2009. június 15., hétfő

Áció, Ráció, Edukáció, avagy mit (ne) tegyünk aranyérrel nyári melegben

A teljes, nagyban kibővített cikk regisztráció után érhető el!


Az elkövetkezőkben természetesen nem rekreációs programajánlat olvasható. A nyár ugyanis sok szempontból kihívást jelent mindazoknak, akiknek problémásabb az alfelük, sokszor ilyen élethelyzetben mutatja meg először méregfogát (képzavarral élve). Lehet, hogy valakit felháborít, hogy ilyen (gazdasági) helyzetben még mer valaki nyaralásról beszélni is, de az vegye úgy, hogy csak a nyár évszakáról írok.
Vegyük először is a szempontokat, helyzeteket.
1)A szabadság együtt jár az életmód (étkezési, székelési) hirtelen megváltoz(tat)ásával. Ez a székletre, székelési szokásokra is kihatással van, sokszor rossz irányban.
2)Meleg van, fokozott a test kipárolgása, a kellő mértékű folyadékbevitel kétséges.
3)Hosszú távú utazás melegben, üléssel, izzadással, gyakran a tisztálkodási lehetőségek beszűkülésével.
4)Jó idő, rossz idő. Melegben a hideg vizes, hűvös időben a meleg vizes (termál) fürdő, hiszen nyáron a víz „kötelező” program (főleg gyerekkel).
5)Könny(elm)ű öltözet (akár vizesen) esti meghitt, elhúzódó beszélgetések alkalmával hidegen széken való ücsörgés, felfázás.
6)Távol az otthontól, a szokásos fenékápolási kellékektől, tisztálkodási lehetőségektől.

Hirtelen ezek a szempontok jutnak eszembe a betegek elmondása alapján, akik ezekre az okokra vezetik vissza a baj kezdetén, rosszabbodását.
Nézzük most először a megelőzési lehetőségeket az előző szempontok alapján.
1)Ismeretlen közegben mindenképpen törekedjünk a biztonságos ételek fogyasztására, hogy a nyaralás ne a WC és a kád közötti úton teljen el (már ha van ott ilyen)! A hasmenés, mint „extra” használat, elmúlta után is tartós végbélpanaszokat okozhat. Ugyanez igaz akkor, hogyha a rossz minőségű (rostszegény, könnyen hozzáférhető) ételek, kevés folyadék hatására szorulásunk lesz. Megelőzésére javasolt a folyton szajkózott növényi rostokban és folyadékban gazdag, (tudtommal úgy mondják ezt szépen, hogy mediterrán diéta) rendszeres táplálkozás. A bevitelről ennyi.
A kivitel biztosításához törekedjünk a nyugodt környezet megteremtésére! A visszataszító körülmények között, szorongva, sürgetve letudott székelés vagy annak elfojtása sok probléma alapja szokott lenni. Ha már változtatni kell, változtassunk (lehetőségeink szerint) jó irányba!
2)Igyunk sokat! Erről szól régebbi szösszenetem.
3)A hosszan tartó ülés a puha autósülésben sok végbéltáji gond kiváltója lehet. Ilyenek a külső aranyér rögösödése, a fokozott izzadás, váladékozás miatti gyulladás, belső aranyérproblémák fokozódása, székrekedés (és ami utána jön). Mivel út közben nem lehet óránként bidén tisztálkodni, érdemes valamilyen, nem akkor először kipróbált, hipoallergén (azaz ami nem irritál) intimtörlőt beszerezni. A legkevesebb „hatóanyagot” tartalmazót, mert a melegben a kipállott bőr sokkal érzékenyebbé válik, legjobb lenne a sima vizes törlő. A jól szellőző, könnyű ruházat alapvető komfortunkhoz mindenképpen szükséges. Érdemes aranyérbetegség esetén valamilyen aranyérpárnát kipróbálni, 3x1 adagban szedni a Detralexet az utazás idejére, ez csökkenti az aranyerekre ható nyomást. A székrekedés, székelési problémák elkerülésére iktassunk be utunkba megfelelő tisztaságú illemhelyeket, és használjuk is azokat (persze nem mindenképp, erőlködve). Persze a puffasztó ételek fogyasztását ilyenkor kerüljük. Kipróbálhatunk gomba elleni hintőport (Batrafen, Digifungin, Mycosid) is (ne fekete gatyával).
4)A termál víz, ha jó meleg (de hát ez benne a jó) fokozza az alhasi keringést, az aranyerekben pangást válthat ki. Ezért az aranyeres panaszokat kiválthatja, erősítheti (duzzanat, előesés, vérzés). Lehetőleg kerüljük a hosszan tartó bennetartózkodást! Végbélrepedésben, a végbélzáróizom görcsös állapotában viszont nagyon jó, nyugtató hatású (hiába vérzik székeléskor, akkor is). A hideg vízről is szól az 5) pont.
5)A hosszú ideig hidegnek kitett alfél felfázik. Ez megnyilvánulhat a fokozott hugyúti, emésztőrendszeri fertőzéshajlamban is (szapora, csípő vizelet, hasmenések), de amiről most inkább írnék, az az, hogy az alhasi záróizmok érzékenysége, görcskészsége ilyenkor fokozódik. Ennek hatására végbélrepedés (fájdalom, vérzés székeléskor, esetleg utána is), székelési nehézség alakulhat ki. Sok ilyen történetet („két éve nyáron kezdődött, mikor felfáztam”) hallottam, nem tréfadolog. Hideg vízben nem csak vasemberek fürdőznek, hanem balekok is. Csak a történet folytatása dönti el, ki melyik csoportba tartozik. Nyári, romantikus estéken pedig ülőpárna, (száraz!) többrétegű öltözet, zoknival kötelező! Este nyolckor még lehet a fürdőruhás buli ihaj-csuhaj, de ugyanez éjjeli tizenegykor már igencsak vacogós lehet. Trendi, de utána mindenki magára vessen. Szerintem nem éri meg, előre készüljünk fel rá, program közben úgysem szaladunk ruhát, nem öltözünk fel.
6)Ne hagyjuk otthon a gyógyszeres csomagunkat, esetleges panaszok, félelem esetén segít a kiválasztásban előző két cikkem. Belső aranyér megléte esetén vigyünk Detralexet, gond esetén áldás lehet (nem szponzor, Isten bizony). Inkább vigyünk el mindent, ami az eszünkbe jut, és mosolyogjanak meg a többiek, mintsem hogy szorongjunk, és kellemetlenségekkel töltsük a régen várt „pihenést”. Mindenkinek vannak rigolyái, nevezzük ki ezt a csomagot magunkénak. Ha ismeretlen helyre megyünk, próbáljunk meg érdeklődni ne csak a kilátásról és a svédasztalos reggeliről, hanem az illem- és tisztálkodási helységről is (külön vagy egyben, zuhany vagy kád van-e utána, papír vagy törlő a WC-ben lehúzató-e, vagy külön kell kidobni, stb.). Ne érjen minket garantált meglepetés (pofáraesés).

