2009. szeptember 10., csütörtök

Biztos, hogy aranyér okozza panaszaimat?

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!

A téma elég kritikus. Nagyon sokan keresnek meg rendelőmben azzal, hogy ilyen meg olyan rég óta van aranyere, ezzel meg azzal kezelte az elmúlt x évben, több-kevesebb sikerrel, de most már annyira panaszt okoz (székeléskor szúr, fáj, akár vérzik is néha, no, meg viszket is), hogy most már csináljak valamit, bármit, mert rá szánta magát. Néha talán még csomót is érez, ez akár fájhat is. Megtörténik a vizsgálat, mely után leülünk beszélgetni a betegségről, teendőkről. És ekkor jön általában a meglepetés:
1) Nincs is aranyere (soha nem is volt), tehát az eddigi kezelést majdnem teljesen feleslegesen folytatta. Ezt a páciens legtöbbször nyugtázza: igen, ezt ő is így érezte.
2) Van belső aranyere, technikailag akár el is kezdhetnénk a kezelést, de panaszait nem ez okozza, az aranyér elleni kezeléssel érdemi javulást nem érnénk el, sőt, sokszor rontana is a helyzeten, ezért jelenleg nem ez az elsődleges.
3) Volt aranyér ellen kezelve (mindegy, hogy hogyan), de igazából panaszai nem javultak, mert a kezelés nem a panaszokat okozó valódi betegségre, hanem az aranyérre irányult. Ez egy csapdás dolog: van végbélpanasz, van aranyér, hát nosza, gyógyítsuk meg. Azután jön a nagy csalódás. Ezen túl a valódi panaszt okozó betegség „kitalálása” néha csak kizárásos alapon lehetséges, ezért a kivizsgálat és a kezelés folyamatának sokszor „áldozatul esik” az aranyér is.

Ugyanis mivel a proktológia általában kívülállóknak nem látható testrésszel foglalkozik, jelmondata a következő: az első a funkció, a forma csak másodlagos. Magyarul: jobb egy jól működő (és esetleg csúnya, na jó, nem túl szép), mint egy szép (de fájdalmas, problémás, rosszul működő) végbelet varázsolni. (Nem olyan, mint a hosszútávú párválasztás? Bocsánat, rossz vicc volt.) Esetünkben: hiába csinálunk a páciens fenekéből maszületett gusztusosat aranyerek nélkül, ha a fő baj nem az aranyér volt, panasza és csalódása megmarad aranyérműtét után is (sokszor inkább fokozódik), ami zárójelben a formára is visszahat később, persze rossz irányban. Szerintem, ez nem a jó út.„Jó, jó, értem már, értem már” - mondaná erre bármelyik gyermekem, de akkor mi a megoldás a panaszokra?
Vegyük sorra, mikre szokott ilyenkor fény derülni:
1) Valamilyen bőr- vagy nyálkahártya betegség, általában gyulladás, amit allergia, fertőzés, pikkelysömör, bélgyulladás, stb. okoz. Ritkábban bőrsorvadás, amit sajnos sokszor szteroidos krém hosszas használatától alakul ki. Ezektől a „fedőréteg” sérülékennyé válik, székeléskor megsérül, szúr, fáj, vérzik. Ezt kivizsgálva, majd a kiderült betegséget úgymond célzottan (értsd: legtöbbször nem aranyérkrémmel, hanem a betegségnek megfelelően) kezelve a baj volt, nincs. Azért ez legtöbbször látványos, könnyen látható. A kivizsgálás, sikeres kezelés viszont sokszor elég nagy állhatatosságot igényel mind a betegtől, mind orvosától.
2) A végbél záróizmainak rossz működése, helytelen összjátéka. Ezt talán legjobban a nagyvárosi közlekedési lámpák összehangolásával tudnám érzékeltetni. Ha zöldhullám van, azaz mindig akkor kapunk zöldet a következő lámpánál, amikor éppen odaérünk, nagyon gördülékennyé tudja tenni a haladást. A dolog koránt sem egyszerű, figyelembe kell venni az áthaladó forgalom nagyságát, sebességét, stb. Ha viszont a soron következő lámpák összehangoltsága megbomlik, a forgalom megzavarodik, kaotikussá válik. Minden lámpa éppen pirosra vált, mire odaérünk, csak keveseket enged át egyszerre, stb. Úgy érezzük, sosem jutunk ki belőle. Pont ez történik a záróizmokkal is, melyekből befelé haladva (a bőrtől is, a béltől is) több réteg veszi körbe egymást. Ha a záróizmok egymáshoz viszonyított harmónikus viselkedése (megfeszülésük, ellazulásuk) megbomlik, az csomó panasz alapja lehet. Leggyakrabban szorongás, szorulás, hasmenés, felfázás, nehéz szülés, végbéltáji fájdalom hozza elő. És kérem, ez itt a csapda. Előhozhatja, fokozhatja aranyér kezelése is, mivel valamennyi kellemetlenséggel ez is jár.
Csapda azért, mert ha van egy akár enyhének mondható panaszunk, és elmegyünk egy orvoshoz, aki az aranyereket látva (már a vizsgálat is fájdalmas ilyenkor) eltünteti azokat, bumm, akkor jön csak a fekete leves, az igazi fájdalom.
A dolog azért nemennyire veszélyes. Az aranyeresség sokszor előhozza, fokozza az alapbetegség okozta panaszokat, néha a gyógyulást is hátráltartja, tehát az aranyerek eltüntetése sokszor előre viszi a gyógyulás folyamatát. De sajnos nem mindig, és ilyenkor a rossz gyógymódhoz való ragaszkodás sem javít sokat a helyzeten.„Ok, rendben, de mit tehetek én, a beteg?” A kérdés jogos, ez a maszlag mit sem ér, ha nincs gyakorlati haszna.
Ha bőrbetegség okozza panaszát, a proktológus vagy bőrgyógyász lehet, hogy hosszas, rendszeres vizsgálódás után, de az adott betegségre célzottan kikúrálja az embert. De egy a lényeg: fel kell keresnie egy szakembert! Az nem elegendő, ha a háziorvos legyint egyet - ír egy szteroidos aranyér krémet (átlag az esetek felében), esetleg kúpot, talán ujjal meg is vizsgálja-, hogy másra nincs szükség. Aztán a beteg három, öt, tíz, száz év múlva megunja a rendszeres, folyamatos kezelést, és önszorgalomból szakemberhez fordul, majd jön a csalódás. Mert eddig feleslegesen és károsan kezelte magát, a bőr a szteroidos krém hosszas használatától véglegesen elsorvadt, most már tényleg kezelheti élete végéig, akkor is, mikor az eredeti kórság már rég a múlté lesz.
Tehát: keressen fel szakembert, mielőtt nekiáll a hosszas, akár élete végéig tartó kúraszezonnak! A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a széklet végre véres lett, keres fel rémületében szakembert a kedves beteg. Azért mondom, hogy végre, mert így legalább véget vethet az orvos a felesleges tortúrának. Rövid távon persze nagyobb ráfordítást igényel mind időben, mind panaszban, akár anyagilag, de már középtávon is „mélyen” veri a „minden reggel ezt-azt eszem, iszom, hogy megjöjjön az inger, majd fél óra szenvedés, utána mosdás ezzel-azzal, krém, kúp, majd rettegés, hogy a munkahelyen ne kelljen elmennem, mert ott nem tudok lemosakodni, lekezelni magam, majd este ilyen-olyan
hashajtó, hogy másnap reggel ne szenvedjek annyira” procedúra előbb említett ráfordításait, nem beszélve a betegség okozta rabságról, a szabad, élhetőbb élet hiányáról. Igen kérem, mert nem ott kezdődik a szabadság, hogy a világ tetejéről is tudunk bugyuta csengőhangot fogadni „ingyen” hitelért vett
mobilunkra, hanem például ott, hogy nem kell rettegni esetleges „balesettől” távol az otthontól (pl. munkaelyen, buszon), ahol nincs bidé, zuhany, krém, kúp, törlőkendő, stb. Én ezt látom nap mint nap. Nem ragozom tovább.
A második esetről már egy kicsit cikibb írni (nekem is). Azért mondom ezt, mert pár éve még „szimpla” sebészként sajna nem is konyítottam ahhoz, amiről most írok (ez nem szégyen, ez tény). Egyrészt mert a kellő irányultság vagy motiváltság hiányzott a tanuláshoz, másrészt sajnos ehhez pár ezer embert igen figyelmesen meg kell vizsgálni, akár többször is a betegség folyamatában ahhoz, hogy bármi fogalma is legyen az orvosnak a végbél kóros működéséről. Sok, mondom sok olyan fajta betegség van a végbél területén, ami megoldásához egy ügyes sebész áldás, de van, amikor csak a jószándékú „van valami nem oda való, ha azt lecsippentjük, megszűnik az akármilyen panasza” hozzzáállás nem elég, nem megfelelő. Valami nem olyan, mint kéne a műtétet követően („a fene se' érti”), aztán futunk a „pénzünk után”.
Általában a sebészeti rendelések felszereltsége sem kielégítő, kezdve az alapvető erős helyi megvilágítás hiányától akár a szemérmet tipró ki-be mászkálásig (tisztelet a kivételnek, annak idején az SzTK-ban nekem is csak részben sikerült kiiktatnom ezeket, akár saját pénzen is), ezek nélkül hiába okos az ember. A proktológia elérhetősége mind térben, mind időben botrányos hazánkban (gondolom, pont úgy, mint máshol), ezen segíteni érdemben nem tudunk, ez igaz.
De mégis, próbáljon mindenki olyan orvost találni, aki járatos nem csak az aranyérműtétekben, hanem képes a végbélbetegségek nagy részét műtét nélkül is meggyógyítani, és nem csak a „megnyúljuk, aztán mehet a műtőbe” típusú beidegzés működteti. Hosszú távon ez mind a beteg, mind az orvos érdeke, úgy gondolom. Sokszor szívfájdító a mindenféle specializálódás, és tapasztalom, hogy lehet valamit hosszú ideig is rosszul csinálni, de mindenki ahhoz forduljon (szerintem), aki az adott probléma és a szövődmények megoldásában leginkább járatos.
Az általános „csoda” orvost abban az értemben már túlhaladta az idő, hogy fogat húzni, szülést levezetni, tályogot megnyitni, vérnyomást és -cukrot legjobban beállítani stb. egy személyben nem lehet. Ha valaki egy dologban jó, csinálja azt, a többit pedig hagyja az abban jókra. Száz(ezer) szónak is egy a vége, végbélbetegség esetén forduljunk végbélbetegségekben otthon levő orvoshoz, proktológushoz.

Lehet, hogy nem aranyér okozza a panaszait? - Nos igen, lehet. Aranyere van, vagy nincs, lehet, hogy mellékes, ezért panaszait kiváltó betegsége gyógymódját, gyógyulását bízza szakember, proktógus személyére.
Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

A teljes, bővített cikk regisztráció után érhető el!
.

Kapcsolódó, ajánlott tartalmak, javaslom, olvassa el ezeket:

7 dolog, melyet mindenképpen tudnia kell proktológiai vizsgálat előtt
Az aranyerek osztályozása
Aranyérre ható helyi alkalmazású gyógyszerek.
.

363 megjegyzés:

«Legrégebbiek   ‹Régebbiek   201 – 363 / 363
dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

Gondolatmenete teljesen helytálló, kérem, lehetőség szerint a szteroidos krémet a vizsgálatig ne használja.
Várom szeretettel:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a gyors válaszát!
Szeretnék felkeresni egy proktológiai szakrendelést, már rengeteg fórumon, interneten, telefonkönyvekben keresgéltem, de Pécsett nem találtam egyet sem, ezért is mentem a sebészetre.
Szívesen mennék Önhöz is, de sajnos egyik rendelése sem esik a vonzáskörzetembe.
Esetleg tudna ajánlani szakrendelést, vagy egy orvost, akihez itt fordulhatnék?
Válaszát előre is köszönöm: Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Sajnos nem tudok ebben segítséget nyújtani, nem ismerek Pécs környékén ilyen rendelést.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Mindig a menstruációm környékén alakul ki a következő helyzet, székletem normális és minden nap reggel van, de a fenekemben szúr valami és a papíron vérnyomot hagy. Ez menses előtt és után van, kicsit később megszűnik és a következő menstruációig általában panaszmentes vagyok.
A nyílás környéke viszket ilyenkor és szurkál kicsit. Ön szerint ez aranyér probléma? Gondolom érdemes felkeresnem szakembert, mindenképpen olyan szakemberhez mennék aki érti is a dolgát.
Üdvözlettel:
Orsi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Orsi!

Nem aranyér, inkább végbélrepedés. Erről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Igen, érdemes lenne egy jó szakembert, proktológust felkeresnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

19 éves lány vagyok, napi intenzív sportnak megfelelő testmozgást végzek tánc formájában már 9 éve. 1-2 éve jelentkeztek nálam valamiféle tünetek. Székeléskor enyhe vérzés, ami csak a papíron mutatkozott meg, de semmi más tünet nem volt. Majd elmúlt egy időre. Pár hónapja viszont székeléskor olyasmi fájdalmat érzek, mintha repedne belül valami, nem túl intenzív, de megérzem. A vérzés elmúlt teljesen. Egyik nap megvizsgáltam magamat, találtam valami rövid fonálszerűséget, aminek bőrszíne van. Többször is megnéztem és sosem találtam porosnak, vagy vérrel telinek.

Mi lehet ez?
Veszélyes?


Előre is köszönöm válaszát!
Üdv!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kisasszony!

Valószínű végbélrepedés okozza panaszát. Erről többet a jobb oldali oszlopban található hivatkozásra kattintva talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves dr.úr!
18 éves fiú vagyok és kb 3 hete 1 kisebb hólyag szerűség jelent meg a végbélnyílásomon ami igen nagy fájdalommal és szúró érzéssel párosult. 1 hét után eltünt de most 2 napja megint előjött csak most egy kicsivel fájdalmasabb.
mi lehet ez? mert itt volt már egy pár kérdés de valakinek viszket vagy épp váladékozik nekem ilyen problémám még nincs vele szerencsére.
valamit ez alapján meg lehet állapítani? vagy kizárni?
elég kínos ez a dolog nem szívesen fordulok vele a házi orvosomhoz..
A válaszát előre is köszönöm.Norbi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatalember!

Nem hiszem, hogy háziorvosánál benne lenne az első 1000 betege közt, aki ilyen panasszal fordul hozzá, neki nem lenne ciki.
Valószínűleg külső rögös aranyere lett, amiről mindent megtudhat a "Jön is, megy is..." c. cikkemben.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm.Idő közbe elolvastam a cikket és a problémámra ismertem benne.Mára viszont elmúlt.Remélem végleg.. Ha újra előjön megpróbálkozok az orvossal :)

Névtelen írta...

Kedves Dr. Úr!
Cs. Lórántné Heni vagyok Norvégból.Rég hallott felőlem igaz?:-)
Érdeklődnék, így látatlanba, hogy mi lehet ez: végbélnyílásom felett kb. 1cm-re, belülről olyan, mintha nőtt volna egy kis csont vagy gumó, nem nagy kb fél centis.Kivülről semmi nem látszik, de ha megnyomom érzem, hogy ott van valami, nem okoz panaszt egyenlőre. Egyéb bajom jelenleg nincs...nem akarom elkiabálni, de a repedésem úgy érzem okés, mirígy sincs gyulladva, iszom a keserű vizet(felszerelkeztem otthonról),torna minden nap.
Most ez ami aggaszt kissé...Mi a csuda lehet ez? Nehogy nyugodtan teljen már ez a nyár is:-)
Várom a válaszát!
Köszönettel:
Cs.Lórántné Henriett

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Henriett!

