2008. szeptember 23., kedd

Jön is, megy is, marad is, mi az? A külső, rögösödött aranyérről

Megismerek egy hanglejtést a telefonban. Az illető azt mondja, hogy pár napja valami nagyon fájdalmas nőtt oda le, és mikor megpróbálja visszahelyezni, csak jobban fáj, ülni sem tud. Ha tegnap néztem volna meg, már akkor is késő lenne.
A sietség oka érthető. Van valaki, akinek eddig még semmiféle végbélproblémája sem volt, s most hirtelen, minden ok nélkül egy csomó nőtt ott, ami fáj, feszít. Persze sok ilyen beteg két nap múlva már nem jön el a megbeszélt vizsgálatra.
Mi lehet ez a titokzatos, orvul támadó kórság? Ha az internetre pattan az ember, sokszor tévesen azonosítja betegségét IV. fokú, azaz végstádiumú aranyérrel, hiszen kint van, vissza sem lehet helyezni. Neki annyi, irány a műtő, a ravatal.
A végbélnyílásnál és kicsit beljebb elég gyakran keletkeznek vérrögök. A hirtelen kialakult rög feszíti, nyomja a felette lévő bőrt és az alatta lévő szöveteket, ami üléskor, akár székeléskor is fájdalmat okoz. Megszokott esetben a bőr pár nap alatt megnyúlik, és a vérrög is lassan felszívódik, így kb. egy-másfél hét alatt a feszülő fájdalom megszűnik. Kb. 2-4 hét alatt a csomó eltűnik, helyén egy kis bőrfüggelék marad, ami a tisztálkodási nehézségeken, néha időszakos begyulladásokon kívül ritkán okoz más gondot. Ezt hívják néhányan jópofa módon sziromnak. Tetszik.
Probléma több okból is előfordulhat.
Ha a vérrög túl nagy, a bőr felette túlontúl feszül, ami a bőr kis területén elhalásához vezet. A csomó az elhalt bőr lelökődésével megnyílik, a vérrög vöröses-barnás váladékozással néhány nap alatt kiürül. Ezt szokták székeléstől független, hosszan tartó, folyamatos, pecsételő vérzésnek hinni („nekem annyi!”). A bacik nagyon szeretik a vért, így ha ez az ürülő vérrög befertőződik, (ami a széklettel azért elég könnyen megy), a csomó gyulladásához, elhúzódó, akár gennyes váladékozásához vezet. Ez azért már nem leányálom.
Írhatnám, hogy a befertőződéstől tályog, vagy akár vérmérgezés is kialakulhat. Én még ilyet nem láttam, de nem is hallottam. De ettől még akár elő is fordulhat. (Mindig lát, tanul újat az ember.)
Hallottam, hogy a rögösödés, azaz a trombózis innen továbbterjed a lábakba, a kismedencébe, az agyba, a szomszéd kertjébe, mit tudon én, hova... Ehhez azért nagy fantázia kell, a tapasztalat ennek ellentmond. Mielőtt ezért véralvadásgátlót kezd el szedni az ember, egy szakember azért lássa, és verje ki a kezéből.
Ha mindezeket figyelembe vesszük, azért a rögösödött, trombotizált külső aranyér alapvetően nem egy halálos betegség.
Mit tehetünk, ha ilyet tapasztalunk.
Az első pár napban, amíg a bőr nyúlása és a feszítés tart, érdemes lehet a sürgős műtétet megfontolni, mely során az aranyeret felvágják, a vérrögöt a megnyúlt bőrrel egyetemben eltávolítják. Egy szuri az ember hátsójába, utána már csak húzás-vonás érzés, más semmi. Az érzéstelenítés elmúltával a fájdalom általában csökken a műtét előtti állapothoz képest. Enyhe váladékozás pár napig, ülőfürdők, stb., így a dolog jó esetben gyakorlatilag nyom nélkül gyógyul.
Ha ez a feszítés elmúlik, és a túlfeszülés okozta bőrelhalás veszélye sem áll fenn, az esetleges eltávolítással érdemes megvárni a csomó legnagyobb fokú felszívódását, így majd a lehető legkisebbet kell vágnia teljes eltávolításhoz. Ha az ember nem akarja, nem szükséges sebészileg onnan levarázsolni. Láttam már sci-fibe illő feneket, mely a gazdájának semmilyen gondot nem okoz, máskor egy borsszemnyi csomó is a páciensnek kész lelki nyomor.
A csomó felszívódása, visszahúzódása magától is végbemegy. A hétköznapi komfort mielőbbi visszanyeréséhez én a Lioton gélt szoktam ajánlani (nem a reklám helye). Nem pont az aranyerekre lett kitalálva, de szerintem ide legalább olyan hatásos, mint a lábakra. Sebre, gyulladásra kenni nem szabad. De akár e nélkül is meggyógyul.
Ha a bőrelhalás miatti váladékozás már elkezdődött, a gyulladás megelőzésére érdemes sebfertőtlenítőt alkalmazni (sebhintőport semmiképp sem!!!), mint pl. a Betadin (nem mondanám, hogy „csöppet sem csíp”). Tisztasági betéttel pár nap alatt át lehet vészelni ezt az állapotot, még férfiak számára is. Ha a vérrög már befertőződött, csak a rendszeres sebkezelés (fertőtlenítős öblítés, majd ülőfürdő) hatásos igazán. Antibiotikumra az esetek 99,9%-ában nincs szükség (nekem még sosem volt). A seb gyógyulása utáni kezelést lásd feljebb.
Nagyjából ennyi.
Amit semmiképp sem szabad:
Nem szabad az ilyen aranyér visszahelyezését rendszeresen próbálgatni! Ugyanis a dolog nem belülről jött ki, hanem kívül van. A dolog olyan, mintha a fülünket akarnánk a fejünkbe betuszkolni. Csak fáj, megsérül, úgysem megy.
Ahogy feljebb írtam, a sebhintőpor sem nyerő. Belebetonosodik, egyáltalán, már semmilyen sebre nem tenném/teszem.
A kúpok, kb. 4-5cm-rel feljebb hatolnak, ott hatnak. Ez fényévekre van a csomótól, felesleges pénzkidobás és procedúra. Az aranyér krémek is általában a belső aranyérre lettek kitalálva (nyálkahártyával, gyulladással, vérzéssel), ezért a legtöbb használata szintén pénzkidobás. Mivel magától is helyre jön, a gyógyulás így is és használatuk nélkül is biztos.
Azért érezhető, hogyha ilyet észlel az ember, az első gondolata nem kell, hogy a hideg föld legyen. A proktológiai szakvizsgálatot ilyenkor is javaslom, bármi ettől eltérőt észlelt esetben mindenképp.
Jobb a békesség.

Kívánok szép napot, jó egészséget!

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu

.
Kapcsolódó, ajánlott tartalmak, javaslom, olvassa el ezeket:

Biztos, hogy aranyér okozza panaszaimat?
Az aranyerek osztályozása
7 dolog, melyet mindenképpen tudnia kell proktológiai vizsgálat előtt
.

469 megjegyzés:

1 – 200 / 469   Újabbak›   Legújabbak»
Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Ilyen kizáródott rögösödött aranyérrel lehet testedzést végezni? Könnyebb súlyzós edzésekre és aerob gyakorlatokra gondolok. Köszönöm! Laci

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

Amikor már el kezd "összeszottyadni", Detralex mellett az aerob mozgás mehet. A súlyzózással ilyenkor is nagyfokú önmérséklet javasolt.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztel Doktor Ur! Szules utan sajnos nem mult el az aranyerem, hasznalhattam barmilyen kupot, kremet vagy semmit, hatha elmulik. A gyerek mar harom eves es meg mindig nem mult el. Neha nem jon elo, neha igen, de az utobbi egy hetben mar nem tudtam visszanyomni - es on irja, h ez nem is hasznos. Soha nem verzett, nincs szekrekedesem.Egy hete erzem, h nagyobb mint eddig es viszketni kezdett a kornyeke. orokke ezzel kell elnem? Mit lehet tenni orvosi beavatkozas nelkul? Koszonom elore is a valaszat! Eva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Az Ön esete sajnos igen tipikus, a szüléskor külső aranyere lesz a nyomástól, majd az aranyér összeesésével az azt borító, kitágult bőr megmarad. Ez a testlegtöbb helyén gondot nem okozna, de a gáton az esztétikai problémán kívül higiénés gondot is okoz: nehéz a tisztán tartása, a bőr összefekvéséből adódóan gyakran bepállik, begyullad, megduzzat, járásnál, ülésnél fáj ilyenkor.
Az elváltozás helyzetéből adódóan két utat szoktam felvázolni a hozzám fordulóknak:
1) Mivel a dolog nem halálos, ha nagy mértékben nem zavarja, panasz esetén foglalkozni kell vele. Ebben az esetben sajnos rendszeres kezelést igényel (az adott állapotnak megfelelő krémmel).
2) Ha betelt a pohár, egy helyi érzéstelenítésben (szuri oda) végzett kisebb beavatkozással (műtéttel) a baj végérvényesen megszüntethető. Ez -számomra is meglepő módon- általában csak pár napos (főleg székelési) fájdalommal jár (mondjuk egy nap fekvés-pihenés), de véleményem szerint (a teljes értékű -8 óra ülés, teljes odafigyeléssel- munkba való visszatérést véve alapul) általában legalább 2 heti kiesést jelent.
Mindezek teljes mértékben egyéni mérlegelést igényelnek (azért a nagy többség tapasztalatom szerint előbb-utóbb válallja a beavatkozást, és nem bánják meg).
Beavatkozás esetén az ember életét is meg kell szervezni (otthon, munkhely, stb.), de a dolog szerencsére megfelelően időzíthető.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!Egy hete egy bab nagyságú külső rögösödött aranyerem lett. Volt már pár éve is, akkor sokkal kisebb és akkor egy hét alatt Hemorid kenőcs segítségével rendbe jött. Most sajnos nem sokat javult, még mindig viszket és érzékeny. Nem vérzik és nincs semmi székelési problémám sem. Mikorra várható a javulás illetve mi mással kezeljem?
Segítségét előre is köszönöm.Ildikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ildikó!

Ahogy a cikkben is szerepel, javaslatom a napi 2x Lioton géllel való kenés, más érdemi dolgot nem tehet. A visszahúzódása több hetet is igénybe vehet.
Mielőbbi gyógyulást,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az elmúlt 1 év során töbször küzködtem külső rögösödött aranyérrel,két alkalommal műtéti beavatkozás is történt.Elsődlegesen az lenne a kérdésem,hogy mit tehetnék annak érdekében,hogy véglegesen megszabaduljak ettől a kellemetlen jelenségtől.Az elmúlt év során megszabadultam 50kg sulyfeleslegemtől.Ennek lehet valami köze ahoz,hogy folyamatosan előjön ez a betegség?Naponta kb 1órát futok,de azt mondta az orvosom,hogy nyugodtam tegyem,ez nem idézheti elő.
Előre is köszönöm véleményét.
Üdvözlettel:Ádám

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ádám!

Sajnos, nem tudok olyan megoldást, amivel megelőzhetővé válik a külső aranyér rögösödése (aki tudna, írja meg). Sok mindent láttam már, volt, aki állandó véralvadásgátlás mellett szerzett be ilyen ajándékot.
A fogyás, futás jót tesz, egy kivizsgálás meg jó lenne, nincs-e egyéb gond.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! 39. hetes kismama vagyok. Már terhesség előtt szenvedtem aranyeres problémákkal, műtéten is átestem. A jelenlegi problémám 1-2 hete kezdődött. Székeléskor folyton bereped az aranyerem és nagyon vérzik. A fájdalom is eltart olyankor órákig. A nőgyógyász szerint ez ilyenkor normális, proktológusnál is jártam, ő is azt mondta, hogy szülés után rendbejön. Én azonban nagyon félek, hogy valami probléma lesz a vérzés miatt akár szülés közben, akár utána. Mit tegyek? Tanácstalan vagyok. Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

Én inkább attól félek, nehogy egy külső aranyérnek álcázott végbélrepedése legyen, amit a medencefenék- és a végbélzáróizomzat görcse okoz a megnövekedett hasi nyomás ellentartása miatt. Ez szüléskor tágulási, vajúdási gondokat okozhat...
Remélem nincs igazam (tényleg nem akarom megijeszteni, amúgy is fő a feje), és ha szüléskor kijön az aranyere egy pár tanácsot adnék:
-jégakkut (-zselét) törülközöbe becsavarni, sokszor keveset jegelni a fenekét.
-sok-sok folyadék: a szoptatás sokat kivesz, azt is pótolni kell a laza székletért.
-rendszeres intimzuhany.
-kaphatók kismamáknak is alkalmazható készítmények, de ezek utánjárást igényelnek: Pilex, Motherlove aranyérkrém.
Remélem segítettem.
Sok mindent, amit ilyenkor kívánni szoktak!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Válaszát köszönöm szépen. Ha esetleg végbélrepedés lenne, mit tudnék tenni? Használhatok rá valamit vagy elegendő odafigyelnem a táplálkozásra, higiéniára? Van esélyem a sima szülésre vagy készüljek császármetszésre is? Lehet esetleg valami bajunk (akár a babának, akár nekem) szülés során ebből kifolyólag? Válaszát előre is köszönöm! Kismama

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

Az igen gondos szülésvezetésen, székletrendezésen kívül egyebet tenni jelenleg nem tud. Éppen most nincs itt az ideje, de próbáljon egy-két intimtorna gyakorlatot (többet erről az interneten bőségesen talál) elkezdeni.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt doktor úr!
A székeléskor kiforduló kisebb csomó, ami rögtön utánna magától vissza is húzodik, miért okozhat olyan kellemetlen égető érzést (erős bőrpírt) kívűl végbéltájékon, ami estére már szinte elviselhetelen!? Sajnos rengeteget ülök, de ez elkerülhetetlen, és hiába próbálkozom külső kenőcsökkel /főleg Mastu/ nem enyhítik a problémámat.
Köszönöm. ZK

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves a ZK!

Panaszait valamilyen gyulladás okozza, ami lehet fertőzéses, vagy valamire allergiás (akár saját, belülről jövő "váladékára" is), és más egyéb is.
A megfelelő eredményhez (és a megfelelő kezeléshez) mindenképpen vizsgálatra van szükség, a bacis fertőzésre más kell, mint a gombásra, az allergiásra, stb.-re is.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr! Tegnap reggelre egy kb kisebb cseresznye nagyságú csomószerű valamit találtam a végbélnyílásomnál, ami befelé is nyúlik, halványlila színű. Piszkosul fáj, nem is annyira maga a csomó, hanem az egész farcsontom tájéka, még a gáttájam is, illetve a hátam ágyéki szakasza. 35 éves vagyok, két gyereket szültem, sosem vettem észre hogy aranyeres problémám lenne. Legjobban az állás fáj, de az ülés is, sőt még fekve is. Mára még keményebbnek érzem, mintha lenne benne valami... Próbáltam a Mastu krémet, mint halottnak a csók, annyit használt. Most Aloe Firsttel fújom, ártani csak nem árt alapon. Mi a teendő? Ez egy amolyan kizáródott rögösödött példány, ami majd úgyis lapad magától, vagy menjek proktológiára. Valamint arra is kíváncsi lennék, hogy lehet-e ok-okozati összefüggés eközött és hogy az elmúlt héten háromszor is kb kétszer olyan hosszú távot futottam, mint szoktam, pont a fájdalom kezdete előtti nap is. Válaszát előre is köszönöm: Ágnes

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ágnes!

Minél előbb keressen fel egy proktológiai (vagy sebészeti) rendelést, egy kisebb műtéti beavatkozással panaszai hamar megszűnhetnek.
Mielőbbi gyógyulást,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!Az orvos akinél jártam közölte velem hogy végbélrepedésem van és doloproct kupot és kenöcsöt irt fel.Azóta is rettenetes fájdalmaim vannak föképpen este mire a munkából hazaérek.Mi a véleménye fájhat ilyen borzalmasan a végbélrepedés?Lehet hogy nem volt jó a diagnózisa?Azt mondta ha nem javul egy aprócska mütéttel meggyógyitható.Kérem a véleményét.Köszönettel Kata

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kata!