Milyen kezelési módszerek jöhetnek számításba ilyenkor, a nyári „uborkaszezonban”? Nem biztos, hogy várni kell a probléma megoldásával, csak mert nyár van.
Kettő szituáció jutott eszembe (csak úgy beszúrva). Velem is megtörtént, hogy az ember autóban órákat áll a tűző napon az autópályán messze minden leálló helytől, percenként métereket haladva, miközben az autóban mindenkinek pisilni-kakilni(-tisztálkodni) kell. Eléggé frusztráló, legalább az alfelünkkel ne legyen gond ilyenkor! A másik, hogy sokaktól hallottam, hogy több igen távol(-kelet)i országban sürgősen kellő egészségügyi szolgálat (legalábbis beteg szemmel) igencsak tündérmesés módon működik, mind elérhetőségét, gyorsaságát, tisztaságát, hatékonyságát, bánásmódját tekintve (remélem, nem Európa, Amerika felé haladnak). Ez jó hír, de nem biztos, hogy tuti tipp kipróbálni.
1)Kúp, krém:
A kúpozással majdnem minden oké, de a krémezés a fentebb említett módon a bőr fokozott érzékenysége esetén külön kis galibát, felmaródást, gyulladást, fertőzést okozhat. A kúp is allergizálhat, tartalma valamilyen fokban váladék formájában kicsordogálhat, a fentivel hasonló eredménnyel járva. Ha ilyen bajunk van, közösségi vízbe ne menjünk! Kívülre, a bőrre aranyérkrémet (ezek a belső aranyér „bélnyálkahártyájára”, nem a bőrre lettek kifejlesztve) lehetőség szerint ne kenjünk, inkább maradjunk a babás reklámokban szereplő termékeknél!
2)Ambuláns kezelés:
Belső beavatkozások (gyűrűzés, belső polyp levétel, stb.) a termálvizen kívül egy esetben nem ajánlatosak, ha az ember messze külföldre távozik. Mindig ilyenkor jön a gond (fájdalom, fertőzés, vérzés), ezért inkább a külföldi út utánra, vagy legalább 3-4 héttel előttre időzítsük a beavatkozást.
3)Műtétek:
Ha aranyérműtétet tervezünk, én a seb nagyfokú besarjadásáig nem ajánlanám sem a nyilvános fürdőt (szerintem befertőződhet, de hallottam ellenkező szakértői véleményt is, a másik, meg hogy én sem szeretném, ha mellettem olyan fürdene, akinek seb van az alfelén), a hosszú autóutat (ülve, sebes fenékkel sok-sok órát melegben, tisztálkodási lehetőség nélkül), sem az elérhetetlen messzeséget (onnan ide, az orvosához gond esetén). Ilyenkor legjobb az otthoni, de legalább itthoni megszokott környezet és körülmény. Ha ilyen program van, valamelyiket lehetőség szerint halasszuk (ne legyünk telhetetlenek:)).

Tehát összefoglalva, ne csak a puskaport tartsuk szárazon és hűvösen, esetleg tisztán, hanem az alfelünket is. Ha gond van, érdemes ilyenkor is felkeresni szakembert, proktológust, habár az gyors elérhetőség sok esetben a nyári szabadságkor kétséges (Ő is ember).
Apropó, tudom, hogy sokszor úgy gondolhatjuk, ha a kiválasztott orvos esetleg nyaral, hogy „Hogyan tehet velem ilyet, hogy elmegy nyaralni, mikor nekem gondom van, és így cserben hagy?!”. Ilyenkor képzeljük el, mi lenne belőle, ha csak akkor menne el pihenni, amikor előre lefixáltan senkinek sincs baja (azaz soha), vagy naponta visszarángatnák a szabiról. Persze szabadság előtt az ember (az orvos is az) ne aktívkodjon!

A teljes, még több hasznos tanáccsal kibővített, átdolgozott cikk regisztráció után érhető el!

Kívánok mindenkinek jó pihenést (kinek, mit szeret), szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

64 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Lehet, hogy nem topicba vágó kérdés, de mivel ez a legfrissebb, gondoltam itt tenném fel a kérdésemet.

Három napja történt, hogy székelés után a papíron pár apró pirosas cseppet vettem észre. Aznap éjjel erősen viszketni kezdett a hátsó felem, és megvizsgálva egy hosszú, hurkaformájú duzzanatot lehet kitapintani, amelynek az egyik vége a végbélnyíláshoz vezet, és mintha ott más kis csomót is lehetne tapintani.
Székeléssel nem szokott gondom lenni, nem is fájdalmas, és egyébként sem érzek fájdalmat, és vérzést azóta sem tapasztaltam (az első és egyetlen alkalom sem volt intenzív).
Viszont továbbra is viszket, nem tudom, lehet-e váladékozásnak nevezni, de a végbelem környéke nem száraz, és olyan mintha gyulladt lenne, de nem értek hozzá.
Mint mondtam, továbbra sem fáj, de érezni hogy van ott valami, és az ülés is kényelmetlenül esik.

