2008. szeptember 19., péntek

A víz jótékony hatása „alulról”, avagy a kút fenekéből nézve

Proktológiai rendelésemen sokféle végbélbetegséggel (aranyér, végbélrepedés, gyulladás) fordulnak hozzám. A beszélgetés során gyakran kiderül, hogy sok esetben szorulás, székelési nehézségek állnak a problémák hátterében. A páciensek elmondják, hogy legtöbbször a székelés megkönnyítésére (szinte már) mindenféle hashajtókat, esetleg kúpokat használnak rendszeresen annak ellenére, hogy sok esetben tisztában vannak azok rövid és hosszú távú káros mellékhatásaival. Rákérdezésre, hogy átlagosan mennyi folyadékot fogyasztanak naponta, sajnálkozva mondják, hogy a bevitt mennyiség levessel, kávéval együtt napi fél, másfél litert tesz ki.
Ha ez ember utánaszámol – a számokkal most nem untatnám az olvasót –, rádöbben, hogy bőven mínuszban van az illető folyadékháztartása.
Társadalmunk közismerten vízhiánnyal küszködik, de a legtöbb esetben saját szervezetünk is szenved ettől. Ez több dolog miatt is érthető.
A hosszan tartó vízhiány esetén a szervezet nem szomjúságérzéssel jelez vissza, hanem csak kritikus esetben érzünk általános rossz közérzetet, fejfájást, csupa olyan dolgot, amit közvetlenül nem kötünk a vízhiányhoz. Ilyenkor általában fáradtságra, a vércukorérték csökkenésére gondolunk, így főként egy cukros feketekávéval igyekszünk túljutni ezen az állapoton. Ennek több hatása is van. Először a kávé összehúzza az ütőereket, ennek hatására a vérnyomás emelkedik, rövid időre ez elfedi a vízhiány okozta tüneteket. Majd a vizeletkiválasztás fokozása miatt a vízhiányos állapotot tovább rontja. Egyébként ugyanez igaz a vércukor szintre is, rövid emelkedést követően az eredeti szint alá is csökkenhet. Ez újabb kávébevitelre serkent minket, így mikor a nap végén összeszámoljuk a napi folyadékbevitelünket, kb. fél liter jöhet össze színtiszta feketekávé formájában.
A legtöbben munkahelyükön nem maguk rendelkeznek idejük és figyelmük nagy részével. Megfeledkezünk a rendszeres folyadékbevitelről mivel az ivás nem illeszkedik be a munkarendünkbe, vagy tudatosan is visszafogjuk azt, annak érdekében, hogy ritkábban kelljen a mellékhelységet meglátogatni.
Ahogy a hiányt vagy a bevitel növeléséből, a szükséges mennyiség vagy a kivitel csökkentéséből fedezi a költségvetés, a vízhiány megoldásával is ez a helyzet.
Ha a bevitelt nem növeljük, és a szükséges mennyiséget sem tudjuk kellő mértékben csökkenteni, a vízleadást csökkentjük. Az izzadás apadása mellett a vesében a vizeletkiválasztást követően a vizeletből, a vastagbélben a székletből való vízvisszaszívás fokozódik. Így a vízhiány következménye nem csak a vesekő lehet, hanem a széklet keményebbé válása is. Ráadásul a végbélben olyan váladékot termelő mirigyek foglalnak helyet, melyek a széklet síkosításában, a nyálkahártya frissen tartásában segítenek, az izzadás mértékének csökkenésével ezek is kevésbé működnek. Így a tájék természetes tisztulása is károsodik, a különböző fertőzések gyakorisága is megnőhet.
