2009. szeptember 10., csütörtök

Biztos, hogy aranyér okozza panaszaimat?

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!

A téma elég kritikus. Nagyon sokan keresnek meg rendelőmben azzal, hogy ilyen meg olyan rég óta van aranyere, ezzel meg azzal kezelte az elmúlt x évben, több-kevesebb sikerrel, de most már annyira panaszt okoz (székeléskor szúr, fáj, akár vérzik is néha, no, meg viszket is), hogy most már csináljak valamit, bármit, mert rá szánta magát. Néha talán még csomót is érez, ez akár fájhat is. Megtörténik a vizsgálat, mely után leülünk beszélgetni a betegségről, teendőkről. És ekkor jön általában a meglepetés:
1) Nincs is aranyere (soha nem is volt), tehát az eddigi kezelést majdnem teljesen feleslegesen folytatta. Ezt a páciens legtöbbször nyugtázza: igen, ezt ő is így érezte.
2) Van belső aranyere, technikailag akár el is kezdhetnénk a kezelést, de panaszait nem ez okozza, az aranyér elleni kezeléssel érdemi javulást nem érnénk el, sőt, sokszor rontana is a helyzeten, ezért jelenleg nem ez az elsődleges.
3) Volt aranyér ellen kezelve (mindegy, hogy hogyan), de igazából panaszai nem javultak, mert a kezelés nem a panaszokat okozó valódi betegségre, hanem az aranyérre irányult. Ez egy csapdás dolog: van végbélpanasz, van aranyér, hát nosza, gyógyítsuk meg. Azután jön a nagy csalódás. Ezen túl a valódi panaszt okozó betegség „kitalálása” néha csak kizárásos alapon lehetséges, ezért a kivizsgálat és a kezelés folyamatának sokszor „áldozatul esik” az aranyér is.

Ugyanis mivel a proktológia általában kívülállóknak nem látható testrésszel foglalkozik, jelmondata a következő: az első a funkció, a forma csak másodlagos. Magyarul: jobb egy jól működő (és esetleg csúnya, na jó, nem túl szép), mint egy szép (de fájdalmas, problémás, rosszul működő) végbelet varázsolni. (Nem olyan, mint a hosszútávú párválasztás? Bocsánat, rossz vicc volt.) Esetünkben: hiába csinálunk a páciens fenekéből maszületett gusztusosat aranyerek nélkül, ha a fő baj nem az aranyér volt, panasza és csalódása megmarad aranyérműtét után is (sokszor inkább fokozódik), ami zárójelben a formára is visszahat később, persze rossz irányban. Szerintem, ez nem a jó út.„Jó, jó, értem már, értem már” - mondaná erre bármelyik gyermekem, de akkor mi a megoldás a panaszokra?
Vegyük sorra, mikre szokott ilyenkor fény derülni:
1) Valamilyen bőr- vagy nyálkahártya betegség, általában gyulladás, amit allergia, fertőzés, pikkelysömör, bélgyulladás, stb. okoz. Ritkábban bőrsorvadás, amit sajnos sokszor szteroidos krém hosszas használatától alakul ki. Ezektől a „fedőréteg” sérülékennyé válik, székeléskor megsérül, szúr, fáj, vérzik. Ezt kivizsgálva, majd a kiderült betegséget úgymond célzottan (értsd: legtöbbször nem aranyérkrémmel, hanem a betegségnek megfelelően) kezelve a baj volt, nincs. Azért ez legtöbbször látványos, könnyen látható. A kivizsgálás, sikeres kezelés viszont sokszor elég nagy állhatatosságot igényel mind a betegtől, mind orvosától.
2) A végbél záróizmainak rossz működése, helytelen összjátéka. Ezt talán legjobban a nagyvárosi közlekedési lámpák összehangolásával tudnám érzékeltetni. Ha zöldhullám van, azaz mindig akkor kapunk zöldet a következő lámpánál, amikor éppen odaérünk, nagyon gördülékennyé tudja tenni a haladást. A dolog koránt sem egyszerű, figyelembe kell venni az áthaladó forgalom nagyságát, sebességét, stb. Ha viszont a soron következő lámpák összehangoltsága megbomlik, a forgalom megzavarodik, kaotikussá válik. Minden lámpa éppen pirosra vált, mire odaérünk, csak keveseket enged át egyszerre, stb. Úgy érezzük, sosem jutunk ki belőle. Pont ez történik a záróizmokkal is, melyekből befelé haladva (a bőrtől is, a béltől is) több réteg veszi körbe egymást. Ha a záróizmok egymáshoz viszonyított harmónikus viselkedése (megfeszülésük, ellazulásuk) megbomlik, az csomó panasz alapja lehet. Leggyakrabban szorongás, szorulás, hasmenés, felfázás, nehéz szülés, végbéltáji fájdalom hozza elő. És kérem, ez itt a csapda. Előhozhatja, fokozhatja aranyér kezelése is, mivel valamennyi kellemetlenséggel ez is jár.
Csapda azért, mert ha van egy akár enyhének mondható panaszunk, és elmegyünk egy orvoshoz, aki az aranyereket látva (már a vizsgálat is fájdalmas ilyenkor) eltünteti azokat, bumm, akkor jön csak a fekete leves, az igazi fájdalom.
A dolog azért nemennyire veszélyes. Az aranyeresség sokszor előhozza, fokozza az alapbetegség okozta panaszokat, néha a gyógyulást is hátráltartja, tehát az aranyerek eltüntetése sokszor előre viszi a gyógyulás folyamatát. De sajnos nem mindig, és ilyenkor a rossz gyógymódhoz való ragaszkodás sem javít sokat a helyzeten.„Ok, rendben, de mit tehetek én, a beteg?” A kérdés jogos, ez a maszlag mit sem ér, ha nincs gyakorlati haszna.
Ha bőrbetegség okozza panaszát, a proktológus vagy bőrgyógyász lehet, hogy hosszas, rendszeres vizsgálódás után, de az adott betegségre célzottan kikúrálja az embert. De egy a lényeg: fel kell keresnie egy szakembert! Az nem elegendő, ha a háziorvos legyint egyet - ír egy szteroidos aranyér krémet (átlag az esetek felében), esetleg kúpot, talán ujjal meg is vizsgálja-, hogy másra nincs szükség. Aztán a beteg három, öt, tíz, száz év múlva megunja a rendszeres, folyamatos kezelést, és önszorgalomból szakemberhez fordul, majd jön a csalódás. Mert eddig feleslegesen és károsan kezelte magát, a bőr a szteroidos krém hosszas használatától véglegesen elsorvadt, most már tényleg kezelheti élete végéig, akkor is, mikor az eredeti kórság már rég a múlté lesz.
Tehát: keressen fel szakembert, mielőtt nekiáll a hosszas, akár élete végéig tartó kúraszezonnak! A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a széklet végre véres lett, keres fel rémületében szakembert a kedves beteg. Azért mondom, hogy végre, mert így legalább véget vethet az orvos a felesleges tortúrának. Rövid távon persze nagyobb ráfordítást igényel mind időben, mind panaszban, akár anyagilag, de már középtávon is „mélyen” veri a „minden reggel ezt-azt eszem, iszom, hogy megjöjjön az inger, majd fél óra szenvedés, utána mosdás ezzel-azzal, krém, kúp, majd rettegés, hogy a munkahelyen ne kelljen elmennem, mert ott nem tudok lemosakodni, lekezelni magam, majd este ilyen-olyan
hashajtó, hogy másnap reggel ne szenvedjek annyira” procedúra előbb említett ráfordításait, nem beszélve a betegség okozta rabságról, a szabad, élhetőbb élet hiányáról. Igen kérem, mert nem ott kezdődik a szabadság, hogy a világ tetejéről is tudunk bugyuta csengőhangot fogadni „ingyen” hitelért vett
mobilunkra, hanem például ott, hogy nem kell rettegni esetleges „balesettől” távol az otthontól (pl. munkaelyen, buszon), ahol nincs bidé, zuhany, krém, kúp, törlőkendő, stb. Én ezt látom nap mint nap. Nem ragozom tovább.
A második esetről már egy kicsit cikibb írni (nekem is). Azért mondom ezt, mert pár éve még „szimpla” sebészként sajna nem is konyítottam ahhoz, amiről most írok (ez nem szégyen, ez tény). Egyrészt mert a kellő irányultság vagy motiváltság hiányzott a tanuláshoz, másrészt sajnos ehhez pár ezer embert igen figyelmesen meg kell vizsgálni, akár többször is a betegség folyamatában ahhoz, hogy bármi fogalma is legyen az orvosnak a végbél kóros működéséről. Sok, mondom sok olyan fajta betegség van a végbél területén, ami megoldásához egy ügyes sebész áldás, de van, amikor csak a jószándékú „van valami nem oda való, ha azt lecsippentjük, megszűnik az akármilyen panasza” hozzzáállás nem elég, nem megfelelő. Valami nem olyan, mint kéne a műtétet követően („a fene se' érti”), aztán futunk a „pénzünk után”.
Általában a sebészeti rendelések felszereltsége sem kielégítő, kezdve az alapvető erős helyi megvilágítás hiányától akár a szemérmet tipró ki-be mászkálásig (tisztelet a kivételnek, annak idején az SzTK-ban nekem is csak részben sikerült kiiktatnom ezeket, akár saját pénzen is), ezek nélkül hiába okos az ember. A proktológia elérhetősége mind térben, mind időben botrányos hazánkban (gondolom, pont úgy, mint máshol), ezen segíteni érdemben nem tudunk, ez igaz.
De mégis, próbáljon mindenki olyan orvost találni, aki járatos nem csak az aranyérműtétekben, hanem képes a végbélbetegségek nagy részét műtét nélkül is meggyógyítani, és nem csak a „megnyúljuk, aztán mehet a műtőbe” típusú beidegzés működteti. Hosszú távon ez mind a beteg, mind az orvos érdeke, úgy gondolom. Sokszor szívfájdító a mindenféle specializálódás, és tapasztalom, hogy lehet valamit hosszú ideig is rosszul csinálni, de mindenki ahhoz forduljon (szerintem), aki az adott probléma és a szövődmények megoldásában leginkább járatos.
Az általános „csoda” orvost abban az értemben már túlhaladta az idő, hogy fogat húzni, szülést levezetni, tályogot megnyitni, vérnyomást és -cukrot legjobban beállítani stb. egy személyben nem lehet. Ha valaki egy dologban jó, csinálja azt, a többit pedig hagyja az abban jókra. Száz(ezer) szónak is egy a vége, végbélbetegség esetén forduljunk végbélbetegségekben otthon levő orvoshoz, proktológushoz.

Lehet, hogy nem aranyér okozza a panaszait? - Nos igen, lehet. Aranyere van, vagy nincs, lehet, hogy mellékes, ezért panaszait kiváltó betegsége gyógymódját, gyógyulását bízza szakember, proktógus személyére.
Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!
.

Kapcsolódó, ajánlott tartalmak, javaslom, olvassa el ezeket:

7 dolog, melyet mindenképpen tudnia kell proktológiai vizsgálat előtt
Az aranyerek osztályozása
Aranyérre ható helyi alkalmazású gyógyszerek.
.

363 megjegyzés:

1 – 200 / 363   Újabbak›   Legújabbak»
Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr !
Régóta figyelemmel kísérem (először még csak az internetes oldalt) a blog-ot az aranyérről. Nagyon örülök, hogy van ilyen is nemcsak "főzős, szakácsos", hiszen én is így találtam Önre, aki megmentett több évig tartó panaszaimtól.(Bár nem volt fájadalommentes.)Azóta megváltoztak mindennapjaim. Végre nem rettegek, ha a mellékhelyiségbe kell mennem. Munkájához, hivatásához további sok sikert és kitartás kívánok !
Őszinte híve:
Ráczné Sz. Judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

Nagyon örülök jelentkezésének, és különösen annak, hogy nem csak betegségét sikerült rendben tenni, hanem talán egy kicsit szabadabb élethez is hozzásegítettem.
Köszönöm szépen jókívánságait.
A továbbiekra minden jót.

dr. Bánfalvi Péter

Gergely írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Eldöntöttem h én is Önt fogom felkeresni még ha nem is itt van a közelben.A problémám most az, hogy egyszerűen a stressztől,az állandosult félelemtől (hogy mikor jön a következő) egész nap fáj a fenekem, pedig nincs aranyerem,vagy legalábbis nem érzem.(és a fájdalom se olyan fájdalom)Sokkal inkább úgy érzem,h a záróizmom (az állandó megfeszítéstől) annyira össze van húzódva,hogy egy tűt nem lehetne bedugni a fenekembe :) Olyan görcsös fájdalom,és nem is fájdalom inkább csak érzem... Kérdezném,hogy mit tanácsol amellett, h ne stresszeljek,meg próbáljam meg elfelejteni...Valahogy nem lehetne ellazítani.(utánaolvastam,h ez sajnos idegi alapon működik,de esetleg valami gyakorlat segíthetne)Napi 2x1 detralexet szedek (több mint egy fél éve)...lehet azzal kéne leállnom?
Válaszát segítségét előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

Az imént válaszoltam a "7 dolog..." c. cikkem megjegyzéseiben sorstársai kérdésére. A gond az, hogy ha jól tudná csinálni azt, amit kell, azaz ha el tudná lazítani, akkor nem is lenne meg a problémája. A repedés okaként ez is szerepel. Várom szeretettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Már gyerekkorom óta küzdök székrekedéssel, de a szülésem óta (3 hónapja) székletem nagyon vastag, kemény, ragacsos, bogyós lett. Pár hete pedig kirepedt a végbelem is, azóta kúppal merek csak vécézni, de így is mindig kivérzik, fáj, szúr. Mivel szoptatok csak almát, őszibarackot eszem, mert kisfiam nagyon hasfájós. Csak teljes kiőrlésű pékárut fogyasztok és napi kb. 4 liter vizet iszom. Hashajtót nem merek szedni a szoptatás miatt. Kérem, adjon tanácsot, hogy végre rendbe jöjjek! Köszönöm:Gabi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabi!

Szinte ugyanilyen panaszokkal fordult hozzám Szilvia, akinek most választam a "Jön is, megy is, marad is..." c. cikkem megjegyzései közt.
Kérem, olvassa el ott válaszomat!
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tiszelt Doktor Ur!
Kulfoldrol irom soraimat,
miutan erdeklodve olvastam
irasait!Jelenleg en is valamilyen
vegbel betegsegtol szenvedek,ami
"nem biztos hogy aranyer"!
A tuneteim hasonloak az aranyer bet. tuneteihez.Ill.nem teljesen.Nincs verzes,sem veres szeklet,sot nehez a szekeles.Belul faj es mintha a vegbel zaro izom belenne duzzadva.Enyhe hoemelkedes kisereteben.
Itteni haziorvos kuppot,laz,es fajdalom csillapitot ill.valamilyen vizben oldodo port irt a konyebb szekeles erdekeben!Nem igen erzek javulast. Ez mar 1 hete tart. A napokban hazautazom,varom szives valaszat es tanacsat a, bel-co68@freemail.hu cimre.
Elore is koszonom!
Tisztelettel Tibor.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tibor!