Ezek a tünetek alapján találtam az Ön blogját, és mint laikus, aranyérre gyanakszom. Nem tudom, mennyire gyakori ez húsz éves korban, úgy, hogy erre mutató problémám még sohasem volt. Nemrég mandulagyulladásom volt, amely miatt egy hétig Augmentin duót kellett szednem, egy korábbi hozzászólásban olvastam, hogy ellen lehet jelentősége.

Mit ajánl a doktor úr? El kell mennem proktológiai szakrendelésre ezekkel a tünetekkel? Ha igen, szükséges a háziorvostól beutalót kérni? Ha már kénytelen vagyok a szebbik felemet orvoshoz cipelni, legalább ne kelljen feleslegesen közszemlére kitenni :)

Válaszát előre is köszönöm!

Dani

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dani!

Furák a panaszai, lehet váladékozó aranyere, de akár kicsit megnyílt tályogja is. Érdemes megmutatnia magát egy proktológusnak.
Üdv,

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm válaszát.
Hadd kérdezzem még meg, ehhez háziorvosi beutaló szükséges?

Köszönettel: D.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dani!

A sebészetre biztos nem, az "állami" proktológiát nem tudom, ha visz, baj nem lesz belőle.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Judit írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Lehet-e belső aranyérre gyanakodni, ha wc-zés után hátul vérzés van, de semmilyen más probléma (pl.:viszketés, székelési zavarok, fájdalom, fogyás,)nincs.
Ha igen milyen gyógyszert javasolna, amit ki lehetne próbálni gond nélül.
Lehet nagyobb is a baj?

Köszönettel: Sz Judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

Persze, lehet aranyérre is gondolni, meg még millióegy dologra (kis túlzással). Valószínű aranyér a gond, gyógyszeres kezelésről cikkjeimből bőséges információt talál. Nem akarom ijesztgetni, de az orvostudomány olyan, hogy akár egy tüsszentés is lehet halálos baj első jele. Ha kétségek gyötrik, inkább vizsgáltassa meg magát, utána megkönnyebbül.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Judit írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen a válaszát és tanácsát.

Üdvözlettel: Judit

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem az lenne,hogy aranyér gyürüzést abban az esetben is el tudják végezni,ha az orvoshoz már csak az aranyér kijövetele után 2-3 nappal tudok eljutni?Mivel addigra mindig (szinte kitapinthatatlanul -csupán naon kicsi duzzanat marad) visszahúzódik a detralexnek köszönhetően.Tehát van valami összefüggés azzal,hogy csak a kitülekedett aranyérre tudják a gyűrűt rászorítani?(azt hiszem ez a logikus,de nem vagyok orvos)
Persze még egy kérdés felvetődik érdemes-e gyürüztetni egy KÜLSŐ aranyeret ami 3 nap alatt szinte teljesen eltűnik.

A válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

Az aranyér gyűrűzését nem csak panaszt okozó állapotban lehet elvégezni, a dolog minden esetben egyéni elbírálást igényel. A külső aranyeret annyira nem javasolt meggyűrűzni, hogy erre alkalmatlan, tilos eljárás. Erről az aranyereket osztályozós "szösszenetemben" többet is olvashat.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát.Bár ezt a mondatot nem igazán tudom értelmezni:

"...A külső aranyeret annyira nem javasolt meggyűrűzni, hogy erre alkalmatlan, tilos eljárás.."

nem javasolt a külső aranyeret meggyűrűzni és alkalmatlan tilos is??
Kérném ezt tegye tisztába!köszönöm

Azért kérdeztem csak,mert már volt gyűrűzésem és akkor is akkor mentem mikor már elmúlt szinte a dolog és alig tudták rárakni a gyűrűt.Ergo ha visszahúzódik mire rakják a gyűrűt?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Bocsi, csak próbáltam vicces lenni (ezek szerint nem sikerült, elnézést kérek, ha úgy érezné, nem akartam ezzel megbántani).

A továbbiak bővebb magyarázatát az aranyerek osztályozásáról szóló bejegyzésemben találja.
1) A belső aranyerek kikandikálásakor azok nyálkahártyája jelentős mértékben megnyúlik. Annyira, hogy visszahúzódás esetén is ez a megnyúlás megmarad.
2) Ha Önnek nem volt tapasztalható ilyen lényegi megnyúlás, nem is igazán gyűrűzendő ilyenkor belső aranyere.
3) Ha nem a belső aranyér okoz ilyen előeső panaszokat Önnél (mert akkor ez jól gyűrűzhető lenne), akkor valószínüleg egy külső aranyér okozza a panaszt, belső nélkül.
4) A külső aranyér eltüntetése egyértelműen műtétes, további magyarázat a már említett bejegyzésben olvasható.
Remélem így már érthető, és még egyszer elnézést kérek az (ezek szerint) ízetlenkedésért.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Évek óta időszakosan visszatérő problémám van - szerintem az aranyeremmel. Nem jártam még sosem orvosnál, mindig én "kezelgettem", nem volt bátorságom felkeresni szakembert. Most a második gyermekem megszületése óta ( terhességem alatt nem volt gondom, homeopátiás szereket alkalmaztam) nem igazán múlik el a probléma. (Bár emlékezetem szerint az első gyermek után is nehezen múltak el a problémáim, mindketten márciusi gyerekek és a meleg idő beálltával kezdődtek a gondok.)
Végbélkivezetésnél folyamatosan csomót tapintok, ami olyankor húzódik vissza, ha nagyobb mennyiségben vér távozik székletürítéskor. Egyébként a székletem normélis, ha véletlenül kicsit keményebb, akkor viszont bizots, hogy vérzéssel jár. Ilyenkor többnyire szúró érzés társul a székletürítéshez. Van, hogy napokig nem vérzik, aztán egyszer csak "kifakad". Egyébként nem fáj, inkább viszket, főleg tisztálkodás után.
REparon kúpot használva általában elmúlt a dolog, de most nem. Már egyszer volt ilyen, akkor a suppositorium haemorrhoidale kúp volt a megoldás, utána hónapokig panaszmentes voltam. Azonban most szoptatok (4 hónapos a kicsim)és nem tudom, hogy használhatom-e, illetve érdemes-e kísérletezgetnem?
Mi lehet a megoldás?
Nagyon félek a műtéttől, kérem segítsen!