Mindezekből érthető, hogy ha szervezetünk tartósan vízhiánnyal küszködik, a kevésbé képlékeny és kevésbé csuszamlós széklet eltávozása sokkal nehezebb és sokszor fájdalmasabb, így idővel kialakul a rendszeres szorulás. Ez székeléskor fokozott keménysége és a erőltetett nyomás miatt károsítja a végbél szöveteit. Ez a végbél záródásáért felelős párnák szalagjainak megnyúlása, a nyomásfokozódás miatt a párnákban lévő erek kitágulása révén aranyérbetegséget, a végbél sérülése révén végbélrepedést okozhat. Ezek további komplikációkkal járnak, melyek sok betegnél színesítik a talált képet. A székrekedés tartós fennállása az előbb leírt kórképek további állapotromlásához vezet.
Jó, rendben, de akkor ez ilyen egyszerű lenne? Ha többet iszunk, akkor nincs több probléma ott lent?
Ez nem ilyen egyszerű, de az tény, hogy sok betegem panaszainak nagy fokú csökkenését tapasztalja a folyadékbevitel fokozása után már pár nappal is.
A különféle hashajtók hatását ahhoz szoktam hasonlítani, mint amikor egy száraz szivacsból próbálunk minél erősebben vizet facsarni. Egyszerűbb a szivacsot vízbe mártani...
A tanácsaim így a következők:
A fokozott folyadék bevitelét kezdjük rögtön reggel, éhgyomorra. Lehetőleg minél „könnyebb” folyadékot fogyasszunk, ivás után lehetőleg várjunk kb. 20-30 percet, mielőtt – remélhetőleg – reggelizni kezdünk! Igyunk teát (zöldet, vöröset, gyógyteát, de ne fogyasztót, feketét, azok vízhajtó hatásúak), vagy lehetőleg alacsony ásványanyag (só) tartalmú ásványvizet (ezekkel nem növeljük meg nagy fokban a bevitt konyhasó mértékét)! Ez jó esetben 3-5 dl folyadékot jelent a kávén felül, és magában is frissítően hat közérzetünkre.
A gyomor telítődése reflexes úton segíti elő a székelés beindulását, így a reggeli „program” probléma, várakozás és erőlködés nélkül megoldódik.
Ha ülő, asztal melletti, vagy autós-szaladgálós foglalkozást űzünk, egy ásványvizes üveg talán még elfér mellettünk. Nap közben ez a 1,5-2 liter folyadék el tud így fogyni, persze pisilni is többször kell kimenni, ez igaz. Adódhat olyan helyzet, mikor nap közben nehezen teljesíthető ez az adag, de a kreatív gondolkodás szinte mindent megoldhat.
Az esti fokozott folyadékbevitelt nem javaslom, azon kívül, hogy az éjszaka vízszintesbe helyezett lábakból az addig felgyülemlett folyadék (észrevétlen boka- és lábduzzanat) is ekkor ürül ki, ha tovább terheljük hólyagunkat, a rendszeres éjszakai kijárás a pihenésünket veszélyeztetheti.
Összefoglalva, a reggeli fokozott folyadékbevitel jótékony hatására a széklet kevésbé kemény, sokkal csúszósabb lesz, és magától, minden további praktika nélkül jelez. A nappali rendszeres bevitel segít fenntartani a test folyadékegyensúlyát.
Vannak olyan megbetegedések (pl. szív- és vesebetegségek), melyek esetén a folyadékbevitel nagyságát a kezelőorvossal kell megbeszélni. Vannak, akik szerint napi 1-1,5 liter folyadék bevitele elégséges. Én székeléssel kapcsolatban mégis azt mondom: akinek ilyen problémája van, fogyasszon napi minimum 2-3 liter folyadékot. Melegben, nagyobb testsúly esetén természetesen ezen értékek fölé is nyugodtan mehet a mennyiség.
Természetesen a fentieket nem említeném, ha jómagam ezeket nem élném meg nap mint nap, így tisztában vagyok a fokozott folyadékbevitel jó és rossz oldalával is. Ezért szívvel-lélekkel javaslom mindenkinek, aki megteheti, hogy a fenti módon és formában fogyasszon több folyadékot. Aki jótékony hatását megismeri, s amennyiben ez a mindennapi életvitelébe beilleszthető, hamar magáévá is teszi a fent leírtakat.
Kívánok szép napot, jó egészséget.