Szerintem egy rögös csomó lesz ez a dudor, el fog múlni magától, ne foglalkozzon vele, csináljon mindent úgy, ahogy eddig!
Ha mégsem, akkor írjon!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm a választ Dr.Úr!
Egyenlőre nem múlik el, ha megnyomom már érzékeny, de nem mondanám fájdalomnak. A repedéses dolgot meg úgy tűnik elkiabáltam, mert megint ugyanaz a problémám, mint a múltkor.Szerintem az a szakasz nem gyógyult meg és megint váladékozik. Vérezni nem vérzik, de fájdogál. Remélem nem mirígy gyulladt be megint. Most kúp+Ilalugén krém, ha nem múlik passz.
Remélem nincs összefüggésbe az a göbösödés+ez.
Üdv:
Cs.Lórántné Heni

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
Kétszer voltam a rendelésén (február, április), végbélrepedés lett megállapítva. Panaszok : bökősebb székeléskor jönnek a sündisznók, illetve utána időnként belenyilall. A javasolt gyógymódot (záróizomtorna, étrend, keserűvíz, a Nitromintes kúp, Bepanthen Plus) követem és most már hetek óta az történik, hogy begyógyul a repedés, a széklet elég vastag, ezért gondolom kellőképpen ellazul a záróizmom, és éppen elfeledkeznék arról, hogy van hátsó felem, amikor akkor újra kezdődik az egész. Lehet, hogy a tornát nem csinálom jól, vagy a kúpot nem helyezem fel eléggé, vagy esetleg a Bepanthen-t nem a megfelelő helyre kenem? Be fogok jelentkezni kontrollra, de addig is tudna valamit javasolni?
Köszönettel Gyula

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gyula!

Egy 10 perc jó meleg ülőfürdő csodákra képes, gond (gyanúja) esetén is nyugodtan alkalmazhatja.
Ennyit tud tenni.
Várom szeretettel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ann írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagy szükségem van most az Ön szaktudására, segítségére! A tüneteim alapján az Ön által itt leírt dolgokat olvasva a gyanúm végbélrepedés, kérem erősítse meg és adjon tanácsot, mit tehetek egyedül és ha nem elég, hogyan juthatok el szakrendelésére!
Tüneteim a következők: székelés közben érzett éles, kibírhatatlan fájdalom, mindig a végbél alsó részén, bal oldalt. Sokszor sokáig tart a székelés, székrekedésszerű a dolog, ráadásul a fájdalom miatt, akaratlanul is ugye a záróizom zárna is, de ilyenkor persze még jobban fáj. Mindig felreped valami és utána friss vár távozik, egyre jelentősebb mennyiségben, ami rémisztő. Jelenleg ülőfürdővel, Mastu kenőccsel "tengetem" hétköznapjaimat. Ciki betegségekben sajnos már van tapasztalatom, kórosan visszatérő candida hüvelygyulladás miatt :( A fertőzés lehetőségét szeretném kizárni, nem tudom ezek között a betegségek között lehet-e összefüggés?

Összefoglalva: mit tudok jelenleg én tenni, hogyan tudok Önhöz bejelentkezni és mire számítsak a kezelésnél!? Ha nem sértem meg a kérdésemmel: anyagilag mire számítsak? Tudom, az egészség nem pénz kérdése, de fontos mire kalkuláljak.

Köszönettel:
Ann

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ann!

Panaszai teljesen illenek a végbélrepedésre. Testmeleg ülőfürdőkön, Mastu v. Bepanthen krémen kívül egyéb dolgot egyelőre nem igen tehet.
A végbélrepedésről és a rendelésemről, bejelentkezésről mindent megtudhat a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásokra kattintva.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ann írta...

Köszönöm gyors válaszát!
Amennyiben szinte már minden alkalommal erős vérzés jelentkezik, mennyire komoly dolog ez?

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
48 éves nő vagyok,kb 2 éve kezdődtek széklet folyásos panaszaim. Voltam az elmúlt időszakban nőgyógyászati, ideggyógyászati,idegsebészeti, belgyógyászati szakrendeléseken. Elvégeztek végbéltükrözést,hasi ultrahangos vizsgálatot is. Majd proktológiai szakrendelés keretében mamonmetriás vizsgálaton estem át ahol megállapították, hogy mind külső és belső záróizom működésképesség csökkenést állapítottak. Gátizomtornát kb már egy bő féléve rendszeresen végzem, de sajna változás nem állt be tőle. Javasolták a direct analis elektrostimulációs kezelést.Tanácsot kérnék Öntől, hogy mennyire javasolja ezen kezelést, vagy esetlegesen milyen változás állhat be ezen kezeléstől vagy egyéb más módszert tudna ajánlani a problémám kezelésére,esetleges megszüntetésére, mivel ezen problémám egyre kellemetlenebb és gyakrabban fordul elő.
Válaszát előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Amióta az eszemet tudom, mindig is probléma volt a székletemmel, nagyon sokat küszködtem vele. Most 32 éves vagyok, 2 szülésem volt, azóta minden reggel el tudok menni wc-re, bár mint kiderült, ez nem elég, mert nagyon nehezen ürítettem. Két napja voltam proktológusnál, aki végbélrepedést diagnosztizált. Kaptam egy hónapra elegendő kúpot - 2x1. Meg szeretném kérdezni, hogy kb mikorra fog elmúlni a vérzés, mert ez az ami igazán zavar, már alig-alig fáj, de minden székelés után élénkpiros a wc papír és a széklet is. Probálkozom minél több rostot enni és legalább 3 liter folyadékot meginni. Viszont észrevettem, hogy egyre jobban félek elmenni a wc-re, mint írtam, már nem is a fájdalom miatt, hanem az újabb vérzés tényétől. Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek, hogy ezt leküzdjem?
Köszönöm!
Tisztelettel:
Viki

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ann!

Végbélrepedés esetén igazából nem a vérzés nagysága a döntő. Komolyabb hatású vérzéssel nem szokott járni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

A széklet inkontinencia néha nagyon nehéz probléma. Mindent meg kell tenni, hogy az állapot legalább ne romoljon.
Az elektrostimulációtól panaszai csökkenhetnek, komolyabb szövődménnyel nem jár.
Amennyiben nem javul, további, akár beavatkozásokat igénylő módszereket fognak ajánlani.
Ajánlanék bélváladék fogó étrendkiegészítőt, rostot, pl. a Lepicolt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viki!

A végbélrepedésről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva talál többet.
Jó hatással lenne szerintem, ha székelés előtt egy 15 percet jó meleg (kb. 38-40 fokos) vízben derékig elfedve ücsörögne, ez az izmokat nagyban el fogja lazítani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

9 éve szültem, akkor a szülés után rettenetesen fájt az aranyerem, akkor kúppal és krémmel saját magam helyreraktam. Azóta nem is igen jött elő, csak az utóbbi egy évben van vele ismét problémám. Sajnos kisgyerek korom óta székrekedéses vagyok, már akkor sokszor kúpozott anyukám, mert volt, hogy egy hétig sem volt székletem. Utána meg persze nem volt könnyű dolgom... Ez a mai napig így van (34 éves vagyok) és mindig félve megyek WC-re. Próbálok tudatosan táplálkozni, de még így is esetleges sokszor a dolog. Az utóbbi évben meg néha hasmenésem van, néha székrekedésem. Szerintem ez sem feltétlen normális. Pár hónapja sok mindent olvasgatok a neten erről a témáról, és arra jutottam, hogy lehet nem is aranyerem van, hanem végbélberepedésem. Az ezen az oldalon olvasottak is erről győztek meg. (Persze ezt nyilván egy szakember tudná megmondani). Szóval úgy önmagában semmilyen fájdalmam nincs, csak WC-zéskor, és egy pár hete most már nagyon pici vér is van a papíron. Szintén pár hete olyat is szoktam érezni, WC-zés után, mintha nem is ürült volna ki teljesen, mintha még lenne ott valami... Kívülről én nem látok semmit, bár tapintásra picit rögösebb, púposabb, mint régen volt a végbéltájékom. Sosem voltam még orvosnál vele és nagyon félek a vizsgálattól, pedig tudom, el kellene mennem. Ön szerint is így, a leírtak alapján végbélrepedés, vagy mindkettő lehet? Nincs valamiféle krém, vagy bármi ami hátha segítene, és ha mégse, csak akkor kellene elmenjek orvoshoz vele? (mostanában egyszer használtam Reparon kúpot, de nem használt)
Elnézést, de tényleg tartok a vizsgálattól.
Előre is nagyon köszönöm válaszát,
üdvözlettel:
Magdi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Magdi!

Panaszai elég összetettek, nem határozottak, lehet aranyér, végbélrepedés, mindkettő vagy egyik sem, megmondani ezt így nem tudom.
Így hatékony szert sem tudok javasolni.
Nézesse meg egy jó szakemberrel, proktológussal.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdv!18 éves gimnazista fiú vagyok,2010 december óta elég nagy stresszben élek,iskola stb. február elején kezdődött az hogy a székletem normális volt,de volt rajta nyálka,a nyálkában pedig vér.azthittük,az orvosom is hogy nyálkahártyát fölsértette a kemény széklet,de nem múlt el,szedtem Normixot,rá 3 napra elmúlt,2 hétig nem volt semmi,de akkor is stresszes voltam,hogy mi bajom vissza fog-e térni vagy vmi komoly.....majd a székletem elején vér volt,először össze vissza,kicsi foltokban,de élénk színe volt,semmi esetre sem alvad vagy fekete.aranyér kúpot használtam,kicsit enyhültek a tünetek,majd el ismúlt,rá pár napra újra volt vér a székletemen,élénk színű volt,2 csíkban volt a székletemen,aranyérre gyanakszik mindenki,ha a Mastu és a Lioton kencsöt használom akkor elmúlik.2 és fél hete újra volt nyálkás véres székletem,volt hogy szeleléskor is jött ki nyálka,benne vérrel.Normix szedésére ismét elmúlt,2 hétig semmi panaszom se volt,de mindig az járt az eszemben hogy mikor tér vissza....nemrég ismét volt ,az széklet eleje kemény volt,a többi része pedig lazább,ez sztem a székletlazító szirupnak köszönhető.a keményebb részen volt kicsit nyálkás,a lazábbon pedig élénk színű vér,nem a székletben,hanem a külsején,2 -3foltban.Véreredményeim is jók,a süllyedésem 3-as így a daganatot ki lehet zárni,mindenki ezzel nyugtat,illetve a gasztroenterológián is rögtön küldtek volna vizsgálatra,nem pedig megkérdezik hogy akarom-e a vizsgálatot!?Orvos szerint is látszik rajtam hogy feszengek,ideges vagyok.....2 hete normális minden,semmi nyálka semmi vér,Detralex gyógyszert szedek,illetve Posterizan forte kenőcsöt!Jövőhéten megyünk a proktológiára,de azért én kíváncsi lennék az Ön véleményére is!Tisztelettel Bence,előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
A belső aranyér gyógyulásában mekkora a szerepe az
ilyenkor ajánlott étrendnek?
Előre köszönöm válaszát!
Talán még annyit,hogy ilyenkor a sok testmozgás vagy éppen ennek mellőzése ajánlott?
Köszönöm!
Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bence!

Nem egészen értem, ha a széklete nyákos és véres, ez az Ön korában leginkább vastagbélgyulladásra utal.
Ezt gasztroenterológián ki kell zárni vastagbéltükrözéssel, ennek elvégzése nem kedv, akarat kérdése az Ön vagy az orvosa részéről, hanem szükséges.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A megfelelő étrendet ilyenkor érdemes betartani, székelési problémáktól, gyulladástól óvhatja meg magát az ember.
A sport ne legyen csúcsdöntögető ilyenkor.
Mindenképpen a dinamikus sportok ajánlhatók, erről másik cikkem szól ("Az aranyér és a sport").
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdvözlöm!Köszönöm a választ!De detralex tablettára és posterizan forte kenőcsre elmúltak a panaszok,amiről azt tudom hogy érfal erősítő?!Bence

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön blogjára, sok hasznos információval lettem gazdagabb. Olyan problémám lenne, hogy 2 napja véletlenül felfedeztem egy megduzzadt "valamit" a végbélnyílásomon. Lilás színű, nem nagyon dudorodik ki. Tünetem: kicsi viszketés, de sem fájdalom, sem vérzés nem jelentkezett még eddig. A legkellemetlenebb érzés már csak összehúzódáskor van, az üléssel nincs semmi problémám. Ez aranyér lenne? Ha igen, akkor feltétlenül szükséges orvoshoz mennem, vagy otthon is kezelhető? Kialakulhatott-e az amiatt, hogy 1 héten van amikor csak 2-szer tudok a mellékhelyiségbe menni, mostanában pedig eléggé "leveses" a székletem! Mostanában elég stresszes az életem, nehéz vizsga időszak közepén vagyok és vagy 3 hete először 2 órakkor jutok el odáig hogy elsőnek egyek. Ebből kifolyólag lenne szükségem a tanácsára és a dolog kellemetlen volta miatt nem szívesen fordulnék személyes segítségért, ameddig nem muszáj. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Tisztelettel és köszönettel:
Timi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Timi!

Szerintem rögös, külső aranyere van, a "Jön is, megy is, marad is..." c. cikkemből erről mindent megtudhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Úr!

28 éves férfi vagyok. A problémám az, hogy pár napja érzékeltem a végbelem nyílásán egy duzzanatot. Kezdetben csak viszketett és zavart. Mára kicsit fáj is és picit vérzik is, nagyon minimálisan. Ezzel egyidőben pedig derékfájást tapasztaltam, amit gyógyszerrel kompenzálok (VoltDolo). Nem vagyok hozzászokva a betegségekhez, valahogy kimaradtak az életemből hála az égnek! Mi lehet a gondom? Kell aggódjak? Esetleg tudna valamilyen gyógyszert rá?

Előre is köszönöm a válaszát!

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

A tanácsát szeretném kérni (mint persze itt mindenki).

Életem első aranyere jelentkezett áprilisban, 2-3 heti szenvedés után elmentem a kerületi sebészetre, ahol thrombectomia (de okos vagyok, én is csak a papírról tudom) történt. Utána nem javult a helyzet, így 3 hete elmentem egy kórházba, ahol ismerős sebész megvizsgálta és a következőt írta: "békés perianalis regio, tipikus helyeken békés külső nodusok, ujjal elérhető magasságig kóros nem tapasztalható"
aurobin kenőcsöt és Reparon kúpot javasolt, és állítása szerint normális, ha ilyen sokáig fáj. Hát, sajnos, azóta sem javult sokat a helyzet. Székelés után órákig fáj, ha esetleg kétszer megyek el egy nap, utána meg sem tudok mozdulni. Ön szerint is normális, ha ilyen sokáig fáj, vagy másra kellene gyanakodnom?