Több baj is felmerült bennem. Legelőször is ki kell zárni, hogy nem végbéltályogja van-e. Ha ez nincs, akkor valószínüleg záróizomgörcse van.
További tanácsot csak akkor adnék szívesen, ha a tályog már ki van zárva, nehogy kár érje.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Andrea írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön blogjára, rengeteg hasznos információval lettem gazdagabb általa. Az lenne a problémám, hogy pár napja véletlenül felfedeztem egy megduzzadt vérérhez hasonlító "valamit" a végbélnyílásomon, vagy kicsit beljebb. Lilás-kékes színű, és maximum fél cm széles,és ennél kicsit hosszabb, csak nagyon picit, pár milimétert dudorodik ki. Semmilyen más tünetem nincs, sem viszketés, sem fájdalom, sem vérzés. Lehet-e ez aranyér? Ha igen, akkor feltétlenül szükséges orvoshoz mennem, vagy otthon is kezelhető? Kialakulhatott e ez annak következtében, hogy egy megfázás miatt 3 hete szinte csak az ágyban fekszem, és az étkezésem, emésztésem is felborult ( székrekedéssel is küzdködök)? Ha sikerül kigyógyulnom ebből a betegségből és visszállnom a normális életmódomra, akkor elmúlhat magától? Elnézést kérek a "butácska" kérdésekért, de nagyon aggaszt a probléma ( remélem nem tűnök hipohondernek), és a dolog kellemetlen volta miatt nem szívesen fordulnék személyes segítségért, ameddig nem muszáj. Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Tisztelettel és köszönettel:
Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Panaszait nagy valószínüséggel egy kisebb külső, rögösödött aranyér okozza. Nyugodjon meg, ártalmatlan betegség, az Ön esetében nagy valószínüséggel nyom nélkül el fog tűnni. Többet erről a bajról külön cikkben olvashat.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Andrea írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm gyors és megnyugtató válaszát!
Üdvözlettel:
Andrea

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Egy ügyetlenségből (és tévedésből)rosszul sikerült éjszakai mozdulatból adódóan a végbelem külső nyomás hatására berepedhetett és olyan fájdalmat érzek székeléskor amiről eddig csak hallottam (vérnyomokat nem látok de csíp , fáj). (Van a felmenőim között aranyeres, de szerencsére én nem vettem észre hogy örököltem volna. Meg fog ez gyógyulni magától ha igyekszem rostos dolgokat enni esetleg hámosító patikai szereket használok, vagy szemlesütve azonnal keressek orvost?
Tisztelettel.
Judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

Javaslatom első körben sok folyadék, rostos étrend és mondjuk Bepanthen Plus krém. Egy-egy melegvizes fürdő is jót tehet. És persze baleseti helyszínelőt ne játszanak mostanában:).
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor !
Csütörtökön lesz három hete, hogy Önnél jártam „aranyér problémámmal”. Közben kiderült, hogy amiről én évekig azt hittem, hogy aranyér, nem is az. Ezen annyira meglepődtem, hogy egy csomó kérdést elfelejtettem feltenni.
A diagnózisom: dermatitis perianalis. Kaptam erre vmi gombaölő ecsetelőt (Sol. Castellani), de sajnos nemhogy javulna az állapotom, rosszabb lett. Mivel elég messze lakom nem olyan egyszerű Fehérvárra mászkálnom, ezért érdeklődöm itt, hogy esetleg vmi másik hatásosabb szert nem tudna e ajánlani. Ugyan elküldött laborvizsgálatokra, de mire megjönnek az eredmények, addig megőrülök a viszketéstől, meg a nedvedzéstől. Gondoltam veszek sima canesten kenőcsöt, hátha az hat, de amíg Önnel nem konzultáltam nem szeretném ismét félrekezeli magam. Úgyhogy megköszönném gyors válaszát.( Nem baj, ha receptköteles, mert van orvos ismerősöm, aki fel tudja írni.)
A másik dolog az lenne, hogy ha meg lesznek a laboreredmények, akkor mit csináljak.Hívjam fel Önt az eredménnyel, vagy kivel konzultáljak?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: J. Veronika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Veronika!

Ha az ajánlott oldaltól a viszketése fokozódott, lehet, hogy allergiás valamelyik alkotórészére, ezért hagyja el. Ha a Canestent kezdi használni, bajt biztos nem okoz, egyébként recept nélkül kapható. A vizsgálatok eredményéről természetesen kérnék egy telefont, addig is szerintem bőrgyógyásznak nyugodtan megmutathatja.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm szépen!
judit

Timi írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már évek óta küzdök aranyér problémákkal, de ilyen jellegű panaszom még soha nem volt. Kb egy hónapja bedurrantak az aranyereim, mely szteroidos krémre javult, de egy hét elteltével a végbélnyílásomban idegentest érzés jelentkezett, ami szörnyen zavart. Ezen a krém már nem segített. Mivel később tompa feszítő fájdalom és rendszeres székelési ingerem lett, aminek porduktuma nm volt, elmentem sebészhez, aki 2 belső rögös aranyeret talált, azokat kiürítette. Utána kúpoztam meg ülőfűrdőztem,szedtem Detralexet az előírás szerint, a panaszaim azonban bár kissé enyhébben, de azóta is fennállnak immáron 2 hete és rettenetesen zavarnak.Egyébként nem viszket vagy fáj, olyan érzés, mintha széklet lenne ott vagy valamilyen idegentest. Volt akkor colonoscopiám is, ami negatív lett.
Okozhat ilyet belső, de nem rögös aranyér? Vagy megint betrombotizálhatott? Az orvos azt mondta, idővel szűnni fognak a panaszok, ez körülbelül mennyi időt jelenthet?
Nem tudom, lehet-e kapcsolatban a problémámmal, hogy az aranyerek begyulladását megelőzően a párommal kipróbáltuk az együttlét úgymond másik fajtáját. Lehetséges, hogy a záróizom vagy a nyálkahártya sérült meg, és okozza a panaszaimat ( nem volt fájdalmas vagy kellemetlen az együttlét és nem véreztem- bár ezek után biztos lemondok róla).
Segítségét előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Timi!

Panaszait nagy valószínűséggel a fenti cikkben leírt záróizomproblémák okozzák.
A meleg fürdők, a tudatos lazítás (a baj az, hogy általában nem megy), a székletrendezés javasoltak.
Az AS is kiválthatja.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Titán alergia esetén persze okozhat allergiát, és az analis szexnél okozott pár esetben problémát. Gond mindenféle beavatkozásnál előfordulhat. Minden megoldás csak bizonyos problémát old meg legjobban, én személy szerint Longo műtétet körkörösen nagy, duzzadó belső aranyereknél, vagy nyálkahártya megcsúszásnál (prolapsus) ajánlom. A varratsor már nem érző területen van, idegentest érzést nem okoz.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Timi írta...

Köszönöm gyors válaszát, Doktor Úr!

Akkor, ha jól értem, az idegen test érzés hátterében valószínűleg idegi alapon működő, a záróizom fokozott görcse állhat.
Említette, hogy ezt AS is okozhatja. Az igazság az, hogy én mindössze egy alkalommal voltam így együtt a párommal, valamikor kb. egy hónapja. Akkor ez az egy alkalom is okozhatja a mostani problémám ennyi idő elteltével vagy a rendszeres AS-re gondolt a válaszában?

Köszönettel, Timi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Timi!

Tökéletesen megértette a problémát.
Bármely egyszeri végbélinzultus beindíthatja a folyamatot egyeseknél (legtöbbször urológusra szoktak emlékezni).
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

T. Doktor Úr!
Kezdem azzal.hogy tavasszal -áprilisban- a székletemmel vér is ürült belőlem. Elmentem orvoshoz, megállapitották, hogy nyombélfekély, amit elsütöttek.
1 hónapja ismét véres volt a székletem, a háziovos mentővel vitetett a kórházba, ott csövet nyelettek velem, azt mondták semmit nem látnak és hazaengedtek.
Hát hogy létezik ez? Az a vér valahonnan jött, de nem foglalkoztak velem.
Kb. 2 hete ismét véres a székletem, nyers vér jön belőlem, nem is kevés kb. 2 dl, ha nem több, a tanácsát kérem mit csináljak? Mitől lehet?
Néha már szédülök is, lehet hogy a vérveszteségtől. Szombathelyen lakom,inkább nem minősitem a kórházat. Köszönettel: H.László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Az emberi bélrendszer kb. 8 méter hosszú, a nyombéltől lefelé is lehet elég vérzésforrás. A vékonybélben igaz, ritkán, de a legtöbb esetben a friss vérzést (az aranyereken kívül) a vastagbél divertikulitisze okozza, ami kis, zsákszerű bélkitüremkedések gyulladását jelenti.
A fennálló vérzés okát tovább kell vizsgálni. Ezért javaslatom a következő:
1) Ha sürgősséggel megy orvoshoz, a kapacitás szűkössége miatt sokszor csak az életveszély kizárásáig jutnak, ezért nyugodt időben, sima háziorvosi beutalóval, előjegyzetten jelentkezni kell a szakrendelőben. Sok idő, sajnos, de a rendszer egyre inkább ilyen, aki nincs életveszélyben, várja ki a sorát.
2) Ha úgy érzi, nem foglalkoznak Önnel kellőképpen, legyen rátarti, mondhatni kitartóan erőszakos, nem éri meg folyton bólogatni.
3) Ha még így sem derül fény fennálló panasza okára, váltani kell. A magán még nem jelenti autómatikusan a színvonal, de néha a teljes ár magasabb voltát sem. Tagathatatlan, előbb jut be az ember a megfelelő, mások által ajánlott helyre.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves korom ellenére majdnem egy évtizede küzdök végbélrepedéssel. Az orvosok utasításait (életmód, táplálkozás) igyekszem betartani. A vérzés már jó ideje nem jelentkezik, azonban a szúró érzés és viszketés nem múlik, valamint az utóbbi időben már egy apró kinövést, váladékozást is észlelek. A szakrendelésre nem szeretnék visszamenni, mert a szokásos krémekkel és jótanácsokkal indítanak útra, ami a problémámat nem szünteti meg. Kérdésem az, vajon aggódnom kellene-e a további tünetek megjelenése miatt, ez az állapotom rosszabbra fordulását jelenti? Van-e olyan megoldás, amely életreszóló megoldásnak bizonyul? Szívesen felkeresném Önt, olvastam, hogy tervezi a budapesti rendelést is, előreláthatólag az mikortól függ működni? Szíves válaszát előre is köszönöm! Anikó

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Észrevettem, hogy az egyik aranyeremben egy kicsi, max. 0,5 cm-es kemény, tapintára kissé fájdalmas csomó van, ami nem igazán okoz panaszt, inkább azt mondanám, hogy csak érzem, ülés vagy gyaloglás közben. Székelés után elődomborodik, utána meg visszahúzódva eltűnik.
Ez egy belső aranyér lehet, amiben vérrög keletkezett? Magától is elmúlik a probléma, vagy muszáj szakorvost felkeresnem vele?
Mit tehetek én esetleg annak érdekében, hogy gyorsabban rendbe jöjjön?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anikó!

Az Ön által tapasztaltak a betegség megmaradását jelzik. A repedés "növeszt" csomót kívül és belül, az izom "beszíjasodhat" idővel, ami azért nem vezet jó irányba.
Végső megoldás lehet a részleges záróizom-átmetszés. Én nem alkalmazom, véleményem szerint az esetek nagy részében a záróizom helyes használatának megtanulásával a dolog sikeresen megoldható.
A bp.-i rendelésem még szervezés alatt van, ha szeretne majd idejében tudni róla, a bp-i rendelés oldalán iratkozzon fel.
Addig szeretettel várom Székesfehérváron.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

Panaszáról a külső, rögösödött aranyérről szóló cikkemben sokmindent megtudhat.
Hiába csúszik bejjebb a csomó, azért külsőnek szokott számítani ilyen esetben.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Korábban már írtam önnek a problémámról,igaz akkor még külföldről.Közben Hazaértem és már
gyógyuló félben vagyok.Ahogyan ön is gondolta ,nem arany ér volt a betegségem kiváltó oka hanem egy nagy tályog.Útközben kifakadt,de hazaérve azonnal orvoshoz,onnan pedig a sebészetre vezetett az utam.
Kérdésem az lenne,hogy az ilyen tályog gyógyulást követően kiújulhat?Vagy mire vigyázzak a későbbiekben?
Tisztelettel: Tibor

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr!
A történetem a következő!
23 éves vagyok, két éve kezeltek aranyérrel (kúp+kenőcs reggel-délbe-este, 2 dobozzal), ami nem biztos h aranyér volt mivel az itt olvasott tünetek inkább végbélrepedésre utalnak szerintem. Tünetek: a wc-papíron kevés vér, hirtelen szúró belehasító fájdalom, ami nem sokkal el is múlik. Azonban a kezelés után fél évre kb. ki is újult 2 hét erejéig, aztán megint szünet és ez így tart azóta. Van emellett prosztatagyulladásom is, illetve azt mondják az de soha nem tudták bebizonyítani, ugyanis nem találtak semmit, de nyomó fájdalmat érzek néha azóta is arrafele( A kettőnek lehet köze egymáshoz?)Szóval a kérdésem az lenne, hogy Zala megyében tudna-e Ön ajánlani nekem egy szakértőt aki ki tudna engem ebből véglegesen kúrálni, illetve milyen tanácsokkal látna el( kevesebb ülés? étrend?), esetleg valami enyhítő gyógyszer, mivel nem találom olyan súlyosnak(vagy csak lehet magas a tűrőképességem?)

Üdvözlettel:
Bálint

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bálint!

Nagyon örülök levelének (lehet, hogy ez furcsa), mert megerősít abban a hitemben, hogy a továbbiakban is érdemes ezt a ki nem taposott utat folytatnom. A problémáját és eddigi kezelésének törvényszerű kudarcát világosan és jól látja.
A leírtak valóban teljes mértékben fedik a végbélrepedés tüneteit, a visszatérő szúró, majd tompa fájdalom, vérzés aranyér elleni, a prosztatapanaszok gyulladás elleni sikertelen kezelése mind erre utal, rendelésemen rendszeresen hallom ezt.
A rossz hírem az, hogy nem ismerek Egerszeg közelében az általam helyesnek tartott módszerrel gyógyító orvost.
A megelőzésről és a kezelésről többet rendelőm végbélrepedéssel kapcsolatos oldalán talál.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Orsolya írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám végbéldaganat következtében hunyt el. Ezért nagyon megijedtem, amikor egy napon a székletem nagy mennyiségű, piros vérrel ürült. Rögtön felkerestem egy sebészt (SzTK), aki végbélrepedést fedezett fel, daganatról és aranyérről nem tett említést. Kaptam akkor érerősítő tablettát, kúpot és kenőcsöt, a gyógyszertáros szerint olyat, amilyet az aranyeresek. A doktor hihetetlenül szófukar volt, ezt a minimális információt is nehezen tudtam belőle kikényszeríteni. A vérzés már a székelés után elállt, és talán a gyógyszereknek köszönhetően 2 hónapig nem volt semmi problémám. Azonban mostanában újra elkezdtem vérezgetni, mindig a reggeli székeléskor látom kissé véresnek a papírtörlőt. De nem fáj, nem viszketek, semmi problémám nincs és a székletem sem kemény. Magamról szeretném elmondani, hogy naponta sportolok ésszerűen, teljes kiőrlésű, rostban gazdag ételeket fogyasztok és ügyelek a testsúlyomra is. Azt szeretném megkérdezni, mi lehet az oka ennek a jelenségnek? Esetleg valami hiánybetegség? Vagy egyszerűen csak a korral járhat (35 éves vagyok)? Vagy érdemes lenne felkeresnem egy szakembert, mert akár nagyobb probléma is állhat a háttérben?
Válaszát előre is köszönöm!
F. Orsolya

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Orsolya!

Nincs az a kor, amelyikben normális dolog a végbélvérzés.
A végbél vérzését sokféle betegség (aranyér, végbélrepedés, gyulladás és persze daganat is) okozhatja, amit egy vizsgálat tud csak elkülöníteni, ezen érdemes is lenne túlesnie.
De panaszai jellegét tekintve (vissza-visszatérő végbélvérzés, végbélrepedés régebben) valamint az, hogy leveléből fokozott belső feszültség, stressz érezhető, leginkább végbélrepedésre tereli gyanúmat.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Próbáltam minél több információt olvasni az aranyeres betegségről, mert a tegnapi nap folyamán felfedeztem egy kis dudort ami fáj is, vagyis kellemetlen. Eddig nagyon ritkán volt, hogy kicsit vérzett, de tényleg csak egy pöttynyit, ezért nem foglalkoztam vele, mert azt hittem csak lett egy kis seb. Mikor tegnap ezt megláttam, hát nem tagadom nagyon megijedtem. Még csak 23 éves leszek..sajnos ülőmunkát végzek, ami most elég nehéz lesz.
Más tünet nem volt, vagyis így hogy utána olvastam volt szó a puffadásról, az volt még néha. Természetesen nem szeretném az időt húzni, holnap kérek időpontot, amilyen hamar csak lehet, nem tudom mikor fognak fogadni. Sajnos Ön elég messze van, pedig az olvasottak alapján nagyon szimpatikus, ami úgy gondolom, hogy egy ilyen jellegű orvosnál elengedhetetlen.
Szóval tudom látatlanban nehéz bármit is mondani, de azért mégis örülnék, ha valamilyen véleményt mondana, mégis úgy érezném, hogy kicsit felkészültebben megyek a vizsgálatra.
Belső aranyérnél vannak fájdalmak? Mert nekem eddig tényleg nem volt semmi, még viszketésre se nagyon emlékszek, csak most hogy ott az a kis dudor. :(

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
K. Gyöngyi

Névtelen írta...

Közben elolvastam, amit a végbélrepedésről írt. Most mégjobban megijedtem... :(

K.Gyöngyi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gyögyni!

Azért én nem temetném már el magam.
Elég sok minden lehet panaszai hátterében, inkább egy kis külső rögre gondolnék (erről szól Jön is, megy is... c. cikkem). Mutassa meg magát szakembernek, közel sem biztos, hogy repedése van.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr !

2,5 héttel ezelőtt fejeztem be egy 1 hetes antibiotikum kúrát (Augmentin Duo, melyet coli baktérium kiírtása céljából kaptam. Az antibiotikum szedése alatt és utána is szedtem probiotikumot.
2 napja a végbelem tájéka viszket, más problémám nincs (széklet normális).
A hüvely környéke is enyhén viszketett, melyre a nőgyógyász Pimafucin krémet írt fel és vett tenyésztésre mintát, melynek eredménye csak 1 hét múlva készül el.
Kérdésem, hogy a végbél viszketésére használhatom a Pimafucin krémet ?
Proktológus leghamarabb december 9-én tud fogadni. Nem tudom addig jelen lesz-e még a tünet.
Elképzelhető, hogy gombás fertőzés áll a háttérben ? Ezt miként lehet a végbél esetében igazolni és kezelni ?

Válaszát köszönve,
Tisztelettel
Márta

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Márta!

Én is leginkább gombás fertőzésre gondolnék, de a Pimafucort helyett -annak szteroid alkotója miatt- inkább javasolnám a Terbizil krémet (2x naponta 2 hétig). Ha mégsem gomba, akkor nem fedi el a üneteket szteroiddal, így mire orvoshoz kerülne, gomba esetén meggyógyul, vagy még mindig kideríthető a baj oka.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Dóra írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Olvastam a hozzászólások között, hogy tervez budapesti rendelést.
Engem ez nagyon érdekelne, és ha tényleg megvalósul, akkor mindenképpen felkeresném.
Ha tud több információt erről, kérem válaszoljon.
Köszönettel
Dóra

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dóra!

A budapesti rendelés tényleg megvalósul, engedélyezési állapotban van. Kérem, a rendelésem oldalán ( http://www.aranyeresseg.hu/rendelo_budapest.htm ) iratkozzon fel, a kellő időben értesítést fog kapni.
Szerettel várom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Éva írta...

Kedves Doktor Úr!

nagyon örülök a blogjának,olyan emberbarát az egész,ha valaha orvoshoz fordulok aranyérrel,akkor csak is Önhöz szeretnék.már nagyon fontolgatom,de még szeretnék megpróbálkozni a távolból gyógyítással:)

Szóval a panaszaim szülés után kezdődtek.27 éves vagyok,két szép gyermek édesanyja.első szülésem után egy évig majdnem fennálltak a panaszaim,de akkor sikerült tünetmentessé válnom,Detralex tablettával és Guttalax cseppel,és úgy tűnt,hogy meggyógyultam.most kisfiam 4,5 hónapos,a szülés óta szinte folyamatosan szenvedek.nagy súllyal született,nagy varratom volt,utána a doki benyúlt a végbelembe,hogy minden ok-e.utána az első pár székeléssel nem volt gond,de egy "kemményebb" időszak után rémálom lett.tüneteim:égő érzés székeléskor, és egy ponton,mintha megszúrnának,utána jön a fájdalom és kisebb mennyiségű vér.utána a fájdalom egész estig kitart.másnap,vagy legközelebb kezdődik újra elölről.kívülről csak egy kis bőryúlványt látok,ami régebben nem volt ott,de ez nem fáj.félek a Wc-re menni,előre rettegek a fájdalomtól nap-mint-nap.
most szoptatok,ezért csak helyi krémet használok,hatása nulla.Mira vizet iszok esténként,és rengeteg folyadékot napközben.nem kemény a székletem,mégsem javul a dolog.kezdek nagyon elkeseredni.
ja és még valami.lehet,hogy nevetségesen hangzik,de nem tudom a kúpot feltenni magamnak.fáj és nem bírok ellazulni.ezért félek a vizsgálattól is.mit tehetnék?
Köszönettel:
Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Panaszai egytől-egyig mind teljesen típusosak, egyfajta végbélrepedésre utalnak. Aranyér krémekkel ilyenkor a gyógyulás nem valószínű, a hagyományos műtéti eljárások sem hoznak kellő eredményt. Az általam képviselt módszer szerintem Önnek egyelőre a legkívánatosabb, erről többet a
www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalon talál.
Üdv.:

dr. Bánfalvi Péter

L írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Évek óta, az első emlékeim kamasz koromra nyúlnak vissza az alábbi problémával küzdök: a végbélnyílásom környéke bizonyos időnként mintha begyulladna, viszket, néha vérzik is, és bármennyire is tisztítom meg a székelés után, nyomot szokott hagyni az alsónadrágomon. Mosdásnál egy kisebb dudort szoktam érezni a végbélnyílás környékén, aminek a hegye olykor keményebb, mintha sebes lenne. Voltam már proktológusnál, aranyérre tippeltem, de az orvos megállapítása szerint nem volt aranyerem. Magyarázatot arra, mégis mi lehet az, nem kaptam. Együtt élek a problémával, székelés után rendszerint törlök és utána, ha van alkalmam, mosdok is. Sofőrként dolgozom, ami huzamosabb üléssel jár. Ezért többször előfordul mostanában ez a jelenség.
A leírtak alapján tud ön valamilyen tippet adni, hogy mi lehet ez?
Üdvözlettel
L

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves L.!

Panaszát valószínüleg valamilyen gyulladás okozza. Ez lehet fertőzéstől vagy bélgyulladástól, ennek kiderítése általában hosszadalmasabb folyamat, a kiváltó okok kizárásával szokott történni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr,
Erdélyből írok,mivel szeretném hallani (látni)az Ön véleményét.Dec. elejétől gyógynövény kivonatú kenőccsel kezelnek végbélrepedéssel.Négy-öt hét után javulás látszott,de most az újabb vizsgálat során rosszabb a halyzet.Azt mondta a doktor úr,hogy nagyobb lett a repedés és le kell pucolja a sebet,mert amiatt nem gyógyúl,ez meg is történt,helyi zsibbasztás alatt,de nem kell elmeséljem az utána következő borzalmas fájdalmat.Két napig türhető volt,de harmad napra megint a reggeli széklet közben és utána nagy volt a fájdalom.Nincs kemény székletem.Most botox inekcióra vagyok programálva,remélem ez segíteni fog,mert a mütéttől félek és itt sem végzik csak végső megoldásként.Tudom,hogy Mo-on nem alkalmazzák a botoxot,de a doktor úrnak mi a véleménye róla?Sokat pihenek,lazítok,nem dolgozom,ülőfürdőzöm,nem vagyok általában stresszes,de ez a betegség kikészít egészen,úgy érzem nincs kiút belőle.
Köszönettel,Kati

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

Problémája teljesen tipikus, véleményem és tapasztalatom szerint a sebre alkalmazott kezelés szokványos végbélrepedés esetén csak ideiglegesen orvosolja a panaszokat.
A botox injekció hatása (a záróizomgörcs lazítása) kb. fél évig tart, ennek múltával panaszai visszatérhetnek, ami újabb kezeléssel ismét rendbe tehető. Az eljárás jó, de hátránya magas ára és ideiglenessége. Addig is javaslom a székletrendezés mellett (melyről Aranyér hírlevél feliratkozásakor sokat megtudhat) a rendszeres testmeleg ülőfürdőket, melyek hatására a záróizomzat jellemzően görcsös állapota nagyban javul.
Üdv:

dr. Bánfalv Péter

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm válaszát.
Kati

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm válaszát.
Kati

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
még lenne egy pár kérdésem.
Most már szigorú diétára fogtam magam (zöldség,gyümölcs,műzli)a széklettel nincs is gond,fürdőt is naponta háromszór veszek.Kérdésem az lenne,hogy a botox hatása alatt nem gyógyúl be teljesen a repedés?Vagy nem ez a lényeg,inkább az izomgörcs oldása?Ezt az életmódot életem végéig kell alkalmazzam ahoz,hogy ne forduljon többet elő?Vagy hogy tudok elmenni pl.nyaralni?Akinek már volt annak nagyobb az esélje,hogy újra legyen?Természetgyógyász vagy bioenergetikus tudna-e segíteni?Sokat olvastam cikkeiből,de ezekre nem találtam valaszt.
Elnézést a sok kérdésért,de sajnos most ez a lagnagyobb gondom.
Köszönöm előre is,
Kati

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

Felvetése teljesen helytálló, valóban a seb gyógyulása nem az elsődleges szempont, ha egyéb betegség nincs a dolog hátterében, az izomgörcs oldódásával magától hamar begyógyul.
Vehetjük úgy a dolgot, mintha az embernek rossz lenne a tartása, görbe a háta. A hátfájdalom oka addig nem is tudatosul, míg ránk nem szólnak, hogy húzzuk ki magunkat. A végbélben sajnos nem ilyen látványos a helyzet, ezért a panaszok rendszeresen visszatérhetnek, főleg stresszes időszak, akár nyaralás alkalmával.
Bárki, aki nem az izomgörcs, hanem a sebgyógyulás oldaláról közelíti meg a betegséget, véleményem szerint (ezt még kevesen osztják) kevés sikerre számíthat, legyen az bármilyen gyógyító.
Mielőbbi jobbulást:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm szépen válaszát,
Kati

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Most vagyok túl egy antibiotikum kezelésen ,ami miatt kiújult a végbélrepedésem,de most nem csak úgy fáj mint eddig, hanem kívülről piros pöttyök is vannak,és gennyes is,ezen kívűl a hüvelyem is fáj,ott is láthatók repedések.Nagyon nagy fájdalmakkal járnak.Ez mind az antibiotikum miatt lett?
Mi lehet a problémám és mivel kezeljem?
Köszönöm válaszát előre is!
Kati

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

Panaszait nagy valószínűséggel a felborult baktériumflóra okozza, amit ha antibiotikummal kiírtunk, utat engedünk a "lesben álló" gombák elszaporodásának. Szedjen probiotikumot (én napi 2 kapszula Protexin Candid Plus-t szoktam javasolni szinte minden antibiotikumszedés mellett és után), keresse fel nőgyógyászát és egy bőrgyógyászt!
A gombák visszaszorításával a panaszai is nagy valószínűséggel megszünnek, de ha a gombás fertőzés valamilyen rossz bacival felülfertőződik, további kezelés és szükségessé válhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

george írta...

Tisztelt Doktor Úr !

Írtam már Önnek többször is !
Kérdésem a következő lenne:
Vagy kb 5-6 hete felfáztam volt egy olyan bajom hogy alhasi fájdalom és fájdalom székletürítéskor. Tudni kell rólam hogy egy 26 éves üzletvezető vagyok sok stressz ér a munkahelyen és keveset mozgok (tudom ez is nagy gond). És mára a panaszom csak "annyi" hogy már akkor érzek ilyen kisebb fájdalmat hogya sokat ülök illetve akkor ha néha felállok a székről vagy néha lehajolok. De viszont már akkor nem érzek ha székletürítésre kerül a sor. Gondolom én hogy belső aranyerem van. Voltam már háziorvosnál de az csak kamillás kenőcsöt és kúpot írt rá. Sokat nem használt de jobb volt. Azóta felfáztam még1x de erre itthon ilyen meleg ülőfürdőt vettem kamillásat és az sokat segített. De még annyi a panaszom tehát hogy ha ülök illetve ha néha felállok vagy lehajolok akkor ilyen enyhe kis fájdalmat érzek belül.Kérdésem hogy ez mitől lehet akkor? Ez már múlóban van ? A sportolás jott tenne? Ha igen mit javasol illetve Ön mit ajánl rá?
Várom válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves george!

Panaszai és kórtörténete alapján inkább a záró- és medencefenékizomzat fokozott görcskészsége lehet a probléma.
A rendszeres meleg ülőfürdő jót tesz ilyenkor, mert ellazítja az izomzatot (az aranyeres panaszokat fokozná). A kismedencét nem terhelő mozgás jó hatású (pl. úszás, ellipszistréner).
A gond ezzel az, hogy a kezelés elmaradása esetén a panaszai rendszeresen fellángolhatnak.
A kezeléséről a www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm oldalom talál sokmindent.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nagyon tetszett az Ön hozzáállása a témához!

Éppen ezért szeretnék tanácsot kérni Öntől, mi is történik nálam odalent: Azzal kezdődött, éktelen szúrást éreztem a végbelemben székeléskor, mintha egy sündisznó lenne ott, észrevettem, hogy a záróizmom nem záródott rendesen, folyt a vérrel vegyes széklet, hiába töröltem ki egymás után sokszor. Úgy éreztem mintha egy dugó keletkezett volna ott. Azóta folyamatos, állandó szúró fájdalom van a végbelemnél, a környékén pedig zsibbasztó, erős fájdalom van. Nem bírok ülni, vagy állva vagy guggolva tudok csak lenni. Azóta is napközben folyamatosan csepegtetően vérzik. Székelési inger van napjában többször, de nincs produktum 3 napja. Kívülről nem látszik semmiféle elváltozás.
Alapbetegségem a pikkelysömör (gyógyteát fogyasztottam rá), magas vérnyomás (erre ramace-t szedek, mert a többi vérnyomás csökkentő fokozza a pikkelysömört), a szívben a szívbillentyűk áteresztenek (erre ebrantilt szedek).

Mit gondol mi lehet ez?
Esetleg tudna-e ajánlani egy Szeged környéki megbiztató tudású orvost?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Antal

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
Két hete kaptam Botox injekciót végbélrepedésre,de úgy érzem nem javulok.Az injekció hatása 6 hét,azután kellene visszamennem.Eddig elég bent volt a repedés,az most az nem érződik,de kívül érzem,hogy ott van.Lehet ez egy újabb repedés?A fájdalom minimális szerencsére.Áprilisban szeretnék elmenni Budapestre de nem tudom,merjek-e így elindulni?Ön hány kezeléssel tudná megoldani?Csak egy hétfői napom van amikor fel tudnám keresni.
Köszönöm előre is.
Kati

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Sajnos csak 2 hét múlva kaptam Önhöz időpontot,addig hogy tudnám enyhíteni a végbélrepedéses fájdalmaim?Mert reparon krémem van,de az nem segített,esetleg vegyek Mastut,mert abba van érzéstelenítő?
Amugy Ön szerint erre a betegségre van végleges megoldás vagy már örökre ezzel kell együtt élnem?:(
Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Antal!

Érdekes, amit ír, többektől hallottam azt végbélrepedésben, hogy nem zár rendesen a záróizom, annak ellenére, hogy szinte mindig fokozott záróizomgörcs van a háttérben.
Valószínű, hogy a váladékozás, a seb okozta idegentestérzés okozza ezt az érzetet.
Önnek szerintem a végbél hajlati pikkelysömöre váltotta ki a végbélrepedést.
Javasolom, először menjen bőrgyógyászhoz, kezeltesse ki helyileg az inverz psoriasist, majd ha még panaszos, menjen el proktológushoz (sajnos ajánlani nem tudok ilyet Szegeden).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

Sajnos, csak szerdán tudok segítségére lenni. A dolog úgy látszik nem egyszerű, ezért további tanácsot nem tudok vakon nyújtani.
Mivel kívül van most gond, keressen fel bőrgyógyászt, hátha bőrbetegség okozza jelenlegi panaszait.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

A testmeleg ülőfürdőt javasolnám naponta többször, ez lazítja az izmokat.
A záróizom okozta feszülést tapasztalatom szerint nemigen oldja meg aranyeres készítmény.
Talán a Bepanthen Plust ajánlanám, ami egy kicsit segíthet a hámosodásban.
De az ülőfürdő lesz a tutibb, meglátja.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm szépen,
Kati

Xy írta...

Köszönöm válaszát.Hogy hamarabb eljussak Önhöz elmegyek a székesfehérvári rendelésére jövőhéten.Olyat lehet majd hogy azért a többi kontrollra Pesten kerüljön sor annak ellenére hogy az elsőn Székesfehérváron voltam?
Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Persze, lehet, de kérem, először jelezze ezt, mert akkor a dokumentációt viszem majd Pöstre.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Én egy hónappal ezelőtt felfáztam és egy pici, borsó felénél is kisebb arayneret észleltem. Nekem eddig még soha nem volt ilyen gondom.
Mivel később szúró érzés is volt elmentem szakemberhez.
mondta, hogy az egész végbél gyulladt és van belső aranyér, ami még lehet szülésnél jelent meg.
Másfél hete szedem a Detralex tablettát és elhasználtam egy doboz doloproct kúpot . Jobb de a szúró érzés még mindig meg van.
Vissza kellenem menni vagy még idő kérdése a gyógyulás.
Köszönöm előre is válaszát.

