepetésemre a sok gyógyszer okozta káoszból igen könnyen átlátható rendszer lett. Ennek oka az, hogy azok a tabletták, kapszulák, amelyeket egyéb visszeres betegségek mellett aranyérbetegség esetén is javasoltak, csak két csoportra oszthatók. A dobezilát tartalmúak mellett a bioflavonoid családba, csoportba sorolható az összes többi tabletta, melyek között voltak nagyon ismerősek, és (szégyen ide, szégyen oda) számomra teljesen ismeretlenek, melyek összetétele egybmástól akár csak nagyon kicsit tért el. Lehet, hogy ez a különbség hatásában rengeteget számít (hatástanulmányt pár százmillió forintom híján nem végzek a tárgyban), de az a gyanúm, hogy a rég óta meglévő, megszokott, csillogósabb, marketingben erősebb gyógyszerek mellett érdemes számolnunk az (igaz, hogy csak kicsit) olcsóbb és (mondjuk majdnem) ugyanolyan hatásúakkal is. Mindenki próbálja ki, ha kell, amelyik szimpatikusabb neki, és vonja le maga a tanulságot.
Természetesen senkit sem buzdítok arra, hogy ne menjen orvoshoz panaszaival. A végbélpanaszok akár rosszindulatú megbetegedés jelei is lehetnek. Ezt mindenképpen vegyék figyelembe!
A gyógyszerek lebomlása, kiürülése részben vesén, részben májon keresztül történik, ezért kezelőorvosával szedésüket minden esetben beszélje meg, különös tekintettel a máj- és vesebetegségekre.

Hatóanyagok:

- Dobezilát
A dobezilát a hajszálerek falának kóros működésére hat. A hajszálérfal ellenállóságának növelése által a nagyobb belnyomású érből kevesebb folyadék préselődik ki, így a vizenyőképződést csökkenti. Emellett csökkenti kissé az érfal gyulladását, a vérrögösödési hajlamot is. Azaz a fájdalmas duzzanatot csökkenti.
Ami tartlamazza: Doxilek, Doxium.

- Bioflavonoidok
Na ide tartozik minden más, amit találtam. A bioflavonoidok úgy általában eléggé felkapottak, divatosak mostanság antioxidáns, immunrendszert erősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt, belőkük sokezeregyféle készítmény, étrendkiegészítő kapható. A gyógyszergyárak által, a aranyerekre hatóak közös tulajdonsága a dobezilátéhoz hasonló, de talán kicsit összettettebb. Csökkentik az érbelhártya gyulladását, az érfal áteresztőképességét, összehúzzák a visszereket (már amelyikben az izom a tágulástól még nem roncsolódott annyira, hogy képtelen legyen az ér összehúzására), így a vér visszafolyása a duzzadt területekről fokozódik, azaz a duzzadt részben a vérnyomás is csökken. Ezáltal a vizenyőképződést, a fájdalmas duzzanatot csökkentik.
Ami tartalmazza: Detralex, Dio-PP, Ginkor-Fort, Venoruton.

Javallat: mondhatni minden esetben ugyanaz, az aranyér fájdalmas duzzanatának csökkentése.

Gyógyszernevek:

Detralex 500mg filmtabletta
Hatóanyag: bioflavonoid, kétféle, mikronizált (azt mondják, így jobban hat)
Alkalmazás: általában napi 2x1 (délben és este), de aranyeres roham (hirtelen kialakuló duzzanat és szörnyű fájdalom) esetén 4 napig 3x2, majd 3 napig 2x2.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, szoptatás

Dio-PP 600mg tabletta
Hatóanyag: bioflavonoid
Alkalmazás: napi 1, roham esetén 4 napig 3x1, majd 3 napig 2x1.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, szoptatás

Doxilek 500mg kapszula
Hatóanyag: dobezilát
Alkalmazás: napi 1-2x1 kapszula
Ellenjavallat: Túlérzékenység, terhesség első harmada, szoptatás, gyomor- és nyombélhurut, -fekély

Doxium 500mg kemény kapszula
Hatóanyag: dobezilát
Alkalmazás: napi 1-2x1 kapszula
Ellenjavallat: Túlérzékenység, terhesség első harmada, szoptatás

Ginkor-Fort kemény kapszula
Hatóanyag: bioflavonoid
Alkalmazás: általában napi 2x1 kapszula, de aranyeres krízisben 7 napig 2x2 kapszula
Ellenjavallat: Túlérzékenység, pajzsmirigy-túlműködés, egyes depresszió elleni gyógyszer (MAOI) szedése esetén, magasvérnyomás, terhesség, szoptatás

Venoruton Forte 500mg tabletta
Hatóanyag: bioflavonoid
Alkalmazás: napi 2x1 2 hétig, utána napi 1-2x1 tabletta
Ellenjavallat: Túlérzékenység, terhesség első harmada

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!


Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

103 megjegyzés:

Gabi írta...

Tisztelt Bánfalvi dr.!

Átolvasva a tanácsait, egy kérdésem lenne. A Lioton gél úgymond belsőleg, nyálkahrtyákra is is használható?
Mármint kb. 3 hete belső aranyereimből távolítottak el rögöket. A fájdalom elmúlt, de olyan érzésem va, mintha ott lenne még mindig valami. Kipréselve magamból megkönnyebbülést érzek, ilyenkor nagyon apró kis rögöket tapintok végbélnyílásomon kívül.
Ezen segíthet a krém vagy mást ajánlana? Ön szerint mitől lehetnek még mindig a panaszaim?
Köszönettel, Hné Gabi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabi!

Végbélműtét után 3 héttel még nem gyógyult meg teljesen, ne préselgessen, legyen türelemmel.
Műtét után a Doxiproct krém ajánlható.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A mai napon átestem egy tükrözésen, és az orvos fissura-t állapított meg, és Posterisan Fort kenőcsöt írt fel. A Doktor Úr honlapján viszont azt olvasom, hogy nem javasolja szteroid tartalmú készítmények használatát. Kérném szíves véleményét, hogy ebben az esetben használjam-e ezt a gyógyszert, vagy mást javasolna.
Kicsit elrettentettek a vékonyodásról írtak, és félek hogy ez a későbbiekben helyrehozhatatlan károkat okoz.
2 hete belgyógyász vizsgált meg, Ő Reparont írt fel, kb egy hét után kezdett alább hagyni a vérzés. Ha esteleg folytathatnám a Reparon használatát, azt mennyi ideig tehetem meg?( nem láttam erre vonatkozó információt a Reparon leírásánál )

Válaszát előre is megköszönve,

Üdvözlettel,

Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktorúr.

Én is az interneten bolyongók tömegéhez tartozom, hozzátéve, hogy legtöbbször a házi-sufnituningos megoldásokat választom ha betegségről van szó. Mentegethetném magam, hogy a sok rossz tapasztalat, nemtörődöm orvosok stb de minek...
Az ön irásai szimpatikusak, és csak egy rövidke kérdésem van: néha jelentkezik székelsénél panasz: csip és duzzanat jelenik meg (lila) Anyukám rögtön mondta hogy ez aranyér, adott is rá kenőcsöt (hemorid) Kenegettem is ha előjött a kellemetlen égő érzés. Sose vérzett, és meg is szűnt pillanatokon belül a probléma (kb hetente egyszer tudok székelni, azis olyan mint a szülési fájdalom, nádszáltermettel pedig sokat eszem, kétóránként mint egy csecsemő) Szóval szerintem nincs ezzel baj, vagy van? A legutóbbi kencézésem után napokig veszettül viszketett a végbélnyilásomnál, rosszabb volt mint az ekcéma. Megnéztem az anyukámtól örökölt kencét, lejárt egy éve. Ez lehet baj? :) Szerezzek be egy ujat, vagy nézzek valami orvos után? Vagy helyesebben kellene táplálkozni?
Remélem tud az érdemtelen irásomra érdemben válaszolni.

Sok sikert kivánok munkájához: Tima

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A szteroid nem ellenjavalt, csak (2 hétnél) hosszabb használata esetén.
A véleményem szerint (ami szakmailag nem általánosan elfogadott vélemény) maga a seb gyógyulása nem oldja meg a problémát, mivel tapasztalatom szerint nagyon gyakran a panaszok időről-időre visszatérnek a berepedés gyógyulásának ellenére.
Erről többet rendelésem oldalán ( http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm ) talál.
Összefoglalva: 2 hétig nyugodtan használhatja a Posterisant is, de ha a seb begyógyulása után többször kiújul a dolog, érdemes továbblépni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tima!

Az anyukáknak mindig igaza van:). De a tréfát félre téve, a problémája aranyérnek tűnik, de szerintem nem ez a legnagyobb gond. Hiába bármilyen varázslat, hiába tüntetik el azt a csomót, ha a székelési szokásai nem változnak, a betegséggel újra és újra szembesülni fog.
Ezért mindenek előtt javaslom, hogy ezt a székrekedéses problémát vizsgáltassa ki gasztroenterológussal, (bélgyógyásszal)!
A helyes szokásokról hírlevél feliratkozás után egy igen kimerítő tájékoztatót kap (biztos, hogy új is lesz rajta), talán ezzel kezdeném az új évet. De ha a székrekedés ez után is makacskodik, javaslom a kivizsgálást. Ha meg javul az állapot, jöhet az aranyér elleni proktológiai vizsgálat, kezelés.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen a gyors válaszát.
Remélem ez a gyógyszer már helyre hozza a dolgokat, mert már 6 hete nem akar javulni.Abban kérném szépen még a segítségét, hogy milyen módon lehetne otthon alkalmazni a beöntést.Ugyanis úgy érzem, hogy széklet ürítés után még marad a bélben salakanyag, melyet érzek, de magától nem jön ki,csak hosszas erölködésre, de ugye ezt meg el kellene kerülni ilyen esetekben.Valamint gondolom ez nem tesz jót a sebnek, mert folyamatosan ingerli, és nem engedi gyógyulni.
Válaszát várva,
Üdvözlettel,

Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr úr!

