2009. május 11., hétfő

Az aranyerek osztályozása

Többen kérdezik rendelésemen, hogy a fenekén talált kórság hanyad fokú aranyérnek felel meg. Egy kicsit zavarba jövök ilyenkor. Kicsit úgy érzem, hogy kellő tájékozottság híján mintha az IQ-juk után érdeklődnének, és ezzel akár valamilyen rangra tennének szert. Gondolom ezt azért, mert legtöbbször olyan helyzetben, betegségben kerül elő a kérdés, aminél semmi értelme a kérdésnek. Vagy ott van az a valami, vagy nincs. Erről még később szó lesz, miért.
Ezért gondoltam, kicsit helyrerakom a fejekben a dolgot, ami egyébként néha még sebészi szakmán belül sem egészen tiszta.Miért van szüksége szervezetünknek az aranyerekre? Okos kérdés, ha nem lenne oka, nem is alakult volna ki. Kellett a tökéletes záráshoz valamilyen víz- és légszigetelő anyag, amely megduzzadva zárt, vagy lelapulva utat engedett az akaratnak. Erre talán a legalkalmasabb, ha folyadékkal (jelen esetben vérrel) teli zsákokat alkalmazunk, melyek szükség esetén hamar kiürülnek, és megtelítődnek. Ez a zsák az azt rögzítő kötőszövetével és a borításával együtt (kicsit elnagyolva a „biológiai modellt”) alkotja az aranyeret. Hogy ez ott van, az teljesen ép és egészséges dolog. Ha a zsák túlzottan kitágul, na akkor hívjuk aranyérbetegségnek, ami legtöbbször kezelendő.

Ezért először is leszögezném, hogy aranyér az, amiben működő visszér, keringés van. Ezt azért bátorkodtam megjegyezni, mert a végbéltájon elég gyakoriak a különböző (most itt nem részletezett) kinövések, amelyek híján vannak a bennük lévő, vértől megduzzadó ércsomónak, ezeket ezért nem hívják aranyérnek.
Ha az ércsomó benne van, akkor abba vér tolulhat, aminek hatására hamar megduzzad, majd hamar összetöpped, ez az aranyér. Ha nincs benne lényegi keringés, akkor is meg tud duzzadni, majd össze tud esni: ez legtöbbször gyulladás hatására kialakult vizenyőt jelent, de a folyamat ilyenkor nem másodpercek-percek, hanem órák napok alatt játszódik le. Ez utóbbi általában aránylag hamar okozza a csomó végleges növekedését, ami gyulladást okoz, így ördögi körbe kerülve lényegében magától növekszik. Tehát már azt is tudjuk, hogy mi nem aranyér.

A végbelet képzeljük el csőként. Van benne egy határvonal, amitől befelé a beleket borító nyálkahártya, attól kifelé bőr van. A bőrt megcsípve fájdalmat érzünk, ezzel ellentétben a bél nyálkahártya ilyen fájdalomérzéssel nem bír. Ennek a később leírtakban lesz következménye.
Most jön a következő definíció:
Azt az érgomolyagot, ami a belső, nyálkahártyával borított területen keletkezik, hívjuk belső aranyérnek, ami a bőrrel fedetten, külsőnek. A kulcsszó a keletkezik: az, hogy valami kibukkan, lehet külső, lehet belső aranyér is, feltéve, ha aranyér egyáltalán (lásd feljebb, a kinövéseknél).

Kezdem az osztályozást a külső aranyérrel, ez az egyszerűbb, mert ennek nincs használt fokozata. Néha megkülönböztetnek a cső alsóbb részében lévő átmeneti aranyeret a nyíláson található külsőtől. Mindkettőt bőr borítja, az átmeneti aranyér viszont nyugalomban megtekintéssel nem látszik, csak mélyebb vizsgálattal.
VIGYÁZAT, CSAPDA!!! A külső aranyér vérrel megduzzadva tapintható, puha csomóként jelenik meg, melyet elnyomva, azaz a vért belőle kipréselve, vagy magától is összeesik. Tehát viselkedését tekintve szinte megkülönböztethetetlen a következőkben tárgyalt, kiforduló belső aranyértől: mindkettő nyomásra szinte tapinthatatlanná válik, „eltűnik”. Azaz amikor „...utána a csomót visszanyomom, és nem érzem...”, nem biztos, hogy egy II-III. fokú belső aranyérről van szó. Ja, és ez tapintással, hát hogy mondjam, igen nehezen megkülönböztethető.

Most jön a belső aranyér, ennek viszont vannak fokozatai:
A legenyhébb I. fokú belső aranyér esetében a zsák kitágul egy kissé, de a cső, a végbél alsóbb részébe nem boltosul bele. Ez általában beavatkozást nem igényel.
Ha a csőbe maga alá fordulva az aranyér beboltosul, akár néha ki is kandikál, de a dolog végeztével magától visszahúzódik, hívjuk II. fokú aranyérnek.
Ha már meglátta a napvilágot, azaz székelés közben vagy után csomóként tapintható, és csak kézi segítséggel tüntethető el, na az a III. fok.
Ha már állandóan vagy magától is friss levegőt szív, és a megnyúlt nyálkahártya borítása miatt vissza tartósan még kézzel sem nyomható úgy, hogy ki ne jönne újból, az a végstádium, a IV. fokú aranyér. A végstádium szó itt nem a halál perceken belül való beállását jelenti, csak tovább nincs osztályozva.
VIGYÁZAT, CSAPDA!!! Ez csak akkor igaz, ha belső aranyere van. Ha más egyéb „valami” tapintható a fenekén, és a fájdalmas végbélbe-tömöszködés után újból kijön, lehet bármi, ahogy fentebb leírtam, akár külső csomó, akár egyéb növedék.
Hogy kissé bonyolódjon a dolog, sok esetben a végbélbetegségek kombinálódnak, ezért a kezelési terv is színesedhet, bonyolódhat.

De miért fontos az egész Önnek?
1) A felsorolásból az következik, hogy az aranyeres panaszok, úgymint viszketés, vérzés, váladékozás, stb. nincsenek közvetlen összefüggésben az aranyérbetegség fokozatával. Tehát ezeket az akár nagyfokú panaszokat kezdődő aranyér is produkálhatja, sőt meglétük nem is bizonyítja az aranyér meglétét: azért mert viszket, vérzik, fáj, váladékozik, lehet, hogy nincs is aranyere. Tovább nem ragozom.
2) A belső aranyér osztályozása csak arró szól, hogy kijön-e az aranyér, és visszahelyezhető-e egyáltalán. Alapvetőleg több információ-tartalommal nem rendelkezik. És ez nagyjából visszafelé is igaz, a panaszok sem skatulyázhatók be egy-egy fokozathoz, egyfajta panasz nem jelent egyfajta fokozatot. Ezt kiveséztük.
3) Az egész fontossága abban van, hogy a fokozat meghatározza a szükséges kezelést. Ha bármi, ami kint van, és nem helyezhető vissza úgy, hogy benn is maradjon (IV. fokú belső aranyér, külső aranyér, egyéb bigyula), és ha szükséges, vagy ésszerű az ott nem léte, az csak műtéti úton távolítható el. Magyarul le kell onnan vágni, hogy hogyan (ide értem az ellátás és az érzéstelenítés módját, a levágás, roncsolás eszközét, mikéntjét és a varrás meg- vagy nem létét), az már mellékes (jelen szempontból). De sokszor a műtétre nincs is szükség. Viszont nem biztos, hogy ami kint van, vagy esetleg kijön, és panaszt okoz, az aranyérkenőccsel kezelhető a legjobban.
Hogy miért nem lehet egyéb módon kezelni az előbbieket? Az egyszerűbb eset az, amit bőr borít: mivel az ember a bőr piszkálását jól érzi, érzéstelenítés nélkül egyébként is bűntett lenne bármilyen, a következőkben felsorolt kezelés. Ha a bőr meg van nyúlva és valamilyen okból kezelni kell, nincs krém (kúp meg pláne nem), ami a megnyúlt bőrt visszavarázsolná. Ha én feltalálnám ezt a szert (és a munka nélkül maradt plasztikai sebészek nem küldenének át hamar a másvilágra :)), az összes megereszketedd bőrű ember ezt kenegetné magára. (Micsoda buli lenne!!!). Amit meg nyálkahártya borít (azaz a IV. fokú belső aranyeret és a polipokat), azért kell általában „levágni”, mert hiába teszünk vele bármi egyebet, nem húzódnak vissza. A kint csücsülő nyálkahártya meg bajt csinál (begyullad, váladékozik, viszket, stb.), mivel a nyálkahártya belülre (a bőr meg kívülre) való, tehát védekezik a külvilági ingerek ellen.
Azután van az I. fokú aranyér, ami általában ilyen-olyan gyógyszeres módon tehető panaszmentessé (ha okoz panaszt). A megelőzés és panaszmentesség egyéb módszereiről (folyadék, diéta, mozgás, stb.) most nem írok.
A II. és III. foknál jönnek szóba a nem kimetszéses módszerek (gyűrűzés, infravörös égetés, ultrahangos aláöltés, esetleg injekció, stb.), ezek a műtétnél kevesebb panasszal járnak.
A műtét általában a II. foktól súlyosabb esetben kerül még szóba. Mivel a külső kinövéseket nem bántja, azok megszüntetésére alkalmatlan önmagában, a Longo műtétet is ide sorolnám néhány esetben.

A lényeg tehát:
Bármilyen panasz, ami nem állandóan kint lévő valamivel kapcsolatos, közel sem biztos, hogy műtétes ügy. Sőt. Egyéb panasz esetén meg senki meg nem mondja látatlanban, hogy mi a betegség, és mivel lehet/kell kezelni. Ha nem otthon akarja a baját bütykölni, hanem szakszerű ellátást szeretne, kell keresni valakit, egy proktológust, aki meg tudja mondani, mi a valódi baj, hiszen megfelelő kezelést csak ennek ismeretében kaphat.

Kívánok szép napot, jó egészséget!

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu

.

U.i.: Bármilyen ez irányú érdeklődésre a válasz csak egy lehet: nem tudom, keressen fel egy szakembert, egy proktológiai rendelőt, hiszen ha a saját fenekemen jelenik meg valami, én is csak sejteni tudom a dolog okát. És ezen egy otthoni tükör, kamera, egy orvosnak küldött MMS (még ilyet nem kaptam, de biztosan fogok) használata sem dob sokat.
.

Kapcsolódó, ajánlott tartalmak, javaslom, olvassa el ezeket:

Biztos, hogy aranyér okozza panaszaimat?
7 dolog, melyet mindenképpen tudnia kell proktológiai vizsgálat előtt
Jön is, megy is, marad is, mi az? A külső, rögösödött aranyérről
.

128 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
(kicsit hosszúra sikeredett levelem, ezért 3 részletben próbálom elküldeni, előre is elnézést kérek, de úgy érzem mindent közölnöm kell)

Kérem adjon tanácsot nekem, hogy mit tegyek, mert nem tudom, hogy jó döntést hoznék-e azzal, ha megműttetném az aranyeremet. Nekem már kb. 12 éves koromban jelentkezett az aranyerem először amivel utána folyamatosan jártam is orvoshoz, kezelésekre, de olyan nagy problémát soha nem okozott. Számomra komolyabbá kb. 4 éve vált, mikor is addigra már 3 év ülőmunka volt a hátam mögött, ami folyamatos stresszel járt és ekkor egyik nap reggel ömlött székeléskor a vér. Ekkortól kb. 1 évig folyamaosan proctológushoz jártam, különféle kúpokat és krémeket használtam, Detralexet szedtem. Kezelő orvosom monta, hogy ha együtt tudok élni a problémával és ő úgy látja, hogy igen, akkor nincs szükség műtétre. De nekem nagyon kellemetlenek voltak a hétköznapjaim, mert minden nap 26 évesen úgy mentem dolgozni, hogy fel kellett tennem egy kúpot és krémeznem kellett, hát persze, hogy kellemetlen egy fiatal lánynak még egy világos nadrágot sem mertem felvenni, hát elment mindentől a kedvem. Így elmentem Bp-re is egy helyre, ahol még digitális képet is készítettek a belső aranyereimről, amiből 4 volt akkor (most ki tudja mennyi) és persze sok külső is van, sajnos. Azt mondták, hogy elvégeznék a műtétet, de míg be van gyulladva nem tudják. Hát én már addigra több mint 1 éve folyamatosan úgy étkeztem, ahogy kellett, gyógyszereket szedtem és már nem is dolgoztam és még mindig gyulladásban volt. Adtak ők is gyógyszereket, de közben ajánlottak egy másik orvost, akiről sok jót meséltek így elmentem és jó pénzért elvégzett rajtam egy gyűrűzést, ami utána kb 2-3 hétig olyan nagy fájdalommal járt, hogy azt senkinek nem kívánom. Se feküdni, se... (1)

Névtelen írta...