A végbélrepedés az, ami ennyire tud fájni.
A dolog megoldható, gyógyítható műtét nélkül is, de sajnos alig van hely, ahol ez a módszer elérhető.
Mielőbbi fájdalommentességet kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!Szeretném Önt felkeresni végbélrepedés problémám miatt de csak szombat vagy vasárnap tudnék Önhöz menni.Szeretném tudni,hogy tudna e hétvégén is fogadni sajnos a munkám miatt csak ekkor tudnám felkeresni.Köszönettel Anikó

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!Úgy vettem észre ,hogy a végbélrepedésem sokkal jobban van amikor pihenek,az a kérdésem hogy ha pár napig pihenek talán teljesen meggyógyúlhat?Mi a véleménye?Köszönettel.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anikó!

Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudom Önt hétvégi napon fogadni. Viszont kedden és csütörtökön késő esti órákig rendelek, ha tudja, próbálja megoldani.
Várom szeretettel,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

A végbélrepedést -alapállapota miatt- én inkább tartom krónikus lefolyású betegségnek, habár tudom, kevesen osztják nézetemet.
Ez az Ön esetében azt jelenti, hogy pihenésre jobb lehet, akár panaszmentessé is válhat, de mivel nem pihenhet egy életen keresztül, panaszai vissza fognak térni a kiváltó ok megszűntetéséig.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!Érdeklödnék a rendelésén érkezési sorrendben vagy idöpontra mennek a betegek?Nagyon messziről mennék Önhöz emiatt szeretném tudni.Köszönettel.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

A rendelésemen a behívás a bejelentkezésen megbeszélt időpont alapján történik, adminisztrációs okokból érdemes a megbeszélt időpont előtt 15 perccel megérkezni.
Várom szerettel.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

tisztelt dr. úr. Lenne egy kérdésem, hogy aranyér műtétem lesz pénteken,és ha meg jön közbe a menstruációm, attól meg tudnak műteni.?
Válaszát előre is köszönöm

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

A dolog függ mind az aranyér fajtájától, a műtét típusától, a kórházi szokástól és az orvostól is.
Kérem, kérdezze inkább a kezelőorvosát.
Mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr Úr!

Bár Ön a bélcsatorna csak egy részével foglalkozik - ha jól gondolom - talán tud nekem segíteni.
Mi a véleménye a bél méregtelenítéséről. Ezt sokan sokféleképpen értik, maradjunk annyiban, hogy a kérdésem arra vonatkozik, a bélredszerre rakódik-e le olyan szennyeződés, amin segíthetnek a különféle méregtelenítő porok, teák, rostok?
Én úgy hallottam, hogy a bél fala folyamatosan megújul, ezért azon semmilyen lerakódás nem lehet.
Előre is köszönöm a tájékoztatását

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

Sajnos a béltisztításhoz nem igazán értek. A gond a részemről az, hogy igen nekem nehéz megítélni a rendelkezésemre álló adatok alapján, hogy hasznos-e vagy sem. Értem ezt azért, mert igen erős gazdasági érdek fűződik mellette, kevés hagyományos (értsd: orvosi) forrást olvastam róla. Lehet, hogy jobban keresve sokat találnék, de sokkal több olyan irományt találtam, amely hemzseg az általános iskolai anyag (vírusok, baktériumok, gombák fogalmi összemosása, blőd leegyszerüsítés) szinű hibáktól (ha nem tudatosan, ne írjon az ember, ha tudatosan, szégyelje magát!). Ez kétségessé teszi az ember előtt az egész anyagot.
A történelemben sok hivatalos, keményvonalas orvosi dologról derült ki, hogy óriási blöff csak az egész, és szinte minden előremutató dolog kezdte a nevetség tárgyaként. Ezért óvakodok véleményt alkotni, sajnos szinte egyetlen támpontunk ilyen esetben: a józan ész. Van kollegám, aki mélyen megveti a módszert, van aki magán is alkalmazza. Valószínű a helyes út ebben az esetben is az, ha tudjuk a megfelelő betegségre a megfelelő gyógymódot. Ha az éppen a béltisztítás, akkor legyen. Ez egy kicsit elnagyolt monológ volt, de az életünk sajnos már ilyen, az alapvető emberi értékeken kívül folyton változó, alakuló. És szerintem ez alapjaiban nem is rossz dolog, csak ne felejtsünk el gondolkodni.
Tanácsom annyi, hogy keressen egy szakértő helyet, ahol nem minden betegségre ez a gyógymód, és hozzáértő orvosi, szakorvosi háttérrel van ellátva.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!Voltam egy sebészeti szakrendelésen ahol a vizsgálat közben ki-be rohangáltak az orvosok és aszisztensek nem volt módómban rendesen megbeszélnem a problémámat.Akövetkezőt irták a papiromra .Az anusgyűrűben 6 óra tájban kif.érzékeny,fájdalmas kemény fissura,mely miatt további dig.vizsg.-tól eltekintünk.Hát én ebböl azt szürtem le ,hogy nem tudta a fájdalmaim miatt a tükrözést elvégezni,de ennek ellenére látatlanban felállitotta a diagnózist ,hogy végbélrepedésem van.A felirt kúp és kenőcs semmit nem használ állandó fájdalom csillapitókat szedek.Nem tudom hogy most elöször egy gastroenterologushoz menjek -e aki biztosan megállapitja hogy mi a bajom gondolom ezt lehet fájdalomcsillapitásban is végezni vagy egy másik sebészhez aki újból próbálkozik a vizsgálattal és utána küld a gasztroent.-ra.Szeretném az Ön véleményét kérni.Tisztelettel .

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!Azt olvastam Önnél ,hogy a rectogesic készitmény hatásos végbélrepedés ellen de fejfájást okoz.Nem lehet a fejfájás ellen gyógyszert használni?Köszönettel Edit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

Kicsit távolról kezdeném.
A végbélrepedés egy hosszanti seb a végbél nyálkahártyáján, amit székeléskor (és vizsgálatkor) fájdalom, vérzés, és a fájdalomra védekezésként reflexes záróizomgörcs jellemez. A fájdalmas záróizomszorítás miatt a vizsgálat sokszor kivitelezhetetlen az első alkalommal. A sebészeten kapott diagnózisával (a körülményekről nem beszélve) szerintem nincs gond, a kezelésével teljesen nem értek egyet, ahogy Ön is észrevette, nem igazán hatékony. Gasztroenterológiai vizsgálat csak komplikált esetben (vastagbélbetegség gyanúja esetén) szükséges, nem rohannék hozzá, csak hogy mindenképp bizonyosságot szerezzek. Hiába az "altatás", a záróizom túlzott szétfeszítése annak maradandó károsodásával járhat. Fájdalomcsillapítók tapasztalatom szerint nem igazán segítenek, volt aki kábító morfinszármazékkal sem jött egyenesbe. Sok esetben ugyanez vonatkozik a sebet összevarró műtétre is. Véleményem szerint a záróizom lazulásra bírása a fő feladat és a cél, ennek imígyen leírása egy kicsit bonyolult és félreértése esetén veszélyes is lehet, sajnos kevés proktológián érhető el.
Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

Persze, hogy lehet, sajnos betegeim közül így is mindenki felhagyott vele ("inkább lent fájjon, mint fent!" -mondták), a gyógyszercég tapasztalatai viszont jók, a fejfájás állításuk szerint pár napos gyógyszeres kezelés után szép lassan elmarad, és a végbélkezelés folytatható.
Eggyel feljebbi válaszom tartalmazza a szerintem jó módszert.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr
arnyér műtétem volt 2 hete. És normális az, hogy még így 2hetesen is WC-és után elég sokáig fájdalmam van. ?Egyébként napközben nem vészes.
Köszönettel Erzsébet

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr. Eza fájdalom, ami most a mtét után 2 héttel jelentkezett, és vagy az én fájdalomküszöböm alacsony, vagy nem tudom, de wc után mintha ráültek volna a derekamra, úgy fáj. létezik hogy azért kezdett most fájni mert gyúgyúl a seb?? A kontrolon kívülről mindent rendben találtak.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Evek ota elofordult velem olykor-olykor, hogy szekeles utan a sokadik torlest kovetoen picit veres volt a papir. Nem tulajdonitottam neki jelentoseget, mivel a kidorzsolesnek tudtam be a dolgot. Azonban az oldalt olvasva elkepzelheto, hogy megis van koze a mostani problemamhoz.
Nehany nappal ezelott furdes utan eros nyomaserzet alakult ki a vegbelem kornyeken. Tukorrel megvizsgalva semmi elvaltozas, viszont tapintva kb 3 ora iranyban egy kozel babszem alaku dudort fedeztem fel. Tudom, hogy ez egy megnagyobbodott er, mivel jobban kitapintva erezni lehet, hogy hosszabb, mint egy babszem.
Szekeles kozben es utan nyom, illetve nap kozben is szuro fajdalmat okoz neha.
Az igazi problema viszont az, hogy jelenleg kulfoldon (Anglia) vagyok, es szeptemberig nem tudok hazamenni. A helyi orvosokban nem bizom, ezert az On tanacsat kerem abban, hogy milyen gyogyszerrel/kremmel lenne erdemes ezt kezelni.
Elolvastam a gyogyszerekrol szolo cikkeket, de engem - bevallom - osszezavart. Otthonrol postan keresztul barmit be tudok szerezni.
Most egy Germoloids nevu kremet hasznalok, de mivel csak ket napja, meg nem erzek javulast.
Segitseget elore is koszonom!
Csaba

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

Panaszait tapasztalatom szerint fokozódó záróizomgörcs okozza. Ez műtét után alattomosan is ki tud alakulni, a túlzott izomfeszülést nem, csak a nyomó, akár izomláz szerű fájdalmat érzi az ember a végbél és a farokcsont környékén székeléskor és utána. A székelés ilyenkor egyre problémásabbá válhat, annak ellenére, hogy szakvizsgálatkor a bélben eltérés nem látható. Gyanúját csak alapos funkcionális próba igazolja, vagy zárja ki.
Figyeljen oda a záróizom lazítására székeléskor és utána (akár több órával) is. Így ennél többet sajnos nem tudok írni.
Mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

Az Ön esetében (így telemedicinálva) két lehetőséget tartok valószínűnek (a tályogot gyulladás, láz, hidegrázás nélkül nem). Ha az a csomó tömött, a panaszok megjelenése óta nagysága és az általa okozott probléma csökkent, valószínüleg külső, rögösödött aranyérről lehet szó. Erről szól a fenti cikk. Heparin hatóanyag tartalmú krémet javasolnék erre az esetre, a többi a cikkban benne van. Ha a csomó néha megtelik, majd kiürül, valódi aranyérről van szó. Ilyenkor a Detralex tabletta tartós szedése nagyban csökkenti a panaszokat, persze csak míg szedi az ember (róla, és ha nem kapható, a hatóanyagokról a neten talál többet).
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr,
Nagyon szépen köszönöm válaszait. Előfordulhat hogy ez idővel azért jobb lessz? Ez a záróizomgörcs?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Persze, minden előfordulhat. Ez bizony a záróizomgörcs, ha képes (sajnos, itt szokott a gond lenni normális izomérzet hiányában), figyeljen a lazításra. A dolog azért megtanulható.
Kitartást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr.
Ha ez valóban záróizomgörcs, ez most műtéti szövődmény, vagy egyszerűen pszichés? Hogyan lehet ezen segíteni?vagy csak én vagyok türelmeteln, hisz műtétem 2 hete volt. Az orvosom 4-6 hét kellemetlenséget mondott
Köszönettel Erzsébet

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

A dolog mondhatni szövődmény, de a pszichéset nem értem: "nem fáj az, csak úgy érzi?". Ha nem stresszel, mindenesetre sokaj javít az állapotán ("Aki fejben szorong, az lent is szorong"- szoktam mondani ilyenkor). Sokszor, mondhatni gyakran előfordul, ha a végbél záróizom lazítására oda tud figyelni (és meg tudja csinálni), a panasz hamar töredékére csökken (tapasztalat a saját betegeimtől).
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Igen tisztelt Doktor Úr!
Az Isten áldja meg ezért a blog-ért, (Lioton gél!)!
Köszönettel, egy kamionos.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! nekem már jó pár éve: hol előjön, hogy visszahúzódik az aranyerem! de most kb. egy hete annyira előjött,hogy ennyire még soha! De hála Istennek nem vérzik, nem annyira fáj, csak érzem! igazából csak van, de azért zavar! most jelenleg Reparon kenőccsel kenem, de úgy érzem, hogy most nem használ! Mit tudna javasolni Doktor Úr? előre is köszönöm válaszát! Dóra

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dóra!

A Reparonnal biztos nem árt.
Mivel az ajánlott kezelés függ az aranyér fajtájától (legalább 4 féle lehet az Öné ezek alapján csak abból, amit a köznyelv aranyérnek nevez), érdemi javaslat is csak egy vizsgálat után volna mondható. Ezért javaslom, hogy elhúzódó vagy zavaró panasz esetén keressen fel szakembert, proktológust.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr. Nekem 6 hete volt Milligan Morgan aranyérműtétem, de még mindig váladékozik. Illetve néha olyan érzés mint mikor aranyerem volt, viszketés és olyan égő érzés. Elképzelhető hogy begyulladt? Doxiproktot használom külsőleg? Vagy esetleg menjek vissza aki műtött?mert úgy tudom 6 hétig normális a váladékozás
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Erzsébet

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

A gyógyulási folyamat ideje személyenként változik. Nem úgy működik a dolog, hogy 6x7 az 42, akkor a 42. napon még lehet panaszom, a 43.-on már nem. De mivel panaszai azok mértékétől függően utalhatnak mind már természetes állapotra, mind kóros mértékű gyulladásra, egy gyógypillantás céljából érdemes felkeresnie operáló orvosát.
Mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Nem vagyok biztos benne, de cikkei alapján úgy gondolom, hogy egy külső rögösödött aranyérrel van dolgom.
Kérdésem az lenne, hogy ez a jelenség fiatal korban mennyire jellemző? Mindössze 17 éves vagyok, de úgy tűnik, ez a betegséget nem igazán hatja meg.
Bevallom őszintén, kissé összezavarodtam, és nem tudom mit tegyek. Ön szerint várjak, míg elmúlik, bízva abban, hogy ennyi idősen talán könnyebben regenerálódok, vagy keressek fel egy szakorvost, aki pontosabban meg tudná mondani, hogy mi is a teendő?
Valamint a rendszeres sportolás(főként kerékpározás és úszás) milyen hatással van eme dologra?
Még nincsenek panaszaim, de jobb előre gondolkodni.

Válaszát előre is köszönöm!
Dániel

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr!
Az utóbbi időben,székeléskor csípő,majd utánna szoritó jellegü szúró,nyomó érzést érzek a végbelemben.Estére intenzív fájdalom,reggelre teljesen megszünik.Egy alkalommal volt véres a wc-papír.Mit lehet tenni,hogyan lehet ezt a fájdalmat oldani?Válaszát előre is köszönöm.
zsuzsa

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dániel!

A jó hír az, hogy ez nem egy halálos betegség, a rossz meg az, hogy gyakorlatilag bármilyen életkorban előfordulhat. Mivel a hozzám fordulók az okokat kutatva elég változatos előzményekről, (vagy semmilyenről sem) számolnak be, speciális megelőzési tanácsot adni ez ügyben nem tudok. Maradnak hát a már mindenki által tudottak (felfázás, erőlködés, hosszan tartó ülés kerülése, székletrendezés, stb.).
Az esetleges kezeléséről fentebb olvashat, ha nem túl nagy vagy problémás, idővel valószínüleg maradéktalanul eltűnik.
A sportok közül az úszás (nem túl hideg vízben) a legjobb ilyenkor, a hosszabb távú biciklizést hímeknek szánt vagy igen zselés nyereggel a csomó megjelenése után 3-4 héttel -amikor már panaszmentes- érdemes elkezdeni, ahogy a futást is. Ha gond van (ahogy a fenti cikkben), érdemes szakembert felkeresnie.
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsuzsa!

Úgy gondolom, végbélrepedése van, melyről többet rendelésem oldalán ( www.aranyeresseg.hu ) olvashat. Kezelése állhat gyógyszerekből (sajnos általában csak addig panaszmentes, míg szedi), műtétből (sok esetben), de a véleményem szerinti követendő módszer a végbél helyes "viselkedésének" elsajátítása, mellyel teljes gyógyulás érhető el. Képernyőn keresztül csak annyit tudnék javasolni, hogy próbáljon a záróizmok lazítására odafigyelni.
Mielőbbi jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr. Úr

2 hónapja műtőttek aranyérrel, és az lenne a kérdésem hogy strandra lehet menni?vagy feleslegesen aggódom a fertőzésveszély miatt

köszönettel erzsébet

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erzsébet!