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu
.

49 megjegyzés:

Zoltán írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Avval a problémával fordulok önhöz, hogy engem kb 5 hónapja aranyérrel műtöttek, és 5 hónap elteltével még mindig jelentkeznek olyan problémáim, hogy fájdalmas székelés, vérzés két-három hetes kihagyásokkal, viszketés és láz, illetve dagadás és váladékozás. Ezek akkor jelentkeznek ha kemény a széklet vagy ha egy kicsit erősebbet eszek, és ha begyullad. Én Végbélnyálkahártya repedésre gondolok, ilyen probléma felmerülésekor mi a teendő? Az a doktor aki a műtétemet végezte ő azt mondta ha ilyen eset előfordul akkor a felírt kupot használjam, de a tünetek mindig visszatérnek.

Várom mihamarabbi válaszát!

Köszönettel:

Cser Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cser Úr!

Problémája sajnos teljesen tipikus, a már rég óta fennálló záróizom-működési problémák mellett egy végbélbeavatkozás beindítja a repedés kórlefolyását, és puff.......
Felfogásom és tapasztalatom szerint egymagában a gyógyszeres kezelés tartósan megoldani ezt nem képes.
A teendőkről a rendelésem oldalán:
(www.aranyeresseg.hu) olvashat végbélrepedés címen.
Mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr,
a kérdésem az lenne, és nagyon sajnálom ha nem ide vág, de aranyér műtétem volt (Milligan-morgen)az lenne a kérdésem, hogy közben elkezdtt mennni a hasam, és hogyha és nem tud elfertőződni a sebem?belül?
Tiszteletel Erzsébet

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

Sajnos, helyzete nem irigylésreméltó. Mást nem tud tenni, mint mosni és mosni, hogy a váladék ne lehessen táptalaj a baciknak. Ez az "extra" használat nem tesz jót a sebeknek, de vissza nem szabad tartani, ha jön az inger. Mossa sokat.
Mielőbbi jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát, hasmenésemet hasfogóval kordában tartom. Még egy kérdésem lenne?ha megtenné hogy válaszol?hogyan venném észre ha esetleg a sebem begyulladt?.A váladákozás meddig normális?
Engedje meg,hogy gratuláljak a blogjához.

tisztelettel: Erzsébet

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

A széklet"fogókat" szándékosan nem említettem, ugyanis túladagolásukkal nagyobb bajt csinálhat az ember. A hasmenés célja -persze normális kereteken belül- a bélrendszerben hirtelen termelődött káros anyagoktól (fertőzés, toxikus anyagok) való megszabadulás. Egyrészről nem jó, ha ezek bennmaradnak, másrészről, ha "átcsap" a dolog, gyakran kínos szorulás következhet be.
A másik, ha a sebe begyullad, akkor az eddig javuló állapot romlásba fordul: fokozódik a váladékozás, a fájdalom, a duzzadás, székelési nehézség alakul ki. (Meg még bőrpír is, de ezt az ember itt nemigen veszi észre.)
Mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt dr. Bánfalvi Péter!

Krónikusan több éve vissza-visszatérő fissura anival kapcsolatban kérdezném, jót tesz -e az úszás (van -e fertőzésveszély), az intimtorna és a szaunázás.

Köszönettel:
Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

A szauna lazítja az izmokat, ezért jó. Az intimtorna nagyon jó, ha jól csinálja az ember. Az úszás nem hideg vízben jó, ha nem a mocsárban úszik, a fertőzésveszély nem fokozott.A teljes gyógyulás elérhető lényegi visszatérések nélkül. Többet a rögösödött aranyérről szóló bejegyzésem Zsuzsának szóló megjegyzésében, rendelésem oldalán ( www.aranyeresseg.hu ) olvashat.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Szia Péter!

Véletlenül találtam rá a blogodra (na jó, nem véletlenül, mert problémáim adódtak...)! Nagyon hasznos, még egykori csoporttársadnak is.
Minden jót és sok sikert!