Én egy 20 éves lány vagyok és soha nem voltam beteg kivéve ebben a 2009-es évben szinte mindig.Rengeteg antibiotikumot szedettek velem,kb 7 dobozzal,nem kell mondanom hogy tönkre ment az immunrendszerem,és az ekcémám is kijött.A nyakamon és a karomon,most már kezd szépen rendbe jönni,viszont 3 hete hol előjön hol elmúlik a végbél szúrás és viszketés.Leginkább akkor érzem amikor gyaloglom és ez nagyon kellemetlen.Nem kivűl hanem inkább bejebb érzem hol a baloldalon hol a jobb oldalon.Nincs vérzés ,semmi dudor vagy elváltozás leglábbis amit láttam belőle.Ön szerint mitől lehet??Minden székelés után zuhanyzom,parfüm mentes intim mosót használok.Higénia szempontból nem lehet.Esetleg egy belső aranyér?,vagy egy repedés,tályog??Ekcéma??Teljesen kivagyok.Előre is köszönöm a válaszát.

M.Mónika

Névtelen írta...

Kedves Dr úr!Voltam a sebészeten azzal a panasszal amit leírtam önnek is.Hát nem voltam megelégedve az orvossal,mivel körülbelül úgy nézett ki a vizsgálat hogy kívülről ránézett és azt mondta,jól van önnek nincsen aranyere,20 évesen egyébként sem lehet semmi komoly baja vagy semmi krónikus.Lehet van egy belsőaranyere,mert az mindenkinek van(,de persze nem nézte meg) ezért adok önnek egy végbélkúpot illetve kenegesse Mastuval.Hát elmondom azóta nem veszem észre a javulást illetve még wc-nél az első egy "tolás" is szúr a utána már jó csak picit ég illetve néha ha gyaloglom szúr és viszket.Nem tetszett hogy nem nézte meg jobban,hiszen nekem belül van ez az érzés nem kívül.A másik mondtam neki,hogy 7doboz antibiotikumot elfogyasztottam az elmúlt majdnem egy évben,utoljára októberbe vettem be.Attól lehet még ön szerint?Vagy baktérium okozza??Én tényleg nem értem,pedig nem vérzik ,nincs kitüremkedés csak szúrás és néha viszketés.Kérem adjon tanácsot nekem!

Köszönettel,
M.Mónika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

A kolléga hozzáállását inkább nem minősíteném.
Az antibiotikum szedésétől előfordul, hogy az addig "lappangó" gomba túlszaporodik, ilyenkor általában kandidás fertőzés alakul ki, ami viszketést, berepedéseket okozhat. Érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatnia, egy kandida szűrésre elmennie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A beöntést felejtse el! Csak árthat a tortúrával, cső be, cső ki, a hasmenésnek is gonosz szerepe van a betegségben, tehát a végeredmény sem az, amit várna. A gondolatmenete nem helytálló, ha így lenne, nem élne végbéllel bíró élőlény, bármi kisebb sebnél a széklet ingerlése előbb-utóbb végzetes lenne. De vagyunk itt egy páran...
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát.
Ebben az esetben mit tudna tanácsolni, hogy higiénikusan tartsuk a sérülést és környékét?
( külső tisztán tartással nincs gond, de ez ugye belül-határon van )Attól félek ugyanis, hogy a már régóta nem gyógyuló seb esetleg elfertőzödhet. Van ennek esélye?
Előre is megköszönve válaszát,

Üdvözlettel,

Péter

Ildikó írta...

Tisztelt Doktor Úr!
2000.óta több lézeres műtétem volt végbélrepedés miatt.Ez év elején más orvost kerestem,aki az Ön által is javasolt módszerekkel gyógyít.Többször voltam a tornán,orvosom szerint is jól megtanultam,de a műtéti hegek miatt beszűkült záróizom egy bizonyos ponton túl nem tágul.Bár sokat javult,de maradtak a panaszaim.
Orvosom most a hagyományos tágítást javasolta,egy berepedés egyidejű rendbehozatalával együtt,gerincérzéstelenítésben.
Erről a tágításos módszerről sehol sem olvastam.Nem lesz utána végbél záródási problémám?Sokáig fog fájni?Kicsit tartok ettől a régi módszertől,január végén lenne a műtétem.
Várom szíves válaszát: Ildikó

Ildikó írta...

Tisztelt Doktor Úr!
2000.óta több lézeres műtéten estem át végbélrepedés miatt.Ez év elején másik orvost kerestem,olyat,aki az Ön által is használt mószerrel dolgozik.Többször voltam a tornán,orvosom szerint is jól használom,de egy ponton túl nem tágul a záróizom,a sok műtéti hegtől beszűkűlt.Panaszaim maradtak.
Most orvosom január végére kiírt egy hagyományos tágításos műtétre,egybekötve egy repedés "behegesztésével",gerincérzéstelenítés alatt.Erről a tágításos módszerről sehol sem olvastam. Kissé tartok ettől,utána mi lesz.
Várom szíves válaszát: Ildikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Esélye mindennek van, de annak mindenképpen kevés, hogy a végbelét belül patyolattisztán tudja tartani. Normális esetben mindenféle praktika csak megbolygatja az egészséges baktériumflórát, kórokozók (bacik és gombák) elszaporodását segítve ezzel elő.
Amit tehet még a székletét rendezésen túl, hogy probiotikumokat szed (jó bacik vannak benne).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ildikó!

Lézeres műtét után a szűkületet általában nem a záróizom, hanem a nyálkahártya hegesedése okozza.
Ennek legjobb ellátási módja, ha a heges rész helyére szélesebb bőrt pótolnak. Erre Ritter László professzor urat tudnám Önnek ajánlani.
Ha záróizom hegesedése áll fenn, a tágítás valóban székletvisszatartási nehézséget okozhat.
A lézeres végbélműtét utáni problémák nagyon kényesek, ezért senkinek sem szoktam ezt ajánlani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ica írta...

Tisztelt Bánfalvi dr.!

A II.-III. fokú belső aranyeremre kaptam egy olyan készített kúpot aminek a neve Benz-Medrol 32-mg-os. 10 napja használom, de most jobban fáj mint mielőtt elmentem az orvoshoz. Az lenne a kérdésem hogy ez a fajta kúp jó-e rá?
Ica

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ica!

A kapott kúp fő összetevői a szteroid és az érzéstelenítő, erről többet a helyi készítményekről szóló cikk első részében olvashat.
Ha így fáj, figyelmébe ajánlom a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikket. Az a gyanúm, hogy magára fog ismerni.
Üdv.:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos nem múlt el a fissura, jövő héten a gasztroenterológus beutalt egy mélyebb tükrözésre. Esetleg tudna valamit addig javasolni, hogy milyen kúppal, krémmel kezeljem,síkosítsam, hogy ne fájjon annyira?
A hideg-meleg vizes váltófürdő esetleg segíthet valamelyest?

Köszönettel,

Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A kúp, krém milyenségéről vizsgálat nélkül többet nem mondanék, de a hidegvizes ülőfürdőt messziről kerülje el, az izmok görcskészsége (és az Ön csillaglátási képessége:() ettől nagyban fokozódik. A rendszeres testmeleg ülőfürdő jó lehet, próbálja ki.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm Doktor Úr :-)

A meleg vizes fürdőt alkalmazom már 2-3 hónapja, de nem igazán érzem, hogy elősegítené a javulást. A hideg-meleg váltófürdőre pedig azért gondoltam,
hogy megedződjön a bőr az elernyedés-összehúzódás hatására, és így fokozza annak a rugalmasságát.
Remélem hamarosan Pesten is sikerül megkezdenie a rendelését, és akkor át tudjuk beszélni az eddigi eredményeket.

Üdvözlettel,

Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Én még nem hallottam olyan gyógymódról, ami a nem gyógyuló sebeknél a hideg-meleg váltófürdőt sikerrel ajánlotta volna.
Ha a nyálkahártya sérülékenység az alapvető ok (gyulladás, fertőzés miatt), azt speciálisan kell kezelni, amennyiben nem, a nyálkahártya acéllá való edzése sem oldja meg a gondot.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter
u.i.:
Budapesti rendelésem már működik.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Rég óta vannak végbél panaszaim, már egy fissura műtéten is átestem - feleslegesen. Aranyerem is van. Minden igyekezetem ellenére gondok vannak a székletemmel, pedig más ennyi zöldség-gyümölcs-rost-folyadék beviteltől fel sem tudna állni a wc-ről...
Jelenleg félidős kismama vagyok, és el kellene kezdenem a vaspótlást, korábbi tapasztalatom szerint azonban ez tovább rontja a helyzetemet. Tudna esetleg olyan vaskészítményt ajánlani, ami nem okoz székrekedést?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel, Zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Tudtommal minden vaskészítmény székrekedést okoz. Valamilyen székletlazítót próbáljon meg kérni a gyógyszertárban, melyet állapotosan is használhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Huzamosabb ideje fent áll az a problémám, hogy a székelés megindulása közben fájdalmat érzek "az út és a kijárat"-nál ahogy egyik cikkben is szerepel, illetve a széklet kissé véres és a wcpapír is törlés után. Jártam házi orvosnál aki kúpot írt fel, illetve még tudatosabban igyekszem a sok folyadék bevitelre, mozgásra, de így sem szűntek meg teljesen a tünetek, kúp helyett a blog bejegyzésben erre a problémára kenőcsöt, krémet javasolt, ha jól értettem. Azok közül melyiket érdemesebb használni? Valamint még azt szeretném kérdezni, hogy az ülőhelyzetet valahogyan nem lehet egészségesebbé tenni gondolok itt megfelelő székre, ülőpárnára vagy bármi egyébre?

Köszönettel
Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Panasza nagy valószínűséggel nem aranyér eredetű, hanem végbélrepedés okozza.
Erről többet rendelésem honlapján:
http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
talál meg.
Székek közül próbálja ki a térdeplőszéket.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr,

Gratulálok a nagyszerű blogjához!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra, és hogy a fórumnak köszönhetően van lehetőség kérdéseket is feltenni!