Ha az állandó váladékozás már megszűnt, azaz begyógyult a seb, akkor nyugodtan.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tiszteletem Doktor Úr!
Kb. egy hete jelentkezett bab nagyságu külső rögösödött kemény tapintásu aranyér ami nem javult semmit.Olvastam előzőekben a lioton géles kezelésre való tanácsát.Végülis azt szeretném tisztelettel megérdeklődni hogy próbálkozzak türelemmel ezzel(ami mennyi idő általában?) ,vagy inkább műtéti megoldás javallt,ha nincs pl.4hét múlva sem javulás?Egyébként még különösebb fájdalmat problémát még nem okozott,de szeretném megelőzni a nagyobb problémákat.
Köszönettel: Sándor
u.i: a háziorvosom szerint műteni kellene

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Sándor!

A külső rögösödött aranyér javulásához általában 2 hét szükséges, az elmúlásához legalább egy hónap. Ha eddig nem okozott nagyobb problémát, ezután sem valószínű. Az általános javaslat szerint vagy az első 1-2 napban, vagy a folyamat meggyugvása után (6-8 héttel) érdemes eltávolítani, ha gondot okoz.
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát,adott esetben inkább választom ha jól fejezem ki magam a "konzervatív" kezelési módot,és ha nagyon szükséges akkor lessz a műtét,mert egyenlőre jobban csak mentálisan zavar a probléma.
Köszönettel: Sándor

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr
Évek óta van aranyerem, a külső csomók-nyúlványok persze egyre nőnek. Mikortól javasolt korrekciós műtétet végeztetni, és melyik a legkíméletesebb eljárás? Jelenleg kb nagyobb borsónyi "aranyrögeim" vannak, és kezdenek zavarni. Panaszokat legtöbbször nem okoznak, ha mégis, akkor kenegetem, és pár nap alatt rendeződik a dolog. Inkább esztétikai szempontból zavar.
És még valami: intim torna mennyit javíthat a helyzeten?
Noémi (38 éves)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Noémi!

Ezeknek a nyúlványoknak van egy igen ellenszenves szokása: csak egy irányba változik a nagyságuk, bármilyen inzultusra begyulladnak, megduzzadnak, nőnek egy picit.
Ezért érdemes minél előbb (persze nem kell sürgősen) megszabadulni tőlük.
Másodlagos, hogy mivel tüntetik el ezeket a nyúlványokat, nekem a rádiofrekvenciás sebészeti eszközzel vannak nagyon jó tapasztalataim, talán ez hagyja a legkevésbé problémás, leghamarabb gyógyuló sebeket. Egy kérésem lenne, a lézert mindenképp messziről kerülje el, csúnya következménye lehet a lézer végbél környéki használatának.
Az intimtorna jó dolog, de a kinövések alakulására nincs befolyással.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Gergely írta...

Tisztelt Doktror Úr!

Az lenne a kérdésem,hogy délután csináltak egy külső aranyérmütétet nálam,mert már nem bírtam elviselni a fájdalmat.Kivettek késsel az érből egy jókora vér(arany)rögöt.Most voltam zuhanyozni és azt éreztem,hogy az ér még mindig kint van,ott van.A kérdésem,hogy nem kellett volna annak visszahúzódnia,most hogy helyreállt a vérkeringés,vagy egyből elsorvadnia?Vagy csak idővel fog visszahúzódni,elhalni?
Válaszát előre is köszönöm!

Ui:Budapesti rendelésen nem gondolkodik?Nagy szükség lenne Önre itt! :)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

A vérrög okozta fájdalom abból ered, hogy a felette lévő bőrt feszíti. A bőr valamennyire kitágul ilyenkor. Ha csak a vérrögöt távolítják el, a megnyúlt bőr csomóként megmarad, ami egy pár napos gyógyulás után kisebb-nagyobb bőrlebenyként megmarad. Ez komoly panaszt nem szokott okozni, gond esetén egy egyszerű, helyi érzéstelenítéses műtéttel eltávolítható.
Úgyhogy nyugi, nincs baj.
Mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

u.i.: utóiratát köszönöm, de jelenleg nincs napirenden egy bp.-i rendelés elindítása. A pösti ember nemigen mozdul, de nagy örömömre sokan járnak hozzám akár Pesten túlról is rendszeresen konzultációra.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Fiatal (27) korom ellenére is igen régóta küzdök már kisebb-nagyobb intenzitású "aranyér-gondokkal". 15-16 éves korom óta sokszor előfordult, hogy felfázást, erőlködést vagy nehéz székelést követően egy-két napig problémát okozott az aranyért, de akkoriban a reparon kenőcs még mindent megoldott.

Később erősödtek a problémák, a kenőcs már nem volt elég, többször előfordult, hogy egy-két hétig folyamatosan kúpot és detralexet is használtam, mire visszahúzodott teljesen. Gyanítottam, hogy mindez családi örökség lehet, hiszen apai ágon szinte minden közeli rokonom küzd / küzdött már hasonló gondokkal, de a napokban egy szakorvosi vizsgálat során is ezt a választ kaptam.

Tulajdonképpen gyűrűztetni szerettem volna (vagy is persze nem, de ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak számomra, mivel az elmúlt hetekben minden székelés után kifordult már az aranyerem), azonban azt a választ kaptam, hogy mind a három aranyeres csomóm túlzottan közel van a végbélnyílásomhoz, így a gyűrűzés nem ajánlott. A szakorvos azt javasolta, hogy a legközelebbi tartós (fél / 1 nap) előesésnél azonnal keressem fel, és kivágja.

Az Ön oldalán és blogján azonban azt olvastam, hogy ilyenkor célszerű lehet még várni, hogy kevésbé feszüljön az ér. Ez is kérdés persze, de az is érdekelne, vajon hogy zajlik egy ilyen ambuláns kivágás, és szükséges e a varrás utána?

A másik kérdésem, hogy létezik e kizárólag "fényterápiás" kezelés. Rémlik, hogy régebben olvastam erről valahol, de sajnos most nem találtam rá.

Válaszát várva, üdvözlettel:
Cs

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cs.!

Ha orvosa külső aranyérről beszélt, akkor valóban nincs más mód azok végleges gyógyítására, mint az eltávolítás. Ha ilyen megduzzadó, összeeső dologról van szó, és nincs extrém módon megduzzadva, a műtét történhet kint levő állapotban. Többet az aranyerek osztályozásáról szóló írásomban talál.
A kivágás ilyenkor helyi érzéstelenítésben zajlik, oda egy szuri, ami feszít, de az érzés hamar elmúlik, és utána csak az a kellemetlensége van az embernek, hogy a fenekét piszkálják. A varrás orvos és helyzetfüggő, én nagyon ritkán alkalmazom.
A fényterápiáról egy betegem beszélt nagy lelkesedéssel, de nem igazán győzött meg annak hasznosságáról. Amíg az aranyér megvan, a meleg csak fokozza a keringést, duzzanatot, ekkor nem ajánlom. A műtét után kevés dolog szól ellene, de lehet, hogy mellette is.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy hete írtam,(kedd)a külső aranyeres műtétemmel kapcsolatban.Azóta minden nap jobban érzem magam,most már teljesen gyógyultnak (már nem vérzik,ill,váladékozik)A kérdésem az lenne,hogy csütörtökön mehetek-e uszodába,ha utána betadinos szappannal zuhanyoznék odalent.Csak azért kérdezem,mert 1 héttel a gyűrűzés után már mehettem,de az belül volt és elvileg oda nem megy be a klóros víz...Várom válaszát,véleményét!köszönöm előre is.

Gergely

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

Kicsit korainak tartom az egy hetet műtét után, én még egy hetet várnék. A klóros víz csúnyán feláztatná az aránylag friss sebet, utána hiába akármilyen zuhany.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy pár évvel ezelőtt volt néhányszor aranyeres problémám, de mindig magától megszűntek a tünetek. Viszont a terhességem alatt nagyon "eldurvult" a helyzet. Az orvosom azt momdta, hogy ne izguljak, mert szülés után magától vissza fog húzódni. Hát ez nem így lett... ill. lehet, hogy csak bőr liffentyűk :-) maradtak. Minimális váladékozáson és a tisztántartás nehézségén kívül nincs panaszom. A kérdésem az (már ha távból lehet válaszolni) hogy a kintlévő bőrt csak műtéttel lehet eltávolítani? Vagy nem ilyen egyszerű a helyzet?

Köszönettel, Márti

Gergely írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gergely írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát,várok akkor még egy hetet az úszodával.
Még egy kérdésem lenne,hétfő óta álltam vissza a munkába (napi 8óra irodai munka).Ennek eredménye képen délre mindig nagyon erősen elkezd a műtét helyén viszketni.Ez főként akkor jelentkezik,ha mászkálók,ha egy helyben állok vagy ülök akkor nem.Nem fáj hanem határozottan és erősen viszket,egyszerűen ki tudnám kaparni :).Azt mondják ez a sebesedés (gyógyulás) jelei.Ön mit vél?Nem lehetne valami krémmel bekenni,hogy a dörzsölés ne kezdje ki,mert feltételezem h valami ilyen állhat a háttérben.
Igazából azt hittem h egy hét alatt már semmit nem fogok érezni az egészből,jó nem fájt már a 2.3.nap óta de ez a viszketés dolog zavar...idővel elmúlik,vagy menjek vissza az orvoshoz mert ez nem "normális" jelenség?
Gergely

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

A panasz egyrészt természetes, valóban a gyógyulástól viszket. Másrészt a gyógyuló seb minimálisan, de váladékozik, ami a nap folyamán az irritáció hatására viszketni kezd. Ha munkahelyén a pár óránkénti mosdás nem lehetséges, javaslom próbálkozzon hintőporral (pl. Batrafen), vagy védőkrémmel (pl. Neogranormon).
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Én is csak a neten nézelődtem, aminek alapján úgy találtam, külső aranyerem van.
Régebben volt szorulásom, de mióta rendszeresen mozgok (kb. 3 éve) elég ritka.
A két "alsó nyílásom" között található kitüremkedés, dudor kb. 1 hete.
Váladékozik, és pöttyszerűen vérzik csak. Kellemetlen érzés, de fájdalom alapjáratban vagy ürítéskor sincsen. Sem erősebb vérzés.
A kérdésem csak annyi, hogy ez rosszabbodhat-e, mert a hétvégén elutazom 1 hétre külföldre, de ilyen állapotban félek...
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Melanie

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Doktor!

Kérdésem az lenne, hogy a visszamaradó bőrfüggedék képes-e önmagától eltűnni vagy csak az Ön által felvázolt megmarad/műtéti eltávolítás útjai léteznek.

Tisztelettel:
Mackósajt

Gergely írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Normális az,hogy felépülök a külső aranyeres műtétemből és máris egy másik jelentkezik ezúttal teljesen máshol. ( a "mercédesz" harmadik ágán,az alsó kettőt megműtötték,gyűrűzéssel ill legutóbb külső aranyeres műtéttel).Ez most egyenlőre még nem fáj és kicsi,de így kezdődik mindig...

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mackósajt!

A megnyúlt bőr sajnos sehol az emberi testen nem tud eltűnni. (Ha így lenne, a plasztikai műtétek nagy része nem létezne.)
Ha a megmarad/műtéti eljáráson kívül más a tudomásomra jut, ígérem, megírom.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

Úgy látszik, van ilyen. Ha ez ilyen szerencsétlenül alakul, azért érdemes lenne utána nézni az okának. Ha túl van a felépülésen, egy kismedencei és hasi ultrahang, vastagbéltükrözés nem ártana (csak a lelkének).
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Gergely írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Voltam természetesen végbél tükrözésen nem találtak semmit.Arra gondolok,hogy idegi alapon is nagy szerepet játszhat a dolog.Arra gondolok itt,hogy már 10 percenként (a zároizmok megfeszitésével) ellenörzöm minden nap,hogy vajon nincs-e itt egy újabb aranyér.Már idegileg felőröl a dolog.Az első gyűrűzésem után arra gondoltam,h itt a vége és 2 hónappal a műtét után kezdtem az egészet elfelejteni,mikor újból jelentkezett...Bár az első után is azt mondta a doki,hogy legalább lesz,kell 3 beavatkozás (itt emlitette a merci jelet) hogy rendbe legyen egy időre a dolog.

A következő kérdéseim lennének:
1.Ön is tud erről a "merci" jelben jelentkező dologról,avagy legalább 2-3 kezelés szükséges valóban?

2.Most vettem lioton gélt azzal kenem a dudort napi 2x. 1x a doxiprocmt kenőccsel. A kettő együttes használata nem probléma?

3.Amerikai oldalakat böngészve arra bukkantam,h nem jo megoldás az aranyérmütét (egy termék reklámozása végett irták) mert a szétroncsolt ér szerepét másik ereknek kell átvenni,igy azok sokkal nagyobb szerepet játszanak,ergó sokkal veszélyezettebbek hogy a nagyobb terhelés hatására kifakadnak.

+1: Detralex szedése ajánlott-e külső aranyérnél,vagy csak belsőnél?

Válaszait előre is köszönöm!

Gergely

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy 20éves fiú vagyok és 2-3napja megjelent egy babszemnyi csomó a végbélnyílásomnál. Aktívan focizom és egyetemre járok ezért mind a tanulásban, mind a sportolásban zavar. Mit tegyek? Próbáljak meg úgy tenni mintha ott se lenne és majd elmúlik v forduljak szakorvoshoz? Jó lenne ha minél előbb elmúlna! Mit tanácsol?
Válaszát előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Fiatalember!

Olvassa el a fenti cikket, és fogadja meg a benne foglaltakat!
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gergely!

A végbéltükrözés (8cm) nem egyenlő a vastagbéltükrözéssel (2m).
Nekem kicsit zavaros, hogy a végbéltükrözésen nem találtak semmit, viszont később a belső aranyerekről beszél (amit a tükrözésen kell, hogy lássanak).
1) A legeslegtöbb esetben, amikor belső aranyérről van szó, több (3-4) beteg aranyeres párna van (erre utal a merci jel), a teljes panaszmentességhez általában túl kell esni mindegyik kezelésén.
2) A Doxiproct-ban helyi érzéstelenítő van (a bőrről kívül nem szívódik fel elégséges mennyiség) és vénafal erősítő (Ön már túl van ezen a lehetőségen, a rögösödés már megtörtént), ezek után magára bízom a szerintem felesleges tortúra végzésének eldöntését.
3) Az eladási oldal érvelése nevetséges(persze a megoldás az, hogy vegye meg a terméket). E szerint inkább növesszen csak komolyabb műtéttel eltávolítható, 2-3 diónyi kilógó (és szörnyen panaszos) valamit a hátsó fertájára, mintsem hogy a mondjuk gyűrűzés után hosszú évekkel (szinte mindig sohasem) esetleg újabb gyűrűt kell kapjon (a műtéthez képest nevetséges utóhatásokkal). Lehet választani.
+1) A Detralex minden vénás betegségnél használható (visszér, külső v. belső aranyér).
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy pár napja megjelent egy külső aranyér a végbélnyílásomnál. És kb ugyanebben az időben a köldökömnél is elkezdtem feszítő, de inkább szúró fájdalmat észlelni. Azt szeretném megtudni h lehet e vmi féle összefügés a két dolog között.
Köszönöm,
Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A baj az, hogy lehet összefüggés a csomó és a hasfájás között, de lehet, hogy nincs (túl sok ötletem van, mintsem hogy érdemben érdemes lenne leírnom). Ezt látni, kivizsgálni kell (a hasfájást mindenképp).
Keressen fel egy sebészeti rendelőt.
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

9 hete adtam életet kisfiamnak, nehéz volt a szülés 12 óra vajúdás, 2 óra nagyon erőteljes nyomásingerű fájás után császármetszéssel született. Szülés előtt székrekedésem volt, már akkor észrevettem egy apró inkább kemény kitüremkedést a végbélnyílásomon. Szülés után is nehezen ürítek székletet, és azóta székletürítéskor legtöbbször úgy érzem, mintha repedezne a végbélnyílásom és ezzel párhuzamosan kisebb-nagyobb mennyiségű vér is távozik belőlem. A gyógyszertárban kapott Mastu S kenőcsöt használtam eddig, ami most fogyott el, és úgy tűnik nem nagyon használt. Vajon aranyerem lett? Mindenképp menjek el orvoshoz, vagy tudna esetleg olyan terápiát javasolni, amit még kipróbálhatnék. (A kisfiam mellől még nehezen tudok elszabadulni orvoshoz.)
Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Szilvia

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Szilvia!