Csábika

ancsa írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Sajnos én is végbélrepedéssel küszködöm, amit szűkület is kísér. 6 évvel ezelőtt már műtöttek vele, akkor fel sem merült az orvosban más lehetőség, csak a műtét. Két évig tünetmentes voltam, akkor erősen vérzett, ezért vastagbél tükrözésre küldtek. Akkor is repedés volt az ok szűkület nélkül és szerencsére fájdalom nélkül is. Proktológus kúpot írt, attól rendbe jöttem. Sajnos a székletet teával tartom rendben. Ez év március óta erős fájdalmam van székelés után szinte egész nap. Június elején mentem orvoshoz, kúpot kenőcsöt kaptam,végbéltornát javasolt és végeztem , amitől két hétig javult, majd újra visszaestem. Júliusban felkerestem újra orvosomat, ő nem javasolt műtétet,inkább lazítást. Próbálkoztam relaxációval, intim tornával. Kellemesebb, de javulást nem tapasztaltam, sőt.Pedagógus vagyok, az év kezdés nem segített. Az orvosom szabadságon volt, az mondta, hogy szeptemberben megműt, ha "akarom", és panaszaim nem múlnak.Kérdésem az, hogy minden esetben gyógyítható ez a probléma az ön által tanított tornával, vagy van, hogy csak a műtét segít?
Másik kérdésem: nem megfelelő gátmetszés okozhat-e ilyen problémát, ui. második gyermekem születése óta van szűkületem és talán repedésem is. Előtte orvosnál ilyen jellegű problémával nem jártam.
Bocsánat, ha hosszúra nyúlt és köszönöm előre is válaszát!
Ancsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ancsa!

Kicsit bonyolult a dolog. Az Ön esetében valószínüleg a belső záróizom sérülése áll fenn (a nehéz szülés után sajnos sokszor előfordul), ez okozza a repedést (az ok és megoldás még publikálás előtt van, ezért nem mennék így hosszan bele).
Esetében a jól végzett, az Önnek specializált torna javíthat, a betegség súlyosbodását is hátráltathatja, de a szokásos repedés elleni műtétek közül egyiket sem javaslom Önnek, az egyik felesleges, mert visszatér a betegség, a másik meg az esetek akár 1/3-ban székletinkontinenciát okoz az Ön esetében.
Tudom, nem sokat visz előre, amit leírtam, de többet így látatlanba nem írhatok.
Jobbulást,

dr. Bánfalvi Péter

ancsa írta...

Kedves Doktor Úr!
Köszönöm válaszát. A speciális torna publikus, vagy ez csak önnél tanulható? Nyíregyházán élek és Önt felkeresni nem olyan egyszerű sem a távolság, sem anyagiak miatt. Az Ön tudtával senki sem foglalkozik ezzel a közelemben? Nagyon szeretném megoldani a problémámat, de úgy érzem ez egyre lehetetlenebb.
Köszönöm segítségét: Ancsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ancsa!

A módszer jó része egyénre szabott, a nem megfelelő, ellenőrzés nélküli betanulása nagyobb kárt okozhat, mint használ.
Nyírség közelében sajnos nem tudok senkit, aki speciálisan ezzel foglalkozik. Megpróbálkozhat női intimtornával, ez biztosan elérhető, de tapasztalatom szerint a siker az Ön problémájára közel sem garantálható.
Mielöbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

mária írta...

Tisztelt Doktor úr !

Egy éve kaptam Öntöl tanácsokat, de azóta gondolkodom mi tévő legyek.

Hallottam termokauteres eljárásról. Mi a vélenménye erről, tartós megoldás az iylen eljárással történő gyógyításról.

Köszönöm válaszát.

Mária

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mária!

A gondolkodás a tett halála, egy év ebben az "analízis paralízis" állapotban nem lehet a mennyország.
Az Ön által említett eljárás nevét magyarra kiégetésnek lehetne nevezni, csak így kicsit brutálisabban hangzik. Van, amire megfelelő eljárás, és van, amire nem ajánlott. Sajnos előző levelét nem találtam, de gondolom végbélrepedéssel kapcsolatban kérdezi.
Véleményem szerint az alapvető problémát végbélrepedésben a seb kiégetése nem oldja meg, csak más kezeléssel egyetemben hozhat sikert.
Erről többet honlapomon, a
www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm
oldalon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

u.i.: Érdemes a tettek mezejére lépni, én egy bizonytalan jóba indulnék inkább, mint hogy a biztos szorongásban maradjak.

mária írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm válaszát. Ez az eljárás hatásos a belső aranyér végleges megoldására. /Termokauteres/
Kibirható-e, mennyi ideig tart és milyen hosszú a felépülési idő, tudok-e ülőmunkát végezni utána.

Előre is köszönöm válaszát.


Mária

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mária!