(Pár hete külföldre költöztem, vadonat uj külföldi munkahelyemen viszont még nem kötöttek egészség biztositást, és jelenleg haza utazni sem tudok hirtelenjében egy orvosi vizsgálatra - igy most nagyon is jól jön online tanácsadása, amit elöre is nagyon szépen megköszönök!!!!)

28 éves nő vagyok, folyamatos ülö munkát végzek: vagyis napi 5-6 órában csellózom egy szimfonikus zenekarban.... (szerintem már önmagában a cselló tartása elöidézi az aranyeres problémákat- szétterpesztett lábak, szék szélén való ülés, az állandó koncert stresszről nem is beszélve)

Kb fél éve voltam már aranyeres panaszokkal vizsgállaton a SOTE I. sz klinikán, egy profnál.

Diagnózisa akkor a követk. volt:(bemásolom):
"Térdkönyök helyzetben vizsgálva a perianalis terület börén gyulladás
nem látható. Préseléskor a gát nem mozdul. Prolapsus nem látható.
Ujjal vizsgállva 7 óránál kis thrombotizált aranyeres csomó.
Anoscop 12 cmig vezethető, e szakaszon I-II fokú aranyerek, egyéb kóros elv. nem található"

Kaptam rá kúpot és gáttornát javasolt akkor doktorur.

Segitett....Azóta viszont még többet csellózom (gyakorlatilag egyfolytában), turnézom, és rendszeresen csellót cipelek...mondanom sem kell, egyre rosszabb a helyzet. :(

(Ráadásul mindkét ágon örököltem a gyenge kötöszöveteket, valamint rendszeres aranyeres problémákat)


Jelenleg sajnos kibirhatalan fájdalmaim vannak széklet ürités után, néha ekkor még vérzik is, és az emlitett orvosi vizsgállat után hónapok elteltével, már kivül is látható lett egy gyulladt ércsomó, ami néha krém hatására sikeresen visszahúzodik, jelenleg azonban már több napos kezelés után sem tűnik el...

Mit javasol? Ilyen gyulladt állapotban is segithet a testmozgás bevezetése?
Rendszeres futás használ?
(Az a baj, hogy jelenleg a közérzetem is rossz..inkább csak fekszem)

Egyenlöre az étkezésre próbálok leginkább figyelni, és csak akkor gyakorlok, ha nagyon muszály.

Ön szerint túlvészelem a dolgot tudatos odafigyeléssel, vagy inkább jelentsek bteget az uj munkahelyen és 7 órát buszozzak betegen Pestre egy vizsgállatra/kezelésre?! (már csak az hiányzik)

Elnézést a bejegyzés terjedelméért...
remélem megérti, hogy jelenleg mindenféle jó tanács jól jönne!

Elöre is nagyon szépen köszönöm válaszát!!!!

Üdv.:
cellist

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csellista!

Valószínüleg a professzor által már leírt merev medencefenék izomzat okozza a fájdalmat, ami záróizomgörcsig, végbélrepedésig fokozódott.
A "sima" gáttorna és a tudatos lazítás ilyenkor nem sokat ér, mert hatékonysága, hatásfoka 0, ez a baj alapja.
A széklet rendezésén túl (erről Aranyér hírlevélre való feliratkozásával kaphat többet) naponta többszöri testmeleg fürdőt javasolnék, ami átmelegíti az alhasát, ezzel lazítva, nyugtatva itt az izomzatot.
A futást most kerülje/felejtse el (most készül a cikk erről), max. hosszú séta javasolt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Doktor Úr,

Köszönöm szépen a válaszát!
Ugy érzem, nagyon hasznos tanácsokkal és információkkal lettem gazdagabb!

Tanácsa, ill. blogja alapján, ha jól értem esetemben nem javasolja egyáltalán krémek használatát...

Itt külföldön egy ugynevezett "Preparation H" nevű recept nélkül kiváltható krémet adtak a gyógyszertárban:

http://www.preparationh.com/hemorrhoid_medications/ointment.asp

Illetve otthonról van még Hemoroid krémem - de akkor azt mellözöm.

Üdvözlettel,
Csellista

(Tudta, hogy a hires csellistának, Gregor Piatigorsky-nak is hasonló problémái voltak....a könyvéböl kiderül...én szerintem fele olyan jól se játszom, de a betegség nálam is megvan...nem igazság)

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr,
Viki vagyok, édesanyám problémájával kapcsolatban fordulok Önhöz. Január 12-én eltávolították hasüreg feltárás útján a méhét meg a petefészkeit. Ezelőtt is voltak aranyér problémái a szülés óta, de évekig csak apró tünetekkel, javarészt kezelésre sem szorult. A nőgyógyásza szerint a mostani végbél tünetei nincsenek kapcsolatban a műtéttel. Viszont azóta és jelenleg is erős feszülésre, fájdalomra és égető érzésre panaszkodik, bár nem érzi úgy, hogy nagyon nagymértékben kint lenne az aranyere. Sajnos ő Kárpátalján él, így a személyes rendelésen nem tud részt venni. Használt eddig Mastu kúpot és krémet is két ízben, de csak nagyon picit enyhítette a tüneteket, amelyek eddig viszonylag tűrhetőek voltak, viszont egy erős és görcsös köhögéssel járó meghűlés óta rosszabbodtak nagyon zavaróvá és fájdalmassá. Most már nehezére esik a huzamosabb ideig tartó ülés és a sétálás, időnként muszáj lepihennie, hogy enyhülést hozzon a kellemetlen érzésre. Most aurobin krémet vásároltunk, de az még nem kezdte el használni.
Nagyon kérem Önt, hogy ha lehetséges, adjon tanácsot, hogy mit használjon, mert a műtéti megoldást már nagyon szeretné elkerülni, mert az utóbbiból is nagyon nehezen épül fel. Székletelési problémája nincs, viszont január óta kb 3-szor volt kisebb vérzése széklet után.
Nagyon várom a válaszát, kérem, szakítson időt a tanácsadásra, mert otthon sajnos nincsenek megbízható orvosok, így nem tudom, hova fordulhatunk, ha nem javul az otthoni kezelésektől.
Előre is hálásan köszönöm!
További szép napot kívánva:
Viki
bvikica@yahoo.ca

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viki!

Valószínűnek tartom, hogy a műtét után a kismedencei izmok megbolygatásával az esetleges szülés óta meglévő végbélsérve nőtt olyan mértékben, hogy már panaszt is okoz. Ez a végbél kitüremkedése a hüvely felé, nyugalomban a hüvely felől csak igen előrehaladott állapotban látható, ezért egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálat elől általában rejtve marad.
Az elváltozás csak műtéti megoldással rendezhető. Ebben járatos sebészt, nőgyógyászt kell keressenek.
Addig fájdalomcsillapításként a kúpozás szóba jön, de mivel erre rendszeresen van szükség, a szteroid tartalmú Aurobint nem javasolnám, mert hosszabb távon maradandó károsodást okozhat. A Mastu jó erre.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

József írta...

Tisztelt Bánfalvi dr.!

Sokat olvastam az emberek problémáit az aranyerességgel kapcsolatban, de nem találtam olyat aki igazán részletesen körülírta volna a problémát. Ezt pótolandó én megteszem a saját betegségem körülírásával. kb. 2 évvel ezelőtt műtöttek előeső aranyérrel amit körvarrógép és DG-HAL alkalmazásával orvosoltak. A gond az, hogy a betegségem továbbra sem szűnt meg létezni és azóta is folyamatos gondokat okoz. Sajnos az utókezelés során sem kaptam meg a megfelelő információkat és csak hátráltatta a viszonylagos gyógyulást. Azóta sok mindenen vagyok túl, de legalább megtanultam, hogy az addig is körültekintően alkalmazott személyes higiénia legjobb kiegészítője a közönséges hintőpor. A gondom pedig a következő lenne: További vizsgálatok kiderítették, hogy a műtétek után maradtak kisebb külső aranyerek, de erre ha egy mód van, nem javasoltak beavatkozást. Az elmúlt 2 év alatt ugyan egyszer fordult talán elő, hogy a végbélnyílás bal oldali része kifejezett gyulladásban volt, de ezen kívül nem okozott komolyabb panaszt. Sajnos a műtét után én is szereztem maradandónak tűnő gondokat, ilyen a szűkebb kimenet vagy a hirtelen vizelési inger és ennek a nagy nehézségek árán való visszatartása, de ezek úgy gondolom, hogy nem lennének nem elfogadhatók, ha nem lenne mellettük más. Sajnos azt érzem, hogy minden székelés után van egy kisebb duzzanat körben a végbél hátulsó részén körben ami csak lassan apad és amivel végképp nem tudok mit kezdeni az az, hogy időről-időre begyullad a végbelem tájéka a farpofáim között. A gyulladás nem kifelé a bőr felső részét érinti, de ki tud fejlődni akár oda is. Ilyenkor tompa fájdalom van a farkcsont közelében és mindkét ülőgumóm mellett a lágyrész alatt. A legkomolyabb probléma pedig az amikor a gyulladás szétterjed az ereken és még úgynevezett vőlegénybetegséget is okoz! Szóval nem tudom mi tévő legyek, mert így nem tudok teljesértékű életet élni mert így igen korlátozott a mozgásterem.Szeretném ha mondjuk külföldre akarnék menni dolgozni akkor ne kelljen aggódnom amiatt, hogy ez nekem folyton gondot okoz. Én úgy gondolom mindent megtettem ami tőlem tellett étrend és más szokások alkalmazása, de nem gondolom, hogy folyamatos fájdalommal és rossz kilátásokkal kellene folyton együtt élnem. Remélem ön tud nekem adni majd némi fododzót, hogy merre tovább, mert tényleg szeretnék megszabadulni ettől a betegségtől, még ha csak részben is de komoly életminőség javulást szeretnék!

Tisztelettel: L. József

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves József!

Az Ön által említett gyógymódok nem alkalmasak az Önnél ritkán előforduló külső csomók eltüntetésére, de elmondása alapján a panaszok forrása nem is ez.
Valószínűleg a záróizmok görcsével lehet a baj. Erről szól "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkem, olvassa el!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Katalin írta...