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Honlapja és blogja alapján nagyon szimpatikusnak tűnik, ezért úgy döntöttem, Önhöz fordulok panaszommal, illetve be is jelentkeznék a budapesti vizsgálatra, amint lehetséges. Tudom, hogy látatlanban nem tud érdemi segítséget nyújtani, de a várakozási időt talán nyugodtabban töltöm. 23 éves vagyok, a nap nagy részében ülőmunkát végzek, jelenleg viszonylag stresszes életmódot élek. A székletem általában normális, de néha előfordult, főleg kemény székletnél minimális vérnyomot vettem észre a papíron. Mivel a tünet akár hónapokig nem tértek vissza, és más emésztési gondom sem volt, hámsérülésnek gondoltam. A mai napon ismét kis vérzést tapasztaltam, az égő érzés utána megmaradt. Próbáltam önvizsgálattal kideríteni, van-e valami látható elváltozás a végbélnyílás körül, sajnos nem tudom, mi számít "normálisnak", a lilás erezetű, kis dudor. Elolvastam a bejegyzéseit arról, hogy a panaszok nem feltétlenül utalnak aranyérre. Az előző héten gombás hüvelyi fertőzés gyanújára Canesten kúpot és kenőcsöt használtam, szerettem volna candida tesztet csináltatni, de a nőgyógyászom nem tudott fogadni. A nőgyógyászati tünetek elmúltak, de érdeklődöm, lehet összefüggés a gombás fertőzés (pl. candida jelenléte, elsavasodás) és a végbél körüli tünetek között?

Köszönöm a türelmét, üdvözlettel:
Zsófia

Xy írta...

Sajnos lebetegedtem,igy most megint tolódik a vizsgálat:(
Antibiotikumot kell szednem,de vettem olyan probiotikumot amit ajánlott valakinek(protexin candid plus)ezt az antibiotikum után még mennyi ideig kell szedni?Mert a dobozba még egy használtai útmutató sem volt.
Erika

kismama írta...

Tisztelt Doktor Úr!Végbélrepedésre milyen kúpot,krémet,gyógyszert ad a betegeinek?A tapasztalatai alapján kb mennyi idő a teljes gyógyulás elérése?A készítmények,gyógyszerek közül melyeket lehet kismamáknak,illetve szoptatás mellett használni?Köszönettel:egy anyuka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Az antibiotikum abbahagyása után még szedje a probiotikumot legalább egy hétig, s utána is heti 1x,2x.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anyuka!

Végbélrepedést sok minden okozhat, szülés után sokszor záróizomsérülés miatt alakul ki. Megoldására nem, csak időszakos kezelésére alkalmasak a krémek véleményem szerint, Önnek a Bepanthen Plust javasolnám.
Próbálja meg a napi többszöri testmeleg ülőfürdőt emellé, lazítja a záróizmokat. Speciális kezelést csak az adott eset vizsgálatával tudok mondani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

kismama írta...

Tisztelt Doktor Úr!Köszönöm válaszát.Császárral szültem,gondolom nem ez okozta közvetlenül a problémámat. Tapasztalt esetleg olyat, hogy krémek-kúpok (pl. Bepanthen plusz) rendbe tették ezt a dolgot véglegesen?Vagy a műtét a végleges megoldás?És ha igen,akkor ambulánsan történik,vagy esetleg be kell feküdni?

kismama írta...

Tisztelt Doktor Úr!Még csak annyit kérzednék,hogy mi az oka annak,hogy szépen begyógyul a krémekkel a repedés,és utána újra kiújul? Köszönöm válaszát.

Erzsébet írta...

Tistelt Dr. Úr.
Hihetetlenül tettszik az oldala, ritka, jó olvasni. Sajnos olvasgatnom kell mert 25 évesen ezzel kapcsolatban van tapasztalat a zsbemben. Egy kérdésem lenne, és válaszát előre köszönöm. Én 6 hónapja voltam aranyérrel műtve ( milligan- morgan mtét) és szépen helyre jött. közben ugyan kiderült hogy Crohn beteg vagyok, és tüneteim asszem kiújultak. Megint viszket, és néhány napja vérzések is jelentkeznek ( elsősorban toalett után). viszket. az lene kérdésem hogy kiújulásást hogyan tudnám időben megfogni? Gasztros dokim szerint ez aranyér, a proctológusom szerint a vérzés alapbetegségem következménye is lehet. Én sejtem hogy ez aranyér, ezért fordultam önhöz kérdésemmel. Tudom látatlanban sokmindent nem tud ( de a viszketés, vérzés tünet nekem aranyérnek tűnik.
Válaszát előre is köszönöm
Blogjához őszintén gratulálok.
üdvözlettel : zsike

A Laci írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Lassan 10 éve van ki-kiújuló végbélrepedésem, amelyet proktológus kezel kúppal, kenőccsel - eredménytelenül. Korábbi válaszai alapján reménykedem, hogy az Ön módszere (záróizomgörcs probléma megoldása) gyógyuláshoz vezetne nálam is. 150 KM-re lakom Sz.fehérvártól, ezért fontos lenne tudnom, hogy kb. hány kezelésre számítsak és milyen sűrűen lennének ezek a kezelések.

Üdvözlettel: A Laci

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Egy hete kezdődtek körülbelül a panaszaim. Vagyis átolvasva oldalát valószínű, már korábban, de múlt péntek óta lett akut a probléma.

Aznap voltam edzeni (heti 3-4x járok kondiba), és napközben kb. 3-szor kellett mosdóba mennem, lágyabb széklettel, majd este éreztem, hogy valami még van bent, ami zavar, ezért nagy erőlködve kipréseltem egy 3-4 cm-es keményebb székletet. Semmi fájdalom nem volt közben. Azonban aznap éjjel arra keltem, hogy iszonyatosan fáj a végbelem, mintha görcsben lett volna. Utána 2-3 napig folyamatosan fájt, a székletemen pedig 1-1 cseppnyi nyákkal kevert vért láttam. Közben elkezdtem Prep H kúpot használni, de sokat nem ért, így vettem Hemorid kúpot és krémet, és azóta azzal kezelem. Most már egyáltalán nem fáj, csak viszket időnként.

Azonban két napja este azt vettem észre, hogy a bal oldalon az egyik lágyéki nyirokcsomó megduzzadt (kb. fél cm) és nagyon érzékeny érintésre. Tegnap pedig hőemelkedésem lett (37.5), és általános rossz közérzetem volt, mintha megfáztam volna (kicsit köhögni is kezdtem). Ez még ma reggel is így volt, de ma már nem volt hőemelkedésem, és napközben a rossz közérzet is elmúlt, és a nyirokcsomó is egyre kevésbé érzékeny, méretében is úgy érzem, csökkent. Mivel közel van az érintett területhez, és más nyirokcsomók nem duzzadtak meg, kérdezném, hogy ennek köze lehet-e a végbélpanaszhoz? Sehol nem találtam ezt tünetként, még külföldi oldalakon se, csak elfertőződött aranyerek esetében. Én nem érzem jelenleg súlyosnak az állapotot, de ok lehet-e aggodalomra ez a nyirokcsomó duzzanat, ami most jelent meg, illetve a megfázás-szerű panaszok (feltéve, hogy egyáltalán nem véletlen egybeesésről van csupán szó)? Lehet-e ez egy végbélseben keresztül beszüremlett fertőzés? Ha igen, mi a teendő így a háromnapos ünnep előtt, amikor csak ügyelet van?

Eldöntöttem egyébként, hogy mindenképpen felkeresem majd Önt, de azt is szeretném tudni, hogy egy ilyen akut állapot után mennyivel érdemes ellátogatni Önhöz, ahhoz, hogy a vizsgálatot meg lehessen ejteni?

Várom válaszát, és kellemes hétvégét Önnek,
Balázs

U.i: Ha lehetséges, meg tudná mondani, hogy mi a felső limit anyagilag gumigyűrűzés ill. fotokoaguláció esetén, feltéve, hogy aranyérről van szó?

Zsolt írta...

Kedves sorstársaim, aranyér betegek!

Körülbelül 2 hónapja jöttek elő intenzívebben azon tüneteim, ami belső aranyérre engedtek következtetni. Ezen az oldalon mindent elolvastam, (nagy köszönet Bánfalvi Doktornak a minőségi tájékoztatásért).
Éppen azon voltam, hogy szorítok egy kis időt a jövő hetemben a vizsgálatra, de ekkor jött elő az az ötlet, hogy a többedik éve már igen kevés testmozgásomat fokozzam, elkezdtem görkorcsolyázni. Nem kifejezetten az aranyeres panaszaim csökkentése végett vettem korcsolyát, de most már mondhatom nagyon bejött.
Mint azt a bevezetőben írtam évek óta keveset mozgok, nem sportolok, bár jellemzően nem ülőmunkát végzek mégis érzem, hogy kevés a mozgás ellenben a szénhidrát, fehérje és a zsír meghatározó alapja lett a rost nélküli étkezésemnek. Apró vérzések a WC papíron egy ideje már kísérték a székletűrítéseimet, viszont így még nem vadult el a vérzés, mint kb. két hónapja. Azóta nincs olyan nagy WC, ahol ne vérben állna a széklet. Mindezt minden fájdalom nélkül. Eddig azt a módszert használtam, hogy napi egy Sperti kenőcsözés mellett kb két naponta mentem a wc-re, ami hagyott talán elegendő időt arra, hogy gyógyuljon az előző seb, viszont mindig visszatért a vérzés. A kemény, és egyenetlen széklet miatt.

A sport futás, de jellemzően a lábakkal végzett mondjuk taposógép, bicikli, ilyesmi sportok ma már biztos vagyok benne, hogy segítik elkerülni a belső aranyér kialakulásának lehetőségét. Mindössze egyelőre 2 teljesen "száraz" székletem volt teljesen vérmentes, sőt most másodjára már a papíron sem volt!!! Viszont nagyon örülök, ha ennyivel megúszhatom a beavatkozást.
Tehát egy kivizsgálás után, helyett vagy mellett, szerintem feltétlenül érdemes kipróbálni egy kis mozgással tehetnénk-e vajon az egészségünkért.

Úgy néz ki nálam ez bevált. Mindenkinek ajánlom!
És mégegyszer hálásan köszönöm az oldal készítőjének a sok hasznos információt.

Zsolt

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

27 éves vagyok és kb. 6 hónapja küzdök végbélrepedéssel. 2 műszakos munkarendben dolgoztam több mint 2 évig. Amikor 6-ra kellett járnom dolgozni, azon a héten soha nem tudtam otthon elintézni a reggeli dolgomat, csak délután, mikor hazaértem. Akkor viszont már csak nagy nehézségek árán és gyakran vérzés kíséretében. Ezt követően szúró, égő fájdalmat éreztem, de majd ez elmúlt magától, mivel következett a délutános hét, amikor is rendesen, otthon tudtam intézni a dolgaimat. Aztán jött egy nap, amikor szintén délután jutottam el a WC-re, ekkor viszont sokkal nagyobb vérzést tapasztaltam, mint azelőtt. Mivel a munkahelyem megszűnt (aminek hálát adok, mert azóta már normális munkám van), így azt gondoltam, hogy magától megint el fognak múlni a fájdalmak, mivel azóta minden reggel otthon tudok menni WC-re. Csakhogy a panaszok nem akartak megszűnni, vérzés azóta nem volt, csak ez a szúró fájdalom. Elmentem orvoshoz, aki megállapította, hogy végbélrepedésem van. Írt fel kúpot (Doloproct), ez nem segített. Visszamentem, akkor egy másik kúpot írt fel (Prosterian), ami szintén nem használt. Ezután csinált valamiféle beavatkozást, (adott helyi érzéstelenítést) kitágításnak nevezte. Otthon használtam még a Doloproct kúpot. A panaszok nem múltak el. Visszamentem és azt állapította meg, hogy már csak hajszálrepedéseket lát, tehát a durvább repedések eltűntek. Ezeket sok ember szinte meg sem érzi, ezt műteni sem szokták - fogalmazott az orvos. De én szinte ugyanazt érzem, mint a kezdetekkor. Egyfajta szúrást érzek, hol az egyik oldalon, hol a másik oldalon. Leginkább üléskor érzem ezt, akkor olyan, mintha valami ott lenne és ha ráülök, akkor szúr, de gyaloglás közben is szoktam érzeni.
Pár napja, ha WC-zek akkor is szúrást és csípő érzést érzek, de ez is olyan, hogy egyik nap érzem WC-zés közben, másik nap nem. Egyébként nekem nem székletürítés közben voltak eddig fájdalmaim, hanem inkább utána.
Most Neugranormon krémet írt fel az orvos. Azt mondta, ha ez sem segít, akkor szteroid tartalmú kenőcsöt írna fel, de ezt az orvosi gyakorlatban legutolsóként szokták alkalmazni. Olvastam a szteroid tartalmú krémekről, hát nem igazán nyugtatott meg. Ön javasolná az ilyen tartalmú krémet? Ettől biztosan elmúlnának a fájdalmak? Vagy nekem is a záróizom feszítése okozná a panaszokat?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Andi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsike!

Ilyen esetben a panaszokat a Crohn okozta végbélgyulladás miatti duzzanat, vérzékenység okozza.
Ilyenkor a végbél nyálkahártyája rendkívül gyulladt, megduzzad, vérzékeny anélkül akár, hogy alatta az értágulat meglenne.
A Crohn betegséget gyógyszeresen teljesen rendbe kell tenni a gasztroenterológián, és ha utána is van panasza, a proktológusnak kell megoldani. De ha az alapbetegség még aktív, a proktológus, ha feje tetejére áll, akkor sem tud a fenekével csodát tenni.
Tehát először a gasztroenterológus nyakára kell járni, és ha a kezelések hatására már semmilyen gyulladást sem lát, csak akkor érdemes felkeresni a proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

Általában másfél hónap leforgása alatt 3 vizit szokott a gyógyuláshoz szükségessé válni az Ön előéletével. A vizitek alkalmával semmi olyan nem történik, ami miatt a vezetés korlátozottá válna.
Várom rendelésemen.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balázs!

A dolgot szerintem érdemes lenne kivizsgáltatni, sok tippem van a "semmi gond"-tól a "nagy baj"-ig, ezért feleslegesnek tartom, hogy a levegőbe beszéljek/írjak.
Az teljes gyógyulás teljesen egyéni ellátást igényel, mivel sokszor több gond szövődik össze.
Akkor érdemes jönni, amikor gond van, mert sokszor nyomozni kell, hogy mi lehetett a gond.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsolt!

A tapasztalat az, hogy a futás sokszor inkább kiváltója a végbélproblémáknak (sok maratoni távot is futó betegem volt már), mert fokozott terhelést ró az ütődési sorozat a kismedencére. Ezért ilyen esetben mindig elmondom, hogy a drágább, jobban párnázott, "Cushion" jelzésű cipőt érdemes megvenni, megéri.
A korit nem szoktam ajánlani amiatt, mert sok betegnél még a gondolata is balesetveszélyes :). Viszont mint (részben) vezetett mozgás, a kismedencére a futásnál sokkal kisebb terhelést ró, a csípő- és kismedencei izomzatot sokkal inkább megdolgoztatja, és így valóban nagyon jó hatású. Aki bevállalja, tényleg érdemes csinálnia (az esetleges balesetekért a felelősséget nem vállalom).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

Gyanúját alaposnak gondolom. A záróizom probléma nem látszik belülről, azt az orvosnak gondos vizsgálatkor éreznie kell. Ezért gondolom azt, hogy a szteroid sem fogja rendbe tenni a fenekét, komplexebb kezelés szükséges.
Többet írni már felelőtlenség lenne vizsgálat nélkül.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

A dolog műtét nélkül megoldható, de mivel véleményem szerint nem a seb az alapprobléma, hiába gyógyul be teljesen (mindegy milyen szerzől), sokszor rendszeresen újból bereped, sebes lesz.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

A. Laci írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm válaszát. Még egy kérdés testmozgással kapcsolatban. Kerékpározás? Nem sportszerűen, csak munkábajárósan. Árt ez a záróizomgörcsös végbélrepedésnek?