Üdvözlettel:

gazili

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves gazili!

Van egy jó, meg egy rossz hírem:
-A rossz az, hogy hiába kezelgeti, csak addig lesz jó, míg keni, megszabadulni csak műtéttel fog tőle, ha szülés óta mostanra nem szűnt meg külső aranyere, nem is fog.
-A jó hír viszont az, hogy betegeim elmondása alapján a műtét és az utána jövő pár nap közel sem akkora megterheléssel, fájdalommal jár, mint azt előre gondolták, elvárták. Szoptatás mellett az ambuláns, helyi érzéstelenítésben végzett műtét nyugodtan kivitelezhető, evés, ivás, szoptatás (oldalt fekve) mehet ugyanúgy, mint eddig, kórházi befekvés nem szükséges, pár nap külső segítség a baba ellátásában azért javasolt.
Ezek persze a saját tapasztalataim.
Javaslatom tehát a külső aranyerére:
-Reparon krém mehet nyugodtan szoptatás mellett is, a kúp viszont felesleges, nem a kellő helyen hat.
-Hogy meddig csinálja így, az személyes mérlegelés és elhatározás kérdése, de a műtétet nem tudja, nem is érdemes megúszni, mivel a gyógyulás után semmilyen kezelést nem igényel, a seb nyom nélküli.
Minden jót.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm gyors válaszát!

Közben a patikábna ajánlották nekem a HemoClin gélt, illetve a Detralexet kúraszerűen (ezt szedtem is 2-3 hónapig az első terhességem alatt). Mit ajánl? Ezeket a szereket használhatom szoptatás ideje alatt? A Detralexet milyen adagolásban érdemes? A gyógyszerleírás 4 napig 2x3, majd 2x2-t ajánl...Ez szoptatás ideje alatt is mehet így?

Tudom, hogy mielőbb szakemberhez kell fordulnom, ezért kérem tanácsát, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében vagy környékén tud-e nekem ajánlani szakorvos kollégáját, akihez bizalommal fordulhatnék?

Nagyon köszönöm a kedvességét!

Üdv:

gazili

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves gazili!

A Detralexnek egyetlen ellenjavallata a szoptatás, tehát ez az Ön esetében kilőve. A Hemoclin gélről érdemi tájékoztatást nem sikerült elérnem, a misztikusan csak bioaktív anyagoknak leírt összetevők (mellék)hatását így megítélni nem tudom, az egyetlen azonosítható hatóanyag az aloe. Ezért úgy gondolom, hogy a szer főleg nyugtató hatással bír, de az aranyér ki-be járkálására hatása nincs.
Kollégát a környéken sajnos nem tudok ajánlani (ismeretség, tapasztalat hiányában).
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm a választ!

Minden jót kívánok,

üdvözlettel:

gazili

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Többször jártam orvosnál problémámmal, ami néhány(!!)szakértő szerint aranyér, 1-2 vélemény alapján tályog lehet..Sajnos már 4. alkalommal jelentkezik nálam a dolog, ami abban nyílvánul meg, hogy:
1.nap: Viszketés, és enyhe nyomás érzete a végbél tájékon
2.nap:Végbálnyílás külső elülső részén gennyes csomó növekszik, ami mellé egyre hevesebb fájdalom és feszítő érzés társul...
3.nap:Eddig a gennyes csomó mindíg magától kifakadt, és elmúlt a feszítő fájdalom...
Most van a 4. alkalom, hogy előjött, de reménykedem, hogy megint kifakad..Orvos mindig csak a csomó megszűnése után látta, és azt mondta ez teljesen rendben van, szedjek detralexet..Jelenleg egy hosszabb repülőútra gyanakszom amiért előjött, de volt már, hogy semmire nem tudtam fogni...A leírtak alapján mire gyanakszik?Hogyan lehetne megelőzni a további kialakulást?Lehet esetleg probléma, ha a csomó nem "robban fel" magától?
Székelés után higiéniás okokból természetesen mindig tisztálkodom, és kenőcsözöm(Reparon), de úgy látszik ez nem elég..Hogyan előzhetném meg a továbbiakban?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel
Z. Pál

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Pál!

Problámája, miszerint egyes orvosok azt mondják, hogy aranyere van, mások mást, sajnos nem egyedi, ez megér egy misét, már tervezetben van egy erről szóló írás.
Az oka az, hogy ugyan van aranyere (ha ezt többen látták tükrözéskor, akkor biztos van), de panaszait nem ez a betegség okozza. Ebből következik, hogy bármilyen aranyérre ható kezelés (legyen az gyógyszeres, vagy sebészi) felesleges, panaszaira hatással nincs.
Ellenben úgy gondolom, hogy visszatérő tályogja van. Mivel csak dobálózom a szakszavakkal, kicsit elmagyarázom.
A végbélben belül mirigyek találhatóak, melyeknek szerepe többek között a síkosítás. Ezek néha begyulladnak, ezt a hónalji izzadságmirigy gyulladásához tudnám legjobban hasonlítani. Ha a mirigy gyulladása elgennyed, a genny vagy a végbél felé, vagy a mélyebb szövetek felé tör ki.
Úgy gondolom, hogy Önnek ez a gyulladás kifelé, a bőr felé tör, ezért jelenik meg időszakosan egy gennygyülem, tályog. Tehát a gyulladás belülről kitör.
Ha a gennny útja már külön járattal bír, azt nevezzük sipolynak. Önnél ez is kialakulhatott, de külső kijárata (nyílása) a genny kiürülése után begyógyul.
Ha a tályog nem nyílik meg, egy idő után a genny valamilyen újabb utat tör. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni, a tályogot ilyenkor meg kell nyitni.
A dolog megoldása hosszútávon valószínüleg műtéti: a beteg szöveteket el kell távolítani, gyógyulásra kell bírni. Hogy ez Önnél pontosan mit jelent, az csak egy alapos vizsgálattal derülhet ki.
Megelőzéséről a helyes étrenden, életmódon kívül (rostdús táplálkozás, sok folyadék, dinamikus mozgás, stb., erről millióegy helyen olvashat) egyebet mondani nem tudok.
Remélem válaszom kielégítette.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy már egy ideje észrevettem, hogy a székletem felülete kissé véres. Általában ha keményebb a széklet. Elmentem proktológiai vizsgálatra, ahol azt állapították meg, hogy a belső aranyérrel van gond. Kaptam kúpot rá.