Valószínüleg végbélrepedése van, sajnos ez nehezebb szüléskor igen gyakori azok között akiket látok.
Kezdetben érdemes Paraffinos kúppal a székletét könnyítenie, szoptatás mellett sok folyadékot innia. Mivel akár 1 litert is megiszik a baba, ennek akár dupláját is pluszban megihatja a mindennapi adagja mellé.
Helyileg Bepanthen Plus krémet ajánlok.
Ha a panaszai a későbbiekre is megmaradnak, érdemes kivizsgáltatni a záróizmok esetleges sérülését.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nekem ilyen előeséses problémám először úgy 3 éve jelentkezett, és azóta minden évben ősz-tél tájékán sajnos előjön, ahogy most is.. eddig 3* sikerült "legyőznöm" a gondot kenőcs és bármi nemű segédeszköz nélkül, egyszerűen jobban figyeltem a székelésemre, és forró fürdőket vettem, meg kézzel rásegítettem kicsit néha, de legrosszabb esetben is 3 hét alatt elmúlt. Amikor először fordult elő az volt a legrosszabb, mert akkor ki is sebesedett egyszer és vérzett, azóta szerencsére csak konszolidáltabb tünetek voltak. Most pár napja aktuális a dolog (apró megduzzadt góc, ami fáj ha hozzáérek, és székelési fájdalom), igazából arra lennék kíváncsi, hogy elkerülhető lenne-e, hogy minden évben kijöjjön ez a problémám ? 21 éves vagyok, apai ágról van rá esély, hogy örökölhettem a hajlamot.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Az általános tanácsokon túl, amiktől a székelés könnyebbé válik (ezek ingyenes hírlevél-feliratkozás után összegyűjtve megkaphatók), a dobezilát tartalmú tabletták és helyi készítmények a leírás szerint csökkentik a rögösödési hajlamot (amíg használják). Ezeket a megfelelő cikkeimben megtalálja. Ha nem akarja ezeket még 120 évig szedni, kenni, és mindig egy helyen történik a baj, a végleges megoldás érdekében érdemes azt a valamiért kórosan működő részt egy kisebb műtéttel eltávolítani.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Kétgyermekes anyuka vagyok és szüléseim után most esek át másodszor az aranyér okozta kellemetlen problémákon. Viszont a mostani dudor nem a végbélnyíláson, hanem kb. 3 cm-re felette a hátam felé mutató irányban a bőröm alól emelkedik ki. Eddigi panaszaimat krémmel kezeltem, most is ezzel próbálkozom, nem tudom, hogy helyesen-e?!
Továbbá gyerekkori emlékeim alapján már egészen kis koromban szenvedtem a székrekedéstől, vérre is emlékszem, ami a székletemet megszínezte. Lehet egy életen át szenvedni ettől?
Nagyanyámat (aki szintén szenvedett a székrekedéstől)egy rendellenes ér miatti agyvérzés után gyomorvérzés vitte el. Van valami összefüggés a székrekedés és a gyomorvérzés között?
Válaszait előre is köszönve:Noémi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Noémi!

Panaszai lehet, hogy nem végbél eredetűek. Gyanítom, hogy úgynevezett keresztcsonti pilonidális (szőr) ciszta gyulladása, tályogja okozza a panaszát. Mutassa meg mindenképpen minél előbb sebésznek.
A székrekedés és a gyomorvérzés miatti aggodalmát nem osztom, a gyomorvérzés sajnos az agyi katasztrófák gyakori szövődménye.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves nő vagyok, még nem szültem, és nem volt soha aranyeres gondom. De most tapasztaltam valami kis kiálló bőrdarabot, a végbélnyílásnál, és nem tudom, hogy ez aranyér lehet-e? Ha igen milyen krémmel lehet kezelni, és visszahúzódik valaha? De nem is fáj, csak kitapintottam, de attól félek, hogyha ez aranyér ez után lehet súlyosabb is? De amit olvastam a cikkében, hogy ha eldurran utána marad ott kis bőr, de akkor fájt volna, és nekem soha nem fájt eddig. Tehát tanácstalan vagyok, ezért és kérem a véleményét!
Előre is köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Van ilyen bőrdarab, "szirom" vagy nevezzük bárminek is általában a hüvely felé, ami csak úgy magától kialakul. Nem kifejezetten aranyér, abban ugyebár kitágult ér is kell legyen (erre utal az aranyÉR elnevezés is). Ebben ilyen nincs, csak egy megnyúlt bőrdarab. Ez legfeljebb néha bepállik, begyullad, beduzzad. Akkor ugyan nőhet valamicskét, de egyéb gond nem szokott vele előfordulni.
Hogy tényleg erről van-e szó, talán érdemes szakembernek megmutatni, egyéb, főleg fertőzéses, (bőr-, vagy bél-)gyulladásos betegségek jöhetnek még szóba, ezeket érdemes lehet kizárni.
A bőrnyúlványt eltüntetni csak műtéti úton lehet, ezért krémezni felesleges (képzelje el, mennyi plasztikai műtétet végeznének megereszkedett bőr miatt, ha lenne rá krém). De kezelésére nincs is szükség, napi 2-3 zuhany (tiszta vízzel, semmi kacifántos mosószer sem kell) elég az együttéléshez.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Ur!
Kb. 2 hete egy cseresznyemag nagysagu rogosodott aranyer "boldog" tulajdonosa vagyok .
6 napja szedem a Detralexet es hasznalom a Mastu-t(elotte kiprobaltam mar mindenfelet: vadgeszetnyekrem, Ultraproct,stb.). Csak az elso 3 napban fajt, azota nagyon vigyazok az etrendre is, sportolok mint eddig, ulofurdo, stb. de semmi javulast nem latok....
Kolozsvaron lakok, itt talaltam egy maganklinikat: http://www.proctomed.ro/engleza/index.htm ahol mutet nelkul igernek gyogyulast, probalkozzak naluk?
vagy mar csak a kes segithet?

Koszonettel,
Orsi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Orsi!

A klinika a belső aranyerek műtét nélküli gyógyításáról beszél, Önnél nem ez a helyzet.
Hogy kell-e műtét? Nem tudom. Attól függ, Ön mit akar. Ha ez a csomó nagyrészt felszívódik (az Önnek feleslegesen használt krémekkel sem gyorsabban), és egy kis göb, bőrnyúlvány marad, mi a célja?
Ha ez nem zavarja, maradhat úgy, ahogy van, ha igen, érdemes egy kisebb beavatkozással eltüntetni. Szerintem 1-2 hét-hónap alatt kiderül, hogy megférnek-e egy testben, ha nem, tényleg jobb a kellemetlen, de nyom nélkül gyógyuló műtétet választani.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! 1 éve a 2. szülésem után volt külső aranyerem ( kemény dudor, ami aztán szépen felszívodott)Remélem értelmesen el tudom magyarázni mit szeretnék :) A kérdésem az lenne, hogy normális e, hogy ugye van az a 3 kékes színű párnácska szerüség a végbélnyílásnál és nekem az egyik ha pl tovább ülök a wc-n, vagy sokáig guggolok (főleg ha még erölködök is hozzá) a gát felöli nagyobb is meg nehezebben is húzódik vissza mint a többi. Szóval visszamegy nincs kint folyamatosan, csak nem egyszerre hanem kell hozzá egy kis idő. Nem fájt soha, nincs is vele semmi gondom, csak érdekel hogy mért lehet. Voltam nőgyógyásznál az éves rákszűrésen akkor rákérdeztem és meg is nézte,akkor nem sem látott kint semmit, azt mondta hogy két gyerek szülése után ezen ne csodálkozzak, mert ez előfordul.Amit elfelejtettem tőle megkérdezni és ő sem említette amikor megnézett,hogy mi lehet a csomó feletti részen a nyíláson kívül (kicsit jobbra csomohoz képest)ami olyan mint ha egy kis plussz bőr alakult volna ki, ez lehet a szülések miatt vagy a kettő összefügghet, és egyáltalán mit lehet ezekkel kezdeni?
Elnézést ha butaságokat kérdezek, de ez most nem hagy nyugodni.
Előre is köszönöm a válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

Valószínüleg külső aranyere van, a bőrlebeny egy szülés után visszahúzódott aranyér maradványa lehet.
Ha nehezen megy vissza székelés után, a panaszok fokozódása miatt idővel szükségessé válhat eltávolítása.
Hogy milyen kezelésre van szüksége, az függ a teljes (külső- belső) vizsgálat eredményétől.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Klarissza írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm a gyors választ, akkor ha jol értem nem úszhatom meg az orvost, még akkor sem ha amúgy problémát nem okoz nekem a dolog :(
Most megijedtem kicsit, remélem azért semmi komoly.
Még egyszer köszönöm.

Üdv: Karola

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Érdekes kérdésem lenne. Teljesen véletlenül fedeztem fel egy kis puha dudort a végbélnyílásomnál, de nem székelés elött vagy után hanem pisilés közbe, amikor teljesen el van ott lazitva az izom. Amikor végeztem ez el is tűnik. Szülés után ugyanott volt aranyerem, de azóta szerenécsre nem volt vele gondom. Kicsit megijedtem, vajon mi lehet?
Előre is köszönöm a választ!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

Először is, nyugodjon meg! Valószínüleg egy kisebb aranyér, mivel lazításkor tör elő, inkább a fent említett rögös fajtára gondolok. Ha egy hónap múlva is ott van még, érdemes egy vizsgálatra elmennie: panasz esetén egy kisebb beavatkozással végleg megszabadulhat tőle.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Remélem tényleg csak ennyiről van szó, igazából fogalmam sincs mióta van így mert nem szoktam oda nyulkálni ezért ezt is csak véletlenül fedeztem fel, de ha 1 hónap múlva is ott lesz elmegyek orvoshoz.

én írta...

Doktor Úr!

Olyan panaszom lenne hogy a végbélnyílásomnál találtam egy "dudort" gondolom az érben nem fáj a székelés nem vérzik!És a combon felső részénél olyan mintha jobban összeérne összedörzsölődne a bőröm de nem fáj nem duzzadt nem kemény!Ha ez aranyér akkor milyen krémmel lehetne kezelni vagy szakorvoshoz forduljak-e!?És ha lehet "házilag" kezelni akkor ez ki fog-e újulni?

Válaszát előre is köszönöm!

Smith

én írta...

És még egy kérdés!Ezzel lehet-e testedzést végezni?+Súlyzózás" , testépítés!?

Még egyszer köszönöm!

Smith!

Helga írta...

Kedves Doktor Úr!

Múlt szombaton szültem 3. gyermekünket. Sajnos a boldogságomat egy fájó körkörös (lóhere formájú)aranyér árnyékolja be, mely megkeseríti az éjszakáimat is. A sebész visszatette, és azt mondta, minden reggel tegyem vissza és majd elmúlik. Én nem tudtam magamnak, de egy ápolónő ma visszatette, de sajnos hamarosan újra kijött. Visszatettem én is nagy nehezen, de ismét kijött. Szoptatok, és szeretném megkérdezni, milyen fájdalomcsillapítókat javasol.Nagyon megvisel. Algopyrint vettem be éjszaka, és különböző krémekkel próbálkozom. (Reparon, Aurobin, Mastu)
Kérem segítsen, milyen kezelést javasol? Próbáltam visszahelyezés után feküdni, az sem segít. Vajon meddig tarthat ez az állapot? Mennyi idő múlva keressem fel, ha nem múlik? (Győrből)

Üdvözlettel:
Helga

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Smith!

Ha csak bőrnyúlványról és nem megduzzadó, valódi aranyérről van szó, nyugodtan építheti a testét, dörzsölés esetén egyszerű babakrém, Neogranormon használata elégséges.
Ha bárminemű erőlködésre megduzzad, az aranyér lesz, ilyenkor a hasprés az állapotot biztos rontja, keressen fel vele proktológust!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Helga!

Ha van segítsége, próbáljon meg úgy feküdni, hogy a feneke alá párnát tesz! Ilyenkor a szív alacsonyabban van, mint a medencetáj, így itt a nyomás is sokkal kisebb, kevésbé jön ki a duzzanat. Persze ez csak akkor kivitelezhető, ha nem kell percenként felugrálnia.
Az Aurobint felejtse el, szteroid van benne, az esélye se legyen meg, hogy az anyatejjel átmegy a babába!
Kaphatók direkt ilyen esetre készítmények, a Motherlove aranyérkréme és a Pilex. Kutassanak utána!
És végül az aduász: mirelit dolgot, jégakkut, -zselét törülközőbe becsavar, s naponta sokszor 5 percig jegeli a fenekét.
A jó hír az, hogy láttam már ilyenkor szörnyűségnek kinéző aranyeret 3-4 hónap alatt nyom nélkül eltűnni (de csak szülés után).
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Helga írta...

Kedves Doktor Úr!
Köszönöm válaszát! Szoptatás alatt milyen fájdalomcsillapítót szedhetek? (Nurofen, Panadol) (A kórházban javasolták az Algopyrint, és az Aurobint is).
Vissza kell-e helyeznem az aranyereimet, mert elég nehéz, és megvisel.Egy kis gézzel próbáltam tamponként "bentmarasztalni". Ha nincs kívül az aranyér, akkor is jegelnem kell, vagy csak ha kint van?
Ha nem teszem vissza, akkor mi történhet? Mikor várható, hogy megerősödik a záróizmom, hogy fel tudok kelni?
Köszönöm: Helga

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Helga!

A Panadol rendben (gyermekgyógyász feleségem helyben hagyta, Nurofent ne, Algopyrint csak, ha más nem jó).
Ha jobb, nem szörnyű tortúra visszahelyezni, mehet, de ha egyébként is kint lenne, csak felesleges önkínzás ezzel rendszeresen próbálkozni (ráadásul szerencsétlen hülyének érzi magát az ember: "még ezt sem tudom megcsinálni...").
Ha nincs éppen kívül, pihenjen, nem kell jegelni. Igazából általában lelapad, nem behúzódik, vagy ha a "parton van", akkor jelzi, hogy inkább kint maradna szívesebben.
A záróizommal ne játszon, ha megpróbálja szorítással bent tartani a csomót, komoly bajt, fájdalmat okozhat!!! Csak lazán, mint azelőtt! Ez nagyon fontos.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Gábor írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr!

Nagyjából egy hete egy kissebb
csomó jelent meg a végbélnyilásomon
kívül, a herék irányában a nyílás
szélén. Tegnap délután, nem tudom
pontosan miért, de megnőtt nagyobbra, mint egy cseresznye mag,
és azóta fáj is. Fáj ha köhögök, ha
tüsszentek, ha ülök stb.

Nem tudom, hogy 2 napja este, sok
hurkát és kolbászt vacsoráztam,
előtte is ottvolt de nem ekkora
és nem fájt.

Elolvastam sok bejegyzést és nagyon
szimpatikus, ahogy reagál a levelekre, én Hajdú-Biharból írok,
és ha mennem kell orvoshoz, mindenképp Önhöz mennék, csak azt szeretném tudni, hogy nőhet-e a mérettel együtt a fájdalom tovább, vagy ahogy sokhelyen olvastam az ilyen magától is elmúlik, esetleg lioton gél? Mire figyeljek addig
amig nem múlt el?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Addig fáj, amíg nő vagy "töppedni" nem kezd. A kezelésről a cikkben bőven olvashat: általában magától is rendbe jön.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

4 napja egy mogyoró nagyságú daganat jelent meg a vébélnyílásom mellett, a jobb farpofa felé 1-2 centit nyúlva. Éjjel ébredtem rá a fájdalomra, ami napközben is megmaradt, tompán, sajgón, főleg ülésénél. Azonnal aranyérre gondoltam, utánaolvastam a neten a témának, egy külső, rögösödött aranyérre gyanakodtam. A feleségem szülés miatt reparon kenőcsöt használ a saját belső aranyerére, én is elkezdtem használni ezt a fajta krémet, több-kevesebb sikerrel (bár éjjelente tudtam aludni, a kezdeti erős feszülés enyhült). A negyedik napon hirtelen nagyon megkönyebbültem, azt hittem, hogy a csomó visszahúzodott, de meglepetésemre helyette kifakadt és egy borsónyi alvadt vér és nem kevés vér maradt az alsónadrágomban. Lemostam magam alaposan, majd gézt tettem rá, a fájdalom pedig eltűnt (köhögésnél, felülésénél még a seb fáj egy kicsit).
Kérdésem, hogy van e valami teendőm az állandó tisztán tartás és fertőtleníts mellett, valamint a gyógyulás mennyi időt vehet igénybe? Orvost is fel akarok keresni valamilyen végleges műtéti megoldást keresve, de a seb gyógyulását megvárnám vele.
Jól teszem?