(2) menni se ülni nem tudtam és csak úgy bírtam ki, hogy az orvos kétféle nyugtatót írt fel az egyik Xanax volt a másik valamilyen z-vel kezdődő, ja és persze csak úgy viseltem a fájdalmat, hogy naponta 3-4 cataflamot szedtem be, amit meg sem mertem mondani a szüleimnek, mert ők nem engedték volna, de egyszerűen elviselhetetlen volt!!! Ezután is fájdalmam volt hónapokon keresztül székeléskor és érzékennyé váltam a gyógyszerekre is (algopyrin, cataflam, spedifen és sok más, csak panadolt tudok szedni még a mai nap is), már a torkom is bedagad a gyógyszerektől. Azt mondták a háziorvosnál, hogy valószínűleg valamilyen gyulladás van bennem. Nem akartam mondani, hogy igen az aranyerem még mindig, amivel 1 évig táppénzen is voltam, de hát ez a gyulladás már soha nem múlik el? Most meg ott tartok, hogy kb. 1 éve megint annyira kiújult, hogy csak úgy jó, ha szinte minden másnap ülőfürdőt veszek és minden este vagy reggel krémet vagy kúpot használok még jó hogy rátaláltam az internet segítségével a Hemorid termékekre, mert ez most bevált, de nélküle már nem vagyok meg. Ha véletlenül 2 napot is megpróbálnék feledkezni a betegségemről, igaz reggel a székeléskor mindig "elő jön", de próbálom elfelejteni, megpróbálok normális életet élni, de sajnos nem megy, mert akkor már a 3. nap ismét ömlik, de szó szerint ömlik belőlem a vér, volt olyan hogy ez a vérömlés kb. 2 hétig is eltartott, minden reggel folydogált, meg közben napközben is a munkahelyemen így mindig fel kell készülnöm rá, hogy esetleg váltóruhát vigyek magammal, aztán elmúlik. Fájni nem fáj csak vérzik ilyenkor. De megfigyeltem ilyenkor kb. egy jó dl vér kifolyik. Még jó hogy van bennem ennyi.. Amúgy meg megszámoltam azt is, hogy mennyi külső aranyeret kell visszanyomnom minden reggel. Kb. 15-öt tudtam megszámolni, amelyeknek mérete eltérő, sokszor több percet vesz igénybe, mire hajlandóak visszamenni... Hát nagyon röviden ennyi. Órákat tudnék mesélni szenvedésemről, de láttam, hogy rajtam kívül másokat is érint... (2)

Névtelen írta...

(3.)... ez a fajta betegség, így legalább nem vagyok egyedül. A legfontosabbat pedig el is felejtettem megkérdezni, hogy Ön szerint Dr. Úr most szeretnénk a férjemmel babát vállalni és én nagyon félek a terhesség 9 hónapjától. Mit tegyek érdemes lenne-e megműttetnem, mert kb. két éve még a nőgyógyászom is annyit mondott, hogy tudja, hogy egy csonk van a hüvelye felöl? Én meg csak annyit tudtam rá felelni, hogy igen valószínű az aranyerem, mellyel járok is kezelésre.. De ez mit jelenthet? Mert már figyeltem én is, hogy a hüvelyem belső falán nagyon sokszor egy kis újj nagyságú csontkemény 2-3 cm-es valami van... Nem tudom mit tegyek... Már nagyon szeretnénk babát, de még így is elviselhetetlenek a hétköznapok és napok van, hogy semmit nem tudok csinálni itthon egész nap csak feküdni és folyamtosan "krémezni". Nem akarom, hogy végig szenvedés legyen a terhesség és rossz lelki állapotban és fájdalomban várjam azt, ami a világon a legfontosabb!!! Kérem segítsen!!
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Veronika...
(3-VÉGE)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Veronika!

Elég horror az, amit leír. Több betegség is felvetődött bennem, ami Önnek ezeket a panaszokat okozhatja. Nem tudom, gastroenterológusnál járt-e?
Ha valóban csak aranyere van, és ambuláns kezeléssel nem gyógyítható, akkor miért nem operáltatja meg magát? Miért hagyja, hogy otthonában, munkahelyén, sőt még a gyermekvállalásnál is meghatározó szerepe legyen, hiszen a dolog gyógyítható. Képzelje el magát ezek nélkül a gondok, állandó odafigyelés, szorongás nélkül! Nem vonzó?! Vessen véget neki, gyógyíttassa meg!
Konkrét tanácsot sajnos adni ilyen szerteágazó panaszok, kezelések után nem tudok, de a fentieket, kérem, fontolja meg!
Mielőbbi gyógyulást!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Először is nagyon köszönöm válaszát. A műtétet már nagyon régóta fontolgatom, de sokat olvastam itt az interneten azoknak az embereknek a panaszait, akiknek nincs jó tapasztalata és további fájdalmas éveket eredményezett és ezért félek tőle. De tudom, hogy nincs más kiút. Gastroenterológusnál még nem jártam, de ha Ön javasolja felkeresnék egyet. Oda beutalóval kell mennem, vagy magánrendelések is vannak, mert még nem hallottam róla, de valójában a gyomrommal és az anyagcserémmel nincs probléma, de ha ez nem azt jelenti, hogy ott nincs baj, akkor mindenképpen elmegyek. Béltükrözésen amúgy voltam kb. 4 éve és ott minden rendben volt.
Mindent köszönök!
Üdvözlettel:
Veronika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Veronika!

Csak az panaszkodik, akinek gondja van, kicsiny országunkban különben sem divatos a sikertörténetek elmondása ("biztos valami hátsó szándéka van, vagy el akar adni valami vackot", "könnyű magának, bezzeg én..."), ezért én sem teszem ezt.
Gasztroenterológust kereshet ilyet is, olyat is, nem (csak) a magánrendelés a jó szakmai ellátás biztosítéka, hanem a hírnév is (persze ez sem mindig >:(). Kérdezősködjön! Ha még nem tette volna, keressen fel olyan orvost (proktológust), aki az aranyerek ambuláns (értsd: nem biztos, hogy csak műtéti) ellátásában járatos.
Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!!!

Ismételten köszönöm válaszát, amint tudok (munkahelyem és időm engedi) lépek ez ügyben és reménykedem gyógyulásomban!!!!
Köszönönettel:
Veronika

tna7 írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már két hete hogy volt aranyerem, ezt itthon kezeltem, kikúrátam, de négy napja hogy végbélrepedésem van, és nagyon fáj, és már három napja nme tudtam elmenni "üríteni"! Szerintem keény a székletem is azért fáj annyira, és holnap veszek Mucofalk Orange-t, ami reméllem segít lágyítani! Nem tudom hog ymit csináljak, reméllaem ebben Doktor Úr tud segíteni, hogy mi tévő legyek, hogy van-e erre a hajszálrepedésre valami féle kenőcs? Ami egyébként nem vérzik, csak gennyezik, vagyis szivárog belőle valami, és néha fáj, néha nagyon, de valamikor nem! Tudna nekem ebben segíteni, hogy mit csináljak?
Előre is köszönöm válaszát!
Köszönettel:
Csaba

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

Nincs ember, aki ez alapján megmondja (első vizsgálatkor már én is néztem el, aki még nem, az nem látott eleget), hogy aranyere, végbélrepedése, neadjisten sipolyozó tályogja van-é.
Nézesse meg magát szakemberrel (fokozottan javaslom)! Igyon sok folyadékot, a kemény széklet önmagában (ha a végbél egyébként egészséges, édesapám szavajárásával egy wim-es doboz is kijön) nem szokott ilyen panaszokat okozni.
Mielőbbi javulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr Bánfalvi Péter!

Az alábbi tünetekkel kapcsolatban kérném a véleményét:
-Kb 5. napja megjelent dudor a fenekem belső részének egyik oldalán.
-Első napokban puhább, vízhólyagszerű, azóta keményebb, a bőr lilás-kékes szinű. Jelenleg reggelente 3 ujjnyi, napközben 2 ujjnyi széles.
-Minimális vérzés székeléskor, de a vér forrása nem a végbél, hanem a feszülő bőrfelület egy része valahol.
-Csökkent székletmennyiség, nehezebb székelés.
-Időnként enyhe feszítő érzés, viszketés fájdalom nem.

Külső aranyérről lehet szó?

A kérdésem az, hogy ön szerint azonnal forduljak-e orvoshoz, vagy várhatok egy hetet (jelenleg külföldön vagyok), illetve meggyógyulhat-e magától. A napokban sok fizikai aktivitást végzek, ez felszakíthatja a dudort, illetve hátráltathatja a gyógyulást?

2 napja Detralexet illetve Muste Forte kúpot használok, ez útóbbiról írásai alapján rájöttem, feleslegesen.

Köszönöm válaszát, illetve köszönet azért a széleskörű tájékoztatásért, amit a témában végez.

Üdvözlettel,
András

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!
Valószínüleg egy külső, rögösödött aranyere van, erről külön cikkem szól, ott erről mindent megtalál.
Az Ön esetében ez (a leírása alapján) olyan nagy, hogy magától nem várható a gyógyulása, a feszülés miatt a kifakadás, véres váladékozás nagyon valószínű.
Az orvosi segítség kapcsán nem tudom, mit várhat. Ki nézi meg, csinálnak-e vele egyáltalán valamit, fogalmam sincs. Kevés pozitív történetet hallottam a külföldi ellátásról (is), ha szakember (proktológius vagy sebész) normálisan elérhető, javaslom, keresse fel. Ha nem megy el, és kifakad a csomója, a váladékozás miatt napi többszöri, rendszeres mosdást, ülőfürdőt, vastagabb (női) tisztasági betét viselését és gyakori cseréjét (befülled ilyen melegben) javaslom, míg hazaér.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Először is szeretném megköszöni hogy létrehozta ezt az oldalt ugyanis rengeteg hasznos dologra lehet itt rábukani!
Azonban én szeretnék segítséget kérni mert még mindig van külső aranyerem annak ellenére hogy egy hónapja kenem mastu kenőcsel,aminek hatása mindösze annyi volt hogy nem ég ill. nem fáj ha megmozdulkok!
Kérem ajáljon valami hasznosabbat ami által visszahúzodik majd az aranyerem!
Vagy esetleg orvoshoz kéne majd mennem?
Köszönöm szépen előre is!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

Ha a bőr megnyúlik, mint az Ön esetében is, amikor a végbél "peremén" egy bőrnyúlvány marad, sajnos nincs olyan szer, amely ezt eltüntetné. Ezt ahhoz szoktam hasonlítani, hogy ha ilyet én feltalálnék (gyártanék, forgalmaznék), az arcplasztikai fiatalító műtétek megszűnnének, a lógó bőr "visszafeszülne", én meg milliárdos lennék. Ilyet még nem találtam ki:).
A lóbó bőr krémezésével a panaszok megszűntethetők, de a kinövés nem múlik el, azt csak sebészileg lehet megszűntetni. Erről ezeken az oldalakon többet is olvashat.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Köszönöm szépen gyors és megnyugató válaszát!ŰŰ
További kellemes nyarat!

Névtelen írta...

Tiszteletem Doktor!
Külső aranyér, mely 8mm-es volt és már szúró fájdalmas volt, proktológiai elővizsgálat után leszedettem szakemberrel kórházban. (Kis bemetszés, vérrög eltávolítása. ) 2 hetes volt, de problémát okozott székelésnél.
A begyógyulásával kapcsolatban kérdeznék. A bőrön a résen rózsaszínes kitüremkedés figyelhető meg. Mérete 3mmx1mm-es.
Mi ez?
Akadályozhatja a bőrön a rés begyógyulását?
Tisztelettel, Dlumax

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dlumax!

Az a kis rózsaszínes csomó jelentheti azt, hogy a seb egy kicsit be van gyulladva, ami a gyógyulási hajlamot rontja. Ilyenkor szokott ilyen növedék kialakulni.
Érdemes egy kontrollra elfáradnia.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztel Doktor Úr!

