2008. október 3., péntek

„Itt jön a jó Biri néne”, avagy a legtöbb tanács annyit ér, amennyibe kerül (vagy annyit sem)

Nézegetem az internet fórumokat, hallgatom a betegeket, és tanulok.
Ha valakinek valamilyen gondja lesz, mi az első dolga? Megkérdi a szomszédot, az ismerősöket, rokonokat, földobja a kérdést az internetre, bedugja palackpostába, stb. Ez így rendben is vagyon, ez az élet rendje. És ilyenkor a megkérdezett válaszol, jól, rosszul, de (bízzunk benne) minden esetben a legnagyobb jó szándékkal. Aztán az ajánlás meg nem jön be. De mi itt a hiba? Az aranyérrel biztosan, de emellett miért nem hatékonyak a megfogadott tanácsok?

A válasz egyszerű. A beteg közli, hogy „aranyerem van” vagy, hogy „kijött az aranyerem”, ennél tovább a közlésben ritkán jut. Ha feltételezzük, hogy beszélgetőpartnerünk képzett proktológus, ebből a kijelentésből sok érdemi információt ő sem tud kihámozni.
Vegyünk egy pár példát: „nem megy a mosógépem”, „rossz lett a pörkölt”, „nem nő a fű”, stb. Ezekre a kijelentésekre ha valaki ennyi információ birtokában a megfelelő választ adja: „dugd be a dugót, nyomd jól le a tetejét”, „tegyél bele sót, vizet, egyebet, keverd, főzd tovább, vedd le előbb”, „locsolj, szórj ilyen vagy olyan műtrágyát, vess másfajta fűmagot”, az illető menjen lottózni előtte, hogy ott legyen ilyen piszok szerencséje a találataival.
De mivel általában nem képzett proktológust kérdezünk, azt a megoldást mondja, ami a neki, vagy bárkinek, akiről hallott, bevált, függetlenül a kérdező valódi problémájától.
Jó esetben az ajánlott szer telitalálat, rossz esetben nem az. Vajon melyik a gyakoribb?
Ezért elhatároztam, hogy fogok egy jó nagy tudásbázist (több lett), és végignézem, hogy milyen csodaszereket kaphat az ember, ha bemegy a gyógyszertárba, és közli, hogy „aranyérre kérek valamit, Kedves!”. Ugye, a gyógyszerész sem mindig kérdi meg, hogy „tessék mondani, vérzik, viszket, váladékozik, kijött-e, vagy esetleg fáj (közben, utána, stb.)?”
A másik. Többször, a beteg elmondása alapján szinte biztosra vett diagnózis a vizsgálóasztalon egy pillanat alatt alapjaiban megdől. Néha a panasz nagyon félrevezető lehet, vizsgálat nélkül árnyékra ugorhatna az ember.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki rohanjon el szakemberhez (pedig panasz esetén nem ártana), hanem csak annyit, hogy nem mind ugyanazt értjük bizonyos kifejezéseken. Az élet minden területén sok párbeszéd csúszik meg ezen („Szeretsz te engem?”).
Többször kérdezték, mire milyen kúpot, krémet használjanak, ha mégis ez vagy az történne, így utánanéztem, mi húzódik a misztikus, felkapott és sokszor elfeledett nevek mögött.
Elkezdtem összeírni, miféle hatóanyagok mire jók, és mire mit érdemes kérni.
Míg végzek vele, és közreadom, kis türelmet kérek. Meglesz.

Addig is kívánok szép napot, jó egészséget!

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

100 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr
Lehet hogy kérdésem nem ide vág, sőt lehet nem is tud mit felelni rá, de nekem 3 hónapja volt egy aranyérműtétem, most pedig kiderült hogy Crohn beteg vagyok. Nem lehet az hogy az arynér problémákat már ez okozta? És még egy kérdésem lenne,elnézést ha furcsának találja, de mivel ön sebész, gyakran műt crohnosokat? Nem tud valami vígasztaló statisztkát, hogy tünetmentesen lehet élni, műtét nélkül?

Válaszát előre is köszönöm
Erzsébet

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

A Crohn-betegség nem sebészi, hanem belgyógyászati, gasztroenterológiai betegség (statisztikát, kérem, tőle kérjen), a sebész csak ritkán jut szerephez, és csak még ritkábban a végbélnél.
Nemcsak hogy lehet, hanem lehetőség szerint kell is műtét nélkül élni.
A kezelés helyes sorrendje a következő:
1) A Crohn-t megfelelően kezelni kell. Ez nem az én szakterületem, a gasztroenterológus a gyógyszerek (tabletta, kúp, gyógyszeres beöntés) beállítása (és "utánhangolása") nagyjából tünetmentessé, élhetővé teszi a betegséget. Ha nincs jól beállítva, a sebészi megoldás után hamar visszatér a gond (pl. a kimetszett kinövés akár pár hét alatt visszanő), de a gyógyszerek hatására a brutális kinövések is igen hamar visszafejlődhetnek.
2) Ha ezután is van operálandó betegség, a végbél Crohn esetében alapszabály a lehető legnagyobb önmérséklet. Csak a lehető legkevesebb beavatkozás, a nagyobb "sebészi étvágy" súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozhat.
Ezért mindenképpen meg kell várni, míg a gyógyszerezés meg teszi hatását, utána lehet egyáltalán sebészi megoldáson gondolkozni, de csak a lehető legkevésbé belevágni.
Remélem, válaszom kielégítette.
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Ebben a "búskomor" világban jólesett a blogján elérhető rendkívül szellemes, humoros -és nem utolsósorban laikus számára is érthető- stílusban írt tájékoztatását, tanácsait olvasnom a végbél problémákról.. Nagyon régen nevettem ennyit, - még a könnyem is kicsordult-, annak ellenére, hogy jómagam is küszködöm hasonló problémákkal kb. 1 éve. (Persze proktológust ezideig én sem kerestem meg..)

Kórelőzményekkel nem akarom untatni, de panaszaim úgymint végbélviszketés, égés, nem aranyérre utalnak, inkább allargiás (v. gombás) tüneteknek sejtem. Szorulás nem kínoz, epekőműtétet követően inkább gyakorta hasmenésre vagyok hajlamos, bizonyos ételek fogyasztását követően. Nekem a Mastu S nem vált be,olykor Pimafucort kenőccsel próbálkozom, (de ennek használatától most visszarettentem). Az Ön ismertetője alapján inkább a Reparon kenőcs lehetne talán jó. Kérem szíves véleményét erről.

Még egyszer köszönöm Önnek a derűs perceket, tisztelettel: Marianna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Marianna!

Köszönöm elismerő szavait.
Ha gombás fertőzésről van szó, én a Terbisil krémet (ez nem a reklám helye, bevezetésekor ezt találtam ár/érték/használhatóság tekintetében a legjobbnak, de más véleményét is megértem) szoktam használni napi 2x, 2 hétig. A gond ezzel az, hogy mivel a fertőzés általában a vastagbélből (esetleg hüvelyből) jön folyamatosan, mivel csak a célterület van kezelve, a visszafertőződés, a kiújulás esélye nagy. Javasolni szoktam ilyenkor candida-szűrést (és általános laborokat), pozitív esetben kezelést.
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen időtájt lehet bejelentkezni Önhöz. Sajnos arra sem találok sehol utalást, hogy mikor van rendelés Fehérváron.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:

Veronika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Veronika!

Délután lehet bejelentkezni a 0630-868-0244-es számon, a rendelés kedden és csütörtökön van, általában fél ötkor kezdünk, és fél tíz küröl végzünk.
Várom szeretettel,

dr. Bánfalvi Péter

Anikó írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődnék, hogy e-mailben van-e mód és lehetőség tanácsot kérni Öntől.

Szintén gyakorlott aranyeres vagyok, proctológus gondoz, de sajnos nem túl egyszerű a helyzet nálam, megakadtunk és nem tudok tovább lépni.

Nem szeretném az üzenőfalat teleírni az előzményeimmel, ezért érdeklődnék, hogy e-mailben megkereshetném-e Önt.

Nagyon köszönöm,

Anikó

Anikó írta...