Köszönettel:

Evelin

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagy érdeklődéssel olvastam végig blogját és honlapját. A leírtak szerint rögös külső aranyerem lehet. De én kíváncsi lennék az ön véleményére.
Jelenleg 22 éves fiatal lány vagyok. Kb. 2 évvel ezelőtt véres székletre lettem figyelmes, mellyel a háziorvosomhoz fordultam. Az elmondottak alapján semmi vizsgálattal megállapította, hogy aranyerem van. Kúpot és kenőcsöt kaptam kezelés képpen. Rá pár napra el is múlt (de a mai napig újra és újra előjön néha - ezt értem évente, félévente- )
De ami most az aggodalmamat képezi az egy kis dudor a végbélnyílásom közelében/mellett. (borsó nagyságúnál picit nagyobb) Nem váladékozik, nincs semmilyen színe (nem lila, nem piros) nem észleltem viszketést sem. Néha feszülő, fájó érzésem van. Mi lehet ez? Elmúlik magától, vagy forduljak vele orvoshoz?
Előre is köszönöm segítségét!

Tisztelettel ERIKA

Névtelen írta...

Helyesbítenék kicsit lilás és pirosas színű. Mi lehet ez? Remélem nem komoly?!

Tisztelettel ERIKA

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Szerintem a "Jön is, megy is..." c. cikkem Önről (is) szól, a külső rögös aranyérről olvashat ott.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Evelin!

Az Aurobinnal hagyjon fel, a Reparon kúp szerintem nem sokat fog javítani.
Leginkább kezdődő végbélgörcse lesz (ez egy folyamat), a jobb oldali oszlopban lévő végbélrepedés linkre kattintva erről többet is megtudhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves ERIKA!

Sok minden lehet ez a kis dudor, bőrgyógyásznak vagy egy jó proktológusnak mutassa meg, döntsenek Ők efölött.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

L.G. írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr!Romániából,Arad városából irok önnek,mert nagyon szeretném ha egy véleményt tudna kialakitani a következőkre:2-3 éve diagnosztikáltak,harmadik,majd nem sokkal később negyedik fokozatú belső aranyérrel!Másfél évvel ezelőtt erőt vettem magamon és egy újonnan nyilt klinikán belekezdtem egy úgynevezett gyűrűs kezelésbe,aminek keretén belül 2009 novemberében végbéltükrözést is csináltam,akkor teljesen tiszta volt minden,70 cm-ig vizsgáltak meg!Körübelül 2010 februárjában fejeztem be a kezelést,szinte egy évig minden ok volt,kisebb-nagyobb alkalmi vérzésekkel,de kb.2 hónapja ismét elöjöttek a vérzések,visszamentem az orvosomhoz aki újabb két gyűrűt helyezett fel!Ettől a pillanattól 2 héten keresztül használtam krémeket,el is múlt,ám most 2 hét jóllét után ,vasárnap már véres csikot fedeztem fel a székleten,hétfőn szintén,tegnap pedig a reggeli székelésnél elenyésző vérzés volt cseppek formájában,viszont kora este ismét voltam wc-n akkor pedig már úgy folyt mint a csapból a viz!Bejelentkeztem ma az orvosomhoz,viszont a rettentően furcsa dolog az volt,hogy a ma reggeli székelésnél pedig nyoma sem volt már vérnek!Az orvosom ma megvizsgált és azt mondta hogy felfedezni vél még a belső falakon apró nyomokat amelyeket nem lehet gyűrűzni de a kemény széklet hatására vérezhet,a másik dolog amiért kissé ijedt vagyok,kicsit jobban,és nem tudom egybeköthető-e az aranyér problémával egy diszkomfort érzés a belekben,ami nem fájdalom csak egy kellemetlen érzés,ami napokig nem múlik,derék,alvégtagi fájdalommal,levertséggel,aluszékonysággal jár,már a végbéltükrözés előtt is jelentkezte és utána az elmúlt másfél évben sem tudok szabadulni,elöjön azután napokig jó,azután ismét jelentkezik!Egyszóval arra lennék kiváncsi ez a részleges vérzés hogy egyik nap mint a viz pár óra múlva semmi,a belekből jöhet,vagy pedig csak tényleg a kemény széklet a kiváltó ok,mert már vastagbélrák kialakulására is gondollok és ez eléggé megriaszt,bár csak 36 éves vagyok!Önnek mi a véleménye doktor úr!Tisztelettel L.G.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves L.G.!

Én inkább az orvosának magyarázatát tartom valószínűnek. Ilyen sérülésekből ijesztő vérzés lehet az egyik pillanatban úgy, hogy utána már semmilyen panasszal nem jár a székelés.
De mivel a gondolat úgysem hagyja nyugton, javaslom, végbélvérzés miatt végeztessen egy teljes vastagbéltükrözést! Ezzel a vastagbélrák kérdése megnyugtatóan tisztázható.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

15 éves fiam miatt aggódok. Olykor-olykor az alsó nadrágja „maszatos” lesz. Laikusként úgy gondolom, a zár nem jól zár. Évek óta küzdünk a problémával. Jártunk pszichológusnál is, mert a körzeti orvos azt mondta, minden bizonnyal lelki eredetű. Lehet, hogy az, de mindenesetre az egy éves rendszeres terápia nem vált be. Találtam intim torna gyakorlatokat, segíthet? Próbálok egyre több folyadékot itatni vele, az étrendünk elég változatos.
Válaszát előre is megköszönve
Üdvözlettel
Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Nehezen tudom elképzelni, hogy egy 15 éves fiatalnak kizárólag a végbél-záróizma lenne gyenge. Ekkor telitalálat az intimtorna, de ez a legkevésbé valószínű.
Ha szervi baj van, leginkább végbélrepedés, székletrögök okozta szorulás-hasmenés, vastagbél-végbélgyulladás, esetleg aranyér, a végbél érzéketlensége okozhat ebben a korban problémát. Ezért mindenképpen javaslom gyermekgasztroenterológus vizsgálatát.
Ha pszichésen van a probléma, egy esetben segíthet az intimtorna, hogy a testképet (a végbél-záróizom a testünk része, annak használatának érzése) helyreállítsa.
Tehát ne spekuláljanak, ne gondolkodják túl a dolgot, mutassák meg gyermekgasztroenterológusnak a problémát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kérem segítsen megérteni az eddig történteket.
Először februárban kerestem fel egy proktológiai szakrendelést, mert vért láttam a székletem felszínén. Egyéb végbéltáji panaszom nem volt, aranyérről nem volt tudomásom. A vizsgálat eredménye a következő volt: ép perinealis regio, kp. sphincertónus, ujjal elérhető magasságig kóros nem tap. 15cm-ig vizsgáltuk, kb 2 és 5 cm között a nyálkahártya vérbő oedemás. Egyéb kóros a vizsgálati szakaszon nem található. 3x1 Salofal 500mg kúp receptre. Ekkor még nem tudtam elkezdeni a kúp használatát, mert szoptattam. Panaszom továbbra se szűnt.
A második vizsgálat áprilisban történt. Előtte 10 nappal abbahagytam a szoptatást, és elhasználtam a felírt kúpból egy dobozzal. Ennek a vizsgálatnak az eredménye: 16 cm-ig vizsgáltuk, gyulladásos tünetek regredialtak, de nem szűntek a rectum alsó harmadában továbbra is látható min. hyperaemia. Egyéb kóros a vizsgált szakaszon nem található. Újabb Salofalk kúp következett. Ezután még több doboz kúpot elhasználtam, aminek a segédanyagára (cetil-alkohol) allergia, viszketés alakult ki. A tüneteim továbbra se szűntek, minimális, élénk piros vér gyakran volt a székletem felszínén.
Pár napja, harmadik alkalommal is felkerestem a szakrendelőt. Az ok az volt, hogy másik kúpot kérjek a viszketés miatt. Az utóbbi időben már végbél táji nyilalló fájdalom is előfordult. Mikor az orvos megvizsgált, a következőt találta: ép perinealis regio, kp. sphincertónus, ujjal elérhető magasságig kóros nem tap. 13cm-ig vizsgáltuk, belső I-II fokú, erodalt felszínű nodusok, egyéb kóros a vizsgált szakaszon nem található. Egy patikában készítendő kúpot írt fel.
Most itt állok bambán és tudatlanul… Az első két vizsgálat alkalmával elnézte volna az aranyeret? Esetleg a nyálkahártya gyulladás elfedhette? Nem hinném, hogy két hónap alatt alakultak ki. A Salofalk kúp betegtájékoztatójában az szerepel, hogy aranyérre is használ. Most akkor mit gondoljak? Rengeteg pénzt költöttem kúpra , úgy tűnik feleslegesen.
Rólam: 36 éves nő vagyok. Semmiféle egyéb panaszom nincs. Nincs hasi fájdalmam, napi egy székletem van, nincs székrekedésem. Lázas sem voltam.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Kiss Ágnes

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Forcid solutab antibiotikumot szedtem, és a vége fele éreztem, hogy kicsit csípi vmi a fenekem. Eleinte nem tulajdonítottam neki semmit, mert akkor éppen kicsit lazább székletem volt, és azt hittem, hogy ettől van. De nem akart múlni és megnéztem, és láttam, hogy tiszta vörös foltos volt a végbélnyílásom körül, kb fél tenyérnyi volt. abba hagytam az antibiotikumot, mert sztem attól van. Pont akkor jött meg a havi vérzésem, szóval összejöttek a dolgok. Doktor Úr szerint is összefüggésben van az antibiotikum a vörös, fájó folttal? ez már vagy 3 napja tart.
A másik amit tegnap "fedeztem fel" hogy miután elvégzem a nagy dolgom, akkor égő, szúró fájdalom kíséri a műveletet. néha elmúlik rögtön, de most wc után is szúr és nagyon kellemetlen.
Doktor Úr szerint mindkét tünetem ráfogható az antibiotikumra, vagy valami komolyabb lehet?
Dokihoz most jelenleg a vérzésem miatt nem tudok elmenni, ezért várom szíves válaszát.

Szép napot!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Tavaly nyaralás alatt megemeltem magam külföldön és lett az ottani orvos elmondása alapján külső aranyér (kis hólyag). Felírt sok mindent, de nem váltottam mert pár nap után észrevettem, hogy kezd csökkenni, és kb. másfél hét alatt elmúlt. Nem tudom rosszul tettem-e, de nem kerestem fel orvost ezek után.

A napokban a székelés kezdetén úgy érzem a végbélnyílásnál (kicsit beljebb), mintha karcolná valami, amikor a széklet ürül. 2 napja van ez. Lehet ez összefüggésben a tavaly dologgal, vagy lehetséges, hogy valami olyat ettem, ami felsértette távozáskor a falat és az csípi vagy kaparja ? (pl mogyoró)

Székelés után szappanos langyos vízzel szoktam kizuhanyozni és amikor tapogatom, lehet érzek ott valami pici dolgot.

Válaszát előre is köszönöm.
István

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy kicsit szokatlan problémával fordulok Önhöz. Két évvel ezelőtt már jártam a szakrendelésén, két helyen kialakult végbélrepedésem és időnként jelentkező (és sokszor elég nagy fájdalommal járó) külső aranyérgyulladásaim miatt. Akkor a tanácsait megfogadva nagyjából másfél évig rendeződtek a problémáim, viszont fél éve elég mozgalmassá és stresszessé vált az életem. Mivel cukorbeteg is vagyok, rengeteg figyelmet kellett eddig is fordítanom magamra napközben. Egy idő után sok lett, belefáradtam és a megváltozott napi teendőim újra előhozták a panaszaimat. Ekkor sajnos a könnyebb utat választottam, elkezdtem kúpot és kenőcsöt használni (Mastu S). Így reggel el tudtam végezni a dolgomat, csak nagyon ritkán szakadt fel a repedésem és a külső aranyereim sem gyulladtak be. Idővel rájöttem, hogy amit csinálok nagyon nem jó, ezért elkezdtem „leszokni” róla. Ez elég jól is ment, de jövő héttől új munkahelyen kell majd dolgoznom (hajnali kelés, napi 3-4 óra buszozás, több km gyaloglás). Már előre félek tőle, ezért gondoltam veszek megint Mastu S kúpot, és legalább amíg bele nem rázódom az új helyzetbe addig használom. Nem akarom mindjárt az első héten kirúgatni magam, mert képtelen leszek órákat utazni majd gyalogolni pl. egy begyulladt külső aranyérrel. Viszont nem kaptam Mastu S kúpot, mert kivonták a forgalomból. A kérdésem az lenne, tudna a Doktor Úr ajánlani valamilyen másfajta kúpot helyette amit pár hétig esetleg hónapig használhatnék egyfolytában? (tudom, hogy ez nem a legjobb megoldás, de ha van valamilyen jó tanácsa azt is szívesen fogadom) Így el tudnám hajnalban indulás előtt végezni a dolgomat még otthon. Ha nem így történik sajnos az előbb felsorolt tüneteim garantáltak (kipróbáltam).

Válaszát előre is köszönöm!
Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a hasznos információkat a bloggal kapcsolatban.
Sokat olvastam a blogot, de nem vagyok benne biztos, hogy mi a panaszom. A végbélnyílásom peremén van egy bőrredőre hasonlító puha kinövés. Aranyérre gyanakszom, viszont egyáltalán nem fáj.
Ezzel el kell mennem szakemberhez?
Naponta többször is megyek wc-re és nem okoz különösebb problémát.
Nagyon megköszönöm a segítségét!
Tisztelettel:
Tomi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ágnes!

A gyulladásnak valami oka kell, hogy legyen, ha erős gyulldadáscsökkentőre sem múlt el.
A gyulladás duzzanatot okoz (gondoljon csak egy gyulladt fog okozta arcduzzanatra), ami duzzanat kinézhet úgy, mint egy aranyér. Ez a valószínűbb, egyébként pár hónap alatt ki is alakulhat az aranyér.
Szerintem felesleges újabb kúppal tapasztalatot szereznie, valúszínűleg az sem fogja a kívánt eredményt hozni, szerintem tovább kéne vizsgálódni, vagy más irányba indítani a kezelést.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Az antibiotikum közben-után mindig érdemes probiotikumot szedni, mert különben az alfél gombásodását okozhatja.
Önnel is ez történt, ezért valamilyen gombaírtó krémet (pl. Terbisil) mindenképpen használjon a probiotikum mellé.
A gyulladástól lehet, hogy végbélrepedése lett, erről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva többet is megtudhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves István!

Leginkább végbélrepedés okozhatja panaszát, erről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva mindent megtudhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Mivel végbélrepedésre csak kevert kúp áll rendelkezésre, szerintem egy székletkönnyítő glicerines kúp székelés előtt talán megfelelő lehet. Esetleg a Reparon kúpot is megpróbálhatja.
A jó megoldás persze az lenne, ha tudnánk találkozni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tomi!

Egyszer szerintem érdemes megmutatnia sebészeten ezt a csomót, ha ott sem találják "veszélyesnek", szerintem még 1000 évig elélhet vele.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát! Mindenképpen fel fogom keresni amint rendeződnek a dolgaim és tudok egy kis időt szakítani.