Én nem kérdést, inkább egy megjegyzést szeretnék írni. Azt írta, hogy a végbéltájékon elég gyakoriak a különböző kinövések amiket itt nem részletezne. Pedig szerintem jó lenne ha valaki végre megtenné, mert ha az ember ilyesmit talál magán megijed mert nem tudja, hogy mi az és egyből a legrosszabbra gondol. Előszőr aranyérnek gondolja, de mivel az aranyérre jellemző tulajdonság közül szinte egy sem illik rá, ezért utána a polyp vagy a rák gondolata a következő. Sajnos az ember akármennyit is kutakodik az interneten erről szinte sehol nem lehet értelmes információt szerezni, esetleg annyit hogy vannak ilyen kinövések, mint amennyit Ön is leírt róla. Tapasztalatból mondom és már rengetek forumon olvastam hasonló problémákat. Persze a legjobb ha az ember orvoshoz megy és majd ő megmondja, de a mai internetes világba a legtöbben itt kezdenek utána járni a bajuknak és jó lenne, hogy ha amig nem jutnak el az orvosig nem abba a tudatba kellene élniük, hogy ez aztán akármi is lehet. Persze tudom, hogy ez egy aranyérről szoló blog, csak gondoltam szólok, hogy jó lenne ha ezekről is többet lehetne tudni, mert úgy gondolom, hogy nem én vagyok az egyetlen akit érdekel a téma.
Ha esetleg valahol már részletezte ezeket akkor elnézést kérek,én nem voltam elég körül tekintő.

Üdv
Patrícia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Patrícia!

Megfelelő, hasznos tanácsok adása nem egyszerű dolog. Még a szakember számára is sokszor igen nehéz és hosszadalmas tortúra hasonló panaszt és kinézetet produkáló betegségek közt különbséget tenni. Laikusoknak, pláne saját hátsó fertályon meg szinte lehetetlen.
Az Ön által említett kinövések eredetének felsorolása akár oldalakig tarthat, megkülönböztetésük sokszor csak szövettan alapján lehetséges, mégis merőben más gyógymódot igényelnek.
Úgy gondolom, a tisztelt olvasónak felesleges frusztrációt okozna, ha ebbe belemennék, mert az ember úgy sem tudhatja biztosan, hogy mi a baja, a gyógymódot ezek után meg csak találomra tudja kiválasztani, stb.
Ez a blog a laikusok számára használható tanácsokról, információkról szól, s mivel az összes tudásom is kevés ahhoz, hogy a saját fenekemen lévő kinövést megfelelően diagnosztizáljam csak egy fésülködő tükröt használva, feleslegesnek tartom az ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" tipusú tájékoztatást. A semmitől (kis gondnélküli bőrnyúlvány) a mindenig (végbélrák) tartó felsorolást mind írni, mind olvasni szerintem időpocsákolás, semmit sem old meg, az internet ilyenkor nem adhat, nem szabad adjon megoldást.
Maradjon ilyen esetekben a proktológiai szakvizsgálat.
Lehet, hogy csalódást okozok Önnek, de remélem, megérti visszautasításomat.
Üdvözlettel:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Természetesen megértem és köszönöm.
További jó munkát kívánok Önnek!

Üdv:
Patrícia

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Tetszett említeni, hogy probiutikum fogyasztása javallott nemtől és életkortól függetlenül. Ezzel a "tanáccsal" sokhelyütt találkozom, tudna esetleg konkrét készítményeket javasolni?

Üdvözlettel, Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Mivel igen sok készítmény van jelen a piacon, nem lenne tisztességes bármelyiket kiemelnem a nagyon hasonlóak közül.
Amire oda kell figyelni szerintem:
a csíraszámot összehasonlítani (a több jobb), minél többféle baci legyen benne, annál stabilabb a hatása.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr. Úr!

2. órája olvasom a honlapját, soha nem talákoztam még ilyen jószándékú, segítőkész orvossal! Cikkei "emberi nyelven" íródtak, érthetőek és ami a legjobban tetszett, hogy nem rögtön a műtétet javasolja (kivéve a súlyos eseteket).
Leírnám a saját problémámat is, hátha tudna tanácsot adni. 23 éves vagyok, 6 hónapja szültem a majdnem 4,5 kg-ós fiamat, nehéz szülés volt, iszonyatos erővel kellett tolnom őt és nem volt lehetőség visszatartani a "hátsó" izmokat..ennek eredményeként szülés után nem tudom szebben leírni "kifordult" a végbelem, szépen visszahúzodott, csak maradt valami. A végbelem szélén egy kis kitüremkedés, székeléskor borzasztóan fáj, utána még lüktetve fáj, aztán elmúlik. És ez megy minden Wc-zéskor. Van olyan nap hogy kisebbnek tűnik. Az ok ami miatt nem tud teljesen visszahúzódni az az, hogy nagyon kemény a székletem és csak 3 naponta van. Egy gyógyult végbélrákos ismerősünknek javasolta egy prof. a búzacsírát, 2 hete eszem és annyit segített hogy mindennap tudok wc-ézni.Használom a sperti nevű krémet.
Sok gyümölcsöt, tejterméket, joghurtokat, zabpelyhet eszem, kávé napi 1db. Nehemre esik sokat inni, de kipróbálom. Próbáltam, de talán túl hamar vártam az eredményt.
A búzacsíra evésének 2. napján éreztem hogy végre mintha mozogna a hasamban valami, a terhesség előtt éreztem ezt utoljára (azt mondták erre hogy bélrenyheség vagy mi). Egy próbát megér mindenkinek akinek hasonló problémája van.
Dr. Úrhoz a kérdésem az lenne, hogy ilyen külső aranyeret (amennyiben erről van szó) fájdalommentesen, altatásos műtét nélkül nem műtenek ugye?
Ön szerint ha megfogadom a tanácsait az életmóddal kapcsolatban el tudom érni hogy teljesen visszahúzodjon?
Az utolsó kérdésem az lenne hogy ha visszahúzódna, később előjöhet ugyanitt az aranyér (újabb szüléskor pl)?
Nagyon szépen köszönöm válaszát, amennyiben orvosra lesz szükségem ezügyben Önhöz fordulok!
Köszönettel: Anita

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anita!

A csomó eltávolítása ambulánsan, helyi érzéstelenítésben mindennapi bevett gyakorlat. Erről többet honlapomon ( www.aranyeresseg.hu/aranyer.htm és a www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm ) olvashat.
De...
A véleményem szerint nem aranyér okozza panaszát. Az Ön által leírtakat sajnos gyakran hallom, ez a tapasztalat visz rá, hogy ezt gondoljam.
A nehéz szülésnél kisebbfokú részleges záróizomsérülés szokott fellépni, mely (kicsit bonyolult lenne leírni, hogyan) székrekedéshez, végbélrepedéshez vezet, mely fájdalmas, megduzzadt csomóval jár. Ennek a csomónak eltávolítása a problémát nem oldja meg.
Ha vizsgálatkor ez igazolódik, az alapproblémát kezelve általában panaszmentesség érhető el a csomó megmaradása esetén is. Egyéb esetben a gondok rendszeresen visszatérnek, néha gondos székletrendezés mellett is.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr. Úr!

Panaszaimra írta, hogy kisebbfokú részleges zárózimsérülésem lehet. Ettől egy kicsit megijedtem. Ennek gyógyítása hogyan történik?
Megmondom őszintén még az is fájdalommal jár hogy bekell kennem azt a területet.
Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anita!

Amíg maga a záróizomsérülés, és az az okozta sebészeti problémák nem indokolják (ez ált. 50-60 évesen alakul ki), műtéti kezelés nem jön szóba. Az egészségesen marad izmok vezérlését lehet rendezni.
Erről azért írok csak elméletben, mert a gyakorlat teljesen egyénre szabott.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Pár hete vettem észre egy meggymag méretű lilás dudort a végbélnyílásomnál, amely időnként eltűnik, majd ismét felbukkan. Eszembe jutott, hogy apukámnak korábban fájdalmas aranmyérproblémái voltak (de szerencsére a panaszok étrendváltoztatással elmúltak), én pedig egyből a fejembe vettem, hogy nekem is hasonló bajom lehet.
Mióta ennyire foglalkoztat a téma, jobban odafigyelek, érzem, amikor a dudor mozog ki-be, de ez nem jár fájdalommal, illetve nem csak akkor történik, ha a wc-n vagyok. Az ürítés rendszeres, nem szokott fájni, csak ritkán, ha nagyon száraz a székletem. Talán mostanában mintha érzékenyebb lenne az a tájék, de lehet, ezt csak bebeszélem magamnak. Kiskorom óta rossz szokásom, hogy annak ellenáre, hogy mennem kell, visszatartom.
Egészségesen táplálkozom, bár vizet alig iszok, helyette mindenféle 100%-os gyümölcslevet fogyasztok. 19 éves vagyok, hetente általában kétszer járok el bulizni, és olyankor lány létemre sok alkoholt is iszom (általában sört vagy bort, töményeket ritkán), egy-egy ilyen görbe éjszaka utáni délelőttön mindig "bugyborékol" a hasam, és a végtermék is hígabb, mint rendesen.
Eléggé meg vagyok rémülve, félek, hogy eldurvul ez a dudor, nem szeretném, ha már ilyen fiatalon megromlana az egészségem és műtétekre kéne járnom. Mi lehet az a dudor, aranyér? Ha az, akkor beavatkozás szükséges? Egyelőre az idegességen kívül nem sok problémát okoz, de mi lehet később?

Üdvözlettel: Krisztina

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

A problémájáról mindent megtalál a "Jön is..." c. külső rögösödött aranyérről szóló cikkben.
A visszatartás rossz szokását hagyja abba, ne igyon annyi gyümölcslevet víz helyett, mert hatalmas lesz a problémás terület környéke :).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Meglehetősen ritka problémával keresném Önt.
Tavaly decemberben zuhanyozás közben a végbélnyílásom mellet a bőr alatt egy 1 cm-es daganatot fedeztem fel.
Nem szaporítom a szót: rectoscopia negatív, 3 ultrahangot követően mindenki atheromára gyanakodott, míg idén március 9-én kioperáltak belőlem egy babnyi "hegesfalu inveteralt terimet, belfelületén granulatios szövettel".
Lényeg, hogy erről a tumorról kiderült, hogy valójában egy betokosodott tályog, amelynek a járatát sem találták meg, így sipolyom sincs - legalábbis nagyon remélem.
Az orvosom azt mondta, hogy ilyennel még nem is találkozott, talán 10 ezer esetből egy ha akad.
Írtó boldog voltam a hír hallatán, pláne, hogy a kedvesem azóta is minden este keneget Betadinnal. Áldásosan kellemes munkájának köszönhetően a seb szépen begyógyult, már egy csöppet sem váladékozik.
DE!
Határozottan érzem, hogy még mindig van ott valami... Vagy inkább újra. Nem akkora, de van. És kemény. A műtétet végző Főorvos Úr szerint nem kell aggódnom, mert amit érzek az nem más, mint az eltávolított terim helyén keletkező űr helyére növekedő hegszövet, ami - idővel - megpuhulhat.
Ez igaz lehet? Azt tudom, hogy a hegszövet a bőrfelületen keményebb lehet, de "odabent" is?

Válaszát nagyon köszönöm.
Gábor

Ui. Bónuszként egy hete előjött egy külső aranyér is - gondolom sokat fészkelődtem a wc-n, hogy a nyílt sebet ne érje fertőzés - de erre most legyintek. Az alaptéma fontosabb. (Hemorid)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Problémájára valószínüleg elég gyógyír a rendszeres ellenőrzés, 3-6 havonta ultrahanggal pontos méretmérés. Ha nem mozdul, panaszt nem okoz, békén kell hagyni. Hegesedés a szervezetben bárhol kialakulhat, sérülést követő természetes folyamat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm megnyugtató válaszát.
Egyúttal szeretném megtudni, hogy a fővárosban hol és mikor rendel? A bemutatkozásban azt írja, hogy Budapesten IS megtalálható, de én akárhogy nézelődöm, a címet nem találom.
Persze lehet, hogy bennem van a hiba.

Köszönettel

Gábor

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!


Aranyeres panaszokkal magánrendelésre mentem el, ahol a belső aranyerek gyulladására Doloproct kúpot írtak fel, majd a gyulladás elmúlta után gumigyűrűs-fagyasztásos kezelés hívtak vissza. Ez a kezelés elvileg még a héten lenne.
Időközben igyekeztem tájékozódni a témában - többek közözött erre az oldalra is így találtam - és egy kicsit csodálkozom, hogy elég kevés fagyasztásos esetről olvastam. Persze nincs statisztikám erről, de úgy tűnik, hogy a fagyasztásos kezelések száma jóval kevesebb mint pl. az "égetések" mennyisége.