Már értem.
Általában infravörös fénnyel világítják meg ilyenkor a lencsényi "célterületet".
Az eljárás magában csak a kezdődő (I. fokú) belső aranyér esetén lehet eredményes, a nagyobb csomóknál már magában elégtelen a hatása.
Ha alkalmazásakor ötig elszámol, elmúlik a kellemetlenség, utána ritkán történik bármilyen probléma.
Összegezve: jó, kevéssé kellemetlen, viszont önmagában ritkán használatos, mivel csak olyan esetben eredményes, amikor az aranyér még panaszt általában nem okoz.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Ön szerint indokolt-e orvoshoz fordulni, ha az elmúlt fél évben kétszer tapasztaltam kemény széklet távozása után kevés vért a wc-papíron, amelyet több napig tartó fájdalomérzés kísért. A fájdalom elmúltával viszketés, diszkomfortérzés maradt még kb. 2 hétig. A széklet rendeződése után a vér nem jelentkezik, a viszketés szinte teljes mértékben elmúlt. Elégséges-e az étkezésre, mozgásra ügyelve karbantartani házilagosan a problémát? Mikor érdemes szakorvost felkeresni?
Válaszát köszönöm,
Gitka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gitka!

Panaszát nagy valószínűséggel visszatérő végbélrepedés okozza.
Az ok legtöbbször kisebb-nagyobb záróizomgörcs, de okozhatja akár gyulladás is.
Ha a probléma még visszatér, érdemes megmutatnia.
A végbélrepedésről többet honlapomon a jobb oldali oszlopban lévő hivatkozásra kattintva talál.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Aggodo par.
Tisztelt Doktor Ur.
A paromat tavaly ev elejen fissurara mutottek akkor mar kb fel eve szenvedett a probelmatol. A mutet utan az "orvosa" hashajtot irt fol neki. Amit en nem nagyon ertek hogy hogyan lehetseges.
Nehany honappal kesobb es masik orvoshoz keztunk eljarni aki kupot irt fel enik, es javasolata hogy fogyasszon sok folyadekot. Kb 4-5 alkalommal voltunk nalla de sajnos be kell vallanom hogy a panaszi valamelyest enyhultek de nem szuntek meg.
Egy ideje mar kulfoldon elunk es mivel o nem beszeli a nyelvet igy nam nagyon tudunk orvoshoz fordulni. Viszont a nagyon sok gyumolcsot eszik es probal minel tobb folyadekot fogyasztani. A kupot meg mindig hasznalja de meg igy is jelentkeznek a panaszok. Mit tehetunk meg? Mozogni sajnos nincs ideje mert ejjszaka dolgozik es nappal alszik. Kerem adjon tanacsot mit tehetek meg erte. Nagyon aggodom.
Olvastam azt is hogy ez a betegseg rakhoz is vezethet. Igaz ez? Mit tehetunk hogy elkeruljuk?
Elore is koszonom a segitseget.
Tisztelette Eg Aggodo par

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves aggódó pár!

A végbélrepedés gyakorlatilag nem okoz rákot.
Így távolból annyit tudnék csak még javasolni, hogy amikor párja teheti, üljön derékig testmeleg sima vízbe 10-15 percig. Ez a fájdalmas záróizomgörcsöt nagyban nyugtatja.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

üdvözlöm doktor úr azzal a gondal fordulok önhöz , 32 éves férfi vagyok és széklelés után kis idöre ujra kell végeznem még egyszer a törlést mert van egy pici széklet csorgás ami viszketést okoz a második tisztálkodás után nem történik ujra a következö széklelésik kérem segitsen mi lehet a gond . köszönöm szépen

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Uram!
Általában aranyér szokta ezt okozni, amikor visszahúzódik, a maradék székletnyom ilyenkor távozik. Javaslom, mutassa meg magát proktológusnak, hosszú távon (a viszketés jelzése alapján) a probléma fokozódhat.
Üdv:
dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Fél éve, 69 évesen, még 105 kg voltam. Bár különösebb panaszom nem volt, háziorvosom javaslatára kalóriamegvonásos fogyókúrába keztem. Jelenleg 90 kg vagyok, viszont menet közben a székletürítés egyre nehezebbé vált, a közelmultban megjelentnálam is egy külső, rögösödött csomó (vagy mi). Leoton gél, múlóban van, viszont a kiváltó ok továbbra is izgat.
Arra a felismerésre jutottam, hogy talán hibát követtem el akkor, amikor a kalória megvonás mellet nem ügyeltem arra, hogy a bevitt táplálék mennyiségét (tömegét, térfogatát) ne csökkentsem le ilyen drasztikus mértékben, mert a megszokotthoz képesti kicsiny mennyiség majd pangani kezd a belekben, s végül nem akar, nem tud kijönni.
Jól gondolom én ezt Doktor Úr?
Tisztelettel: K.J.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves K.J.!