Kedves Doktor Úr!

Eddig én is azt gondoltam, hogy kezdődő aranyerem van, de most elbizonytalanodtam. 24 éves vagyok, egészségesen táplálkozom, soha semmi problémám nem volt a végbelemmel. Másfél hete azonban székelés után elkezdett viszketni, máskor csípni. Pár nap után ezek a tünetek elmúltak (MastuS-el kenegettem, és hideg vízzel mosakodtam). Viszont egyre gyakrabban éreztem ott valamiféle tompa, enyhe fájdalmat. Jelenleg csíp/viszket/fájogat székelés után, délutánra, estére elmúlik. Volt már tünetmentes napom is. Távolról sem kibírhatatlan a helyzet, de elég ahhoz, hogy kellemetlen legyen. A székelés egyáltalán nem okoz fájdalmat, nem vérzik, és bár soha nem "tapogattam" magam ott korábban, nem észlelem, hogy bármiféle dudor vagy elváltozás lenne a végbelemnél. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a párommal "másképpen" is együtt voltunk, ami bár akkor nem okozott fájdalmat, mégsem volt ínyemre. Pár napra rá kezdődtek a tünetek. Ill. amióta antibiotikumot kellett szednem tavaly novemberben(korábban szinte sosem szedtem), azóta folyamatos problémám van a gyomrommal, nagyon gyakran van enyhébb hasmenésem, hányingerem ill. a stressz is így jelentkezik nálam. (Emiatt a gyomorprobléma miatt orvosnál is voltam januárban, vérvételen is, kivizsgált, azt mondta, hogy feltehetően vírus okozza a panaszaimat-hányinger, enyhe hasmenés). Emellett rendszeresen súlyzós edzésekre is járok, de ennek már jópár éve. Gondolja, hogy mindezek együtt (hasmenések, stressz, súlyok, AS) okozza az enyhébb tüneteket?

Köszönettel: Kati

Katalin írta...

Kedves Doktor Úr!

Elnézést, ismét itt vagyok, ugyanis találtam itt egy 20 éves korú lány, enyémhez hasonló bejegyzését.Rengeteg antibiotikumot beszedett, és nagyon hasonló panaszokkal írt Önnek. Ön Candidára gyanakodott válaszában. Ezért egészíteném ki a saját bejegyzésemet még azzal, hogy az utóbbi hónapokban még egy erős antibiotikum kúrát végig kellett csinálnom (fogcisztákat műtöttek ki), 2 levelet szedtem be, ill. magamhoz képest elég sok fájdalomcsillapítót. Felmerült bennem: talán a sok gyógyszer okozta gombaelszaporodás az ok? Elnézést kérek a sok öndiagnózisért, nyilván vizsgálatra kéne mennem, de megköszönném, ha mégis kapnék lehetséges fogódzót...

Nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel:

ismét Kati

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!

Egészen kis, kétéves korom óta van aranyerem. Semmiféle problémám nem volt vele azóta, míg kb. fél-háromnegyed éve felfedeztem hogy bizony a külső (már megszokott és megbarátkozott) aranyerem mellett van egy belső is. 28 éves vagyok. Semmiféle fájdalmam nincs,nincs kellemetlen érzésem,nem fáj,nem viszket...viszont pár hónapja bizony minden székeléskor vérzik. Hogy a külső vagy belső-e,hát azt meg nem mondom önnek. Igyekszem hozzászoktatni magam és szégyenérzetem a gondolathoz,hogy ezzel orvoshoz kell fordulnom előbb-utóbb, most gyűjtöm a bátorságom. Tudom hogy nem húzhatom sokáig a döntést, csak pár bíztató szóra várok,hogy nem ez nem olyan vészes, nyugodjak meg,és keressek fel egy szakembert. Remélem pozitív visszajelzést kapok,bár elég kevés információt juttattam a birtokába.
Tisztelettel köszönöm a válaszát,

Kiss Laura

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laura!

Igen, ez az az eset, amikor szép lassan el kell ballagni proktológushoz, nincs mese.
Az én győzködésem (tukmálásom) szerintem nem lenne túl hiteles ("persze, úgy sem fog fájni!"), viszont a páciensek (az enyém is!) visszajelzései ("ettől féltem annyira?", "nem is volt olyan vészes") a megfelelő orvos választása esetén valóban feljogosítanak arra, hogy ne csak szakmailag, hanem emberileg is ajánlhassam a tortúrát. Jó, nem lesz, de enyhe kellemetlenséggel a dolog megúszható, megoldható/megoldott.
Viszont vizsgálat előtt mindenképpen ajánlanám a "7 dolog..." c. cikkem elolvasását, ami, főleg hírlevél feliratkozás után még több információval felturbózott változatban nagyban növelheti bátorságát, felkészültségét.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Elég friss a problémám és elképzelhető, hogy csak türelmetlen vagyok, de a véleményére lennék kíváncsi.
A múlt héten egyik óráról a másikra kijött az aranyerem. Illetve én azt gondoltam, hogy ez aranyér. Meglepődtem, mert viszonylag egészségesen étkezem, az anyagcserém tökéletes, hidegen nem ültem (főleg hogy olyan kánikula volt, hogy még akarva sem tudtam volna...) és a higiénia is elsődleges volt mindig is az életemben. Ráadásul soha nem volt alfertáji panaszom. Egészségtudatos ember módjára elrobogtam a gyógyszertárba, vettem egy Reporen kúpot, a tájékoztató szerint elkezdtem alkalmazni. Minden nap gyógynövényes ülőfürdőt is vettem. Nem fáj, nem viszket, nem vérzik, csak ott csücsül ez a mogyoró nagyságú valami. Csak kényelmetlen érzés, ahogy a farpofák közrefogja. Azóta eltelt 1 hét, a kúpok lassan elfogynak, de semmi változás. Arra lennék kíváncsi, hogy egy ilyen "kitüremkedésnek" mennyi a visszahúzódási ideje, illetve, mit tegyek, hogy elmúljon.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Boróka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Boróka!

Van egy rossz, meg egy jó hírem.
Kezdeném a rosszal: az életben semmire sincs garancia, a legtökéletesebb egészséges életmód, életvitel sem biztosítja a tökéletes egészséget, ebbe bele kell törődni.
A jó hírem viszont az, hogy ez valószínűleg egy ártalmatlan dolog, egy rögösödött külső aranyér, melyről minden kérdésére választ kap a "Jön is, megy is, marad is..." c. cikkemből.
(Remélem, nem rémítettem meg az elején.)
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Köszönöm válaszát, megvallom őszintén, az első mondattal a frászt hozta rám, de most már köszönöm, visszatért belém a lélek!
Elolvastam az ajánlott cikket, megfogadom a tanácsait, csak ez a "szirom" dolog egy kicsit nyugtalanít. Ha mégis úgy alakul, hogy ez a kis bőrdarab ott marad és netalántán zavarna is (hiú önmagamat ismerve, fog), akkor ez alternatív módszerrel is eltávolítható, vagy csak sebészi beavatkozással, sőt, egyáltalán eltávolítható?

Válaszát előre is megköszönve!
Üdvözlettel:
Boróka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Boróka!

Az a szirom, a megnyúlt bőr eltávolítása csak sebészeti úton lehetséges: egy pici szuri a fájdalom, utána viszont rendszeres ápolást (alvázmosást) igényel kb. 2-3 hétig. Nyom nélkül gyógyul, de csak azoknak szoktam ajánlani, akiknek tényleg problémát (testi, lelki) okoz.
Az eltüntető varázslat kipróbálására krémek (főleg a kúpok) használata ebben az esetben legjobb esetben is csak felesleges pénzkidobás.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Tudna nekem Kecskeméten jó proktológust ajánlani? Köszönöm: Mosoly

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mosoly!

Sajnos, nem ismerem a kecskeméti proktológusok munkáját, így ajánlani sem tudok.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Január óta aranyeres problémáim vannak. Kisebb megszakításokkal fáj a végbéltájékon valami. Azért írom, hogy valami mert már nem vagyok benne biztos hogy mi az ami fáj. Külső és belső aranyerem is volt. Egy nagyvárosi kórház szakrendelésére járok. Áprilisban a műtéttel fenyegetőztek, aztán májusban már azt mondták, hogy elmúlt, meggyógyultam. A külső elmúlt az biztos a belsőt nem látom. Csak pár napig tartott a fájdalommentes állapot. Visszamentem. Kúp+detralex továbbra is. Utoljára egy byopsziát csináltak, kisebb polipszerű dolgokat találtak. Ön szerint biztos, hogy az aranyerem fáj még mindig? A szövettani ereményem megjött, de orvossal nem tudtam beszélni. Szabadság! Nem tudom le szabad-e írnom az eredményt? Nem szó szerint de ez áll benne:3db, kölesnyi nagyságú. Rosszindulatú daganatra utaló szöveti jel nem láth. Papillomatosus hyperplasiát mutató laphám részlet azonosítható. Ez okozhat fájdalmat? Ezt el kell távolítani? Kisregényt tudnék kiadni az orvosi papírjaimból. /Vastagbéltükrözésen voltam, negatív lett./ Más szakrendelésekre is bejelentkeztem már, de csak szeptemberi időpontokat kaptam. Esetleg gerincsérv okozhat-e ilyen jellegű panaszokat? Minden nap eszem joghurtot kefírt, gyümölcsöket, sokat iszom, rendszeren van székletem. A bokáim is fájnak. Nagyon türelmetlen vagyok ugyanis már nyolc hónapja fájdalmaim vannak. És nem tartom normális dolognak hogy így kell élnem.
Előre is köszönve válaszát:T.Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Kérem, olvassa el a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkemet, magára fog találni.
Története alapján valószínüleg záróizomgörcs okozhatja panaszait, mely a gerincsérv miatt gyakran foozódik. A nem szörnyű aranyerek ugyanis nem szoktak fájni.
Reumatológiai kontrollt javasolnék a proktológuson túl.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Pár hete erősen felfáztam. Urológus antibiotikumot írt fel. A felfázással egyidőben székrekedéssel küzködtem (gondolom ez összefügg a felfázással)és ennek következtében fájt az egész végbelem, sokszor azt éreztem, hogy görcsben van az egész. Fájdalmas volt minden WC-zés, az erőlködéstől talán be is repedt a végbél...Mostanra ott tart a történet, hogy székletlazítók hatására is elég nehezen megy a dolog, sőt azt vettem észre, hogy talán ez már pszichés alapon van, hogy már a legkisebb nyomást is próbálom "visszafogni", hogy nehogy megint fájjon. Lehet-e valamit tenni, hogy minden újra rendesen működjön? Szükség van proktológiai vizsgálatra?
Válaszát köszönöm, Baby