Nagyon köszönöm, küldeni fogom :)

Anikó

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni Öntöl, hogy a sokat emlegetett Longo műtétnél a titán kapcsok okozhatnak-e bármilyen rendellenességet, allergiát, idegen test érzést vagy hasonlót. Találkozott-e a praxisában vagy hallott esetleg olyan betegről akinél el kellett távolítani valami miatt ezeket a titán kapcsokat? Egyáltalán lehetséges az eltávolításuk? Okozhatnak később repedéseket frissurákat, tályogokat? Vagy teljesen ártalmatlan, környezet és szövet barát ez az anyag, vannak erről hosszú távú tapasztalatok? Válaszát várom, segítene döntenem, mert idegenkedem ettől kicsit.
Üdvözlettel Éva

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr

Második alkalommal alakult ki rögösödött külső aranyerem. Első alkalommal 10 nap alatt teljesen elmúlt. Mindkét esetben egy komolyabb "erőlködés" váltotta ki. Olvastam itt Lioton-gélt mint lehetséges alternatívát. Tettem is vele egy próbát. A kérdésem az lenne ,hogy amennyiben enyhén csípős/ égető érzést tapasztalok a használatát követő percekben akkor ez esetben ez még a normális kategóriába sorolható mellékhatás vagy pedig így nem javasolt használni és érdemesebb megvárni míg magától elmúlik? (mivel nem csak az aranyér felületén jelentkezik az érzés így gondolom ez megszokott lehet a készítmény eredeti célterületétől eltérő használatakor.)Ezt leszámítva különösebb fájdalmat, vérzést , viszketést nem tapasztalok. Talán csak az ilyenkor megszokott elvékonyodott bőrfelület fokozottabb érzékenységét.De leginkább a puszta jelenlétének a ténye/érzése az igazán zavaró.
Az esetleges kisebesedést ha bekövetkezne akkor azt érdemes e Mastu-val kezelni vagy más készítményt javasol a fertőtlenítésre?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Bármire lehet allergiás, a Lioton gélre is. Helyette kipróbálhatja a Plerudin Forte nevűt. Sebesedésre inkább a Bepanthen Plust javasolnám, de ha a feszülés miatt sebesedik, biztos kilyukadt, váladékozni fog, csak a tisztántartás, ülőfürdő ilyenkor a megoldás, ahogy a külső aranyérről szóló cikkem is erről szól.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

40es írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Kb 12-14 éve rendszeresen évente kétszer ( általában tavasszal és összel az évszakváltás környékén )betrombotizál az aranyerem, amit a szakorvos sebész ambuláns műtéttel eltávolít, s jön a 10-14 napos pihi.

Kérdésem : meg lehet -e előzni az ilyen eseteket, ill.van-e "végleges " legalább is hosszantartó megoldást.

Köszönöm idejét, válaszát.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves 40-es!

Gyógyszeresen a leírás szerint a dobezilát tartalmú helyi és szájon át szedhető gyógyszerek (Doxium, Doxilek, Doxiproct) hatásosak a rögösödés megelőzésében, de kérdés, akarja-e kenni a fenekét egy életen át.
Ha a baj ugyanazon a helyen szokott előfordulni, érdemes az adott külső aranyeret eltávolítani.
Többet a külső rögösödött aranyérről szóló cikkemből megtud.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

40es írta...

Tisztelt Doktor Úr !

Köszönöm válaszát, sejtettem, mégis reméltem hogy elkerülhető a műtéti beavatkozás.Köszönöm őszinte megerősítő válaszát.

40es

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Áprilisban volt egy fissura műtétem (persze, én is azt hittem, hogy aranyerem van, és csodálkoztam, hogy nem hatnak a krémek, kúpok...).
A gondom az, hogy esetenként azóta is tapasztalok minimális, egy-egy cseppnyi vérzést székelés után. Normális ez?
Nem fáj, nem ég, nincs székrekedésem, mégis előfordul. Ez egy újabb repedés lesz? Vagy lehet, hogy csak hajszálerek pattannak meg, és nem marad nyoma?
Ha van tapasztalata, véleménye, várom a válaszát! Köszönöm!
Zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

A vérzés nem normális, viszont természetesen egy érből kell jöjjön, hiszen oda való.
Azt, hogy mitől kerül az érből a külvilágba a vér, ezeregy dolog okozatja (ez a tapasztalatom, egyéb fogodzó híján szűkíteni nem tudom). Ha rendszeresen fordul elő, javaslom szakember felkeresését. Tudom ezzel nem sokat segítettem, de ennyi tünet (információ) alapján butaság lenne bármire is fogni a panaszát.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr.Úr

Egy rögösödött külső aranyéren vagyok túl, lefolyását tekintve vérzés és különösebb fájdalom nélkül 5 hét alatt felszívódott. Most már hogy tudatában vagyok hogy van egy enyhe külső aranyér (ami hasprés hatására válik csak enyhén láthatóvá a rög felszívódása után és panaszt így ebben a formában nem okoz) szeretném megkérdezni ,hogy az alábbi módszerek közül ami a megelőzést segítheti a későbbiekre nézve melyik az ami tényleg hatékony és mi az ami esetleg butaság lehet.
Alább felsorolnám a konkrét preventív megoldásokat amikről olvastam de nem tudom felmérni vajon érdemben segítenek e vagy se.
1, Székelés/hasprés időtartamának minimalizálása és a wcre való ráülés mellőzése gugoló/sielő pozíció ( az izomok kisebb fokú ellazulása és az erek tágulásának csökkentése érdekében. )
2, Sok ülő munka esetén levegős ülőpárna használata.
3, Férfiaknak hanyatt fekve végzett csípő emeléses torna gyakorlat (az alsó medence és végbél záróizmok erősítése érdekében )

Ezek közül ön melyiket találja hatékony megelőző megoldásnak amit akár napi rutinba is érdemes beépíteni? Valamint van e tudomása valamilyen specifikusan végezhető tornáról ami akár a külső aranyér újbóli kialakulásának / vagy a már kialakult állapot romlásának kockázatát érdemben csökkenteni tudja?

Válaszát előre is köszönöm

Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

Tanácsaimat hírlevél feliratkozás után megkapja, abban többek között szerepel a guggoló póz is.
A külső aranyér keringési akadálya lehet a sima keményen való előredőlt ülés, az aranyérpárna használata ennek elkerülésében segíthet.
A torna és az aranyér kapcsolatában én nem hiszek, az aranyér igazából kötőszöveti és éranyag, az izomzathoz csak kapcsolódik, de annak megerősítésével az aranyérben minőségi változás nem lesz.
Az Ön által említett testhelyzet esetleg segíthet abban, hogy a torna alatt a fenék vérnyomása és az aranyerek nyomása csökkenjen, de ez is csak a testhelyzet fenntartása idején hat.
Nagyon sok betegem tett említést az általam javasoltak betartása után bármilyen más kezelés nélkül is nagyfokú javulásról. Ezért még egyszer javaslom, iratkozzon fel ingyenesen, és a tanácsokat tartalmazó idományt válaszlevélben megkapja.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr Úr.
Kb. másfél hete kezdődött a hasmenésem, ami sokáig tartott, és vérrel járt. Nem fájt a hasam, viszont ha wc-re kellett mennem, akkor, görcsölt, és nem tudtam tartogatni. Egy ilyen alkalommal épp hogy hazaértem, de a illemhelyre nem sikerült bejutnom. Megijedtem, mert elég véres lett a nadrágom. A hasmenés elmult, a vérzés is csillapodott. A háziorvosom kúpot írt fel. Viszont a bélgázom elég bűzös. Ez lehet az aranyértől? A történethez az is hozzátartozik, hogy néhány éve vastagbélfekélyt állapítottak meg nálam, amit viszont azóta sem találnak. A szakorvos szerint lehet nem is fekély volt. Laktóz érzékeny is vagyok, de hiába használok laktózmentes tejet, a hasam ugyan nem megy, depuffog, és akkor is kellemetlen szagú a székletem. Az említett utolsó hasmenés előtti napon, pudingot ettem elég nagy mennyiséget, de laktózmentes tejből volt. A második kérdésem: okozhat-e nálam a tej valamilyen bélgyulladást?

Előre is köszönöm.
Ágnes

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ágnes!