Ha tényleg ez a helyzet, annak mi lehet az oka? Ez esetleg abból adódik, hogy ez a kezelési mód nem annyira hatásos?

Ugyan magánrendelésen voltam, de a kollégája max. ha fél percig kíváncsiskodott és csak vizuálisan. Most vagy nagyon gyakorlott, vagy nem alapos volt.
Az hozzátartozik, hogy előtte már volt egy tükrözéses vizsgálatom, ennek leletét természetesen megnézte (a vicc, hogy azon csak egy külső aranyeret írtak, a doki szerint meg 3 belső van)

Elég egyszerűen felszerelt rendelője van annak az orvosnak akinél én voltam. Lehet, hogy ő azért ajánlja a fagyasztást mert csak arra van berendezkedve?

Szó ami szó, a véleményére lennék kíváncsi a fagyasztásos kezeléssel kapcsolatban.

Üdvözlettel: Géza

Névtelen írta...

Tisztelt Doktorúr!

Én 15 éves vagyok, és körülbelül 2 hónapja jött ki egy aranyérszerűség (szerintem külső). Kenegettem mindenféle krémmel (Mastu, Doxiproct), és nem múlt el. Aztán a háziorvos azt mondta, hogy rostban gazdag táplálkozástól és kenőcstől, kúptól el fog múlni, de azóta se múlt el. Mi ilyenkor a teendő? Mert már nagyon idegesít, hogy nem múlik elfelé:S:D

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Köszönöm észrevételét, javítottam az elérhetőség láthatóságán.
Most már ott virít a cikkek melletti, jobb oldali oszlopban.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Géza!

Az infravörös égetés és a fagyasztás mind a szövet roncsolását szolgálja. Az égető masina drágább, kevésbé körülményes a használata, az adandó dózis is jobban mérhető, de a fagyasztás talán kevésbé kellemetlen, fájdalmas az adott pillanatban.
A kolléga alaposságát nem áll módomban megítélni.
Az aranyér ellátásához, úgy önmagában nem kell iszonytató felszerelés, én elsősorban nem ez alapján ítélném meg a helyzetet. Ha bonyolódik a dolog (azért sokszor nem egyszerű), fokozott alaposságra, ezerféle kiegészítőre lehet szükség, melyek ára gyakran csillagászati (mármint az eszközöké, nem a gondosságé), ezért nem mindenhol találhatók.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves fiatal olvasó!

Meg kell mutatni szakembernek, hogy kizárjon egy s mást.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Én egy 30 éves nő vagyok! A napokban volt egy nem túl erős hasmenéssel(max. 5x ment a hasam), hányingerrel járó betegségem.1-2 napra rá, észrevettem h.van a végbél nyílásomon egy borsónyi csomó, ami különösebb gondot nem okoz, nem fáj, nem vérzik, nem ég, nyomásra puha tapintású.Nyugalmi állapotban nem csak kicsit érezni, erőlködésre pedig kidudorodik. Anyukámnak már volt aranyere, arra gondoltam nekem is az van. De nincs székszorulásom, sokat iszom, nem tudom mitől alakult ki, ha egyáltalán aranyér. Jelenleg külföldön vagyok, és egy hónap múlva megyek haza, akkor tudok elmenni vele orvoshoz.Kérem segítsen mi lehet ez, mivel kezeljem?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel: "kócos"

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kócos!

Olvassa el a "Jön is, megy is..." című cikkemet a külső, rögösödött aranyérről, abban minden idevágó kérdésére választ talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Apukám 56 éves, nehéz fizikai munkát végez immár 40 éve. 5 évvel ezelőtt volt először véres a széklete, akkor végbéltükrözésen is volt, de semmit nem találtak nála. Két héttel ezelőttig teljesen tünetmentes volt. Egy kisebb erőlködés után nagyon erős vérzés lépett fel nála. Másnap alábbhagyott, majd ezt követően szinte spriccelő vérzés követte minden egyes székletürítést. Kívülről semmi nem látható, nem tapintható. Nagyon megijedt(ünk). Vérvételen volt, minden eredménye jó, illetve a CEA és PSA tumormarkerek is a normál tartomány alsó határához közeliek. Kolonoszkópiára már előjegyezték, de folyamatosan vérzik, hiába szedi a detralexet és a vérzéscsillapító gyógyszert. Nagyon meg vagyunk rémülve, hogy mi lehet a baj és a legrosszabbra gondolunk. Mit tehetünk még annak érdekében, hogy legalább a vérzés alábbhagyjon, illetve ez a vérzéses állapot nem okoz-e gondot hosszú távon? Végbéldaganat is okozhat ilyen erős vérzést?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Szilvi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvi!

Nem hiszem, hogy pont végbélrákra kéne gondolni, a spriccelő vérzés nem igazán erre jellemző.
Inkább gyanítanék belső aranyeret, amire ha Detralexet szed (nem tudom, mi lehet a vérzéscsillapító), sem fog megszűnni a panasz, csak csökkenni.
Leginkább szakemberhez, proktológushoz kéne elmennie édesapjának, hogy fel se merüljön a hosszútávú probléma gondolata :) . Igazából ez az egyetlen megoldás, amit ebben az esetben érdemes fontolóra venni, ott megoldják a problémát akár műtét nélkül is.
Erről többet honlapomon, a
http://www.aranyeresseg.hu/aranyer.htm
oldalon olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Már nagyon régóta küzdök aranyérrel. Sajnos szorulásos vagyok. IBS-m, valamint vastagbélsérveim is vannak. Többször szedtek ki belőlem jóindulatú polipokat. Az aranyeremet többször gyűrüzték, sajnos 5-6 év után újra kiújulnak.
Most legutóbb a kórházi műtét is felmerült (III-as csomóim vannak, a gyűrüzést nem ajánlották mert túl nagyok a csomók), de ezen még gondolkodom. Egyenlőre Mucofalk-Orange -t, kenőcsöt és kúpot ajánlottak, valamint Kálium-permangános vizes lemosást, mert az álítólag összehúzza a csomókat. Az első lemosás után két napig csípést éreztem ezért leálltam. Kérdésem, hogy ez nem árthat esetleg az aranyérnek (a nyálkahártyának)? Vagy talán tényleg az összehúzódást éreztem?
Kb. 80 kilométerre lakom Fehérvártól. Ha Önt megkeresném (bejelentkezés után), mód van a csomók együttes ambuláns műtésére?

Tisztelettel: Gábor

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Tegnap reggelről estére egy -stílszerűen- májusi cseresznye méretű betonkemény csomó jött ki a végbelem mellett egyik oldalt. Reggel még semmi, estére meg majd meghaltam.... Fáj, viszket, lüktet, de nem vérzik. Nem történt tegnap velem semmi különös, vagy nem is voltam vécén, vagy ha igen, felejthető volt.... se szorulás, de hasmenés.
Én még ilyet nem éltem, volt már viszkető "aranyerem" a gátamon, de ilyen ferde, betonkemény és nagy döghöz még nem volt szerencsém. Este óta kenem Spertivel, kicsit mintha összement volna, de ugyanúgy fáj.
Tud valamit így látatlanban mondani? Kenjem, kúpozzam (mivel?), nyomkodjam vissza? Itt olvastam erről a nyomkodásról, én nem is próbáltam, de olyan kemény, szerintem nem is menne.
Háttér: 34 év, 2 császár, normális életmód
Köszönöm válaszát!
Anna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

A csípés az irritációt jelzi, a hipermangán meg egyszerűen fertőtlenít.
Hogy milyen megoldás lenne Önnek megfelelő, persze csak egy vizsgálat után tudnék nyilatkozni erről. Ha több irányú kimetszésre lenne szükség, az ambulánsan ugyan technikailag kivitelezhető, de lényegesen fokozott panaszokkal jár, ami viszont otthon nem igazán kezelhető. Ezért általában egyszerre csak egy irányban szoktam végezni a belső, gyűrűzéses kezeléssorozat után, sokkal kevesebb fájdalommal jár a műtét után, sokkal szebben is gyógyul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

Valószínüleg egy külső aranyér rögösödött be, erről szinte minden információt megtalál a "Jön is, megy is, marad is..." c. cikkemben.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Doktor Úr, igen, elolvastam, és magamra, vagyis a fenekemre ismertem a cikkben. Már szépen vissza is húzódott, még fáj-viszket, és ott van, de már nem olyan hatalmas, és tudok ülni-állni.
Szerencsére nem vérzett, ezek szerint nem is fertőződhetett el... remélem.
Van esély, hogy máskor is kijön? Ha lecsillapodott, akkor érdemes megműttetni, vagy örüljek, hogy ezt most túléltem, és felejtsem el?
Köszönöm válaszát! Anna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

A csomó bárkinél, bármikor kijöhet, a szokásosakon kívül biztos tanács ellene nincs.
Ha többször ugyanott gondot okoz, érdemes lehet ennek eltávolítása egy kisebb műtéti beavatkozással.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Index fórumról áttettem magam ide, nem akartam ott egy magánkonzultációt.
Előre is elnézést kérek, de ez hosszú lesz.
Van itt nálam minden, mint a búcsúban.

Előzmény:
2006 őszén volt egy 3 hónapon át tartó "fáj - szúr - nyom - kint van - vérzik - ég - csíp - istenem csak wc-re ne kelljen menni" időszakom.
Egyszerű aranyeres gonddal kezdődött, aztán jött a többi.
Reparon kúpot használtam, de mikor már attól is sikoltoztam, hogy azt fel kell tenni, elmentem a háziorvoshoz. Bár említettem neki, hogy sírva wc-zek és vérzik, se azt nem mondta, hogy fertőtlenítsek (szégyen és gyalázat, de én meg nem születtem úgy, hogy ezt tudjam), se szakorvoshoz el nem küldött vizsgálatra.
Kaptam Detralexet és Doxiproct OM kenőcsöt.
A Detralextől elmúlt a fájdalom, a kenőcsöt meg kidobtam, mert a reggeli használat után még délután is csillagokat láttam tőle.
Akkor még nem tudtam azt, ami aztán kiderült, hogy ott valami repedés történhetett, ami persze be is "gyulladt", s emiatt 2007 februárjában egy általam nagyon fájdalmasnak ítélt aranyérről a sebészeti látogatásnál ki is derült, hogy egy szép nagy végbélnyílás tályog, amit még aznap fel is kellett tárni.
Azóta nálam nagyobb Betadine felhasználó nincs az országban.
Folyamatosan jönnek elő a kis fájdalmas szakaszok, olyankor nagydolog után beleülök Betadine-os vízbe és kenegetem Neogranormonnal, ez rendbe szokta hozni azt a tájékot.

Na, ez volt az előzmény.
A most pedig az alábbi:
Múlt kedden éjszaka lefeküdtem, semmi nem utalt arra, hogy most éppen lenne ott bármi gond, majd hajnalban arra ébredtem, hogy üvölteni tudnék, úgy fáj... pedig "túléltem" egy gyerekkori, a húgyvezetékben elakadt vesekövet és egy végbélnyílás tályogot is, tudom, mi a fájdalom... de erre ébredni szörnyű volt.
Kitapintható volt ott egy kis púp, benne egy kis csomó, gondolom én, laikus, hogy egy rög.
Szerencsére a nagydolog semmiféle gondot nem okozott (ilyen sem volt még), sőt, tán az volt a legkényelmesebb pozíció az első két napban :)
Vettem Detralexet, ettől szépen el is múlt a fájdalmam.
Ami viszont most furcsa, az az, hogy szombaton vidékről arra értem haza, hogy hát véres az alsóneműm. Nem nagyon, egy kicsit.
Persze mikor máskor menstruáljon az ember lánya, mint ilyenkor, ezért először azt gondoltam, hogy az lehet a bibi. Aztán vasárnap rájöttem, hogy nem, ez nem az.
Vasárnap óta ODAteszek gézlapokat és bizony onnan jön a vér.
Na, elvérezni nem fogok :), kb. mintha egy vércukorszintméréshez megszúrnám az ujjam és felitatnám gézzel - annyi, amit tapasztalok.
Sem nagydolognál nem látok vért (és nem is fáj egyáltalán), sem a tükörrel végzett akrobatikus mutatványok közben nem tapasztalok semmit.
Mi a csoda lehet ez Ön szerint?
Tudom, nem csoda :)

Jaigen, még valami, amit egyszer a fórumon egy cirkuszi mutatványhoz hasonlítottam (mivel tényleg nem tudtam/tudom, mi ez).
Az én végbélnyílásom úgy néz ki, hogy abból egy diplomamunka megírható lenne :), van ott most púp, tályog miatt sebhely (amíg drenálták Betadine-os gézzel, gondolom addig a sebszél meggyógyult), és van "A nyúlvány". Ez az, amiről itt is olvastam egy-két dolgot. Ott van, hülyén néz ki, bár szerencsére nem abból élek, hogy azt a testtájékot kellene mutogatnom, kicsi rózsaszín valami, ami időnként nagyon érzékeny tud lenni. Mi lehet ez?
Lehet ez egy rögösödés és kiürülés utáni bőrmaradvány?