Lehet, hogy igaza van, korpával, rostokkal, sok folyadékkal, esetleg kevés keserűvízzel ezt ellensúyozhatja.
De láttam már drasztikus fogyókúra alatt kialakult végbélrepedést normál széklet mellett is, amire (még) nem találtam magyarázatot (a szokásosakon kívül persze).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

5 hónapos terhes vagyok.Szeretném megkérdezni,hogy a doxiproct nevű krémet nekem lehet e alkalmazni? 1 hétig a Reparont használtam amitől kisebb lett de teljesen nem múlt el,néha kibújik. Üdv. Czinegéné

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Czinegéné!

Állapotosan nyugodtan használhat visszeres keringésjavító tablettát (pl. a Detralexet), de akár a sima Doxiproct-ot is.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Anna írta...

Tisztelt Doktor úr!
Ha aranyerem, és fissurám egyszerre van, alkalmazhatom-e a Hemorid kenőcsöt, miközben lehet, hogy a nitroglicerines kúpra is szükségem lehet, ha újra reped? Egyszóval lehet-e a két problémát egyszerre kezelni? (Most az aranyerem a fájdalmasabb)
Köszönettel, Anna

Anna írta...

Azt elfelejtettem, hogy aug,31-én megyek Önhöz, csakhát addig még sok kellemetlen nap van hátra...
Tisztelettel: Anna

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

Egyszerre nemigazán lehet az aranyeret és a végbélrepedést is kezelni, csak egymás mellett.
Kicsit zavaros lehet, de a lényeg az, hogy a nyálkahártya"erősítőkön" kívül egyéb gyógyszer az egyiknek jó, a másiknak káros lehet.
A kúp mellett szedjen Detralex-et (2-3x1), a Hemorid nem árt, ha nem lesz tőle allergiás.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

29 éves vagyok, augusztusban kb. féléves tünetmentesség után ismét előjött a végbélrepedésem. Most Reparon kúpot használok, de inkább a természetesség híve lennék. Olvastam a neten a HemoClin gélről. Mennyire hatásos ez a készítmény Ön szerint?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Real

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Bánfalvi Úr

Az iránt szeretnék érdeklödni,hogy 2 hete vérrögöt vágtak ki az aranyeremnél és még mindig barnás vér folyik ki.Steril géz lapot használok és igy látom.
Amit viszont még észre vettem hogy 4 napja az aranyeremnél egy gyufahegy nagyságu élénk rózsa szin,vadhús szerü növekmény keletkezett.Ülöfürdözök,reparonnal(kenöcs,kuppal)kenem.
Mi lehet ez?
Kérem segitsen, mert már három hete szenvedek vele!!

Elölre is köszönöm.

Tamas

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Real!

A Hemoclin gél nem rossz, de az alapvető problémát szerintem nem fogja megoldani.
Erről többet a jobb oldali sávban lévő végbélrepedés hivatkozásra kattintva olvashat.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