Nem goldolom, hogy panaszai végbélbetegség eredetűek lennének, inkább "bélgyógyászt", gasztroenterológust kell megkeresnie.
Ott kivizsgálják panaszai okát, mely lehet fertőzéses vagy autoimmun bélgyulladás következménye, de ha ennyire elhúzódó, valószínüleg kezelésre szorul.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Borzalmasan lassu az emesztesem gyerekkorom ota és aranyerem is van, bar ezt meg orvos nem allapitotta meg, de tobb, mint valoszinu.
A legfobb gondom ezzel, hogy kellemetlen szagok jonnek belolem, mar tobb, mint ot eve, neha csak ugy a semmibol. Letezhet erre megoldas?
Valaszat elore is koszonom!

Ferenc

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ferenc!

Sajnos nem tudok Önnek segíteni, gasztroenterológussal vegyen fel kapcsolatot. Ő az, aki a belekkel (garattól a végbélig, májjal, hasnyálmiriggyel, stb.) foglalkozik, Ő az Ön embere.
Sok sikert.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Tegnap volt egy hete, hogy mellkasműtéten estem át. Úgy 3 napja a székletürítés kissé nehezebben ment, de nem volt kimondott szorulásom, viszont azóta többször előfordult, hogy székletürítés után véres (élénk piros) volt a WC papír. Azt az egy alkalmat leszámítva a székletem teljesen normális, ugyanis rendszeresen fogyasztok lenmagot és egészséges életmódot folytatok. Belső aranyerem van? Jelenleg is kapok véralvadásgátló injekciót. Ennek köze lehet a dologhoz? Ön milyen gyógymódot javasol?

Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Mária

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mária!

Belső aranyerekkel kapcsolatban nem nyilatkoznék így, látatlanban. A véralvadásgátlónak lehet szerepe a vérzésben, ha abbahagyja, ilyenkor el kell múljon. De csak az injekcióktól biztos nem kéne véreznie, valami más probléma is kell legyen a háttérben.
Azt javaslom (a hírlevél feliratkozáskor megkapott tanácsokon túl), hogy ha a műtét utáni herce-hurca véget és, és a panaszai nem múltak el, mutassa meg magát szakembernek.
Mielőbbi gyógyulást kívánva:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr.
Fissura ani betegségem van!Mitől alakulhatott ki?Milyen étrendet javasol?Már több mint féléve van ez a betegségem!
Válaszát előre is köszönöm
Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Végbélrepedésről honlapomon, a
http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalon olvashat. Ott választ talál kérdéseire.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Először is nagy tisztelője vagyok,mert szívvel-lélekkel foglalkozik emberek kényes panaszaival,gratulálni tudok a blogjához,igazán példaértékü.
Segítséget szeretnék kérni Öntől panaszaimra.Több hónapja,székelés utáni égő,nyomó,szoritó érzés a végbélben, estére intenziv fájdalom és alhasi fájdalom is társul hozzá.Voltam proctológusnál,
azt mondta mégcsak repedést sem lát,javasolt Doloproct krémet, végbéltornát,Detralexet,és Lioton gélt,mert egy külsö aranyér is megjelent /azt mondta ez már következménye az egésznek"/Az aranyér elmult,viszont a fájdalmaim maradtak.A székletrendezésre figyelek,a melegvizes fürdő ellazit.Szeretném megkérdezni,hogy a repedést minden esetben lehet-e látni,és mit tehetek még a jobbulásom érdekében.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel
Zsuzsa.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

A véleményem szerint (ami a szakmában nem általános) a végbélrepedés csak a következménye a záróizomgörcsnek. A repedés látható, az Ön által említett hosszan elnyúló panaszokat okozó görcs viszont nem.
Már minden olyat megtett, melyet egyedül megtehet.
A dolog műtét nélkül orvosolható, de ezt látni, átbeszélni kell.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Én B.B.Zsuzsa aláírással pár napja megírtam Önnek a problémámat, most az az érzésem, hogy nem sikerült elküldenem, mivelhogy eddig nem kaptam rá választ. Kérem,ha nem érkezett meg ez az üzenet, egy egysoros válaszban legyen szíves ezt megírni - persze, ha megkapta a másik levelemet, akkor arra kérném a választ.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Ne haragudjon, de nem látok Öntől üzenetet. Várom kérdését!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Két és fél évvel ezelőtt galambtojásnyi kemény duzzanatra figyeltem fel a fenekem fölötti bőr alatti területen. Ezután ez a keménység töpörödni kezdett, azt reméltem, elmúlik, de nem így történt. A bőr felületén, a végbélnyíláshoz közel, kékes színű, visszértágulathoz hasonló kis göb alakult ki, amely aztán elpukkadt, véres, talán gennyes váladék távozott belőle. Gondoltam, ezzel vége, de sajnos, azóta rendszeresen újra nő ez a kékes duzzanat, kipukkad, pár nap szünet, és kezdődik elölről. Amikor elpukkad, a felszínen nem nagyon látszik semmi, de kis, kemény göböt lehet tapintani a bőr alatt. Nem olyan vészesen zavaró, mivel egyáltalán, semmilyen fájdalomérzetem nincs, és minimális mennyiségű a vér is, ami távozik, de azért nagyon szeretnék már megszabadulni ettől a kellemetlenségől. Arra gondoltam, aranyér, és eleinte végigpróbáltam az aranyérkenőcsöket, csekély eredménnyel, utána szteroidos kenőccsel is megpróbálkoztam, arra sem reagált különösebben.
Valahogy eddig azt vártam, előbb-utóbb elmúlik magától, de mostmár túl sok az eltelt idő.
Szeretném tudni, mi lehet ez, aranyér, ahogyan gondolom?
Ha bejelentkeznék Önhöz Budapestre, hány alkalom lenne szükséges? (Nem annyira könnyű megoldani, Pécsett lakom.)

Köszönettel várom válaszát: B.B.Zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Sipolyra gyanakszom, ami teljesen más, mint az aranyér, műtéti megoldást igényel. Bármi többet vizsgálat után tudok mondani, ígérni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Cs.Lórántné Henriett írta...

Kedves Dr.Úr!
Én ez év januárjában voltam önnél vizsgálaton, 3 éve végbélrepedéssel küszködök, hozzá párosul külső ill. belső aranyér, de ezek nem okoznak panaszt, ön is akkor azt mondta, hogy majd ha rendbe jön a végbélrepedés majd foglakozunk a többivel is.
Akkor felírt nekem egy kikeverős gyógyszertári krémet a repedésre, és azt a "bizonyos" tornát, majd februárba kontroll.
Nos én külföldre távoztam utána és azóta is Norvégiában vagyok,így nem tudtam visszamenni kontrollra.
A krémmel kentem egy darabig használt de utána elkezdett csípni és fájni , úgyhogy abbahagytam. A tornát mindennap csinálom semmi...
A fájdalmam elviselhetetlen, cataflamon élek minden nap egy jó ideje/nem mondom mióta, mert sokkot kapna:-)/
A székletem teljesen rendben van, minden nap, normál állagú, napi 2 liter vízet iszok, gyümi stb..
Nem vérzik székeléskor sem, igazából nem is értem miért fáj????Annyira koncentrálok a lazításra is, de mikor csillagokat lát az ember valljuk be baromi nehéz!
Kérdésem az volna, hogy milyen kúpot vagy gyógyszert tudnék erre kipostáztatni magamnak, mert már tényleg kéne rá valami...
Szeptemberben megyek haza, akkor mindenképpen felkeresem,de addig adjon már nekem valami tanácsot, kérem!
Köszönettel: Cs. Lórántné Henriett

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Henriett!

Hogy pontosan mi az, ami miatt nem működik jól a kezelés, nem tudom látatlanban megmondani. Ha a lazítással van a probléma, javaslom, próbáljon naponta többször, fájdalom esetén mindenképp testmeleg (nem langyos, nem forró) ülőfürdőt (köldökig) venni 10-15 percig, ez átmelegíti, és lazítja az alhasi izmokat.
Ha a fájdalom nem javul, más probléma is fennálhat, kérem jelezze!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Cs.Lórántné Henriett írta...