Üdvözlettel,
Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Szülés előtt álló kismama vagyok. Két hete jelentkezett a problémám, az olvasottak alapján külső aranyerem van. Kis hólyagként kezdődött, majd egy kb.két centis nyúlvány lett belőle rövid idő alatt. A nőgyógyászom a Sperti krémet és kúpot ajánlotta, melyek nem sokat segítenek. Továbbra is viszkető és fájó érzést tapasztalok és félek, hogy tovább fog nőni. Tisztában vagyok vele, hogy a baba nyomást gyakorol rá és ezért alakult ki. A kérdésem lenne, hogy kihez lehetne fordulni ebben a stádiumban? Van-e rá megfelelő gyógyszer? Egyáltalán tudnak-e foglalkozni a jelen állapotomban ezzel a problémával vagy meg kell várni a szoptatás végét? Addigra viszont már elkerülhetetlen lesz a műtét.
Az is érdekelne, hogyan tűntethető el egy külső aranyér műtéti beavatkozás nélkül?
Elnézést a sok kérdésért, de sajnos ismerettségi körben nincs tapasztalat ebben a témában.
Válaszait előre is köszönöm!

Tisztelettel: egy aggódó kismama

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Most foglalkozom először a panaszommal eddig bevallom hanyagoltam a "majd csak jobb lesz" jegyében illetve a fájdalomtó való félelem ami visszatartott.
Két kisgyermek anyukája vagyok a másodikat nemrég, három hónapja szültem gátvédelemmel.
Azóta vannak panaszaim. Gyakran van székrekedésen ami attól alakul ki hogy, "szégyen" de nincs időm wc-re menni. Vagyis nincs időm nyugodtan wc-re menni(két kisgyerek ;)) illetve, hogy már előre félek a fájdalomtól. Aminek következménye az hogy székeléskor fájdalmat érzek amit vérzés is követ és egy hete észleltem hogy egy visszér dudorodik a végbélnyílásomnál ami szintén fájalmas, valamint székelés közben úgy érzem mintha belül a végbélben a nyálkahártya elrepedne. Ezután néhány óra múlva szűnik csak meg a fájdalom.
A kisbabámat jelenleg is szoptatom és remélem, hogy sokáig fogom is a kérdésem tehát az lenne, hogy van-e olyan sebészeti beavatkozás (érzéstelenítők, fájd. csillapítók stb...) amit ambulánsan is el lehet végezni és nem veszélyezteti a kislányom egészségét az anyatejen keresztül.
Még sosem voltam proctológián és pontosan tudom hogy látatlanban nem sok jóval tud biztatni de jelen helyzetemben én a kevéssel is beérem.
Előre is köszönöm: Annamari

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Kismama!

Többféle dolog lehet ez a nyúlvány, többféle megoldással, ezért érdemes lenne proktológusnak megmutatnia.
A Spertivel addig sem árt neki.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Annamari!

Panaszait szerintem kevésbé aranyér, inkább végbélrepedés okozhatja, amit akár végbélsérv is fokozhat, ami szülésnél alakulhat ki.
Tehát kérdés, hogy sebészeti megoldás megfelelő-e, ezért érdemes lenne egy jó szakemberrel, proktológussal megnézetnie a problémát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Már be vagyok jelentkezve Önhöz időpontra, és a honlapján is gyakorlatilag mindent elolvastam, de mivel még több, mint két hét múlva lesz csak a vizsgálat, szeretnék addig kérdezni!

30 éves férfi vagyok, az elmúlt években sokszor előfordult, hogy a túl kemény széklet kicsit felsértette a végbelemet, és ezért friss vért láttam a wc-papíron. Egy hete viszont úgy érzem, mintha nagyon kicsi váladék folyna a végbélből napközben. Az érdekes az, hogy annyira kevés, hogy az alsóneműn nem hagy nyomot, és ha ujjal megpróbálom óvatosan kitapintani, nem találom a nedves részt! Egyszerűen csak belülről érzem, hogy mintha egy cseppnyi kis valami lecsorogna a végbél alsó szakaszán. Egy hete minden nap érzem ezt. Egyrészt nagyon kellemetlen, hogy nem érzem magamat 100%-osan tisztának, még akkor is, ha nem látszik, nincs nyoma az alsóneműn. De valamelyik este, amikor ujjal próbáltam érzékelni, hogy hol nedves, akkor az ujjam hegye véres lett... és valamelyik nap volt egy olyan, "keményebb" székelésem, amikor a megszokottnál több friss vér jött a fenekemből.

Ami még ijesztő, hogy ez a "csepp" ez egy olyan jelenség, amit nem tudok a záróizmokkal, visszatartással, akár hasfogókkal befolyásolni! Egyszerűen csak érzem, ahogy lecsurog, magától. Általában egy szellentés végén érzem ezt, de még akkor is, ha nem "engedem el"!

Most ott tartok, hogy nem tudom pontosan eldönteni, hogy ez a csepp vajon vér, vagy valami más! Mert attól még, hogy a kemény széklet felsérti a végbelet, és vérzik, attól még ez a csepp lehet valami más is, ami nem is függ össze vele.

Ha tudna valami tanácsot adni erre, azt nagyon megköszönném. Nyilván a vizsgálaton múlik a legtöbb, de az még több, mint két hét, és hátha erről a tünetről már most eszébe jut valami.

Tisztelettel:

András

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!

Valószínűleg végbélrepedés okozza panaszát, erről többet a jobb oldali oszlopban talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Abban a tudatban voltam sokáig, hogy aranyerem van, amit a szüléseim "hoztak" ki. (2 nagy babát szültem) 3,5 év után végre eljutottam egy nagy szaktudású proktológushoz, aki megállapította, hogy sem külső, sem belső aranyerem nincs. Viszont van 3 kisebb és egy nagyobb bőrkitüremkedés, amire azt gondoltam, hogy aranyér. Azt mondta, le tudná égetni, de nem javasolja, mert hegesedni fog, és ugyanúgy zavaró lehet, mint most maga a bőrkitüremkedés. Mivel ez ártalmatlan, nincs vele teendő... Szerencsére nem fáj, nem vérzik, nincs székelési problémám, viszont engem továbbra is nagyon zavar, hogy folyamatosan "kint" van. Valóban nincs olyan megoldás, eljárás, ami ezt megszüntethetné és esztétikailag is szép lenne?
Köszönöm előre is válaszát!
Üdvözlettel: Katica

Névtelen írta...

Üdvözlöm Doktor úr!Megtörtént a béltükrözésem,igaz hogy kellemetlen volt,néha kicsit fájt is,semmitől se különb mint amikor valaki föl van puffadva,szóval azt javaslom aki fél,bizzon olyanok szavában akik már túl estek,kellemetlen,de hasznos dolog,nagyszerű volt látni a belsőmet úgymond,főleg úgy hogy nincs semmi bajom.Végignézték a beleimet,semmi elváltozás nem található,se colitis,se tumor,gyulladás,aranyerek gyógyultak,vakbél rendben,íg ahogy én a leletből kiolvastam.:) Az orvosom azt mondta,hogy a stressz miatt,de utána járunk még annak is,eddig nem mondtam hogy 198 cm magas vagyok,hogy nem-e valami hormonális zavar,túltengés ha jól hallottam.Minden esetre megnyugodtan és köszönet Bánfalvi doktor úrnak,amiért rábeszélt,ha nem ír aznak,akkor még mostsem mentem volna el.Köszönöm!Csütörtökön visszamegyünk a proktológushoz,akivel nem vagyok megelégedve,mert megvizsgált egy hete és 3 mm-es fekélyeket látott.....de most szinte nyoma sincs.Kíváncsi vagyok mit mond,megvizsgáltatni nem hagyom magam.

Üdvözlettel.Bence

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Katica!

Én sem szoktam szinte senkit sem rábeszélni ezek eltávolítására, de azért szinte nyom nélkül eltávolíthatóak, ha nagyon zavaróak.
Én egy rádiófrekvenciás elektromos kést használok, ezt bőrgyógyászok, plasztikai sebészek alkalmazzák, szerintem jól gyógyuló, kevéssé fájdalmas sebet hagynak. Szinte nyom nélkül gyógyulnak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bence!

Örülök, hogy nincs nagy baj.
A végbéltükörrel, anoszkóppal sokkal alaposabban, sokkal többet lehet látni a végbélből, mint egy vastagbéltükörrel, kolonoszkóppal, az utóbbi erre igazából nem alkalmas.
Sok helyen külön megcsinálják a végbéltükrözést, mindenképpen ennek az eredményében bíznék inkább.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
a következő problémában kérném tanácsát. 33 éves, író-újságíró (ülő foglalkozású) lány vagyok. Egészségesen étkezem, minthogy ezt gyenge epém valósággal "kikövetelte" gyerekkorom óta (világéletemben hányingerem, oldal-szúrásom, hascsikarásom volt a zsíros, nehéz ételektől, a mű-édességektől meg az efféléktől), így főként nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyógyteát fogyasztok. 167 cm-emhez 47 kg vagyok, és nagyon szeretek mozogni, sportolni is.
Sajnos azonban mindig is székrekedéses voltam. 16 évesen egyszer kierőltettem a dolgot a WC-n, s ekkor friss vért láttam a papíron. Ki is tudok tapogatni azóta a végbélnyílásom jobb oldalán egy kis dudort, mely hol kijön, hol visszabújik.
Mostanáig, ha néha vérzett, megvoltam Reparon kúppal és kenőccsel - pár nap múlva helyrejött.De sajnos 2 hete egy reggel megint kierőltettem a székletet, s megint véres lett a papír, és azóta nem gyógyul! Minden reggel egy pici vérfolt van a papíron, annak ellenére, hogy szorgalmasan Reparonozom...
Lehet, hogy valami mást kellene használnom? Egyáltalán, ez aranyér, vagy inkább végbél-berepedés? Szüleimnek, nagybátyámnak aranyere van, műtötték is őket - lehet, hogy örököltem?
És mit tegyek, hogy abbamaradjon a vérzés?

Válaszát előre is köszönve, tisztelettel:
Boglárka

Névtelen írta...

Kedves Péter!
Visszatérő végbélrepedéssel küzdök évek óta. Júniusban jártam utoljára a rendelőjében, akkor abban maradtunk, hogy a belső "kinövést" érdemes lenne eltávolítani. Mostanáig nem igazán volt alkalmas az idő, ráadásul gyakorlatilag tünetmentes voltam (kb. két héttel ezelőttig...). Ennyi idő elteltével a műtét előtt érdemes egy újabb vizsgálatot végezni, vagy kérjek időpontot egyből a beavatkozásra?
Köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel, Zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Boglárka!

Mivel erősebb fájdalomról nem tett említést, panaszai alapján leginkább aranyérre gondolok.
Az aranyérben lévő visszértágulatok és a kötőszövet megnyúlása általában visszafordíthatatlan folyamat, emiatt a gyógyszerekkel csak kezelni, de meggyógyítani nem lehet az aranyeret.
Ha a Reparon mellett a vérzés rendszeres marad, javaslom, keressen fel egy jó szakembert, proktológust, aki az aranyér fajtája alapján valószínűleg vagy gyűrűzést vagy kimetszést fog javasolni. Ezzel véglegesen megszűntethető a probléma.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Mivel több hetes a várólista, kérem, kérjen egy kontroll időpontot és egy műtéti időpontot rá kb. 1-2 hétre, így ha halasztani kell a műtétet, gond nélkül lemondható az időpont.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péer

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Nekem az a problémám, hogy a székelés vége felé, de nem a végén, bár nem akarom, de zár az izom és így az ideálisnál hamarabb történik az "elcsippentés", aminek eredményeképpen gyakran megsérül az "előszobai" rész, az utóbbi időben ez vérzéssel is jár. A rostgazdag táplálkozás mellett rendszeresen 1-2 korty keserűvizet is iszom, ennek eredményeképpen naponta 2-3 alkalommal is van székletem, ami normális állagúnak mondható. A sérült nyálkahártyát rendszeresen kenem Bepanthen Plus-szal. A kérdésem az, hogy ennél van-e hatásosabb kenőcs/kúp illetve a hosszú távú használata nem okozhatja-e a nyálkahártya gyengülését/kiszáradását így növelve a további sérülések esélyét?
Arra lennék még kíváncsi, hogy egy nem kemény széklet hogy tud ilyen sérülést okozni?

Egyébként az az érdekes, hogy sokszor sokáig nincs gond a záróizommal, aztán előjön ez a probléma.

Üdvözlettel
Gyula

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gyula!

A végbélrepedéssel kapcsolatban valahol jól látja, hogy Önnél a záróizom görcsölése a probléma, nem igazából a széklet állaga vagy a nyálkahártya állapota. Ezen a rossz "szokáson" kell majd változtatnia, addig a "romeltakarításra" jó a Bepanthen, meg a keresűvíz. Erről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!

Segítségét szeretném kérni. 31 éves nő vagyok nyitott gerinccel születtem, széklet vizelet inkontinenciám van, betétet használok. Székrekedéssel küszködöm általában,időnkét hashajtót kell bevennem. Pár napja végbéltáji fájdalmaim vannak. Nem a végbélnyílás fáj hanem valamivel beljebb. Vérzést nem tapasztaltam. Kérdezném, hogy ilyen "feltételekkel" megvizsgálna-e Ön ha kérnék időpontot a budapesti rendelésére, vagy inkább gasztroenterológushoz kellene fordulnom. Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel
Egy aggódó "beteg"

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

30 eves, kulfoldon elo ferfi vagyok.
A problemam szuro,ego, csipo erzes a vegbel kozvetlen kijaratanal, valamint lukteto, tompa fajas a kornyeken szinte egesz nap.A problema szekleles utan jelentkezik.Eloszor egy eros szorulas utan jelentkezett, enyhe verzessel.aztan rovid ideig elmult, majd ujra elojott, bar nem volt annyira elviselhetetlen a fajdalom.Orvosnal jartam, aki fenekemben korbetapogatott, majd azt mondta semmi komoly.Kaptam otthonrol nehany kupot, ami ugyan picit segitett, de most ujra faj.Valamint tobbszor volt sotet,suru ver a szekletemen, ami ugyan nem keveredett vele, de mindenkeppen aggaszto.
2muszakban dolgozok, heti 3 nap delutan es 2 ejszaka,ulo munka.Nappali munkanal minden reggel van szekletem, de az ejszakai utan sajnos nincs,vagy eppen sokat csuszik es mire eljutok odaig, szorulasom keletkezik.Gyakran nem jon az inger ejszakas muszak utan.
Ez mar par honapja tart.
Hetfon szeretnek orvoshoz menni, de magyarorvoshz sajnos csak januar vegen tudok es az itteniek eleg hanyagak tapasztalataim szerint.
Sokat olvastam a temarol es a sotet, surubb, alvatt ver jelentkezesenel mindenhol surgos orvosi vizsgalatot javasolnak.
Elhuzhato a dolog januar vegeig, vagy valoban komoly lehet a dolog?

Valaszat elore is koszonom.
Krisztian

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Most vagyok 28 éves, már 4-5 éve jelentkezik állandóan, hogy székelés után gyakran, de nem mindig véres a wc papír - a széklet maga nem véres. Persze, nem mindjárt a törlés elején, csak a vége felé. Mintha az erős dörzsöléstől lenne. Persze, nem foglalkoztam vele, mivel betudtam ennek. Lehet az, hogy mivel mindig nagyon durván törlöm, annyira ki van sebesedve, hogy nem gyöz begyógyulni? Gyankodjak aranyérre? Okozhatja aranyér, hogy szinte hetente 1x elkap egy híg székletből álló ciklus (3-4x egymás után).

Köszönöm

Miki Mano

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Kérdező!