Köszönettel,

Tamás

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tamás!

A seb tisztántartásán túl jelenleg más teendője nincs. Ha nem gennyed el (ezt a fokozódó fájdalom, váladék jelenzné), akkor az esetleges műtéttel nyugodtan várhat addig, míg el tudja dönteni, hogy szüksége van-e rá egyáltalán. Ez a seb gyógyulása utáni 3-6 hónap alatt kiderül. Ha zavarja a megnyúlt bőr, vagy panaszt okoz (esetleg fél az "elrákosodástól", ebben az esetben feleslegesen), akkor eltávolítása javasolt, egyéb esetben felesleges tortúrának tartom.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm Doktor Úr, megnyugtatott. Azóta a seb szépen gyógyul, alig enged egy kis vért a betadinos gézre. Azt is leginkább a napi mozgás és az ülések miatti nyomás miatt. Emiatt lassabban gyógyul a seb, de nem gyulladt (lekopogom), nem gennyes, nem érzékeny. Itthon feküdni és pihentetni sajnos nincs nagyon lehetőségem.
A rostdús étkezésre fokozatosan áttértem, a reggeli széklet nem okoz fájdalmat.

üdvözlettel, Tamás

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Már korábban kérdeztem Öntől, amit röviden leírok. A 2. terhességem alatt vettem észre ( ami amúgy fogalmam sincs mióta volt ott) hogy egy pici puha rugalmas valami van a végbélnyílásomnál a gát felöl, amire én azt hittem aranyér mert ugye terhesség alatt elég gyakori, de mivel a szülés után 1 évvel sem múlt el megijedtem, hogy esetleg valami rosszindulatú dolog lehet. Ön akkor megnyugtatott és azt javasolta, hogy mutassam meg magam egy szakembernek és felejtsem el az aggodásomat. Tegnap el is mentem, igaz egy délelöttömbe került, de kitartó voltam és végül bejutottam :) Az orvos nagyon kedves volt, megvizsgált alaposan és azt mondta, hogy semmi kezelendő vagy kóros dolgot nem talált nálam. Önnek teljesen igaza volt, tényleg nagyon megnyugodtam, hogy ezt végre egy proctologus szájából hallhattam. Ennek annyira megörültem, hogy aztán elfelejtettem megkérdezni, hogy akkor végül is mi lehet az a pici "kinövés" szerüség ott, mert azt még mindig nem tudtam meg. Ha az orvos azt mondta, hogy nincs semmi gond akkor gondolom tényleg nincs ugye?
Előre is köszönöm a válaszát.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Igen, a semmi gond azt jelenti, hogy semmi gond. Az a kis bőrnyúlvány meg nem szokott problémát okozni, 1001 évig el lehet élni vele gond nélkül.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Dr Úr!Nem is tudom hol kezdejem hogy pontos leírást tudjak adni.28 éves nő vagyok,és mindig is volt a széklettel problémáim mivel hogy van ugy hogy 1 hétig sem kell wc-re mennem,ez régebben volt mostanában 3-4 naponta tudok menni de viszont erős,szorult és vágó érzést érzek és közben fáj a hasam alatt.Volt nekem 5-6 hónapja aranyerem de nagyon kicsike és külsö volt,el is múlt egy kettőre kenőcsök nélkül.de most van egy nagy problémám ami Kb 1 hónapja kezdődött a székletemben észre vettem sárgás színü sűrű váladékott itt,ott nem sokat de jelen volt.Aztán észre vettem kisebb véres foltokat a wc-papíron figyelmen kívül hagytam mivel a szorulásos állapot mindig meg volt gondoltam a széklet meg sértette kicsit a végbelet és attól véres.de a vérzés nem maradt abba,egyik reggel észre vettem hogy nagyon sok vér van a székletemen és gyors tisztálkodás után meg néztem a végbelemet tükörben és kicsit össze is nyomtam és a nyomásra nagyos sok vér ki folyt!!élénk piros vér,meg ijedtem és el mentem a körzeti dokihoz aki felírta nekem a kúpot és kenőcsöt aranyérre vizsgálat nélkül.már föl szedtem 10db kúpot de semmi javulás nincs ugyan ugy vérzik és úgy veszem észre mintha sötétebb lenne a székletem is,de nem minden hol és ma úgy láttam hogy egy kis alvadt vér is látszott volna benne.belső aranyérre gondoltunk de az vérezhet még mindig?meg úgy érzem hogy a farcsontom végig a medencém is kezd fájni.Már mindenre gondoltam a sok vér látván,még 2002 körül volt bél tükrözésem mert akkor is nehezen volt székletem de akkor nem volt vérzés,akkor a tükrözés során nagyon nagy görcseim voltak és ezért félek kicsit a tükrözéstől,akkor nem találtak semmi kórosat.Szeretném a Doktorúr véleményét hogy a kúp-10db tól helyre kellett volna már jönni,a vérzésnek legalább enyhülni kellett volna?mit tegyek?mi lehet a bajom hogy ennyire vérzik?Borsodban lakom ezért a dr urat nem tudom meg látogatni mert szívesen meg tenném de sajnos a távolság miatt jelenleg nem lehetséges ezért kérem segítségét amit nagyon várok.Tisztelettel egy kérdező.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyem!

Panaszait szinte biztosan végbélrepedés okozza, amiről többet rendelőm oldalán talál ( www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm ).
Az aranyeres kúp ilyenkor középtávon sem ér semmit a panaszok kiújulása miatt. Fontos a székletrendezés (erről többet hirlevél feliratkozással kaphat), a záróizmokra ható nyugató testmeleg ülőfürdők.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Drúr,nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!Én lennék a 28 éves nő nem rég írtam önnek!Olvastam a végbélrepedésről szóló oldalát és ott írja hogy nagyon lassan gyógyul és el is fekélyesedhet ilyenkor mi a teendő?valamilyen gyógyszer vagy kúppal nem lehetne ezt megelőzni?elég volna az üllőfürdő és a rostban gazdag ételek fogyasztása?Ma is vérzett és elég sok vér távozik,nagyon meg vagyok ijedve hogy el fekélyesedik!Köszönöm türelmét,egy kérdező borsodból.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hölgyen!

További tanácsok gyógyszerekről, egyéb kezelési módszerekről nagyrészt csak egyénre szabva lehetségesek, ami csak az "egyén" ismeretével lehetségesek.
Próbálja meg az Ön által felsoroltakat, amennyiben a gondok nem oldódnak meg, javaslom szakember megkeresését!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Judit írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kb 10 napja vettem észre, egy kisebb csomót a végbélnyílásomnál. Belül található a záróizom környékén. Fürdés közben vettem észre, kívülről is tapintható. Semmilyen tünete nincs. Nem vérzik, nem gátol az ülésben, járásban, székelésben. Mint ha ott sem lenne.Kizárólag csak akkor fáj, ha hozzáérek, ha egy kicsit megnyomom. Ez lehet egy rögösödött aranyér, vagy itt már esetleg más daganatról lehet szó?
Válaszát előre is köszönöm
Judit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Judit!

Ha a dolog kisebbedik, nem hiszem, hogy foglalkoznia kéne vele.
Ha ekkora marad, vagy nőne, esetleges szemölcsök kizárására nézze meg szakember.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Zoltán írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Székelés során egy csomót érzek kifordulni a végbélnyíláson kívülre. A probléma már évekkel ezelőtt kezdődött. A székelést követő zuhanyzás alkalmával masszírozó mozdulattal visszahelyezem a csomót. Ezt követően semmiféle problémát nem tapasztalok a következő wc használatig, amely szintén fájdalom mentes. Nagyon ritkán, és csak minimális vérzést is tapasztaltam már, ilyenkor fájdalommal jár a székelés és a visszahelyezés is, de ez nagyon ritkán fordul elő. Az oldalon olvasottak alapján talán külső, rögösödött aranyérről lehet szó az én esetemben is. Kérdésem a következő volna: A számomra természetes állapot eléréséhez továbbra is a csomó székelés utáni visszahelyezése volna, amely nap közben nem okoz már semmiféle problémát, de nem tudom ezzel jót teszek-e.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Zoltán (35)

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Nekem egy kisebb babszem nagyságú valami van a végbélnyílásomnál nagyon rég óta,nem emlékszem hogy lettek volna valaha is nagyobb fájdalmaim miatta.nem fáj nem viszket."semmi gond nincs vele" de nem tudom már elviselni.ha jól értelmeztem a cikket akkor a lioton gél segíti ezt.ha nem fáj nincs begyulladva akkor is eltünteti? ha nem mit tehetek hogy eltüntessem?csak orvosi kezelés segíthet? válaszát előre köszönöm

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Szerintem meg belső aranyere van. Többet erről az aranyerek osztályozása c. cikkből tud meg.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Az Ön esetében a Lioton már nem segít, csak eleinte van hatása.
Javaslom a helyi érzéstelenítésben elvégzett kimetszést, hamar megvan, túlélhető, nyom nélkül gyógyul. Egyéb eltüntetés szerintem Önnél már nem működik.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Üdv.Doki!
Irén vagyok,londonbol.meg állapitották hogy aranyerem van,már 3dik honapja szenvedek,néha egy kicsit jobb,de nagyon fáj,már a fájdalomcsillapitok is ki röhögnek.Én gyanakszom stresszre,idegre,mivel itt kell dolgoznom,A hashajtok sem mindig használnak,mit tegyek?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Hóvarjú?
Kedves Irén!

Panaszai alapján csodálkoznék, ha aranyér okozná a fájdalmat (néha azért szoktam). Aranyérre valamilyen flavonoidot (Venoruton, Detralex, nem tudom, ott mi kapható) javasolnék. A "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkemben a dolog jobban ki van fejtve, de szerintem inkább a stressz okozta fokozott záróizomfeszülés miatt lehet panaszos. Székletrendezés (hírlevél feliratkozáskor kap erről bőségesen tanácsot), napi lehetőleg többszöri 10-15 perces testmeleg ülőfürdő, mely az izmokat lazítja szerintem hatékonyabb lesz, mint bármelyik fájdalomcsillapító.
Először ezt kéne megoldani, aztán jöhet az aranyér, ha kell.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
22 éves egyetemi hallgató vagyok, és a napokban tanulás közben arra lettem figyelmes, hogy egyre kényelmetlenebb az ülés. Másnapra már jóformán fájt, és a háton való fekvés sem túl kellemes. Azt vettem észre, hogy van egy kb cseresznyemagnyi kis csomó, a fenekem "tetején" a csont alatt. Többször is előfordult már ez, de mindig elmúlt, de sajnos 1-2 havonta elő is jön. Ahogy én megfigyeltem általában mindig akkor jön elő, ha sokat ülök, de akkor napokig nagyon tud fájni. Lehet valamit tenni ez ellen? Esetleg valami krém? és ha odafigyelek, hogy ne arra a pontra nehezedjek üléskor, akkor ez kiküszöbölhető?
Előre is köszönöm a segítségét!

Dani

kismama írta...

Tisztelt Doktor!Végbélrepedéses problémával fordulok Önhöz.3 hónapja kezdődtek a panaszaim.1 hónapja elmentem egy sebész orvoshoz,aki megállapította,hogy egy kisebb végbélrepedésem van.Írt fel rá kúpot 2X1( összetevők:benzocaini,papaverin chlor,adeps solido),amit gyógyszertárban készítettek,és Doloproct végbélkrémet is.A problémám az,hogy 8 hónapja szültem és még mindig szoptatok.2X1 kúp helyett ezért napi 1 kúpra csökkentette az aadagot szoptatás miatt.A kérdésem a következő:Doloproct kenőcsöt szoptatás mellett mennyire lehet alkalmazni?Lidokaint tartalaz,és tartok,hogy átmegy a tejen keresztül.Mi az amit lehet szoptatás mellett alkalmazni?Mennyire jó végbélrepedésre a bepanthen plusz?Mit tegyek,hogy meggyógyuljak?Köszönöm a válaszát előre is.

kismama írta...

Tisztelt Doktor!Végbélrepedéses problémával fordulok Önhöz.3 hónapja kezdődtek a panaszaim.1 hónapja elmentem egy sebész orvoshoz,aki megállapította,hogy egy kisebb végbélrepedésem van.Írt fel rá kúpot 2X1( összetevők:benzocaini,papaverin chlor,adeps solido),amit gyógyszertárban készítettek,és Doloproct végbélkrémet is.A problémám az,hogy 8 hónapja szültem és még mindig szoptatok.2X1 kúp helyett ezért napi 1 kúpra csökkentette az aadagot szoptatás miatt.A kérdésem a következő:Doloproct kenőcsöt szoptatás mellett mennyire lehet alkalmazni?Lidokaint tartalaz,és tartok,hogy átmegy a tejen keresztül.Mi az amit lehet szoptatás mellett alkalmazni?Mennyire jó végbélrepedésre a bepanthen plusz?Mit tegyek,hogy meggyógyuljak?Köszönöm a válaszát előre is.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

A "Biztos, hogy aranyér..." megjegyzéseiben találja válaszát.
Mielőbbi jobbulást:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
22 éves egyetemi hallgató vagyok, és a napokban tanulás közben arra lettem figyelmes, hogy egyre kényelmetlenebb az ülés. Másnapra már jóformán fájt, és a háton való fekvés sem túl kellemes. Azt vettem észre, hogy van egy kb cseresznyemagnyi kis csomó, a fenekem "tetején" a csont alatt. Többször is előfordult már ez, de mindig elmúlt, de sajnos 1-2 havonta elő is jön. Ahogy én megfigyeltem általában mindig akkor jön elő, ha sokat ülök, de akkor napokig nagyon tud fájni. Lehet valamit tenni ez ellen? Esetleg valami krém? és ha odafigyelek, hogy ne arra a pontra nehezedjek üléskor, akkor ez kiküszöbölhető?
Előre is köszönöm a segítségét!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Hallgató!

Állítólag a Doxiproct krém használata csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. Az odafigyelés jó, de sajnos nem tudok biztos receptet adni, hogyan kerülje el, annyi különféle történetet hallottam már kialakulásával kapcsolatban.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Rendben, köszönöm a segítségét!

Köszönettel: Dániel

Névtelen írta...

Tisztelt Dr.Úr!

Kb. 13 éve vannak különböző problémáim, ami elmúlik majd viszajön. Már túl vagyok több végbél, és egy vastagbéltükrözésen is.A vastagbéltükr. nem találtak semmit! Többször alkalmaztak ugyn. gyűrűzést,és mát kétszer el is fagyasztották. Van belső aranyerem most is, de ami a legnagyobb problémám az a végbélberepedés. Kb két éve szenvedek már ami létezik mindent kipróbáltam , most folyamatosan kúpot / posterisan/ és hemoclint használok. Kb. egy hónapja hogy felerősödtek a panaszaim, és nem nagyon akar múlni. Most este már jegelem reggelre elég jó, addig míg nem kell a WC-re mennem. Hiába rögtön tisztálkodom, kenem stb. nem ér semmit! Az ülőfürdőt is használom , és detralexet is szedek. Állandóan nyomó érzést érzek, ez szinte egész nap van, és persze reggel a "történet" után fáj, vérzik stb. Tudom így nehéz ere mit is mondani, de szeretném ha valami biztató szót hallanék, mit lehet még tenni? Kérdésem még az hogy a dr. úr rendel a VIII. ker.-ben is, vagy csak Székesfehérvárott? Köszönettel várom válaszát! Marcsi

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nem biztos, hogy pont ide kapcsolódik a téma, de most hirtelen nem tudok mást akit megkérdezhetnék. A kislányom 3 éves és sajnos elég szorulásos. A múlt héten az oviba szalmonella fertőzés volt és persze összeszedte ő is. Napokig magas láza volt és nagyon vizes hasmenése. A hasmenés már elmúlt neki kb 1 hete és visszatért a szorulása,de azóta minden kakilás után azt mondogatja, hogy nagyon fáj és csíp neki a feneke. Tegnap már akkor is mondta amikor csak pisilni ment és ráült a wc-re. Mindig halogatja ha kakilnia kell neki, mert mindig azt mondja, hogy nem megy mert fáj neki. ( gondolom ez sem tesz jót a szorulásnak )Tegnap is annyit erölködött és amikor kitöröltem a fenekét egy kicsit véres volt a wc papir. Na nem annyira,hogy tejlesen véres volt csak egy kis halvány csik volt rajt. Szegénykém azóta is mondogatja, hogy fáj neki ha éppen úgy ül. Kivülről nem látok neki rajt semmit. A kérdésem igazán az lenne, hogy lehetséges e esetleg az, hogy belül van berepedve és azért fáj neki, vagy esetleg lehet egy ennyi idős gyereknek aranyere? Van erre esetleg valami kenőcs vagy ilyesmi? Popsi kenőccsel kentem be neki kivül, de amint már irtam nekem nem úgy tünik mintha kivül lenne a probléma. Teljesen tanácstalan vagyok mi lehet ez,ha hétfőig nem javul elviszem orvoshoz, de az még olyan messze van.
Előre is köszönöm a válaszát.