Kedves Dr.Úr!
Először is köszönöm szépen, hogy válaszolt!
Másodszorra pedig még egy kérdés:
Édesapámmal beszéltem ma és ő is ugyanezzel a problémával küszködött 5 évig (végbélrepedés), és ő mondta , hogy kapott egy suppositorium haemorrhoidale nevű kúpot amitől teljesen rendbe jött, panaszmentes évek óta.
Mit gondol érdemes volna magamnak ilyet kipostáztatni?Hátha....
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:
Cs. Lórántné Henriett

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Henriett!

Sajnos az aranyér kezelésére (valójában legtöbbször a tünetek "elkendőzésére") alkalmazott kúpok csak esetlegesen csökkentik a panaszokat. Ha nem allergiás rá (az Ön által említett kúpban található illóanyagok azért lehetőséget teremtenek rá), meg lehet próbálni, a siker sajnos kérdéses.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves doktor úr!
Nekem már régebb óta szerintem több éve a végbélnyílásomnál találtam egy babszem nagyságú (csomót)nem kemény,olyan mintha egy bőr lógna csak nem is érzek semmit nincs vele probléma csak most megilyedtem h lehet h valami komoly baj is lehet! Puha is és nem fáj ha hozzáérek se,nem is csomónak nevezném ezt.
Várom válaszát! köszönöm

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Valószínűleg tényleg csak egy bőrnyúlványról van szó. Ezzel komolyabb probléma nem szokott előfordulni, ha nem zavarja, akár maradhat is. Mivel érdemes kizárni esetleges másféle problémát, egy proktológiai, akár sebészeti vizsgálat javasolt, de ha csak erről van szó, utána nem szükséges bolygatni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr,

25 éves nő vagyok és egyik napról a másikra nekem is kb cseresznye nagyságú kitüremkedés nőtt a végbélnyílásomhoz. Már elolvastam az ehhez kapcsolódó cikket, és pár nap alatt a fájdalom is elmúlt. Azonban nagyon elkeseredtem, hogy bőrnyúlvány fog visszamaradni. Ez minden esetben így van? CSak műtéti megoldás létezik? Mennyi az esélye, hogy megint kiújul egy ilyen szörnyűség a fenekemen? indig műteni kell majd?

Köszönöm a válaszát

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Ez a probléma elég kellemetlen, ennél nem több, de nem is kevesebb az esetek nagy részében. Nem halálos, nem okoz középtávú romlást az életminőségben, de bármikor, bárkinek kijöhet (akinek lik van). Ha a bőrmaradvány bármilyen problémát jelent, általában eltávolítása mellett teszik le a garast. Kérdésem a megoldással kapcsolatban: látott-e valaha olyan reklámot, hogy egy idős (nem 15 éves), mélyen barázdált, ráncos arc bármilyen csodakrémtől kisimult volna? A megnyúlt szövetek vissza nem feszesednek, az erre irányuló esetleges technikák meg ezen a tájékon nem használhatóak. A lézeres műtéten kívül erre bármit választhat, erről többet honlapomon, a http://www.aranyeresseg.hu oldalon talál az aranyér címszó alatt.
Ha a csomó rendszeresen ugyanazon körcikkelyben jön elő, érdemes akár nyugodt állapotban is aranyerestül eltávolítani. Ha a helye változó, ennek megelőzése szerintem az általános székletrendezési tanácsok mellett is bizonytalan.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr

Egy szlovakiai magyar lany vagyok.A nevem Melinda, es lenne par kerdesem.
Elolvastam az oldalt, mivel nekem is hasonlo panaszaim vannak. Szeklet uritesekor nagyon nagy fajdalmaim vannak, es egy ideje elkezdett verezni is,de csak kis mertekben..egy kisebb csomo is erezheto a vegbelemnel, de alig lathato, de ott van, es erzem is..regebben volt hasonlo,de azt gondoltam,hogy ez csak kemeny szeklet okozhatja es nem igazan torodtem vele, mashogyan etkeztem egy ideig, el is mulott a viszketo erzes, es fajdalmas nem volt..de kb 2 honapja van ez, hogy jelentkezett fajdalomes mar verzes is...szoval, ez aranyer lehet? ha igen, milyen stadium, mit kellene kezdenem vele..kulfoldon tartozkodom, es igy nagyon nehezen tudnam megoldani az orvosi vizsgalatot,de ha nincs mas valasztas, akkor nem haboznek..
Elore is nagyon koszonom a valaszat, halas vagyok, barmilyen informaciot is ad..koszonom szepen meg egyszer...

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves magyar lány!

Panaszait szinte biztosan nem aranyér, hanem végbélrepedés okozza.
Erről többet honlapomon, a
www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

monika írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Elnézést hogy itt zavarom!Mult héten voltam önnél kontroll vizsgálaton a végbérepedésem miatt.Pénteken telefonon is hívtam a vérzés miatt,ma regel is véres volt a székletem és a papir is ,sajnos a székletem eleje kemény volt utána már hígabb.De ez ismét felrepsztette a sebet.Ez nagyon megijesztett mert ez elött ilyen nem volt.Meg szeretném kérdezni hogy mit tehetnék hogy a székletem eleje ne legyen ilyen kemény.Mert eszem a megbeszélteket iszom a sok folyadékot gyakorlom a tornát.A gyógyszer amit irt igen jó,mert már nincs az görcsös szoritás fájdalom.De ez a vérzés nagyon meg rémiszt!Válaszát elöre is köszönöm!
monika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

A seb gyógyulásakor is felléphet még vérzés, ne ijedjen meg. Ha a végbélrepedés meggyógyul, a dolog rendbe fog jönni.
A széklet lazítására megpróbálkozhat reggelente 1 dl keserűvíz ivásával.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur!eloszor is gratulalok a blogjahoz igazan pelda erteku.Szeretnem kerni az on velemenyet.Nagy nehezen elmentem egy progtologushoz mivel a szuro fajdalmak mellett mar vereztem is.Megallapitotta hogy 3-repedesem van.4-szer voltam kezelesen 2 es fel honap alatt kezelessel kapcsolatban keves informaciot kaptam,ugy tudom kremet jutatott fel.Kaptam novenyi kivonatu kremet amit csak ott a proktologian kaphato es Detralex gyogyszert.es semmi mas utbaigazitast pl evessel kapcsolatban amit hianyolok.Azzal bisztat az orvosom legyek turelemmel mert ez hosszadalmas kezeles.Ertem en de 2 es fel honal alatt mondhatom ugyan ugy faj szeklet beindulasakor utanna luktet,faj es meg verzik is.Algokalmin tabletat vettem be fajdalom csilapitasara mert nem tudnek jarni sem.EZZEL KAPCSOLATBAN SZERETNEM MEGKERDEZNI AZ ON VELEMENYET,ES A TANACSAIT.ELORE IS KOSZONOM..

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

A végbélrepedés néha nehezen jön rendbe, de persze a konkrét problémát látaltanban megállapítani nem tudom.
A jobb oldali oszlopban talál a végbélrepedéssel kapcsolatban sok fontos információt.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt DR UR! Nagyon szepen koszonom a valaszat,gondoltam en hogy nem sokat tud latatlanban mondani a DR-ur.Szivesen elmentem volna a DR-URHOZ de a nagy tavolsag miatt nem tehetem mivel nem Magyarorszagon elek.El olvastam az ON altam irt informaciokat a vegbelrepedessel kapcsolatban ami szamomra igen tanulsagoses es hasznos volt.Az etkezesnel valtoztattam egy kicsit csinaltam kamillas ulo furdot es a tornat.Szedem a Detralexet es hasznalom a proktologiarol kapott kremet.Jelenleg szinte panaszmentes lett.Nagyon orulok hogy ra talaltam az ON altal szerkesztett blogjara amit kellokeppen at tanulmanyoztam valoban nagyon sok hasznos tanacsokat lehet talalni es az is igaz hogy mi betegek is kell hogy tegyunk valamit a gyogyulasunk erdekeben.Es hogy jelenleg panaszmentes lettem a DR-urnak is koszonhetem.Mert azert sokat jelent az orvos altal adott utbaigazitas is .Amit EN (mint ahogy irtam is)az orvosomtol nem kaptam meg.Gondoltam hogy megveszem a PROTEXIN CANDID PLUS-T, aszt szeretnem megkerdezni a DR-URAT hogy helyeseli-e eszt az elkebzelesemet??es hogy a detralexet meddig szedjem?.KIVANOK ONNEK SOK SIKERT AZ ELETBEN ES EROT EGESZSEGET HOGY MINEL TOBB BETEGET TUDJON TANACSOKKAL ELLATNI MEG LATATLANBAN IS SIKERREL !!KOSZONOM MEGEGYSZER.ES IGAZAN HALAS VAGYOK ERTE.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A probiotikum káros mellékhatásáról nem tudok, hosszan szedve is jótékony hatással bír.
A Detralex szedése vizenyő, vérbőség miatti duzzanat (mondjuk aranyér) esetén javasolt, egyébként nagyon nem javít az állapotán.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