Köszönöm, ha válaszol és még egyszer elnézést a terjedelemért

Zsuzsa (gombócartúrné)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

A kiürült külső aranyeres csomó valóban nem csoda, erről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemben talál.
Az a nyúlvány lehet, hogy egy repedésnek a külső jele, de az is, hogy egy ártalmatlan bőrgyúlvány.
Csak akkor foglalkozzon vele, ha tényleg gondot okoz. A Betadine-t meg felejtse el, nem hinném, hogy bármi előnye származna belőle.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Lehet, hogy félreérthető voltam.
A Betadine-t csak arra használom, amikor úgy érezhető, hogy "berepedt", mikor könnypotyogtatva wc-zek, és közben vérzik, tehát csak fertőtlenítésre használom (ilyen esetekben a könnyítés érdekében paraffin olajat is "iszom"), ez kb. két-háromhavonta fordul elő, olyankor egy-két-három hétig is szokott problémát okozni a dolog.

S akkor a kérdés... tudom, orvoshoz kellene fordulnom, de én a 7 kérdéses írás majdnem minden kérdésének pánikját hordozom magamban:
a mostani, múlt heti rög utáni vérzéssel nem kell különösebben foglalkoznom? Úgy értem, amiatt külön nem kell "mostazonnalhirtelen" orvoshoz menni a vérzés miatt?

Köszönöm és elnézést a sok kérdésért

Zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Sürgős Orvosi Segítségre nincs szükség. De egyszer le kell győznie saját magában az ellenérzést.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Köszönöm válaszát, egyelőre megnyugodtam, hogy nincs gond és SOS helyzet :)
Megpróbálom leküzdeni az ellenérzést, ami nálam inkább az orvosi rendelőktől és az orvosoktól való félelem (pedig sosem bántottak).
Még az is lehet, hogy felkeresem Önt, csak bírja idegekkel az ottlétemet :)

Zsuzsa

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm a válaszát. Természetesen első lépésként én is vizsgálatra gondoltam. Ha jól értem a válaszát, a kialakult gyakorlat az, hogy először gyűrüzés, majd a gyógyulás után kimetszés történik. Mindez aranyeres csomónként. Két kérdésem lenne: Mindez felér egy hagyományos műtét hatékonyságával (hosszú távú megoldás szempontjából)?
A másik kérdés, hogy mindez kiváltható-e egy Longo műtéttel (ami kevesebb utazási alkalmat jelentene)?
Tisztelettel: Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Gyűrűzéssel a kijövő csomók jó része rendbe tehető. Utána pár hét szünetet szoktam tartani, és ami utána is gondot okoz, azt szoktam kimetszeni. A gyűrűs kezelés a betegek 1-2%-ában szokott megismétlődni. Eddig 1 esetben volt szükség az Ön által felvázot 3x kimetszésre.
A Longo is jó megoldás lehet az Ön állapotára. Előnyökről, hátrányokról honlapomon olvashat:
http://www.aranyeresseg.hu/aranyer.htm
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr'

Andrásnak hivnak , 34 éves, Vietnámban tartózkodom jelenleg és még leszek is kb. 9 hónapot. Úgy hiszem aranyér problémám támadthatott pár napja és ahogy elkezdtem kutakodni interneten szerintem külsö aranyér. Korabban otthon voltak kisebb problémáim talan belso aranyérrel ami igencsak kozel volt a "kijarathoz" amit proktologus látott és azt mondta nem komoly, ha csak neha jon elo és ha romlana vagy sok gondom lenne vele akkor megmütheti nekem. Mivel utana jottem Vietnamba, ajanlotta hogy vigyek magammal Detralexet, ha esetleg komolyabban bedurranna. Ez volt 3 eve. Nos, az elso evben egyszer ketszer volt vele csak kisseb problema ami el is mult. A tavalyi évben nem is emlexem , hogy lett volna probléma vele. Erre 4 napja valami ismeretlent tapasztaltam, de sejtésem szerint külső aranyér lehet. Olvastam korabbi bloggokat itt és abbol gondolom. De azert leirom mit tapasztalok.
A végbélrózsából kiindulva felfele egy bab nagyságú duzzanat keletkezett ami szúr és feszit. Amugy előtte pár nappal voltak problémáim a korábbi aranyérrel szirintem , mert néha néha enyhén véres volt a "törlés". Kb 3 nappal elötte. Lehet azért is ujjult ki mert sokat eszek erős ételeket.. Ki tudja... Mivel itt van nalam a 3 éve megvett Detralex elkeydtem szedegetni, de mar csak 12 db van. Szerintem nem hasznalt. Es most olvastam a bloggján, hogy a Lioton jo lehet ra. Na ay viszon van egy egész tubussal velem. Rögvest be is kentem, ami eleinte csipett, de utan a rendben volt. Mit gondol Doktor Úr, mit tegyek. Egyaltlan külső arany erem lehet? Kérném szives tanácsát, mivel itt Vietnámban nem tudom hol találhatnék egy megbizható proktologust. Segitségét előre is köszönöm. Ha segit tudok "portrét" küldeni a paciensröl.
Ha estleg tengerparti nyaralást tervezne Vietnámba szivesen segitek mindenben amiben tudok.

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel András.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!

Szerintem is külső csomó lesz, a Lioton jó választás.
Sajnos, vietnami proktológus ügyében nem tudok segíteni, nincs közvetlen munkakapcsolat:).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Koszonom a segitseget!!!

Amugy tenyleg hasznalt a Lioton es mar huzodik vissza es nem is erzem.Igaz kicsit felrepedt a bor, de azt perpillanat ecsetelem Betadinnal. remelem minden rendben lesz es ha haza megyek megnezetem magam egy proktologussal.

Ezer koszonet.
Udvozlet.
Andras -Vietnam

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Hat hete szültem 2. lányomat. Könnyu, gyors szülés volt, és a baba pici, mert 4 héttel korábban született meg a kiírt idopontnál. Az elso szülésemhez hasonlóan zajlott a kitolási fázis, az elotte lévo vajúdás viszont mindössze 2 órára rövidült. A kórházból való hazajövetel után néhány nappal kezdodtek az aranyeres problémák. A végbélnyílásnál csomót érzek és székeléskor feszít, fáj, két hete vérzett is, ez azóta elmúlt. Mastu krémet használok, székletem minden nap van, nem kemény, naponta többször is, évek óta rengeteg rostot, zöldséget eszem, mivel kb. tíz éve voltak ilyen problémáim, de azóta teljesen elmúltak. Székelés után sima vizes lemosást alkalmazok, nem préselek, ellazulok, a technikát jól ismerem a tíz évvel ezelotti elozmények miatt. Most azonban már hat hete küszködök ezzel a problémával. Van erre házilgaos megoldás, várjak még és lassan majd elmúlik, vagy menjek rendelésre?
Köszönettel

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Az elobbi bejegyzést is én írtam, még annyit tennék hozzá, hogy nem vagyo túlsúlyos, a terhességgel is csak 6 kilót híztam, tehát nem ez okozhatja a gondot. Gyanítom, hogy repedés lehet a végbélnyílásnál a szülés miatt? Ez gyógyul magától, házilagos kezeléssel, vagy menjek rendelésre (ez ellen sincs kifogásom, csak tudni szeretném, hogy meddig várjak).

Köszönettel: Beáta

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Beáta!

Problémáját nagy valószínűséggel végbélrepedés okozza, ami maradandóan nem szokott gyógyulni magától szülés után.
Székeléskor lazítást, fájdalomcsillapításként testmeleg ülőfürdőket kipróbálhat (a többi tanácsomat már lelőtte), ám ezek hatástalansága esetén keressen fel szakembert, proktológust.
A végbélrepedésről többet honlapomon, a
http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

monika írta...

Tisztelt Doktor úr!
Múltkori tanácsára vissza mentem az orvosomhoz.Sajnálatos módon újabb végbélrepedést diagnosztizált,amire cryotherápit alkalmazott.Hát nem volt egy kellemes élmény!Ráadásul valahogy nem úgy tűnik mintha jobb lenne.Mert elégé fáj.Ráadásul az kis bőr kinövés nagyon piros és nem is tudok hozzá érni mert annyira csip fáj.Azt szeretném kérdezni hogy ez normális-e és hogy ezután a kezelés után ezt kellene-e éreznem.Mert meg mondom őszintén ez még rosszabb mint a végbélrepedés.Vagy át kell élnem egy ujabb borzalmas kezelést!Válaszát köszönöm! Monika

Edit írta...

Kedves Doktor Úr!

Antibiotikum párnapos szedése után hamnésem lett, majd miután elmúlt párnapra rá erősen viszketős, csípős érzés kerítette hatalmába a végbélnyílásomat. A háziorvosom azt javasolta, hogy kenegessem Candibene kenőccsel, mert nem csak ott alakult ki viszketés és szerinte mindkét helyre jó, mert itt is, ott is gombák szaporodtak el.
Kezdem azt gyanítani, hogy külső aranyerem lett, mert meg is duzzadt néhány vonalban a nyílás körül. Ezért forró kamillás, cickafarkas ülőfürdőben ülök naponta kétszer, illetve kentem a kenőccsel(Candibene), amelyet a háziorvos javasolt. Csökkentek a panaszok, de már eltelt 6 nap az első tünet óta és már nagyon zavar.
A Doktor Úr mit javasol, mivel tudnám megszüntetni a panaszokat(duzzanat,viszketés, székelésnél égő, csípős érzés)?

Előre is köszönöm válaszát!!!
Edit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

Szerintem nem jó végbélrepedésre a fagyasztás, én sohasem alkalmaztam, mert a betegek tapasztalata az Önével megegyező.
Mind a fájdalmat, mind a görcsöt csak fokozza, ezek után szoktam ezekkel a páciensekkel találkozni.
Sajnálom.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

Szerintem is a gombák elszaporodása okozza a panaszokat, ilyenkor a végbélnyílás körüli bőr begyullad, ez okozza az aranyérre hasonlító sáncok kialakulását, de ezek nem aranyerek.
Javaslom probiotikum szedését (minden antibiotikum szedése mellett és után, ez nem reklám), és kutasson, keressen fel egy candida szűrést. A Candibene szerintem jó, csak mivel a fertőzés a bélből jön, a végső gyógyuláshoz kiterjesztett kezelés szükséges, melyről a szűrés után tájékoztatni fogják Önt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

monika írta...

Tisztelt Doktor ur!
Köszönöm válaszát jól megmosolyogtatott!Mert az tírta cryokezelés után szokott találkozni a pácienseivel!Hát velem is fog a jővőhéten mert kértem idő pontot önhöz!Remélem valami kimélöbb módszerel meg oldhatjuk a problémám!
köszönetel:Mónika

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdéssel fordulnék Önhöz. 3 napja esti hazaérkezésemkor egy kitüremkedést vettem észre ott ahol nem kellene. Korábban már volt aranyeres panaszom (fájdalom, vérzés de ezeket kikezeltem kenőcsökkel). Jelenleg panaszmentes vagyok, tehát nincs fájdalom, viszketés és székletürítés közben sincsenek panasazim. A dudort vissza tutom tolni, de nem marad ott hanem visszajön a "külvilágra". Panaszaimmal minél hamarabb forduljak orvosghoz, vagy megszűnhet idővel?

Köszönettel,
H.N.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves H.N.!