Olvasgattam itt a kérdéseket és válaszokat, és ha jól értelmezem a kúp és a gyógyszeres kezelés a problémát csak kezeli és nem tünteti el. az én esetemben is akkor a legjobb megoldás a gyűrűzés lenne? Jár ez a beavatkozás valamilyen veszéllyel?

Válaszát előre is köszönöm,
Tamás

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

A kérdés az, hogy érdemes-e az aranyerét gyűrűzni, vagy más megoldásra van-e szüksége.
Mindezekről az aranyerek osztályozásáról szóló írásban és rendelésem oldalán az aranyerekről szóló lapon olvashat.
Az esetleges szövődményekről ott a rendelés oldaláról elérhető beleegyező nyilatkozatban van.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Krisztián írta...

Tisztelt Doktor úr!

Tegnap este a végbélnyílásom elkezdett fájni majd mára hihetetlenül fájdalamassá változott. Akkor is fáj ha nyugalomban vagyok és szinte lüktet,érzem hogy megvan naggyobbodva. Nem bírok ülni,menni,aludni. Ezt mi okozhatja?

Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztián!

Két dologra tudok gondolni:
-Ha a dolog gyulladásos eredetű, lázzal, hidegrázással, erős lobossággal, levertséggel jár, valószínüleg tályog áll a háttérben, ami sürgősségi sebészeti megoldást követel.
-Ha egy borsókemény feszülő "mugli" nőtt a végbélnyíláshoz, akkor egy rögösödött külső aranyérről lehet szó, melyről többet külön cikkemben talál.
Jobbulás.

dr. Bánfalvi Péter

G. Németh írta...

Kedves Blogger!

Szeptemberben induló orvosi weboldalunkhoz keresünk tartalmi partnereket.
Oldalunkon szeretnénk, hogy lehetõséget kapjanak az orvosi
témában
tevékenykedõ hazai bloggerek.

Ennek megjelenítést a következõképpen
képzeltük el:

Weboldalunkon, felületet biztosítanánk külsõ bloggereknek
is a belsõsök
mellet, létrehozva egy vertikális felületet, ahol minél
több egészségügyi
téma található.

Amennyiben együttmûködési ajánlatunk felkeltette
érdeklõdését, jelezzen és
egy személyes találkozó keretén belül szívesen
vázolom a részleteket.


Üdvözlettel:


Pfeffer Kristóf
Project manager
ArtCentrum

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Válaszát július harmincadikai bejegyzésemre köszönöm, minden kérdésemre választ kaptam!

A probléma egyébként megint előjött, holnap nézetem meg orvossal...

Segítségét mégegyszer köszönöm!

Üdv.:Z. Pali

Névtelen írta...

Üdvözlöm Doktor Úr!
Vagy két éve vannak panaszaim.Ez úgy kezdődött , hogy elég fura viszketést éreztem ott belül, és így vissza gondolva is tudom hogy csak az egyik oldalon ,és nem hosszú ideig ,de már akkor furcsáltam .Ez kb. 3 havonta ismétlődött.Aztán belső nyomásérzéssel folytatódott a dolog, és akaratlanul is szorításra ösztökélt " valami".Ez volt kb egy évig persze azért nem folyamatosan.Ezután elkezdett belülről égni .Hát én laikus szemmel úgy gondoltam ha aranyerem van azt csak érezném kívül is , de ott semmi. A székletem hol ilyen hol olyan volt , változó.
Ezek sem voltak kellemes tünetek, de úgy gondoltam, mi a fenével menjek orvoshoz mit mondjak hisz nincs aranyerem...........De már van hogy a fene vigye el . Kb. 4 hete kínlódok vele, már kint is érezhető .Hol kint van hol bent, a széklet milyenségétől függetlenül.Észre vettem mert már nagyon nagyon figyelek , hogy a székletben mintha lenne egy nút, mintha valami akadályba ütközne,hm.!
Voltam proktológusnál , akkor éppen nem érezte a tapintással , jobban megnézve mondta hogy 3 -rom van.A Detralex gyógyszer a tüneteimet csökkentette , de a kúp és a kenőcs nem ért semmit.Most is vannak panaszaim az aranyér hol kint holt bent, ég , feszít szúr , és néha viszket .Van amikor elmúlik és nem érzek semmit.De a reggeli székelésnél már összeszorítom a fogam, nem sokkal utána meg is jelenik és egy pár órára vagy még tovább "kínoz".Az elején még nem éreztem semmit "kint" aztán kicsi feszülős , most meg kicsit nagyobb puhább kis gömb kellemetlenkedik ott. Mindegyik fájdalmas , kellemetlen még jó hogy nem mindig érzem.De ha sokáig ülök tuti hogy elkezd égni, most is érzem de csak az egyik oldalon hm.
Ha hátul érzem legtöbbször előre felé is kihat, az izmok összejátszanának?
Kérem írja meg , hogy mit gondol a "dologról"?!
Anna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

Problémáját elég összetettnek látom:
1) kezdetben a féloldali viszketés, majd égés szerintem valamilyen gyulladás vagy bőrbetegség tünete,
2) a nút, meg a szorítás, fájdalom inkább záróizomprobléma,
3) az aranyér, dudor meg külön tészta.
Én (azaz a véleményem, tapasztalatom, álláspontom, de másnak lehet más) ilyenkor a kezelést is szétválasztanám:
A bőrbetegség és a záróizomprobléma egyszerre és előszörre kezelendő, ez a panaszainak nagy részét megszűnteti. Az aranyerek, ha panaszt okoznak, jöhetnek utoljára, amíg az első kettő nincs rendben, én nem bántanám, mert több panaszt okozhat általa, mint hasznot.
Ezekről szól a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkem, amiben talán mindenben magára ismer.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm válaszát Doktor Úr.
Anna

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Több éve tapasztalom a következő tüneteket. Székelés után nagy mennyiségű vér ürül a végbelemből, illetve az ki is dudorodik. Fájni nem fáj kűlönösebben. Időnként napokon keresztül így van, a széklet állagától függetlenül, ami jellemzően laza. Majd napokig nem jelentkezik. Ritkán, eddig 3vagy négy alkalommal hajnalban arra ébredtem, hogy görcsöl a végbelem, s csak fájdalomcsillapító hatására múlt el, kb egy óra alatt. Luna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Luna!