Egy aggódó anyuka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Marcsi!

A gond általában teljesen rendben tehető műtét nélkül is. Erről szól nagyrészt a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkem, olvassa el, magára, a történetére fog ismerni.
Pesti rendelésem már több hónapja működik, ahol várom szeretettel.

http://www.aranyeresseg.hu/rendelo_budapest.htm

Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves aggódó anyuka!

Nekem meg úgy tűnik, hogy a baj inkább kívül, a bőrön van, különben a pisilés, a törlés nem okozhatna problémát. A hámosító kenőcsök (pl. Neogranormon, Sudocrem) használatára bátorítanám. Ha a székeléssel gond van, átmenetileg egy-egy glicerines kúp adása nyújthat megoldást, hosszan alkalmazva viszont betegségtudatot, szorongást ültethetünk a procedúrával a csemeténkbe. Ilyenkor valamilyen székletlazító (pl. Guttalax cseppek) adása javasolt. A popsikenőcsön kívül azért ne vigye túlzásba a "törődést", a gyermekben rögzülve a kakilás szőrnyű procedúraként marad már valódi betegség nélkül is hosszú távon, ami esetleg pszichológus segítségét is igényelheti. Inkább vegye természetesnek a gyermeke előtt, bármennyire is aggódik miatta.
Remélem érthetően "átmegy", amire gondoltam, de nehéz erről írni a konkrét anya-gyermek viszony ismerete nélkül.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Végbélnyílásom felső részén (a hüvely felőli oldalon) a bőr gyűrődött, fonnyadt, redős. Pár hónapja tapasztaltam, előtte nem ilyen volt, de közben nem vettem észre, hogy meg lett volna dagadva bármikor is, és nem is vérzett. Minek a tünete lehet?

Válaszát előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Most már nem emlegeti, hogy fájna neki a feneke úgy hogy remélem rednbe jött. A főiskolán jelenleg tanulok gyerekgyógyászatot is és elég részletesen foglalkoztunk a témával ezért tudom, hogy nem szabad túlzásba vinnem a "törődést". Persze nagyon sajnálom szegényt a szorulások miatt, de nem akarom, hogy ő nagyobb gondot csináljon belőle mint amekkora gondot ez amúgy is okoz neki. Próbálom arra ösztönözni, hogy ha érzi, hogy kell neki akkor inkább hagyja abba a játékot és menjen kakilni, mert ha minden nap van széklete akkor azért sokkal jobb a helyzet.
Mégegyszer nagyon köszönöm a válaszát.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

A végbélnyílásnál a hüvely felé gyakran látható az úgynevezett bőraranyér, ami persze nem valódi aranyér, hanem egy bőrnyúlvány. Sokszor szüléskor keletkezik.
Ha nem növekszik, egyéb gond (néha higiénés szokott lenni) nincs vele, nyugodtan békén hagyható.
Az eltávolítása kisebb műtéti, ahogy az a fenti cikkben olvasható.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
A véleményét szeretném kikérni.Aranyérrel akarnak műteni, de mivel annyira rettegek, nem tudom, hogy belevágjak-e. Évente 1-2-szer a 6. stádiumba kerülök aranyérileg, olyankor már a végrendeletemet fogalmazom, és a sebészetről mindannyiszor hazaküldenek, hogy majd ha a gyulladás megszűnik megműtenek... A folyamatos viszketés nem múlt el, mire én rájöttem, hogy bélférgem van. Senki nem jött rá egy nagy kórházban, hogy mi bajom van, bár már sírtam a viszketéstől és a pszichiátriára akartam befeküdni, annyira kikészültem az 1 éve szüntelen betegségtől. És ha megműtenek miközben a férgek kimásznak a frissen műtött sebre?
Ha éppen jól vagyok, az aranyér nincs begyulladva, akkor is maradtak kint "elszottyadt kis zacsik", amik zavarnak és elég "fodros" a végbélnyílásom. A legkisebb stresszre vagy szellőre felfázok és kezdődik a szenvedés előröl. A hagyományos műtét elkerülhetetlen? A "fodrokat" is kimetszik? Olyan lesz a fenekem, mint a kiscicáké :)? Miért van szükség beöntésre - kettőre is - a műtét előtt? Talán kicsit zavarosnak tűnök, de lelkileg nagyon kifárasztott az elmúlt 1 éves tortúra :(
Előre is köszönöm a választ.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kérdező!

Több kétely is felvetődik bennem.
Ha bélférge van, miért nincs kiírtva. Egy pár napos kúrával a dolog megoldható, a háziorvos is nyugodtan felírhatja.
A panaszait lehet, hogy nem is aranyér okozza, a felfázás, stressz, fájdalom inkább végbélrepedés típusú panasz.
Sebész mellet jó lenne szakembernek, proktológusnak is megmutatni, lehet, hogy műtét nélkül panaszmentessé lehetne tenni.
Azok a szonnyadt kis "zacsik" meg a legtöbbször semmilyen panaszt nem okoznak.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Éva vagyok Zalaegerszegről. Február-márciusban voltam Önnél "gyűrűzésen", 3 alkalommal. (Én vagyok az, akinek mindig 18 órán keresztül fájt.:)
Úgy néz ki a kezdeti panaszaim - enyhe fájdalom, vérzés - megszüntek, tegnap óta azonban új dolog aggaszt.
Tegnap 2x volt meglehetősen híg székletem (újabb kísérletet tettem a tejjel, ami úgy látszik már nem "barátom") és reggel vettem észre, hogy fáj a végbelem környéke. Kitapintva azt érzem, hogy kívül egy pici bőrlebenyben egy csomó van - gondolom vérrög lehet -, ami érzékeny, tapintásra fáj (nyilván be van gyulladva).
Ez a dolog normális a gyűrűzés után, ilyen lehetséges? És mi vele a teendő? Kenjek rá vmit /Doloproct, Doxiproct/?
Azt hittem, az "alsó fertályommal" nem lesz több gondom, mi várható még. Mégiscsak kell az útipatikába az aranyeres kenőcs...?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,

Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Ez a rögösödés, ami a külső aranyereket érinti, bárkinél előfordul, akinek lyuk van a fenekén.
Ez a belső aranyerek meg vagy meg nem lététől teljesen függetlenül alakul ki, kialakulása általában megerőltetés, felfázás, de 1000 más dolog miatt is leheséges.
Sajnos attól, hogy a belső aranyereket megoldjuk, még sok-sok más probléma is fennálhat, kialakulhat.
A csomóra kenje a cikkben említett Lioton krémet, az Ön által említett aranyér krémek Önnél most nem segítik lényegében a gyógyulást.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm jó kedélyű válaszát, de nem igazán nyugtatott meg, bár a helyzet némiképp javult. Ezek szerint az 1000 ok között a hasmenés is szerepel(het)...
Van erre egyébként végleges gyógymód, vagy legyen mindig készenlétben a(most majd beszerzésre kerülő) Lioton gél? A Detralex használ ilyen esetben? Mert ahhoz túl drága, hogy csak "ártani biztos nem árt" alapon szedjem. Homeopátia? Erről nincsenek tapasztalatai?

Köszönöm válaszát, főleg, ha már fenti cikkében is írt az általam kérdezettekről. (Korábban olvastam már, de ígérem, most újra megteszem.)

Tisztelettel,

Éva

Névtelen írta...

Elolvastam a cikket! Jól gondolom, hogy akkor a műtéti kimetszés után - amit azért még 100x meggondolok! - ezek a panaszok végérvényesen megszüntethetők?
És még valamit nem értek. Azt írja, hogy gyulladásra nem kenhető a Lioton. Akkor ez mi, ha nem gyulladás? Mitől fáj, és mit csinál vele a Lioton? Meddig, és milyen gyakran érdemes kenni?

Hálásan köszönöm!

Éva

Bazsu írta...

Tisztelt Doctor Ur!

Eloszor is engedje meg, hogy gratulaljak a Blogjahoz! Rendkivul hasznos es szellemes! Valamint velemenyet kernem a kovetkezokkel kapcsolatban: 35 eves vagyok. Ket hete mutottek |V. foku aranyerrel (milligan-morgan)Azota sajnos fajdalomcsillapitokon elek, es meg igy is szekeleskor csillagokat latok!Meg mindig kisse verzik es valadekozik a seb. A fo aggodalmam viszont az , hogy nagy szirmok vannak meg kint, (3) mintha megint aranyerem lenne. Ez lehetseges? Vagy meg ido kell, hogy visszahuzodjon?Ha igen kb.mennyi? Meg kellene probalnom visszanyomkodni? Kremet, zselet nem adtak, csak kupot amit nagyon nehezenteszek fel. Mit tegyek?
Koszonom

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

A panaszok az adott helyen ("körcikkben") megszüntethetők végérzényesen a kimetszéssel, de máshol bármikor újra előfordulhat a rögösödés. Megelőzésére esetleg a Doxiproctot írják (én nem egészen "hiszek" ebben), de valóban kérdés, hogy akarja-e bárki is kenni a fenekét egy életen át, hátha nem lesz ez vagy az a baja...
Ez nem gyulladás, a kemény, feszítő (ezért fáj) csomó egy vérrög, amit a Lioton felold, napi 2-3x érdemes kenni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bazsu!

Azt hiszem, több probléma is adódott.
A fájdalom, a kúp nehéz felhelyezése arra utal, hogy a műtét okozta fájdalomtól záróizomgörcse lett, ami fokozza a fájdalmat, szűkíti a végbelet, és a gyógyulást is elhúzódóvá teszi. Figyeljen a székletrendezésre, a végbél záróizmának "tudatos" lazítására. Használhat napi többszöri kamillás, testmelegvizes ülőfürdőket a tájék átmelegítéséhez, ami a görcsöt némileg oldja, és a kamilla a sebek gyulladását is csökkenti.
A "csomók", amik valójában bőrlebenyek, a váladékozástól, a sebek gyulladásától nőnek, a kamillán, türelmen kívül egyébre nem lesz szükség. Kb. 6-8 hét, míg a végleges formáját eléri a folyamat, utána csak panasz esestén érdemes ezeket eltávolítan, ami egy lényegesen kisebb beavatkozás, akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. De csak, ha nagy gondot okoz, akkor érdemes rászánnia magát.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Bazsu írta...

Tisztelt Doktor Ur!

Nagyon koszonom gyors es megnyugtato valaszat, megfogadom tanacsait es turelemmel varom a gyogyulast. Remelem, hogy ezek a kint marado borlemenyek nem fognak majd nagyon zavarni a sportolasban, legfokepp a biciklizesben.Meg arra lennek kivancsi, hogy mennyi az eselye annak, (termeszetesen ha nagyon odafigyelek)hogy ujra aranyer problemaim legyenek a jovoben?!

Koszonom

Udv

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Bazsu!

Nem tudok erre a kérdésre választ adni, vagy lesz, vagy nem...
A tréfát félretéve, ha az Aranyér hírlevére való feliratkozáskor kapott tájékoztató tanácsait megfogadja, az esély nagyban csökken, de persze garancia nincs semmire...
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Ha minden igaz sikerült az Ön által leírtak alapján "diagnosztizálnom" egy külső, rögösödött aranyeret.:-) Természetesen még e blog olvasása előtt vásároltam egy "aranyerem van, Kedves!" kenőcsöt a patikában. Ez Hemorid lett. Az itt olvasottak alapján ki fogom próbálni a Lioton-t. Köszönet! A kérdésem az lenne hogy ez a dolog kialakulhatott-e országúti kerékpározástól? Viszonylag hosszú távokat tekerek, rendszeresen, emelkedőkkel, sokszor erőlködve. A problémám is ezzel kapcsolatos, ugyanis nem tudom hogy amíg visszahúzódik addig mehetek-e biciklizni, vagy inkább várjak vele? Bár tudom hogy egyénenként változó, de hány napot várjak az esetleges visszahúzódásra mielőtt felkeresnék agy szakrendelést? A válaszát előre is köszönöm! Szuper a blog!
Zsolt

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsolt!

A rög kialakulhat kerékpározástól, amikor már el kezd "szottyadni", nyugodtan nyeregbe pattanhat. Ez kb. 2 hétig jöhet el, ha azután sem kisebbedik méretben és panaszban, keressen fel szakembert.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Pár napja észrevettem egy kisebb csomót/kinövést (nem tudom pontosan mi az), és azóta rettenetesen zavar, annak ellenére, hogy csak egy kicsit fáj, egyáltalán nem vérzik, vagy váladékozik és a székeléssel sincs gond. Rendszeresen mozgok, bár pár napja székrekedésem volt, esetleg okozhatta az? És elmúlhat kezelés nélkül? (mint említettem, amellett, hogy a tudat zavar és érzem, hogy "ott van" nem igazán akadályoz semmiben). Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
A

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves A.!

Annyi változatot hallottam már, hogy ez a kis göb miért jött ki, hogy felesleges is lenne belekezdjek...
A csomó a cikkben említett Lioton gél használatával hamarabb felszívódik, de e nélkül is pár hét alatt teljesen eltűnik. Ha esetleg a megnyúlt bőr megmarad, sem lesz semmi egyéb problémája.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Még csak 19 éves vagyok de szirom kinézetű bőr található a végbélnyílásomnál illetve erőlködéskor,nyomáskor egy kisebb duzzanat.Sosem fájt,nem vérzett,nem okoz nagyobb kellemetlenséget néha visztek székletürítés után vagy ha erősebben megnyomom tusolásnál.De ez elmúlik gyorsan.Mi ezzel a teendő?Muszáj elmennem orvoshoz?Vagy van más megoldás?Válaszát előre is köszönöm.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ifjú!

Ha ez a csomó változtatja a nagyságát, valószínüleg valódi külső aranyérről lehet szó.
Eltűnni nem szokott, el nem rákosodik, de idővel egyre több nyűgöt okoz viselőjének.
Többet róla honlapomon, a
http://www.aranyeresseg.hu/aranyer.htm
oldalon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön oldalára, elolvasgattam az írottakat, de megnyugtatásképpen szeretném ha ideje engedi nekem is válaszolna. 34 éves vagyok, bár ez nemsokat jelent a problémám tekintetében szerintem. Szóval 3 napja fedeztem fel azt, hogy fürdés közben mosakodáskor a fenekemnél kemény kis csomócskát érzékeltem. Rögtön elkapott a frász emiatt és elkezdtem magam megvizsgálni. Ennek során azt tapasztaltam, hogy a végbélnyílásom mellett, onnan 1-2 cm-re találtam ezt a borsnyi kemény csomócskát (ennek a színe olyasmi, mint ott a bőröm, esetleg kicsit világosabb), illetve még egy másik hasonlót kicsit arréb, de ez világosabb színű, mintha fehéresebb lenne. Ez akkor külső aranyér lenne, amiben vérrög van? Ezenkívül amikor törlöm a fenekemet és véletlenül erősebben érek erre a területre akkor érzek egy kis szúró érzést. Illetve még azóta folyamatosan diszkomfortérzésem van, meg mintha égető érzésem is lenne azon a területen. Olyan érzésem van, hogy "érzem a fenekemet". A Lioton hatásos lehet az én esetemben is? A diagnózisomat én állítottam fel magamnak az olvasottak alapján,kíváncsi vagyok egy hozzáértő szakember véleményére.
Most lehet hogy butaságot kérdezek, de Ön szerint forduljak orvoshoz rögtön, vagy várjak hogy mi lesz ebből, elmúlik e? A háziorvos ad beutalót ilyen esetben? Azon is gondolkoztam, hogy ez nem e valamiféle szemölcs, amit a HPV okoz? A férjemet nem veszélyeztetem ezzel? (mert ilyenekről is olvastam máshol).
Illetve kisbabát szeretnénk, 3 sikertelen inszemináción vettem részt eddig, többször vizsgáltak hüvelyi UH-al. Ennek, illetve a sok hormontartalmú gyógyszernek nem lehet ez a következménye?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel: Nikoletta

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Nikoletta!