Valószínüleg külső, rögös aranyere van, erről, és ennek gyógymódjáról külön cikk szól "Jön is, megy is..." címmel.
Olvassa el!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

T. Doktor Úr!

A következő lenne a kérdésem. Két éve leszoktam a cigiről, kávéról, ( alkoholt előtte sem ittam )ekkor a székelési szokásaim is megváltoztak, szorulásom lett. Ekkor volt végbélpanaszom, a háziorvos szerint aranyér, melyre benzoinos kúpot írt. A panaszok elmúltak, ebben a mályva tea segített, de kb. 8 hónapja tea nélkül is van naponta székletem, általában normálisnak mondható. Pajzsmirigy betegségem miatt gyakran ellenőrzik a vérképem, melyben a süllyedés 50 és a CRP értékem is 50 körüli, már 1,5 éve. Mindenfajta vizsgálaton voltam már, mandulaműtét, góckutatások, hasi UH, reumatológia, infektológia, fogászat, immunszerológia, nőgyógyászat,.székletvizsgálat... minden negatív. Egyedül gasztrón és proktológusnál nem jártam, nem is javasolta eddig egy orvos sem.
Tegnap azonban a nagy WC-zés kicsit fájdalmas volt és friss, piros vér ürült. Hát eléggé megijedtem. Ez ma is megismétlődött. Önnek mi a véleménye, lehet ez összefüggésben a vérképbeli eltérésekkel? A többi véreredményem mind normál tartományon belüli, s az utóbbi időben 15 kilogrammot híztam.
Válaszával megtisztel, melyet előre is köszönök.
Tisztelettel: Kné

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kné!

Vizsgálat nélkül persze nem állíthatom, de nem tartom valószínűnek, hogy itt lehet a laboreltérés oka.
Panaszai miatt persze érdemes egy proktológiai vizsgálaton túlesnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kb 2 hete a székletemben sárgás nyálka jelent meg, ami 5-6 nap után elmúlt. Ezzel egyidőben elkezdett viszketni is a fenekem. Gondoltam, hogy biztosan valami romlottat ettem, de a tünetek nem javultak. Sőt kb egy hete már nem csak viszketett, hanem fájt is a végbelem. És 5 nap óta minden szlkelésnél vérzik is, mert gondolom kireped. Először próbáltam egy kis testápolóval kenni, hoyg csökkentsem a szárazságot és a viszketést, de jóformán alig segített. Másfél hét múlvára kaptam időpontot proktológus szakrendelésre, de félek, h addig súlyosbodik a helyzet. Ma vettem Reparon aranyér krémet, hátha az csökkenti a tüneteket. Mit javasol? Mit tegyek az elkövetkezendő másfél hétben? Ja, és sajnos ülő munkát végzek, ami még ront a helyzeten, mert közben folyamatosan fáj (szúr) és lüktet.
Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Viszketést, váladékozást sok minden okozhat, főleg fertőzés, bélgyulladás, akár aranyér.
Mivel ezek elkülönítése csak vizsgálattal lehetséges, a Reparonos kenésen, a szokásos tanácsokon kívül egyelőre semmit sem tehet.
Nem hinném, hogy addig nagyban fokozódnának a gondok, sajnos az időt ki kell várnia.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!


20 éves lány vagyok, normális életet élek, rendszeres testmozgással, egészséges rostban gazdag étkezéssel. Az utóbbi 0,5-1 évben eléggé stresszes voltam, sokat szorongtam kicsit depressziós is voltam. 1-1,5 éve székeléskor enyhe vérzést tapasztaltam, de semmi többet. Most 2-3 hete újra előjött az enyhe vérzés, de csak a papíron érzékelem. Székeléskor enyhe fájdalmat is érzek, de visszatartási problémáim nincsenek. A végbélnyílásomnál találtam is valami hosszúkás bőrszerűséget, de nem próbáltam visszanyomni. Másfajta panaszom nincsen, de félek, hogy komolyabbra fordulhat. Melyik szakaszában vagyok pontosan az aranyérnek? Szükségem lenne orvosi vizsgálatra?


Köszönöm válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kisasszony!

Panaszait nagy valószínűséggel nem aranyér, hanem végbélrepedés okozza.
Erről mindent megtudhat a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt dr.Bánfalvi Péter!
Szeretnék tanácsot kérni öntől aranyeres panaszaimmal kapcsolatban.
A tünetek kb. másfél hónapja kezdődtek,egyik napról a másikra egy reggeli széklet ürítése után.
Közben enyhe fájdalmat éreztem majd tompa nyomás maradt vissza a nap folyamán,hol enyhébb hol erősebb székelési ingerrel.Estére a tünetek mérséklődnek,egész elviselhetővé válik a dolog.
Belső aranyérre gyanakodtam,mivel kívül semmi sem tapintható és évekkel korábban már volt külső aranyerem, ami 2-3 hét alatt gyógyult krém és kúp segítségével.Jelen helyzetben semmit sem használtam.
Néhány napja felkerestem egy proktológust aki végbéltükrözés után három II. fokozatú belső aranyeret állapított meg.Szerinte ambulánsan végezhető gyűrűzés és infravörös égetés megoldás lehetne.
A kérdésem erre vonatkozna.
Van-e remény ennek elkerülésére,várható-e spontán gyógyulás,érdemes-e megfelelő kúpokkal "kísérletezni" ebben a helyzetben?
Azért vagyok bizonytalan mert az utóbbi hétben a panaszok jelentősen mérséklődtek,széklet ürítésnél egyáltalán nem fáj,csak délelőtt érzem egy kicsit,főleg állás és járás közben(enyhe,tompa nyomás)a nap nagy részében
panaszmentes.A székletem rendezett,vérzést egyáltalán nem tapasztaltam.Nem tudom bele vágjak-e a dologba vagy várjak vele.A beavatkozás közbeni fájdalomtól is tartok,sajnos ez már a tükrözésnél is nagyon erős volt.
Érdemes-e lézersebészetben gondolkodni? Azt olvastam,hogy a gyűrűzés után kiújulhat a dolog néhány éven belül,lézeresen pedig nem.Vagy ez nem állja meg a helyét?
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel
Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Lehet, hogy az aranyér okozza a panaszát, de ebben elmondása alapján nem vagyok teljesen biztos. Lehet, hogy magára ismer a következő cikkből: "Biztos, hogy aranyér...".
A lézerrel kapcsolatban kérem, könyörgöm, ne ugorjon bele ebbe a lézerőrületbe!
A lézer a végbél bőrén annyira hegesen tud gyógyulni, hogy sokszor végleges végbélszűkületet okoz. Ilyenkor (sokszor akár 20 évesen is) egy életre iszonyatos kínokat vesz vállára az ember a székeléssel kapcsolatban. Olvasson utána pl. az Aranyér fórumon, megretten. Tehát kérem, ne tegye! Bármi mást, csak ezt ne!
A gyűrűzés egyébként szerintem jó választás, nekem is többször volt úgy, hogy azért tisztában vagyok előnyeivel, hátrányaival (ez nem igen van). Nekem is bevált, ha panaszait valóban a belső aranyér okozza, érdemes túlesnie rajta.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm válaszát,megfogadom.
Köszönettel
Zoltán

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Egy hete megfázástól kemény székletem volt. Másnapra előjött az aranyerem :( A következő székeléskor nem voltam elég óvatos, és azt hiszem akkor szakíthattam fel azt a bőrréteget, ami tartja a kis dudoromat. Azóta vérzik. Kenőcsöt és kúpot használok. Szükségem van-e orvosi vizsgálatra? Mennyire veszélyes ez a vérző valami? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel
Panni

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Panni!

A dolog szerintem nem veszélyes, nem vérzik el, valószínűleg nem fog befertőződni.
Inkább végbélrepedés lehet, mint aranyér.
Ha a vérzés 1-2 héten belül nem múlik el, érdemes lesz majd egy jó proktológussal megnézetnie magát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm a válaszát. Azóta elmúlt a vérzés.
Tisztelettel
Panni

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Űr!

Pár nappal ezelőtt felfedeztem a végbélnyílásomnál egy dudort.... rettentően megijedtem, mert nem tudtam hogy mi az. Következő nap reggel elmentem a háziorvosomhoz, és ő azt mondta nekem, hogy ez még nem aranyér, ez csak azt mutatja hogy hajlamos vagyok rá. Az interneten olvastam sok mindent az aranyérről, de nem tudom eldönteni hogy melyek igazak és melyek nem. Engem borzasztóan zavar és nagyon félek tőle... A táplálkozásomon igyekszem javítani. Többen azt írták az interneten hogy a forró vizes fürdő jó rá, többen azt hogy nem tesz jót neki... melyik az igaz?
Engem a leginkább egy kérdés foglalkoztat, az hogy el fog-e múlni, és ha igen akkor mikor?
És lehet ez egy buta kérdés, de a szexuális életet ez nem befolyásolja? Tehát nem tesz neki rosszat?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel
Krisztina

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Krisztina!

Rengeteg féle dudor létezhet az ember fenekénél, akár aranyérrel össze nem függő dolog is.
Ha nem múlik, talán érdemes lenne megnéznie egy jó szakembernek, proktológusnak.
Az aranyérre, gyulladásra a hidegebb víz való, a végbélrepedésre inkább a melegebb, stb.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, megnyugtatott, és remélem minél hamarabb elmúlik.

Tisztelettel:
Németh Krisztina

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Végigolvastam az oldalt, és hosszas tűnődés után úgy döntöttem kérdezek.Bejelentkeztem Önhöz, de sajnos csak két hét múlva tudom megmutatni mi az ami engem zavar.42 éves vagyok és nem ismeretlen számomra az aranyér.Visszamenőleg akár Éváig eljutnék, mert a családomban mindenkinek voltak ilyen-olyan gondjai vele. Én fakír tulajdonságú ember lévén odafigyelve,eddig megpróbáltam vele együtt élni, mert persze a szülés után miért is ne jelentkeztek volna nálam is ez a probléma?:( Jelenleg egy kiadós ablakpucolás után reggelre egy méretes, cseresznye figyelt ott lent ki belőlem.Kezeltem, mert eddig bevállt a sima Reparon, és aloe vera, de fájdalmam odáig fajult, hogy a napi teendőimet sem szívesen végeztem már el.Vérzés, repedés, seb nem látható a környéken, csak ez az érett, fájdalams "cseresznye" került oda.Már két napja kezelem, a fájdalom enyhül a mérete milliméterekkel csökkent, de még nem múlt el, mert valami miatt nagyon megszeretett itt kint lenni.Persze mint olvastam, lehet így már nem is fog elmúlni.:( Én nem tartok semmilyen beavatkozástól sem, csak tünjön el, viszont a kérdésem az lenne, hogy az elkövetkező két hetet, ami a fellépésemig még hátra van Önnél, hogyan szervezzem. Kenőcsöt mit használjak, mert ez a méret már-már ijesztőnek tűnik nekem? Mármint nem az én méretem, hanem a kintlakó belsőmé.Próbáljam én is a liotont?Bocsánat, nem komolytalankodom el a problémát, csupán nehéz másokkal is megosztani ezeket a számomra intim részleteket.
Várom tanácsát! Előre is köszönöm!
Szép napot!
Angéla

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Angéla!

A Lioton jó választás lesz erre a rögös külső aranyérre addig.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!

Tudom, hogy leirtak alapján nehéz beazonositani a problémát, de kétségbe esésem végett próbálkozom. 23 éves lány vagyok. Július óta kinlódok egy székelési problémával, és már idegileg és lelkileg nagyon megviselt, hogy több mint 4 hónapja nincs fájdalommentes székelésem. Az én hanyagságom is, nem tagadom. Júlliusban egy nemi herpesz és tüdőgyulladás megjelenését követték a panaszok. Rettentő féjdalmat éreztem székeléskor, függetlenül a széklet állagától, s mindig csak a székelés kezdetekor, pontosan mintha egy sebet érintene. Vér nem jelentkezett. Kb másfél hónap után enyhült, el is tünt ez a fájdalom, majd októberben újból jelentkezett. Ekkor már orvoshoz fordultam: végbélrepedés. Az első sebész aki látta már műtött volna, de gondoltam, megér még egy próbát. A második orvos a vizsgálat után megállapitotta, hogy már gyógyulófélben van maga a repedés, viszont aranyeret is látott, mindenképpen kezelést irt elő: Proctoglyvenol krém és kúp, Forlax por a székrekedés ellen, kamilla ülőfürdő, sok gyümölcs, folyadék, megfelelő táplálkozás. Szerintem a Forlax használata mindenképpen segitett a fájdalommmentes székeléshez a kezelés periódusa alatt. Most viszont, mióta ennek vége, bár kb. 2 hétig nem volt gond, a a napokban újból fájdalmat éreztem, sokkal enyhébbet. Gondoltam, ülőfürdő és kis Proctoglyvenol krém hátha segit. A krémezéskor viszont a nyiláson belül egy megduzzadt érhez hasonló pupósodást éreztem, olvastak szerint tippelek, hogy aranyér. Ne is próbálkozzak kúppal meg krémmel?
Kiemelem, külföldre történő költözésem miatt július óta nagyon stresszes életmódot viszek, s szerintem nagy mértékben ez is befolyásolja a betegséget. Mivel székeléskor sem tudok egyáltalán ellazulni, sőt a fájdalomtól való félelem miatt többször kell próbálkoznom, amig ez megesik, kész kin az a pár perc. Ön szerint orvoshoz kell újból fordulnom vagy próbálkozzak még fürdővel, krémmel, megfelelő táplálkozással?
Nagyon köszönöm előre is a válaszát, rettentően fontos lenne.