TISZTELT DR-UR!! Koszonom ujra a kedvesseget hogy megtisztelt es valaszolt a kerdesemre.Megegyszer kivanok ONNEK EROT, EGESZSEGET A MUNKAJA FOLYTATASAHOZ!!!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

az én kérdésem nem pont aranyérrel kapcsolatos...
régóta volt hüvelyviszketésem, nőgyógyász, és bőrgyógyász sem talált semmi betegséget nálam,hiába vizsgálgattak hónapokig.
4 hónapja azonban társult mellé végbélviszketés is,de rettenetes,nem birom megállni h ne vakarjam ki vérzésig,és éjjel nappal viszket... székletkor halványpiros vérzés is van (belül pedig bal oldalon egy pontos wczéskor erős fájdalom).nem a széklet véres, csak azzal együtt jön
elmentem a sebészetre, megállapították h nincs aranyerem, se belső vérzés, adtak vmi rázókeveréket,ami kicsit csillapitotta a viszketést, de nem múlt el,és hát mindig nem kenhetem
elküldtek féregpete vizsgálatra, de negativ lett
kérem doktor úr adjon tanácsot mit tegyek mert már beleőrülök a viszketésbe, és azért fáj is kicsit wczés után....

előre is köszönöm válaszát


bl

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves bl!

A végbélviszketés néha nehezen megoldható probléma, általában kevert (baci, gomba) fertőzés áll a hátterében, de okozhatja bőrbetegség, vastagbélbetegség, más végbélprobléma is.
Egy jó szakembert, proktológust kell találnia ennek kiderítésére, mert aki nem igazán járatos ebben a speciális témában, gyakran nem tudja megoldani a dolgot.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Hólyagsérvem van, ami már a szeméremrésben is megjeleni.Tudom,hogy a műtét elkerülhetetle! Ehhez talán két hete egy ujabb kellemetlen érzés társult. A végbelemnél ugy érzem mintha lenne valami olyan belső nyomást érzek!Éjszaka megszünik reggel nem érzem.Okozhatja e a sérvem vagy másról van szó Kérem válaszoljon kérdésemre, mert nagyon aggódok! köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Valószínűleg végbélsérve is társul a hólyagsérvhez, azaz a teljes kismedencei izomzat "megsüllyedt".
Keresse fel nőgyógyászát, mondja el ezeket a panaszokat is, hogy a helyes műtéti tervet fel tudja állítani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!
Több éve ált. télen belső aranyerem fáj,mely néha kint van (kenőccsel vagy anélkül megszünnek a fájdalmak). Most is kint volt, visszahúzódott, de még szorit,feszit sokszor (foci után pl.egész este). Kérdésem, hogy a foci ront a helyzetemen, és most mennék sielni, tegyem-e? (a sínél a hideg is számít?)

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nem találtam más felületet, ahol a kérdésemet megírhatnám Önnek, ezért itt próbálkozom:

A proktológus orvos kb. másfél hónappal ezelőtt is még csak II. fokozatú belső aranyerességet állapított meg nálam, más probléma nincs, mert rákszűrést is végzett!
Ez tulajdonképpen évek óta így van változatlanul, Reparon krémmel és kúppal, kamillás ülőfürdővel és időnkénti Detralex szedéssel úgy tűnik jól szinten van tartva a probléma, panaszokat nem okoz, esetenkénti égőérzéstől eltekintve. Az orvosok (költözés miatt két helyen is jártam már) sem ajánlottak ennél komolyabb kezeléseket.
A napokban viszont, amikor a reggeli székletürítés után bekentem a Reparon krémet, borsónyi kemény dudort tapintottam, ami nem fájt, de feszült és napközben időnként tűszúrás érzéseim voltak ott. Gyógyszerészi tanácsra este nemcsak kamillát, hanem cickafark teát is öntötem a fürdővízbe, üldögéltem benne vagy negyedórát, utána felhelyeztem a Reparon kúpot és reggelre eltűnt odabentről ez a kis dudor, és nem is tért vissza.
De azért én így utólag is aggodalmaskodom, hogy ez mi lehetett, utazzak-e emiatt a másik városban lévő orvosomhoz?
És még azt is szeretném tudni, hogy nem okozok-e magamnak problémát azzal, hogy már évek óta használom rendszeresen a Reparont? Más ugyanis nem vált be, amivel próbálkoztam és pl. a peru balzsamra igazoltan allergiás vagyok.

Válaszát nagyon várva, üdvözlöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves síelő!

Szerintem a hideg nem fog jót tenni, ha ezt el tudja kerülni (hogyan is tudná?), maga a sí nem lehet gond. Akár aranyér, akár végbélrepedés okozza a panaszait, érdemes lenne majd egy jó szakembernek, proktológusnak megmutatnia magát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves síelő!

Szerintem a hideg nem fog jót tenni, ha ezt el tudja kerülni (hogyan is tudná?), maga a sí nem lehet gond. Akár aranyér, akár végbélrepedés okozza a panaszait, érdemes lenne majd egy jó szakembernek, proktológusnak megmutatnia magát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves érdeklődő!

A jelenlegi problémája egy külső rögös aranyér, ami a belsők aranyerektől teljesen független betegség. Erről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemben olvashat.
A II. fokú belső aranyerek panaszok esetén szerintem kezelendők, én ilyenkor a gyűrűzést alkalmazom, amiről a jobb oszlopba kattintva olvashat.
Ezzel a kezeléssel pontot tenne a Reparonos probléma végére.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!
Három repedést állapítottak meg nálam ("3 hosszanti felszínes fissura") amelyet jelenleg orvosi előírásra sajnos szteroidos kúppal és nitrátos krémmel kezelek, hogy utána el tudják végezni a rektoszkópiát. Egyedi készítésűek, a két heti adag 125 mg Solu-Medrolt tartalmaz összesen. Három éve már állapítottak meg nálam körkörös nodusok mellett "gyógyuló krónikus fisszúrát" - a vizsgálatra és kolonoszkópiára akkor Syncumar szedése során fellépő vérzés miatt küldtek, amely után a vérhígítót teljesen elhagyták, azaz már évek óta nem szedem -, a lelet ettől eltekintve negatív volt. Akkor is felírták ugyanezt a kombinációt, a szteroidos kúpot és a nitrátos kenőcsöt a fisszúrára (az aranyérre semmit, nem volt olyan fokú), de szteroid volta miatt nem használtam, gondoltam, magától is meggyógyul, és - a blogját végigolvasva valószínűleg nem helyesen - mással sem kezeltem a későbbi években az időnként kiújuló fájdalmat és vérzést, csak étkezéssel és néha egyszerű vazelinnel. Az elmúlt fél évben azonban a probléma jóval hajlamosabb volt a kiújulásra, az utóbbi egy hónapban pedig két dolog (egy súlyos, kórházzal végződő bradycardiával összefüggő, néhány napos gyakori székletürítés, később pedig egy, a körzeti orvos szerint vírusos hasmenés /noha inkább székrekedésre vagyok hajlamos, ha nem is nagyon/) akkorát rontott a helyzeten, hogy kénytelen voltam elmenni vele orvoshoz.
Vagyis nálam ez a szteroid kezelés az első.
A két hetes kezelési időszak egyharmadánál tartok de nem igazán érzek javulást, sőt az első napokban éjjelente még gyulladásos jellegű helyi fájdalmat is éreztem, amit korábban nem; ezért félek, hogy műtétet fognak javasolni, amelyet el szeretnék kerülni. Blogját végigolvastam, és két kérdésem lenne:
1. Konkrétan mi az az eljárás, amit így jellemez: "a megszokott műtéti megoldástól eltérően egy újfajta, igen hatékony, a végbélrepedés alapvető okaihoz visszanyúló módszer". Az étrend-székletrendezés-mozgásgyakorlatok-szorongás oldása-életmód csomagot értem, de (ha jól értem) ezen kívül valamilyen eljárásról (vagy készítményről) is szó van, erről szeretnék információt. Ha a speciális készítmények egyénileg javasoltak is, mégis milyen típusba tartoznak (pl. szteroid, nitrát, esetleg izomlazító, vagy valami természetes készítmény, mondjuk aloe vera, ginko biloba, hasonló?)
2. Két hetes szteroid kezelés a blogján leírtak szerint (és egyéb olvasmányaim szerint is) már maradandó elvékonyodást-sorvadást tud okozni a nyálkahártyán, ami után még könnyebben fellobbanhat a betegség - én egyébként is igyekszem kerülni a szteroidokat, de hiába próbáltam az orvostól mást kérni. Ha úgysem használ - vagy ha valami csoda folytán a következő napokban mégis gyorsan használna és a két hét lejárta előtt megszűnnének a tüneteim - helyes lenne előbb abbahagynom? Mivel percre pontosan akkor akar az orvos megvizsgálni, amikor a kúp elfogy, feltételezem, hogy azt a tűnékeny pillanatot akarja elkapni, amikor a szteroid után nem lobban fel újra - én viszont nem szeretnék egy szteroiddal a későbbiekre nézve nagyobb problémát csinálni magamnak annál, ami úgyis van.
Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel:
Erzsébet