A barnás folyás arra utal, hogy a vérrög még nem távozott teljesen, a vadhús inkább arra, hogy a helyes ápolás ellenére egy picit begyulladt a terület.
Javaslom, mutassa meg ismét a fenekét kezelőorvosának.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Nagyváradon élek, Romániában,45 éves vagyok,sajnos egyenlőre nem tudok eljutni Önhöz, pedig nagyon jó lenne.Voltam itthon proktológusnál, megállapította, hogy 6 beteg aranyércsomóm van III. stádiumban, 5 nappal ezelőtt elvégezte az első aranyér-gyűrűzést.3 hét múlva kell visszamennem, de semmit nem tudok arról, hogy a tünetek, amik azóta jelentkeznek, normálisak-e.Első éjszaka nagyon erős végbéltáji fájdalmaim voltak, azóta is vannak, de már nem annyira intenzívek, viszont nagyon fájdalmas székelés közben.Ami jobban aggaszt, az a hasi fájdalom és puffadás, ami fennáll.Eddig is, amikor aranyeres krízisem volt, mindig kidagadtak az alhasi nyirokcsomók és felpuffadtam.A doki szerint a hasi fájdalmak nem tünetei az aranyér betegségnek, keressek más okot ...Szeretném, ha leírná, Ön mit gondol erről és mik a normális folyamatok amik a gyűrűzés után lezajlanak, kb. mennyi idejig tartanak és honnan tudom, hogy van-e valami gáz, ami miatt vissza kellene mennem még a 3 hét letelte előtt a dokihoz.Előre is köszönöm, meg a sok információt is, amihez a honlapján hozzájuthatunk.Balogh Zsóka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsóka!

Más okot nem Önnek, hanem orvosának kell keresnie, mert leginkább egy fellángolt gyulladás vagy/és végbélrepedés, a záróizmok reflexes görcse állhat panaszai hátterében.
Nem látom sok esélyét annak, hogy a következő beavatkozás így "semmit" sem téve másképp végződjön, ezért érdemesebb lenne előtte egy gasztroenterológusnak megmutatnia magát. A fájdalmak ellen székletlazítót próbáljon használni, a meleg, forró vízben való ülés most vérzést okozhat, azt kerülje el.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

ati írta...

Tisztelt Doktor úr !
Már vagy 2hete nyomást érzek időszakosan a végbelemben vagy legalábbis ott érzem,a végbél nyillás is kicsit érzékeny.Nem véres a székletem és nem megy a hasam bár volt székrekedésem egy pár hete ,de változtattam az étkezésemen(sok rost kevés fehér lisztes termék,sok folyadék),ezektől elég lágy lett a székletem,napi egyszer.Általában üléskor(ülőmunkát végzek) és álláskor érzem ezt az érzést és elég kellemetlen,Nemtom ,hogy aranyér lehet,de inkább belül érzem .Voltam vérvételen az jó volt semmi probléma,és voltam hasi ultrahangon ott sem volt semmi !Sportolok heti3-4x hetente(testépítés).nem merek rendesen edzeni sem ,mert félek ,hogyha aranyér akkor nem lehet eröltetni!Mit tegyek ?
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ati!

A probléma lehet aranyér vagy anopapillitisz is, ezért maradandó panasz esetén érdemes lenne egy jó szakembernek, proktológusnak megmutatnia magát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...Kedves Doktor Úr!


Véleményét szeretném kikérni, miért ég a végbelem ha víz éri?
Nem mindig, de sokszor zuhanyzás után, főleg ha hidegebb a víz fáj és ég, főleg egy kisebb területre koncentrálódik a fájdalom a végbélen belül.

Ugyanúgy szinte mindig székelés után is, bár az utóbbi időben jelentősen csökkent az ezt követő fájdalom.

Sajnos van minimális aranyerem, de az Ön írásait olvasva úgy gondolom, hogy ez nem az aranyér közvetlen következménye.

Kérem segítsen!

Köszönettel: Szabolcs

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szabolcs!

Ezt a bőrégést általában bőrbetegség, leggyakrabban fertőzés okozza, ennek kezelése szükséges a gyógyuláshoz. Ehhez egy jó szakembert, bőrgyógyászt vagy proktológust keressen fel!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur,
Ha III.foku aranyerrm van , celszeru agyban ulni a minel elobbi gyogyulasra? Munkam soran sokat gyalogolok es ugy erzem nem segiti elo a verrog felszivodasat a ranehezedo nyomas. Koszonom, Tunde.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tünde!

Panaszait szerintem inkább külső rögös aranyér okozza, erről többet a "Jön is, megy is..." c. cikkemben olvashat.
Üdv:

Dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Udvozlom!! Segitsen, kerem! Voltam onnel vegbelrepedesre kaptam specialisan ecelra kevert kremet es torna leirast. Nem tudom lehet- e barmi osszefugges de iszonyu fajdalmas viszketes jelentkezik a vegbelnel es a farpofakon. Lathato jele nincs max pirossag. Mi tortenik???