Azt, hogy a beljebb lévő fájdalom miatt "kié a pálya", csak vizsgálattal lehet kideríteni, vagy proktológusé vagy gasztroenterológusé lesz a szerep, ha mégis nem a "jó" helyre ment, át lesz irányítva.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

Végbélrepedése biztosan van, a sötétebb vér viszont tényleg nem illik ebbe a képbe. Az orvos meg fogja mondani, hogy mennyire látja sürgősnek a további kivizsgálást, valószínűsítem, hogy egy gyomortükrözés sem "ártana". A végbélrepedésről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Miki Manó!

Két probléma lehet. A bőrcsiszálás semmiképpen sem megfelelő, erről többet a jobb oldali oszlopban lévő képes szövegre kattintva igen sok mindent megtudhat.
A hasmenés lehet, hogy maga okozza a bőr fokozott sérülékenységét. Ha ez rendszeres, gasztroenterológiai szakvizsgálat szükségessé válhat. Az aranyér viszont ritkán okoz ilyen problémákat, inkább a csiszálással való felhagyás és a hasmenés kivizsgálása lenne a követendő.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
32 éves nő vagyok, nyáron volt két éve, hogy a nagy fiam született, most év elején pedig a kicsi. Az első szülés után, már itthon, észrevettem, hogy van egy kis bőrnyúlvány a végbelem hüvely felőli részén, de semmilyen panaszt nem okozott azóta sem, nem is változott. De nem sokkal utána keletkezett egy pici csomócska kicsit arrébb a bőr alatt, ami a második terhességem alatt kinyúlt. Nagyon pici, tükörben is alig láttam meg, inkább fürdésnél vettem észre. Ezzel sem volt semmi probléma, egészen mostanáig. Két hete hasmenésem volt egy napig (ideges voltam), és a sokadik törlés után pici vérpötty maradt a papíron. Ilyen már volt máskor is, de el is múlt a hasmenés utáni napokban. Azonban most úgy van, hogy 2-3 naponta ismétlődik a dolog, de csak törlésnél, tehát a székletben nincs, sem a törlés elején, mindig csak a legvégén. Plusz elég sokat járunk sétálni a gyerekekkel, kb. minden második nap, és az elmúlt két hétben voltak olyan napok, hogy a séta után itthon pici rózsaszín vagy barnás folt volt a papíron, tehát gondolom, séta közben is jött egy pötty vér, olyan kevés, hogy még egy cseppet sem tesz ki, de nagyon idegesít. Ha sokáig sétálunk, kb. egy órát, akkor már érzem is, hogy kicsit kezd szúrni, gondolom, ilyenkor jön a minimális vér. Cikkeit olvasva megállapítottam, hogy ez a második valami rajtam valószínűleg külső aranyér lehet, de ezt a két hetet leszámítva soha semmilyen panaszt nem okozott, nem fájt, nem vérzett, nem szúrt, nem váladékozott stb. Amúgy a székletem rendben van, mindig is rendben volt, aranyerem soha nem volt, semmilyen végbélproblémám sem volt soha. Fájdalmam sincs, csak néha kicsit érzékenynek érzem arrafelé. Telefonon beszéltem a háziorvossal, külső aranyérre gondol, Reparon krémet ajánlott, amit már kétszer használtam, tegnap és az előtt. 3 napja minden rendben volt, de ma séta után megint jött a kis rózsaszín maszat. Januárig sajnos nem tudom megoldani a gyermekfelügyeletet, tehát orvoshoz sem tudok eljutni. De írásait olvasgatva felmerül a kérdés, hogy egyáltalán a háziorvoshoz menjek-e, vagy rögtön proktológushoz. A háziorvos saját magát vagy sebészt javasolt. Szeretnék még később szülni, úgy gondoltam, hogy a harmadik (utolsó) után tetetem rendbe azt a környéket, mert, mint Önnél is olvastam, a terhesség és a szülés úgyis kihozza a panaszokat, ha az ember hajlamos rá. Mit gondol, mi lehet a baj, és milyen orvoshoz menjek, ha menjek. Válaszát köszönöm,
A.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves A.!

Az újabb baba előtt érdemes egy alapos szakvizsgálatra elmennie, ha bármi egyéb, gyógyszeresen kezelendő probléma fennáll, nehogy terhesség alatt kelljen ezzel foglalkozni. Sebész, háziorvos általában tükrözést nem csinál, viszont a belső részek esetleges gyulladása, egyéb problémái ránézéssel, ujjal vizsgálva nem kideríthetőek.
Szerintem keressen fel egy jó szakembert, proktológust! Valószínűnek tartom, semmi sürgős vagy borzalmas dolgot nem fog találni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

allasugy1 írta...

Kedves Bánfalvi Péter doktor úr!

Két hete rendszeres olvasója vagyok hírleveleinek, ezért először is, kérem, engedje meg, hogy megköszönjem, amit a hozzám hasonlókért tesz.

Panaszaim 4-5 évvel ezelőtt kezdődtek, amikor az addig megszokott reggeli ébredés utáni, és reggeli étkezést követő rendszeres székletürítésen felül kb. minden másnap harmadszor is elmentem wc-re, a második székletürítést követően kb. 1-2 órával. Ilyenkor csak babnyit-borsónyit sikerült kipréselnem magamból. Ebből később kialakult egy olyan szokásom, hogy ha mentem valahova még aznap este, akkor is elmentem mellékhelyiségre, nem feltétlenül inger hatására, inkább biztosítékként, hogy nem jön rám később az inger. Ez kb. egy hónapja odáig fajult, hogy minden székletürítést követően fél - egy - két órával újbóli ingert érzek, illetve azt, hogy nem ürült ki teljesen a bélszakasz, mintha nyomná valami belülről. Ilyenkor néha előfordul, hogy a babnyi, borsónyi széklet mellett vagy helyett kevés váladék (is) távozik, de általában nem ez a jellemző. Székrekedésem, hasmenésem nem szokott lenni. Egy hete próbálom figyelmen kívül hagyni a késztetést, hátha csak egy rossz beidegződés az egész és idővel talán visszaáll úgy, mint régen (ébredés után, első étkezés után), de általában igen zavar ez az érzés, ezért jelenleg hajlok afelé, hogy felkeressek egy szakorvost.

Ide tartozik még, hogy kb. két éve megjelent egy, majd kb. fél éve még egy duzzanat a végbélnyílás külső részén, ami nem fáj, nem viszket. Mintha megnyúlt volna a bőrredő. Elképzelhetőnek tartom, hogy nem feltétlenül ezek okozzák a panaszt, tekintettel arra, hogy időben később alakultak ki, mint a mostanra elsúlyosodott székletürítési beidegződés.

Azt kérdezném Öntől, hogy proktológushoz, gasztroenterológushoz vagy más szakterületre tartozik az általam felvázolt panasz, esetleg van-e valamilyen tanácsa ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Allasugy1

Vilma írta...

Kedves Bánfalvi Péter!

Nem tudom eldönteni aranyerem van-e vagy más?A végbél nyílásomon 2006-ban lett egy kemény csomóm, aztán leapadt és a helyén megnyúlt a bőr található.Előtte évben volt egy tályogom a farcsontomnál. A tályogot akkor rögtön felnyitották. Viszont a megnyúlt bőr a végbélnyílásomnál 1 éve problémát okoz néha. Az ősszel voltam általános rákszűrésen az onkológián és a végbél vizsgálatot is elvégezték, de csak annyit mondtak nincs daganat.Azóta még több gondot okoz nekem. Sőt még egy kisebb púp kellett kezet mellette. Ha oldalt fekszem, és benyomom olyan mindha egy borsó nagyságú valamit.Néha vérzik, ezt csak a bugyimon veszem észre.
Köszönöm a segítségét!

Varjas Vilma

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Allasugy1!

Panaszai leginkább végbélrepedésre, végbélgyulladásra utalnak. Az egymás utáni többszöri székelés, ki nem ürülés legtöbbször záróizomgörcs miatt alakul ki.
Mindezek leginkább proktológusra tartoznak, ha ő úgy látja, úgyis továbbküldi.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Vilma!

Panaszai sok mindenre utalhatnak, lehet egy visszatérő tályog, sipoly, aranyér, egyéb gyulladás is, mely szerintem egy kivizsgálást megér.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
30 éves férfi vagyok. Kb. két éve van székelés utáni vérzéssel és fájdalommal járó végbélproblémám. A problémával többször sebészhez fordultam, aki egy nagyon hatásos kúpot írt fel, de a baj az, hogy a kezelések utáni tünetmentes időszakaim max. 2-3 hétig tartanak. Fél éve annyit romlott a helyzet, hogy szinte heti rendszerességgel - de van hogy naponta - jelentkezik a vérzés és a fájdalom. Mozgásra, folyadék- és rostbevitelre figyelek, ennek ellenére a széklet első szakasza majdnem mindig kemény, és ez elég ahhoz hogy kialakuljon a vérzés.
Kérdésem az, hogy ha már van egy kialakult belső aranyér - amit az orvos meg is állapított - azt kordában lehet valahogy tartani? Vagy ha ennyi panaszt okoz, akkor érdemes lenne megműttetni? A másik kérdésem pedig az, hogy az Ön véleménye szerint a probléma állandó kiújulását okozhatja-e az, hogy a folyamatos tünetek miatt szinte napi szinten kénytelen vagyok a kenőcsöket és a kúpot használni?
Válaszát előre is köszönöm, a blogját pedig nagyon hasznosnak tartom, anno a " 7 dolog, melyet mindenképpen tudnia kell proktológiai vizsgálat előtt" című cikke vett rá hogy elmenjek orvoshoz.
Tamás

Vilma írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm szépen a válaszát!
Amint lelkileg felkészítem magam a vizsgálatra, mivel a vége műtét is lehet.

Üdv.
Vilma

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,
volt egy prosztataműtétem (bevágtak a prosztatába), utána valószínű túl gyorsan ültem motorkerékpárra, mert azóta előfordul vér a székletemben. Enyhe fájdalmat érzek a herezacskó és a végbél közt főleg időjárás megváltozásánál de akár magömlés után is.
Mydocalm tabletták egy kissé enyhítették a problémáimat, de aztán visszatért minden.
Az Indometacinum végbélkúp is segít, de állandóan használnom kell, és nem szünteti meg a fenn leírtakat.
Esetleg izmok, vagy szövetek sérülése okozhatja a problémáimat?
Nem tudom, hogy jó helyre címezem - e ezt a kérdést, de ha tudna segíteni előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr
Én a férjemmel kapcsolatban írok Erdélyből,aki 41 éves.Több éve vérzése van a széklete után.Ez úgy megy,hogy 1-2 nap vérzik,majd hetekig nem.Fájdalma nincs,azt mondja,hogy nem érez semmit.
Tavaly januárban proktologushoz ment belső aranyeret állapítottak meg,vastagbéltükrözésnél is aranyér volt a diagnozis.Majd gumigyűrűzésre járt 5 alkalommal.
Megnyugodtunk, leginkább én,mert édesapám végbélrákban halt meg és ugyan igy vérzéssel kezdődött neki is.Ez a nyugalom nem tartott sokáig,mert novemberben újra vérzett és most januárban már kétszer.
Szeretném kérdezni,hogy már lehetséges lenne újabb aranyér? (Ugyanúgy most sem fájtatja)

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

Panaszait nagy valószínűséggel -ahogy a fenti cikkből is gyanút foghatott- nem a már megállapított aranyér, hanem végbélrepedés okozza. Erről többet honlapomon, a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Uram!

A problémáit nagy valószínűséggel kismedencei izomzat visszatérő görcse okozhatja. Leginkább egy férfi intimtorna-tanfolyam elvégzését és az ott tanultak alkalmazását tudnám Önnek javasolni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Először is szeretném megnyugtatni, ha nincs semmi a vastagbélben -ahogy azt a vastagbéltükrözésnél megállapították-, akkor nem lehet vastagbélrákja. De mivel az aranyéren kívül is sokminden okozhat végbélvérzést, javaslom, látogasson el újból orvosához.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A következő problémával küszködök. Tavaly december közepe óta negyed óra ülés után kellemetlen nyomó tompa fájdalom érződik a végbelem felől. A fájdalom csak ülő állapotban jelentkezik, néha előfordul csípő szúró érzés is üléstől függetlenül. Álló állapotban, illetve, ha nem terhelem a végbelet pl.: WC -n ülök akkor egyáltalán nem jelentkezik, illetve pár perc alatt megszűnik. A székletem megfelelő rendszeres, nincs vérzés a végbél külsején nem tapintok semmit. Korábban (4-5 éve) már volt külső aranyerem (lila borsónyi vérhólyaghoz hasonló dudor volt kívül), de reapronos kezeléssel egy hónap után rendbe jött, vérzést akkor sem tapasztaltam.
A végbélen belül kb. 1 cm -re tapintva érezhető valami dudor, de nem vagyok benne biztos (illetve valamikor nem tudom pontosan mikor de már pár éve keletkezett belülre egy nyúlvány szerűség, problémát nem okoz, tapintásra nem fáj most sem).
Jelenleg reparonnal kezelem csak belül (mivel kívül nincs semmi). Urulógus is megnézte igaz csak mellékesen más okból jártam ott és csak kívülről tapogatta meg. Azt mondta, hogy a reparonos kezelés megfelelő folytassam tovább. Január elején három hétig probléma mentes volt, de azóta megint jelentkezik. Néha jobb néha rosszabb, néha egyáltalán nincs tünet. A doktor úr szerint mi lehet ez?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A legújabb cikkemet ("Aranyér? Végbélrepedés?...") mintha Önről írtam volna.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor ur,

egy egyszeru kerdesem lenne, soha nem volt szekrekedeses problemam, ellenben kifejezetten hasmeneses tipus vagyok. Idojaras valtozas, egy nem megfelelo etel hascsikarast, hasmenest tud okozni, olyat ami folyik, csip, es tobbszoros nekifutasra fejezodik csak be.
Szoval ilyen hasmenesek utan szoktam mosakodas kozben kitapinatni ilyen kidudorodasokat, amik nagyjabol visszahuzodnak egy ido utan tobbe- kevesbe. De most mar egy kisebb dudor allandosult kivul, es egy kis darab bor mintha logna rola. Nem faj, nem verzik, nem gennyes, nem valadekozik csak ott van, es aggaszt ez a dolog.
Terhesseg alatt sem volt semmi gondom, ezert talalom ezt furcsanak.
Az L-betus kenocs, amit ir az egyik cikkben ,segithet, vagy ugysem uszom meg az orvosi beavatkozast?

Koszonettel, egy aggodo anyuka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Anyuka!