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

Kicsit sokallom ezt a 3 repedést, az a gyanúm, hogy valamilyen fertőzés is állhat panaszai hátterében.
Ez a két hetes kúpos kezelés nem fog rontani az állapoton, én is így használom.
A speciális kezelés olyan esetben használatos, amikor záróizom-görcsösség okozza legalább részben a problémákat. Ez speciális mozgásgyakorlatokból, a rossz záróizomkontroll kijavításából áll, ez magában nem gyógyszeres kezelést jelent, de én is szoktam az Ön által használt kúpos segítséghez folyamodni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Néhány napja átestem Ön által egy külső aranyér eltávolításon. (5.-én) Természetesen szedem az akkor felírt tablettákat rendesen, kímélem magam (talán túlságosan is:) és végzem a napi többszöri lemosást, és szárítást. (bidé) Széklet után nem használok papírt csak bidé-t, azért akkor finoman fogalmazva elég meleg még a helyzet... (váladék, pici vérfolyamatosan van) rendben van ez így? Úgy tűnik lassan normalizálódik a dolog (lekopogom a holnap reggeli széklet remélem nem lesz már annyira veszélyes:) de nem igazán emlékszem miket tehetek így műtét után, a még hamarabbi gyógyulásért. Bizonyára említette anno de úgy gondolom nem voltam a top-on akkor...
Böngészem egy ideje a WEB lapját de nem találtam részletes leírást, instrukciókat a témában. (elnézést a figyelmetlenségemért)

Előre is köszönöm,

a 17.-i ( kontroll) viszont látásra.

Imre

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Imre!

Ez így mind rendben van, azon túl, ami a kapott tájékoztatóban szerepel (és tisztességesen csinálja is, úgy olvasom) mást tenni jelenleg nem lehet. Itt is igaz az általános szabály, hogy a kevesebb több, sokan, akik megpróbáltak "ügyeskedni", és mindenféle, sokszor bizarr praktikával próbálták a természetet megerőszakolva siettetni a gyógyulást, megbuktak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Colitis Ulcerosával kezelnek immár 3 éve. Az utóbbi időben sikerült a gyógyszereim egy részét kamillás vagy körömvirágos beöntéssel helyettesítenem. Kb egy hónapig alkalmaztam ezt, amikor Salofalk klizmát írt fel a gasztorenterológus, 2 heti adagot. A gyógyszert csak 4 nappal később váltottam ki, de már az orvostól való távozás másnapján vért észleltem a székletemben (tehát a gyulladás újra fellángolt). Elkezdtem használni a klizmát, a vérzés el is múlt. Viszont kb 1 hete duzzadt a végbelemnél illetve borzasztóan viszket, a gát is. Nem tudom, hogy a fellángolástól, a kamillás beöntésektől vagy a salofalk klizma miatt-e. (a mesalazint, ha szájon át szedem, fejfájást okoz, tehát nem nagyon tolerálom).
Azóta reparon krémmel kenem, 2 napja kúpot is használok, de igazán nem érzek változást. Délelőtt még ok, de estére már nagyon kellemetlen, van, hogy éjszaka is felébredek a viszketésre. Mit gondol, mi okozhatja? Esetleg a kamillás beöntésekkel bevittem valami fertőzést? Vagy allergiás reakció a klizmára? Vagy csak simán a fellángolás okozza (noha, az sztem már lement)? Mit ajánl?
Köszönettel: A. Edit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

De szeretnék Önnek most valami biztosat mondani (írni)!
A viszketést valamilyen irritáció okozza, hogy az esetleg valamilyen kezdődő fertőzés, a kamillára (ami szárít) vagy a klizmára való érzékenység, vagy a colitis okozta váladék miatt alakul ki, sokszor csak az allergénnek "találomra" való elhagyása után derül ki utólag.
Tehát először kamilla elhagyása, ha egy hét alatt nem javul, 1-2 napra a klizma elhagyása.
Ha utána sem rendeződik a dolog, érdemes szakemberhez fordulnia!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Több kérdésem is lenne Önhöz. Mivel a betegségről eddig csak hallottam nincsen sok tapasztalatom benne. No de most átéltem...
Hétfőn állapítottak meg nálam külső aranyeret. Ezt pénteken műtéti úton eltávolították, helyi érzéstelenítés apró vágás. 10 percig tartott az egész. Sajnos nem tudtam a kezelő orvostól minden információt megtudni mivel ezt a műtétet Kínában végezték. Jelenleg is itt tartózkodom.
Tehát. Sebet műtét után leragasztották. Ezt mikor távolíthatom el?
A seb tisztítására SODIUM CHLORIDE INJECTION-t írtak fel. 250ml-es folyadék naponta 2-szer. Ez megfelelő fertőtlenítő szer??
Fájdalomcsillapítónak FENBID IBUPROFEN kapszulát írtak fel. Ezt nem szedem mivel a műtét után 5-6 órával a fájdalom szűnni kezdett. Jó döntés?
És ha jól értettem akkor baktérium fertőzés ellen pedig AMOXICILLIN 0,25g naponta 3-szor 2 darabot. Ebből tegnap illetve a mai napon már egy adagot beszedtem. Itt jegyezném meg, hogy a vizeletem azóta sötét zöldeskékre változott... Megfestheti a fentebb említett kis kapszula a vizeletemet? Esetleg ajánlana mást a fentebb említett gyógyszerek, antibiotikumok helyett?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, Gábor

U.I.: Remélem sikerült röviden és érthetően fogalmaznom.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

A seb leragasztását sokféle anyaggal és célból tehetik, ezt így nem tudom megítélni.
A tisztító folyadék steril sós víz magyarul, fertőtlenítő hatást csak a seb tisztítása által fejti ki, azaz nem fertőtlenítő, de erre nincs is szükség. Szerintem alkalmazhatja többször is naponta (3-5x).
Az ibuprofen jó fájdalomcsillapító, elég lesz.
Az amoxicillin antibiotikum, ebben az esetben több, mint elégséges, a vizelet elszíneződését valószínűleg valamelyik gyógyszeradaléka váltja ki.
Nyugi, meg fog gyógyulni!
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm megnyugtató válaszát!

Tisztelettel,

Gábor

Névtelen írta...