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Végbéltáji égő érzés miatt kerestem fel a proktológiát. Az orvos megvizsgált (tükrözés nem volt) és 2db 4mm-es végbélrepedést valamint belső aranyereket talált. Kaptam kúpot és krémet (gyógyszertárban készítették, így a nevüket nem tudom). 2 hétig kell használnom őket, amiből eddig 1 hét telt el, de a végbéltáji maró érzés nem szűnt meg. Igazából éjjel és délelőtt nincs panaszom, hanem inkább ahogy telik az idő, úgy kezd el előjönni és felerősödni az égő érzés. Még 1 hétig kell használnom, aztán vissza kell mennem, ha nincs javulás és akkor tükrözés is lesz. Ezt az orvos mondta, mert szerinte, ha 2 hét alatt sem szűnik a végbéltáji égő érzés, akkor valami más nedvedzik és az marja a bőrt, ami aztán ég.
Azt szeretném kérdezni, hogy akkor most lehet, hogy végbélrákom van? Mert ez a kezelés úgy néz ki, hogy nem használt, akkor nyílván valami más nedvedzik. Nagyon meg vagyok ijedve! Nem a tükrözéstől, hanem a gondolattól, hogy valami daganatot fog az orvos találni. Annyit szeretnék még elmondani, hogy évek óta minden nap reggel van székletem (ami után mindig megmosakszom), még soha nem tapasztaltam, hogy véres lenne a székletem. Nincs hasmenésem és szorulásom sem. És soha nem tapasztaltam, hogy a fehérneműn bármilyen folt is lenne, ami arra utalna, hogy a végbélből valami nedv csurogna, ami aztán a maró érzést okozná.
Nagyon meg vagyok ijedve, hogy valami komoly bajom van. Kérem mondja el a véleményét az esetemmel kapcsolatban! Nagy lehet a baj? Esetleg lehet, hogy az alkalmazott krém és kúp nem megfelelő a számomra? Tudna ajánlani valami mást helyettük?
Köszönettel:
Andi 32 éves

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Baby!

Önnek valószínüleg végbélrepedése van, melyről a rendelésem oldalán (a jobb oszlopba kiraktam) sok információt megtalál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

A belső aranyerek "állapotát" ujjal való vizsgálattal bizonyossággal nem lehet megállapítani (jó pár ezer alkalom tapasztalata után főleg nem merném).
A baljósan sejtelmes viselkedés meg szerintem egy elég tipikus, de idétlen szokása egyes orvosoknak, csak a beteg ijesztegetésére alkalmas: ha nagy baj van, lépni kell, ha nincs, el kell mondani tisztán a lehetőségeket.
A tapasztalatom az, hogy sok eredményesnek induló kezelés szakad meg az orvos ilyen "varázsló" tipusú hozzáállásából, a beteg szorong, nem megy vissza az orvoshoz, majd nálam megjelenik jó sok idő és felesleges szenvedés után. Tapasztalom még iparosoknál is, ha fel akarják srófolni az árat, ilyenkor szoktam kihátrálni az üzletből. Persze ez a viselkedés is csak akkor hatásos, ha a másik oldalon nagyfokú bizonytalansággal rezonál, a magabiztos vásárlói viselkedés esetén viszont azonnal abbamarad. Lenne még írni valóm a témában, de nem teszem...
A tükrözés meg ritkán (100 alkalomból 1x) okoz olyan problémát, ami miatt szorongani kéne: "Ha ezt tudom, már rég eljöttem volna!"- rendszeresen mondják pácienseim viszont megkönnyebbülve.
A problémájára visszatérve, a viszketést 1000 féle betegség okozhatja, az aranyér kevésbé. Ha a jelenlegi kezelés nem vezet sikerre, a gyógyítás célzottabbá tétele miatt szükséges további vizsgálat (a következők miatt is).
A végbélrákot kizárni, Magát megnyugtatni persze nem lehet addig, de a rák esélye igen kevés.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Vegigolvastam a tanacsait es en a a 'rohanjunk el az orvoshoz mikor mar verzik' eset vagyok. Persze meg attol is rosszabb, mert idokent en verezgettem mindig is, de 5 napja nem friss ver jon, hanem alvadt, nem fekete, de egyertelmuen alvadt. Kulfoldon dolgozom, bejelentkeztem egy gasztroentrologisthoz. Nem Magyarorszag, ugyhogy itt sokat kell varni az idopontert. Doktor Ur, mennyire komoly dolog ez ? Kerjek surgossegi ellatast On szerint. Semmi mas panaszom nincs, viszketes az van, es mar regota veres wc papir, pedig rendezett a szelketem, puha es minden nap. De ez az alvadt ver, (plusz friss is jon) megremiszt.
Koszonettel
Morgo

Attila írta...

Tisztelt Doktor Úr !

Attila vagyok. Nekem is aranyerem van, elvileg még kezdeti stádiumban, mert tegnap óta érzem, és tapintottam ki. Valószínűleg a tegnapi 2 órás padon ülés lehet a ludas, és ezért jött ki (nem éreztem, hogy hideg, ettől még felfázhattam). Nem tudtam, hogy a hideg is előhozhatja, mert eddig nem volt ilyen tapasztalatom. 1,5 éve volt már vérzéssel nem járó, de eléggé megduzzadt aranyerem, nyáron, tekintve, hogy testépítés a hobbim. Nem múlt el több hét után sem, és ezért bemetszést hajtottak végre, aminek következtében idáig semmi gondom nem volt. Mastu kenőcsöt kezdtem el használni most is, mint annak idején. Most nincs úgy megduzzadva, mint annak idején. Rendszeresen sétálok, ami elvileg még jót is tesz a problémámnak is, így ezt nem hagyom abba. Detralex-et annak idején használtam, de nekem semmit nem ért. Feltételezem más ilyen hatóanyagú készítmények sem hatnának. Ön szerint esély van arra, hogy pár nap alatt elmúljon az aranyerem a kenőcstől, tekintve, hogy felfázástól alakulhatott ki, vagy kellene valami plussz dolog is, hogy hamarabb elmúljon. Van valamilyen vitamin, ami segíthet?. Multivitamint szedek minden nap évek óta, valamint nemrég plussz adag C vitamint, E vitamint, és Ca-Mg-t. Ezeken kívül tehetek még valamit a gyógyulásom érdekében?
Tisztelettel, Attila.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Morgo!

Ha az ember nem készül elvérezni (tudom, remek vicc), szerintem nem szükséges a sürgősségi ellátás. A gasztroenterológia jó választás az Ön eseténben.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Valószínű egy vérrög ismét a felelős, erről tanácsokat a "Jön is, megy is..." c. cikkemben talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr, az előző kérdező vagyok.
Voltam sebészeten, belső rögös aranyeret állapítottak meg. Folyadékdiéta 1 napig, plusz kúp, holnap vissza kell mennem, mert ha nem apad le akkor felvágják a rögöt. Egy nap elég a gyógyulásához? Keveslem picit.
Üdvözlettel: Ferenc

László írta...

Tisztelt dr.Bánfalvi Péter!
Olyan kérdésem lenne,hogy egy vizsgálat anyagiakban mibe kerül?Továbbiakban a kezelések milyen költségekben mérhetőek?Előre is köszönöm válaszát!-Laci-

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ferenc!

Szerintem sem gyógyulhat meg addigra, a változás iránya is talán csak sejthető lesz.
Ha nem okoz akkora panaszt, talán érdemesebb várni egy kicsit.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

A vizsgálati díjakról a jobb oldali oszlopban lévő rendelőkre mutató linkeken keresztül tájékozódhat.
A kezelések díja az elég széles skálán lévő betegségektől, a választott kezeléstől függően változik, a vizsgálat közben-után derül ki. Mintha azt kérdezné, hogy az autó javítása mennyibe kerül.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

László írta...

Tisztelt Bánfalvi dr.!
Olyan problémám van,hogy minden széklet után vérzésem van.Van,amikor vér van a papíron túlsúlyban,mint a széklet.Megmondom őszintén ez már több éve így van,nem mindig fáj,csíp,csak kellemetlen.Szedem ezt a detralex tablettát(kb2-3hete),de semmi változás.Lehet,hogy rászánom magam és felkeresem magát.Szerintem ez lenne a legjobb megoldás!Nem biztos,hogy aranyér!Gondolom ez csak a vizsgálat után derülne k,ugye?-Laci-

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

Nem biztos, hogy aranyér...
Ehhez nem tudok többet hozzátenni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Édesanyám 55 éves, két hete esett át egy aranyérműtéten.Elég fájdalmas a műtét helye, nem tudja szabályozni a székletét, és mindez mellé, -a két nappal ezelőtti ellenőrző vizsgálat óta-, még állandó vérzés is társul. A kérdésem az lenne,hogy ebben az időszakban ez még normális?
Tisztelettel,
O.Emese

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Emese!

Kérem, legyenek türelemmel, még kb. négy hete van édesanyjának a teljes gyógyulásig.
Addig mind a seb, mind a székletvisszatartási probléma alakul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktorúr!