Lehet, hogy "csak" végbélrepedése van, de gyanúm szerint két különböző betegség okozza panaszait: egy külső aranyér és az úgynevezett proctalgia fugax nevű végbélgörcs. Mutassa meg szakembernek, lehet, hogy egy kisebb műtéttel legalább a vérzést, dudort rendbe lehet véglegesen tenni.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Gradi írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Jó néhány éve szenvedek aranyértől. Tavalyi év folyamán 5 aranyeres csomót (belső) gyűrűztek le, ami hegeik mellett újabb 5-tel "gazdagodtam". Felmerült bennem a kérdés, hogy érdemes e tovább gyűrűzgetni, ha végül néhány hónap elmúltával úgy is kiújul. Esetleg a műtét tartósabb megoldás lenne? Sajnos elég sok problémám van vele, rendszeresen, heti szinten begyullad és vérzik.

Köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel, Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

A gyanúim azok, hogy nem is aranyér okozza a panaszát, vagy az Ön aranyerei esetében a gyűrűzés nem nyújtanak megfelelő megoldást.
Az első esetről szól "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkem, a második esetben a Longo műtét lehet a jó, ha csak belső aranyerek vannak. Ennek eldöntése sajnos csak egy vizsgálattal lehetséges.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

60 éves egészséges nő vagyok. 4 éve történt lézeres aranyérműtét következtében nagy mértékű végbélszűkületem lett. Ezt követően következő évben korrigáló műtéttel sokkal jobb lett a helyzet, de mégsem kielégítő. Eddig a joghurtok, kefírek biztosították a puha székletet, de mára megszokta a szervezetem. Rostdús zöldség, gyümölcs nem elégséges számomra, a korpafélék kínzó puffadást okoznak. Milyen székletlágyító szert használhatok hosszú távon?
Válaszát előre is köszönöm!
Anikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anikó!

Azon túl, ami tanácsot hírlevél feliratkozáskor megkap, hosszú távon patikában kapható, többfajta keserűvizet, Laevolac-ot tudok javasolni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

dr. Bánfalvi Péter

Kedves Doktor Úr!

Kérdésem az lenne, hogy szövettant mikor alkalmaznak. Nekem 1 v. fél éve a fenekemen egy pici duzzanat van a végbélnyílásnál kívül, amit ennek környékén néha viszkető érzés, és hámló bőr kísér. Olykor vérzik picit, és a székletemben is néha átlátszó váladékot látok. Volt már gombás fertőzésem intim területen sajnos, amit Orungal kapszula szedésével sikerült egy időre eltűntetni külsőleg. Lehet belsőleg visszamaradthatott valamennyire, de lehet nincs köze a mostani tüneteknek ehhez. Kérdésem, hogy hogy szűrik, hogy ez szemölcs-e vagy aranyér, vagy HPV.... Van szövetvizsgálat ilyenkor, mielőtt bármit is be kéne szednem, vagy műtétre küldenének? Köszönettel: Veronika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Veronika!

Szerintem nincs értelme most Önnel kapcsolatban minden lehetséges betegségről mindent leírnom, Önt sem vinné előbbre.
Mindenre választ kaphat, ha elmegy egy proktológiai vizsgálatra.
Megnézik, és eldöntik, hogy mire van szüksége, milyen megoldások jönnek szóba.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Két hónapja jártam a székesfehérvári rendelésén(amiről csak is jót tudok mondani), ahol végbélrepedést állapított meg. A krém és a gyakorlatok segítettek (normaflort is használok) és a vérzés megszűnt, most viszont egy hete azt tapasztalom, hogy feltűnően nyálkás a székletem. Ez ilyenkor természetes velejáró?

Válaszát előre is köszönöm!

Barbi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Barbi!

A nyálkás széklet inkább bélgyulladás következménye lehet, egy kontrollra várom szeretettel, ott a továbbiakat meg tudjuk beszélni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Antal Zoltán írta...

Kedves Doktor Úr!

Rengeteget olvasom a bejegyzéseit. Eljött az idő sajnos hogy én is szeretnék kérdezni.
Egy hete műtöttek végbélrepedéssel lézeresen + tágítottak, kettő repedésem volt az egyik mély volt nagyon a másik kisebb. Hatalmas fájdalommal járt a műtét előtt az életem. És itt jön képbe amiért írók önnek és kérdeznék: Szóval műtöttek, fájdalom nem szűnt meg 1 hét után sem, székelés közben erős nyomóérzésem van a falat tudnám kaparni a székletem teljesen normális krémszerű lágy. Kicsit viccesen fog hangzani amit most írók de sajnos csak állva székelve nincsen fájdalmam csak utána egy tompa lüktetés a végbélben. Maga szerint ez teljesen normális? Mennyi idő kell egy műtött repedésre? Mit javasol mit tegyek ? Belefáradtam a fájdalmakba!

Tisztelettel:

A.Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Antal Úr!

Nincsenek jó híreim.
A végbélrepedés lézeres megoldása nem "szerencsés", sokszor hegesen gyógyul, végleges szűkületet okozva ezzel. A jelenleg tompa fájdalmat okozó záróizomgörcsöt, ami a végbélrepedés kialakulásának alapja, meg nem is kezeli, ennek fokozódása csak tovább rontja a műtét előtti állapotot.
Ezek után érthető, hogy kérdés, egyáltalán meg fog-e gyógyulni, gyanítható, hogy újabb repedések megjelenése, vagy a jelenlegi meg nem gyógyulása várható.
Fájdalomcsillapításra, a görcs oldására minél gyakrabban testmeleg (kb. 38-40 C) 10-15 perces ülőfürdőket javasolok, a sebre így látatlanban nem tudok mit javasolni.
A végbélrepedésről a jobb oldali oszlopban lévő linkre többet megtudhat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

monika írta...