Üdvözlettel,
A. Laci

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
A leírása alapján repedésem van.
A kezelő orvosom már a második garnitúra kúpot írja ki nekem. De mintha rosszabbodna a helyzet.
Nem akarja elhinni, hogy ha mogyorót eszem másnap mikor kijön kezdődik a csípő, égető érzés.És az záróizmok megduzzadnak.
Mogyorót nem eszek, de most a tökmag vágta haza a hátsómat.
Mitévő legyek? Mert már nagyon fáj.
S.O.S.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm a gyors válaszát.
Lenne még néhány kérdésem a záróizom problémával kapcsolatban. A honlapján olvastam arról, hogy többek között mozgásgyakorlatokkal próbálja orvosolni a végbélrepedést. Olvasgattam az intimtornáról és láttam, hogy aranyeres panaszok esetén is ajánlják. Ön szerint ezek a gyakorlatok megszüntethetik a végbélrepedést? Ön milyen jellegű mozgásgyakorlatokat alkalmaz?
Azért is kérdezek ilyeneket, mert én Debrecenben lakom, így az Ön rendelésére nem igazán tudok eljutni, sajnos. Nem tudna ajánlani egy olyan orvost a környékemen, aki hasonló módszerrel gyógyítja a végbélrepedést, mint Ön?
Még annyit kérdeznék, hogy általában egy végbélrepedés esetén hány kezelésre van szükség az Ön rendelésén? Tudom, hogy ez egyedileg változó, de ha lehet rá válaszolni, azt megköszönném.
Gratulálok a blogjához és a honlaphoz, nagyon hasznos.

Üdvözlettel:

Andi

dreamer írta...

tisztelt doktor ur!
évente 4-5ször, és kb januarban mindig elő szokott jönni az aranyerem - bár itt olvasgatva a cikkeket lehet h nem is az - a lényeg h mozgok rendszeresen minden nap, vegetáriánus vagyok, egészségesen táplálkozom a leírtak alapján már régóta, folyadékbevitelre is figyelek és igénylem is, nem kávézom, nem dohányzom, feketeteát sem iszom,
ám mégis előfordul időnként váratlanul a végbél végében egy dugó, mégha a széklet 80-90%a lágy is, a vége mégis száraz, kemény és megszorul mint egy dugó, mire a székelés során ezt kierőszakolom (mást nem tudok tenni), az már ki is váltja a problémámat, általában mastu használatával elmult eddig kb 1-2 hét alatt a panasz, ám a mostani januári ezidáig a leghosszabban fennálló eset lett, ami azota is hol visszahuzodik aztan egy hét mulva egyik napon váratlanul megint kijön, sok kellemetlenséget okozva, most nem vérzik és nem fáj (bár volt már hogy fájt tudom milyen az), de kellemetlen, bénító nem is a fizikális érzet, hanem a vele járó pszichés élmény, ami egy fáradtsággal, kedvtelenséggel, antiszociális rosszkedvvel jár nálam, és ez sokszor derékba töri a napomat, mert használhatatlan leszek, ismétlem a székletem 80-90%a rendben van, de az az átkozott végbélvégi dugó megjelenik akkor végem van, végbél kúpot használok néha ennek elkerülésére, de nem akarok rászokni, a székelésemet áttoltam estére, nehogy a reggel fellépő probléma miatt a napomat elcsessze, igy este ha jelentkezik is az érzés már ugyis pihenek ill alszom igy nem zavar, a lényeg h mintha a szokásos jelenség ami elmult eddig mindig 1-2 hét alatt, most ugyan visszahuzodik, de jelen marad, lappang ha ugy tetszik, és pl egy 10es skálán, megmarad a 2-3as szinten, nem akar nullára visszamenni, mint eddig mindig tette, és ez tart már kb 2 honapja,
köszönöm az esetleges válaszát, a blogja, szemléletmódja, és figyelme módfelett szimpatikus nekem is

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

Speciális férfi nyereggel próbálkozzon (amiben hosszanti fájulat van), az ülőgumókat nyomja, nem a medencefenék izmait.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves S.O.S!

Sajnos mindig lesz valami, ami nem tetszik lent. A probléma gyökere sokszor nem a széklet milyensége. Aranyér hírlevél feliratkozáskor egy csomó jótanácsot kap.
A végbélrepedéssel kapcsolatban testmeleg ülőfürdőkkel próbálkozzon. A görcsös záróizmot ellazítja. Erről többet honlapomon talál. http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

Szerintem ez a fajta kezelés hatása végbélprepedésre kiváló, aranyérre kétséges.
A problémát egyénileg látni kell, ahogy a kezelés is egyénileg kombinált. Sajnos Pesttől keletre nem hallottam még olyanról, aki ezt ilyen módszerrel komolyan űzi.
Általában 2-3 vizit szokot teljes sikert hozni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves dreamer!

A rossz hírem az, hogy az életben semmire sincs biztosíték, az ember csak befolyásolni tudja az életét bármilyen irányba. Ezt el kell fogadja, ember tervez (igyekszik), ...
Panaszai több betegség egyszerre való fennállására is utalhatnak (aranyér, záróizomgörcs), melyek mindegyike valószínüleg műtét nélkül is gyógyítható.
A gubanc ott van, hogy ami az egyikre jó, a másik betegséget ronthatja, úgyhogy vizsgálat nélkül sajnos nem merek tanácsot adni Önnek, nehogy rosszat tegyek.
Azt nem írhatom, hogy tegye ezt, ha nem válik be, tegye az ellenkezőjét, vagy hagyja az egészet a fenébe :(.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves doktor Úr! Ön szerint mi okozhatja a végbél felöl fölfelé hasító fájdalmat, ami kb 1-2mp ig tart? ill idöszakosan, de újabban egyre többször jelentkezik. Székletem napi min. egy, de ha zsírosabb fűszeresebbet eszem akkor rögtön étkezés után is mennem kell. Nem véres, néha hígabb, és elég gyorsan távozik a székletem. Édesanyámnak fél éve végbéldaganatot műtöttek, mostmár jól van... Lehetséges, h nekem is az van? most 29 éves vagyok. Egy hét múlva megyek proktológushoz, ez sok idö bizonytalanságban...másik kérdésem pedig az, h az arcon okoz-e elváltozást egy esetleges bélprobléma? Szíves válaszát elöre is köszönöm! József

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves József!

A fájdalmat a végbélseb (végbélrepedés) felszakadása, újrasérülése okozza általában.
Többet erről a http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalon olvashat.
Bélbetegség, általában -gyulladás okozhat / szokott okozni bőrtüneteket, ilyenkor érdemes bél és bőr oldalról is körbejárni a panaszt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Éva írta...

Kedves Doktor Úr!

Először is szeretném kifejezni csodálatomat, amit Ön tesz itt. Szerintem példaértékű ez a blog és az,hogy időt,energiát nem kímélve segít embereknek!
Sajnos Én is segítségre szorulok, ezért írok Önnek.
Legfőbb problémám, hogy már annyira elbizonytalanodtam, hogy nem tudom hova tartozik a problémám.
Már hónapok óta "aranyeres "problémáim vannak,amivel már kétszer felkerestem szakembert.Amit érzek az az állandó feszülés a végbél és a HÜVELY felé .(ezt még sehol nem olvastam itt, hogy valaki a hüvely feszülésére panaszkodik)Elnézést nem tudom máshogy megfogalmazni az érzést, de olyan,mint ha vmi ki akarna onnan robbanni.(mindkét helyről)Annyira feszítő érzés.
A sebész orvos végbél repedést állapított meg, javasolt lidokain kenőcsöt. általában pár napra "meggyógyulok" és kezdődik minden előről.Sőt olyan is előfordul, hogy egyik nap fáj, másik nap semmi.
És mintha rosszabbodna.
Ha stresszelek, még erősebb a fájdalom.Sajnos mostanában sokat stresszelek.
olvasgattam minden féléről kismedencei problémákról, méh sülyedés stb.
Voltam 4 hónapja nőgyógyásznál, rákszűrésen is, azt mondta rendben minden.(de akkor még nem volt ennyire erős ez a hüvelyi nyomás, úgy hogy erre vonatkozóan nem kérdeztem rá, csak egy általános vizsgálat volt)
A végbélnyílásnál belül van egy nagyobbodó csomó,ami székeléskor előtünik, de alapjában belül van.
Bejelentkeztem már Önhöz, 1 hét múlva mennék de szeretném megkérdezni, Ön szerint ezek a tünetek alapján Önhöz kell fordulnom?
Meg esetleg addig is vmi fájdalom csillapítot vagy valamit tudna ajánlani?
Ne haragudjon ,hogy ilyen bő lére eresztettem, de nagyon rossz a közérzetem sajnos.
Előre is köszönöm válaszát!
Éva

Névtelen írta...

Köszönöm a válaszát!
Próbáltam 3-4 napig feküdni (mert ha fekszem akkor alig fáj, gondolom akkor tud ellazulni a záróizom.)Enni is csak kefírt ettem. Gondoltam ha nem székelek lesz ideje begyógyulni.Nos nem volt elég.
Használjam az aranyérre kapot (második)kúpot vagy sem? Mert gondolom a lidokain csak nehezíti a seb gyógyulását.
S.O.S.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Biztosíthatom, jó helyre jön.
A panasza valószínüleg műtét nélkül is megoldható.
Addig is a rendszeres testmeleg ülőfürdők, melyek ott az izomzatot lazítják, jót fognak tenni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves S.O.S!

Az aranyérre való kúp nem fogja meggyógyítani, de van, amelyik a panaszokat minimálisan is, de csökkenti.
Mivel az alapvető ok általában nem maga a seb, az ilyen székletvisszatartás csak rontja a helyzetet. Honlapomon minden tanácsot megtalál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr.
Azt szeretném megkérdezni,hogy gasztroenterologus antibiotikum kúrát irt elő.
Duomox,Fromilid.Ezek szedése után egy héttel székrekedés állt elő,ami azóta is megvan.
Széklet van csak kemény és bogyós.
Lehet az antibiotikum hatása.
Azóta folyamatosan fáj a végbelem és vér is ürül kis mértékben.Válaszát előre is köszönöm.
Tervezem önt felkeresni aranyér vagy " lehet hogy nem " problémám miatt.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Újra József vagyok.
Sikerült hamarabb eljutnom proktológushoz. A diagnózisa anopapillitis. Kaptam rá gyógyszert Detralex-et és Doxiproct kenőcsöt. De mivel most nincsenek tüneteim...ennek ellenére szedjem? És meddig? (30szemes a gyógyszer).
A vizsgálat, mivel eddig nem voltam ilyenen, elég kényelmetlen volt, s a egész helyzet miatt annyira izgultam, hogy sok kérdést elfelejtettem tőle megkérdezni? Javasolta, hogy a fűszeres, nehéz ételeket kerüljem.
Ez a "anopapillitis" mit jelent tulajdonképpen?
(Retroscopia: 15cm-ig vérbő analis hám, I. fokú nallis( ha jól olvasom...)
Talán a két javaslatból helyre kerülnek a kérdéseim és a válaszok rá.
Válaszát előre is köszönöm!
József

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Antibiotikum közben, után javasolt probiotikum bevétele is, ez a kezeléstől elpusztult bélbaktériumokat, melyek rengeteg hasznot hoznak, pótolja vissza.
A fájdalom leginkább végbélrepedés miatt lehet, ücsörögjön testmeleg vízben fájdalom esetén, és a hírlevélben megkapottak szerint rendezze székletét.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves József!

Az anopapillitis a végbél hámján, fedőrétegén lévő kis dudorodásoknak a gyulladása. A Detralexet szedje végig, a krémezés a panaszok elmúlta után még egy hétig javasolt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

kismama írta...

Tisztelt Doktor Úr!Mitől van az,hogy hideg hatására könnyen előjön, kiújul a végbélrepedés?Köszönöm válaszát.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Már egy hónapja szenvedek a repedésemmel. Tegnap végre volt egy jó napom de este székelés után újból záróizom görcsöm volt egész éjjel.Nem segített a meleg ülőfürdő sem.Van erre valami enyhe izom lazító?
Válaszát előre is köszönöm!
Sajnos nem tudok elmenni Fehérvárra. Mert egész nap dolgozom.
S.O.S

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves kismama!

A záróizom érzékenyebbé, görcsössé válik, ami a végbélrepedés egyik, mondhatni fő okozója.
Tartsa távol magát a hidegtől!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves S.O.S.!

Sajnos meggyógyítani így nem tudom, a záróizomprobléma néha csak következménye más, alapbetegségnek, ekkor az alapprobéma megoldása nélkül a dolog nem gyógyul meg.
Talán egy esti időpontot tud kérni, próbáljon meg egyeztetni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Ez év januárban felkerestem egy szakorvost, aki megállapította, hogy végbélrepedésem van, hegesedés is tapintható, és görcsös a záróizomzat.
Javaslatára azóta Fissura kúpot használok, emellett igyekszem rostdús étrendet folytatni, bőséges folyadékbevitellel. Székrekedésem nincs. Az erős, kisugárzó fájdalom csillapodott, de nem szűnt meg teljesen. Ha nem használom a kúpot egy napig, már másnap felerősödnek a fájdalmak. Ön szerint mikorra várható a teljes gyógyulás? A kilátásba helyezett sebészeti beavatkozást szeretném elkerülni.
Tiszetelettel: Iza

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Iza!

A kúp, ha ennyi idő alatt nem oldotta meg a problémáját, egyedül nem is fogja.
Műtét nélkül megúszható a dolog, erről többet a http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm oldalon talál
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
A kisfiam 4 éves, és már nem is tudom, mióta, de pelusos kora óta, vagyis legalább 2 éve van egy repedés a végbelén. Egy olyan 4-5 mm hosszú, amit rettentően fájlal pl hasmenéskor, meg ha nem kíméletesen törlik meg neki az oviban. Nem szokott szorulása lenni, puha a széklete, nem is értem, honnan keletkezett neki. Meg ugye, hogy miért nem gyógyul. Olyan kicsi még, nem tudom, hogy viselne egy olyan vizsgálatot, akol a kakilóját piszkálják... Önnek volt már ilyen zsenge korú betege? Hogy őszinte legyek, én sem szívesen tenném ki egy ilyen vizsgálatnak, ördög tudja, mi maradna meg benne, de hálás lennék, ha valami tippet tudna adni, mivel lehetne esetleg házilag segíteni rajta. Azt olvastam, hogy nem javasol műtétet erre a problémára, kaki rendben, tehát csak valami kenőcsöt tudok elképzelni.
Nagyon köszönöm a segítségét a kisfiam nevében is! Anna

tomi írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Szerdán gyürüztek negyedik alkalommal az elsö három alkalommal semmi probléma sem volt de most a beavatkozás is nagyon fájt utána is fáj,a végbél záróizmaim állandó görcsbe vannak igy WC-ni is nehéz, lehetséges hogy a gyürüzés közben végbél repedést kaptam?

Üdvözlettel: Antal

tomi írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Elözö kérdésemet azzal egésziteném ki hogy sikerült beszélnem a gyürüzést végzö orvossal,szerinte kizárható a végbél repedés véleménye:"Tekintve, hogy egy alkalommal kvázi körbe volt gyűrűzve a terület ahova téve lett elképzelhető hogy hegesebb kicsit és ezért kellemetlenebb"
Remélem igy van kérdésem az lenne hogy tudnam hatékonyan csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat,jelenleg Detralex-et szedek valamint Doloproct kenöcsöt használok/kúp fájdalmas föleg mikor kijönne a maradéka/és napi három Cataflamot de ez is gyakran kevés mivel éjszaka mindig felkelek a fájdalomra.
Köszönöm megtisztelő figyelmét:Antal

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

Két tanácsot tudnék javasolni.
1) A legfontosabb: nehogy a gyermeke azt lássa, hogy a kakilással baj van!!! Ha azt veszi észre, hogy a feneke aggodalommal tölti el édesanyját, egész életébe azt ülteti bele, hogy a végbél egy aggasztó, odafigyelést igénylő dolog. Még felnőttként is az élete, gondolatvilága a széklet rendbentartása körüli szorongáson forog. Ezt nem akarhatja. Viselkedjen természetesen: "Berepedt, jó, gyere, bekenjük!" Ennyi, semmi aggódó pillantás, csak mintha természetes lenne, és pont.
2) Mutassák meg gyermekgasztroenterológusnak, addig egyszerű Neogranormon-os, esetleg Bepanthen-es (melyik válik be) kenés reggel-este.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Antal!

Sajnos, nem tudok egyetérteni a kollégámmal, az Ön gyanúja teljesen helytálló, ez egy ritkán, de rendszeresen előforduló szövődmény.
Az utolsó alkalommal egy kicsit jobban fájhatott, a záróizom válasza erre védekeződeflex-szerű görcs volt, ami nagyban fokozza a panaszokat, akár frissen végbélrepedés kialakulásához is vezethet.
A fájdalomcsillapító ilyenkor sokszor semmit sem ér (volt már betegem, aki magától az otthoni patikából szerzett morfinszármazékkal sem ért el Önnél jobb hatást). Ilyenkor a görcsös záróizom lazítása a cél, ami jelenleg Önnél tudatos odafigyeléssel, székletrendezéssel érhető el. Így látatlanban mást nem mondhatok, adhatok. A dolog teljes mértékben rendezhető műtét nélkül is, feltéve, ha minél előbb lépnek vele.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

tomi írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Elöször is hagy köszönjem meg gyors válaszát értem hogy vizsgálat nélkül konkrétabbat nem tud mondani de egyrészt a távolság/250km/másrészt az állapotom miatt/nem tudnák ülni/csak annyit kérdeznék hogy általam alkalmazott gyógyszerek és az oldalon található módszereken kivül milyen tanácsot tudna adni hogy csökkentsem a záróizmom görcsét?