Névtelen írta...

A repedest kb 1 honapja kezelem es javulgat de sajnos neha felszakad azert jobb mint azelott. Ezt a viszketo fajdalmat sajnos nem tudom megfejteni. Elore is koszonom ha tud valamit reagalni az ugyre

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!
Néha a repedésre való krém irritációt okozhat, ilyenkor érdemes leállni használatával.
Üdv.
Dr. Bánfalvi Péter

Gábor Sőrés írta...

Üdvözlöm Doktor Úr!

Elnézést, hogy levelemmel zavarom, a tanácsát szeretném kérni. Sajnos 3 hete kijöttem Angliába dolgozni, ezáltal kicsit korlátozottak a lehetőségeim orvos keresés ügyében. Vasárnap délután kemény székletem volt, ami nyilaló fájdalommal (elviselhető, csak kellemetlen) távozott. A toalett papíron volt egy kis vércsík, és még másnap is fájt kicsit a végbélnyílás környékén. Sajnos sokszor van, hogy 2-3 napig se tudok elmenni wc-zni, mert nem érzem az ingert, ezáltal elég gyakori, hogy keményebb a kelleténél a székletem.

Szerda este sikerült újra elmennem, akkor megint fájdalommal távozott a széklet, megint volt egy kis csíknyi vér, és megint fájdogált (inkább diszkomfort érzés, mint éles fájdalom, viszont állandó) a végbélnyílás körül.

Ma este (csütörtök) voltam majdnem 1 hét leforgása alatt harmadjára, most viszont már nem élénk piros, hanem sötétebb, és több mennyiségű vér volt a tolalett papíron, mint korábban, ami most már eléggé megijesztett.

Ön szerint ez aranyér, vagy inkább végbélrepedés lehet? Sajnos a héten kezdtem el dolgozni is kint, pakolásos, hajolgatós, emelgetős munka, lehet rá tesz egy lapáttal az is, ahelyett hogy feküdnék, és pihentetném?

Mit tud tanácsolni, van -e erre valami ideiglenes megoldás (vagy akár állandó), amivel kezelhetném? (anusol kenőcsöt olvasgattam az interneten, hogy az van inkább itt kint, de azt se tudom, hogy most mi a problémám, a vér látványa eléggé megijeszt, a fájdalom még nem is zavarna annyira, mert nem vészes, inkább csak diszkomfort érzés)

Köszönöm előre is válaszát!

Elnézést, hogy a levelem hosszú, csak sajnos nem tudom, kihez fordulhatnék itt kint

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Valószínűleg végbélrepedés okozza panaszait, szükségmegoldásként aranyér kúpot alkalmazzon,amiben fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő is van.

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Üdvözlettel.

Dr. Bánfalvi Péter
Proktológus
Www.aranyeresseg.hu

Adri írta...

Tisztelt Doktor Úr!

2-3 napja tapasztalom, hogy minden egyes székeléskor sötétbarna folyás (nem nyálkás) jelentkezik. Először azt gondoltam, hogy a hüvelyemből, de sajnos ma megbizonyosodtam, hogy a végbelemből. Toalettpapíron nyoma nincs, fájdalom nem kíséri, nyomást nem érzek. Kb. 5 napja délutáni órákban jelentkezett egy szűnni nem akaró , késszúrásszerű nyomás, székelési inger, ami csak órák múlva szűnt meg, tényleges székelés után. Nem tudom, hogy ez összefügg-e jelenlegi panaszommal.
Jelenleg ez a sötétbarna folyás nem hagy nyugodni, ilyesmit eddig csak hüvelyen keresztül láttam távozni. Ön szerint mi lehet ez? Mit tanácsol? Előre is köszönöm !

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Adri!

Több minden lehet ez a barnás folyás, szúrás, de felesleges találgatni, egy jó szakembert, proktológust keressen fel problémájával.

Üdv.

Dr. Bánfalvi Péter

Ha ismer valakit, akinek rendszeresen aranyeres panaszai vannak, pedig egyénre szabott kezelésünknek, tanácsainknak köszönhetően akár panaszmentesen is élhetne, kérjük, ajánlja figyelmébe segítségünket!
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!