Tisztelt Doktor úr!
Másfél hete voltam önnél végbélrepedésemre kúpot krémet tornát javasolt!Gyakorlom a tornát szorgalmasan,de kétségeim támadtak hogy vajon jól csinálom-e?Mert az elmúlt 2 napban igen erős fájdalmaim voltak.De mára mintha elvágták volna csak minimálisan fájt!Vajon mitől fájhatott ennyire?Azt szeretném kérdezni még hogy seb általában mennyi idő alatt gyógyul be?Mert az enyém még igen csúnya!
Válaszát előre is köszönöm!
monika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

Legyen türelemmel, a fájdalom eleinte még visszatérhet, a seb is begyógyul. A kontroll vizsgálatkor ki fog derülni "teljesítménye", addig, kérem, folytassa az előírtakat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor ur!
Foleg hosszu utazas,es borond cipelese utan rogos kulso aranyerem lett,majd verzett es kivul maradt.Par honapja viszketest par napig majd
nedvedzest is tapasztaltam, alhasi fajdalmakkal,es neha nyirokmirigy fajdalommal,vese fajdalommal.Ezek a fajdalmak mar megszuntek.Varom tanacsat. Udv. Virag

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Virág!

Az alhasi, vesefájdalmakat a nyirokcsomókkal együtt vagy vírusfertőzésnek tudhatom be, vagy pedig nem rög, hanem tályog keletkezhetett.
Ha nincs panasz, nincs javaslat sem, ha van, a "jön is, megy is..." c. cikkemben olvasottakat kövesse, vagy keressen fel egy jó szakembert, proktológust.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
47 éves nő vagyok. Körülbelül egy hónapja székelés után vért észleltem a papíron, a széklet nem volt véres.
Időközben részt vettem egy nőgyógyászati vizsgálaton, ahol megállapították, hogy a méh hátra van dőlve és a hátsó falán van egy 5x6 cm-es méhfibróma.
Pár napja szúró fájdalmat érzek a végbelemben, ami kihat a szeméremcsontomra is. A végbélnyílást házilag körömvirág kenőccsel kezeltem, és gyógyszerész ajánlatára 5 db Procto-Glyvenol kúpot vettem, de két kúp használata után nyálkás-véres (nagyobb mennyiségben)volt a székletem. Ön szerint ez a tünet a kúp hatására jelentkezett? Belső aranyérről lenne szó? Kívülről nem látszik semmi rendellenesség.
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel,
Melinda

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Melinda!

A nyák leginkább a kúp fel nem szívódott maradványa lehet, panaszait meg valószínűleg végbélrepedés okozza, amiről a jobb oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Kata írta...

Tisztelt Doktor úr!

Pár hete nálam is jelentkezett a végbéviszketés problémája. Elkezdtem utána járni, hogy mi állhat a hátterébe, így találtam rá erre a blogra. A viszketés elsősorban este, székelés előtt, után, illetve fürdés közben jelentkezik, valamikor nagyon intenzíven. Külső elváltozást nem tapazstaltam. Régebben nagyon sokat küzdöttem székrekedéssel. Ez a probléma az utóbbi időben megszűnt, egy anyagcsere fogyókúra jóvoltából. Ami aggaszt még, hogy néha úgy érzem, "nem jött ki minden", mintha nem ürülne néha ki a végbél teljesen, de hiába erölködök, nem segít...

Javasolt ebben az esetben proktológus felkeresése, vagy előbb konzultáljak a háziorvossal?

Előre is köszönöm válaszát

Üdvözlettel: Kata (24)

Zsu írta...

Kedves doktor Úr!

3 éve volt 3 gyűrűzésem, azóta sokkal jobb, de most 28 hetes terhes vagyok, és kijött egy belső aranyerem.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mennyire ajánlott/nem ajánlott a gyűrűzés. Felszakadhat-e a gyűrű helye a majd 2 hónap múlva kiírt szülés folyamán, vagy okozhat-e vetélést. Illetve jól gondolom, hogy szüléskor, ha most nem gyűrűzik le, akkor még nagyobb az esélye, hogy kijön?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Zsu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsu!

Terhességben a kismedencében lévő erekben a keringés nagyban fokozódik, ez a gyűrűzés után az aranyér lelökődésekor szerintem nagyfokú vérzéshez is vezethet.
A fokozott kismedencei ingerlékenység miatt a gyűrűzés a vetélés kockázatát is nagyban növeli.
Ilyenkor egyáltalán nem javaslok szinte semmilyen beavatkozást sem, csak igen nagyfokú problémák esetén. Szülés után tapasztalatom szerint általában érdemes egy 4-6 hónapot várni a továbbiakról szóló döntéssel, addig a szülés körüli problémák akár el is múlhatnak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr,

ma reggel volt az aranyér műtétem kerületi rendelő sebészetén. Nem tudom milyen módszert alkalmaztak, kaptam egy érzéstelenítő injekciót, megmutatták a kivett vérrögöt, 30 perc után megnézték és jöhettem haza. POntos tájékoztatást a kérdéseim ellenére sem kaptam. Főleg az érdekel, hogy mennyi ideig ne menjek strandra, ne terheljem magam? Nem türelmetlenségből, csak akkor eszerint intézünk szabadságot, programot, párom még jobban besegít a bevásárlásba. Intimtornát mennyi idő után folytathatom?

Másik kérdésem pedig az, mitől alakulhat ki ilyen? Évek óta van egy másik aranyerem, az 2x begyulladt, de figyelek a táplálkozásra, folyadékra, higiénére, terhelésre. Most csak arra tudom fogni ezt a hirtelen jött újat, hogy államvizsga, esküvő, temetés a családban egy hétre oszlik el, és talán a stressz. De ezek szerint még megelőzni se tudom?

Előre is köszönöm válaszát, további jó munkát!

Fanni, 24 éves

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fanni!