Üdvözlettel,
Blanka.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Blanka!

Leírása alapján nem hiszem, hogy aranyér is okoz problémát a végbélrepedésen kívül, mert ez a csomó szerintem a végbélrepedés külső széle lesz.
Ha a probléma nem oldódik meg, javaslom, forduljon ismét orvoshoz. A végbélrepedésről a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdvözlöm!

Először is gratulálok a kezdeményezéshez... klikkeltem is! :)
Végigolvastam a bejegyzéseket de nem találtam megnyugtató választ:

A problémám hogy kb 1 cm-es kitüremkedésem van, kézzel fájdalom nélkül visszatolható. Se viszketés se vérzés nincs. Viszketés volt kb 1 napig. Most napi 1x kenem aurobinnal. Kérdésem hogy meddig kezeljem így házilag és mikor kell orvoshoz fordulni ezzel a problémával?

Névtelen írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!
A végbélnyílásomnál felfeleztem egy kisebb borsó nagyságú dudort. Tapintásra a külseje puhább és a belseje keményebb. Nem fáj, de 2 napig viszketett így megnéztem. Székletürítéssel nem volt problémám azóta, vérzést nem tapasztaltam. Ha megfeszítem a farmizmomat akkor kellemetlen szúró érzést tapasztalok. Mi lenne a teendő? Aranyér-e ez?
Üdvözlettel, Bálint

Névtelen írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!
A cikkek olvasása közben rájöttem, hogy külső aranyeres csomóm van. Mit javasol ennek kezelésére?
Üdv: Bálint

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Valószínűleg rögösödött külső aranyere van, amiről mindent megtudhat a "Jön is, megy is..." c. cikkemben.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bálint!

Kérem, Ön is olvassa el "Jön is, megy is..." c. cikkemet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

T. Doktor Úr!
Ha 2-3 liter folyadékot iszom egy nap, akkor nincs problémám, ha ez egy-két nap kimarad, akkor berepedéses panaszom fájdalmat okoz, amely kimerít. Kérdésem, erre elég lehet-e egy intimtorna, mellyel a záróizmokat megerősítem, mert 25 éve mozgásszegény ülőmunkát végzek? Mit jelent, hogy a több folyadék fogyasztása megoldás a problémámra, mely mennyiséget olykor, mert elbizom magam, elfelejtek meginni?
Budapestről Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Kicsi az esély arra, hogy a záróizmok gyengék lennének, ennek a speciális tornának az a lényege, hogy a megfelelő vezérlés, az ellazulási nehézség okozza a problémát teszi helyre. A folyadék fellazítja a székletet, amely így sokkal jobban tud az összeszűkült helyen vékonyabbá alakulni, ezért nem sért, nem repeszt.
A jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva többet is megtudhat erről.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szülésem óta úgy nagyjából évente elő szokott jönni az aranyerem (borsónyi), ha nem figyelek oda az étkezési szokásaimra. Mondhatni rutinosan tudom kezelni az ügyet, kúp, kenőcs, óvatos visszahelyezés, pihenés, ...de ma délután valami rettenetes élményben van részem. Háromnegyed órányi WC-n szenvedés után kitüremkedett egy gigantikus valami, sőt valamik...olyan kisebb szilványi méretűre saccolnám. Az élmény még friss, visszahelyezésről szó sem lehet, hozzáérni se tudok, annyira fáj és feszít. Pillanatnyilag az is lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy az ágytól eljussak a fürdőszobáig. Bevallom, pánikba estem. Mit tehetek a szokásos kúp-kenőcs kúrán kívül, jegelés, vagy hasonló praktika szóba jöhet? A kúpot alig tudtam felhelyezni, egyszerűen nem találtam a sok kitüremkedés között az "utat". Bocsánat az ízléstelenségért. Orvoshoz nem szívesen fordulnék,míg nem muszáj. Köszönöm me agtisztelő válaszát! Rita

Névtelen írta...

Elnézést Doktor Úr, ismét Rita vagyok...időközben higgadtabban, most már olvasni is tudok, nem csak írni :) Megtaláltam a cikkekben a választ a kérdésemre. Csodálatos a blogja, gratulálok hozzá és további jó munkát kívánok! Rita

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr!

19 éves vagyok,és körülbelül fél éve van külső aranyerem ,kívül olyan borsónyi vagy bab méretű,ez mindig változik!Vérezni nem szokott! Egyszer már volt régebben de az 1 hét alatt vissza húzódott,de a mostani nem akar! Már kentem Hemoriddal,doxiprotic-al meg aurobinnal is de 1-ik sem akar hatni! Proktológushoz meg nem merek elmenni mert nagyon szégyenlős vagyok! Pláne még ilyen kényes témáról beszélgetni róla...
Tudna valami hatásos kenőcsöt ajánlani?
Vagy inkább próbáljam meg legyűrni a gátlásaimat és menjek el vele a dokihoz?
köszönettel: Renáta

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Renáta!

Ha fél évig nem múlt el a csomó, krémtől már nem is fog.
Érdemes lenne legalább egy vizsgálatra elmennie, ha nem okoz bajt a csomója, akár maradhat is, ha a későbbiekben problémás lehet, érdemes onnan eltüntetnie. Hogy hogyan, azt majd megbeszéli proktológusával.
A kételyeiről szóló "7 dolog..." c. cikkemet olvassa el!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr Úr!
Kb. két hónapja érzek fájdalmat hátul.. Eleinte minden székeléskor+utána is, erre doxiproct-ot használtam, a fájdalmat aktuálisan enyhítette, de utána mindig kezdődött előről. Aztán egy két hete kb. már csak székeléskor fáj, az "első rész kinyomásakor", utána már nem. A fájdalom székelés után már nincs, viszont kitüremkedett egy csomó a végbelem körül, mely kb. lencse méretű.. Nem fáj, nincs vele baj, csak érzem, hogy ott van. Most Reparon-t használok rá. Ön szerint panaszaimmal orvoshoz kellene fordulnom, vagy továbbra is kenjem krémmel? A fájás megszűnése a gyógyulásra utal? Ön szerint mi a teendőm? Hogyha nem zavar a csomó, ne foglalkozzak vele, a kenésen kívül? Köszönettel: Emese

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Emese!

A fájdalom leginkább az Ön esetében végbélrepedésre utalt, de már ez gyógyult. A csomóval nem kell foglalkozni.
Összegezve: nincs már teendője, vigyázzon magára!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr!

Köszönöm biztató válaszát. Annyi kérdésem lenne még, hogy ha még mindig fáj (székelés közben is, meg néha utána, a csomó azonban nem jelent semmi problémát), akkor hagyjam csak simán gyógyulni, s a fájdalom normális, hogy még mindig fennáll? Meddig fogom még így ezt érezni? A Reparon krém jó erre? Köszönettel: Emese

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Emese!

Ha a fájdalom nem akar múlni, javaslom a jobb oszlopban lévő végbélrepedés hivatkozásra kattintson. A Reparonnal bajt nem csinál.
Üdv

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Ur! 4 honapja van kulso aranyeres csomom,jartam orvosnal de azt mondta hogy csak a mutet segit,sajnos nagyon felek az ilyen beavatkozasoktol,az lenne a kerdesem helyi erzestelenitessel fajhat - e a kimetszes?Elore is koszonom valaszat!Adrienn

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Adrienn!

A jól végzett helyi érzéstelenítés hatására műtétkor csak kellemetlenséget érezhet.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

El lehet Önt érni emailben? Kerestem a blogjában is és a weboldalán is, de sajnos ilyen elérhetőséget nem találtam.

köszönettel

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!
Az időm, energiám véges, sok kicsi sokra megy, úgyhogy saját védelmem érdekében közvetlenül e-mailben nem, csak a blogra tud név nélkül írni. Amikor tudok, minél előbb válaszolok.
Üdvözlettel.
Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm válaszát! Megértem, akkor a személyes részleteket kihagyva néhány kérdésem lenne. Elnézést, ha ezek közül már válaszolt néhányra, a cikkek kommentjeit nem olvastam el, mert rengeteg.

-Végstádiumú aranyérrel is foglalkozik? Ha jól olvastam, az csak műthető.
-Amennyiben igen, megoldható a vizsgálat és a műtét/kezelés egyben?
-Megoldható mindez altatással?
-Legrosszabb esetet tekintve ez mennyi időt vesz igénybe?
-Ez nagyságrendileg mennyibe kerül, legrosszabb esetet tekintve?
-Ha műtét kell, utána haza lehet autózni, vagy más megoldás kell?
-Mennyi idő alatt gyógyul és mennyi idő múlva lehet sportolni (futni, lovagolni) utána?

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Honlapját nézegetve az az érzésem támadt, hogy van még remény és léteznek még emberséges orvosok. Továbbá arra is rádöbbentem, hogy amit én laikusként aranyérnek hiszek magamon, az esetleg nem is az. A végbélnyílásom egyik oldalán kb fél cm- nyire kilóg a végbelem. Sem daganad, sem csomó, sem elszíneződés nem látható rajta. Kellemetlen az ottléte de legfőképpen esztétikailag és higéniailag. Kérem, véleményezze: ha nem aranyér, akkor mi ez pontosan? Válazát előre is tisztelettel köszönöm. Attila

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

38 éves nő vagyok. Röviden szeretném leírni az esetemet:
- Kb. 1 évvel ezelőttig semmi panaszom nem volt. Azt gondoltam, én leszek az utolsó, akinek valaha aranyere, vagy egyéb végbélproblémája lesz.
- Tavaly júniusban epeműtétem volt, ami után azt hiszem, túldiétáztam magam. Nem ettem rostosat, se nyers gyümölcsöt, se zöldséget, stb. De ez még nem is lett volna baj, csakhogy:
- Augusztusban kolonoszkópián eltávolítottak 4 sessilis polypot (24-25,22,10 cm-ről). Ezután enyhe kis bökést éreztem szerintem a 10 cm-es polyp helyén.
- Rá kb. másfél héttel szorulás miatt (lásd diéta) végbélrepedésem lett, szerintem az említett polyp helye sérült meg.
- Sajnos sokáig nem mentem vele orvoshoz, amikor megtettem, kaptam kúpot, kenőcsöt, de érdemben nem javult, sajnos a szorulásom miatt mindig újra megsérült.
- November végén tályogom lett, amit megnyitottak.
- Rá két hétre kiderült, hogy komplett sipolyom van (szerintem ez volt előbb, a végbélrepedésből kiindulva, abból lett a tályog).
Megműtötték december elején.
- Júniusig jobban voltam. Rendeztem a szorulást is. Ekkor kissé keményebb székletemet erőlködéssel sajnos kinyomtam, így egy kis dudor keletkezett a végbélnyíláson belül, majd kissé kijjebb tolódott a puha, de kissé feszülő hosszúkás dudor. A sebészem azt mondta, külső aranyér. Én is így gondoltam. Fájdalmat nem okozott különösebben, nem vérzett, de még kijjebb vándorolt, eszméletlenül viszkedett, főleg ha bármivel bekentem (csak a Mycosid hintőpor segített ebben). Pár hétig így voltunk, majd kis keményebb csomócskát éreztem benne, de nem fájt, és már nem viszkedett.
- Sajnos (?) kissé megböktem, amikor hűteni akartam. Kissé megfakadt, a dudor nagyjából leapadt, a kis keményebb csomó benne maradt. Az orvosom szerint pici sipoly volt a helyén, de én gondolom, ahol megfakadt, eleve van egy járat. Még nem csinált vele semmit, kissé tanácstalannak tűnt. Adott antibiotikumot.
- Rá kb.8-9 napra újra éreztem, hogy teltebb lett, kicsit bökött az előző megfakadás helye, és éjjel meg is fakadt ugyanott magától.
- Az orvosom kissé megnyitotta, hogy alulról tudjon begyógyulni.