A dolog elmondása alapján tényleg HPV gyanús, minél előbb keressen fel proktológust vagy bőrgyógyászt, bőrgyógyászhoz nem kell beutaló!
Fertőzhet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor ÚR!

Köszönöm gyors válaszát. Akkor is lehet HPV gyanús ha ez a kis dudor nem különálló mint egy szemölcs, hanem látszik hogy egy dudor a bőr alatt? Ebben az irányban még nem tájékozódtam annyira. Minden esetre holnap kell mennem tüszőmérésre, akkor ott felvetem ezt a problémát, bár elég kellemetlen nekem ilyeneket mutogatni. Egy hete voltam legutóbb ilyen vizsgálaton, akkor nem volt még ott, meg azt gondolom észrevette volna az orvos vizsgálat közben. Most aggódom egy kicsit.
Köszönöm mégegszer a segítségét!
Nikoletta

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Válaszát olvasva rögtön felvettem a kapcsolatot egy bőrgyógyásszal, délután meg is vizsgált. Kiderült hogy nem aranyérről van szó és nem is HPV áll a háttérben, hanem azt mondták, hogy mivel azon az alsó tájékon nagyon sok mirigy van, így nálam ilyen mirigyek telítődtek és az keményedtek be. Így fagyasztás után, illetve Lidocain mellett felnyitották és ilyen módon eltávolították a tartalmát. Remélem rendbe is fog jönni.
Köszönöm hogy javasolta a bőrgyógyász megkeresését.
tisztelettel: Nikoletta

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Immár hosszú évek óta küzdök aranyeres problémákkal, de a helyzet az elmúlt egy évben vált "tarthatatlanná". Gyakorlatilag minden székelés után előbújik az aranyerem, majd fürdést, durvább esetben kúpozást követően húzódik csak vissza néhány óra múltán. Az elmúlt hetekben többször előfordult, hogy a visszahúzódás is megmaradt a fájdalom, gyakorlatilag "belül fáj", ebből - és vonatkozó cikkéből - arra következtetek, hogy belső aranyérrel van dolgom. Ez a fájdalom időnként már-már elviselhetetlen. Tavaly jártam egy szakembernél, gyűrűzést szerettem volna, de állítólag nem megoldható nálam, mivel a csomók túl közel esnek a végbelemhez. Első és legfontosabb kérdésem, hogy ilyen esetben, előesés nélkül is műthető az aranyér? A másik pedig, hogy a napokban olvastam több helyütt is az ún. "ultrahang-vezérelt kezelésről", mint újdonságról, ami a legkevesebb fájdalommal és kockázattal jár, bár meglehetősen költséges. Érdekelne, hogy a Doktor Úr mit gondol erről, javasolja-e, illetve, hogy foglalkozik-e ezzel.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Csaba

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

A fájdalom arra is utalhat, hogy esetleg időszakos záróizomgörcs is kezd kialakulni. Ennek rendezése bármilyen beavatkozás előtt javasolt, mert különben utána jobban fájhat, mint előtte. Erről szól "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkem.
Az ultrahang vezérelt aláöltést az Ön esetében jó megoldásnak tartom, én jelenleg eszköz hiányában még nem végzem. A hagyományos műtét jobb híján mindenféle aranyér esetén szóba jön.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Janos írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Olvastam a sok hozzászólást, illetve azokra a válaszait. Látom, mindenkinek válaszol korrektül, segítően. Elolvasva a sok kérdést a felállított saját diagnózisokat szeretnék feltenni Önnek egy kérdést én is. 40 éves vagyok, és sajnos van aranyerem nekem is a katonaság óta, de szinte évek teltek el úgy, hogy tapasztaljam, emlékezzem arra, hogy milyen kellemetlen is tud lenni. Legutóbb 2 éve jött elő, kellemetlen volt ülnöm, égett, égő érzés volt. Kenegettem körömvirág krémmel (sárga színű, tégelyes) most nem jut eszébe a neve, duzzadt volt, de szép lassan elmúlt - 3-4 hét is volt - megszűnt az érzés. Valójában pedig nekem soha nem okozott problémát a wc-zés, nem szokott fájni, vérezni, viszketni. Csak 1-2 alkalom volt az életemben, amikor annyira éreztem, annyira fájt is, duzzadt volt. Azonban már régebben (4-5 éve) 2-3 nagyon picike (gombostű fej nagyságú kis csomót észrevettem a végbélnyílásomon, a belső tájékon. Vettem ezt észre azért, mert én minden egyes wc után kimosom a fenekemet. Nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, szinte alig volt érezhető. Folyamatosan figyeltem, néha-néha kenegettem (Sperti kenőccsel, körömvirág krémmel), ezt javasolták ismerősök, mint megelőzést az aranyerem elharapózására. 3 hete viszont ecetes erőset ettem, tejet ittam rá, oliva olajjal locsolt sajttal. Azt hiszem ez sok volt így egyszerre. Már hajnalban a wc ültem. Amikor kimostam a fenekemet akkor éreztem, hogy az egyik pici csomócska elég nagy (persze igazából már előtte is éreztem, de akkor nem volt annyira kitapintható, inkább belül volt), és elég jól kitapintható. Az aranyerem a duzzanaton kívül nem fájt, nem vérzett, nem égett, csak kidudorodott (mintha az aranyeremben lenne benne a kicsi csomócska). Azóta figyelgetem, de nem csökken a mérete, és valahogyan mintha kint lenne egy kis bőr csomóban, a fenekemből nem lóg ki. Nem fáj most sem, ha wc-re megyek kidudorodik az aranyerem, de vissza is megy, de csomócska ott van fájdalom mentesen. Most megint kenegetem a fent említett kenőccsel, illetve a körömvirág krémmel. Ha bekenem vele, akkor érzek utána egy enyhe, nagyon kicsi, égető, viszkető? érzést, de nem erősen, és nem túl sokáig, csak ha ülök huzamosan. Az én munkám ülőmunka, napi 12 órában. Persze már gondoltam mindenre, még a legrosszabbakra is. Orvoshoz is félek elmenni, félek a bajtól. Most, hogy itt olvastam, hogy másoknál is vannak ilyen aprócska csomócskák, kezdem elhinni, hogy nem ez a vég. Viszont mindenki azt írja, hogy fáj, ég, vérzik … stb. Nálam ez nincs, csak ha krémezem, van egy kicsi égető, viszkető érzés, mint ahogyan azt már említettem. Nem számottevő. A csomó szinte megfogható, nagyon pici, aprócska fekete bors nagyságú (kemény állagú csomó). A másik 2-3 db olyan apró, pici mint volt amilyen volt eddig is.
Hát nagyjából ennyi, és még valami, én szedek Logimax vérnyomás csökkentő gyógyszert. Olvastam olyant, aki véralvadás gátló tablettát szed és, hogy az is okozhat gondokat ??

Összegezve: Félős vagyok, nem tudom igazából, hogy ez mekkora probléma lehet, de bízom benne, hogy ha bajnak baj is, de nem akkora, hogy el kelljen temetnie magát az embernek. Elnézést kérek, de egy kicsit (nagyon?) Hipohonder vagyok.

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel János.

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Úr!

Szeretnék tisztázni valamit az aranyerekről:

Van ugye a belső ami a záróizom belül van általában fájdalommentes.

Ez ha kidagad és kitolja a fejét a záróizmon kívülre akkor már fáj és ekkor már külső aranyérnek hívjuk.

De akkor hogy hívják ami eleve kint van (nem bentről jött)??az is külső?

Tehát van egy belső és 2 féle külső?

Válaszát köszönöm előre is!

Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves János!

Lehet, hogy az aranyér tekintélyes nagysága miatt lett ott kis kinövés. Ha ez a helyzet, az aranyér mindenképpen kezelésre szorul, különben nem sokára csak a műtét nyújt megoldást. A vérnyomáscsökkentő ilyet nem csinál. Lehet félni, de attól a baj sajnos nem múlik el. Keressen fel proktológust!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

"Az aranyerek osztályozása" c. cikkem erről szól, kérem, olvassa el. Ami belülről jön, az mindenképpen belső aranyér, ilyenkor az osztályozás (I.: mindig bent van - IV.: mindig kint) ad információt.
Fájásból meg sokféle van, általában a belső I. nem fájhat, a többi is ritkán.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nekem egyik napról a másikra előjött egy külső aranyér, ami nagyon fájt, ezért elmentem vele a sebészetre. A Vizsgálat után azonnal felvágták, és kitisztították, majd hazaküldtek, hogy csak folyadékot fogyasszak és másnap menjek vissza. Másnap visszamentem megnézték, kivették a még benne lévő taponálást, és hazaküldtek azzal, hogy ha még 1 hét múlva is fáj, akkor menjek vissza. De ott gyakorlatilag most egy nyílt seb van, ez így normális? Mármint, hogy nem varrják össze, nem vágják le, vagy bármi ilyesmi? Ha igen, mi lesz később? Begyógyul magától? A válaszát előre is nagyon köszönöm!

Csaba

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni.
21 éves vagyok, 1 hete tapasztaltam egy babszem nagyságú csomót, ami évente legalább 1 szer jelentkezett 3 éven keresztül , mind 3szor kondizás(súlyemelés) után tapasztaltam. A csomó eddig eltűnt 2-3 nap lefolyása alatt, persze abba hagytam a kondít 1-2 hétre. Későbbiekben már nem volt vele gondom, folytattam az edzéseket.
A mostani viszont már lassan 1 hete nem tűnik el. Ugyan úgy mint az előzőek ez a csomó is súlyemelés után tűnt fel.2 napja kenem reparon kenőccsel, de még mindig nem lett kisebb. Maga a csomó nem fáj,bár néha viszket, viszont kellemetlen.Arról szeretnék érdeklődni, hogy mit is javasolna nekem. Előre is köszönöm válaszát.

Tibi

henkapapa írta...

Még mindig

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát (jun.08.). Sajnos azóta sem nagyon szűntek meg a panaszok. Az Ön javaslatára elkezdtem szedni a Detralexet 2x1 napi adagban, a nőgyógyászom megkérdezésével. Felkerestem egy másik proktológust, aki szintén ezt a szert ajánlotta és hogy kenegessem Lioton krémmel naponta 2x és kamillás ülőfürdőt szintén 2x naponta. Ez volt egy hete a Detralexet is azóta szedem, de sajnos nem javult a dolog, a formája és a felülete mindig változik, de a nagysága ugyanolyan. Eléggé el vagyok keseredve, mert már nincs ötletem mit tehetnék ellene. A gyűrűzött rész azóta is fáj, legfőképpen székeléskor (pedig a székletem lágy állagú)és vérzik is minden esetben, lehetséges, hogy 3hét alatt nem gyógyult volna meg? Az Ön tapasztalata alapján, van esély rá, hogy visszahúzódik, vagy ez már a terhesség alatt ennyire kint lesz? Esetleg szedjem nagyobb adagban a Detralexet? Szüléskor nem okoz majd gondot, hogy egy ekkora, érzékeny csomó ott van? Annyira elkeserít ez a helyzet és nagyon félek, hogy minél nagyobb a pocim annál nagyobb súly nehezedik az alsó részemre és talán méginkább előjön!? Terhességem előtt futottam, tornáztam, most 4 hónapi hányás és gyengeség után az aranyerem nem engedi, hogy állapotomnak megfelelő, de aktív életet éljek. Előre is köszönöm válaszát! Marcsi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Csaba!

A seb begyógyul magától, a rendszeres csapvizes tisztántartásán kívül egyéb teendője nincs.
Ha a megmaradó bőrnyúlvány panaszt okoz, vagy ha újból ugyanott vérrög alakulna ki, javasolt a cikkben olvasott ambuláns beavatkozás elvégzése.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tibi!

A kondi nem tesz jót a fenekének, ezt már tapasztalta. A cikkben leírt krém (Lioton) napi 2x használata segít abban, hogy minél előbb felszívódjon a csomó.
Ahogy az előbb is írtam, ha rendszeresen ugyanott fordul elő a probléma, érdemes véglegesen megszabadulni tőle.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Marcsi!

Sajnos sokan végigkínlódják fenekükkel a terhességet. A szülésnél csak extrém esetben okozhat problémát. Én még nem láttam akkorát, ami miatt esetleg császármetszés merült volna fel, de van ilyen, mindig egyéni elbíráláson alapul.
Ha a gyűrűzés helye még nincs rendben, azt valamilyen egyéb probléma kell okozza, mutassa meg magát újból orvosának.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon hasznosnak találom az oldalát. Kár, hogy nagyon messze lakom Öntől, emiatt sajnos nem tudom a rendelését felkeresni :(
Egy kérdést, viszont kérem engedjen meg: Kedden volt egy külső aranyérmütétetem,ahol eltávolították a vérrögöt. Mai napon már jobban vagyok, a váladékozás is minimális.A kérdés hogy a nagy hőségben hétvégén szeretnénk elmenni vízpartra,és lehet-e így fürödni? (tiszta bányatóban)

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:

Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Amíg a váladékozás tart, azaz még nyílt seb van, addig én tartózkodnék a közösségi víz használatától.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

attila írta...

Tisztelt doktor ur!

Külső rögösödött aranyerem volt ami mindig vérzett egy nagy lila folt volt a végén amit kiszedtek valamivel azt szeretném megkérdezni hogy akkor mit csináltak velem mert fájt és csipkedő tépdeső érzést éreztem!És előjöhet e még valamikor ughyan ez?

Katalin írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Már egy ideje küzdök az aranyérrel de most olyan dolgot észleltem amit eddig még soha és eléggé megijesztett. Svédországban élek így a személyes kapcsolatfelvétel kizárt. Itt kezdődtek a problémáim és kaptam is kúpot és kenőcsöt amelyek eddig beváltak. Most viszont a külső aranyér csomóban alvadt vért tapasztaltam. Ez igencsak megijesztett. Mi lehet ennek az oka. Fájni fáj, de már volt sokkal rosszabb (akkor minden széklet ürítésnél élénk piros vért tapasztaltam és jóval erősebb fájdalmat). Ez a fájdalom sokkal enyhébb, de a "látvány" teljesen más és székletürítéskor nem tapasztaltam élénk vért. Ma pedig azt tapasztaltam hogy az alvadt vérrel teli aranyeres csomó mintha kifakadt volna és abból jön jelentéktelen mennyiségű sötétpiros vér. Köszönöm mielőbbi válaszát, tanácsát. Az oldalt nagyon hasznosnak találom, gratulálok hozzá.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Valószínüleg azt érezte, hogy "kicsipkedték", "kitépdesték",eltávolították azokat a vérrögöket.
Sajnos, a probléma bármikor újból előjöhet.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Katalin!

Minden úgy működik, ahogy a fenti cikkben le van írva. A tisztántartáson kívül egyéb további teendője nincs.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Egy hirtelen ijedtségre szeretnék magyarázatot kapni. Egy igen kellemetlen, mogyorónyi dudor termett a végbélnyílásom környékére. Nagyjából a kint és bent határán van, illetőleg mozog. Tegnap sportolás után dudorodott ki, alvás után visszahúzódott valamennyire, majd ma székelésre való ráprobálkozáskor ismét előkerült és újra vissza. Mintha lazításkor és erőlködéskor egyaránt megjelenne. Fájdalmat tulajdonképpen csak helyváltoztatáskor és a helyi izmok szorításakor (akkor eléggé) okoz, visszahúzódva egyáltalán nem. Korábban is volt már példa hasonló fájdalomra, akkor egy pillanatig tartó nagyon erős belenyilallás volt, de daganat még nem.
Ha jól veszem ki a cikkeiből ez nem külső aranyér, inkább kettes belső. Rögtön fel kell keresni orvost vagy előbb itthoni kezelés?

A válaszáért előre is hálás vagyok!
Károly (28)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Károly!