Tisztelettel: Antal

Névtelen írta...

Köszönöm válaszát! Kipróbálom a két krémet, gasztroenterológust pedig keresek.
Köszönettel: Anna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Antal!

Sajnos bármilyen, vakon adott további tanács véleményem szerint akár árthat is, felelőtlenség lenne látatlanban mélyebben belemenni.
Elnézését kérem.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Végbélrepedéssel kapcsolatban fordulok Önhöz. 27 éves nő vagyok, pár hónapja jött elő nálam a betegség, voltam szakorvosnál is, aki nitroglicerines kúpot írt elő, valamint napi 2-szer 1 evőkanál lenmag fogyasztását. A panaszaim szépen megszűntek, a kontroll vizsgálaton az orvos is megállapította, hogy minden rendben. Viszont pár napja úgy érzem, megint baj van. Most nem azt a késszúrásszerű, éles fájdalmat érzem wc-zéskor, hanem nagyon kis enyhe, tompa fájdalmat, vérzés nincs. Tényleg csak nagyon kicsit érzem (össze sem hasonlítható a régi, késszúrásszerű, iszonyatos fájdalommal), de gondolom, ennyit sem lenne szabad éreznem. Ön szerint megint kiújult a repedés? Vissza kellene mennem orvoshoz, vagy most még olyan stádiumban van a probléma, hogy esetleg én is meg tudom oldani (gondolok itt recept nélkül kapható kúpra, orvosságra, vagy bármilyen alternatív gyógymódra)?
Válaszát előre is köszönöm, szép napot Önnek!
Üdv. E.R.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves E.R.!

Igen, valószínűleg kiújult a dolog. Ha repedése nincs is, az alapvető probléma, a záróizomgörcs biztosan fennál, ahogy visszatérően ez lenni is szokott.
A Nitroglicerines kúp ideiglenesen rendezheti a problémákat.
Többet a betegségről rendelőm honlapján a http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm oldalon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm az extra gyors választ!
Még annyit hadd kérdezzek, hogy a záróizomgörcs problémájával kapcsolatban Ön csak egy személyes konzultáció/vizsgálat során tudna segíteni, ugye?
Még egyszer köszönöm szépen!
(a Doktor Úr honlapját egyébként már többször végigböngésztem)
Üdv. E.R.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves E.R.!

Igen, mivel sokrétű lehet a probléma, sokrétű a gyógyítása is.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

mann írta...

Tisztelt Doktor Úr!
18-éves vagyok és pár napja sajnos észrevettem a végbélnyílásomon egy hólyag-szerű lilás képződményt,ami pár milliméterre kidudorodik a fenekemből(olyan mintha meg lenne telve valami folyadékkal,váladékkal).Két napja volt egy nehéz,száraz székelésem(az is igaz hogy ekkor voltunk kirándulni az osztályommal és egy kicsit többet ittam a kelleténél ,ami végül hányáshoz vezetett -gondolom ez (is) közre játszott a nehéz,erőlködős székelésre. Panaszaimat tekintve egy kis viszketést érzek és köhögésnél,mozgásnál,székelésnél is egy kissé érzem. Annyit én is tudok,hogy a nem megfelelő táplálkozás a stresszes élet és a sok ülés elősegíti az aranyeret,csak az a baj hogy rám ezekből szinte egyik sem igaz.Rengeteget sportolok, próbálok nem idegeskedni és az étrendre is próbálok odafigyelni ahogy lehet.
Azt szeretném megkérdezni, hogy aranyér-e ez vagy ha nem akkor mi lehet és lehet-e úgy gyógyítani hogy teljesen elmúljon vagy hogy ne okozzon problémát a későbbiekben vagy esetleg magától elmúlik.
Válaszát előre is köszönöm!!!
Tisztelettel Norbert.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Norbert!

Valószínüleg valódi külső aranyere van, mely az erőlködéstől jött ki. Erről többet honlapomon, a
http://www.aranyeresseg.hu/aranyer.htm
oldalon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Huni írta...

Kedves doktor Ur!
Mikor wc-re kell mennem ,wc-zes utan ver "csurog" (nagyon keves) a vegbelembol. Ez aranyer?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Huni!

1001 féle dolog lehet, a gyógyítása is persze az alapbajtól függ. Ha a vérzés megmarad, érdemes szakembernek, proktológusnak megmutatnia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Huni írta...

Sajnalom ,hogy ezelott nem irtam bovebben rolla. Kicsit jobban osszefoglalva ugy lenne, hogy mikor a wc-n ulok es "engedem ki" a nagydolgot mintha valami + valami kilepne (kicsinek erzem)es aztan "visszahuzom". Es meg annyit hozza tennek, hogy semmi fajdalmat nem erzek a verzeskor. Ez nekem ezelott 8 nappal tortent ,es meg mindig nincs valtozas. Mindig mikor hiv a termeszet akkor ugy tortenik mint ahogy fennebb leirtam. Es meg hozzatennem, hogy 15 eves vagyok ,aranyerem kialakulhat ebben a korban? Es ,ez aranyer-e?

Andrew írta...

Kedves Doktor Úr!

Egy régóta tartó problémám kapcsán kérnék segítséget öntől. Kiskorom óta nehezen megy a székelés, ami az idők során egyre nehézkesebb. 4 éve már, hogy megismerkedtem a "víz jótékony hatásá"-val, és azóta is mindennap elvégzem esténként, vagy mikor már nagyon kell. Körübellül 3 éve alakult ki a kezemen ekcéma, amire az orvosok nem tudtak semmilyen értékelhető dolgot mondani. Fél éve a két dolog már nagyon aggasztott, így elkezdtem utánna olvasgatni az interneten, mígnem ráakadtam oldalakra melyeken mint az ekcéma okozóját az ekcémát írták. Pár héten bellül áttértem hússzegény életmódra (2heti 1x), odafigyelve melyek a lugosító ételek. Az ekcémámban napokon bellül változást értem el, a sebek beforrtak, és nem viszkedtek, addig míg újra nem jött el az ürítés előjele (puki:D). Mikor elkezdett egy kicsit erjedni a széklet, azonnal kijöttek az ekcéma tüneteim, és erőteljessen viszketni kezdett a kezem. Tehát elkezdtem kevésbé erjedő ételeket fogyasztani (kerülni pl. a hagymát). Az utóbbi hetekben mégjobban próbáltam koonentrálni a testem megfigyelésében, és rájöttem, hogy az egész problémát egy vagy 2 záróizom okozza, mellyek feltételezésem szerint a vastag és a végbelet zárják el. (furán hangzik de megvizsgáltam magam, és azóta néha sikerül hamarabb ellazítani azokat az izmokat az újjammal). Kérdésem az lenne, hogy miképpen mulaszthatnám el ezeknek az izmoknak a görcsös állapotát, mivel egész nap görcsben vannak?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: András

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Huni!

Sokminden lehet, ha 1-2 héten belül nem múlik el, mutassa meg proktológusnak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!

Ne haragudjon, nem értem, mi a panasza, nem igazán "jött át", legyen szíves részletezni. Ha a záróizom görcsét szeretné megszűntetni, így látatlanban tudom ajánlani a testmeleg ülőfürdőket, melyek átmelegítik az alfelét. Esetleg próbálkozhat egy intimtorna tanfolyammal is. Vizsgálat, a probléma ismerete nélkül többet ajánlani nem merek.
Várom válaszát.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nemrégiben voltam önnél végbélrepedéses panaszokkal.Ön felírt nekem egy nitromides kenőcsöt,hogy használjam addig amig fáj,de mikor abbahagytam mindig előjött ujra a probléma.Kérdésem hogy ezt a krémet lehet hosszútávon használni,mert akkor váltanék ki újat,mert a szavatossági ideje elég rövid volt,1 hónap.Amikor használom akkor rendeződik.Esetleg ez a mindig visszatérő panasz nem lehet valamilyen ételallergia hatása?
Ha nem javulok (egyszer voltam eddig önnél) akkor a garanciája keretében díjmentesen mehetnék vissza?
Erika

János írta...

Kedves Bánfalvi dr.!

A tüneteim, melyek régóta fennállnak szinte teljes egészében megegyeznek a
"végbélrepedés" ismérveivel, kivéve a vérzést, melyet még kis mértékben sem tapasztaltam.
Lehetséges ez a "fissura ani" betegségnél, vagy más lehet a probléma?
Aranyeres kezelések voltak már, de nem hoztak eredményt.

Üdvözlettel:
D János

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Problémája tipikus, valószínüleg a "házifeladat" végzésével vannak a problémák. Ahogy annak idején is valószínüleg mondtam, a krém maga nem oldja meg véglegesen a gondokat.
Ha a kezeléssel baj van, természetesen díjmentes a kontroll.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves János!

A repedés vagy az ahhoz hasonlatos állapot lehet vérzés nélkül is. A cikkben említett problémákat legtöbbször ezek okozzák. A panaszokat (melyeket "tételesen" nem osztott meg velem) sokféle betegség okozhatja (melyek felsorolása szerintem nem sok érdemi információt hozna), melyek kezelése is teljesen eltérő megoldást kíván.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves doktor úr!

Nem szervesen a szakterületéhez kötődik a problémám és inkább tanácsért fordulok Önhöz.

2010.05.11-én műtöttek epekővel. Eddig viszonylag jól voltam
> a sebek is jól gyógyulnak, de pár hete úgy érzem az egész
> bal oldalamon meg vannak duzzadva a belek? Némely helyeken
> egészen bekeményedik néha. Mintha kis borsószemek lennének
> itt –ott kitapinthatóak. Inkább tompán mint élesen fáj és egészen lefut a bal borda alá.(ott nagyon fáj nyomásra)
> Reggel jobb egy kicsit
> de estére már megint rosszabb.A diétát tartom.
>
>Lázam és hányingerem nincs. Háziorvos javaslatára hasi UH-on voltam ,leletem negatív.Sebészhez is visszamentem a panaszommal de azt mondta nem sebészeti jellegű.(biztos izomfájdalom mondta ő.)
>
> Mi okozhatja ezt az állapotot? attól "tartok" nem e valamilyen vastagbél probléma ? Tudom nem lehet látatlanban
diagnosztizálni, de esetleg tudna ajánlani valakit ez ügyben?
A végére szeretnék járni ennek a dolognak,márcsak azért is mert még kis gyermekem van.

köszönöm: Cecília
(ui: nagyon tetszik a blog.)
>

dreamer írta...

tisztelt doktor ur!

kronikus frissura ani-t diagnosztizáltak nálam, most már kb fél éve kellemetlenkedik itt nekem és nem akar mulni, az utobbi fél évben hol jobb hol rosszabb, korábban mindig elmult 4-5 nap alatt,
azt mondták nekem a gasztroenterologian, hogy ilyenkor sebészileg oldják meg a proktológián, a végbélgyűrűn a sebet ami nem tud begyógyulni kivágják és a friss heg majd begyógyul,
kérdésem h csak ez a megoldás létezik? és ilyenkor a friss seb be tud ill. be fog gyógyulni?
addigis milyen gyogymod, krém javalott rá?
válaszát köszönöm

Nikolett írta...

Kedves Doktor Úr!

Panaszaim kb. másfél hónappal ezelőtt kezdődtek, mikor az ügyeletes orvos egy Cifloxin nevű tablettát írt fel. A tabletta hatására 3 napon keresztül
hasmenésem volt, és ürítésnél fájt és vérzett, de nem tulajdonítottam jelentőséget neki, mert a mellékhatások között szerepelt a hasmenés. Majd a tabletta szedését követően a végbéltájékom körül teljesen kivörösödött és viszketettet is. Gondoltam biztos megint gombás fertőzés, mert antibiotikum után a nemi szervem körül mindig szokott jelentkezni, gondoltam ez ugyanaz csak most "hátrébb", ezért a jól bevált Canesten krémmel kentem. A külső vörösödés és viszketés el is múlt pár hét alatt, de ürítésnél azóta is fáj és véres. A problémámat csak fokozta, hogy kaptam egy gyógyszert (Bromocriptin, 3 hete szedem), ami székrekedést okozott. Azóta még rosszabb, már félek WC-re menni: ürítés közbe olyan, mintha valaki késsel végigkarcolna, és már nem csak a WC papír véres, hanem a székletemen is látszik, és utána van mikor fél napig is annyira fáj, hogy szinte ülni se
birok.
Ön szerint ez aranyér vagy valamilyen végbélfertőzés? Mit ajánlana, keressem fel a rendelését?
Válaszát előre is köszönöm!
Nagy Nikolett

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cecilia!

Számomra is kérdőjel a panasz, így sajnos konkrétan nem tudom megmondani, hogy mi a baj.
Ha valóban bélprobléma okozza panaszát -mely a megváltozott epeelfolyásból fakadó úgy nevezett postcholecystectomiás szindróma vagy akár a műtéttől független is lehet-, a gyulladás kizárására kivizsgálása javasolt, ami általában vastagbéltükrözést jelent.
Más ritkább dolog talán 1000 féle lehet, epés diétáról sok helyen talál leírást.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves dreamer!

Helyzete tipikus. A tapasztalatom szerint a seb a legtöbb esetben időszakosan magától is begyógyul, majd újra kialakul, ezért ennek a sebmegszűntető műtétnek csak ritkán látom értelmét, sok a kiújulás.
Ha a végbélrepedés valódi okára, műtét nélküli gyógymódra kíváncsi keresse fel rendelésem honlapján a
http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Nikolett!

Valószínüleg gombás fertőzésből kezdődő végbélrepedése van (kicsit áttételesen persze).
A gombák szeretnek a vastagbélben túlszaporodni (Önnél a hajlam és az antibiotikum ezt segíti elő), ezért csak a végbélnyílás körüli kenegetés nem szokta letörni a fertőzést. Mindenképpen javasolt lenne egy candida-szűrés, és pozitivitása esetén egy kúra is. Erre az országban nagyon sok helyen specializálódtak, érdemes körülnéznie.
A végbélrepedéssel kapcsolatban Önnek is az alábbi linket javaslom elolvasásra:
http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
Itt választ kap kérdéseire.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Kb. 2 hónapja jelentkeztek az első panaszaim, azóta "megvizsgáltam" magam tükörrel is. A végbélnyílásomnál kb. 2-3 berepedés található, amik nem akarnak begyógyulni. Mikor székelek akkor nagyon fáj, mintha egy késsel karcolnának és egy nagyon picit vérzik is (nem minden alkalommal). Laikus szemmel nézve ez nem aranyér, ezért nem is akarom arra való kenőcsökkel kenni. Kérdésem az lenne, hogy ilyen problémára lehet-e recept nélkül kapni valamilyen krémet?
Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Ezeket a panaszokat mind végbélrepedés, mind fertőzés, mind egyéb gyulladás kiválthatja.
Ezek kezelése más-más stratégiát követel, ezért mindenképpen javaslom szakember, proktológus felkeresését.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
2.5 éve szültem,akkor kijött a(külső) aranyerem,de elmúlt igaz nem könnyen. Aztán tavaly év végén véres széklet után a proktologus repedést állapított meg, és kúpot krémet írt fel. Most több hónap után ismét előjött a probléma de rosszabb. fájdalom, nyomó, kicsit görcsös fájdalom ami nem csak a végbélnél,hanem kisogározva a fenék többi részére is+ ismét véres, nyálkás széklet. Csak Augusztus végére kaptam időpontot orvoshoz, de emellett szeretném,ha Ön is megvizsgálna,így bejelentkezem Önhöz is. A KÉRDÉSEM: Pár hónapja a végbéltől kb 5-10 cm-re oldalra talán az ülőgumú felé egy furcsa dolgot tapasztalok. egy olyasmi ütemes folyamatos rezgés ami kb a lélegzés ütemére rezeg, tudom fura hasonlat de olyan mint amikor a macska dorombol és rátesszük a kezünket és "rezeg". Hallott már ilyenről? Van, lehet valamilyen köze a fenti panaszokhoz?
Válaszát köszönöm. A.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves A.!