Én a bőrnyúlvány miatt annyira nem aggódok, valószínűleg a bőr begyulladhatott, ilyenkor tud a bőr megduzzadva, megvastagodva csomót alkotni.
Nem Liotont, inkább Bepanthent használnék.
A hasmenést, gyulladást viszont rendbe kéne tenni, legelőször szerintem érdemes lenne gasztroenterológusnál látogatást tennie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos Crohn beteg vagyok és vastagbél nélkül élek már több éve (a vastagbelet egy vékonybélből készített zsák helyettesíti). Hogy még bonyolultabb legyen az életem, végbélrepedésem is van. Jártam az Ön rendelésén, ahol kúpot, valamint speciális krémet (4 összetevős Nitromintes), valamint végbéltornát írt fel, hogy némileg könnyítsen a helyzetemen. A Crohn most rendben van a rendkívül szigorú diéta és Salofalk végbélbeöntés hatására (elég nehéz felvezetni a pici csövecskét a szűk végbél miatt), azonban a legkisebb eltérés is hasmenést tud előidézni.
Minden székelés után (napjában 4-6-szor) használom a krémet, néha melegvizes ülőfürdőt veszek, szorító/lazító tornát használok.
Jobban érzem magam sokkal, de újra és újra -kétheti rendszerességgel- visszaesek a rossz állapotba (ilyenkor még nagyobb az odafigyelés, krém, kúp, fürdő, stb). Van-e kiút? Meg tudom-e valahogy erősíteni a végbélnyálkahártyát, hogy ne legyen annyira nagyon érzékeny, legyen némi ellenállása? Nem kellene-e a krém használatában kis szünetet tartani és másra váltani. Pl. a Bepanthen Plus belülről is alkalmazható?
Köszönöm előre a válaszát.
Üdvözlettel: Ria

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ria!

Mivel a vastagbél a Crohn betegség miatt eltávolításra került, a végbél nehezen bírja a megváltozott körülményeket. Emiatt van a probléma, az állapot persze meg nem szüntethető, de karban tartható.
Mivel ilyen gyakran használja a krémet, javaslom a végbél Bepanthen-nel való felváltott kenését, melyet belül is használhat, de erre talán jobb lenne a Doxiproct krém.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A következő problémával fordulok önhöz.Már egy ideje székletürítés közben, után vérzik a végbelem. A székletürítés nem jár fájdalommal. Vérzés szinte minden székelés után van. Addig vérzik,csöpög amíg a wc-n ülök. Álló helyzetben a záróizmok megszorítása közben érzem, hogy a végbelem visszahúzódik és a vérzés is megszűnik. Mitől lehet a vérzés?
Ha jól tudom a végbélrepedés fájdalommal is jár.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Az ilyen fajta vérzés leginkább aranyerességkor szokott fellépni. Mivel közép távon mindenképpen kezelésre szorul, javaslom, keressen fel egy jó szakembert, proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Következő problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Az elmúlt egy évben 3 alkalommal fordult elő, hogy véres volt a székletem. Nem a széklet maga, hanem látszott, hogy kívülről kenődött rá a vér, ami teljesen friss piros vér volt. Ezek teljesen egyedi, egyszeri alkalmak voltak, kizárólag az adott egyszeri székeléskor fordult elő, a következőnél már nem volt hasonló tünet. Fájdalom egyáltalán nem jelentkezett, soha nem is volt, azóta sincs. Egy kis viszketés azért van néha. A székletem soha nem változott meg, teljesen normális állagú, színű, szagú, se hasmenés, se szorulás, se egyéb extrém kilengés az állagában.

Annyit még hozzátennék, hogy súlyzókkal edzek, és a fenti tünetek mind-mind edzés után jelentkeztek. Illetve még két körülmény, ami segíthet:
- amikor a tünetek jelentkeztek, a székletem elég kemény jellegű volt, lényegében volt egy kis szorulás, erőlködtem rendesen a WC-n, illetve
- ha jól emlékszem az adott edzések előtt (a 3-ból 2 alkalommal biztosan) elég nagy mennyiségű L-Arginine készítményt vittem be (fokozott nitrogén-monoxid termelés miatti bedurrantó hatás), ezáltal rendesen kitágultak az erek.

Kérem, ha van rá lehetőség, adjon nekem tanácsot, mi lehet a probléma. Nyilván el kell menni proktológushoz (természetesen Önökhöz mennék, ha nem debreceni lennék :-) ), de addig is valami előzetes tudnivalót szívesen hallanék.

Előre is köszönök mindent.

Üdv:Sanyi :-)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Sanyi!

Problémája leginkább aranyér vagy bőrgyulladás lehet.
Ezekért próbálja meg a Reparon krémet (2x naponta), ha a probléma nem szűnik, irány az orvos.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Egy ideje Önhöz járok,végbélrepedés,aranyér,legutóbb kiderült,hogy egy "mirigy" be van gyulladva.Két hete voltam a rendelésén.
Jelenleg sajnos ott tart a dolog,hogy
a végbélnyílás bal oldalán(kívűlről)
kialakult egy elég kemény "csomó",ami nagyon érzékeny,még mozgás hatására is.
17.-én mentem volna Önhöz,de korábbra kellett kérnem időpontot,így jövő hét keddre sikerült egyeztetnem az Asszisztensével.
Van esetleg valami lehetőség,kenőcs,bármi amivel tudnám csökkenteni a "nyomást",illetve az érzékenységet keddig?
Sajnos így nagyon problémás a kúp használata amit felírt,illetve tényleg még a mozgás is fáj...

Válaszát előre is köszönöm...
Köszönettel,
Krisztián

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Egy enyhe hasmenést követően (1 napig tartott, 2 alkalommal került sor a híg székletre), 2 nap múlva csípő, égető érzés keletkezett a végbélben. Ez az állapot - hol erősebb, hol gyengébb tünetekkel - 1 hete fennáll (bár most már sokkal jobb). Vérzés, székelés közbeni fájdalom nem volt/nincs, viszont van egy kényelmetlen, izzadásszerű érzés a végbélben.
Korábban, túlzott wc-papír használat (kidörzsölés) után éreztem ilyesmit, de olyankor hamarabb elmúltak a panaszok.
Van valami speciális teendőm az ügyben?

Előre is köszönöm szíves válaszát.

Üdvözlettel,
András

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

A "Jön is, megy is..." c. cikkem nagy valószínűséggel Önnek szól, a benne foglaltakat kövesse.
Szeretettel várom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!

A Bepanthen krémet nyugodtan használhatja.
Ha a probléma nem múlik el, nagy valószínűséggel valamilyen fertőzés okozta gyulladás állhat a panaszok hátterében. Így akkor egy jó szakembert, proktológust vagy bőrgyógyászt keressen fel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Körülbelül egy hónapja kezdődött nálam a székelés közbeni, a végbél közepénél jelentkező, hirtelen szúró fájdalom, mely után általában véres csík volt látható a székletemen, mindig ugyanazon az egy helyen. Akkoriban wc-zés után azonnal elmúlt a fájdalom, tehát leginkább végbélrepedésre gondoltam. Gasztroenterológus megvizsgált, aranyeret nem talált, csak kissé vizenyős, ödémás gyűrűt tapintott. Mivel vagy egy jelenleg is gyulladt divertikulum a vastagbelemben, valószínűnek gondolta, hogy csak áthúzódott a gyulladás, így egy doboz Suppositorium haemorrhoidale kúpot kaptam. Mivel az nem segített, Hemoridot próbáltam utána, szintén nem túl nagy eredményességgel. Jelenleg már a végbélnyílás külső részén, az elülső és hátsó részén is látok egy-egy apróbb csomót, de mivel az internetes képek ennél jóval durvábbak, nem tudom megállapítani, hogy ez külső aranyérnek mondható-e. Kicsit érzékeny üléskor is már, de a wc-zés a legkellemetlenebb még mindig.
Van valamilyen nem vényköteles készítmény, amit a fentiek alapján ajánlana?

Köszönettel,
Andrea (24)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Panaszait nagy valószínűséggel végbélrepedés okozza, erről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Esetleg a Bepanthen-krémmel próbálkozhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

36 éves férfi vagyok, korábban ha jól visszagondolok évente kb egy alkalommal láttam elhanyagolható méretű vérfoltot a WC papíron székelés után. Panaszom nem volt, így nem is foglalkoztam a dologgal.
Múlt héten azonban a helyzet annyiban változott, hogy mintha egy kis kitüremkedést vettem volna észre a nyílás körül, illetve égő, viszkető érzés is társult a dologhoz. A széklet mennyisége/állaga rendben van. Fájdalom/vér nincs. Hemoclinnel kezelem, úgy néz ki, segít.
De a mondandóm lényege most következik: kb a fenti tünetek megjelenésével egyidőben olyan tünet is jelentkezik, hogy hiába tudom, hogy üres a végbelem, mert előzőleg voltam WC-n, mégis úgy érzem, mintha mennem kellene. Ez a feszítő érzés folyamatosan van, éjszaka is, aludni így nehezen tudok.
Már bejelentkeztem Önhöz, de csak jövő csütörtökre volt időpont. Kérem, hogy addig is adjon valami támpontot, mégis mire lehet számítani, most egyáltalán nem vagyok nyugodt.

Köszönettel,

fa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves fa!

Panaszai leginkább rögös aranyérre utalnak, erről, kezeléséről a "Jön is, megy is..." c. cikkemben olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Unknown írta...

Kedves Doktor úr!
Az alábbiakban szeretném tanácsát kérni. Pár hónapja vettem észre, hogy minden székelés után olyan érzésem van, minta még nem fejeztem volna be, de hiába próbálkozom, semmi nem történik. Utána szinte egész nap tart ez az érzés. Konkrétan nem fáj, nem vérzik, de eléggé zavaró, kicsit szúr is. Hasonlít ez a szúró érzés a szőr növekedésének érzetéhez. Valamint olyan érzésem van egész nap, mintha kellene is, meg nem is, illetve mintha nem töröltem volna tisztára, pedig nem így van. Talán jobban is izzad az a rész. Én a záróizmokra gondolok, hogy talán nem működnek megfelelően?! Az az érdekes, hogyha "széthúzom" a záró izmokat, akkor nem érzem ezt a szúró érzést, de amint vissza engedem, ismét előjön. Nagyon ritkán előfordult az is, hogy fájt az egész fenekem, nyilallásszerűen, aztán rövid idő után elmúlt. Szeretném tanácsát kérni, hogy mi lehet ez, és hogy milyen megoldást javasol az orvoslására? Üdvözlettel: Tigris

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tigris!

Sokféle probléma okozhatja panaszait, én leginkább végbélrepedésre, vagy valamilyen gyulladásra tudok gondolni. Mivel ezek egyike sem való távgyógyításra, csak azt tudom javasolni, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Unknown írta...

Nekem most intim zuhanyt javasolták mivel a legnagyobb gond hogy nem teljes az ürítés és állítólag az segít.

Norbert Varga írta...

Tisztelt doktor úr!

Fél évvel ezelőtt kezdődtek a panaszaim. Erős, nyilalló, hasogató érzés jelentkezett a végbelemben, ami néhány perc után elmúlt. Ez többször is előfordult - nem tudom mihez kötni -, fél év alatt körülbelül 10 alkalommal. A székletem állaga is megváltozott, lazább, puhább lett. Törlésnél igen sok wc papírt használok. A történethez hozzá tartozik, hogy rengeteg pékárut fogyasztottam egészen a múlt hét végéig. Többször jelentkezett gyomorégés is illetve puffadás.
Az elmúlt hét folyamán nagyon figyeltem az étkezésre, ennek köszönhetően - nagy örömömre - fél év után ismét rendes állágú, színű, szagú lett a székletem.
A probléma jelen pillanatban annyi, hogy wc-zés után, a 3-4. törléskor kevés vér is kerül a papírra, majd dolgom végeztét követően enyhe viszketés jelentkezik. Ez körülbelül 1 hónapja tart, nem mindennapos, de két-három naponta biztosan jelentkezik.
Továbbá szintén fél éve már, hogy a végbélnyílásom fölött kb. 10 cm-rel, a farpofáim között jelentkezett egy sebszerű képződmény, ami nap mint nap váladékozik. Bőrgyógyász hónapokkal ezelőtt davercin kenőcsöt írt fel, mely hatására el kellett volna múlnia a sebnek. Ez nem történt meg, a krém semmit sem segített. Bőrgyógyász szerint szőrtüsző gyulladásról van szó. A seb nem fáj, nem viszket, csak miután a kenőccsel bekenem, néha csípő érzés jelentkezik elhanyagolható mértékben. A honlapján olvasottak szerint akár sipoly is lehet?
Ön szerint mi okozhatja a panaszokat?

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Varga Úr!

Két probléma lehet, egyszer belső aranyere van, másodszor pilonidalis cisztája.
Az első proktológiai betegség, a második sebészi, mivel ezt a szőrtüszőt ki kell onnan metszeni maradéktalanul, különben újból kialakul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Viktória írta...

Tisztelt doktor úr!

5 napja műtöttek belső aranyérrel (Parks módszerrel) és egy polipot is eltávolítottak. Azóta egy dudor jelent meg a végbélnyílásomnál, ami fájdalommal jár. Kérdésem az lenne, hogy ez a műtét következménye-e és hogy el fog-e múlni. Széklet után égő fájdalmat érzek. Mit tegyek a mihamarabbi felépülés érdekében? Mennyi ideid tart a gyógyulás?

Válaszát előre is köszönöm.
Viktória

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viktória!

Néha a seb széle begyullad, néha berögösödik, ilyen előfordul. Érdemes lenne orvosának megmutatnia. Addig is, a Doxiproct krémmel biztos nem árt neki.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!


Sajnos aranyeres vagyok ami gyulladt volt. Mára a gyulladást lehúzták a különböző erre felírt kúpok és krém.

Viszont székeléskor, éget az anus környéke. Pedig higiénikus vagyok...

Kérdésem az lenne, mitől lehet érzékeny még ez a rész nálam a kezelések ellenére is?

És esetleg nem valami fertőzést vittem fel magamnak a kezelés alatt és attól van ez a tünet? Ha fertőzés lenne azt a proktológus tükrözéskor látná?
A fertőzést én magam miben venném észre?

Előre is köszönöm válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Olvassa el az "Aranyér? Végbélrepedés?..." c. cikkemet, szerintem a benne foglaltak igazak Önre is.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!


Azt hiszem hibát követtem el, mikor az aranyeremet napokig ugyanazzal a gumikesztyűvel kentem (mert nem akartam gyakran venni a patikában).

Azóta és már kezelés közben is amikor a gumikesztyű hozzáért erősen égett a nyálkahártya.
Időnként azóta is elő-előjön főleg ha stressz hatás ér vagy ejakuláció után.

Mi az összefüggés a stressz és a végbélégés között?

Üdvözlettel: Imre

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Imre!

Nem hinném, hogy a tisztába tett gumikesztyű bármilyen problémával járhat.
Leginkább végbélgörcs okozhatja stresszre vagy ejakulációra fokozódó végbélégését. Erre kell figyeljen.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Róbert írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Panaszaim egy krónikus prosztatagyulladást kezelő antibiotikum kúra után kezdődtek. Három gyógyszerrel próbálkoztunk,ez háromszor egy hetes kúrát jelentett(a gyógyszerek nevei: Cifloxin,Klabax,a harmadikra nem emlékszem). Azóta, azt tapasztalom, hogy miután elvégeztem a dolgom problémamentesen, és rendbe tettem magam, rá egy fél órára szúró,égető érzés ( ostobán fog hangzani,nincsenek is gondjaim a higiéniával , mintha nem lenne rendesen kitörölve a salakanyag) kínoz. Ez lehet egy boltbamenetel oda-visszája közt. WC-re sietvén tapasztalom, hogy véres a papír. Ötletem sincs, mitől lehet és hogy mi lehet ez, természetesen próbálkoztam itthoni módszerekkel (Reparon), nulla sikerrel.

Válaszát előre is köszönöm!

Róbert

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Róbert!