Kedves doktornő!Sokáig volt hasmenésem,valamint fél év alatt 2x volt véres székletem de az az erőlködéstől,orvosom küldött proctologushoz de nem mentem el,amikor orvosom megnyugtatott,nyugodjak meg nem bélrák,akkor elmúlt!Most igy 1-2 hónapra rá olyan problémám van,hogy eggel kimegyek a wc re,kicsit nehezebben jön ki(az elején meg kell nyomni jobban),normális mennyiség távozik,csak rá követően fél,max 1 órára mennem kell ismét,ilyenkor már hasmenés,mely világossárga és állaga mint a víz!valamint néha a bal bordámnál a gyomor alatt 5 cm-el kb kicsit fáj,ez a fájdalom elmult már pár hete,most viszont mikor vizes hasmenés előtt meek wc re néha hallani ott "spriccelő" hangot,valamint amikor ez a vizeshasmenés van akkor vannak benne ételdarabok is!kövér is vagyok 166 cm 118 kg,21 éves vagyok!Ön szerintkell valami komoly betegségre gondolnom/tartanom?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!
Nem igazán szeretem ezeket a kérdéseket, hogy látatlanban szerintem mennyire komoly betegségtől kell tartson, ezeknek több okból sok értelme nincs.
Panaszai lehetnek akár gyulladásos bélbetegségre utalóak is, ezért érdemes lenne gasztroenterológust felkeresnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Olvasva az internetes írásait, sajnos nem találtam megoldást panaszomra, ezért feltennék egy kérdést:

Amennyiben székletürítés során komolyabb vérzést tapasztalok (fájdalom nélkül) immár 3. alkalommal, feltételezhetem a belső aranyér kialakulását?

Ilyen esetben milyen gyógyszert, vagy módszert tud ajánlani, amivel a vérzés/belső aranyér kezelhető lenne?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
Mátyás

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mátyás!

Én is leginkább aranyérre tudok gondolni. Az egész blog az aranyér témájáról szól, ha ez nem elég, javaslom, a jobb oszlopban lévő hivatkozásra kattintva feliratkozásával kaphat egy igen hasznos tájékoztatót a témában.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Unknown írta...

Tisztelt Doktor Úr! Nyár elején jártam székesfehérvári rendelőjében, egy belső (panaszmentes) és egy külső -időnként begyulladó- aranyeret állapított meg. A külső aranyér esetleges műtéti eltávolítása is szóba került, ha panaszokat okozna. Sajnos a nyár folyamán ez szinte folyamatossá vált, pár nap nyugalom, aztán egy-egy kisebb erőlködés után újabb gyulladás, ami több nap alatt gyógyult, meglehetős fájdalmak után.Ez megismétlődött háromszor-négyszer.Így rászántam magam a műtétre, s gyakorlati tanácsokat, információkat szeretnék kérni. Zsámbék mellett lakom, tehát a budapesti rendelés lenne közelebb, de nem tudom, hogy a műtétet hol végezné, valamint hogy mennyi időt venne igénybe- ambuláns úton történik, vagy esetleg egy vagy több napi kórházzal? Ha igen, hol? A másik része, amely sajnos szintén nem elhanyagolható- az anyagi. Nem szeretnék "állami" sebészetre menni, de a keretek sajnos behatároltak...Tudna erről tájékoztatást adni (akár telefonon is)? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: V.D. Gabi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gabi!

Ezeket a beavatkozásokat ambulánsan, azaz a rendelőben végzem, kb. 1 órás megfigyelés, kontroll után a páciens a saját lábán távozik. A kb. fél órás beavatkozás kontrollvizsgálatokkal általában 30-35 ezer forintba kerül.
ÜDv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön blogjára, mivel mostanra a teljes idegi összeomlás határához értem. Tüneteim: hetek óta szűnni nem akaró éjszakánkénti égő érzés a végbél környékéről, ami miatt minden éjjel felébredek. Nappal a fájdalom mérséklődik, sok mozgás hatására meg is szűnhet. Ejakuláció után is jelentkezik az égő érzés és valamikor székelés és fürdés követő törölközés után is. A kamillás ülőfürdő se használ. Proctológusnál voltam, aki aranyeret állapított meg. Az aranyeres csomókat nem érzem már, viszont a fájdalmas égő érzésre felírt Doloproct kenőcs hatástalan.
A kontroll időpontja még nagyon távoli, a fájdalom meg már kibírhatatlan, a munkahelyem is veszélybe került emiatt.
Mi lehet a bajom?
Tudna valamit tanácsolni, milyen krémet használjak a kontroll időpontjáig, ami legalább annyit segítene, hogy éjjel ne keljek fel a fájdalomra?
Egyátalán gyógyítható ez? Mert evvel a fájdalommal és kipihenetlenséggel nem tudok hosszú távon együttélni!

Kérem segítsen!

Tisztelettel: Balázs

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balázs!

Panaszai hátterében sokféle megbetegedés, főleg valamilyen gyulladás állhat (az aranyér csak akkor, ha nagyon előesett, tehát Önnél nem hinném).
Javaslom, ne várjon a kontroll előre megbeszélt időpontjáig, menjen előbb vissza orvosához. Emellett, olvassa el a "Miért bánjunk..." című cikkemet is.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktorúr!
46 éves vagyok és tulajdonképpen a problémám régóta fennál,de mostanában már egyre elviselhetetlenebb. Végbél viszketéssel kűzdök. Általában este erősebb,de most már napközben is jelentkezik. Van egy pici aranyerem gondoltam,hogy ettől van,de az aranyér kenőcs hatására sem szünt meg.A székletem sincs renben. Van,hogy jó,van azonban,amikor az eleje jó aztán pedig hasmenés,van hogy teljes hasmenés,de olyan is van ,amikor szorulásom van,mert olyan a székletem mint a kenőcs és nem jön ki. Elnézést,hogy ilyen részletesen írom le ,de lehet,hogy a két dolog összefügg.Gasztroenterológusnál is jártam,de nem igazán tudott mit mondani a viszketésre.Ezzel együtt kell már élnem?Candidára is gondoltam ,mert olvastam,hogy a sok hormonbevitel előidézheti a gomba elszaporodását ,nekem pedig sok IVF próbálkozásom volt.
Kérem segítsen!Hogyan gyógyulatnék meg?Nagyon várom válaszát. Tisztelettel:Erika

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
20 éves egyetemista vagyok,és a vizsgaidőszakban sokat ültem a tanulás miatt.Észrevettem hogy véres volt egy kis részen a Wc papír.Gondolom a sok ülés miatt elöjött az aranyér.Aztán elkezdtem diétázni többet mozogni.Most jelenleg nem tapasztalaok panaszt.
Kell-e valamit tenni ha újra előjön,akár fájdalommal,vérzéssel?
Köszönettel:István

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Valószínűleg minden mindennel összefügg, ennyi idő után már nem egyszerű gomba, hanem kevert fertőzés szokott fennállni.
Éppen ezért egy sima gomba elleni kezelés nem szokta a kellő eredménnyel járni, hanem kombinált antibiotikum hozza meg a várt gyógyulást.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves István!

Ilyen epizód szinte mindannyiunk életében előfordul.
Ha panaszai vissza-visszatérnek, érdemes egy jó szakembert, proktológust felkeresnie.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!


Régóta küszködök kisebb gyulladt aranyérrel.

Sajnos az erős gyulladáscsökkentő és aranyeres kúpok és krémek sem tettek teljesen tünetmentessé, bár lehúzták a gyulladást.

Ennek ellenére nappal stressz hatására és főleg éjjelente ha "zűrösek az álmaim" - egy jól körülhatárolt végbélnyílás körüli részről - nagyon erős égő érzésre kelek, ami a nyugalom visszaállásával, vagy ha a másik oldalamra fordulok az ágyban csaknem teljesen megszűnik. Éjjel erős szájszárazsággal társul ez az érzés.

Illetve ejakulációt követően szintén felerősödik a fájdalom ezen területen.

Nyáron volt egy hólyaghurutom ami még fennáll, és azóta ég az aranyerem is...

A kúpok használata előtt írtózatos fájdalmaim voltak, se éjjelem se nappalom nem volt, még nap közben is rázott a hideg és szédültem pedig nem volt lázam. Az éjjelektől pedig rettegtem.

Ön szerint összefüggésben lehet a hólyag fertőzéssel, vagy én vittem fel valami fertőzést a krém felvitele közben az aranyeres területre? Vagy ezek nem fertőzésre utaló jelek? Vagy esetleg idegszál sérülés lehet?

Kérem adjon tanácsot,tartok tőle, hogy visszatér ez az állapot a gyógyszerek hatásának múltával!!

Üdvözlettel: "Balázs"

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Balázs!