Panasza, a dorombolás "nem szokványos", valószínüleg a medencefenék-, vagy mély farizomzat valamilyen beideződési problémája állhat mögötte, mely összefüggésben állhat alappanaszaival.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kb. két hónapja aranyeres fájdalmakra gyanakodtam, de az ön blogját olvasgatva repedést "diagnosztizáltam" magamon. Egy kicsit ugyan mások a tüneteim: székeléskor csak minimálisan fáj, majd egy- másfél óra múlva rákezd és órákon át iszonyatos fájdalmaim vannak. Komolyan mondom sikítani tudnék a fájdalomtól.Estére megszűnik, legalább aludni tudok. Érdekes, hogy csak akkor fáj igazán, ha állok, ülve nem. Többféle kúpot krémet kipróbáltam, de nem bizonyult hatásosnak egyik sem. Előtte teljesen nyugisan éltem nem voltam igazán ideges típus. Lassan már nem merek emberek közé menni, a családom is féltem, mert az állandó fájdalmaim miatt ingerült lettem.
Őszinte leszek sajnos anyagi okokból nem tudom önt felkeresni pedig csak önben bízom.
Kérem segítsen rajtam!
Köszönettel: Zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Én is osztom véleményét, panasza leginkább záróizomgörccsel lehet kapcsolatos.
Erre így látatlanban azt tudnám javasolni, hogy vegyen naponta többször testmeleg ülőfürdőt, hogy a kismedencei izmokat jól átmelegítse 10-15 percig. Ez az izmokra nyugtató, lazító hatású.
A székletrendezésre is oda kell figyeljen, erről sok hasznos tanácsot kaphat Aranyér hírlevél feliratkozásakor.
Egyéb betegségek kiszűrésére persze egy proktológiai vizsgálat mindenképpen javasolt, ezzel lehetőleg pár hetet érdemes várni (a várólisták miatt sajnos másképpen nem is igazán lehet :(), amíg a fájdalom alábbhagy.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, hírlevelére már régóta feliratkoztam, alkalmazom is a tanácsait.
Székletem rendben is van, próbálok lazítani, úgy is érzem, hogy sikerül, de a fájdalmaim ennek ellenére is fennállnak.
Valami kenőcs vagy kúp?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Az érzet tapasztalatom szerint sajnos sokszor csalfa, néha szakadék tátong a valóság és a tapasztalás között.
Üdőfürdők, vizsgálat a helyes sorrend. A kúpok, kenőcsök sajnos csak a talált betegségre célzottan használnak igazán, vaktában adva akár árthatnak is.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

T. Doktor Úr,
nem tudom, hogy a proktológián lenne-e a helyem a következőkkel: véres, megváltozott széklet, semmi fájdalom, semmi szurkálás. Gyakorisága nem, csak "külalakja" változott meg, darabos, és véres-nyálkás képletek vannak benne.
Köszönettel,
Sarah

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Sarah!

Valószínüleg az Ön esetében nem a "kijárattal", hanem az odavezető úttal, a vastagbéllel van a probléma, tünetei inkább vastagbélgyulladásra utalnak.
Gasztroenterológiára, "bélgyógyászatra" menjen, ott, ha szükségesnek látják, proktológushoz fogják küldeni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
3 éve,az első gyermekem születése után,volt székrekedésem,véres székletem.Elmentem a házi dokihoz.Megvizsgált az ujjával is,és kezdetleges aranyeret állapított meg.Kúpot használtam,gyógyteát főztem ülő fürdőnek,és elmúlt.Egy éve,megszületett a második gyermekem.Rögtön a szülés után újra székrekedésem volt,véres székletem.Újra voltam házi dokinál,kúpot írt fel.Egy éve tart,több napig véres,nyálkás a székletem,nincs fájdalmam,nem is volt.Mikor helyre jön a székletem,normális állagú,és minden nap van,akkor elmúlik.Újra kezdődik,ahogy keményebb a székletem,vagy hasmenésem van.Az orvos aranyeret mondott.Aggódok,h nem múlik...A családban,szüleim is aranyérrel szenvednek.Lehet,h ezt örököltem?Vagy nem is biztos,h az van?
Mindenféleképp elmegyek Önhöz!
Előre is köszönöm a tanácsát.
Üdv:Monika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

A proktológus az egy olyan különleges orvosfajta, amelyik az esetek nagy részében nem tudja az aranyereket ujjal kideríteni. :)
Viszont egy csomó lehetősége, eszköze, tapasztalata van, hogy az aranyerekről -már ha arról van szó egyáltalán- nagyon sok mindent megállapítson, az adott állapotnak megfelelő megoldást nyújtson. Ezért egy ujjal való vizsgálat utáni kijelentés, hogy "Ez aranyér!" -ami sajnos kis hazánkban általánosan bevett gyakorlat-, számomra nem sok érdemi információval bír.
Ez nem azt jelenti, hogy Önnek nem aranyér okozza panaszát (jelenleg panaszai alapján aranyér, gyulladás a legfőbb gyanúm), de az bizonyos, hogy a jelenlegi kezelésen -mely gyógyulást nem hozott- változtatni kell.
Várom szeretettel rendelésemen.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kb. 1 éve küzdök végbélrepedéssel, 28 éves vagyok. A kúpok, krémek teljesen nem segítenek, mert mindig érzek valami szúrást a fenekemnél. Kb. 1 hónapja elkezdtem járni intimtornára, erre Ön is azt mondta még régebbi bejegyzésemre írva, hogy kiváló végbélrepedésre. Még 1 foglalkozás van hátra. Mennyi idő múlva érezhetem a torna jótékony hatását a repedést illetően? Persze mindennapi gyakorlás mellett. Előfordulhat az, hogy soha nem gyógyul be teljesen egy végbélrepedés? Csak mert 1 éve küzdök már ezzel és nagyon el vagyok keseredve. Vagy esetleg van még reményem?
Nyár óta reggelente Hemorid kúpot használok arra, hogy a székletem ne legyen kemény. Orvos tanácsára teszem. Ezt használhatom naponta hónapokon keresztül? Felváltva glicerines kúpot is használtam (1,5 dobozzal összesen eddig), de azt nem igazán merem tovább használni, nehogy hozzászokjak, mivel rá is van írva, hogy ez előfordulhat.
Válaszát előre is köszönöm.
Andi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andi!

A végbélrepedést többféle állapot, betegség okozhatja. Legtöbbször valóban záróizomgörcs áll a hátterében, de a tapasztalatom szerint speciális gyógyszerek nélkül sajnos legtöbbször nem indul be a gyógyulás folyamata.
Ha a tanfolyam után 2-3 héten belül nem változik lényegesen az állapot, szerintem érdemes továbblépnie, szakemberhez, proktológushoz fordulnia.
A széklet lazítására én inkább valamilyen keserűvíz napi 1 dl adagját ajánlanám, mégis csak viselhetőbb életet nyújt, mint a napi kúpozás. Persze a sok folyadék, élelmi rost, stb. szükséges. (Hírlevél feliratkozáskor több tanácsot is kap.)
Ha egyéb ok (vastagbélgyulladás, fertőzés, stb.) áll a háttérben, arra is csak így kaphatja meg a megfelelő kezelést.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Kb. 5 hete egy bakteriális hüvelyi fertőzést kaptam, és ezzel egy iőben jelentkeztek a végbélpanaszaim: székeléskor szúrást éreztem a végbélnyílásomnál. Korábban volt már aranyerem, amely kidudorodással, vérzéssel járt, de most ilyen tüneteim nincsenek, csak a fájdalom. A családorvos azt mondta, hogy ez végbélgyulladás lehet, ami a baktériumos fertőzés miatt van. A S. Hemorrhoidale kúpot és krémet használtam, de ettől erős nyomást éreztem a végbelemnél, ami nagyon ijesztő volt, attól féltem, hogy nincs-e daganatom. Nem csak ott éreztem a nyomást, fájdalmat, hanem még az ülőizmaim, és combizmaim is fájtak és merevek voltak annyira, hogy alig tudtam ülni, emellett még gyors szívdobogást is éreztem. A családorvos szerint a kúpban lévő ephedrin (efedrin?) nevű anyagra allergiás vagyok. Ezért ehelyett a Mastu S krémet és kúpot írta fel, amit szintén nem mertem sokáig használni (csak 3-4 napig), mert azt vettem észre, hogy ha használom a kúpot, akkor sokkal rosszabb az állapotom. 5 hét után csak egy pár napja javult (most már tudok ülni hosszú ideig is), és sokat csökkent az izommerevség is. Két napja viszont (amióta keményebb a székletem) nem egészen a végbélnyílásnál (attól kicsit kijjebb) olyan csípő érzést észlelek, mintha valami sérülés lenne ott, és amikor megtöröltem a fenekemet, kis mennyiségű alvadt vért láttam a WC-papíron (a székleten nem látszott semmi). Elnézést, hogy ilyen részletesen írtam le ezt, csak nagyon aggódom a tünetek miatt.

Tisztelettel:
Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Ahogy szerintem történhetett:
1) A fertőzéstől begyulladt a végbele, ami kellemetlenséggel járt.
2) A kellemetlenségtől záróizomgörcse alakult ki.
3) A záróizomgörcstől pedig végbélrepedése lett.
A fertőzés, gyulladás lehet, hogy még nem szűnt meg, ami nagyban hozzájárulhat a végbélrepedés fennmaradásához.
Így látatlanban a Bepanthen Plus krémet ajánlanám napi 2-3x-i használatra.
A végbélrepedésről többet honlapomon talál, link a jobb oldalon.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr:Bánfalvi,

Ma akadtam rá a blog-jára,nagyon tetszik, sok mindenre kaptam már választ, tetszik a humoros hozzáállasa.Kérdésem a következö
Mivel több mint 1000 km -re vagyok öntöl igy csak a virtualis válaszra várok
30 éves vagyok, 10 éve szültem kislanyomat, termeszetes úton, mindenféle vágás nélkül.Azóta a végbelemnel kis dudorok jelennek meg,duzadt, puha 2-3-dudorka körkörösen, leginkabb menstruació előtt, aztán visszahúzodik, nem egészen, mert érezni lehet de nem duzzadt.Nem fáj, nem vérzik csk kellemetlen, és csúnya.Aranyér? Mivel kezelhetem külsőleg? Elöre is köszönöm válaszát sok sikert kivanok.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

Ezek a dudorok külső aranyerek lehetnek. Ezek kenegetése csak panasz (viszketés, váladékozás, gyulladás) esetén érdemes.
Mivel maga a megnyúlt bőr, kitágult visszér gyógyszeres úton nem helyrehozható, legfeljebb duzzadás esetén flavonoid (Magyarországon pl. a Detralex) szedése javasolt. Ha zavarja, sebészi eltávolítása (a lézer kivételével) szóba jön, egyéni elbírálás függvénye (magyarul, ha akarja).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

György írta...

Tisztelt doktor úr!

Évek óta visszatérő problémám a végbélnyílásom viszketése, elsősorban az esti ill. éjszakai órákban, valamint székelés után amikor "inger" éri a papír által. Gyakran enyhe vérzés is előfordul, amikor sokáig dörzsölöm. Néhány éve egy urulógus professzor tanácsára - aki a végbélnyílás kiszáradását állapította meg - Lioton gélt használtam, amely bevált ugyan, de miután használatát abbahagytam a tünetek újra jelentkeztek. Több helyen olvastam, hogy esetleg a baba szappan használata megoldás lehet, de már elég régóta ezt használok de nem történt változás. Aranyér problémára is gyanakodtam és elkezdtem használni a reparon kenőcsöt, de ez sem használt. Önnek mi a véleménye erről? Kérem segítsen!

Köszönettel: György

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves György!

A végbél viszketését rengeteg dolog okozhatja, mindegyikre más és más gyógymód való.
Ezek miatt tényleg csak az javasolhatom, proktológust vagy bőrgyógyászt keressen fel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
47 éves nő vagyok. .Kb. másfél hónapja egy vízhólyagszerü valami nőtt a végbélnyílásomon kívül,ami azóta is ott van de már sötétebb a színe,valamint a végbélnyílás körül is szinte átlátszóak az erek.Fájni nem fáj még vérzést sem tapasztaltam. Mastu kenőcsöm volt de nem lett jobb .Tisztelettel kérem Önt,ha tudna segíteni mit használjak kérem szépen írja meg! Előre is köszönöm válaszát!Őszinte tisztelője:Edit

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már 1-2 éve székelési problémáim vannak, van hogy 3-5 nap is eltelt 2 között.Kb.2 hónapja fehéres, néha barnás narancsos váladékot fedeztem fel a székletemen,ami megijesztett.(Vért nem láttam)Normaflor kura után sem jött rendbe.Elmentem orvoshoz aki végbéltükrözést javasolt,pénteken megyek.Addig is kaptam egy Protexin balance nevű gyógyszert.Azóta eléggé ideges vagyok hogy találnak valami komolyabb bajt.Azóta különböző tüneteket tapasztalok magamon.Mintha 2-3 apró aranyerem kijött volna (égető érzés kiséretében)ami borogatásra,körömvirág kenőcstől vissza húzódott, de a jobb oldalamon belül mintha nyomna valami és a fájdalom kisugárzik a jobb fenekemre és csípőmre.Kicsit nyomó,szúró,lüktető érzés.Ez kb 3. napja. Okozhatja valami komolyabb dolog? Válaszát előre is nagyon köszönöm!Üdvözlettel: G.E.

Névtelen írta...

Még az előzőhöz hozzáfűzném hogy amikor mentem is wc-re sokszor ment a hasam vagy nehezen jött ki. Kb.2 hete járok akkupunktúrás orvoshoz, azóta 1-2 nap kivételével elég rendszeres a széklet és normálisnak is tűnik.
Gondoltam ez még fontos lehet.
Köszönöm!G.E.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

Valószínüleg rögös aranyere lett, erről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemből megtudhat.
Ha az ott javasolt kezeléstől nem lesz jobb, szakember, proktológus felkeresését javaslom, az aranyerekre a krémek gyógyulást nem hoznak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves G.E.!

Én leginkább végbélrepedésre gondolnék, ez mind székelési problémát, mind enyhe váladékozást, csomót, fájdalmat okozhat.
Erről többet a jobb oldali menüben való hivatkozásra kattintva talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!

2 napja székrekedésem volt, azóta erős fájdalmat érzek a végbelemben, ez nehezíti az ülést-járást. Fekve valamivel jobb a helyzet. Csomót nem érzek, a wc papír csak minimálisan lesz véres, viszketni nem viszket. Ez inkább repedés vagy aranyér? Várható hogy magától begyógyul? Köszönöm!
Ferenc

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur,

Az elöbb a Tvben hallottam egy műsorban, hogy orvosok állitják, hogy nöknél a fogamzásgátló szedése mellett való dohányzás nagyon veszélyes: szivrohamot, trombozist és különbözö ér betegségeket okozhat.

Kissé meglepett a dolog, nem is tudtam, hogy ilyen külön kockázata van a dohányzásnak fogamzásgátló szedésével kombinálva.
(Nögyogyász sem mondta)

Mindezt azért irom le, mert az utobbi 2 évben komoly aranyér, és bélrepedés problémáim voltak (jelenleg enyhültek, szinte elmultak a panaszok, bár még mindig van egy kis tüske szerű kinövés a végbelemnél).

Ön szerinte betudható mindez az emlitett hatásoknak. (hozzáteszem, egy éve már nem dohányzom, és 3 hete nem szedem már a gyógyszert sem...talán ezért enyhültek a panaszok?)

Ha ezért volt, remélem most elmulik...

Mit javasol mit tegyek, hogy ne alakultjon ki ujra bélrepedés, és végleg elmuljon a még nyoma is.

Válaszát elöre is köszönöm,
Üdv
névtelen kérdezö

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ferenc!

Valószínüleg végbélrepedés áll panasza hátterében, erről többet a jobb oldali oszlopban lévő linkre kattintva talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anonyma!

Panaszai nem hozhatók közvetlen összefüggésbe ezzel.
Az aranyérről és a végbélrepedésről, azok megelőzéséről a jobb oldali oszlopban lévő linkekre kattintva talál többet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi problémával kapcsolatban lenne kérdésem: abcessus perianalissal műtöttek augusztus végén. a sebet annak rendje-módja szerint kötözgették 2-3 hétig,(gyógyszert, antibiotikumot nem kaptam) majd azt mondták, már nincs szükség rá, kötözgethetem magamnak is. Ez így is ment egy darabig, majd a fájdalom megszűnt, de nem múlt el teljesen, időnként visszajön, és akkor újra váladékozik. Ezektől az időszakoktól (2-3 nap) eltekintve tünetmentes. Kérdésem, hogy normális-e, hogy már 3 hónap is eltelt, de még nem gyógyult be a seb teljesen, néha fájdogál és váladékozik, és keressem fel újra az orvost, vagy ez így normális, ennyi a gyógyulási idő?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Marianna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Marianna!