Akár gomba túlnövekedése okozta fertőzés is okozhatja panaszát.
Egy jó szakember, proktológus nézze meg.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...Tisztelt Doktor Úr!


Sajnos van egy régi kisebb aranyerem, amin többször megrepedt a nyálkahártya, mert vérzett székletürítéskor.

Mostanában fájó, maró érzésem van, az aranyerem környékén, ha nehezebb fizikai munkát végzek, azaz megerőltetem az aranyeres részt.

Az lehet a problémám, hogy a nyálkahártyám a végbelemben nem tud begyógyulni, és akár már el is fertőződhetett?
Vagy mitől lehet ez a kellemetlen tünetem?

És tud Doktor úr valamilyen nyálkahártya regeneráló krémet ajánlani rá?

Tisztelettel:Lóránt

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Lóránt!

Panaszait nagy valószínűséggel inkább végbélrepedés, mintsem aranyér okozza. A Bepanthen krémmel próbálkozzon, több információt a végbélrepedésről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva talál.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr,
Egy hete nagyon furcsa érzésem van végbéltájékon. Több dolog is történt akkor: akkor küzdöttem éppen egy hüvelyfertőzéssel, erősebb hasizomerősítő tornát is végeztem, és abban az időben kezdtem el egy liszt és cukormentes diétát. Azóta olyan mintha állandó székelési ingerem lenne, de ez csak érzés szintjén van meg, és csak a záróizmomnál érzem. WC-re nem kell többször mennem. Székletem rendben van, normális állagú, mennyiségű, vérzés, fájdalom nincs. Néha szúrást is érzek végbéltájékon, de inkább ez egy állandó diszkomfort érzés. 4 éve szültem a második gyermekemet, akkor is mint az elsőnél, repedés, gátmetszés, foltozás volt, szülés után egy pici aranyér, ami rövid idő alatt panaszmentes lett. Most megnéztem, és a végbelem tájékán látok pici, lilás, erőlködésre vérrel telítődő aranyeret, de nem látom jelentősnek. Olvasgattam a blogját, ami egyébként szenzációs, nagyon szimpatikus a hozzáállása és lenyűgöző a szakértelme, de annyira szerteágazóak a tünetek, hogy nem találom egyértelműen a panaszaim okát, nyilván ezt vizsgálat nélkül nem is várhatom. De remélem, azért a leírásom alapján, tud valami biztatót mondani, amíg nem jutok el orvosig. Köszönöm válaszát, Rita

Névtelen írta...Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődnék, hogy a comb belső oldalába sugárzó fájdalmam, a penis és a comb közötti részen, okozhatja-e az aranyerem, ami szintén a bal oldalon található.

Vagy más jellegű problémára kell gondolnom?

Jó egészséget Önnek!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Rita!
Ha pár hét alatt panaszai nem múlnak, nagy valószínűséggel valamilyen gyulladás állhat ezek hátterében.
Akkor egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!
Panaszait ha nem is aranyér, de más végbélbetegség okozhatja.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Végbéltályi panaszokkal küzködöm egy év óta. Jártam szakembernél, aranyeres elváltozást és fissurát nem találtak, mégis székelés után égő fájdalmat érzek. Székletem naponta van és állaga is rendben van.Mit javasol mit tehetnék,hogy javuljon az állapotom?

Válaszát köszönöm:Tisztelettel Jakab

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Nemrég tértem haza külföldi munkából. Körülbelül egy hét múlva jelentkeztek panaszaim, amit akkor aranyér szövődményének sejtettem. Szinte egyik napról a másikra váladékozni kezdett az egész végbél tájékom, illetve a herez. környéke is. Aranyeres problémáim azelőtt is voltak, de éreztem hogy ez valami más probléma lesz. Mivel a háziorvosom épp nem rendelt, így azonnal sebészeti szakrendeléshez fordultam, ahol "TK perinalis dermatis,,-t diagnosztizáltak ami átterjedt a here zacskóra is. Vermox tablettát, és Cifran tablettát írt fel az orvos, amit a megbeszéltek szerint szedtem, s-már másnapra sokkal jobban lettem.(Szűnni kezdett a váladékozás) Az orvos tájékoztatott hogy a Vermoxból 6 hét után még egyszer,egy szemet be kell venni, emlékeztető képpen. Ez három hete volt, most újra előjött úgy érzem még fájdalmasabb is, annyi különbséggel hogy most a herék környéke nem érintett. Hosszú távon nyilván nem megoldás ez a gyógyszeres kezelés sem, viszont tanácstalan vagyok mit kellene tennem? Vagy, ha megfelel a gyógyszeres kezelés mit tegyek még hogy az újabb kialakulást megelőzzem? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel; Balazs

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Jakab!
Több oka lehet panaszának, ötletbörzét nem tartanék ilyen kevés információ birtokában.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balázs!
Nem tartom elégségesnek a kivizsgálást, kezelést, tapasztalatom szerint többféle probléma kizárása után többféle gyógyszert kell kapjon.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
46 éves, egyébként egészséges férfi vagyok, de minden előzmény nélkül (ha a fogyókúra célú felülések elkezdése nem számít annak) másfél hete intenzív végbéltáji fájdalmaim vannak: inkomplett székelés érzéssel, egy napos hőemelkedéssel és nyilallással kezdődött, ami egy meleg fürdőt követően eltűnt és főleg a végbél záróizma környékére lokalizálható feszítő fájdalommá vált. A záróizom nyomásra nagyon érzékeny. A mai napig alig tudok ülni, aludni, fájdalomcsillapító, fürdő nem segít, jegelés is csak rövid időre hoz enyhülést. Székletem egyébként rendben van, nem nyálkás, nem véres, sőt utána kis időre meg is szűnik a fájdalom. Urológusnál tegnap voltam, prosztata problémám nincs, bár a nemi szervek tájéka azóta is fáj a vizsgálat után. Szerintem ennek már el kellett volna múlnia. Esetleg ez összefügghet a ki-tudja-mi-lehet másik problémával? Köszönettel várom válaszát.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Nekem egy sebész gasztroenteorológust sikerült találnom, aki belső aranyereket, és végbélrepedést állapított meg. Furcsálta, hogy a külső hám is meg volt repedve. Colonoskópiát fog csinálni a közeljövőben, és az eredménytől függően, részleges záróizom átvágást javasolt. Ettől tartok egy kicsit, ezért Buta voltam, és megpróbáltam magam tágítani a záróizmomat, erre megint berepedt a végbelem. Nem tudom, hogy akkor inkább bízzak az orvosomban, vagy keressek egy proktológust, aki többet tudhat, mint egy sebész gasztroenterológus ambuláns vezető a Károlyi kórházban? Mi a véleménye a záróizom átvágásáról?

Üdvözlettel: Dávid

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!
Valószínűleg végbélrepedés okozza panaszait. Erről többet a jobb oldali menüben található linkre kattintva olvashat.
Eddig mindent jól csinálta, ezt folytassa!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dávid!
A bőrön való repedés gyulladásra utal, amíg ez nincs kikezelve, én biztosan nem gondolkoznék műtéten.
Keressen fel egy jó szakembert, proktológust!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az előbbi 46 éves férfi vagyok ismét. Köszönöm válaszát! Legnagyobb gondom, hogy csak hetek múlva tudok eljutni a proktológiára, mert nem tudnak korábban időpontot adni. Egy sebész már végzett fizikális vizsgálatot, (kitapintania nem sikerült semmit, bár egy ponton nagyon éreztem, hogy fáj) véleménye szerint ez végbélrepedés- vagy gyulladás lehet és 10 napra való Suppositorium haemorrhoidale kúpot írt fel. 5 napja használom, de egyelőre nem segít rajtam, ülni továbbra sem tudok, fáj belül a végbelem hátsó része, mintha lenne benn valami és alkalmanként begyullad a záróizom is - utóbbi esetben még mindig csak a jég segít. Tényleg lehet ezzel még heteket várni, nem fertőződhet el? Antibiotikumot nem kellene szednem? Van egyáltalán Budapesten proktológiai sürgősségi ellátás, ha netán rosszabbodna a dolog? Előre is köszönöm és nagyon várom válaszát! Attila.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Néhány nappal ezelőtt proctológiai rendelésen belső II. fokú aranyeres gyulladást állapítottak meg (szó szerint: belső II fokú, erodált nodusok) rectoszkópia segítségével. Újjal elérhető magasságig(!) kóros nem volt tapasztalható, és én sem jeleztem a vizsgálat alatt fájdalmat. Javasoltak Detralex 500 mg-os tablettát és Doxiprotect kenőcsöt. A probléma az, hogy a kenőcs tubusra csavarható feltéte mindössze 3,5 cm mélyen vezethető a végbélbe, ráadásul a rajta lévő perforációk zöme (7-ből 6) az oldalán van, így szinte kizárt, hogy a kenőcs átjusson a belső záróizmon és elérje közvetlenül a gyulladt bélfalat. Az a kérdésem, hogy elégséges-e, ha a hatóanyag a záróizomban szívódik fel, vagy ez a kialakítás nem alkalmas a kezelésre? Az már csak költői kérdés, hogy belső aranyeresség esetén miért nem kúpot javasolnak, aminél nincs bizonytalankodás a bejuttatás és az adagolás mennyisége körül? Köszönettel: Rudolf

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!
Vizsgálat nélkül, sajnos, lehetetlen érdemben válaszolnom.
Sürgősségi proktológust nem tudok.
Nem tartom valószínűnek, hogy addig komoly szövődmények adódnának.
Láz, váladékozás, fokozódó lüktető fájdalom esetén tályog kialakulása merül fel, akkor sebészeten jelentkezzen.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Rudolf!
Teljesen egyetértek Önnel, a belső aranyerek gyulladására egyértelműen a kúp a megfelelő beviteli forma.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Mára kijelenthetem, hogy a belső II. fokú aranyeres gyulladásomra proktológus által javasolt Detralex 500 tabletta és Doxiproct kenőcs kombinációja egy hónap után nem tett tünetmentessé. Az a kérdésem, hogy Ön is a vény nélküli drága bio-öko csodaszereket favorizálja-e, vagy rendelésén komolyabb, vényes gyógyszereket is felír? Elnézést a konkrétságért, de már elegem van a több mint két hónapja tartó végbéltáji feszítő, szúró, érzékenység érzésekből.
Köszönettel: Rudolf

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Rudolf!

"Kiadós" végbélgyulladás (proctitis) kezelésére a Detralex és a Doxiproct önmagukban véleményem szerint alkalmatlanok.
Panaszai alapján még akár végbélrepedés is felmerül, erről többet a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva talál.
Valószínűleg Önnél mindkét probléma egyidejűleg fennáll, ilyenkor a kezelési rend kicsit bonyolódik, az adott pillanatnyi helyzethez igazodik.
Üdvözlettel:
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

1 hete székelés után elkezdett viszketni a végbélnyílásom ami aznap el is múlt, de azóta ott van egy kis dudor, ami nem fáj nem is vérzik de ha ülök érzem, hogy ott van. Sok ülés után kellemetlenebb. Egyébként ülő munkát végzek. Enyhe aranyér lehet?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Leginkább enyhe gyulladás okozhatja panaszait!
Pl. Reparon krém napi kétszeri használata valószínűleg orvosolja a problémákat!
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Kb 4 napja kezdtem érezni.hogy a végbélnyílásom egy pontján viszket.Gondoltam elmúlik,biztos a papírral jobban megdörzsöltem. Viszont este fürdés közben megtapogattam és egy kicsi dudort tapintottam a "kijàrat" pereménél, talán 3 mm- rel bejjebb.Ès innen érzem a viszketést.Székeléskor nem zavar, nem fáj, nem vérzik.Figyelemmel kísérem, de nem nő, nem is csökken csak ott van és viszket.Problémám sosem volt a székletemmel, esetenként hasmenés.Esteleg megszúrhatta valami kifelémenet èszrevètlenül? Vagy felfázhattam, mert naponta motorozok munkába menet, hidegben is. Tavaly is volt hasonló ősszel, de nem volt dudor. Aranyerem lett?
Köszi a segítséget előre is !!!
Üdv: Zotya

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zotya!

Bármi lehet, amit írt, ha egy hetes krémes kezelés (pl. a Reparon) nem hat, egy jó szakembert, proktológust keressen fel!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Edit írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Jelenleg Németországban élek csak a hónap végén megyek haza, de olyan tüneteim jelentkeztek, melyek megijesztenek. Tanácsát kérném, hogy mit tegyek.
47 éves vagyok, 22 évvel ezelőtt szüléskor kijött az aranyerem (a nőgyógyászom visszatette), amely hosszú évekig nem okozott gondot. Az utóbbi pár évben időnként előfordult, hogy néha vércsíkos volt a székletem és enyhe fájdalmam volt, de a háziorvosom tanácsára Reparon kenőccsel mindíg rendbe jött. Most augusztusban nagyon erős székrekedésem volt, kb 3 nap után nagy nehézségek és nagy fájdalom árán sikerült megszabadulnom tőle. Ezután pár napig vércseppes volt a székletem, azután helyrejött (Reparon kenőcs használatával). Kb. 4 hete újból szorulásom lett, hogy megelőzzem az előző gondot, glicerines kúppal sikerült is wécéznem, azonban azóta nem múló tüneteim vannak. Minden reggel székelés közben erős fájdalom, mintha késsel hasogatnák a végbelem, ami nagyon nehezen múlik el, sokszor délutánra lesz csak jobb. Üléskor nagyon rossz a helyzet. Napközben úgy érzem, mintha székelnem kellene, vagyis mintha lenne ott valami, de nem bírok wc-re menni, igaz nem is erölködöm. A végbelem első felénél két oldalról, mintha lenne kigöbösödött rész,talán ez fáj napközben, bár sokszor már úgy érzem az egész végbélnyílásom fáj, a reggeli fájdalom a végbélnyílás hátsó felénél jelentkezik. Hiába lágy a székletem (nagyon odafigyelek az étkezésre) az ürítés mindíg fájdalommal jár. Próbáltam a Doxiproct, majd Neogranormon kenőcsöt (ezeket kaptam itt magyaroktól), de nem használt. Németül nagyon keveset tudok még, nehéz lenne itt orvoshoz menni, viszont a fájdalmat most már nehéz elviselni, Kérem adjon tanácsot, hogy mit tudok tenni a fájdalom enyhítésére, illetve várhatok-e november végéig?

Nagyon várom válaszát.

Tisztelettel:
Edit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

Panaszát nagy valószínűséggel végbélrepedés okozza.
Erről, a megelőzéséről többet a jobb oldali menüben lévő hivatkozásra kattintva olvashat.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
II-III. fokú belső aranyeres nóduszok hatástalan gyógyszeres kezelése után megtörtént a Barron-féle gumigyűrűzés 8, 12 és 5 óra irányában, az adott sorrendben, kéthetes időközökkel. A fájdalmak csillapodtak, de NEM szűntek meg. Vérzés nincs, nem is volt. A harmadik kezelés után 2 hónappal egyhe gyulladást állapítottak meg az anális csatorna felső részén, hidrokortizonos kúp nem segített, Doxiproct kenőcs visszaszorította. De a belső záróizom tónusos volta miatti fájdalom ill. az 5 és 8 óra közötti irányú szúró fájdalom még mindig NEM szűnt meg. Lehetséges-e, ill. milyen gyakran fordul elő a gyűrűzés következményeként, hogy a gyűrű helyén kialakult gyógyult seb körül annyira feszül a nyálkahártya, hogy a záróizom mozgására (székeléskor) a bélfal megreped? Kérdésem arra az esetre is vonatkozik, ha a fellépő feszülés "csak" folyamatosan irritálja a záróizmot, berepedés nélkül. Különösen az az eset érdekel, ha a két sebhely közel van egymáshoz (5 és 8 óra), mert így a körülöttük kialakuló sugárirányú feszültség összeadódhat, és még a záróizom tágulása közben fellépő erőkhöz is hozzáadódik.
Köszönettel: Rudolf

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Rudolf!