Egy ilyen vérrög bármikor kijöhet, biztosíték ellene nincs. De kialakulását elősegíthet mindenféle szokatlan dolog, mint amiket fel is sorolt.
Az intim-tornát folytathatja, vízbe akkor érdemes menni, ha már a seb panaszt, tünetet nem okoz, ez egy egyszerű rögkimetszés után kb. 2-3 héttel szövődménymentes gyógyulás esetén bekövetkezik.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ágnes írta...

Kedves Doktor Úr!

30 éves vagyok, 5 hónapja szültem a kisfiamat, akit még szoptatok. Ma reggel székelés után nagyobb mennyiségű vér volt a wc papíron. Először azt hittem, hogy megjött a menstruációm, de nem. A vér mintha már egy kicsit alvadt lett volna. Fájdalmat nem éreztem és nem is érzek a végbelem környékén.
Derekamban igen, de nem vagyok biztos benne, hogy ettől, mert kisfiam emelgetése is megterheli. (Alhasamat is fájlaltam 1 hete, de ahhoz hüvelyi folyás is társult, amit kezeltem és elmúlt.) A székletem mindig más, volt, hogy szorulásom volt, máskor pedig szinte hasmenéses. Mai napon teljesen normális.
Bár elmentem a háziorvosomhoz, aki belső aranyérre gyanakszik, felírt kúpot és kenőcsöt rá, én mégis szeretném kikérni az Ön véleményét is, hogy vizsgáltassam-e ki magam, vagy biztosan aranyérről van szó?

Válaszát előre is köszönöm!
Ágnes

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ágnes!

Az Ön esetében én is leginkább aranyérre gondolnék. Még 1-2 hónapig szerintem várhat türelemmel, szülés után ilyenkor elmúlhat a vérzés. De ha a továbbiakban sem javul a helyzet, egy jó szakembert, proktológust keressen fel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur!
Szekeles eleje eléggé szuros kaparos érzés mintha osszeszukult volna a fenekem. Majd majdnem minden alkalommal van egy nagyon pici vér is a wc papíron. Kb . 1 cseppnyi. Úgy érzem mintha a szeklet eleje felsertene a fenekem " nyilasom".
Üdv. Kriszta.

Névtelen írta...

Meg annyit fűznek hozzá hogy sokszor úgy érzem mintha teljesen be lenne izzadva a fenekem . Lehet csak a stressztol? Vagy köze van a többi panaszaimhoz?
Kriszta

Névtelen írta...

Meg mindig én elnézést a sok kérdéshez csak annyit szeretnék meg kérdezni hogy mennyire fájdalmas vagy inkább kellemetlen egy vizsgálat? Köszönöm.
Kriszta.

Névtelen írta...

Kedves Dr. Úr
Újra én.A tünetek naggyabol elmúltak . Külföldön lakom arra lennék kíváncsi van e miért aggódnom? Siessek orvoshoz vagy agusztusban haza látogatók és addig ra ér egy kivizsgalas.( kissé felfuvodva érzem magam meg néha fáj a gyomrom még)
Köszönöm.
Kriszta.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kriszta!

Nagy valószínűséggel végbélrepedés okozza panaszait.
Erről többet a jobb oldali menüben a végbélrepedés hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kriszta!

Nagy valószínűséggel végbélrepedés okozza panaszait.
Erről többet a jobb oldali menüben a végbélrepedés hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Névtelen írta...

Kedves Dr. Úr. Köszönöm szépen a valaszt! Kriszta.

Mesi Mesi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Kedves Dr.Úr!
Nagyon szépen köszönöm a sok leírását! :-) Nekem kb.2hónapja van egy kis aranyerem,legalábbis a nőgyógyász azt mondta az.Még sosem volt és én tapasztalatlan vegyok ezen a téren.Fenekem melett van egy kis borsó nagyságu valamim.De sokszor belülröl érzek szurós fájdalmat.Nögyógyász azt mondta hogy ez magától el fog mullni,de ajánlott krémet hogy vegyek.Az a gondom hogy edzés után meg közben nagyon fáj,kangoo aerobikra járok,rengeteget ugrálunk,ovis korom óta sportolok rendszeresen de még ilyen problémám nem volt.Tegnap és ma megpróbáltam kupot használni hátha az segít de most ahogy hazaértem ugy éreztem hasmenésem lesz,közben pedig csak nyálkás vért nyomtam ki.Kezdtem nagyon kétségbeesni,mit tegyek,többet kupot nem fogok használni,de valamit kell mert igy edzés közben szünetet kell tartanom,olyan érzésem van mintha nagy dologra kellene mennem.Nagyon kedves hogy mindenkinek segít.Nagyon jó szíve van!!!!!! :-) Örülök hogy vannak még ennyire segítőkész emberek!Nagyon sok sikert kívánok még a munkájában és a legjobbakat!Elöre is köszönöm a válaszát! :-) üdvözlettel:Tímea

Zoltàn írta...

Tisztelt Doktor Úr,

30 éves férfi vagyok. Az elmult másfél évben volt "szerencsém” egy külsö aranyérhez ami kb két hét alatt Proktolizin krémmel szépen visszahúzodott és elmúlt. Kb harom hete ismét jelentkezett valami ami vérzéssel jár. Kemény székletkor vérzek vagy a széklet kinyomását követö gátizom összehúzàsánál. Amikor összeszorítok (hajszálvékony) vér spriccel ami néhány másodperc alatt el is áll vagy ha törlök akkor azonnal. Úgy vettem észre ha el tudom kerülni az erös összeszorítàst akkor nem vérzek. Kérem segítsen, mi lehet ez? Fájdalmaim nincsenek, esetleg pici csípés krémezéskor. Háziorvosom Detralex tablettát és Proctolizin krémet javasolt.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tímea!

Panaszát az aranyéren kívül inkább végbélrepedés, gyulladás okozhatja.
Érdemes ezzel szakembert, proktológust felkeresnie!

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Leginkább végbélrepedés, de aranyér is okozhatja a panaszt.
Ha nem múlna krém, kúp, Detralex hatására, aranyér specialistát, proktológust keressen fel.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!