Pont legújabb cikkem szól Önről, valószínüleg a tályog helyén sipoly keletkezett, mely nem engedi a sebet begyógyulni.
Mihamarabb keresse fel orvosát, sajnos további teendőkre számíthat!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Zs. írta...

Kedves Doktor úr!
Kb. két hete voltam Önnél végbélrepedéses panaszokkal. A panaszaim nem voltak durvák, csak némi égő érzés nap közben, főleg üléskor, ill. néha-néha viszketés. Ön repedést nem látott, a medencefenékizomzat görcsösebb szorítását állapította meg. Nitromides kúpot kaptam, amit 3-4 napig használtam, illetve napi kétszer végzem a tornát is. Most egy-két napja ismét érzem az égő érzést ülés közben. Használjak ismét a kúpból? Mennyi idő alatt hat a torna, ha szorgalmasan végzem? Köszönettel, Zs.

Szilvi írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Már van időpontom Önhöz, de elég ideges vagyok olyan egyformák az itt leírt tünetek, fogalmam nincs mi lehet nálam a baj.Párszor voltak aranyeres problémáim, mindig max.3-4 nap alatt rendeződtek, kúppal, krémmel.Most kb egy hete vér is ürül a széklettel, nem sok, de piros és sajnos nem múlik.Viszketés és fájdalom is társul hozzá.Abbahagytam a kúpot(mastu)mivel úgysem használ, hátha nem is aranyér.Tudom, majd a vizsgálatkor kiderül, esetleg így látatlanban valamit?Mivel próbálkozzam a vizsgálatig?(Napi széklet , étkezés, folyadék,rostok,testmozgás rendben)Köszönöm válaszát
Üdvözlettel:
"Aggodalom"

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zs.!

Nyugodtan használhatja a kúpot!
A torna, ahogy akkor említettem, kb. 2-3 hét alatt érik be, a szorgalomnál viszont fontosabb az odafigyelés.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Szilvi!

A problémát sok minden (gyulladás, végbélrepedés, stb.) okozhatja.
Mivel panaszai nem nagyon erősek, az esetleges gyógyszermellékhatások miatt is érdemes szerintem megvárni a kezeléssel a vizsgálatot.
Várom szeretettel:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Az utóbbi néhány hétben egy kissé kellemetlen gondom akadt odalent.
Elkezdett viszkedni a végbélnyílásom. Nap közben annyira nem érzem, szinte elfelejtem, de estefelé nagyon elkezd viszkedni. Soha nincsen szorulásom, nem idegeskedem, nem vérzik székeléskor, tehát semmi ilyen problémám nincsen. Csak egy a viszketés..Annyit még érzek, hogy picike kis dudor keletkezett a nyílásom mellett, illetve a végbélnyílás környéke pirosos. Arannyérre nem gondolnék, mivel tényleg nincsen székrekedésem, rendesen tudok wc-re menni és nem is fáj közben semmi. Esetleg valamilyen gombás fertőzés lehet?? Használtam neogranormont, most sudocremet vásároltam, hátha segít. Próbálkozzam canestennel? Vagy van vmilyen másik gombaölő krém is? Köszönöm! ACS

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves ACS!

A viszketést, gyulladást lehet, hogy gombafertőzés okozza, sokszor lehet ilyenkor fokozódó hüvelyi folyás is.
Ha a Canesten vagy a Terbisil nem oldja meg véglegesen a problémát (valószínüleg csak ideiglenesen), érdemes proktológushoz, vagy bőrgyógyászhoz fordulnia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!

Mióta pattanás ellen Roaccutan-t szedek,észrevettem hogy kemény lett a székletem és erőlködni is kellett hogy tudjak székelni.Most pár napja észrevettem, hogy székelés közben(után) kis duzzanat van a végbélnyílásom körül,kívülről,ami azonban elmúlik(nyomásra).Eddig semmilyen panaszokkal(se vérzés,se fájdalom) nem járt,de szeretném ezeket megelőzni.Elkezdtem Mastu-val kenni és figyelek az étrendemre is.Ez aranyér? És szükséges orvoshoz fordulnom?
Előre is köszönöm,M.K.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr,

Tavaly tavasszal voltam műtve végbélrepedéssel, szépen helyrejöttem, minden rendben.Meg szeretném kérdezni, hogy lehet-e Pilates tornát végezni, és kerékpározni (amit nagyon szeretek)

Válaszát előre is köszönöm.
Kati.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves M.K.!

Két dologra gondolok, a Mastu egyikre sem megoldás.
Ha rögös aranyér, és nyomásra nem eltűnik, csak becsúszik, akkor a "Jön is, megy is..." c. cikkemben foglaltak szerint cselekedjen.
Ha nyomásra valóban ellapul, akkor valódi külső aranyér lesz, ami valószínüleg csak kisebb műtéttel tüntethető el. Erről "Az aranyerek osztályozása" c. cikkben talál többet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

Panaszmentesség esetén szerintem mind a pilates, mind a kerékpár mehet, a nyereg legyen kényelmes.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr.Úr!
Nem rég voltam önnél( már ki tudja hányadszor:-)), be volt gyulladva a fenekemben egy mirigy, de Supplim 250mg-os gyógyszerre meggyógyult, igaz a megfázásom miatt nem tudtam végig beszedni, de rendbe jöttem. Most újra kiújult nem vérzik, nem fáj, csak váladékozik, ha tisztálkodásnál nyomkodom, egyéb esetben nem.Beszéltük, ha sokszor kiújul ez a dolog akkor meg kell műteni előbb-utóbb, de én szeretnék tenni még egy próbát ezzel a Supplimmal, kérdésem : el kezdhetem szedni megint?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Cs.Lórántné Heni

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Heni!

Ha akkor jó volt/lett volna, még nem biztos, hogy most is jó ötlet. De tehet még egy próbát, csak nehogy kifusson az ittartózkodásból.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr.Úr!
Tudom én, tudom...de annyira félek a műtéttől, és úgy gondolom, lehet bután, ha egyszer már ahhoz hozzányúlnak akkor folyamatosan járhatok majd műtétekre, mert mindig ki fog újúlni. Ha a végbélrepedésből kigyógyultam/remélem/műtét nélkül, akkor nem hiszem el, hogy ebből nincs más kiút!
Szuri előtt lehet kapni érzéstelenítőt valahogy oda, hogy ne érezzem még a szurit sem? Ha igen akkor megyek:-)
Üdv:
Cs. Lórántné Heni

Attila írta...

Doktor úr,
olvasgattam a blogját és hol megnyugtatott, hol kétségeim támadtak. Körülbelül egy napja kezdődtek pár órával a székelés után olyasfajta problémáim, mint a nem túl intenzív kis fájdalom, de a papír nem volt véres, bár korábban előfodrult, hogy az volt. Odalent csakugyan kitapintottam valami "dudort", amiről fogalmam sincs, hogy ott kéne e lennie, hozzáérve biztosra veszem, hogy az okozza a kellemetlenséget. Az ülés csak kisebb kellemetlenségeket okozott és mostanra már szinte minimálisat. A legkellemetlenebb érzés már csak összehúzódáskor van. Ebből kifolyólag lenne szükségem a tanácsára.
Üdvözlettel,
Attila

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Heni!

Nem rettenet a dolog. Tényleg...

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Valószínüleg külső rögös aranyere lett, erről külön cikkem szól ("Jön is, megy is..." címmel), olvassa el!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Attila írta...

Tisztelt Doktor úr,
ha esetleg a "pecsételés" megkezdődött, szabad a svéd csepekkel fertőtleníteni, kezelni. Mondjuk vattára pár csepp és pár pillanatig ott tartani?
És egyben meg is köszönném a válaszát és az előző kérdésemre is a tanácsát, elnézést, hogy csak most.
Üdvözlettel és köszönettel,
Attila

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Ha gondolja, nyugodtan használhat Svéd cseppet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Néhány cikket olvasva valószínűleg panaszaimat "curincula" okozza. igazából panaszt nem is okoz, inkább egyszerűen csak zavar, mióta észrevettem ezt az elváltozást.
Lehetséges, illetve Ön szerint érdemes az eltávolítás? Azt hallottam szüléskor ismét előjöhet.
Ezenkívül tudna tájékoztatást adni az eltávolítás áráról(nagyságrendileg)? Mert erről sajnos nem láttam információt a honlapján.

Válaszát előre is köszönöm!

Kata

Névtelen írta...

Üdvözlöm Doktor Úr!
Nagyon megijedtem mikor a következő dolgot észleltem:
http://kepfeltoltes.hu/view/110218/k1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Nem volt még aranyeres panaszom, most éppen egy magas lázzal járó fertőzésből (sokat erősen köhög is) lábadozom (lehet összefüggés?)
Illetve aranyér-e ez egyáltalán?
Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!
Tisztelettel!
Attila

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kata!

A vizsgálati díjon felül egyéb árat valóban nem tüntettünk fel, mivel míg a betegséggel és annak megfelelő gyógymódjával nem vagyunk tisztában, nem sok érdemi információval jár. Valószínüleg mindenki az aranyér eltávolításával kapcsolatos árra lenne kíváncsi, viszont valójában a hozzám látogatók közül csak minden 8-10 beteg közül egynek van erre szüksége.
Ha valóban csak egy bőrnyúlványról van szó - ezt érdemes azért megnézetnie -, akár maradhat is, "komolyabb" problémát nem szokott okozni. Eltávolítása kontrollvizsgálattal együtt, de a vizsgálati díjon felül 20e Ft-ba kerül.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

A képről így magában elég nehéz ítéletet mondani, valószínüleg egy külső aranyere lett.
A csomó időlegesen el is múlhat, de ha problémát okoz, érdemes meggyógyíttatni.
Erről többet az "Aranyerek osztályozása" c. cikkemből megtudhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Már több mint egy éve van krónikus végbélrepedésem (1 cm hosszú 5 mm széles tiszta sebalapú).
Jelenlegi kezelőorvosom szerint már minden alternatív kezelést megpróbálunk, de nem gyógyultam meg.
Ezért most azt ajánlotta, hogy nincs más megoldás csak a műtét.
Véleménye szerint sincs más megoldás a műtéten kívül?
Válaszát előre is köszönöm!
Norbert

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Norbert!

A végbélrepedést sokféle probléma kiválthatja, ezek rendbetétele természetesen javasolt.
Hogy Önnel mi minden történt már, leírása alapján nem világos. Így azt sem tudom, hogy mit lehetne még tenni.
Néha valóban csak műtét segít, de hogy milyen, mennyire, egyénileg eldöntendő, a leírása alapján felelősen nyilatkozni nem lehet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm válaszát! A pontatlan leírásért bocsánat.
Eddig már több alkalommal volt többféle szteroidos kúpos kezelés, volt alkalom amikor hámosító krémmel kombinálva.
A kiváltó ok valószínűleg a nem megfelelő táplálkozás, mert nem talált eltérést a vastagbéltükrözés. Az étkezést azóta már sikerült rendeznem, törekszek a több rost és folyadék bevitelre.
Tisztelettel!
Norbert

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Norbert!

Ennél azért sokkal több is tehető, vannak speciálisan végbélrepedésre alkalmazható kúpok, krémek, gyógyszerek, egyéb módszerek.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Doktor Úr!
30 éve nő vagyok. 5 éve operáltak végbélrepedéssel. Azóta időnként előjönnek a panaszok, székelés után fájdalom, vérzés, amely pár nap múlva javul. A sebészorvos újjal való vizsgálata szerint megint keletkezett egy seb. Nem tudom, mi lehet az oka a kiújulásnak, mert a széklet rendben van, nincsenek záróizom görcsök. Minden reggel tejbe áztatott zabkorpát eszek orvosi tanácsra, nagyrészt párolt, illetve nyers zöldségeket, joghurtot napközben, elegendő folyadékot iszom, stb. Időnként mégis előfordul, hogy úgy érzem, a székelés kezdetén valami felsérti a végbelet. Kérdezném, hogy a zabkorpa rostja nem sérti-e föl a sebet? Körte alakú befecskendezővel, /kb. 1,5 dl-es/, székelés előtt melegvízzel való rásegítés hasznos lehet?
Válaszát előre is köszönöm. Adri

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az Ön oldalának biztatására fordultam problémámmal sebészhez, ezt előre is köszönöm! Decemberben kezdődtek a tüneteim, mint reggeli fájó székelés, ülő munka közbeni zavaró fájdalom. Nagyon megijedtem, orvoshoz is fordultam, akkor végbélrepedést állapítottak meg, kaptam felírtak kúpot (Posterisan), minden rendbe is jött 1 hét alatt. Akkor szó sem volt aranyérről. Most 2 hete újra kezdődtek a tünetek, de mivel egy térdműtét miatt nem voltam túl "mozgékony", csak most jutottam el orvoshoz, de sajnos nem az előzőleg látogatotthoz jutottam el. Most kezdődő aranyeret állapítottak meg, bár a tüneteim nem lettek mások. Most nem írtak fel semmi vényköteles gyógyszert, Mastu kúpot és kenőcsöt javasoltak. Nem annyira bízom ezekben a nem receptköteles dolgokban, ezért gondoltam megkérdezem Öntől, hogy ez a kezelés megfelelő- e, és hogy még mivel tudom ezt a betegséget távol tartani magamtól. Sok folyadékot fogyasztok, és minden reggel búzakorpás kefirt, vagy joghurtot fogyasztok, de nagyon szeretnék még egyébbel is rásegíteni a gyógyulásra. Tanácsát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Éva

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
Két hete voltam a rendelésén, végbélrepedésre kaptam azt a speciális kúpot illetve intimtorna leírást. Elkezdtem, nincs is semmi gond, de lenne 2 kérdésem.
1, A torna során azt hiszem a szorítással nincs gond, az a leírás szerint jól ellenőrizhető, de nem tudom, hogy a lazítást jól csinálom-e. Van esetleg ennek valami módja, hogy meggyőződjön az ember, hogy jól csinálja vagy egyszerűen csak el kell engedni a szorítást? Lehet, hogy nem kell ebből nagy ügyet csinálni, de mintha azt olvastam volna valahol, hogy ezen múlik az egész.
A másik kérdésem az lenne,hogy a széklet lazítása ügyében keserűvizet javasolt, mert a rostgazdag, sok folyadék, stb táplálkozás mellett is gyakran van székrekedésem. A keserűvíz be is jött eddig, egy napi féldecivel beállítottam a dolgot. Ezt lehet tartósan inni, okozhat valami problémát?
Tisztelettel
Gyula

Edit írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Végbélnyílás táji viszketés a panaszom, be is jelentkeztem Önhöz jövő hétre. Mivel azonban eléggé kellemetlen volt a tünet, tegnap elszaladtam a bőrgyógyászati rendelésre, ahol perianalis dermatitist diagnosztizáltak, kaptam szteroid tartalmú krémet (napi 2X), mosdókenőcsöt. Azt is mondták, hogy van egy kis külső aranyerem, keressek fel proktológust (mondtam, folyamatban). Illetve elküldtek vérvételre. Öntől most igazából csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a jövő heti vizsgálatig kenhetem a szteroidos krémet, amit a bőrgyógyász felírt, vagy ez esetleg elfedi addigra a tüneteket, ezért inkább várjak vele? Jelenleg használom (tegnap este óta) és érzem, hogy használ, de nyilván majd csak addig fog, amíg használom, utána vélhetően visszatérnek a tünetek, inkább talán az okok után kellene nyomozni. Tartok tőle, hogy ez a szteroid dolog zsákutca.....
Tisztelettel:
Edit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Adri!

Valami gond biztos kell legyen, egy seb nem marad fenn akkor, ha hagyját begyógyulni.
A korpa, ha bő folyadékkal van "meglocsolva", nem sérti a végbelet.
A beöntés hasznos lehet, csak kérdés, hogy meddig akarja ezt csinálni. A repedés újra megjelent, tehát várható, hogy ha meggyógyul, újra gond lehet kezelés nélkül. Akkor ez a beöntős tortúra élete végéig kitarthat.
Javaslom, keressen fel egy jó szakembert, proktológust, és ha nem tudja más módon rendbetenni, akkor gondolkodjon ilyenben.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Ez a fajta kezelés szerintem középtávon sem fogja megoldani a végbélrepedés okozta panaszait, legfeljebb addig, míg ez a kezelés tart.
Ha életmódi tanácsokkal nem javul a dolog, Önnek is csak azt tudom tanácsolni, keressen fel egy jó szakembert, proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gyula!

A lazítás képességét majd ellenőrzöm, igazából a cél az, hogy "éles" helyzetben működjön.
A keresűvizet hosszú távon is alkalmazhatja gond nélkül.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   1 – 200 / 363   Újabbak› Legújabbak»
Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!