Történetem régre nyúlik vissza. Nah, nem mintha most öreg lennék, mindössze 23 éves vagyok. Mégis regém 14 éves koromra nyúlik vissza, amikor is egy 30 órás buszos túra után ( gondolom el lehet képzelni, hogy mennyi idő volt a szükséges dolgok elvégzésére), fürdés közben vettem észre, hogy valami van a fenekemnél. "Kilóg"...panaszt nem okozott, nem fájt, és amennyire emlékszem, piros volt, mint a meggymag. De azon kívül, hogy tudtam, hogy ott van, semmi panaszt nem okozott...
Azóta is ott van, de most inkább úgy írnám le, mint egy bőrdarabkát...megfoghatom, megszoríthatom, nem fáj...
Viszont a székelés sokszor fájdalmas...no nem nagyon, de mivel a véleményem szerint 10 éve küzdök aranyérrel, így már nem is tudom milyen volt előtte, és hogy egészséges embernek is fájhat e egy keményebb székelés, vagy csak beteg embernek.
Szóval néha fáj a székelés, a bőrdarabka állandó a végbelemnél..
Ami számomra inkább esztétikai problémát jelent.
Az, hogy belül mi újság, nem tudom, még sosem mertem elmenni orvoshoz...szexuálisan sem érintett a terület, de ha kutyapózban vagyok, a lökdösődés során is érzek némi fájdalmat...talán bután hangzik, de mintha az ott lévő, és a végbélben lévő idegvégződések működésbe lépnének bármilyen behatolás nélkül is...
Kérdésem tehát, hogy mi lehet ez?
Külső aranyér, belső aranyér, vagy csak valami bőrnyúlvány?
Már amennyiben ezt lehet így látatlanban....érdemes elmennem egy vizsgáltra?
Ha külső aranyér maradványa, akkor az eltávolítható fájdalommentesen.
Kérem segítsen, párkapcsolatnál nagyon kellemetlen ez. Köszönöm

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Valószínüleg két probléma áll fenn.
Volt egy külső rögös aranyere (erről külön cikkem szól "Jön is, megy is..." címmel), ami után a bőrnyúlvány megmaradt.
Másrészt valószínüleg más probléma okozza a fájdalmat, leginkább végbélrepedésre gondolok. Erről többet a jobb oldali oszlopban lévő linkre kattintva talál.
Ezekben minden választ megtalál kérdéseire.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm! A kérdésem már csak az, hogy ezt a bőrnyúlványt el lehet e távolítani valami kevésbé drasztikus módon?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Nem, sajnos, krémtől csak a 15 éves lányoknak lesz feszes az arcbőre a reklám alapján :).
Kúpozni ezt persze felesleges.
Ha lenne finomabb módszer, alkalmaznám, de sajnos nincs.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a vizsgálat érzéstelenítéssel történik-e az Ön rendelőjében, mert az eddigi tapasztalatom több SZTK-rendelésen nagyon fájdalmas volt.

Bp-en a Dr. Csatár Éva doktornőnél 10 évvel ezelőtt érzéstelenítéssel, teljesen fájdalom mentes volt a vizsgálat és a gumigyűrűk felhelyezése, de nem szívesen utaznék Budapestig.

Egy pici aranyerem van, ami időnként fáj. Az orvos által javasolt Detralex és kúp hatására sem múlt el.



Tisztelettel: Zita

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zita!

Csak nagyritkán szükséges az érzéstelenítés, közel sem lesz olyan kellemetlen, mint annak idején, ezért kezeskedem (szó szerint).
Ha a fájdalom a probléma, akkor egyébként nincs sok értelme az érzéstelenítésnek, mert a fájdalom okát így lehetetlen minden bizonyossággal kideríteni.
Ha mégis szükség lenne rá, természetesen érzéstelenítjük, senkinek nem érdeke, hogy szenvedjen.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

22 éves vok és alapvetően hálistennek tünetmentes, de ha elkezdek kondizni egy két héten belül kijön az aranyerem. Az első alkalommal rá se jöttem, hogy aranyér mivel éppen érettségire készülvén abbahagytam így magától elmúlt.
Aztán amikor újra kezdtem már erősebb fájdalmaim voltak, akkor kezdtem gyankodni, leálltam a kondival és körömvirág krémet használtam, salaktalanító teát ittam, elmúlt. Ezután gondoltam újra megpróbálom figyeltem a sok folyadékra meg sok gyümölcsre, Csak a felsőtestem edzettem fekvenyomással, húzódzkodásokkal, meg olyanokkal, amik csak a karjaim mozgatják de semmi így is kijött. Azóta száémtalanszor megpróbáltam már, mellette sporttal eleinte enyhébb edzésekkel, de semmi mindig ugyanaz. Mostmár nem edzettem egy éve és azóta tünetmentes is voltam, de mivel szeretnék kondizni, ezért arra gondoltam, hogy Detralex szedése mellett fogok edzeni. Plussz természetesen figyelnék a sok rostra meg a megfelelő folyadékra.
Mi erről az ön véleménye?

Üdvözlettel: Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Valószínüleg berögösödik az egyik külső aranyere, erről a bajról külön cikkem szól "Jön is, megy is" címmel.
Ha ez rendszeresen csakis egy aranyeret érint, akkor ennek a "defektes", rögösödésre hajlamos érnek az eltávolításával a probléma véglegesen orvosolható.
Ha ez rendszerint más és máshol alakul ki a végbél kerületében, akkor érdemes lenne kivizsgáltatni a problémát (véralvadási labor, gasztroenterológus), de először lássa proktológus.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

A problémám a következő: kb. 2 hónapja aranyér tünetekkel mentem orvoshoz, viszketés, fájdalom miatt. A vény nélkül kapható szerek, majd a prednisolomos(?)kúp használata után a tünetek szinte eltűntek. De egy-két hete újra ézem, és most már inkább egy ponton, belső részen érzek nyomó, kissé szúró érzést. (A fájdalmak a menstruáció megjelenésével kezdődtek el újra egyébként.)
Igyekszem eljutni rendelésre, addig is tudna ajánlani valami helyi megoldást, vagy választ arra, vajon mi ez a szúró érzés, amit érzek?

Köszönettel,
xy

Névtelen írta...

Xy utóirata: Ja, és még azt szeretném elmondani, hogy székelés közben a dolog semmi problémát nem okoz, nem érzek akkor különösebb fájdalmat, és vérzést sem tapasztaltam.
Mégegyszer
köszönettel:
xy

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves xy!

Problémája sokféle lehet, akár gyulladás, akár végbélrepedés, ezért az általános gyulladáscsökkentő kúpon (pl. Mastu) kívül egyéb tanáccsal látatlanban nem szolgálhatok.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

A Detralex tablettával kapcsolatban van kérdésem. (Lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni, mert a kémia sajnos nem az erősségem.) A Detralex dobozára annyi van írva, hogy flavonoidot tartalmaz. Én viszont azt olvastam, hogy a flavonoidokon belül vannak olyanok is, hogy izoflavonok, és ezek ösztrogénhatásúak. A Detralex ilyeneket biztosan nem tartalmaz? Lehet hosszútávon is szedni (hónapokig/évekig akár)?

Válaszát előre is köszönöm!

Máté

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Máté!

Én sem vagyok gyógyszerész, de a józan paraszti eszem azt mondatja velem, hogy ha a Detralex azon kevés gyógyszerek közé tartozik, amit állapotos nők hosszabb ideig, szoptatásig is szedhetnek, akkor nincs érdemi nemi hormon hatása.
Szerintem nyugodtan szedheti, nem lesz magasabb a hangja :).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon szuper a blogja, most találtam rá!
2 hónapja szültem, sajnos 2 hete kijött egy külső aranyér, amivel elmentem proktológushoz, és ő egyből kivágta. (babszem nagyságú volt)
azt is mondta, hogy kialakulóban van egy másik mellette és szedjek Detralexet, de mivel szoptatok, ezt nem szedhetem.
Kérdésem, hogy hogyan lehet megelőzni az újabb aranyér kialakulását és a jelenlegi sebet mi módon segítsem, hogy mielőbb meggyógyuljon? nem fáj, székelésnél kicsit vérzik.
köszönettel:
Ancsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ancsa!

A "Jön is, megy is..." című cikkemben mindenre választ talál a külső rögös aranyérrel kapcsolatban.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már fordultam Önhöz tanácsért, sajnos megint itt vagyok...
Kb. 5 hónapja voltam proktológusnál, végbélrepedést diagnosztizált. 5 hónapja nagyjából tünetmentes voltam (néha fájdalommal járt a székelés, kis vérzés, de 1-2 nap alatt elmúlt). Ma volt egy híg székletem, majd este mikor pisilni mentem észrevettem, hogy a wc-ben vér van. Azt hittem a menstruációm, de sajnos a végbelemből távozott a vér. Nagyon megijedtem, azóta volt több hígabb széklet is, általában a végén mindig véres volt a wc papír... Előfordulhat, hogy a délutáni kakilásnál megsérült megint a végbelem, és az okozza a vérzést? Ugye ez megint "csak" a végbélrepedésem kiújulását jelenti? :(
Köszönöm
Viki

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viki!

A "sima" végbélrepedés a tapasztalatom szerint nagyon ritkán fordul elő fájdalommentesen. Inkább hozzáadódhat valamilyen fertőzés vagy egyéb, pl. bőrbetegség, ami nem engedi, hogy a seb begyógyuljon. Ezekre speciális kezelés szükséges.
Javaslom, keressen fel egy jó szakembert, proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Azért fordulok kérdésemmel önhöz,mert nem nagyon tudom eldönteni,mi is a bajom. Először aranyérre gyanakodtam de voltam urológusnál és Ő meg is vizsgált, de azt mondta,hogy nincs ilyen bajom.
A problémám a következő: Néha székelés után a wc papíron felfedezek kis mennyiségű vért.A székletemen nincs.Pár napig abba marad aztán egyszer csak megint elő jön. Nem értem. Nincs duzzanat sem a végbélnyílásom körül.Arra is tippeltem már, hogy a wc papír talán dörzsöl de nem vagyok benne biztos.Azt olvastam, hogy stresszes körülmények között kialakulhat ilyesmi?!Jelenleg külföldön tartózkodom és elég sokan járunk a wc-re.Lehet ez valamilyen bakteriális fertőzés??
Köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel István

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves István!