Kicsit túlgondolkodta dolgot.

Az eleve görcsre hajlamos záróizom a gyűrűzések okozta kellemetlenségtől begörcsölt, emiatt végbélrepedés jött létre, ami azóta sem gyógyul meg véglegesen. Erről többet a jobb oldali menüben a végbélrepedés hivatkozásra kattintva olvashat.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Névtelen írta...

Tisztelt Adjunktus Úr,

Az elmúlt héten két alkalommal friss vér borította a wc-papírt székelés után. Eddigi életem során (37 év) ilyesmi eddig háromszor fordult elő velem, időben elszórva. A mostani két alkalmat követő 3-4 székelésnél szintén nem jelentkezett ez a probléma.
Egyéb tünetet - minimális váladékozást leszámítva - nem észleltem a korábbi alkalmakkor sem, és a legutóbbiak során sem.

Sajnos, rossz szokásom, hogy csak "vészhelyzetben" ülök wc-re idegen helyen (még a munkahelyemen sem), inkább "hazaviszem" a feladatot. A kb. 3 évvel ezelőtti hasonló esetet követően megpróbáltam átszokni a napi reggeli gyakorlatra. Ez nagyrészt sikerült is, de nyilván nem mindig akkor jön az inger, amikor én szeretném, így előfordul, hogy napközben visszatartom.

Aggodalomra adhat okot a leírt jelenség vagy előfordulhat, hogy egy nagyobb erőlködés és/vagy nagyobb mennyiségű/keményebb széklet okozta a tüneteket?

Előre is köszönöm szíves válaszát.

Üdvözlettel,
András

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

2 napja körülbelül végbélnyílás táji viszketést, fájdalmat és duzzanatot vettem észre. Nem tudom mi okozhatta a kialakulását, lehet hogy hasizom erősítésnél a túlzott erőlködés váltotta ki. A tünetek aranyérre utalnak, amivel már régebben volt problémám, kb. 2 éve, de akkor a duzzanat visszament székelés után. Akkoriban kezeltem kúppal illetve kenőccsel egyszerre, el is múlt, azóta nem volt problémám. Most azonban nagyon kellemetlenek a napok, minden helyzetben érzek fájdalmat egy idő után. A duzzanat nem megy vissza, folyamatosan kint marad, és gondolom ez okozza a kellemetlenséget. Tegnap óta elkezdtem használni Hemorid kúpot napi 2-szer, meleg vizes ülőfürdőt is alkalmazok naponta 3-szor és utána Reparon kenőccsel szoktam bekenni. Bioptron lámpát is használom. Egyelőre nem érzek javulást, valamit rosszul csinálok vagy reménytelen az esetem és műteni kell? Kicsit félek a következményektől.

Tisztelettel:
Bence

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!

A vérzést az Ön esetében valószínűleg aranyér okozza. A panasz rövidtávon kezelhető aranyér kúpokkal, ám azt javaslom, hogy valamikor egy jó szakembert, proktológust keressen fel. Üdvözlettel. Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bence!

A "Jön is, megy is, marad is..." című cikkemet olvassa el, abban minden információt megtalál a külső rögösödött aranyérről.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Zsolt írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Nekem három évvel ezelőtt eredményesen megoldotta problémámat magánrendelésén, ezért köszönettel tartozom.
Most fél hónap híján két éves kislányommal kapcsolatosan kérném ki a véleményét. Fenekén a linken látható elváltozás található. Születése után nem sokkal jelentkezett, de eddig elhanyagolhatóan kicsi volt, az utóbbi két hétben indult növekedésnek. Bő fél éve székelési problémái vannak, a gondosan tervezett táplálkozás és a laza széklet ellenére is sírva, üvöltve végzi dolgát (még pelenkába).
Eddig nem tudtuk orvoshoz vinni, mert a kivizsgálást esélytelennek tartom; a gyerekorvosi rendelő ajtaja láttán is hisztirohamot kap, egy légzésvizsgálat is három emberes feladat, ezért is kérem segítségét így fényképpel.
Mi lehet ez az elváltozás? Lehet köze a székelési gondjaihoz (fájdalmához) ?

http://kepfeltoltes.hu/151017/IMG_5288_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hálásan köszönöm segítségét!
Zsolt

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsolt!

Gyermekgyógyász feleségemmel egyetértésben véleményem szerint végbélrepedés okozza a panaszokat, de a külső csomó alakja felveti vastagbélgyulladás lehetőségét is.

Gyermekgasztroenterológusnak mutassák meg.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Ildikó B írta...

Tisztelt Doktor Ur.Protologusnál voltam 2évvel ezelött vékony és lágy székelésem volt. Akkor kezttem el a sok viz ivását mert elötte nagyon kevesett ittam.Eleinte erre fogtam,de mégis elmentem orvoshoz.Akkor volt végbéltükrözés ahol végbélrepedést állapítottak meg,volt széklet vér vizsgálatom is ami negatív.Ekkor kaptam egy krémet amitöl azonnal normális vastagságut és állagut székeltem és azota is.Most az lenne a problémám hogy pár honappal ezelött végbélégésem volt majd ez megszünt és most pedig végbél fájdalmam van ami csak késő délután este jelentkezik.Lefekvés után megszünik. Végbelemen belül egy ponton érzem a fájdalmat.Még olyan érzésem van mint ha be lenne gyulladva a végbelem.Székletem normális vastag és állaga is,felkelés után pár perccel van székelésem.Vért nem észleltem.Mi lehet ez a fájdalom.Válaszát köszönöm.Tisztelettel:Ildikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ildikó!

Panaszai alapján végbélgyulladásra gyanakszom.

Egy jó szakembert, proktológust keressen fel, aki rendbe teszi!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Tamás írta...

Tisztelt Doktorúr

26 éves férfi vagyok, és az alábbi tüneteim vannak:
Október elején friss, élénkpiros vért tapasztaltam a székletemen, és aranyérre gyanakodtam. Patikában vettem vény nélkül kapható Reparon kúpot, ami hatására a probléma kb. 1-1.5 hét alatt meg is szűnt. Sajnos a tünetek November végén újra jelentkeztek, de most a Reparon nem csökkentette a vérzést, sőt a vér mennyisége nőtt is, csütörtök óta már alvadt, zselés állagú vér is megjelenik a friss vér mellett. Egyéb tünetem (fájdalom, rosszullét, bármi más) nincs, csupán a vér, meg egy kis idegesség a tünet miatt. A vér mindig a széklet elején jelenik meg, a széklet felszínére kenődve, vagy attól elkülönülve, de az utoljára ürülő széklet mindig tiszta, legfeljebb pár csepp friss piros vér jelenik meg rajta néha. Magában a székletben nem látok vért (kicsit szétnyomkodtam, hogy megnézzem) A széklet állaga kifejezetten puha, ennek oka az is, hogy figyelek a rostdús táplálkozásra a probléma megjelenése óta. Mennyisége nem változott, megegyezik az egyébként szokásossal. A székletem egyébként gyerekkorom óta keményebb a normálisnál ha nem figyelek rá.

A problémával hétfőn amint lehet megyek a háziorvoshoz, azonban amennyiben lehet addig is szeretnék többet megtudni a vérzés okáról. Valamennyire utánaolvastam a dolognak, és amennyire tudom az alvadt vér a bélrendszer felsőbb részén eredő problémát jelezhet. Ennek ugyanakkor talán elent mond, hogy a tünetek első jelentkezésekor csak piros vérrel találkoztam, illetve, hogy az ürülék utolsó szakasza tiszta. Lehet-e a probléma továbbra is aranyér, vagy más áll a háttérben? Lehetséges, hogy a végbél egy helyen/szakaszon vérzik, és ami a napi ürítésig összegyűlik csak az alvad meg? A reparon szedését, mivel nem használ tegnap reggel abbahagytam, lehetséges, hogy az okozott véralvadást? Milyen teendőim vannak a háziorvos meglátogatásáig? Várhatóan milyen diagnózist kapok a háziorvostól, mivel neki is ezeket a tüneteket tudom felsorolni.

Válaszát előre is köszönöm

Névtelen írta...

SZIA azóta találtál megoldást a széklet gondra. mármint a vége száraz nekem is

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

Rengeteg kérdése van. Valószínű a háziorvos vagy más kúpot ír fel, vagy sebészetre, jobb esetben egyenesen proktológiára küldi.
Ha a vér (legyen az akár alvadt is) a széklet elején van, az valószínűleg a végbél alsóbb szakaszán gyűlik össze. Ennek a vérzésnek leggyakoribb oka az aranyér.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Csilla E. írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Én kálváriám már több mint egy éve tart. Több mit 20 éve volt aranyerem,ami fajt, hol jobban hol kevésbe. Egy éve trombotizált aranyerem lett. Iszonyat fájdalmam volt, lépni sem tudtam. Doktornő akinél voltam azt monda azonnali műtét,másnap reggel meg is műtött. Sajnos azóta is a kínok kínját élem át.Folyamatosan kellet járjak lápiszólasra mert burjánozni kezdett körülötte és sajnos semmit nem gyógyul folyamatosan gennyezik, a doktornő sem érti miért nem gyógyul.Több orvosnál is jártam ( Pécsen,Székesfehérváron, Budapesten)különböző klinikákon. De sajnos minden hol azt a választ kapom (ilyennel még nem találkoztunk). Azóta még 2 szer lettem műtve de sajnos a lehet megint műteni kell mert megint nő a hámhiány az az a kb.1.5 cm. Sajnos mindenki csak találgat hogy mi lehet mert nem találkozott senki ilyennel pedig a legjobb orvosokat kerestem meg. Voltam különböző vizsgálatokon ( immunológián, MRIn Hasin, és medence, Calpotekcia tesztet készíttettem, végbél tükrözésen) mindenem negatív lett.
Sajnos letelt az egy év táppénzem és vissza kellett mennem dolgozni ami maga a pokol na meg a minden napokról ne is beszéljek!

Nem tudom esetleg Önnek van-e valami ötlete mi lehet a gond?
Válaszát előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

45 éves vagyok, férfi, és már régóta (kb.20 éve) küszködök aranyérrel. Nekem általában hígabb a székletem, sokszor robbanásszerűen indul, leszoktam a szénsavas italokról. Idén májusban voltam vastag-vékonybél tükrözésen, ahol egy levett 2mm-es polipon kívül semmi problémát nem találtak, nincs semmilyen gyulladásom, és nincs ételallergiám sem.
12 napja műtöttek késsel-villával (1 napos műtét) külső-belső aranyérre (a belső körkörös volt, a külső 5 db gombóc volt. A doki aki műtött 2 hétig szabin van, és azt kérdezném Öntől, hogy a belső aranyerek meddig váladékoznak? Olyan világos túlvizezett málnaszörp színű a váladék a gézen amit odatömködök. Igyekszem mindent betartani, táplálkozás, széklet állag, ülőfürdő, 3x2 Detralex stb. A műtét utáni 3-4 nap maga volt a pokol, most már jobb, de még most is székeléskor amíg kinyílik a nyílás, addig elég rendesen ég az egész, meg fáj, amíg jön kifelé a dolog, addig alábbhagy a fájdalom, majd a végén megint erősödik, székelés után kb. 20-25 másodperc után enyhül, illetve szűnik meg. Vérzés nincs kb. 2 napja.
Szóval, normális dolog a belülről jövő váladékozás, illetve mikor szűnik meg az égető-csípő fájdalom?

Köszönöm a válaszát: Péter

Fülöp Péter Attila írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már írtam Önnek, de nem találtam a válaszát, vagy csak rossz helyen kerestem.
A problémám az, hogy most már 3 hete műtöttek külső-belső aranyérre (5 külsőt, 3 belsőt vágtak ki), hagyományos kimetszéses műtéttel. Most már úgy-ahogy elviselhető a dolog, de a székelés még mindig "szemösszeszorítós". Menetirány szerint elől (ha jól gondolom akkor térdelő helyzetben 6-7 óra irányban) kegyetlenül csíp, és kínkeservesen tudom csak felhelyezni a kúpot amit a sebész írt fel. Ugyaninnen váladékozik is, illetve vérezget is. Ha jól gondolom akkor onnan kivágtak valamit és nem tud összehúzódni, mert a székeléstől mindig újból megnyílik. A sebész a kontroll vizsgálaton azt mondta, hogy használjam ezt a kúpot napi 1x éjszaka és 2 hét múlva menjek hozzá. Amikor a kúpot tolom fel akkor gy érezni, hogy ott van egy hosszanti "vályú" szerű seb ami kegyetlenül csíp és fáj, és mintha nem lenne összevarrva. Illetve mondtam még a kontrollon azt is, hogy nekem olyan érzésem van, mintha szűkebb lenne a végbélnyílásom, amire azt mondta a sebész, hogy ez így szokott lenni de ez majd magától megoldódik. A felszívódós varrataim még megvannak, és elég zavaróak, van a nyílásban is ahogy érzem az ujjammal. Lehet, hogy a szűkös érzés azután fog enyhülni, ha kijött minden varrat? Félek, hogy újabb műtét vár rám, a szűkület miatt. Egyébként a székletem nekem szinte állandóan laza, inkább híg, már voltam vékony-, és vastagbéltükrözésen is idén márciusban, de nincsen szervi oka a hígabb székletnek, étel-allergiám sincs. Azt mondták, hogy ilyen alkat vagyok, hamar átmegy rajtam az étel (amúgy 98 centi és 115 kilós 45 éves férfi vagyok).
Az aranyérműtétet egy maszek proktológus javasolta, aki már nyugdíjas, és nem műt, csak magánrendelése van, ő ajánlotta a sebészt aki műtött (a műtét előtt "hálát" is adtam neki sokak szerint a dupláját mint a szokásos, de azt akartam, hogy egyszer és mindenkorra oldódjon meg a problémám amivel kb. 15 éve küzdök).
Végül is az lenne a kérdésem, hogy mikorra forr össze az a csípős-szúró seb, ill. lehet-e hogy ez így marad, ha igen, akkor mi a megoldás, kb. mikorra leszek munkaképes (nehéz fizikai munkát végzek a vasútnál, nagy vasdarabokat emelünk-húzunk-vonunk; van felsőfokúm is, de ezt a fizikai munkát jobban megfizetik ott).

Nagyon várom a válaszát, üdvözlettel: Péter

Unknown írta...

Kedves doktor úr! Kb 4 napja észre vettem egy borsó nagyságú hólyagot a végbél nyílás táji részen. A következő nap már kissé szúrt is .Azóta már jobb a helyzet kissé inkább feszítő érzés van csak. Lehetséges hogy külső aranyerem van?
Tisztelettel.: Zoltán

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   201 – 363 / 363   Újabbak› Legújabbak»
Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!