Ha a csomó nem túl nagy (babnyi, cseresznyényi), a cikkben leírt kezelés hatására hamar (10-14 nap) eltűnik. Ha nem így történik, akkor keressen fel proktológust!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ernő írta...

Tisztelt Bánfalvi úr!16 éves koromban egy szűnni nem akaró végbélgörcs miatt tágítást végeztek rajtam.Azóta kenőcs,kúp.Viszket,ég,szúr.Úgy tíz éve Jankovics dr.úr berepedést diagnosztizált,infravörös kezelés,de nem lett sokkal jobb.Ezután b...ármikor visszamentem,mindíg csak azt mondta,hogy vörös belül,repedés nincs.Így maradt minden a régiben.Pár napja azonban fájás is föllépett,azóta csomók is tapinthatók kívül,amik nem mennek teljesen vissza,hol szúr,viszket,ég,fáj.Kúp,kenőcs valamelyest segít.Sok a savam is,évek óta szedem a refluxont.Sűrűn járok pisilni is kb.20 éve.Vizsgálatok(bél,gyomor,hugyutak)negatív.Barnás váladék az alsóneműn rossz székelés ill.szellentésekkor,vér szinte soha,akkor is csak pár csepp a papíron.Mostani diagnózis:Az anusnyílás kissé livid,6 óra irányában bethrombotizált nodus látható.Fistula nyílás nem észlelhető.Mit tehetnék dr.úr,a hagyományos műtéten kívül,mert ahhoz én túl érzékeny vagyok,de ez így sem mehet már tovább,főleg hogy van két 20 hónapos ikerfiam.Pár éve van egy kis köldöksérvem is,de ezek a tünetek jóval hamarabb kezdődtek.38 éves vagyok.Előre is köszönöm megnyugtató válaszát. Ernő

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ernő!

Panaszai tipikusan a záróizomgörcsre jellemzőek. Véleményem szerint ezen hosszú távon sem a tágítás, sem az esetlegesen kialakult végbélrepedés kémiai, fizikai, roncsolása, sebészi varrása nem ad megoldást.
Az általam alkalmazott kezelés nagyon sokaknak megoldást nyújtott már, melyről többet honlapomon, a http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm oldalon talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ernő írta...

Köszönöm szépen a gyors válaszát.Mely napokon és hány óráig lehet önhöz bejelentkezni,ill.általában hány kezelés szokott kelleni,mivel én 200 km-re lakok Pest-től.Válaszát előre is köszönöm.Ernő

Ernő írta...

Ja,és még annyi,hogy addig is mivel tudnám az állapotomat javítani,kenőcs,esetleg kúp formájában? Esetleg a lioton gélt kipróbáljam? Hálás köszönetem a válaszáért.Ernő

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ernő!

Egy kontroll biztos szokott kelleni, általában 3-4 hét múlva.
A bejelentkezés feltételeit a bejelentkezős linkre kattinta találja.
Aranyér elleni krém, kúp nem igazán javít a végbélrepedés állapotán, a sebre megpróbálhatja esetleg a Bepanthen krémet. A Lioton a külső rögöket ugyan feloldja, ezáltal a puklit elmúlasztja, de a panaszait biztos nem.
Várom szeretettel.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Ernő írta...

Köszönöm válaszát,fogok jelentkezni.Egyébként az elmúlt egy évben a doxyproct és a bepanthen használatával alig fordultak elő ezek a tünetek,a csomók is csak most kerültek ki pár hete,és azóta viszket,szúrogat jobban,és mostmár nem sikerül normálisra visszaállnia.Ezek azért továbbra is enyhítik,csak nem múlik mostmár el rendesen,székelés után meg ugye vége a napom egy részének immáron.A hemorid meg egy bizonyos gyógyszertári kúp is segít,de csak a következő napig vagy székelésig,úgyhogy mostmár egy végleges megoldás kell,ami fájdalommentes,úgyhogy rövidesen jelentkezem.Addig is viszontlátásra DR.ÚR. Tisztelettel:Ernő

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

A külső aranyerem kínzó fájdalma miatt tegnap elmentem orvoshoz, kiderült, hogy thrombotizált aranyerem volt, az orvos megnyitotta és kipucolta a vérrögöket. Csinált egy végbéltükrözést is, a lelet szerint 20 cm-ig kóros elváltozás nem látható. Viszont az orvos azt mondta, hogy csináltassak egy virtuális colonoscopiát - vastagbéltükrözést, adott orvos kontaktot stb. Nem értem, hogy ez miért kell, mert az aranyeren kívül semmilyen tünetem nincsen, (véres széklet, láz stb). Miért lehet erre szükség? A vastagbélvizsgálat bevett dolog a thrombotizált aranyér esetében?

Köszönöm a segítségét,

Rozi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Rozi!

Az Ön által elmondottak alapján első körben nem gondolnék vastagbéltükrözés vagy akár virtuális kolonoszkópia elvégeztetésére. Ennek okáról, legyen szíves, a vizsgáló orvost keresse meg.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Köszönöm a gyors válaszát. Megkérdeztem az orvost még a műtét után, amint ismét levegőhöz jutottam. Ő azt mondta, hogy gyakran az aranyérpanaszok mögött nagyobb bélrendszeri problémák vannak, és ezek kiszűrésére kell a virtuális kolonoszkópia. Persze azt is elmondtam neki, hogy semmi panaszom nincsen a viszonylag gyakori székrekedésen kívül. Miután a virtuális kolonoszkópia nem olcsó "mulatság", ezért gondoltam, hogy megkérdezem Önt.

Üdv., Rozi

Róbert írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Két hete lett egy rögösödött külső aranyerem, ami rendesen fájt is. Kenegettem Doxiproct kenőccsel s a fájdalom el is múlt illetve jóval kisebb is lett a dudor, de teljesen nem múlt el. 5 napja elkezdett vérezni, egy napig rendesen azóta, csak éppen csak. A dudorocska belső felén szivárog egy kissé a vér. Ezen kevés információ alapján tudna esetleg tanácsot adni, hogy mivel kenjem a gyorsabb gyógyulás érdekében. Egyéként fájdalmat nem érzek,esetleg néha egy kissé ég. Köszönettel.Róbert

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Róbert!

Kérem, olvassa el a fenti cikket, abban minden kérdésére választ talál.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

tigrisszem írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Az olvasottak alapján úgy vélem sikerült "összeszednem" egy külső aranyeret. 4 nappal ezelőtt egy nehezebb székelés után egy kívül eső viszonylag nagy, bab alakú kitüremkedés keletkezett. Nagyon fájt, és az első két napban azt gondoltam, hogy belső aranyér, így sajnos próbáltam visszanyomni, amivel valószínűleg csak súlyosbítottam a problémát.Persze kúppal is próbálkoztam, de ugye az sem használt. Tegnap végül jobban utána jártam a dolgoknak, és miután az Ön cikkére is láleltem megpróbálkoztam a liotin géllel. Kicsit javult a helyzet, de még mindig nagyon-nagyon fáj. Egyetemre járok, így szinte egész nap ülök, így a mai napot ki is hagytam, hátha javul a helyzet. Meg szeretném kérdezni, hogy esetleg más itthoni kezelést tudna-e ajánlani, és hogy van-e valamilyen fájdalomcsillapító ami használna, valamint hogy Ön szerint ront-e a helyzeten, ha egész nap ülni fogok a pad mögött?
Válaszát előre köszönöm!
Üdvözlettel Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Ha sebészetre megy, gyorsan orvosolják a problémát, a vérrögöt kiürítik, amitől a fájdalom szinte azonnal majdnem nulla lesz. Ekkor pár nap üléskihagyás, napi többszöri mosás javasolt.
Ha a kenés mellett dönt, sajnos nagyobb türelemmel kell legyen, otthon a Liotonon kívül a napi többszöri jegelést (jégakku vastagon bebugyolálva, napi többször 10-25 perc) tudnám javasolni, nagyon jó fájdalomcsillapító. Az ülés most nem igazán tenne jót, a Detralex tabletta egy hétig napi 2x2 szedése még javíthat a duzzanaton, fájdalmon.
Speciális fájdalomcsillapító erre nincs.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

tigrisszem írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm a válaszát, és a segítségét!
Tegnap végül "ellátogattam" a sebészetre, és orvosolták a pormlémám. Tényleg sokkal jobban érzem magam. Nem kötötték az orromra, hogy végülis mit csináljak vele, a kamillás ülőfürdőn kívül. Bár lehet, hogy ennél többet tényleg nem is tehetek. Azt szeretném megkérdezni, hogy 3 nap pihenés elég-e a regenerálódásra, és milyen tünetek esetén forduljak esetleg újból orvoshoz? Emelett mikor ma lemostam éreztem, hogy ugyanúgy ott van a duzzanat, mint ezelőtt, igaz nem fáj olyan intenzíven és talán nem is ugyanakkora. Újra el kellene vele mennem, vagy várni kell, hogy felszívódjon?
A sebész, aki elvégezte a dolgot azt mondta ez csak ideiglenes megoldás, és hogy nagy a valószínűsége, hogy ez ki fog újulni. Az Ön tapasztalati szerint is nagyon nagy erre az esély? Vagy az életmód váltás, a helyes táplálkozás, és mozgás megelőzheti az újabb bajt? Elmondta, hogy ha műtétre kerül a sor az legalább 2 hetes gyógyulási időt von maga után. Mivel egyetemre járok ez az elkövetkezendő pár hónapban szinte lehetetlen. Bár az az igazság, hogy ha elerülhető nem szeretnék műtőasztalra feküdni.
Válaszát előre is köszönöm!
Ödvözlettel Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

A vérrögöt távolították el, az ajánlott kezeléssel pár nap alatt a seb talán nyomtalanul fog gyógyulni.
A csomó valóban visszatérhet, de igazából olyan módszert, biztosítékot sajnos nem tudok ajánlani, mellyel ezt elkerülheti. Kb. 1000000 féle magyarázatot hallottam már arra, hogy hogyan keletkezett, így a biztos tanácsokat tekintve az lenne az összegzés, hogy ássa el magát :)! Ez a probléma bárkivel, bármikor megeshet, ez a tapasztalat.
Ha a probléma valóban újból ugyanott jelentkezik, érdemes ezt a "végső" beavatkozást elvégeztetni, mely során kimetszik az egész eret tartalmazó körcikket, amely a problémát okozza. A dolog halasztható arra az időpontra, mikor ez a kb. 2 hetes "folyamatos ülőképtelenség", rendszeres alvázmosás problémát nem okoz.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Egy hete székelés után egy babszemnyi duzzanat alakult ki. Gondoltam aranyér és reparon kenőccsel kentem, de ezután vagy lehet amúgy is az lett volna égető érzésem lett, így a reparon kenőcsöt abba hagytam. Két napja kenem mastu géllel. Igazából fájdalmat nem érzek,ha a rekeszizmomat megfeszítem enyhe szúró érzésem van. Ma reggel elkezdett vérezni is. EZ a kiürülési fázis? Ha jól értelmeztem a lioton gél ilyenkor már nem alkalmazható. Fertőtlenítsem betadinel és várjak míg felszívódik?
Köszönöm:
Attila

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Attila!

Igen, tegyen így, ahogy a cikkben is le vagyon írva!
Mihamarabbi gyógyulást!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! 4 éve küszködöm ani fissurával ma voltam vissza az orvosomhoz norcainos végbélkúpot használok meg 1 hónapja cordaflexes kenőcsöt, őszintén megvalva nem sok eredménnyel. Azt mondta az orvosom hogy már ezzel kell valószínű leélnem az életem de nem így szeretnék hiszen még csak 33 éves vagyok, és szeretnék családot alapítani a párommal de ez így nem fog menni meg a munkámban is akadályoz. 97-ben volt egy külső aranyerem,99-ben egy külső és egy belső aranyerem, 4 éve meg még egy külső aranyerem, mind a 3-ra műtöttek az utolsó nem sikerült mivel úgyanott volt mint 99-be és nagyon összehúzták a záróizmot és így alakult ki a fissurám, mind a 3 műtét szikés volt. Mi lehetne erre a megoldás feltéve ha van. Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel, Zoltán.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Az aranyér műtétnél a záróizmot nem "bántják", tehát elvileg nem is húzhatják össze, technikailag sem lenne egyszerű.
A műtét, sőt bármilyen beavatkozás következménye viszont lehet záróizmogörcs, majd végbélrepedés.
A végbélrepedést egyébként is több dolog okozhatja, bélgyulladás, fertőzés, záróizomprobléma, stb., minden esetben persze más-más kezelés jelenti a megoldást. Ezért sajnos tuti tippet vakon botorság lenne adni.
A végbélrepedésről többet honlapomon talál, link a jobb oldali oszlopban.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
A hólyagsérv szokott aranyeret okozni?
Ha hólyagsérvet megműtik, elmúlhat az aranyér magától életmódváltással?

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Ha fáj az aranyerem akkor is, ha magamnak megtapogatom ott belül, akkor meg lehet vizsgálni fájdalommentesen? Lehet kapni érzéstelenítőt a vizsgálat előtt?
Vagy előbb kenegessem valamivel vagy szedjek Detralex-et és utána menjek vizsgálatra?
Köszönettel: András.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Asszonyom!

A hólyagsérv inkább más begegséggel (végbélsérvvel) szokott együttjárni, de lehet egyszerre több proktológiai betegsége is (általában ezt látom, találom).
Ezért úgy gondolom, kérdései tisztázására érdemesebb egy proktológiai vizsgálat után választ kapni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves András!

Az ott belül, ami fáj, kevésbé aranyér, inkább más betegség lehet.
A vizsgálattal nem érdemes a teljes panaszmentességet megvárni, ilyen esetben néha már Sherlock Holmes módjára kell nyomozni, spekulálni a vizsgálat alatt, ami bizonytalanná teszi a továbbiakat.
Ezért sem érdemes az érzéstelenítők hatására hagyatkozni, a vizsgálat így is csak kevés kellemetlenséggel megúszható. A Detralex szedése is kérdéses (ártani valószínüleg nem árt), nem tudni van-e aranyér, amire szedi.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Köszönöm Doktor Úr a gyors válaszát, de én azt látom, hogy ott belül a két oldalon 2 db sötétlila-feketés ér van, és az fáj. Nem mindig, csak ha hozzáér valami, v. nyomja valami.
Azért gondolom, hogy aranyér, a lábaim is visszeresek voltak, azokat sikerült injekciózással elmulasztatni.
Félek, hogy nagyon fájna a vizsgálatkor, azért kérdezem, mivel lehetne mérsékelni a vizsgálat esetén a fájdalmat?
Köszönettel: András.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Gratulálok a blog-hoz, nagyon jó, sajnálom, hogy nem előbb találtam meg, lehet, hogy most nem itt tartanék...

Sok éve van aranyerem, együtt éltem vele, reggel székelésnél kellett figyelni, semmi egyéb. Pár napja otthon fizikai munkát végeztem, és egyszer csak fájt, kitapinthtaó csomókat találtam a végbél mellett. Vérzett, váladékozott, és nagyon fájt. Elkezdtem kezelni azzal, ami volt (Mastu S kenőcs, Reparon kúp).
Nem javult, elmentem szakrendelésre, ahol az orvos nagyon csúnyának találta. Kaptam lidocain injekciót, úgy vizsgált meg. Felírt Aurobin kenőcsöt, valamilyen norcainos karamellszínű, patikus által elkészített kúpot (napi 2x1 adagban), és kamillás ülőfürdőt ajánlott. Három nap alatt a fájdalom elmúlt, a székletem nem véres, csak a váladékozás maradt. Felhívtam telefonon, elmondtam mik a fejlemények, behívott, megviszgált, és a következőket mondta:

Előrehaladott külső aranyaerem van, meg kell műteni (szikével, hagyományos módon), mert olyan állapotú. Már elhaló nyálkahártyát is lát, viszont a nodusok kevésbé ödémásak, méretük változatlan. Megbeszéltük közösen, hogy hogy munkám miatt most nem megy, de két hónap múlva előjegyzett műtétre, addig a felírt kúrát (15 nap) folytassam.

Azt szeretném kérdezni, valahogy megúszható-e a műtét, félek a lábadoszás fájdalmaitól. Van-e valamilyen esély erre, vagy valamilyen ettől eltérő kezelési mód?

Előre is köszönöm válaszát!

Sanyó

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   1 – 200 / 469   Újabbak› Legújabbak»
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!