A belső aranyér -mivel puha párna, amely megnyomásra összeesik- ujjal igazán nem kitapintható, ezért az Önnél végzett vizsgálat az aranyeret kizárni nem tudja.
Én inkább azt tudom elképzelni, hogy a többszöri széklet előhozta az aranyerek vérzését.
Rendezze a székletét, amennyire tudja, szedjen probiotikumot.
Ha hazaér, mutassa meg magát egy jó szakembernek, proktológusnak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

egy elkeseredett beteg írta...

Tisztelt Doktorúr!

A segítségére lenne szükségem! Egy körülbelül 2 hónapja kezdődtek a problémáim! Széklelésnél egy pillanatra késszerű szúrást érzek, és egy piciny vérzés is van, de utána a fájdalom több percig, de akár óráig is eltart! A végbelem belsejében egy kis csomó tapintható, amihez ha hozzáérek, nagyon fáj! Tudna nekem segíteni, hogy ez mi lehet?Orvoshoz nagyon félek elmenni..:( Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: egy elkeseredett beteg

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves elkeseredett Kérdező!

Valószínűleg végbélrepedés okozza panaszait, erről többet a jobb oldali hivatkozásra kattintva honlapomon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
A blogot olvasva bizalommal fordulok önhöz, hátha tudna valamit tanácsolni.
Kb egy éve volt egy időszak, mikor a végbél környéke igen viszketett, és nehezebb volt a székelés, a fájdalom miatt ( nem volt túl erős ), és nem sokkal ez után egy kisebb dudor jelent meg "ott", amit szinte vissza lehetett helyezni a "helyére", és a végbélkimenet környékén strigákhoz hasonló csíkok jelentek meg, de ezek kékeslila színűek. Nem tudom, h mi lehet, vérzés csak minimális volt, inkább azt mondanám, h felszíni sérülések, az erőhatás miatt .( vagy csak remélem? )
Üdvözlettel: egy megijedt,majd beletörődött fiatal.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatal!

Ne törődjön bele a viszketésbe, különben ez az egész életét, kapcsolatait végigkísérheti.
Valószínűleg bőrfertőzése van, ezt általában a sima krémes kezelés nem teszi helyre.
Javaslom, keressen fel egy jó szakembert, proktológust vagy bőrgyógyászt, aki nem csak távolról, egy egyszerű aranyér krémmel-kúppal próbálja helyretenni panaszait.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Kománovicsné Róza írta...

Köszönöm az alapos és érthető tájékoztatást.
Üdvözlettel,
Róza

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Jo otlet ez a blog, gratulalok hozza, sok hasznos tanacsot olvastam benne, amiota ratalaltam.
Problemamat megsem sikerult diagnosztizalni, megfeleloen, azt hiszem.
Holnap, jun.25-en lesz 2 hete, hogy a vegbelnyilasom mellett kijott egy nagyobb mogyoro nagysagu aranyer. Nagyon fajdalmas volt, jarni sem tudtam.
Jelenleg Kinaban elunk, nincs nalam erre valo gyogyszer, valakitol kaptam Reparon kenocsot, 1 hetig hasznaltam, de nem javult. Elmentem orvoshoz, azt mondta ez nem kulso aranyer, ahogy en gondoltam, mert az nem fajdalmas, hanem belul (is) van. Felirt Alvenor tablettat es egy " Mayinglong Musk Hemorrhoids Ointment" nevu kenocsot, ha ettol sem mulik el, akkor mutet.
4. napja hasznalom, nem sok valtozast tapasztalok, talan most mar tudok normalisan jarni, nemcsak szeles terpeszben:) Aranyer mintha kisebb lenne, viszont meg mindig faj es olyan kemeny, mint egy kavics.
Szekletem naponta van, normalis, verzest nem tapasztaltam.
Az lenne a kerdesem, hogy milyen hazi modszerekkel lehet enyhiteni a panaszokat? Ulo furdovel is probalkoztam, az elso heten, de nem ereztem javulast.
Inkabb fekudjek, vagy jot tesz a mozgas, a seta?
2 het mulva jonnek hozzank rokonok, milyen gyogyszert hozassak veluk, ami atmentileg megszunteti a problemat?
Ha hazamegyek legkozelebb, biztos elmegyek megmuttetni, mert nem akarom megegyszer atelni ezt a fajdalmat. Itt nem szivesen fekudnek be korhazba.

Valaszat elore is koszonom.

Tisztelettel,
Reka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Réka!

Én azért úgy gondolom, hogy a panaszokat vérrög okozza, ami igencsak fájdalmas lehet egy külső aranyérben is. Ilyen fokú panaszok esetén érdemes lett volna ezt sürgősen eltávolítani, de mostanra már ennek nincs igazán előnye, ezzel most már nyugodtan várhat.
A "Jön is, megy is..." c. cikkemben lévő Lioton gélt, vagy más Heparin tartalmú, vérrögoldó hatású krémet érdemes erre használni.
Türelemre van szüksége, jelenleg az tesz jót, amit jónak érez, ne erőltessen semmit, ami előhozza a panaszokat!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Attila írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Összetett a problémám, de megpróbálom részletesen leírni, és lenne pár kérdésem is.

Először is gratulálok a honlapjához és nagyon szimpatikusnak találom, ahogy a betegek problémáihoz hozzááll.

A „történetem":

8-10 évvel ezelőtt már voltam proktológiai vizsgálaton, akkor az akkori orvosom végbélrepedést (és emlékeim szerint aranyerességet is) diagnosztizált. Rectogesic kenőcsöt írt fel, és azt mondta, ha ez pár héten belül nem használ, akkor záróizom-bemetszéses műtét válik szükségessé. Én ezt semmiképpen nem akartam (több okból sem), így Budapesten is megnézettem magam. Ott intimtornára küldtek, ahol elvileg megtanultam a záróizmom helyes használatát (elvileg).
Korábban (és azóta is) a legfőbb tünetem a székeléskor jelentkező - időnként elég heves - friss, piros vérzés. Stresszes alkat vagyok, és sokszor tényleg érzem is, hogy a záróizmom megfeszül, még akár az utcán menés közben is. Székeléskor előfordul, hogy néhány napig nem észlelek vérzést, aztán minden kezdődik elölről...Ha hevesebb a vérzés, akkor nem is annyira közben, mint inkább székelés után maró fájdalmat érzek, főleg, ha ülök. Tudni kell még, hogy a székletem az esetek többségében nem normális állagú (inkább kenőcsös, rossz szagú, alaktalan, ami úgy tudom, nem igazán előnyös) Hasmenésem is van időnként, na, akkor pláne erős a vérzés.
Gasztroenterológusnál is voltam (más okokból - puffadás, gázosodás kivizsgálása céljából), akkor antibiotikum kúrát kaptam.
Az antibiotikum és a mellé ajánlott probiotikum (Normaflore)hatására - életemben talán először - kb egy hónapig normális, hurkás állagú volt a székletem, és ekkor bélvérzésem sem volt.
Egy hónap után újra változott a székletem állaga, újra formátlanná, laza kenőcsössé vált, és olyan azóta is. Megint vérzés és az azt követő időnkénti fájdalom (Rectogesicet használok, de az se mindig hatásos)jelentkezett.
Probiotikumot újra próbáltam, de úgy tűnik, hogy a székletem szempontjából inkább az antibiotikum volt a nyerő húzás, mert a Normaflore nem segít.
Mit tehetek? Valószínűleg a 8 év alatt a végbélrepedésem csak tovább romlott, de nagyon nem akarok záróizom-műtétet (szerintem, ha a székletem rendbejönne, nem lenne baj, ahogy az az egy hónap is bizonyította)
Kérdéseim:
1. vérvétel során vashiányos vérszegénységet (is) diagnosztizáltak - lehet ez a gyakran jelentkező végbélvérzéstől?
2. A Rectogesicet állítólag nem is alkalmazhatja vérszegény beteg. Ez igaz? Mit használjak helyette?
3. ha az antibiotikum hozott helyre, akkor lehet, hogy valamilyen bélgyulladásom van (Pl. IBS, Crohn, Colitis ulcerosa)?
4. Ez a mostani végbélrepedéses-aranyeres állapotom idővel rákos stádiummá is fajulhat (ha még nem az...)?
Elnézést a buta kérdéseimért, de nagyon elkezdtem aggódni.
További szép napot kívánok, várom megtisztelő válaszát:
Üdvözlettel: Attila

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Leginkább anopapillitiszre gondolok, a "szálka a mélyben" c. cikk szerintem Önről szól. Ha erről van szó, ezért nem hat már a Rectogesic (ha a vérszegénység, ami akár végbélvérzésből is kialakulhat, nem okoz panaszt, ájulást, gyengeséget, nyugodtan használhatja), ezért jó az antibiotikum. Ez nem rákosodik.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

A tanácsát szeretném kérni. 2 hónapja vettem észre, hogy a végbél záróizmok összeszűkültek. Sokat szenvedtem a szorulás miatt. Utána ez helyre jött. Viszont voltak kisebb külső kitüremkedések gondolom az erőlködés miatt. Ez is elmúlt viszont a sok stressz miatt, a végbél záróizmok folyamatosan automatikusan összezáródnak. Megvizsgáltam belülről a végbelemet, nagyon összeszűkült a záróizom és kisebb csíkokban pár mm-es kinövést éreztem a záróizomnál. Nagyon idegesít a dolog, bejelentkezzek Önhöz ezzel a problémával, vagy ez el fog múlni? Most Reparon krémet használok belsőleg rá ill. tornáztatom az izmokat az kicsit enyhíti az összeszűkülést és a lüktetést. Kérem segítsen. Köszönöm hálásan előre is! Üdv, Zsolt

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsolt!