A kérdésem az lenne, lehet-e ilyen külső aranyér, ami így viselkedik? Nekem annak tűnt (mivel sajnos tudom, milyen a tályog).
Ha ez így begyógyul, kiújulhat_e ugyanott még egyszer?
Ezentúl soha nem szabad nyomnom székeléskor, különben újra így járhatok?
Összefügghet-e az előző sipollyal (az orvosom szerint nem,mert nem ugyanott van, bár mellette).
Kérem, szíveskedjék véleményezni az esetemet.

Köszönettel és tisztelettel:
Bné

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Az előző hozzászóló vagyok.
Teljesen tanácstalan vagyok.
A vágás helye behegedt, de pár napra rá (ma) ismét megfakadt, lehet, hogy nem csak a régi helyen, hanem a másik oldalán is.. Úgy tűnik, alatta gond van. Mielőtt megfakadt, kicsit ismét bökött, egyéb fájdalmat nem okozott. Mintha azon a helyen egy kis vékony érgomolyag lenne alatta.
Ha nem aranyér, mi lehet ez? Állandóan mégsem fakadhat meg. Valamilyen végleges megoldás kellene rá.

Kérem, legyen szíves az Önben felmerülő bármilyen ötletét megírni nekem.

Nagyon köszönöm:
Bné

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Sok kérdése sajnos túl általános (a legrosszabb eset?, mennyibe kerül egy autó szervize a legrosszabb esetben) amire érdemi, előre vivő választ nem is lehet adni. Vizsgálat után viszont ezekre is van válasz.
Műtétet altatásban is végzek, mely után pár órával lehet távozni.
Futás, lovaglás "nagy" aranyérműtétet követően 5-6 hét múlva általában elkezdhető.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Ez a kilógó csomó nagy valószínűséggel egy bőrnyúlvány, mely szükség esetén akár helyi érzéstelenítésben eltávolítható.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bné!

Ha ez a csomó egy külső, rögösödött aranyér, akkor a "Jön is, megy is, marad is..." című, ha egy visszatérő sipoly, akkor a "Tályog és sipoly..." című cikkemet olvassa el!
Ezekben minden kérdésére választ kaphat.
Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Aranyerem van, de nem igazán okoz problémát, vizsgálaton voltam, van belső is több, de nem okoznak fájdalmat.
Egyetlen problémám van, ami egyre jobban zavar: váladékozik. Reggeli székelés után még száraz a nyílás és környéke, de napközben (ülő munkát végzek) egyszercsak megindul a váladékozás és folyamatosan óránként-kétóránként járok a wcre, hogy megtöröljem. Kellemetlen.
Van e esetleg valami megoldás. Hemorid kenőccsel szoktam kenegetni, ha úgy érzem, hogy szükséges, de nem napi rendszerességgel. Esetleg annak valamelyik összetevője lehet a bűnös?

Köszönettel: bitter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bitter!

Ilyen váladékozást rengeteg dolog okozhat az aranyéren kívül is.
Ezért egy alaposabb vizsgálat mindenképpen szükséges, mert a tapasztalatom szerint a krémezés maga nem oldja meg a problémát.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!
13 éves vagyok, nemrég jelentkezett egy kisebb pukli a végbélnyílásomnál. Néha jobban elrejtőzik, azonban van, amikor ismét megnagyobbodik. Nem igazán fáj, vérezni sosem vérzik, és viszketni sem viszket. Eddig semmi akadályt sem jelentett, azonban ma megváltozott a dolog, ugyanis akadályt jelentett a székletnek. Tény, hogy maga a "dolog" is kemény volt, emellett igen nagy is, de én ekkor igazán pánikba estem. Nagyon paranoiás vagyok, és rettentően gyáva. Ráadásul rengeteg olyan megjegyzést olvastam, amikben azt írták, hogy ezt csak műtéttel lehet kezelni. Megjegyzem, szüleimnek, nagyszüleimnek is van ilyen problémája, nekik kimutatottan aranyér. Itthon van ennek a gyógyítására szánt kenőcs, de rettenetesen félek tőle, hogy használhatom-e.
Esetleg meg tudna nyugtatni valamivel?

Válaszát előre köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatal Kérdező!

Valószínűleg aranyér és végbélrepedés is okozza panaszait, ezt az ember saját magának nem mindig tudja megállapítani, kezelni.
A helyzet nem lesz jobb, nem bujkálhat ezzel egy életen át, ezért érdemes lenne erről szüleinek minél előbb beszélni, főleg úgy, hogy ők is hasonló cipőben járnak, meg fogják érteni hozzáállását.

Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Az on irasait atolvasva 4-es szintu belso vagy kulso vagy "borkinovesem" van. Ha jol ertelmeztem amit irt akkor az aranyer mindig puha tapintasu es osszenyomhato. Nekem viszont kemeny tapintasu nem is igazan voros inkabb bor szeru bab nagysagu csomom van. Ket maganrendelot is felhivtam sajnos leghamarabb ket het mulva kaptam idopontot. Idokozben elkezdtem egy Lioton gél + Detralex kurat amitol 2 nap alatt lathatoan kisebb lett a csomo. A kerdesem az lenne hogy lehetseges hogy nem is aranyerem van? Ha nem aranyer csak egy "kinoves" akkor ennek a bordarabnak az eltavolitasa utan ugyanolyan fajdalmas a felepules mint az aranyermutetek utan?
Oszinten szolva eleg sok fajdalomrol panaszkodik mindenki a mutet utan igy nem tudom belevagjak e :(

Tisztelettel:
Balint

Eumir Niké írta...

Kedves Doktor úr!
Három napja aranyérműtétem volt(külső) és azóta nem tudok, székelni, mert vérzik, és attól félek, felszakad a varrat és akkor kezdődik minden elölről. Szedek paraffinolajat és rostban gazdag ételeken élek, van is ingerem, de ahogy elkezdődne a folyamat, vérezni kezd a varratom. Ugyanakkor tudom, ha halogatom, csak rosszabb lesz. Mit tanácsol?
Köszönettel egy 26 éves lány

Névtelen írta...

Tisztelt Doktorúr!

Kb 1 hónapja észleltem először hogy valami nincs rendben. Aranyérre gondoltam, de nem vérzett, nem fájt...csak éreztem hogy egy kis dumó van a végbélnyílásomnál. Sajnos még most is megvan a dumó, de még mindig nincs más tünete. Viszont engem idegesít hogy mi is lehet az. "Normál" színű, jobb esetben kisebb mint egy borsószem, de van amikor egy picit megnő...(pl szex után is),nem fáj még érintéskor sem. Vissza nyomni, vagy össze nyomni nem próbáltam mert félek a következményektől. Családban eféle megbetegedés nem volt. Szüleimnek az aranyér, kenőcs használata mellett 1 hét alatt elmúlt. Ugye nincs semmi "komoly" bajom? 2 hónap múlva megyek haza külföldről, így orvoshoz sajnos csak akkor tudok elmenni. Illetve! Mivel tünetmentes a dumó, tornázni lehet vele??
Válaszát előre is köszönöm!
Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bálint!

Külső rögösödött aranyere lehet, erről többet a "Jön is, megy is..." című cikkemben olvashat.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Niké!

Ha fél, ha nem, székelni el kell mennie. Különben sokkal rosszabb lesz egy rég bekeményedett állagú rög kitornászása. A paraffin olaj 1 hétig iható mellékhatás nélkül, az segíthet.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Egy pici külső aranyér lesz, semmi problémája sem lesz rövid idő alatt,amíg meg nem mutatja itthon.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

jános Nagy írta...

Jo napot
Ma egesznap ment a hasam
Most mar nagyon csip meg mar neha volt egy kics ver pecset awc papiron vettem be ra hasfogot vagyis szen tablettat es meg mindig ingereim vannak ugyanugy csip. Ez aranyer lehet? Meg sose voltam igy
Es mit tegyek ? Csak holnap megyek el orvoshoz addig mit tegyek ? Mert ha megindulna megint a hasmenes akkor az nagyon mar.

Névtelen írta...

Alkoholt miért nem javasolt fogyasztani aranyres betegnek ? Buli 3 doboz vagy 5 doboz sőr

Névtelen írta...

Tisztelt doktor Úr!
Három napja egy fájdalmatlan csomót vettem észre fürdés közben a végbélnyílásomon hátul...szabad szemmel is látható...nem fáj, nem vérzik, az ülés és a wczés is fájdalommentes.Azt gondoltam aranyér így reparonnal kenegetem.Érdeklődni szeretnék hogy ön szerint mi lehet ez.Válaszát előre is köszönöm.Üdv:Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Nagy Úr!

A hasmenés kimarhatja a bőrt egyéb betegség nélkül is. Pl. Neogranormont használjon.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Hogy miért nem jó alkoholizálni végbélbetegség esetén, azt pontosan nem tudom. Tapasztalat. Többen jönnek ilyen bulizás után többféle problémával. Nem jó neki.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

A "Jön is, megy is..." című cikket olvassa el a külső rögös aranyérről, abban minden erre vonatkozó dolgot megtalál.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur!
Kulso aranyer mutettel kapcsolatban kerdeznek. Nagyjabol ket het mulvara van idopontom. Ugy egy eve- masfel eve keletkezett, akkor vegbelrepedesem volt, zaroizom gorccsel, es a gorcs kovetkezteben lett kulso aranyer. Akkor csak sok nap mulva jutottam volna el orvoshoz, mikor mar enyhult, igy nem is mentem. A vegbelrepedessel nem sokkal utana voltam, vegbeltagitast vegeztek harom alkalommal ujjal, utana szepen rendbejott. Viszont a kulso aranyer ket-harom havonta gondot okoz. Most is masfel hetig fajt megduzzadt, azota is minden szekeleskor verzik, bar az is lehet a vegbelrepedes ujult ki... a kulso aranyer hatrafele van, a vegbelrepedes szerintem elol a bal oldalon volt es most is egy nagyon apro ponton bent a nyilashoz kozel erintesre fajdalmas apro kidudorodo pont. Lehet, hogy ez a vegbelrepedes? A vizsgalaton gondolom majd kiderul. Viszont a kuldo aranyer zavar nagyon nem hxulladt allapotban is az a borredo, dzeretnem lemuttetni nagyon, es hogy ne ujuljon ki mindig azert is.
Kerdesem, hogy a kulso aranyer lemutesekor gondolom nemcsak a bort mutik le, hanem azt a benne levo eret is? Ezt nem talaltam leirasban... es akkor azt az eret csak ott legkivul, vagy beljebbi reszet is?
Masik kerdesem, hogy ha volt vegbelrepedes, zaroizomgorcs, akkor egy kulso aranyermutet elvegezheto-e, vagy a mutet utani fajdalom hajlamosit ennek kiujulasara ( gondolok itt ujboli zaroizomgorcsre...)
Koszonom valaszat.
Egy 42 eves no

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur,

Nehany eve visszatero aranyer problemaval kuzdok. Gyanitom a sulyzos edzes miatt. 3 havonta, fel evente jott elo a problema. Az utobbi fel evben nem volt semmi panaszom, viszont kb. 2-3 honapja egy kis dudor jelent meg a vegbelnyilas mellett kozvetlenul, ami olyan, mintha belulrol indulva, van egy vekony "nyulvanya" belulre. Kremmel kentem, igy kb. Negyed akkora lett a merete, kenten lioton gellel is. (Ahogy Onnel olvastam) 2-3 honapig semmilyen tunetet nem okozott.

Azonban kb. 3 hete egy masik sokkal kissebb rogosodott aranyer csomo jelent meg, ami ki is fakadt. Volt egy kis veres barnas folyas par napig. Naponta 3 szor zuhanyoztam, es tisztan tartottam, igy az mar 90%-osan eltunt.

Viszont ezzel egyutt az elozoleg emlitett masik kb. A duplajara nott. Szekeles utan furcsa, nyomo, (nem mondanam fajonak, csak kellemetlen) erzesem van. Hemorid kremmel kenem, amivel napkozben szinte tunetmentes vagyok.

Kerdesem az lenne, hogy ez kulso is szinten rogosodott kulso aranyer lehet? Ha igen, van ra esely, hogy ez is kifakadjon, vagy ha mar par honap alatt nem tortent meg, nem is fog?

Visszahelyezni nem probalgattam (de folyamatosan kint van), de ez lehet 4. Foku belso aranyer? Ez esetben muteni kell?

Nagyon koszonom a valaszat es hogy megirta ezt a blogot.

Udvozlettel:
Peti

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!