Véleményem szerint nem aranyér, hanem inkább anopapillitisz okozza a panaszokat (teljes cikket írtam róla, olvassa el!). Ennek szerintem a hólyaggyulladáshoz nincs közvetlen köze, de lehet, hogy záróizomgörcs és végbélrepedés is hozzájárul a panaszaihoz.
Egy jó szakembert, proktológust keressen fel a problémával!
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Kicsit több, mint két hete voltam proktológusnál, aki külső aranyeret diagnosztizált és felírt kúpot, kenőcsöt és érvédő tablettát (detralex).
Anyagi okok miatt csak a kenőcsöt váltottam ki, ami hatására szinte már az első használat után megszűnt a fájdalom.
A kérdésem az lenne, hogy vissza fog húzódni magától az aranyér vagy menjek vissza az orvoshoz (ezt azért kérdezem, mert kb. 3hete jött elő a "dudor")?
Esetleg vegyem meg a detralex-et?

Köszönettel,
Norbert.

Ten Isur írta...

Kedves Doktor Úr!

Külső rögösödött aranyeret távolítottak el nálam egy hete.Szeretném megtudni mit javasol mennyi idő múlva kerékpározhatok újra,s a maximum hány kg emelhetek,mivel a munkám olykor nem könnyű és gyakori emelgetéssel is jár.Munkahelyet viszont nem szeretnék váltani.Mit tanácsol mit tegyek?Köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!


Érdeklődnék, hogy ugye akinek gyulladt aranyere van, azt a gyulladást valami ki kell hozza, erről az Ön blogján olvastam.

Viszont arra nem találtam utalást, vagy nem vettem észre, hogy ha ezt a gyulladást fertőzés okozza, akkor egy hozzáértő proktológus egy rutinvizsgálattal meg tudja állapítani, hogy ez fertőzéses eredetű?

Vagy egy esetleges fertőzést csak laborvizsgálattal, tenyésztéssel lehet kimutatni?

Válaszát előre is köszönöm!


Üdvözlettel: Dávid

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Norbert!

Kérem, olvassa el a "Jön is, megy is..." c. cikkemet a rögös külső aranyérről, ebben minden érdemi információt megtalál.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ten Isur!

Azt szoktam javasolni, hogy amit az ember még nem érez megerőltetőnek, annyit emelhet. Kerékpározást, emelést azért két hétig nem javasolnék.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dávid!

Végbélproblémáknál véleményem szerint a tenyésztésnek csak másodlagos értéke lehet. A fertőzéses és nem fertőzéses eredetű gyulladás viszont gyakran keveredik, így nem igazán látom értelmét a kérdés ilyen szintű boncolgatásnak.
A proktológusnak a látott kép alapján el kell döntenie, hogy felmerül-e nem fertőzéses eredetű gyulladás, ekkor további gasztroenterológiai vizsgálatok szükségesek.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Végbélrepedésem többszöri kúpos kezelést követően rendbejött. Évente kétszer-háromszor külső aranyér kínoz, de pár napos kúp használata után rendbejön, viszont időnként, keményebb széklet után a végbélnyílásból pici vékony bőrnyúlvány türemkedik ki, mely tapintásra nem fáj, idegen test érzését keltve, de pár óra után visszahúzódik. Mi lehet ez?

Köszönettel: Egy érdeklődő!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!
A jelenséget nagy valószínűséggel az repedés maradványa, egy anopapilloma okozza.
Sürgős dolog persze nincs vele, de majd keressen fel egy jó szakembert, proktológus!
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
panaszaim 3-4 napja kezdődtek,elősször végtagi fàjdalmakkal, aztàn jött a hasmenés.jelenleg a hasmenés elmult,de iszonyatosan fàj székeléskor,és egész nap fàjó,feszítő érzésem van.a végbélnyílàsin belül,mintha lenne egy kisebb csimó. Ez aranyér vagy csak gyulladàs? Kúp hasznàlata javulàst hozna?a fàjdalom néha elviselhetetlen.magàtól is elmúlhat?

Névtelen írta...

Üdvözlöm!!

5 óránál anopapillis korábban két hónapja okozta tünetei,cspés,égés, fájdalom,fokozatosan 3 hét reparon kúp kúpra után lecsngtek.. 5 óránál ott maradt egy anopapiloma. Enyhe , pici égést érzek ott, fájdalom nélkül. Főleg üléskor. Semmivel nem kezelem magam, kúpok, krémek nincsenek. Két hónapja kezdődött minden. Ez még elmúlhat? Vagy mi a teendő vele? Üdv : Tisztelettel

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Ezek a fájdalmak hátterében sokféle betegség (repedés, gyulladás, aranyér) is állhat, egy jó szakembert, proktológust keressen fel!

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Érdeklődő!

Ha a panaszokat okozó anopapilloma nem szűnik meg kúp kezelése mellett, eltávolítása javasolt.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Néhány éve már jártam Önnél, végbélrepedésem volt, ami a lazító gyakorlatokkal , és egyéb tanácsai megfogadásával soha többé nem jött elő. Akkor beszéltünk róla, hogy külső és belső aranyerem is van, ami jelenleg nem igényel kezelést.
Sajnos mostanában egyre gyakrabban, egyre nagyobb csomók nehezítik az életem. Nem tudom, hogy a munkám ( 30-40 kg ládák cipelése) vagy a hobbim ( 5 km futás ) eredmenyeképp, de kb 3 havonta 1-1 hétre munkaképtelenné válok. Volt, hogy fürjtojás méretű lila duzzanattal feküdtem. Kérdésem az volna, várjam meg a következőt, és akkor jelentkezzek be vizsgálatra, vagy akár tünetmentes állapotban is megtehetem.
Nagyon köszönöm válaszát.
Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

Nagy valószínűséggel a "tojás", a külső rögös aranyér nem múlt el nyomtalanul, nyugodtan bejelentkezhet bármikor egy kontrollvizsgálatra. Megvizsgáljuk, majd megbeszéljük a továbbiakat.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor ur, azt szeretném megkérdezni,hogy van egy bab nagysàgu külső aranyerem kb. 4 napja es tegnaptol van rajta egy kis seb és allandoan verzik, mi lehet az oka?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A "Jön is, megy is..." című cikkemet olvassa el, abban minden információt megtalál a külső rögösödött aranyérről.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Csaba írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter,

3 napja egy intenzív saját testsúlyos edzést követően sajnos egy nagyobb tömött, duzzadt borsószem méretű enyhén lilás csomó "nőtt" a végbélnyílásomhoz közel. Rettentően feszít és ég. Ülő pozícióban a legrosszabb. Feltételezem, hogy külső rögösödött aranyérről lesz szó. A gyógyszertárban egy 12 gyógynövényből álló krémet(Hemostop gel MAX 75ml) ajánlottak, az első két nap ezzel kenetem, de rettentően csípett a végbélnyílásnál.
Az egyszerű kalcium tartalmú(D-calcium panthotenát 50mg-5%) krémmel való kenés volt a legnyugtatóbb.
Továbbá a gyógyszerész egy tölgyfagyökér darálékot ajánlott ölőfürdőhöz.
1. Önnek mi a véleménye ezen kenőcsök hasznosságáról?
Mai nap a blog végigolvasása után elkezdtem lioton krémmel is kenni.
2.Kérdésem: hozzávetőlegesen mennyi idő, míg a a tömött és duzzad állapot átvált a "szottyadt" stádiumba? 2-hét múlva egy hosszabb külföldi utra megyek, ahol 9-10órás ülő utazás vár rám...
3. A kenegetős gyógymód addigra meghozhatja a várt eredményt vagy fontoljam meg a sürgősen ambuláns eltávolítást? Ebben az esetben gondolom két hét múlva már nyoma sem lesz.
4. Ill. számíthatok a csomó teljes mértékű felszívódására? Vagy ezt mindenképpen "vágni" kell?

Megtisztelő válászát előre is köszönöm, üdv, Csaba

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

Szerintem minden benne van az említett cikkben.
3 nap még határvonal, ennél "idősebb" vérrögöt nem biztos, hogy érdemes operálni, hacsak a mérete vagy a panaszok nem indokolják.
A Lioton mellett kb. 2-3 hét kell a vérrög akár teljes felszívódásához.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Andrea írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!