Sürgős dolog szerintem nincs, de ha hónapok alatt sem múlt el a probléma, kétséges, hogy ez most be fog-e következni. Ezért, ha nem érez érdemi javulást, egy jó szakembernek, proktológusnak mutassa meg magát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

András írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!
Néhány nappal ez előtt vettem észre a végbélnyílásomnál egy furcsaságot, amit nem tudtam mire vélni. Tapintásra egy ici-pici csomó, illetve mellette egy lágy, érzékeny részt fedeztem fel. Ez előtt nem volt ilyesfajta problémám, így gondoltam jobb utánajárni a dolognak.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!
Ennyi leírásból sajnos lehetetlen bármi érdemi tanácsot adni azon kívül, hogy keressen fel egy jó szakembert, proktológust!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Külföldről írok önnek, 22 éves lány vagyok. A problémám az lenne, hogy körülbelül két hónapja kijött az aranyerem, legalábbis azt hiszem, hogy az. Procto glyvenol kenőcsöt kaptam rá, amely el is mulasztotta, bár csak pár napra, mivel azután újra visszatért és már a kenőcs nem hatott. A gyógyszertárban Hemorzon végbélkúpot, Devaricid és Nurofen tablettát kaptam, amelyek segítettek is a fájdalmon és a nagyságát is csökkentették, de maga az aranyér megmaradt, amely ki-be bujkál. Vérzést nem tapasztalok, csupán, amikor kijött, akkor volt 1-2 alkalommal minimális mennyiség, azóta semmi. Van, hogy székelés előtt kinn van és aztán elmúlik, de van, hogy fordítva. Székrekedésem is lett közben, volt, hogy napokig semmi ingerem nem volt. Aztán változtattam az étrendemen, éhgyomorra minden reggel friss gyümölcslevet iszom, mindennap eszem gabonapelyhet és zabpelyhet, fekete teát iszom, és a sütőtök is segített olyannyira, hogy már túlzottnak is mondható a bélmozgásom, pár napja szinte megállás nélkül jár a hasam és az inger is szinte állandó, néha a hasam is fáj. Elmentem a háziorvosomhoz, aki szinte lerázott, felírt a Detralex tablettát, illetve a Proctolog kúpot és kenőcsöt, majd azt mondta, ha nem javul menjek vissza. Nem tudum miért, de csodákat már nem várok ezektől sem. Kentem az aranyeret aloe vera levélből kisajtolt géllel, körömvirág kenőccsel, zöld-és fekete tea filterrel is, Betadin cseppes és kamilla teás ülőfürdőket is vettem, de minden csak addig hatott, amíg a szervezetem hozzá nem szokott. Annyit még hozzáfűznék, hogy Cedax tablettát szedek, körülbelül a szedés elkezdése óta jelentkeztek a tüneteim, de a háziorvosom szerint semmi köze hozzá, főként, hogy bélflóra védőt is szedek mellette (Linexet szedtem, most váltottam Eubiotic-ra). Ami pedig a legjobban megijeszt, hogy fogyás is jelentkezett, de nem tudom, hogy az aranyér miatt-e vagy sem, ugyanis 3 éve Candida fertőzéssel kezeltek, amely során lefogytam és azóta sem tudom rendesen visszahízni, hol fogyok, hol hízok, de a testsúlyom nem állandó.Vastagbélfertőzésem is volt már állítólag, amire csupán csak egy zöld teát és Spirulina alga tablettát kaptam. Nem tudom, hogy az újulhatott ki újra vagy sem. Mindenesetre a háziorvosom nem küldött el orvoshoz a problémáimmal, először újabb kezelést ajánlott, bár nem tudom, hogy két hónap után érdemes-e még újabb dolgokat kipróbálni. 2 évvel ezelőtt már voltak aranyeres panaszaim, de akkor rövid időn belül, varázs mogyorót tartalmazó krém segítségével meg is "szabadultam tőle".
Elnézést kérek a hosszú levelemért, próbáltam mindent leírni. Remélem valami tanáccsal, esetleg véleménnyel tud nekem szolgálni.
Előre is köszönöm szépen a választ!

Krisztina írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Január 21-én kolonoszkopiás polip eltávolitásom volt.8 napra rá a székletem egész hosszán vér csikot fedeztem fel.Belső aranyerem van és nagyon fáj.Lehet a beavatkozástól? Mit tanácsol mit tegyek?Lehetséges Kolonoszkopiás vizsgálat során hogy valamit nem fedeztek fel?Köszönöm a segitségst.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves külföldi, nagyon hosszan író lány!

Panaszai hátterében mind aranyér, mind bélgyulladás előfordulhat. Úgy látom, már szinte mindent kipróbált, de kérdés, hogy vajon elég ideig ahhoz, hogy hatni is tudjon.
Ha panaszai megmaradnak, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

Nem annyira magára a polip levételére gondolok, hanem hogy egyszerűen maga az előkészítés, vizsgálat viselte meg a fenekét.

Akár végbélrepedése is lehet, ezért ha panaszai nem múlnak, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Mesi Mesi írta...

Tisztelt Doktor Úr
Ezelött 2 héttel vacsora után erös hasi görcseim lettek egesz éjjszaka szenvedtem e miatt , probáltam Wc-re menni több kedvesebb sikerel. Nezen kis golyokat tudtam produkálni 2x is ami 4-5 db lehetett. A görcsök ezután sem multak , néhány ora mulva erös hasmenesem lett 2 ora alatt 4x is , a hasfajason hasi gorcsök szüntek igy pihentem néhány orát , ébredés után ujra kellett Wc-re mennem Wc-zés után a papiron nyákos kissé alvadt vért találtam eléggé nagy mennyiségben majd egy ora mulva , ujra Wc és kis hasmenés kevesebb mennyiségü nyákos vért láttam a papiron. Azota minden nap aszalt szilvát eszem , hogy székletem lazitsa meg . Azota néha friss vér csikok vannak a székletemen , a székelés elsö felében szuró érzést érzek . Este lefekvés után kényelmetlen érzést érzek mintha lenne ott valami , az érzést be sem tudom azonositanibtalan kissé idegen test érzet. 22 éves vagyok félek kissé hogy komoly gond is lehet.
Mit tegyek?
Tisztelettel
Emese

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!
Fogaszati mutet utan 1 het antibiotikum hatasara eros hasmenes alakult ki kb 3 napig. 2 nap mulva viszont teljesen az ellenkezoje. Azota dudorok vannak a vegbelnyilasomon van kissebb es van ami nagyon nagy. Rettenetesen szur viszket eg, kibirhatatlanul faj. Voltam mar Onnel vegbel repedessel de ez a fajdalom es tunetek klasszisokkal borzalmasabb. :( mi lehet a problema? Sajnos jelenleg orvoshoz nem tudok elmenni mert kulfoldon tartozkodom. Probiotikumot naponta fogyasztok. Elore is koszonom valaszat!

Névtelen írta...

Tsztelt dr. Bánfalvi Péter!

28 éves vagyok és körülbelül két hónapja kezdődtek problémáim.
Korábban is túlnyomó többségében inkább lágy volt a székletem és hajlamos voltam hasmenésre, de ez ritkán okozott gondot (leszámítva egy két hetes fertőzést, de ez közel 10 éve volt).

Két hónapja rendszeresen előfordult nálam hasmenés hetente egyszer-kétszer, sőt egyszer egy ilyen alkalommal a végbélnyílásomon vérzést is tapasztaltam. A hasmenésekre szén tablettát vettem be, és kipróbáltam különböző módszereket, mint leállni a tejjel, majd később leállni a céges konyhával.
Mivel ezek hosszú távon nem hoztak megoldást, sőt később mindezek mellé elkezdett viszketni a végbélnyílásom, így azt elkezdtem édesapám javaslatára, aki aranyérrel küszködik Reparon kenőccsel kenni, ami enyhítette.
Ezután körülbelül két hete elmentem háziorvoshoz, aki beutalt laborvizsgálatokra (vér, vizelet, székletminta, ma hívtam és azt mondta, mindegyik eredmény normális lett), valamint hasi ultrahangra és gasztroenterológiára, de ezekre júniusra és augusztusra kaptam időpontot. Valamint elkezdtem probiotikumot szedni.
Azonban az utóbbi pár hétben egy teljesen új tünet kezdett jelentkezni nálam Én aki eddig el sem tudtam képzelni, milyen lehet, mintha elkezdtem volna székrekedéses tüneteket produkálni.

Az utóbbi hetekben reggel szinte mindig volt székletem, általában lágy, néha szilárd, kevés adag, és sokszor éreztem, azt, hogy nem ürültem ki teljesen, és ilyenkor később 5-6 órára rá erős nyomás érzetet érzek, ilyenkor hiába próbálok, nem jön ki semmi, esetleg csak kevés bogyók, majd pár órára rá (úgy, hogy a nyomás érzet megmarad addig), egy kemény gombóc.
Próbáltam a tanácsait követni a székeléskor testtartásommal, és korábban is sok folyadékot ittam, napi 1,5-2 liter vizet, valamint napi szinten ettem gyümölcsöket, a végbélnyílásom körül vannak apróbb dudorok, a székletem szinte mindig vékony, néha érzek szúrást, de az utóbbi két hónapban vérzés nem fordult elő, és a korábbi viszketés sem sűrűn, de helyette ez a nyomás érzet napi szintű problémává vált.

Korábban a hasmenés okozott gondot, most meg ez, nekem semmi sem jó. :)

Várom válaszát!
Üdvözlettel
Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Emese!

Begyulladthatott, berepedhetetett a végbele, 10 napig napi 2x1 Proctis M kúpot javaslok.

Amennyiben panaszai nem múlnak, egy jó szakembert, proktológust keressen fel!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Régebbi Vendégem!

A "Jön is, megy is..." című cikkemet olvassa el a rögösödött külső aranyérről, minden szükséges információt megtalál itt.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A háziorvos által előírtakat, eddigi praktikáit maximálisan támogatom.
Valószínűleg végbele begyulladt, begörcsölt.

A Proktis M kúpot használja napi 2x, és próbáljon odafigyelni a záróizom lazítására.

Ha panaszai nem múlnak, egy jó szakembert, proktológust is keressen fel.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!